Preinaka tvorničkog NAS uređaja

poruka: 8
|
čitano: 2.966
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

Posjedujem Prestigio MNAS-4100 (iako se guglanjem pronađe identičan uređaj, ali od 5 različitih proizvođača, uključujući thermaltake), NAS uređaj s mjestom za 4 SATA diska, gigabitnom vezom (koju iskoristi malo više od 10%!) upakirano u oku ugodno kućište malih dimenzija. 

Ima neki full slabi intelov procesor i 256MB DDRa te svoj vlastiti OS kojem se pristupa samo preko browsera. Ono što me muči je sporost svega toga (u biti jedino prijenosa podataka, nema veze što je sučelje sporo jer kad se konfigurira ne koristi se više (sučelje)) - brzine prijenosa preko GIGABITNE veze (gigabitna kartica, gigabitni switch, na svim mjestima piše gigabit, svijetli lampica za gigabit blabla, guglao čip s matične, gigabitni je), a prijenos podataka u 99% slučajeva ne prelazi 8MB/s. Da, osam megabajta u sekundi. 

Zanima me mogu li dići BILO KOJI drugi sustav, pošto se radi o "računalu", ali ne znam na koji način bih spojio disk sa operativnim sustavom... Gledam iza na matičnoj, ima neko mjesto za nalemiti nešto, mislio sam da je za IDE, ali ima 50 pinova, tako da vjerojatno nije. Prilažem slike da bacite oko, ako trebate oznake s čipova, recite, napisat ću. 

Stavio bih 512MB rama, vjerujem da bi to bilo dovoljno za vrtjeti neku 5-6-7 godina staru distribuciju linuxa ili OMV ili bilo što (ne vjerujem da može pogoniti freenas/nas4free), samo da dobijem više od 6-7MB/s prijenosa, jer to je neprihvatljivo. A kupovati novu ploču+cpu (iako sam razmišljao o J1900 i sličnome) ne mogu jer ne stane u kućište (niti želim sada ulagati 600-700kn u to). Dakle, može li se s ovime što učinit? Na nekom čipu je pohranjen tvornički "OS", pokretanje traje par minuta i preko sučelja se samo može podesiti RAID konfiguracija, podržava do max 2TB kapacitet (UKUPNI), neke postavke oko shareanih foldera i usernameova koji mogu pristupati folderu i to je to.. 

Meni kao ovakav nema svrhu niti ga planiram koristiti, eventualno bih iskoristio kućište (4 slota za diskove ima, sa ležištima). Dakle, i da "uništim" matičnu (naravno da ne bih htio), nije neki preveliki gubitak (u odnosu na ono što mogu dobiti ukoliko uspijem(o)), nije problem. 

Ima RS232 port, jel se može što preko toga? Problem je što nemam kod sebe ruter pa trenutno mu trenutno ne mogu pristupiti niti mrežno, da probam telnetat.. A na laptop ne mogu spojiti rs232 (niti imam kabal kod sebe). 

Bacite oko na slike.. Savjeti, prijedlozi? Ajde, da napravim(o) neki projekt od ovoga :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan

Sve se može,ali će te koštat puuuno živaca kao i ekipu koji su moddali maxtv STB.

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Re: Preinaka tvorničkog NAS uređaja

U kojem polju su ti diskovi? Koji diskovi su unutra?

Sa cime si testirao read i write? Seq. workload ili random io?

http://www.winblogs.net
15 godina

cyber kakav mod za max tv stb za dth ili daj u box malo vise o tome

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

I ja sam ažurno bio pratio tu temu vezanu uz maxtv, ali jedno vrijeme (dugi period) se ništa nije radilo pa sam odustao od toga... A i nemam baš nekih znanja da bih sam nešto napravio :)

Diskovi mogu u RAID 0, 1 i 10, stavljao sam sve, od 3.5" F3 1TB, 2.5" 1TB (preko 110MB/s mi je u USB3.0 kućištu), ali ne sjećam se jesam li testirao kojim programom. Moguće da nisam, ali sam probao prebacivati i male datoteke i velike, male su bile onak oko 1-2MB/s, a velike rijetko kada preko 10MB/s (eventualno čitanje). Mislim da je ograničenje do tog RAID polja koje on kreira, ne znam... Što god da je, bananapi mi sa OMV-om ima puno bolje rezultate :)

imate neke konkretne savjete gdje bih mogao potražiti pomoć?

edit: evo teme

Poruka je uređivana zadnji put pet 12.6.2015 22:59 (Val).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

probaj nesto naci ovdje

HAKOSUKA
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

mislim da se nismo dobro shvatili - nije stvar u softveru kojeg ću staviti, nego ne znam KAKO uploadati taj softver :) jer ne postoji neki "storage media" tipa flash drive, hdd, bilo kakva kartica, ništa ništa, već se automatski boota sa nekog "čipa". 

ako sam dobro shvatio, ovo je na nekom tragu... Isti model (MNAS-4100), doduše drugi proizvođač, ali mislim da to nije bitno, jer unutra je isti procesor (Intel 80321 na 400MHz), 256MB rama (mislim da je čak ECC?), gigabitna veza...

Dakle, trebam serijskim kablom spojit na komp (jesu svi oni null ili kako se već zovu?), pokrenut program (koji?) i čekat što? da bootloader pokaže svoje?

Poruka je uređivana zadnji put sub 13.6.2015 0:48 (Val).
Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan
Re: Preinaka tvorničkog NAS uređaja
Lacko kaže...

cyber kakav mod za max tv stb za dth ili daj u box malo vise o tome

Imaš temu s 20+ stranica o MAX tv Stb-u za kojeg je ekipa otkrila da je ustvari mini PC s mogućnosti spajanja diskova/dodatnog ram-a na njega.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice