U tih 534$ je uključena poštarina i PDV o kojem govoriš...možda se varam? Slobodno me ispravite ako sam u krivu...
Kako god bilo, neće bit dobro ako će me još koštati. 
U tih 534$ je uključena poštarina i PDV o kojem govoriš...možda se varam? Slobodno me ispravite ako sam u krivu...
Postarina je ukljucena, ali nekako sumnjam da je nas PDV (koji placas kod uvoza) takodjer ukljucen, mislim bilo bi lijepo ali ...
Nemam pojma, ti javi kad ti stigne, ja cu naruciti kako god.
Ako narucujes iz zemalja EU onda ne placas pdv, ali ako izvan EU onda placas pdv. A koliko ja znam ovo nije iz EU tako da ces platiti pdv.
Hvala na odgovoru! Bio sam se već raspitao sa kolegom koji često naručuje izvana, pa ima više iskustva od mene. Rekao mi je istu stvar kao i ti. Nije mi jasno da su Ameri odjednom počeli na taj način naplačivat PDV za proizvod. Neki ljudi su se požalili na njihovom forumu da im nije bila tolika cijena PDVa kada su kupovali prvi DK1. Tako da je svima čudna priča.
Ako tako mora biti da bi dobio svoj DK2, onda ću morat još isplatit...pripremio sam se na najgore. 
P.s. Ne znam jeste li znali, ali Kini su obustavili narudžbe jer se sumnja na velik broj naručitelja koji bi preprodavali uređaj (i vjerovatno neki pokušali iskopirati proizvod)...
Već godinama postoji EU zakon koji obavezuje američke tvrtke da prikupljaju i uplaćuju europski PDV (u europski budžet čini mi se) ako im izvoz u Europu prelazi neke iznose. (mislim da je 150,000 eura godišnje, ali nisam siguran)
Tako da čuvaj njihov račun, jer, ako dobro razumijem problematiku, naši bi morali priznati da je PDV već plaćen.
Već godinama postoji EU zakon koji obavezuje američke tvrtke da prikupljaju i uplaćuju europski PDV (u europski budžet čini mi se) ako im izvoz u Europu prelazi neke iznose. (mislim da je 150,000 eura godišnje, ali nisam siguran)
Tako da čuvaj njihov račun, jer, ako dobro razumijem problematiku, naši bi morali priznati da je PDV već plaćen.
Ovo bi bilo super, bas cu se raspitati kad me budu zvali na carinu (ti Getz isto probaj pitati).
Ja sam prekjucer narucio tako da mi sada samo preostaje cekati.
Račun definitivno čuvam, a sada da se još više osiguram ga budem i printao i imao spremnog. Kolovoz se jako bliži a s time i prve pošiljke za nas "zakašnjele".
Higgs hvala na ovoj vijesti, ovo je predivno ako tako bude! 
Uh, mali za*eb...
Nisam siguran, no moguće je da ovo o obavezi američkim tvrtkama da prikupljaju EU VAT vrijedi samo za "digital goods". (Nakon što sam napisao odgovor otišao sam na oculus stranicu i pokrenuo preorder da vidim što će obračunati, pa sam primijetio da je obračunati vat 20%, što definitivno nije po hr zakonima te sam krenuo dublje kopati... Sve je to dosta komplicirano. Svaka EU država ima neke druge limite prometa prema krajnjim kupcima fizičkim osobama kad se strane firme moraju registrirati kao PDV obveznici itd. I kao što rekoh moguće da to uopće ne vrijedi za materijalnu robu.)
No svejedno, nakon malog searcha na njihovom (oculus) forumu našao sam da je tip iz oculusa odgovorio da za EU kupce šalju iz Britanije!

https://developer.oculusvr.com/forums/viewtopic.php?f=26&t=10513&p=137190
Sorry na prijašnjim dezinformacijama... 
Pa to je onda odlicno, znaci nema dodatnih troskova :)
Ne znam koliko pratite forum, izgleda da prve pošiljke (naručitelji iz 3.mj) kreću ovaj tjedan!
Znači da za nas koji očekujemo 8.mj vjerovatno isto tako pošiljke budu kretale negdje krajem mjeseca.
Dobro je znati, tako da se ne nadaš previše ranijem datumu (kao hrpa ekipe s foruma koja broji sate
).
Oprostite za dupli post, ali evo i službena izjava + brojka koliko ih se isporučuje u prvoj pošiljci ;)
http://www.oculusvr.com/blog/dk2s-now-shipping-new-0-4-0-sdk-beta-and-comic-con/
Također novi SDK za DK2 je spreman!
Dojmovi iz prve ruke kao i savjetišto NE raditi kada dobijete DK2... zanimljivo.
jedna stvar u vezi sa oculusom koja treba biti jasna svima je da dok ne povecaju rezoliciju ekrana na 4k ili slicno sliak ce uvijek biti pixelizovana
a detalji u "daljini" ce biti nepregledni.
nemad vojbe stvar je super ali jos je daleko od necega sto bi koristio kao primarni gaming display.
jedna stvar u vezi sa oculusom koja treba biti jasna svima je da dok ne povecaju rezoliciju ekrana na 4k ili slicno sliak ce uvijek biti pixelizovana
a detalji u "daljini" ce biti nepregledni.
nemad vojbe stvar je super ali jos je daleko od necega sto bi koristio kao primarni gaming display.
Pa jasno, napomenuto je na stranici kada kupujes da se ne preporuca kupovina jer to nije finalni proizvod. Samo za developere se radio uredjaj kako bi se mogli upoznati sa tehnologijom i pomoci im u pripremi raznih naslova i aplikacija za pravi Oculus CV. Naravno tu su i entuzijasti koji doprinose svojim dojmovima, prijavljivanjem bugova i istrazivanjem novih mogucnosti. Meni je bila zelja nabaviti uredjaj iako nisam developer ali sam jasno znao u sto se upustam. ;)
Po videima novih korisnika kazu kako su ispravili blur efekt i da je "screendoor" efekt puno manji. Jos ima manjkavosti ali su vecinom vezane za trenutni sdk i drivere na kojem se radi usavrsavanje. Jedina prava mana vezana za hardver su lece koje se prelako izgrebu.
Jednom kada stigne na moja vrata ocekujte recenziju! :)
Be professional, be polite and kill everyone you meet
Stize uskoro, upravo dobio mail od UPS-a:
Scheduled Delivery: 13-October-2014
Upravo stiglo putem UPS-a, ocekujte review uskoro.
Dali je bilo dodatnih troškova na 534$ ?
Dali je bilo dodatnih troškova na 534$ ?
Nije, salju iz UK
daj, probaj aliena novog na oculusu! :D
uf kad sam vidio da koriste ekran od notea 3 doslovno sam odvalio xD(moj najdrazi smartphone)
i da kao sto skank kaze novi alien na oculusu!
daj, probaj aliena novog na oculusu! :D
Budem bas probao.
Napravim review kroz par dana, tek cu ga danas posteno testirat jer sam bio doma a treba dosta jak komp za posteno vrtit stvari, posto sve ispod 75fps-a nije prihvatljivo za Oculus.
Ovo sto sam do sada testirao je awesome.
Dal imaš problema sa mučninom?
Budem bas probao.
Napravim review kroz par dana, tek cu ga danas posteno testirat jer sam bio doma a treba dosta jak komp za posteno vrtit stvari, posto sve ispod 75fps-a nije prihvatljivo za Oculus.
um cekamo detalje,
Isprike na kasnjenju, evo detalja kako sam i obecao.
1.) Kupovina
Narucio: 16.7
Stiglo: 10.10
Dakle cekao sam skoro 3 mjeseca, dosta dugo. Oni koji su ranije narucili dosta su prije dobili, a isto tako ovisi i o regiji iz koje narucujes, ne dobivaju svi jednako brzo. Kakvo je stanje trenutno nisam siguran, prestao sam pratiti shipping temu jednom kada sam dobio svoj primjerak :)
Platio ukupno 3300kn, nikakvih problema sa carinom/PDV-om, salju iz UK-a tako da ostaje unutar EU.
2.) Sadrzaj
Sa Oculusom dobijete sam urdejaj, kameru (za pracenje pokreta glave), HDMI kabel, DVI to HDMI konverter (za one kojima graficka nema HDMI ili ima samo jedan a taj se koristi), dva seta leca (jedan je vec predinstaliran, a drugi set, koji nisam probavao, je navodno za osobe s vecom dioptrijom). Takodjer dobijete i opcionalni kabel za napajanje (inace se Oculus napaja cisto putem USB-a), a to koristite samo ako zelite koristiti USB utor na samom uredjaju (ukoliko vam je to potrebno), inace nema potrebe.
Uputstva su detaljna i dobro ilustrirana tako da spajanje nije bilo problematicno.
3.) Setup
Eh sad, tu dolazi dio na kojem trebaju poraditi za consumer verziju (odnosno taj bi se problem trebao sam rijesiti). Postoje dva nacina rada Oculusa, "Direct" mod i "Extended" mod.
Direct:
Podrzavaju ga aplikacije koje su napravljene bas za Oculus, i to ovaj noviji (DK2 a ne DK1). Stvar radi jednostavno, ustekate Oculus, pokrenete aplikaciju i to je to, spremni ste za igranje. Ovaj mod takodjer (navodno) donosi bolje performanse.
Extended:
Ovaj mod znaci da se Oculus tretira kao drugi monitor, dakle jednom kada ga prebacite u Extended mod (to se radi preko njihovog config utilityja), Windows vam Oculus prepozna kao novi monitor. Stvar je u tome sto se za igranje u ovakvom modu Oculus mora namjestiti kao primary monitor, a to znaci da ce vam se svi prozori aplikacija, kao i ikonice, prebaciti na Oculus screen, sto je vrlo nezgodno posto morate gledati kroz Oculus da bi nesto kliknuli (dok udjete u aplikaciju), + sta to u samom Oculusu izgleda uzasno posto desktop naravno nije u nekakvom 3D modu, pa ce vam se dogoditi da ne vidite kamo klikcete ili vam je nesto izvan samog prikaza.
Primjer igara koje cete morati igrati u Extended modu je Minecraft, novi Alien, Euro Truck Simulator 2 itd.
4.) Dozivljaj
Koliko se to sve isplati, i kako izgleda? Da li cemo se s ovime uskoro igrati 24/7?
Moje prvo ikustvo je bilo u njihovom official demo-u kojeg pretpostavljam svi prvo pokrenu, jer se spominje u njihovom setup-u (Tuscany). Dozivljaj je stvarno odlican. Prvo sto primjetite su pixeli. Ekran je visoke rezolucije ali pri toj blizini vidjet cete pixel grid. To me niti najmanje nije zasmetalo, iako malo smanjuje dozivljaj "prisutnosti" (immersiveness). Head tracking, odnosno pracenje polozaja glave, radi besprijekorno, i stvarno ce vas zadiviti. Na pocetku mi se dogadjalo da sam sav ukocen jer jednostavno nisam navikao da pogled u igri doista kontroliram samim pogledom.
Ovisno o igri koju probate (a "mini igara" ima hrpa), dozivljaj je bolji/losiji, no iskustvo virtualne stvarnosti bih svakako preporucio svakome, cak i u ovom developer izdanju.
5.) Problemi
Performanse - Ukoliko ne zelite osjetiti mucninu i vidjeti osjetni lag, igru koju igrate morate vrtiti na 75 FPS-a. Svako opadanje znaci lag, a samim time i neugodu i pad dozivljaja. Ovo bi mogao biti problem za one sa slabijim racunalima, jer sam primjetio da su neke aplikacije dosta zahtjevne. Pogotovo je bitan CPU i RAM. S obzirom da ce consumer verzija vrlo vjerojatno imati jos vecu rezoluciju, glad za hardwareom ce samo narasti pa se pitam da li ce to stvarati problem kod "prihvacanja" virtualne stvarnosti od strane zainteresiranih.
Dizajn - Pod ovim ne mislim na dizajn samog uredjaja, koji izgleda sasvim ok, vec pod dizajn "interijera". Uredjaj zna biti dosta neugodan oko podrucja nosa, a pogotovo ako (kao ja) nosite naocale. Dogodit ce vam se da vam ispred nosa ostaje praznog prostoa, pa vanjska svjetlost prodire u interijer, sto narusava sam dozivljaj (ovo nema veze s naocalama). Sve ovisi o obliku face. Nista strasno, i vjerojatno ce na tome poraditi za consumer verziju.
Mucnina - Ovo uvelike ovisi o igri koju igrate, a i o vama samima. Istu igru dvije osobe jako razlicito dozivljavaju kada je u pitanju mucnina. Na primjer, ja sam u Minecraftu (koji mi je usput bio najimpresivniji u smislu dozivljaja u virtualnoj stvarnosti) izdrzao jedva 5 minuta (#worth-it). Neke igre mi uopce nisu izazvale mucninu.
Setup - Osim gorespomenutog loseg iskustva sa Extended modom, postoje i drugi softwareski problemi. Na primjer, ako se igrate na windows-ima 7, morati cete ugasiti Aero jer isti narusava performanse. U samojkonfiguraciji mi je uvelike pomogao "Game manager", nesluzbena aplikacija koju mozete naci na njihovom forumu (autor je jedan od forumasa), a pomoci ce vam da podesite parametre za svaku oigru posebno (od DirectX verzije, do gasenja Aera kada pokrecete tu igru). Vrlo korisna stvar.
Lece - Lece se vrlo brzo prljajuj, a jako su osjetljive. Preporucuje ih se cistiti iskljucivo sa krpicom koju dobijete u paketu (pretpostavljam da ce i bilo koja krpica za naocale posluziti). Lece se lako grbu tako da morate biti oprezni oko toga (trenutno ne nude kupovinu zamjenskih leca, to ce se vjerojatno promijeniti prije nego izbace finalni proizvod).
Naocale + Oculus - Kako "korisnik naocala", bio sam zabrinut kako ce to funkcionirati. Bolje nego sto sam ocekivao. Nisam imao nekih problema, imam "normalne naocale" i pasale su bez problema. Problem je u tome sto vam je nosenje samog Oculusa u tom slucaju neudobnije, a i stakla na naocalama ce vam se prljati kod svakog koristenja posto dolazi do kontakta sa lecama. To + trepavice = aaaaarghhh.
6.) Zakljucak
Oculus u trenutnom stanju nije spreman za komercijalnu, sveopcu prodaju. Moraju poraditi na tih par problema koje sam spomenuo. To ne znaci da trenutni dozivljaj nije ocaravajuci, jer je. Iskustvo je stvarno jedinstveno i siguran sam da ce jednoga dana ovo biti jedan od primarnih nacina konzumiranja sadrzaja (ne samo igara, vec i filmova). Kome god sam dao da proba ostao je odusevljen, i "gameri" a i ovi obicni smrtnici :)
pixelizacija je i ono cega sam se bojao,da ce mi pokvarit sveopci ugođaj,al eto dok to dođe u finalnu verziju taman cu i zamjenit svoju kantu(jbenti opet high end komponente,a zakleo se da necu vise)...
...