Slaganje konfiguracije (aktualno!)

poruka: 21
|
čitano: 3.061
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina

ok... dakle kupio sam sve komponente i računao sam na jednog prijatelja da mi pomogne slagat komp, pa se ispostavilo da je on još veči noob od mene pa mi je jedino preostalo da zasučem rukave, ali se uspostavilo da je to teže nego što sam mislio. s obzirom da sam pljunuo 7,5k baš mi nije svejedno šta ču gdje utaknuti. pa bih volio sve dobronamjerne da mi pomognu u ovim "teškim" trenutcima...

par informacija:

matična p55-cd53

kučište coolermaster cm690

napajanje corsair tx650

i5 750

hd 5870

corsair ddr3....

za spajanje cpu-a, gpu-a, ram-a sam se snašao.

zanima me:

1. pri spajanju žica za led, power on off... dali je bitno kako ih stavljaš u utor (utor sam našao:) s obzirom da u instrukcijama od matične prikazuje + i - a na konektorima ništa ne piše? jeli bijela žica - ?

neki ventilatori nemogu doči sa onim malim priključkom do matične ali imaju dodatak za 6pin konektor. dali se to može spojiti direkt na 6pin napajanje? neče li biti to prejak napon?

hvala..

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Koliko znam prvo matičnjak trebaš prišarafit u kućište pa onda ostalo uključuješ.

Škicni kod ovog usera na YouTubeu par videa:https://www.youtube.com/user/thenewboston

Punk's not dead!!!!
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
RE: Slaganje konfiguracije (aktualno!)
doctor_crash kaže...

Koliko znam prvo matičnjak trebaš prišarafit u kućište pa onda ostalo uključuješ.

Škicni kod ovog usera na YouTubeu par videa:https://www.youtube.com/user/thenewboston

naravno. to jesam. i napajanje. sad me zanima ovo spajanje žica. glavno napajanje sam spojio!

3. imam dva konektora za audio(hd audio i ac97) a samo jedan utor. koji spajam? dali mi matična podržava hd audio?

16 godina
neaktivan
alien kaže...
doctor_crash kaže...

naravno. to jesam. i napajanje. sad me zanima ovo spajanje žica. glavno napajanje sam spojio!

3. imam dva konektora za audio(hd audio i ac97) a samo jedan utor. koji spajam? dali mi matična podržava hd audio?

Uh to neka ti odgovore neki iskusniji ja isto nemam baš iskustva s time.

EDIT:Pokušaj samo u jedan konektor piknit pa u drugi pa vidi gdje će radit.

EDIT 2:Bravo za napajanje!

Punk's not dead!!!!
Poruka je uređivana zadnji put pon 5.10.2009 19:45 (doctor_crash).
17 godina
neaktivan

Konektore ni u kom slučaju nesmiješ okrenuti a koja žica je + a koja - prouči na prospektu od kučišta ili na njihovom vebu a za ventilatore ne znam na koje misliš

baster177
17 godina
baster177 kaže...

Konektore ni u kom slučaju nesmiješ okrenuti a koja žica je + a koja - prouči na prospektu od kučišta ili na njihovom vebu a za ventilatore ne znam na koje misliš

ventilatori koji idu s kučištem. 120mm

16 godina
neaktivan

Jesi li spojio i 24-pinski i 4-pinski konektor od napajanja na matičnoj?

Kod onih žica koje si dobio s kučištem, bijele su minus.

Nije to tako težak posao, samo knjigu od matične u ruku i pomalo.

Nikako nemoj spajat kabele napamet ako nisi siguran...

P.S. Oni ventovi koje ne možeš direktno na matičnu, slobodno priključi na molex od napajanja.

Jedino je loše što će ti se onda konstantno vrtit na full brzini pošto su spojeni na 12V bez mogućnosti regulacije.

Poruka je uređivana zadnji put pon 5.10.2009 20:02 (dax_22).
Moj PC  
0 0 hvala 1
17 godina
neaktivan
alien kaže...

Prema specifikaciji na stranici proizvođača a i u priručniku tvoje ploče, matična ti podržava HD Audio. (zvučni čip Realtek ALC889)

Ono na što moraš napraviti je prikopčati priključak sa prednjeg panela svog kućišta na audio konektor JAUD1 na ploči - skroz slijevi konektori na dnu ploče

(pogledaj stranicu 31, odnosno poglavlje 2-15 u priručniku ako trebaš detalje).

Samo pazi da prikopčaš HD audio kabel, a ne AC'97 (obično imaš na prednjem panelu obje kombinacije).

EDIT: Kod slaganja se čuvaj statičkog elektriciteta, da ne bi slučajno imao vrlo kratak izlet/ neugodnu tišinu sa instalacijom hardvera.

Mislim da ti se na CM690 kućištu HD audio priključak zove Azalia (prema HD audio codecu).

UTERE SED NE ABUTERE!!!
Poruka je uređivana zadnji put pon 5.10.2009 20:07 (Prometej).
17 godina
dax_22 kaže...

P.S. Oni ventovi koje ne možeš direktno na matičnu, slobodno priključi na molex od napajanja.

Jedino je loše što će ti se onda konstantno vrtit na full brzini pošto su spojeni na 12V bez mogućnosti regulacije.

jesam . ali imam dva 4pinska a jedan utor. jedan može ostat slobodan?

17 godina

I ja imam CM690 i u mom slucaju su "-" zice bijele boje, barem ako nisu promjenili shemu. Ali neka te zicice ne brinu. Barem pretpostavljam da mislis na one sa kucista (ledice, power on/reset itd). Ventilatori i ostalo nije problem jer ih ne mozes naopacke okrenuti. Za saltere (power, reset...) nije bitno kako ces ih okrenuti. oni samo daju kontakt za koji nema orjentacije, ili je kontakt ili nije. Npr. mozes komp i srafcigerom upaliti, dovoljno je sa njim spojiti ta dva pina koja su za power i komp ce se upaliti, a ocito je da kod srafcigera nema ispravne i neispravne strane :).

Znaci salteri nisu problem, problem su ti ledice, no nista katastrofalno, ako ju okrenes naopacke nece svjetliti i to je to. Nista nece pregoriti. Onda samo ugasis komp i okrenes konektor. U neku ruku je To i poanta ledice, tj. barem onog D dijela u LED, laicki receno dioda propusta struju samo u jednom smjeru. Znaci ako ju spojis naopacke struja ne ide i ne svijetli, ako ju spojis ispravno struja moze proci i svjetliti ce kada struja ide.

Poruka je uređivana zadnji put pon 5.10.2009 20:13 (Solo761).
Moj PC  
0 0 hvala 1
17 godina

jedan konektor na kojem piše samo 1394 sam spojio na +jusb3 (paše)

frend kaže da to tamo ide.... ide li?

drugi na kojem piše USB sam spojio na jusb4.

Poruka je uređivana zadnji put pon 5.10.2009 20:15 (alien).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
alien kaže...
dax_22 kaže...

jesam . ali imam dva 4pinska a jedan utor. jedan može ostat slobodan?

Da, jedan može ostat slobodan. 

16 godina
neaktivan
alien kaže...

drugi na kojem piše USB sam spojio na jusb4.

1394 ti je firewire, njega ne spajaš na usb nego na poseban konektor koji ti je označen u manualu.

17 godina
neaktivan
alien kaže...

Ne.. 1394 je firewire!

USB je isključivo za USB, dakle JUSB3 i JUSB4 (na desnom kraju ploče, lijevo od IDE priključka)

Firewire ide na konektor J1394 (ako ga ploča uopće ima? Trebao bi biti lijevo od OC Genie gumba)

UTERE SED NE ABUTERE!!!
17 godina
Prometej kaže...
alien kaže...

Ne.. 1394 je firewire!

USB je isključivo za USB, dakle JUSB3 i JUSB4 (na desnom kraju ploče, lijevo od IDE priključka)

Firewire ide na konektor J1394 (ako ga ploča uopće ima? Trebao bi biti lijevo od OC Genie gumba)

lijevo od genie gumba doista stoje ti brojevi ali nema nikakvih žica na koje bi utaknuo.

jeli taj firewire nužan?

usb mogu prikopčat nabilo koji usb utor?

Poruka je uređivana zadnji put pon 5.10.2009 20:22 (alien).
16 godina
neaktivan
alien kaže...
Prometej kaže...
alien kaže...

Ne.. 1394 je firewire!

lijevo od genie gumba doista stoje ti brojevi ali nema nikakvih žica na koje bi utaknuo.

jeli taj firewire nužan?

Pa to ti je jedan od onih konektora na vrhu kućišta, ukoliko ga ne namjeravaš koristit ne trebaš ga spojit. 

USB možeš spojit na bilo koji.

Poruka je uređivana zadnji put pon 5.10.2009 20:27 (dax_22).
17 godina

dalje.. imam kabel od esata. matičnoj nema poseban utor za esata ( bar ga ja nisam vidio) ali savršeno ulazi u normalan sata. jel to u redu?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
alien kaže...

jeli taj firewire nužan?

Pa ako nema priključka, onda ga niti nemaš na ploči. dakle slobodno možeš ostaviti taj kabel po strani.

Firewire ti je priključak za uređaje visoke brzine prijenosa podataka. Pod brzi prijenos podataka mislim na npr. eksterni diskovi sa firwire priključkom i razni drugi sl. uređaji.

EDIT: eSATA ide na normalni SATA port. Razlika je samo u tome što e u eSATA označava da se odnosi na external (vanjski) SATA uređaj.. "priča" sa eksternim SATA diskovima.

UTERE SED NE ABUTERE!!!
Poruka je uređivana zadnji put pon 5.10.2009 20:29 (Prometej).
17 godina
Slaganje konfiguracije

ok samo da javim...

računalo je složeno. radi ko bebica Smijeh

crysis warhead enthusiast settings (max) 8xaf 1680x1050 min 25 max60 fps

jedino me zanima zašto nemam zvuka na utorima od kučišta? (ukopčao sam hd kabel)

usput bih se zahvalio svim korisnicima koji su mi pomogli složiti računalo.

bez njih sigurno ne bih uspio ! Namigiva

1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Slaganje dobro izabrane konfiguracije nije nikakav problem, to je skoro nikakav posao, jer je sve prilagođeno za par zahvata rekao bih skoro bez alata.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Slaganje konfiguracije
alien kaže...

jedino me zanima zašto nemam zvuka na utorima od kučišta? (ukopčao sam hd kabel)

Pogledaj malo u postavkama od zvučne i u volume controlu od windowsa da ti nje slučajno uključen mute za te utore.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice