Mjerenje struje na ispravljaču.

poruka: 19
|
čitano: 2.726
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan

Pozdrav. Imam ispravljač 12 V ali ne znam kolika je tačno struja, kako bih ja mogao izmjeriti struju u njemu uz pomoc multimetra, da li mi je još šta potrebno osim multimetra i ispravljača?

Unaprijed hvala!

LP. 

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Re: Mjerenje struje na ispravljaču.

Struja ovisi o priključenom trošilu. Pretpostavljam da te zanima maksimalna struja koju tvoj ispravljač može dati.

Na to pitanje je eško odgovoriti bez više detalja ili sheme ispravljača.

15 godina
A da ga malo okrećeš i potražiš naljepnicu s tehničkim podacima. Max struja je obično deklarirana na njemu.
Stručnjak za odmaganje...

3 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Pa malo ga opisi ... jel se moze pretpostavit kolika struja ..ako enma neku andstrujnu zastitu mozda bi mogao s nekim kvalitetnim ampermetrom kratko spojit pa izmjerit struju ks ..

NA OVOM FORUMU SVAKI PUT KAD OTVORIM NOVU TEMU ILI NESTO PITAM MORAM DVA PUTA PITATI TJ PONOVITI DA BI MI NETKO ODGOVORIO...PA PITAM SE PITAM ZAŠTO :/
13 godina
neaktivan
Darmarko kaže...

Struja ovisi o priključenom trošilu. Pretpostavljam da te zanima maksimalna struja koju tvoj ispravljač može dati.

Na to pitanje je eško odgovoriti bez više detalja ili sheme ispravljača.

Upravo to, interesuje me koliku max struju može dati ispravljač, ja sam napravio taj ispravljač od starog atx napajanja, prrikljucivao sam pcb pusilicu pa ampermetar spajao u seriju i prikaze mi 0.41 A, ali mene interesuje koliko max moze dati.

17 godina

Ako si iskoristio staro ATX napajanje, i ako imaš originalno kućište ili znaš tip napajanja, kao okvirnu vrijednost pogledaj na kućištu deklaraciju za +12V vod.

Naime, teško ćeš odrediti koliku stvarno struju smiješ vući iz tog ispravljača, bez da potražiš specifikacije dijelova upotrijebljenih u pojedinim granama ispravljača, i da prema konstrukciji sklopa odrediš na koju vrijednost je postavljen strujni limit; također nije dobro koristiti napajanje stalno blizu 100% deklariranog opterećenja (posebno ako je neko jeftinije napajanje, jer često nisu implementirane sve potrebne zaštite).

Inače, kao test možeš upotrijebiti npr. automobilske žarulje i postupno povećavaj teret (broj žarulja) uz istodobno praćenje napona i struje (kad napon počne polako padati, blizu si limita); naravno oprezno, jer ako nije dobro zaštićeno napajanje, može pregorjeti ako pretjeraš s teretom.

KaeR
13 godina
neaktivan
KaeR kaže...

Ako si iskoristio staro ATX napajanje, i ako imaš originalno kućište ili znaš tip napajanja, kao okvirnu vrijednost pogledaj na kućištu deklaraciju za +12V vod.

Naime, teško ćeš odrediti koliku stvarno struju smiješ vući iz tog ispravljača, bez da potražiš specifikacije dijelova upotrijebljenih u pojedinim granama ispravljača, i da prema konstrukciji sklopa odrediš na koju vrijednost je postavljen strujni limit; također nije dobro koristiti napajanje stalno blizu 100% deklariranog opterećenja (posebno ako je neko jeftinije napajanje, jer često nisu implementirane sve potrebne zaštite).

Inače, kao test možeš upotrijebiti npr. automobilske žarulje i postupno povećavaj teret (broj žarulja) uz istodobno praćenje napona i struje (kad napon počne polako padati, blizu si limita); naravno oprezno, jer ako nije dobro zaštićeno napajanje, može pregorjeti ako pretjeraš s teretom.

To cu i probati sa sijalicama, tako mi je najlakše, a mogu ti reći da je kvalitetna napojna od koje sam izveo ispravljač. Hvala vam svima.
LP. 

13 godina
neaktivan

Ako neznaš kolika je max struja koju može dati napajanje, ja bih ga probao testirati sa kojih 7-8A i takvo opterećenje bih držao kojih sat, sat i pol uz konstantno praćenje temperature hladnjaka uz pomoć nekog termometra (nikako ne gurati prste u napajanje). Što se stabilnosti napona tiće, to ovisi o kvaliteteti napajanja, ali ako kažeš da je napajanje kvalitetno, mislim da kojih 7A konstantno nebi trebalo biti problem

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Gigabyte091 kaže...

Ako neznaš kolika je max struja koju može dati napajanje, ja bih ga probao testirati sa kojih 7-8A i takvo opterećenje bih držao kojih sat, sat i pol uz konstantno praćenje temperature hladnjaka uz pomoć nekog termometra (nikako ne gurati prste u napajanje). Što se stabilnosti napona tiće, to ovisi o kvaliteteti napajanja, ali ako kažeš da je napajanje kvalitetno, mislim da kojih 7A konstantno nebi trebalo biti problem

Da li se moze uz pomoc multimetra mjeriti temperatura, kod mene nema tog podrucja na multimetru?

12 godina
neaktivan

ne,iako ima modela koji imaju konektor za temp. sondu

Remember, remember the Fifth of November Gunpowder, treason and plot; I know of no reason why gunpowder treason. Should ever be forgot
Moj PC  
0 1 hvala 0
13 godina
neaktivan
kivic15 kaže...

ne,iako ima modela koji imaju konektor za temp. sondu

OK, a da li bih ikako mogao pratiti temperature na hladnjaku napojne jedinice?

15 godina
Vehid kaže...

OK, a da li bih ikako mogao pratiti temperature na hladnjaku napojne jedinice?

Površinsku temperaturu ili temperaturu zraka?

12 godina
neaktivan

ne,samo ako imaš kakav termometar(pri nazivu ''termometar'' ne mislim na medicinski ili meteorološki,lol)

Remember, remember the Fifth of November Gunpowder, treason and plot; I know of no reason why gunpowder treason. Should ever be forgot
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...

Površinsku.

15 godina
kivic15 kaže...

ne,samo ako imaš kakav termometar(pri nazivu ''termometar'' ne mislim na medicinski ili meteorološki,lol)

Primjereniji bi bili temperaturni osjetnici.

13 godina
neaktivan
kivic15 kaže...

Imate li sliku da mi predocite kako ustvari izgleda termometar pomocu kojeg bih ja mogao izmjeriti temperaturu na hladnjaku.

12 godina
neaktivan
Moj PC  
0 0 hvala 1
15 godina
Vehid kaže...
mario.L_hr kaže...

Površinsku.

Treba ti površinski osjetnik i mjerni uređaj. Površinski osjetnik se postavi na mjesto gdje se očitava temperatura a mjerni uređaj ti prikazuje izmjerenu temperaturu. Pogledaj ovdje. Budući je zahtjev malo specifičan moraš smisliti kako montirati osjetnik na hladnjak.

@kivic: ovo nije primjereno za namjenu koja treba njemu. Ovaj termometar je primjeren za mjerenje temperature predmeta u koje se isti može ubosti (zbog toga se i zove ubodni). Napajanje ne spada u tu skupinu.

Poruka je uređivana zadnji put sri 13.11.2013 22:08 (mario.L_hr).
13 godina
neaktivan

Uzmeš najjeftiniji multimetar koji ima opciju mjerenja temperature, vrh sonde zaglaviš među rebra hladnjaka i mjeriš temperaturu, za tvoje potrebe i više nego dovoljno

Moj PC  
2 0 hvala 1
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice