Posjedujem Prestigio MNAS-4100 (iako se guglanjem pronađe identičan uređaj, ali od 5 različitih proizvođača, uključujući thermaltake), NAS uređaj s mjestom za 4 SATA diska, gigabitnom vezom (koju iskoristi malo više od 10%!) upakirano u oku ugodno kućište malih dimenzija.
Ima neki full slabi intelov procesor i 256MB DDRa te svoj vlastiti OS kojem se pristupa samo preko browsera. Ono što me muči je sporost svega toga (u biti jedino prijenosa podataka, nema veze što je sučelje sporo jer kad se konfigurira ne koristi se više (sučelje)) - brzine prijenosa preko GIGABITNE veze (gigabitna kartica, gigabitni switch, na svim mjestima piše gigabit, svijetli lampica za gigabit blabla, guglao čip s matične, gigabitni je), a prijenos podataka u 99% slučajeva ne prelazi 8MB/s. Da, osam megabajta u sekundi.
Zanima me mogu li dići BILO KOJI drugi sustav, pošto se radi o "računalu", ali ne znam na koji način bih spojio disk sa operativnim sustavom... Gledam iza na matičnoj, ima neko mjesto za nalemiti nešto, mislio sam da je za IDE, ali ima 50 pinova, tako da vjerojatno nije. Prilažem slike da bacite oko, ako trebate oznake s čipova, recite, napisat ću.
Stavio bih 512MB rama, vjerujem da bi to bilo dovoljno za vrtjeti neku 5-6-7 godina staru distribuciju linuxa ili OMV ili bilo što (ne vjerujem da može pogoniti freenas/nas4free), samo da dobijem više od 6-7MB/s prijenosa, jer to je neprihvatljivo. A kupovati novu ploču+cpu (iako sam razmišljao o J1900 i sličnome) ne mogu jer ne stane u kućište (niti želim sada ulagati 600-700kn u to). Dakle, može li se s ovime što učinit? Na nekom čipu je pohranjen tvornički "OS", pokretanje traje par minuta i preko sučelja se samo može podesiti RAID konfiguracija, podržava do max 2TB kapacitet (UKUPNI), neke postavke oko shareanih foldera i usernameova koji mogu pristupati folderu i to je to..
Meni kao ovakav nema svrhu niti ga planiram koristiti, eventualno bih iskoristio kućište (4 slota za diskove ima, sa ležištima). Dakle, i da "uništim" matičnu (naravno da ne bih htio), nije neki preveliki gubitak (u odnosu na ono što mogu dobiti ukoliko uspijem(o)), nije problem.
Ima RS232 port, jel se može što preko toga? Problem je što nemam kod sebe ruter pa trenutno mu trenutno ne mogu pristupiti niti mrežno, da probam telnetat.. A na laptop ne mogu spojiti rs232 (niti imam kabal kod sebe).
Bacite oko na slike.. Savjeti, prijedlozi? Ajde, da napravim(o) neki projekt od ovoga :)