Responzivni holografski prikaz

poruka: 58
|
čitano: 12.695
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
RE: Responzivni holografski prikaz
EnlightenedPhoenix kaže...
Moje misljenje isto...

Trebaš prvo poznavati znanost da bi vidio izvedivost... znaš ljudi uče za takve stvari desetljecima...

Slažem se, no još moraš imati volju, ako imaš volju ne treba ti neka škola, možeš učiti iz knjiga kao Faraday i Tesla..

Kraj razgovora s Kobeom kaže novinar: Možda ipak nije kao drazen petrovic ali ipak igra kao super zvijezda!
17 godina
neaktivan
vlad0 kaže...

Odlična ideja! :ironic: Samo vidiš, postoji nekoliko praktičnih problema kod ovakih vuderbar ideja...

Onaj najbitniji je taj da ne možeš zaustaviti foton (niti ga ponovo ga pokrenuti iz teoretskog stanja mirovanja). Jer kad bi to mogao, time bi vjerojatno uzrokovao urušavanje kompletnog svemira kakvog ga poznajemo danas. Koliko je teoretičarima danas poznato, jedino mjesto u svemiru gdje je c drugačiji u odnosu na referentni sustav (u ovom slučaju ostatak svemira) su crne rupe, ali to je takav teoretski kaos da nitko ne zna što se tamo zapravo događa. I sva naša matematika i empirijske spoznaje o svijetu i svemiru po teorijama jednostavno tamo više ne vrijede.

Ne ulazeći u dublju raspravu završit ću ovaj post jednostavnim zaključkom: ono što bi ti zapravo patentirao jednim ovakvim sustavom bi bio svojevrstan doomsday machine veličine omanje kutije, koji operira na tipičnom radnom stolu, pri sobnoj temperaturi i naponu od 220V. Well, good luck with that! {#}

neemoj lagat XD

znastvenici su uspjeli zaustaviti svjetlo na 2 sekundu!

ali kada bi svjetlo stajalo ne bi ga mogao vidjeti jel vidiš samo ono koje se kreće prema tvome oku

japanci su uspjeli projecirati točku u zreku i brzo mićući tu točku dobili su animaciju

i laser nije tolko skup - artic III iz wicked lasersa plavi laser od 1w košta 200$

i dalje - rasipanje laserske zrake ovisi o proivođaču i laseru - moraš pogledat specifikacije lsera da bi to saznao+

Ovo je moj potpis...
17 godina
neaktivan

code kuužimo mi na koji bi to princip skužilo pokrete, na princip Kinecta :D

ali kako bi ti tu sliku u zraku stvorio?

Stara japanska: ako pas laje, nije dovoljno kuhan.
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
krizanjem lasera, vrlo malih dimenzija
तुम सच में करने के लिए पर्याप्त गूगल में इस डाल अनुवाद समय क्या करना है
15 godina
neaktivan
i nije na principu kinecta, nema kamere nikakve
15 godina
neaktivan
dantex kaže...

neemoj lagat XD

znastvenici su uspjeli zaustaviti svjetlo na 2 sekundu!

ali kada bi svjetlo stajalo ne bi ga mogao vidjeti jel vidiš samo ono koje se kreće prema tvome oku

japanci su uspjeli projecirati točku u zreku i brzo mićući tu točku dobili su animaciju

i laser nije tolko skup - artic III iz wicked lasersa plavi laser od 1w košta 200$

i dalje - rasipanje laserske zrake ovisi o proivođaču i laseru - moraš pogledat specifikacije lsera da bi to saznao+

Nitko nije uspio zaustaviti svjetlo na način na koji ti misliš da su oni to napravili... A po rečenici kojom izjavljuješ ovakvo nešto vidi se da je tvoje znanje o tome na razini članka iz 24sata ili sl. novina.

Pokušat ću ti objasniti ukratko... Ako te zanima više, Googlaj. Uglavnom, ono što su uspjeli napraviti je:

a) Ako govorimo o pokusu koji predviđa očuvanje cijele informacije: jako ga usporiti (uz "stajanje" na mjestu od 1/1000 sek) uz ekstremne temperaturne (blizu apsolutne nule). Ovdje ne možemo govoriti o zaustavljanju svjetla jer se zapravo radilo o usporavanju.

b) Ako govorimo o pokusu koji predviđa očuvanje oko pola informacije: "stajanje" na mjestu od ~1 sekunde uz relativno visoke temperature (~80°C). Ovdje ne možemo govoriti o zaustavljanju svjetla u fizičkom smislu jer informacija nije u potpunosti očuvana.

I u jednom i u drugom slučaju, zaključak o "stajanju" ispaljenih fotona izveden je posredno (ponovnim gađanjem lasera u istom smjeru gdje se pretpostavlja da se svjetlo "zaustavilo") jer trenutno nemamo boljeg načina za detekciju. Problem kod ovakvog posrednog detektiranja je u tome što detektorska zraka ima utjecaj na "stajajuću" zraku. Što se pritom događa na kvantnoj razini nitko ne može tvrditi sa nikakvom sigurnošću jer na rezultate pokusa još dodatno utječu i atomi medija (mješavina plinova i u jednom i u drugom pokusu) u kojima se pokus odvija. Rezultati pokusa upućuju na "zaustavljanje" ili "usporavanje" fotona u određenim slučajevima, ali sve to počiva na APP principima.

Također, nitko ne može sa sigurnošću reći jesu kasnije detektirani "stajajući" fotoni zapravo isti oni koji su ispaljeni. To su ponovo posredni zaključci proizašli iz mjerenja aplituda i faza odaslane / primljene informacije, ali nitko ne može sa sigurnošću reći da se riječ o istim fotonima. Moguće je da zbog nepreciznosti opreme dolazi do pogrešaka kojih trenutno nismo ni svjesni.

No, bez obzira na to treba li u potpunosti vjerovati ovakvim rezultatima pokusa ili ne, u neke stvari oko fotona smo ipak prilično sigurni danas... Npr. u to da foton nema masu i nema naboj ("gledajući" prema vanjskom svijetu). I jedini poznati način danas kako ga "usporiti" je sudaranje s atomima nekog plinskog medija (raširenog kroz dimenziju klasične sobe - jer je sa trenutnom opremom ovo nemoguće smanjiti na neke manje dimenzije) u koji se ispucava laserska zraka i koji preuzimanjem dijela energije fotona usporovaju taj foton. I upravo na tom principu su i napraljeni ovi pokusi. Glavna razlika je u korištenom mediju (i kao nuspojava toga: temperaturi). Koliko je ovo u praksi primjenjiv i praktičan način za postizanje efekta usporavanja fotona, vrlo je upitno.

BTW, izjava kojom mi objašnjavaš da je nemoguće vidjeti foton koji "stoji" mi je naprosto fascinantno smiješna - zvuči jednako trivijalno kao da ja tebi kažem da ne možeš vidjeti istočnu obalu SAD-a iz krajnje zapadne točke Portugala jer je površina Zemlje zakrivljena. Ako je to razina znanja s kojom barataš trenutno, bolje sjedni i pokušaj pročitati još ponešto o materiji s kojom se pokušavaš uhvatiti u koštac prije nego se baciš na bacanje novaca u vjetar.

Nego, znaš li koja je glavna razlika između jeftinih i skupih laserskih modula? Osim onih tehničkih "trica&sitnica" u koje sad ne bi ulazio, glavna razlika je prvenstveno u granicama postotne pogreške i standardnoj devijaciji prilikom procesa izrade pojedine serije modula. Da bi dobio interferenciju koherentnih izvora trebaju ti laserski moduli koji za output daju praktički identičnu usmjerenu zraku. To sa jeftinim laserima nikada nećeš postići jer oni (a ni njihov proizvodni proces) nisu dizajnirani za tako nešto. Tako da ove kućne laser-zezalice od 200$ možeš koristiti kod ovakvih pokusa... Ne.

Retry. Reboot. Reinstall. Reformat.
Poruka je uređivana zadnji put pon 3.1.2011 23:00 (vlad0).
16 godina
odjavljen

Samo malo!

što ce ti za nešto u što bi ljudi trebali gledati laser od jedan watt...Imam dom jedan laser od manje od mw(zeleni) i kad malo duže gledam u njegovu proeciranu točku s otprilike 2m me bole oči.(Piše da ako se baš uperi u oči izaziva trajnu slijepoću) Taj laser ima domet oko 1000 metara(ja sam testirao) pa ako bi gledali u nešto od jednog vata pa izgubili bi vid odma.

Pinky je zakon... ⇓ tu klikni :) I ♥ π
Poruka je uređivana zadnji put uto 4.1.2011 21:34 (bobica257).

2 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
nebi gledao odmah u njega nego u mjesto gdje se zrake sudaraju, sto je slabije i od tocke di ide u zid
i nebi koristio modele od 1 W nego prije 1mW
17 godina
odjavljen

A zašto ne počneš sa nečim jednostavnijim?

Trebaš iskoristiti tromost ljudskog oka i projicirati pomoću lasera na neku prozirnu podlogu. Laser bi se trebao pomicati velikom brzinom, a korisniku bi se (zbog tromosti oka) činilo da je riječ o slici. Nabavi hrpu takvih lasera, sinkroniziraj ih, te onda napravi neku custom GUI.

Ukoliko vam je mobitel u kvaru, ili ga želite prodati, zovite ovaj broj- 091 172 6697 ili posjetite stranicu- http://mobiservis.webs.com/
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
pa to i jest to, nece to biti ko pravi desktop u zraku nego jednostavni prikaz...
17 godina
neaktivan

@vlad0

ovo što sam napisao samo sam osoravoao ova "nitko nikada" i "laser košta preko 2000$" i to

a kako ljudi gledaju? tako da fotoni ulaze u njihovo oko, ta svijetlost izaziva kemijsku promjenu u receptoru koja daje električni siginal mozgu

ako fotoni stoje oni ne ulaze u oko, stoga ih je nemoguće vidjeti

i to nije "jednako trivijalno kao da ja tebi kažem da ne možeš vidjeti istočnu obalu SAD-a iz krajnje zapadne točke Portugala jer je površina Zemlje zakrivljena" već kao što nemižeš onjušiti mris koji STOJI u hermetički zatvorenoj posudi

ono što ti ne dođe do nosa nemožeš nanjušiti

nemogu reć da sam previše informiran o zaustavljanju svjetlosti jer nemm neke pouzdane izvore već većina onogog što znam ili neznam dolazi iz dokumentaraca gdje su kroz nekolko različitih dokumentaraca rekli da su zaustavili svjetlost na jednu sekundu i da su ju uspjeli usporit na brzinu bicikla

njemu netreba über laser u konstantne valne duljine sa 1*10^-20% tolerancije itd itd

ljemu treba zraka svjetla

EDIT

i da da ga možmo vidjet dok stoji mogli bismo ga i detektirat

dakle sam sebe osporavaš

-----------------------------

Ovo je moj potpis...
Poruka je uređivana zadnji put pet 7.1.2011 21:35 (dantex).
17 godina
odjavljen
1337Code_breaker kaže...
nebi gledao odmah u njega nego u mjesto gdje se zrake sudaraju, sto je slabije i od tocke di ide u zid
i nebi koristio modele od 1 W nego prije 1mW

Ti si debelo pobrkao lončiće, zrake koje se "sudaraju" nemaju nikakav utjecaj jedna na drugu, već nastavljaju svaka u svom smjeru.

Heart: _/\_/\_/\_/\_/\_/\_/\_/\_ Brain: __________________________
17 godina
vlad0 kaže..

No, bez obzira na to treba li u potpunosti vjerovati ovakvim rezultatima pokusa ili ne, u neke stvari oko fotona smo ipak prilično sigurni danas... Npr. u to da foton nema masu i nema naboj ("gledajući" prema vanjskom svijetu). I jedini poznati način danas kako ga "usporiti" je sudaranje s atomima nekog plinskog medija (raširenog kroz dimenziju klasične sobe - jer je sa trenutnom opremom ovo nemoguće smanjiti na neke manje dimenzije) u koji se ispucava laserska  

Ako foton nema masu, kako ga mozes usporiti sudaranjem sa drugim atomima? Gdje je spremljena njegova energija? Ili zapravo uopce ne gubi energiju, nego se opet "ubrza" nakon sto napusti atome/plin?

Think locally, act globally...
17 godina
odjavljen

I??? Hoće li biti šta od toga na kraju?!

Ukoliko vam je mobitel u kvaru, ili ga želite prodati, zovite ovaj broj- 091 172 6697 ili posjetite stranicu- http://mobiservis.webs.com/
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Mislim da je sada shvatio kako to nije tako jednostavno...{#}

15 godina
neaktivan
jos sam na fazi nacrta, malo sam promjenio dizajn da bude jednostavnije, ali da, jos ustrajem :)
15 godina
neaktivan

@dantex

Heh, pod trivijalno sam mislio - nije potrebno objašnjavati mi kako ljudsko oko radi - mislim da nisi shvatio što sam želio reći. Pa naravno da je trivijalna izjava kako nikada nećeš vidjeti foton koji stoji na mjestu. Naravno da nećeš. Kao što nikada nećeš moći napraviti ni ono što sam napisao u mojoj analogiji s zakrivljenošću Zemljine površine - što je (ako povučemo paralalu) jednako trivijalno. Jasnije?

@SupremeCommander

Stvar je ove relativističke jednadžbe za E:

E2 = p2c2 + msc2

, gdje je p = vektor momenta, a ms = masa stajanja.

U slučaju fotona, ovaj drugi dio jednadnadžbe otpada zbog ms = 0 i ostaje samo:

E = pc

Ako se sad na trenutak prebacimo na kvantnu razinu, vrijedi formula:

E = hn

, gdje je h = Planckova konstanta, a n = frekvencija

Drugim riječima:

pc = hn - p = hn / c

Ali znamo da vrijedi i da je n = c / l

, gdje je l = valna duljina

Što će u principu reći da je energija fotona funkcija njegove frekvencije, a ne njegove brzine.

Ključni moment je taj što foton ne predaje atomu (točnije: elektronu) svoju masu nego određene kvante energije (koji su ponovo određeni njegovom frekvencijom!). Ako se dogodit da ti kvanti nisu dovoljni da se prevlada privlačna sila između elektrona i protona, ta energija ostaje "zatočena" u elektronu bez obzira na intenzitet ukupnog svjetla. Zato ovdje ni ne govorimo o klasičnom "sudaranju" čestica (masa)...

Eto, pokušao sam ovo pojednostaviti koliko ide - naravno da je matematika kod svega ovoga ipak dosta složenija, ali nekako sumnjam da ikoga nešto pretjerano zanimaju derivacije i integrali pa se u to nisam ni upuštao nego smo neke formule "uzeli zdravo za gotovo" (čisto demonstracijskih razloga radi). Ako te zanima više, baci oko članke i razmatranja fotoelektričnog efekta - to je prilično dobar starting point za ovu problematiku.

EDIT:

@MrBlc

Svjetlost interferira na mjestima presjecanja valova koherentnih izvora svjetlosti. Superpozija kao izlaz može dati konstruktivnu (pojačavanje) i destruktivnu interferenciju (poništavanje) - što ovisi o tome jesu li valovi u fazi ili su pomaknuti.

Poruka je uređivana zadnji put sub 8.1.2011 17:39 (vlad0).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
vlad0 kaže...
@SupremeCommander

E2 = p2c2 + msc2

zapravo prava jednadžba je E2=m2c4+p2c2

Ovo je moj potpis...
17 godina
odjavljen
vlad0 kaže...

EDIT:

@MrBlc

Svjetlost interferira na mjestima presjecanja valova koherentnih izvora svjetlosti. Superpozija kao izlaz može dati konstruktivnu (pojačavanje) i destruktivnu interferenciju (poništavanje) - što ovisi o tome jesu li valovi u fazi ili su pomaknuti.

Drugi zakon geometrijske optike kaže da dva svjetlosna snopa prolaze jedan kroz drugi bez uzajamnog utjecaja. Interferencija je rezultantni val u nekoj točki, međutim, ako imaš dvije laserske zrake koje se sijeku, inerferenciju možeš opaziti (ako su zadovoljeni i svi ostali uvjeti) samo ako staviš zaslon u tu točku. Da bi laserom mogao stvoriti prikaz, u željenoj točki moraš snop raspršiti, a ako ga gađaš drugim snopom, to se neće dogoditi. Interferenciju možeš vidjeti jedino u onoj svjetlosti koju medij ionako rasprši (vlažan zrak, dim i sl.), ali u tom slučaju vidiš i zrake.

Heart: _/\_/\_/\_/\_/\_/\_/\_/\_ Brain: __________________________
15 godina
neaktivan
dantex kaže...
vlad0 kaže...
@SupremeCommander

E2 = p2c2 + msc2

zapravo prava jednadžba je E2=m2c4+p2c2

Stoji. (Malo sam pisao u žurbi pa sam već izvukao korijen unaprijed...)

17 godina
neaktivan

moja teorija je da prvo "raširimo" zraku na cca krug radiusa 20 cm i stavimo da se sužava npr tako da točka fokusa bude na 30 cm od početne točke, da bi se više manje trebalo vidjeti samo žarište (i malo prije fokusa i poslje al to je zanemarivo)

naravno laser mora biti dovoljno jak bar 50mW, 100 je već ok

EDIT:

evo šta japanci rade dok se mi tu raspravljamo

http://www.aist.go.jp/aist_e/latest_research/2006/20060210/20060210.html

Ovo je moj potpis...
Poruka je uređivana zadnji put ned 9.1.2011 16:37 (dantex).
Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
odjavljen
1337Code_breaker kaže...

DOBIO SAM NOVU IDEJU !!! {#}

naravno, kao i inace, nista dok ne patentiram, no imam, da pocnem jedno vrlo vazno pitanje

nemogu nigdje naci koliko se laserska svijetlost širi (a znam da se širi, jako malo ali ipak se širi)

imao sam taj podatak, ali ga nemogu naći, ako netko može naći, svaka je pomoć dobrodošla

da vam zadovoljim znatželju, zamislite da umjesto monitora, tipkovnice i miša, ispred sebe imate holografski projektor koji će detektirati točan položaj vaše ruke i prenesti ga (što dosad nije bilo moguće {#})

znaci, računalom upravljate dodirom, i to u 3 dimenzije, ispred vas je npr internet stranica, vi u zraku dodirujete što trebate i to se detektira momentalno {#}

al dok se ne patentira {#}

kad dobijem patent cu postati nacrte

lol kaj si gledo onaj film sa geekovima od neki dan...nabrijo sam se i ja na to ali sam se onda spustio na zemlju

15 godina
neaktivan
dantex kaže...
EDIT:

evo šta japanci rade dok se mi tu raspravljamo

http://www.aist.go.jp/aist_e/latest_research/2006/20060210/20060210.html

Vidio sam to već:

Nažalost, postoji nekoliko prilično velikih praktičnih problema (buka, zagrijavanje / radijacija, velika potrošnja energije) i sumnjam da će ovo u ovom obliku ikada zaživjeti... Ali da kao koncept izgleda prilično kewl, to svakako da.

Ako nastave s razvojem, pretpostavljam da će se prije ili kasnije sa zraka morati prebaciti na neku praktičniju mješavinu plinova.

15 godina

Bit ce da je gledao onaj film gdje su trebali napravit računalo za 99$.

Moj PC  
2 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
film je bio par dana nakon toga, moje ne radi uopce na tom principu, nit imas rukavice, nit ti "laseri traze prste" (wtf?)
14 godina
neaktivan

Film moje prvo bogatstvo ^^

PC for 99$ Ljudi to napravili xD

Ne plašim se računala. Plašim se kad ih nema.

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Hahahaha, bože pomozi! :D

0 0 hvala 0
16 godina
Re: Responzivni holografski prikaz
bobica257 kaže...

Samo malo!

što ce ti za nešto u što bi ljudi trebali gledati laser od jedan watt...Imam dom jedan laser od manje od mw(zeleni) i kad malo duže gledam u njegovu proeciranu točku s otprilike 2m me bole oči.(Piše da ako se baš uperi u oči izaziva trajnu slijepoću) Taj laser ima domet oko 1000 metara(ja sam testirao) pa ako bi gledali u nešto od jednog vata pa izgubili bi vid odma.

Ne samo da bi izgubili vid, već bi ih opeklo. Laserska zraka od 200mW je u stanju probušiti balon, 500mW rezati tanju plastiku, a s 1000mW..... tko zna.

Btw, 1337code_breaker, to sto ti mislis napraviti neće ići. Trebaš ti napravit takve lasere koji bi pratili ruke. Svejedno sretno s idejom. I ja imam brdo ideja, ali s obzirom u kakvoj sam financijskoj situaciji, nemogu ni patent napravit a kamoli tek prototip.

Mozda da probas umjesto lasera, 3 visoko kvalitetne kamere visokog odziva, iz tri kuta, koje bi software nadzirao i na taj način bi bio odredjen polozaj ruku korisnika? Mnogo jeftinije i moguće za izvesti. 

Pomogao sam? Zar nije lakše kliknuti gumb:Hvalaili Thumb Up, nego pisati nepotrebni(spam) post sadrzaja Hvala
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice