Kako sam dobio posao u Irskoj izdvojena tema

poruka: 2.514
|
čitano: 1.112.333
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Re: Kako sam dobio posao u Irskoj

prosle godine nisam uopce imao kratke rukave vani, dok sam u stanu uvijek polugol (ok, previse informacija).

kisa ko kisa nije problem kolko me vjetar jebe, pogotovo u mom kvartu, kad je i najljepsi dan u godini tu je vjetar.

ne znam dal imam ikoju majicu bez kapuljace, uvijek mi je na glavi (i to i celav sam :D).

nije mi jasno zakaj irci tolko nose platnene tenisice (runnerice), izadjes po suncu van i mokar si, kamoli po kisi :p

kolega s posla je prosle godine u spanjolskoj na 27 stupnjeva dobio suncanicu, jest da ga je sunce puklo u autu preko stakla al opet.. ko mimoze su

Demokracija je, također, kada dva vuka i jedna ovca glasuju što će biti za večeru.
17 godina
neaktivan
Moj PC  
3 0 hvala 0
9 godina
neaktivan
funat kaže...
. Drugih 30% zivi od socijalne pomoci i radja djecu. 40% je mozda produktivno 

Cijene vrtića su im  među najvišim na svijetu, tolike da jednostavno tjeraju jednog roditelja (najčešće žene koje obično imaju slabije plaćena zanimanja) da ostane kući, zbog  jednog, pa drugog dijeteta, nakon trećeg djeteta ne znaš više pričati kao odrasla osoba... Proračun za ovu godinu je donio mali pomak, drugu godinu tri sata besplatnog predškolskog, ali za sve koji ne zarađuju preko 3000 eura netto, ni ta opcija nije isplativa...na kraju je Irska najlošija za neki srednji sloj, ako ne možete živjeti od stvarno jedne dobre plaće kao obitelj...bolje je  biti potpuno nekvalificiran (jer obrazovanje je trošak)  i raditi part time jer država pokriva  socijalom sve i svašta.  Nije mi nikad jasna ta ambicija nekih društava da potiču nerad i rađanje, osim što demokraciji paše poglupljivanje mase, no odlično si zaključio, nema  brige za nas koji se mislimo  treba li ići ili ne...Ovako na daljinu, s druge strane, privlači me mogućnost školovanja odraslih (neću namjerno upotrijebiti  onaj izraz "cjeloživotnog obrazovanja" budući da radim  u prosvjeti i svaki put kad bih to čula iz usta ministra, kao  ajmo reć , mladi, nadobudni prosvjetar, osjećala bih se kao da mi je netko ošamario i nasmijao mi se u isto to lice. Toliko.) 

17 godina

pa i nije tak strasna situacija s vrticima

http://dublinefekt.blogspot.ie/2016/03/muke-po-vrticima-na-irski-nacin.html

(nevezano za to jel montesorri ok il ne)

cak i ak je jedan roditelj na minimalcu vise se isplati raditi nego biti doma s djetetom.

isto tako, ako je jedan posao fleksibilan i moze se srediti da se radi 4 dana tjedno, jos i bolje

Demokracija je, također, kada dva vuka i jedna ovca glasuju što će biti za večeru.
9 godina
neaktivan

Gle, to je jedno dijete, ako žena koja ima nekakvu stručnu spremu misli raditi, "obavit" će rađanje zaredom, da manje  izbiva sa tržišta rada i da  barem starije dijete profitira od ostanka s mamom - znači, istovremeno ćeš plaćati duplo, troduplo itd. 

Drugo, koliko sam se ja raspitivala  za cijene vrtića, za Dublin ti je ovaj iznos čak niži, nije da sam baš sve analizirala, ali bliži je 900-1000 eura po djetetu. Napominjem, nisam tamo, možda me netko upućen demantira, slobodno! Slično vrijedi i za Cork, dok za ostatak Irske vidim da cijena  drastično pada (kao za stanarine).

Recimo da ćeš za dvoje plaćati 1700 eura (je li to otprilike minimalac?). Ukoliko imaš dijete u nižim razredima škole, opet nešto treba platiti, jer od 14 sato do  kad se prosječno radi, nije malo. Onda počinju kalkulacije, jer nije riječ o dva posla, nego o roditeljstvu i poslu. Poslovi koji se rade za minimalac nisu poslovi  koji će ti toliko uljepšati životopis, pa se  čovjek pita je li pranje posuđa vrijedno toga da ne vidiš svoje dijete cijeli dan. Veća lova i smislen posao amortizira stres od odvajanja.  Da sad ne širim temu, te dvojbe prolaze roditelji svugdje na svijetu, a društvo bira u kojem će smjeru ići, olakšati ili otežati. Naši imigranti često izjavljuju da "Irska potiče roditelje da ostaju s djecom do treće godine", no, zapravo misle na famozni FIS koji ti plaćaš za većinu obitelji lošijeg imovinskog statusa, što je najčešće začaran krug, može biti  dobra potpora u određenom trenutku, ali i medvjeđa usluga odgoju djece koja se od malena uče grebanju o sistem, umjesto radu. Nekako mi se čini da se to olako daje, da bi  jedna  child-friendly zemlja tribala više ulagati u childcare sektor, svaka čast na školstvu, ali za odgajatelje im donedavno nije trebao nikakav faks, a sad je to jednogodišnji  tečaj, plaće su im 19 000 godišnje, rade  puno duže od ovih naših (koje fakat imaju prekratko radno vrijeme).

Ovo o fleksibilnosti poslova mi  se jako sviđa. Kao roditelju, majci.   Isto primjećujem fleksibilnost u načinu studiranja. To je sjajna stvar. Barem mi zvuči. Nadam se da je stvarno tako i da ću se  osobno uvjeriti. 

Vidi ovo :"However, in Dublin the average price was even higher, coming in at €1,053 for a baby and €1,884 for two kids - which would entirely swallow up a €27,000 salary." 

http://www.independent.ie/business/personal-finance/latest-news/working-parents-need-to-be-earning-30000-just-to-cover-childcare-costs-30879215.html

Poruka je uređivana zadnji put sri 20.4.2016 19:14 (kalkulator).
17 godina

naravno, ja ne pricam iz svog iskustva jer nemam djecu (jos) al vidim kaj ljudi oko mene pisu.

isto tak mislim da je bolje kupiti nekretninu nego placati rentu jer ispadne jeftinije, osjetno.

ono kaj mi se kod obrazovanja ovdje svidja nije da ljudi bas hrle na fakultete (fakultet u hrvatskom smislu) nego ih hrpa ide na strucne studije, "kurseve" od po godinu-dvije i sa time si dalje usmjere karijeru, i sasvim im je dobro.

i sam imam u planu zavrsit nesto, iako mi realno ne treba (i zenu tjeram), al cisto radi vlastitih gusta. isto tak cu vjerojatno ganjat neke certifikate.

iskreno, ja ne bih volio da mi je zena doma sa djetetom, makar i to znacilo par-sto eura mjesecno vise u dzepu

9 godina
neaktivan
nixass kaže...

ono kaj mi se kod obrazovanja ovdje svidja nije da ljudi bas hrle na fakultete (fakultet u hrvatskom smislu) nego ih hrpa ide na strucne studije, "kurseve" od po godinu-dvije i sa time si dalje usmjere karijeru, i sasvim im je dobro.

Ovo je baš ono što fali našem obrazovnom sustavu, usmjerenost. Ti "kursevi" su više od onog što  bi mi posprdno zvali kursom, najčešće su dobro povezani  s tržištem rada, traže dosta sati prakse, pružaju mentorstvo, imam osjećaj da čovjek nauči posao u tu godinu bolje nego na tri godine nekih naših fakulteta s pola izmišljenih kolegija da bi sveučilišni profesori nabili satnicu (a sami ni dana staža u struci nemaju, što je smiješno). U ovoj branši koja mene zanima postoji toliko specifičnih smjerova, da mi je to za nevjerovati. Ne znam kako poslodavci gledaju na njih  i mijenjanje profesije.   Vidim po oglasima da postoje neki  "renomirani" koji im idu uz bok BA.   S druge strane, prijateljica koja radi  na našem fakultetu ima stuidente iz Irske i priča kako im je sam početak studija tematski vrlo opširan, valjda se kasnije orijentiraju od naših. Nisam to dobro proučila.

17 godina
odjavljen
nixass kaže...

isto tak mislim da je bolje kupiti nekretninu nego placati rentu jer ispadne jeftinije, osjetno.

To je patka i svi puse tu pricu nenormalno...

Kuca u kakvoj ja zivim vrijedi nekih 400.000 eura (prodano ih par zadnjih mjeseci po toj cijeni). Ja placam najam 1500 eura mjesecno. Da dignes kredit na 20 godina to te ispadne cca 1700 eura rata BEZ KAMATA. Sa kamatama - preko 2100 eura mjeseecno u AIB. Naravno, moras imati 10% kesa pa to znacajno utjece na cijelu pricu.

Dakle, ne - nije isplativije kupiti nekretninu a pogotovo nije osjetno isplativije. Mozda ima nekih malih stancica za koje ne vrijedi ta zakonitost ali bilo sta za obitelj - ne.

A sto se tice zaposlenih/nezaposlenih majki - situacija nikako nije bajna. Ali gle, imas doplatak 140 eura po djetetu i mozes se zaposliti part-time. Moja supruga ne mora raditi jer su nam primanja dovoljna za vrlo pristojan zivot ali zeli raditi. Pocela je nedavno raditi part time. Evo upravo je na poslu dok sam ja sa klinkama (imam ih 3). 2-3 sata odradi dnevno i sve stignemo. Cisti/sprema neku privatnu kliniku. Posao je takav da ga stigne odraditi puno prije nego ima predvidjeno vremena. I uz tako malo truda opet zaradi solidnu lovu.

Oni koji ovdje zele raditi naci ce nacina (ona je posao nasla za 2-3 dana). Oni koji ne zele - naci ce milijun i jednu ispriku i visit ce na FIS-u.

Freak Show Inc.
9 godina
neaktivan

Ma mogu oni radit, ali neće,  jer bi izgubili FIS, zato nijedna  država zdravoj osobi nikad ne bi tribala dat nikakve FIS-eve itd,  drugo su dječji doplatci, porezne olakšice, to je ulaganje u budućnost. U HR vjerojatno niste imali pravo na dječji? Nego, možeš li ti Friday preuzeti nekako ženin porezni razred onda (kao u Njemačkoj), njena je plaća vjerojatno oporeziva s 20 posto (a tvoja djelomično  40)? Jako me zanima ovaj dio. 

17 godina
neaktivan
kalkulator kaže...

Ma mogu oni radit, ali neće,  jer bi izgubili FIS, zato nijedna  država zdravoj osobi nikad ne bi tribala dat nikakve FIS-eve itd,  drugo su dječji doplatci, porezne olakšice, to je ulaganje u budućnost. 

Tu je Irska dosta losa - bukvalno kupuju socijalni mir i glasove za svoje mutave stranke (nijedan Irac mi nije bio u stanju objasniti (formalnu) razliku izmedju Fiana Faila i Fine Gaela. U HR je barem to lako, HDZ su kriminalci, SDP nesposobni oportunisti. 

Oni sad slicno kao i HR prije dva mjeseca pokusavaju oformiti vladu i Enda Kenny se trsi da ostane premijer makar slagao koaliciju s vragom. Dakle isto kao kod nas.

17 godina
Friday kaže...
nixass kaže...

To je patka i svi puse tu pricu nenormalno...

Kuca u kakvoj ja zivim vrijedi nekih 400.000 eura (prodano ih par zadnjih mjeseci po toj cijeni). Ja placam najam 1500 eura mjesecno. Da dignes kredit na 20 godina to te ispadne cca 1700 eura rata BEZ KAMATA. Sa kamatama - preko 2100 eura mjeseecno u AIB. Naravno, moras imati 10% kesa pa to znacajno utjece na cijelu pricu.

Dakle, ne - nije isplativije kupiti nekretninu a pogotovo nije osjetno isplativije. Mozda ima nekih malih stancica za koje ne vrijedi ta zakonitost ali bilo sta za obitelj - ne.

ja primarno gledam stanove, malo van grada (Lusk, Balbriggan, Malahide, u Swordsu ima kuca vec od 250k nije problem naci stan za 150k eura pa i kucu do 200k ako malo zasukas rukave i sam ju sredis). i tako ne mislim ovdje ostat/docekt penziju, stan se moze uvijek rentat.

sad su cijene jos i dobre kakve s bile 2007.

s posla kolega placa kredit za dvosobni stan u Lusku malo manje od 900 eura mjesecno..

nisu svi nastancali troje djece pa da sad gledaju cetverosobne kuce s dvije garaze i pet kupaona :D

Poruka je uređivana zadnji put sri 20.4.2016 22:14 (nixass).
17 godina
odjavljen
kalkulator kaže...

Ma mogu oni radit, ali neće,  jer bi izgubili FIS, zato nijedna  država zdravoj osobi nikad ne bi tribala dat nikakve FIS-eve itd,  drugo su dječji doplatci, porezne olakšice, to je ulaganje u budućnost. U HR vjerojatno niste imali pravo na dječji? Nego, možeš li ti Friday preuzeti nekako ženin porezni razred onda (kao u Njemačkoj), njena je plaća vjerojatno oporeziva s 20 posto (a tvoja djelomično  40)? Jako me zanima ovaj dio. 

Nemam pojma. Imamo svojevrsni zajednicku poreznu karticu pa nam je porez nesto manji. Ali po onome sto sam procitao - mislim da je ovo nemoguce

nixass kaže...

nisu svi nastancali troje djece pa da sad gledaju cetverosobne kuce s dvije garaze i pet kupaona :D

Odluka je definitivno pala da ovdje necemo nikada nista kupovati. Kad budemo nesto kupovali - to ce biti nesto na HR obali. Ne zelim se ovdje vezati za neko mjesto jer ne znam kuda ce me posao odvesti u buducnosti.

Freak Show Inc.
9 godina
neaktivan
Kako sam dobio posao u Irskoj

Pratim temu već neko vrijeme. Vidim da se na Monster-u sve vrti oko Web-a.

Ja sam većinom desktop programer sa nekih 10 godina iskustva na poslovnim aplikacijama.

Počeo sa VB6, zatim Delphi razne verzije, zadnjih 5 godina c# WinForms.

Od početka rad sa SQL bazama podataka.

Od Web projekata imam nekog iskustva sa php-om i par site-ova u wordpress-u.

Učim dosta u zadnje vrijeme .Net, MVC, Entity Framework...

Zanima me kakve su mi šanse za zaposlenje u Dublinu sa trenutnim znanjem ?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Vrlo dobre - ali svoje trenutno znanje bi morao nadograditi, a na pocetku se zadovoljiit sa 40-45-mozda50 brutto. 

Nisam cuo vec dugo da itko koristi Winforms, a ni sam desktop nije bas cest. 

Enterprise razvoj = Java EE ili Spring + hrpa IBM/Oracle bloata. Nema bas previse .NET-a osim u nekim bankama/osiguravajucim kucama koje su u nekom trenutku pale na hype (i sad se krpaju), ali i tamo je mijesano. 

Kakav si s WPF-om?

Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan

Kakva je situacija sa "ezoterijom", uglavnom web razvoj, Rest API i slične stvari pisane u Ruby/Railsu/Elixir/Angular/Ember stacku? Ili je takva ekipa uglavnom osuđena na zipove i startupove?

0 0 hvala 0
16 godina

@Friday: Kad kupiš kuću s 4 kata i budeš u potrazi za kućnom pomoćnicom - javi. Stižem odmah

There are some things so serious you have to laugh at them. -Niels Bohr
Poruka je uređivana zadnji put čet 21.4.2016 14:12 (mrsmith).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
solaris kaže...

Kakva je situacija sa "ezoterijom", uglavnom web razvoj, Rest API i slične stvari pisane u Ruby/Railsu/Elixir/Angular/Ember stacku? Ili je takva ekipa uglavnom osuđena na zipove i startupove?

Pa REST i Angular su mainstream i koriste se posvuda. Tu je IT toliki da ces brzo pronac nekog ko ce cijenit to sto znas.

A i sto se tice startupa, sta im fali? Ja sam nakon godinu i pol u enterpriseu bukvalno pobjegao u startup samo da mogu normalno radit i ucit nove stvari. Enterprise (financijski sektor, osiguranja, konzulting firme koje outsourcaju) je smrt za bilo koga ko voli svoj posao. Tamo uglavnom rade ljencine i oportunisti (80%), malo je pravih inzenjera i entuzijasta. 

16 godina
odjavljen

U Hrvatskoj je 80% malih startupa zapravo workforce outsourcing. :) Inače, imaš i enterprise u obliku Facebook, Google, Microsoft... i Amazon i moj Ericsson spada u enterprise, a velika prednost je work-life balance, bez velikih pritisaka u obliku suludih cruncheva cijelo vrijeme (to su iznimke, a ne pravila), dosta prilike za nove tehnologije i učenje, a i prostor za napredovanje koji nemaš kad uletiš u startup slot odakle fizički nemaš gdje napredovati. Nije crno i bijelo.

17 godina
neaktivan

Amazon, Google i FB (ali i Spotify, Yahoo, Workday..) su elita, nikakav enterprise - jer tamo se zesce radi nego u bilo kojem startupu, a kamoli standardnom enterpriseu. Frendove iz Amazona uvijek cekam do 21 na pivi jer ostaju dulje.

Enterprise (barem ja) gledam kao firme koje rade software za velike poslovne korisnike (u HR su to firme poput IN2), i velike firme kojima IT nije prva djelatnost, ali su se ustekali (tu spada i Ericsson, Siemens i slicni, pa banke, farmaceuti, osiguranja, naftasi). Ja te firme izbjegavam u sirokom luku - balance or no balance. Ne mogu gledat to politiziranje i prenemaganje, razbacivanje buzzvordima i kurcenje, a bez pokrica i pravog znanja. Samo kosuljica i powerpoint. To kad cu imat zenu, ljubavnicu i 50+ i ne bude mi se vise dalo radit. Uvalit se ko konzultant i skicat mlade pripravnice:D

Startupi u HR su istina vecinom kopirane ideje ili outsource - ali to i nije pravi startup. Pravi startup je firma koja radi bleeding edge i pali lovu od investitora bez nade u skoru zaradu (kao moj trenutni npr:))

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen
poletarac kaže...

Zanima me kakve su mi šanse za zaposlenje u Dublinu sa trenutnim znanjem ?

Ja radim iskljucivo desktop

Freak Show Inc.
17 godina

funat ti si u Irskoj isto ili? U čemu programišeš? 

Dvije su stvari beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran - Einstein ----- www.cigoff.eu -----
17 godina
neaktivan
Pero Dinamit kaže...

funat ti si u Irskoj isto ili? U čemu programišeš? 

Java EE na JBoss/AWS serverside (REST servisi) i .NET WPF client (odredjeno client platformom). Persistence je MongoDB serverside i LiteDB clientside. 

Naslijedio sam Spring u 18 layera/MySQL, al sam to razmontirao jer me previse podsjecalo na enterprise:D

14 godina
neaktivan

funat, daj jos malo o tim kolegama u Amazonu, zanima me kak im je :)

Poruka je uređivana zadnji put čet 21.4.2016 16:43 (sHOCKRE).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
sHOCKRE kaže...

funat, daj jos malo o tim kolegama u Amazonu, zanima me kak im je :)

Previse rade(is) za moj ukus:D

9 godina
neaktivan
funat kaže...

Kakav si s WPF-om?

Znam neke osnove, i to je to.

Mada mi se sviđa takav koncept.

9 godina
neaktivan
Friday kaže...
      Ja radim iskljucivo desktop

To baš za prave :-)

12 godina
funat kaže...

Enterprise (barem ja) gledam kao firme koje rade software za velike poslovne korisnike (u HR su to firme poput IN2), i velike firme kojima IT nije prva djelatnost, ali su se ustekali (tu spada i Ericsson, Siemens i slicni, pa banke, farmaceuti, osiguranja, naftasi). Ja te firme izbjegavam u sirokom luku - balance or no balance. Ne mogu gledat to politiziranje i prenemaganje, razbacivanje buzzvordima i kurcenje, a bez pokrica i pravog znanja. Samo kosuljica i powerpoint. To kad cu imat zenu, ljubavnicu i 50+ i ne bude mi se vise dalo radit. Uvalit se ko konzultant i skicat mlade pripravnice:D

Startupi u HR su istina vecinom kopirane ideje ili outsource - ali to i nije pravi startup. Pravi startup je firma koja radi bleeding edge i pali lovu od investitora bez nade u skoru zaradu (kao moj trenutni npr:))

Ti si definirao enterprise kao velike firme koje rade na dosadnim Y stvarima i onda usporedjujes sa startupima koji rade na cool X stvarima. :)

Ima i brdo startupa koji rade dosadne stvari (sto po tvojoj definiciji nije "pravi" startup), kao i velikih firmi koji rade bleeding edge (vec spomenuti Google, MS, itd).
Iznimki ima uvijek, no opcepoznata cinjenica je da se u startupima radi (dosta) vise.

17 godina

ok, kolko ovdje ima ljudi iz amazona? :D

16 godina
odjavljen
funat kaže...

Amazon, Google i FB (ali i Spotify, Yahoo, Workday..) su elita, nikakav enterprise - jer tamo se zesce radi nego u bilo kojem startupu, a kamoli standardnom enterpriseu. Frendove iz Amazona uvijek cekam do 21 na pivi jer ostaju dulje.

Ne baš. Od svih firmi tu jedino Microsoft i Google su prave softverske korporacije. FB je overblown startup koji je to postao, Yahoo je na samrti (vjerojatno će ga kupiti i progutati Microsoft), Spotify (lol?), Workdawhat??, lol - dakle, eventualno Google i Microsoft te moderno Facebook. Ericsson je hardversko-softverska korporacija, a Amazon retail-softverska, obje su se softveru okrenule širenjem djelatnosti. Siemens nije poveziv jer je softver umro tamo, a nemaju veze ni s bankama, farmaceutima i sl. Skroz si pogubio nit tu.

Startupi se ne mogu baviti cutting-edge tehnologijom, jer nemaju mogućnost za tako nešto. Rijetki startupi kreiraju nove tehnologije. Osim ako ne smatraš "cutting-edge tehnologijom" korištenje nekog frameworka, što to naravno, nije. 

Velike firme rade na cool stvarima: Facebook (Oculus, React), Microsoft (HoloLens, Xbox, OSnext), Google (V8, Chrome, Glass, GFiber), Ericsson (5G, HDS), Intel (XeonPhi), Amazon (AWS, Kindle), AMD (HBM, GCN, Mantle, HIP), Nvidia (NVLink, NVGrid).... 

Poruka je uređivana zadnji put čet 21.4.2016 17:56 (Tonči).
17 godina
neaktivan
CyberK kaže...
funat kaže...

Ti si definirao enterprise kao velike firme koje rade na dosadnim Y stvarima i onda usporedjujes sa startupima koji rade na cool X stvarima. :)

Ima i brdo startupa koji rade dosadne stvari (sto po tvojoj definiciji nije "pravi" startup), kao i velikih firmi koji rade bleeding edge (vec spomenuti Google, MS, itd).
Iznimki ima uvijek, no opcepoznata cinjenica je da se u startupima radi (dosta) vise.

Uvijek ima iznimki, al sumnjam da je ikad dosadno u startupu. 

Slazem se da se radi u prosjeku vise nego u enterpriseu, ali manje ili jednako nego u top tier firmama a la Amazon, Google, LinkedIn, FB.. Barem iz iskustva ljudi koje znam.

Standardni enterprise (pogotovo financijski i drzavni sektor) zatrovan je politikom i rijetko developeri koje zanima development i ne briju na to da se maknu iz njega tamo ostanu.

Standardni enterprise takodjer cesto ima politku promoviranja losijih ljudi po principu "rade manje stete", sto nije slucaj u top tier firmama. Tamo najbolji ljudi vode timove i odjele. Ali uvijek ima iznimki i u enterpriseu, ima dobrih timova i naprednih tehnologija. Radio sam u jednom takvom u ZG.

U Dublinu me zatekao enterprise najgore vrste - doslovno sam se 18 mjeseci svadjao s debilima. Kad ti netko dodje i kaze da treba spojiti 3 Ant skripte od 3K linija u jednu od 8-9K "da bi devops lakse automatizirao build na Jenkinsu" - shvatis da je vrijeme za "new opportunities". Ili da je nemoguce imati vise od jedne aplikacije na aplikacijskom serveru ("tko to uopce radi??"), pa moras spawnat 5 Webspherea jer neki dron ne zna rijesit class loading na 5 vlastitih kloniranih 90% identicnih servisa, ili kad zatrazis network diagram infrastrukture od vanjskog suradnika koji to hendla - a on te pita sto je to. Ili kad u kodu nadjes if klauzulu koja provjerava ime korisnika koji je ulogiran (if name.equals("john")), itd. itd. Tada ili pucas ko Breivik ili dajes otkaz.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice