Backup i sinkronizacija podataka

poruka: 4
|
čitano: 2.829
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
Backup i sinkronizacija podataka (4sync)

Ljudi trebao bih malu pomoć. Imam poduzeće u kojem imam četri računala i sad bi složio nešto za backup podataka. Pošto se se radi o manjim datotekama (cad i office do nekih 10MB max.). Mislio sam složiti nekakvu sinkronizaciju na neki od cloud servisa (a svakih malo to prebaciti kod kuće na komp za svaki slučaj). Znači trebao bih nešto da mi automatski sink. određene foldere na svakom računalu. Koristim Dropbox ali kod njega nisam vidio mogučnost da odredim koji folder sinkronizirati. Guglanjem sam našao 4sync koji ima tu mogućnost i još 15GB besplatno što bi mi bilo dovoljno. Jel ima neka caka u ovom 4syncu jel netko to koristio, ovako na prvu mi se čini još i bolje od Dropboxa.

Molio bih vas da mi kažete preporuke kako sloziti beckup i sinkronizaciju u ovakvoma malom poduzeću, puno hvala.

4sync - http://www.4sync.com/

0 0 hvala 0
15 godina
Backup i sinkronizacija podataka

Moze neko.

0 0 hvala 0
18 godina
Re: Backup i sinkronizacija podataka (4sync)
jomi kaže...

Ljudi trebao bih malu pomoć. Imam poduzeće u kojem imam četri računala i sad bi složio nešto za backup podataka. Pošto se se radi o manjim datotekama (cad i office do nekih 10MB max.). Mislio sam složiti nekakvu sinkronizaciju na neki od cloud servisa (a svakih malo to prebaciti kod kuće na komp za svaki slučaj). Znači trebao bih nešto da mi automatski sink. određene foldere na svakom računalu. Koristim Dropbox ali kod njega nisam vidio mogučnost da odredim koji folder sinkronizirati. Guglanjem sam našao 4sync koji ima tu mogućnost i još 15GB besplatno što bi mi bilo dovoljno. Jel ima neka caka u ovom 4syncu jel netko to koristio, ovako na prvu mi se čini još i bolje od Dropboxa.

Molio bih vas da mi kažete preporuke kako sloziti beckup i sinkronizaciju u ovakvoma malom poduzeću, puno hvala.

4sync - http://www.4sync.com/

Ne znam kakav je 4sync jer tih servisa ima svaki dan sve više, na prvu se čini OK, samo treba vidjeti brzinu, način rada agenta i slično.

Ono što je bitno jest razdvajanje termina backup i sync - nije isto. Preporučio bih ti da provjeriš ima li mogućnost versioninga, tj. da li se možeš vratiti "u prošlost", tj. neku od prethodnih verzija iste datoteke. Isto tako, vidi ima li kolaboracijske mogućnosti, web pristup dokumentima itd.

13 godina
neaktivan
Re: Backup i sinkronizacija podataka (4sync)

Nebih ti preporučio da se osloniš samo na cloud. Mislim da je bitno imati i dodatnu kopiju kod sebe. Možda bi mogao da uzmeš neki NAS koji bi služio samo za backup. Možeš i neki stari računar, ali mislim da je bezbednije sa NAS-om (pravljeni su da rade 24/7), a može i više diskova da se konfiguriše u RAID radi sigurnosti.

Softwarea za lokalno backup-ovanje ima 1000000. Ja sam koristio Cobian. Uglavnom u svima je moguće podesiti da neki folder(e) sa radnog računara kopira na neku drugu lokaciju, recimo NAS, u proizvoljnim vremenskim terminima. Poigraj se sa podešavanjima jer je moguće da se napravi preslika foldera, ali može da se radi i inkrementalno backupovanje, to jest da sve fajlove iz foldera kopira, pa čak i ako ih obrišeš na originalnoj lokaciji, imaš ih na backupu. 

Pošto mislim da to nije baš praktično (brzo se troši skladišni prostor) pa sam prešao na presliku foldera sa radnog računara. Za to koristim Microsoftov besplatni Robocopy. To je komandnolinijski alat, ali ima i grafički front-end pa je lak za korišćenje. Adrese foldera koji se kopira, i gde se kopira (i ostali parametri) se upisuju u skript fajlu, pa je moguće taj skript postaviti kao task koji će se pokrenuti u određenom terminu, ili čak staviti shortcut na desktop pa odatle pokrenuti skriptu za backup. Podešen mi je da pravi presliku foldera sa radne mašine.

Ne zaboravi, backup je obavezna stvar. Hard diskovi imaju običaj da crkavaju u najnezgodnijem momentu, to jest uvek, a da ne govorim o spoljnim faktorima kao što su, nedajbože, požar, poplava, krađa.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice