Namjenski izgrađen ecommerce https://detas.ba/
Tehnologija: LAMP (PHP 8.4), framework CakePHP 5.3, frontend baziran na bootstrap 5.3.
Community review vaših web stranica
- poruka: 3.905
- |
- čitano: 1.034.413
- |
- moderatori:
XXX-Man
Ok je, ali zašto bi se itko išao mučiti programiranjem kada već postoje gotova rješenja za ecommerce?
Analogno pitanje, zašto bi itko išao učiti programirati kada postoje gotovo rješenja i AI? :D
Razmatrali smo Shopify i nekoliko drugih gotovih rješenja, kako u oblaku, tako i za vlastitu instalaciju. Dugoročno smo uočili niz problema. Primjerice, Shopify sutra može promijeniti poslovnu politiku, cijene ili uvjete korištenja.
S druge strane, instalacija poznatih open-source rješenja također je dvosjekli mač. Potrebno je imati nekoga tko će redovito otklanjati bugove i sigurnosne propuste, održavati sustav te razvijati dodatke i integracije s drugim platformama.
Na kraju, gledano dugoročno, takva gotova rješenja često ispadnu skuplja od razvoja vlastitog sustava. BiH je malo tržište i ne može si priuštiti takav luksuz.
Najbolji CMS za web shopove je Shopware. Ako je riječ o nekom manjem shopu onda WooCommerce to sigurno može hendlati.
Problem sa custom CMS-om je taj što ako jednog dana klijent odluči uzeti nekog drugog, morat će mijenjati i CMS jer samo onaj tko ga je napravio može tu nešto mijenjati.
Tako da je custom CMS osigurač za onoga tko ga je napravio, ali istovremeno je sranje za klijenta.
Ozbiljan developer ne piše kod koji samo on može mijenjati. Kod treba pisati sa anotacijom, atributima (php 8+), komentarima i dokumentacijom, pridrzavati se aktualnih standarda i preporuka. Ako k tome radiš sa nekim frameworkom, bilo koji developer koji poznaje taj framework moze odmah raditi i nastaviti gdje je prethodni stao, ako pak dolazi sa drugog frameworka, potrebna je kratka adaptacija. Ja sam tako preuzimao kompleksne web app radjene u cakephp, u kojima nije bilo komentara i nisam imao vecih problema odmah nastaviti usprskos jezičnoj barijeri (njemački). Naravno, natjerao sam i ostale kolege da pišu komentare u svom kodu.
Shopware je baziran na symfony i bilo koji symfony, laravel,.. programer nakon upoznavanja sa kodom, moze nastaviti programirati. Je li najbolji, tesko je reci, drugi će programeri kazati drugačije.