Intel Club (opća tema o procesorima) izdvojena tema

poruka: 15.656
|
čitano: 3.270.120
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Intel i5 Club
15 godina
Intel Club (opća tema o procesorima)

Moj PC  
3 0 hvala 1
2 mjeseca
suspendiran

Opet se ide na masu jezgri koje se nabijaju primarno E jezgrama jer ce gaming performanse opet biti u drugom planu, a očekujem i bazni TDP od 350-400w, uz otključani prema 600w  

Intel Nova Lake-S CPU Lineup Include Four bLLC Models: 48 Core, 40 Core, 24 Core, 20 Core With 288 MB Dual & 144 MB Caches To Tackle Ryzen 3D V-Cache

Moj PC  
0 1 hvala 0
9 godina
Re: Intel Club (opća tema o procesorima)

A ježi ga, veliko je veliko, tako da TDP roka, no

• 18A node
  • power backside delivery
  • GAA

će ga barem malo obuzdati.

A što se tiče gaminga, na tom linku piše da će Nova Lake S imati 16 velikih jezgri. Ako se ne varam.

Za nas dioničare je dobra vijest da Intel ponovo proizvodi CPU tileove na svojem novom modernom nodeu, u svojim fabovima, u SAD-u. 

Nadam se da nisam prerano otvorio pivu, ali mislim da prema izvještajima nisam....

Poruka je uređivana zadnji put čet 27.11.2025 18:49 (EricCartman).
15 godina
Poruka je uređivana zadnji put jučer u 9:25 (Mno).
Moj PC  
3 0 hvala 0
4 godine
Digitale Maximale kaže...

Opet se ide na masu jezgri koje se nabijaju primarno E jezgrama jer ce gaming performanse opet biti u drugom planu, a očekujem i bazni TDP od 350-400w, uz otključani prema 600w  

Intel Nova Lake-S CPU Lineup Include Four bLLC Models: 48 Core, 40 Core, 24 Core, 20 Core With 288 MB Dual & 144 MB Caches To Tackle Ryzen 3D V-Cache

Da sam tako stručan poput tebe, osobno bi im javio što ne valja, u čemu fulaju.

Vjerojatno bi te stavili za online savjetodavca i imao bi vrhunsku plaću.

合気道 五段 Me, myself and I
2 mjeseca
suspendiran
Zaporožac kaže...

Znaju oni dobro u cemu fulaju, samo je problem napraviti to kako bi svi htjeli da izgledaju ti procesori, nije to samo ispeci pa reci. Vec 7-8 godina na drugim forumima i grupama precizno predviđam kako ce koja arhitektua izgledati, sto od grafi sto od procesora na temelju rane dokumentacije i izvjestaja.

9 godina

Aj barem kolega ne piše memoare poput kolege iHusha.

Meni je Moore's law is dead kanal top izvor vijesti i predviđanja. Dapače hrpetina članaka citira upravo tog lika.

13 godina

Pa ne moze svatko pisati kao iHush, nemaju svi isti kapacitet. Boze.

scion of the storm
8 godina
metallic kaže...

Pa ne moze svatko pisati kao iHush, nemaju svi isti kapacitet. Boze.

Ne zovi vraga jer ćeš za 2 minute dobit roman!!!

13 godina

Pa nisam ga "taggao", opusteno.

Just Intel and carry on. :)

scion of the storm
8 godina
metallic kaže...

Pa nisam ga "taggao", opusteno.

Just Intel and carry on. :)

Šuti dobro smo prošli... 

16 godina
Zaporožac kaže...

To on misli na ovog sa najviše jezgri jer ako 14900k vuče u igarama na 12v rails 210W, taj  duplač bi i mogao potegnit oko 300 ako ne i više.

DarthMarkus kaže... Normalno da radi fluidnio kad ti fali pol galaksije hehe
Poruka je uređivana zadnji put jučer u 20:04 (dery).
9 godina
EricCartman kaže...

A ježi ga, veliko je veliko, tako da TDP roka, no

• 18A node
  • power backside delivery
  • GAA

će ga barem malo obuzdati.

A što se tiče gaminga, na tom linku piše da će Nova Lake S imati 16 velikih jezgri. Ako se ne varam.

Za nas dioničare je dobra vijest da Intel ponovo proizvodi CPU tileove na svojem novom modernom nodeu, u svojim fabovima, u SAD-u. 

Nadam se da nisam prerano otvorio pivu, ali mislim da prema izvještajima nisam....

Jel niko ne čita moje postove, nemojte da sam sebe citiram ko Ranboks,

zbog žutog se ne može desiti veliki TDP, a realno ni arhitektura nije jako shuffleana od Arrow Lakea, tako da, opušteno, bit će to dobar TDP i chip, a 14A još bolji.

Intel is on their way back!

Čak i Apple gleda da ih ponovo angažira za fabove.

8 godina

Sve preko 250W je nemoguče ohladit sa bilo čime što neki normalni juser može sklopit, a da ne govorim o 350W ili više jer osim tekućeg dušika iskreno nemam ideju šta bi to moglo ohladit. 

Moj PC  
0 0 hvala 0
2 mjeseca
suspendiran

Pa ti nemas pojma sta pišeš, zapravo kad vidim da ti je MLID izvor informacija ni ne čudi. Jesi ti uopce pogledao specifikaciju? Evo da ti odma unaprijed dešifriram računicu pa da si arhiviramo komentare i vidimo tko je bio pravu nagodinu 

Znaci ide se na double tiles verziju sa 2 x 8P 16E formatom i nakrcanim kešom, znaci to su dva trenutna u9 modela pod haubom, a 18A proces bude nekih ~20ak% efikasniji od tsmc 3nm na kojem je sad Arrow Lake.  Znači ako jedan u9 ima 250w TDP, dva bi i imala 500w, oduzmi ugrubo 20% od te potrošnje zarad boljeg procesa i dolazis na 400w.

Znači tu nisam čak ni stavio u računicu AVX sa kojim se procesor debelo više kuriti, a ni jaču integriranu....

Moguce eventualno da taj flagship Arrow Lake izađe sa 350w ako ga izbace sa limitiranom frkevencijom na stocku, ali u taj scenarijo nikako ne vjerujem.

Ono u šta ja vjerujem je da ce morati pošto poto ici na sve ili ništa jer su se sa Arrow Lake poprilično obrukali i sami direktno priznali da nisu zadovoljili gaming performansama, a Raptor Lake koji je veci potrošač je ostao bolje prodavan u gaming svrhe jer kupce zanimaju performanse a ne watti na kraju dana, ista stvar se desila sa vanilla zen 5 sa kojim su ganjali efikasnost a jedva sitno prešli zen 4 u performansama pa im se obilo od glavu.

Znači intel ce ako želi ostati u igri morati stisnuti gas do poda i luft od boljeg procesa utuci u frekvenciju a ne u efikasnost,  samim time kažem da je 400w ono šta ocekujem uz zaključani PL2, a uz otključani PL ce sigurno ici na 600w, pa 14900KS potegne 500w LOL, ovo ce twk biti veselo.

A biti ce posla i za proizvođače matičnih i power delivery, koji ce morati biti duplo jači od trenutnog.

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 22:16 (Digitale Maximale).
Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina

Je, ja gledam MLID a ti znaš bolje predvidit od tog čo'jeka koji izravno prima leakove od zaposlenika obje firme, i Intela i AMD-a.

De otvori svoj kanal na jubitou da se i na tebe pretplatim pa ću vas obojicu zapratiti. 

OT:

• Najprije si zanemario sve što sam naveo i bio citirao sam sebe, ako se sjećaš Intel je sa uvođenjem FinFET-a na 22nm skresao potrošnju dodatno, sad uvodi paralelno uz smanjenje procesa GAA i BSPDN, i to niš? Samo jedan node niže i 20% manje TDP.
  • Onda si zanemario da mogu spustiti base clock i smanjiti potrošnju. Duple jezgre vrijede toga i tako se to radi.
  • Te da je TSMC 3nm malo čudan proces fokusiran na potrošnju, kojeg ni AMD nije prihvatio, ni ne čudi me da se Intel opekao na desktopu, al ionako to nije bilo rađeno na njihovom foundryju pa im nije ni profitabilno kao Alder/Raptor Lake.
  • Zašto Intel treba stisnuti gas? Za duplo više P jezgri, big L3 cache, uz uštede na 18A koje navedoh i self-citirah, te jače visoke clockove koje će postići ako ne odmah, sigurno kad proces malo sazre, imat će konkurentan proizvod sve dok ne stigne Zen 6. A Zen 6, mislim nije loš, al ne bu ni jeftin.

A propos toga, cijene, lako se AMD-u k..iti sa tuđim foundryjem, je efikasno u 3 ćoška. Da nam je bar još više takvih fabless chipmakera pa da sve ide u 2 foundryja a nama cijene čipova u nebo. Ja se iskreno nadam da će Intel ovaj puta uspjeti parirati AMD-u dovoljno, i uz maržu koja im omogućuje da pojeftine CPU-e. Kako je Aldo i Raptor bio relativno jeftin, pogotovo kasnije i mnogi kolege ovdje ih preporučuju kao best buy za gaming.

Možda malo pretjerujem i govorim odokativno, ali došo sam se danas svađati pa malo i se...m hehehe. 

BTW u vrijeme kad je najavljivan Kellerov Zen 1, bio sam debelo na strani AMD tabora.

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 23:21 (EricCartman).
2 mjeseca
suspendiran
EricCartman kaže...

Je, ja gledam MLID a ti znaš bolje predvidit od tog čo'jeka koji izravno prima leakove od zaposlenika obje firme, i Intela i AMD-a.

De otvori svoj kanal na jubitou da se i na tebe pretplatim pa ću vas obojicu zapratiti. 

OT:

• Najprije si zanemario sve što sam naveo i bio citirao sam sebe, ako se sjećaš Intel je sa uvođenjem FinFET-a na 22nm skresao potrošnju dodatno, sad uvodi paralelno uz smanjenje procesa GAA i BSPDN, i to niš? Samo jedan node niže i 20% manje TDP.
  • Onda si zanemario da mogu spustiti base clock i smanjiti potrošnju. Duple jezgre vrijede toga i tako se to radi.
  • Te da je TSMC 3nm malo čudan proces fokusiran na potrošnju, kojeg ni AMD nije prihvatio, ni ne čudi me da se Intel opekao na desktopu, al ionako to nije bilo rađeno na njihovom foundryju pa im nije ni profitabilno kao Alder/Raptor Lake.
  • Zašto Intel treba stisnuti gas? Za duplo više P jezgri, big L3 cache, uz uštede na 18A koje navedoh i self-citirah, te jače visoke clockove koje će postići ako ne odmah, sigurno kad proces malo sazre, imat će konkurentan proizvod sve dok ne stigne Zen 6. A Zen 6, mislim nije loš, al ne bu ni jeftin.

A propos toga, cijene, lako se AMD-u k..iti sa tuđim foundryjem, je efikasno u 3 ćoška. Da nam je bar još više takvih fabless chipmakera pa da sve ide u 2 foundryja a nama cijene čipova u nebo. Ja se iskreno nadam da će Intel ovaj puta uspjeti parirati AMD-u dovoljno, i uz maržu koja im omogućuje da pojeftine CPU-e. Kako je Aldo i Raptor bio relativno jeftin, pogotovo kasnije i mnogi kolege ovdje ih preporučuju kao best buy za gaming.

Možda malo pretjerujem i govorim odokativno, ali došo sam se danas svađati pa malo i se...m hehehe. 

BTW u vrijeme kad je najavljivan Kellerov Zen 1, bio sam debelo na strani AMD tabora.

Taj MLID je imal takve lapsuse da me opce cudi kak ga nije sram nakon toga snimat ista, a jos manje ove koji ga prate, no dobro nije MLID tema pa ne necu o njemu offtopičarit.

Za početak pročitaj moj komentar iznad kako spada jer ti je sve objasnjeno gore, pošto vidim da si samo brže bolje isao pisati odgovor...

Vezano za intel, sve ovo sta si ti naveo su neka puka nagađanja iz glave bez ikakvih konkretne pozadine, računice zasto bas tako i čvrstog objašnjenja. Prognoza ti je onako, volim intel i to mora dobro ispast a zašto i kako nemam pojma, eto tako to tvoje djeluje 

A TSMC 3nm je itekako dobar proces i sa kojim Nvidia izvlači ogromne brojke  i performanse, AMD također nakon sta je na X3D modelima izbacio efikasnost a dignuo frekvenciju. Intel je dozivio potop sam zbog sebe i ekskurzije u chiplet dizajn pored monolitnog Raptor Lake-a, pa uz to onda i štan e morao nakon drame oko degradacije na Raptoru ici oprezno sa Arrow Lake kojega su onda dodatno obuzdali frekvencijom i potrošnjom i desilo se šta se desilo, nema tu proces nikakve veze, dapače daleko je bolji od onog na kojem na Raptor Lake.... Priče za malu djecu

Druga stvar ne kuzim tvoje pitanje zasto bi intel trebao stisnuti gas... Pa zaostaju trenutno 30% u gamingu (pred koji dan smo finalizirali usporedbu 9800x3d vs 265K), samo da to stignu u samo jednoj generaciji ulazi pod 8. Svijetsko čudo, a gdje da se natječu sa ZEN6 koji bude vjerojatno jos 13-15% brži od zen 5. Zato sam rekao da nabijaju jezgre i MT jer tko imalo razumije materiju zna da ce u gamingu opet biti sporedna uloga.

Druga stvar šta se tiče MT po zadnjim informacijama zen 6 dolazi sa 32 jezgre, znači intel svakako mora ici u ovoj 2 x 8P+16E varijanti i izvlačiti maksimum iz jezgri i frekvencije da i tu ne ostane kratkih rukava jer ga taj MT jos jedino drži na životu.

A sada uvode nazad i AVX koji ce dodatno utjecat na grijanje i potrošnju kojega Arrow Lake ni nema, plus debelo jaču iGPU i na to sve hrpu keša, a ti i dalje pričas o nekoj efikasnosti i niskoj potrošnji na procu koji bude imal odjednom specifikaciju dva u9 proca pod haubom LOL.

Eto napiši šta ti točno očekujes od potrošnje i performansi kad si vec krenuo nagađat... Da bude veselije kad dođe vrijeme za pogledati prognoze 

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 23:59 (Digitale Maximale).
4 godine
. Vec 7-8 godina na drugim forumima i grupama precizno predviđam kako ce koja arhitektua izgledati, sto od grafi sto od procesora na temelju rane dokumentacije i izvjestaja.

Aj što ti predviđaš, to može svatko, nego, ti si kao ruski špijun.

Otkud tebi rane dokumentacije i izvještaji ?! 

合気道 五段 Me, myself and I
2 mjeseca
suspendiran
Zaporožac kaže...

Aj što ti predviđaš, to može svatko, nego, ti si kao ruski špijun.

Otkud tebi rane dokumentacije i izvještaji ?! 

Pa sta se onda butthurras ko curica neka svako malo, napiši kad je lako i kad znas kako ce ispasti Nova Lake pa da vidimo kome cemo pljeskati kome se smijati kada izađe Nova Lake.... Čega se plašiš, kad več ja pričam gluposti 

Određene leak-ove imas po koju godinu unaprijed kao i ovu za Lunar Lake koje dolaze od zaposlenika tih firmi kao sta su specifikacije a radi se o azijskim leakovima 90% koje onda ostali mediji prenesu, dokumentacije imas na wikipediji, analize labova također koje se bave usporedivanjem procesa i sami data sheet proizvođaca, ostatak je zbrajanje i oduzimanje na temlju iskustva, kao i neke logička očekivanja i mogučnosti. Očito ti za to nikad nisi čuo nego se hvataš na svaki moj post kao da sam ti zabio prst u oko, jer ko fanbojić se pjeniš na ono sta ti ne paše uhu za omiljenu firmu.

16 godina

Ma pogodio je u bobu za ovu zadnju nevidiju daleko prije svih dok smo mislili čudo će bit od tog gpu. Proučava studira manijak je to. 

DarthMarkus kaže... Normalno da radi fluidnio kad ti fali pol galaksije hehe
2 mjeseca
suspendiran
dery kaže...

Ma pogodio je u bobu za ovu zadnju nevidiju daleko prije svih dok smo mislili čudo će bit od tog gpu. Proučava studira manijak je to. 

Tako je Dery, pametni pamte 

A za Zen 5 i sve ostale serije kad je tata u dlaku objasnio.... Iskusni znaju, drugi se bune dok se ne ostvari ;)

Evo kako je eric-u pojašnjavano pred 2 godine, isto je bubao napamet kao i sada, i ko ovaj zaporožac kaj nis ne kaže sta i kako nego se vuče ko prikolica za svakim postom koji mu ne odgovara ušima i kmeči...

Tako prođes kad prenosiš bidalaštine od MLID-a...

9 godina

Vezano za intel, sve ovo sta si ti naveo su neka puka nagađanja iz glave bez ikakvih konkretne pozadine, računice zasto bas tako i čvrstog objašnjenja. Prognoza ti je onako, volim intel i to mora dobro ispast a zašto i kako nemam pojma, eto tako to tvoje djeluje 

A TSMC 3nm je itekako dobar proces i sa kojim Nvidia izvlači ogromne brojke  i performanse, AMD također nakon sta je na X3D modelima izbacio efikasnost a dignuo frekvenciju. Intel je dozivio potop sam zbog sebe i ekskurzije u chiplet dizajn pored monolitnog Raptor Lake-a, pa uz to onda i štan e morao nakon drame oko degradacije na Raptoru ici oprezno sa Arrow Lake kojega su onda dodatno obuzdali frekvencijom i potrošnjom i desilo se šta se desilo, nema tu proces nikakve veze, dapače daleko je bolji od onog na kojem na Raptor Lake.... Priče za malu djecu

Super ti ide pljuvanje i paušalno blaćenje, a bez razumijevanja i navođenja konkretnih detalja, jer da razumiješ onda bi ih i naveo. Evo ja ću:

NVIDIA Blackwell je na 4nm, AMD X3D je na 4nm, što je ustvari tweakani 5nm.

Ono što tek trebaju izvući je Rubin na 3nm.

Da si gledao MLID-a, vidio bi da AMD sa Zen 5 na Zen 6 preskače sa 4nm (5nm+) preko svih varijanti 3nm na 2nm.

I dobro si zanemario nemale feature pored 18A nodea, koji se pojave jednom u 10 godina u poluvodičkom svijetu.

EDIT: U doba najave Blackwella bio je u opciji 3nm node, i da se ostvario, bio bih u pravu, fuČkaj ga, šta sad  

Poruka je uređivana zadnji put danas u 11:06 (EricCartman).
2 mjeseca
suspendiran
EricCartman kaže...

Super ti ide pljuvanje i paušalno blaćenje, a bez razumijevanja i navođenja konkretnih detalja, jer da razumiješ onda bi ih i naveo. Evo ja ću:

NVIDIA Blackwell je na 4nm, AMD X3D je na 4nm, što je ustvari tweakani 5nm.

Ono što tek trebaju izvući je Rubin na 3nm.

Da si gledao MLID-a, vidio bi da AMD sa Zen 5 na Zen 6 preskače sa 4nm (5nm+) preko svih varijanti 3nm na 2nm.

I dobro si zanemario nemale feature pored 18A nodea, koji se pojave jednom u 10 godina u poluvodičkom svijetu.

EDIT: U doba najave Blackwella bio je u opciji 3nm node, i da se ostvario, bio bih u pravu, fuČkaj ga, šta sad  

Pa dobio si slike sta si pričao, sta bi vise... 

A to kak ti gledas prema procesu da je automatski takav i napredak u arhitekturi to odma pokazuje da ne razumiješ funkcioniranje stvari, jer proces i dobitak od istog je jedna stvar, a potpuno druga je kako je arhitektura napisana i koliko se moze dobiti, i kakve penale ima zarad nekih drugih stvari, zato je recimo Arrow Lake koji je na puno boljem procesu od Raptora ispao bezveze za gaming.

A neznam ni kakav naročit skok ti spominjes kod 18A, pa taj skok je jedino dobar ako skačeš sa par nodeova veceg procesa zato izgleda kao neki mega deal između 10nm intela, a u usporedbi sa aktualnim procesima ne izgleda nesto spektakularno, posebno kada se bude uspoređivao sa 2nm TSMC koji mu bude direktan konkurent i gdje bude vrlo izvjesno slabiji, čak iako je na manjem procesu nazivno.

Brkas pojmove i zbrajas neke razlike samo na temelju procesa šta uopce nije mjerodavno.

I nikako da nam napises vise tu svoju prognozu, sta ocekujes od performansi i potrošnje i das konkretne brojke kad vec pricas bit ce to sve u redu, pa da vidimo sta to konkretno znači u brojevima 

9 godina

Da ti kažem iskreno BM Kifla za performanse, malo sam se prepirao jer sam tad bio raspoložen za to, ja ću si Panther Lakea priuštiti u laptopu, a Nova Lakea ovisno o dugovječnosti socketa na kojem će biti, ako 4-5 godina, onda Intel, ako 1-3 godine onda AMD AM5.

17 godina

Vezano za ovo prvu vijest, eto šta su zapravo naveli dakle okvirno su izčupali nečije predviđanje pa to prebacili u vijest izčupanu iz apsolutno nikakve bitne ili relevantne informacije.

"as a prominent analyst predicts that Apple will"

Vrh novinarstva sa svinjogojske farme, s obzirom da znamo da su Jabučari jako oprezni da bi svoje proizvode samo tako lagano vezali za određeni proizvodni proces.Jabučari samo promatraju, i ništa drugo a sve ostalo su samo predviđanja i procjene za nešto što če se se možda dogoditi za dvje godine.S obzirom na globalnu situaciju, za samo šest mjeseci sve se okrene naglavačke.Ako što od toga i bude ispalo, za svoj iPhone Jabučari niti ne gledaju Intel proizvodni proces baš se pitam zakaj i zbog čega.

Mogu i ja nešto predvidit, eto nadamo se da AMD više neče izbacivati nove/stare procove u AM4 socket.

AMD,........is that Epyc or what?
8 godina
rambox kaže...

Vezano za ovo prvu vijest, eto šta su zapravo naveli dakle okvirno su izčupali nečije predviđanje pa to prebacili u vijest izčupanu iz apsolutno nikakve bitne ili relevantne informacije.

"as a prominent analyst predicts that Apple will"

Vrh novinarstva sa svinjogojske farme, s obzirom da znamo da su Jabučari jako oprezni da bi svoje proizvode samo tako lagano vezali za određeni proizvodni proces.Jabučari samo promatraju, i ništa drugo a sve ostalo su samo predviđanja i procjene za nešto što če se se možda dogoditi za dvje godine.S obzirom na globalnu situaciju, za samo šest mjeseci sve se okrene naglavačke.Ako što od toga i bude ispalo, za svoj iPhone Jabučari niti ne gledaju Intel proizvodni proces baš se pitam zakaj i zbog čega.

Mogu i ja nešto predvidit, eto nadamo se da AMD više neče izbacivati nove/stare procove u AM4 socket.

Ne baš, jer razvoj svih proizvoda se ne započne pola godine prije nego minimum 3-4 godine prije, tako da ovo da razmatraju Intel nije toliko nategnuto sa obzir na pritiske žutoglavog da se proizvodnja seli nazad u USA i sa time ogormne benefcije za one koji se na to odluče!

Uglavnom kako izgleda ovaj problem sa RAM memorijama će povući za sobom ogromno drugih jer ako nema memorije šta će ti nova matična, novi cpu.... i već sada su podatci da je prodaja matičnih pala za 40-50% u odnsou na prošlu godinu i sve skupa izgleda da će i CPU biti na istom. Tako da je vrlo vjerovatno da će se sva predstavljanja proizvoda za sljedeću godinu skoro sigurno pomicat...

Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Intel i5 Club
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice