Laptop oko 1500€ tj. 11000kn

poruka: 15
|
čitano: 4.196
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

Ovog će koristiti jedna arhitektica i naletio sam na talijanskim stranicama dell-a na sljedeći:

Vostro 1710:
Componenti
Processore Intel® Core™2 Duo T9300 (2,5 GHz, cache L2 6 MB, FSB 800 MHz)
Windows Vista® Home Premium autentico
3 anni di garanzia di base - Giorno lavorativo successivo
Schermo Widescreen UltraSharp™ WUXGA da 17" (1.920 x 1.200) con TrueLife™
Nero lucido con webcam da 1,3 MP
SDRAM DDR2 a doppio canale da 4096 MB a 667 MHz [2 x 2048]
640GB (5.400rpm) Serial ATA Dual Hard Drive (2x 320GB)
Scheda grafica NVIDIA®: GeForce™ 8600M GS (128 bit) da 256 MB
Fixed Internal 8X DVD+/-RW Slot Load Drive including Software
Batteria principale agli ioni di litio a 6 celle (58 Wh)
Scheda mini Dell™ Wireless 1395 802.11b/g
Microsoft® Works 9.5, italiana

10060kn s pdv-om

Isto tako gledao sam HP serije 8710w i p, inspirion 1720 i 1730(xps). Curi je glavno da ima 17" monitor. Grafička kartica nije važna jer će laptop biti korišten gotovo isključivo za 3D nezahtjevne aplikacije. Na HP-ovim stranicama nude i nvidia quatro modele grafičkih kartica koje (kao) poboljšavaju performanse u CAD/CAM aplikacijama, iako mi nije jasno kako, ako se koriste 2D aplikacije...

Laptop možemo nabaviti u HR, ali i u IT.. Ako netko ima ideju za još koji model, ideja je VRLO dobrodošla.

E8500 + IFX-14, Corsair Dominator DDR3 2GB, Gigabyte X38T-DQ6, 8800GT + HR03 GT, Samsung 753LJ x2, Cosmos 1000, Sve OC
Poruka je uređivana zadnji put ned 6.7.2008 22:04 (Grayseal).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Nije mi jasno zašto bi itko trošio 11 000kn na laptop, ako je jedini uvjet koji isti mora ispuniti 17 incni ekran?!

Of all the things I lost it's my mind i miss the most

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ovo ne kuzim. Naglasis da je zena arhitektica i za pretpostavit je onda da koristi napredne 3D programe tj. CAD npr. za koji je preporucljivo da ima Quadro grafulji ili Fire od ATI jer su to kartice specijalizirane za takve stvari, a opet ... kazes da nije bitna grafulja jer ce se koristiti za NEZAHTIJEVNE 3D aplikacije i da je prvenstveno bitan LCD. Ok. Laptop je stvarno vrhunski (iako se pitam zasto nije 9 cell bat :) ) i dovoljno jak za CAD aplikacije, ali kako kazes da nece biti nesto zahtijevnog za raditi, mozda bolje da pikiras neki jeftiniji model? Imas 17" modele za u pol cijene ovog tvog (kad je vec naglasak stavljen na dijagonalu). Ali dobro.. njezine pare :)

A kaj ti ovo znaci:

Na HP-ovim stranicama nude i nvidia quatro modele grafičkih kartica koje (kao) poboljšavaju performanse u CAD/CAM aplikacijama, iako mi nije jasno kako, ako se koriste 2D aplikacije...

2D aplikacije?? Meaning? Program je 2D samo zato jer je na monitoru :) Ali unutar njega manipuliras objektima u prostoru.. a to su CAD/CAM programi...

Uglavnom, sretno s kupnjom :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Laptop oko 1500€ tj. 11000kn

Preporučio bih bez obzira što na to tako ne gledate da kupite nešto sa Quadro grafičkom.

Naime, možda ipak postane odjednom potrebno vrtiti i neke "zahtjevne" 3D aplikacije.

Pozdrav

17 godina
Grayseal kaže...

Ovog će koristiti jedna arhitektica i naletio sam na talijanskim stranicama dell-a na sljedeći:

Curi je glavno da ima 17" monitor. Grafička kartica nije važna jer će laptop biti korišten gotovo isključivo za 3D nezahtjevne aplikacije. 

Ako se radi o arhitekturi, tehničom crtanju i sličnom, OBAVEZNO obrati pažnju na rezoluciju LCD monitora, a ne dijagonalu monitora. Monitor od 17" rezolucije WUXGA (1920 x 1200) može prikazati 44% više slike nego monitor jednake dijagonale (17") rezolucije WSXGA (1440 x 900). Što se tiče proizvođača nemoj se oko toga previše zamarati. Ionako svi oni samo spajaju komponente drugih proizvođača. Naravno to se odnosi samo za poznatije brandove, no-name računala izbjegavaj i radi lošije servisne mreže, sklonosti jeftinijim rješenjima i činjenice što ne drže dobro cijenu. Nastoj i da grafička ima vlastitu a ne djeljenu memoriju. Kako će vlasnica vjerovatno računalo koristiti idućih nekoliko godina, uzmi u obzir razvoj softwarea u tom periodu, pa savjetujem ipak malo jače računalo u okviru zadane cijene.
17 godina
neaktivan
awacs kaže...
Grayseal kaže...

Curi je glavno da ima 17" monitor. Grafička kartica nije važna jer će laptop biti korišten gotovo isključivo za 3D nezahtjevne aplikacije.

Ako se radi o arhitekturi, tehničom crtanju i sličnom, OBAVEZNO obrati pažnju na rezoluciju LCD monitora, a ne dijagonalu monitora. Monitor od 17" rezolucije WUXGA (1920 x 1200) može prikazati 44% više slike nego monitor jednake dijagonale (17") rezolucije WSXGA (1440 x 900). Što se tiče proizvođača nemoj se oko toga previše zamarati. Ionako svi oni samo spajaju komponente drugih proizvođača. Naravno to se odnosi samo za poznatije brandove, no-name računala izbjegavaj i radi lošije servisne mreže, sklonosti jeftinijim rješenjima i činjenice što ne drže dobro cijenu. Nastoj i da grafička ima vlastitu a ne djeljenu memoriju. Kako će vlasnica vjerovatno računalo koristiti idućih nekoliko godina, uzmi u obzir razvoj softwarea u tom periodu, pa savjetujem ipak malo jače računalo u okviru zadane cijene.
  slažem se s ovim u vezi rezolucije i svakako bih nadodao (ako ce koristiti CAD ili nesto slicno) da laptop bude s nekom quadro ili fireGL grafickom karticom.
CORE 2 DUO E4300 @ 1.8GHZ 2 GB RAM 667MHZ ASUS 7300 GT @ 475/920
17 godina
neaktivan
Intel Core 2 Duo E8200 Corsair 2x2GB kit 1066MHz HD4870 512GDDR5 520HX Corsair

0 0 hvala 0
17 godina
17 godina
neaktivan
  DEFINITIVNO takvo nešto. Daleko najbolji prijedlog.

@awacs - mislim da je ovaj HP-ov ipak bolji od ACERA kojeg ti preporucujes a posebno za ovu namjenu. 
CORE 2 DUO E4300 @ 1.8GHZ 2 GB RAM 667MHZ ASUS 7300 GT @ 475/920
Poruka je uređivana zadnji put sub 12.7.2008 23:55 (scorpion667).
17 godina
awacs kaže...
Grayseal kaže...

44% više ekrana ti ne znači ništa ako radiš u AutoCADu i gledaš u DWG koji se sastoji od linija, a sadržaj ekrana zumiraš okretom kotačića na mišu. U smislu ekranskog prostora vrijedi ti jedino dijagonala. Jedino što veća rezolucija donosi su manje ikone i teža čitljivost teksta. Ako cura ima problema s vidom (što je s obzirom na opis posla lako moguće i dapače vrlo vjerojatno), prevelika rezolucija će joj samo odmoći, a platiti će masne pare. No, ovo je nešto što ona sama najbolje zna.

Ako se zaista radi o arhitekturi, ima nekoliko načina na koje može koristiti računalo:

-projektiranje u 2D
Za ovo joj ne treba niti jak procesor, niti jaka grafika, samo što više RAM-a, veliki ekran i veliki hard. Ovo je dakako i osnova za sve što slijedi...

-3D modeliranje i prikaz
Za ovo joj i dalje ne treba jak procesor, ali je Quadro/FireGL kartica vrlo poželjna zbog hardverskog anti-aliasinga i još par sitnica za rad s 3D-om u stvarnom vremenu.

-3D rendering
Za ovo će joj trebati prvenstveno što jači procesor, grafička nije toliko bitna (osim ako nema kombinirane zahtjeve iz prethodne točke, u tom slučaju je zaglibila).

Na kraju, neka razmisli koliko joj zaista treba baš prijenosnik za sve to - takvo čudo će joj u minimalnoj konfiguraciji težiti 3,5 kg, što nije mala stvar za prosječnog muškarca, a kamoli za djevojku arhitekticu =) A i vrijeme trajanja baterije će biti relativno kratko. Ako joj baš treba prijenosnik za prezentacije i računalo za rad, neka uloži samo malo više i dobiti će kvalitetnije rješenje za obje solucije. Ovako može završiti sa spiskanih 10.000+ kuna i biti jaaako nezadovoljna krajnjim rješenjem. No, to je opet na njoj da odluči...

Po mojem mišljenju, onaj HP iz Arhiteha je bolje rješenje (post od hara_zg), Acer je nekakva primarno multimedijalna konfa, preskupa i nudi premalo za ono što curi treba.
Pozdrav!
Pazi, gledam te!
Poruka je uređivana zadnji put ned 13.7.2008 0:40 (Veliki Brat).
17 godina
neaktivan
somi7 kaže...

Nije mi jasno zašto bi itko trošio 11 000kn na laptop, ako je jedini uvjet koji isti mora ispuniti 17 incni ekran?!

U postu piše "glavno da ima 17" a ne da je to jedini uvjet.

E8500 + IFX-14, Corsair Dominator DDR3 2GB, Gigabyte X38T-DQ6, 8800GT + HR03 GT, Samsung 753LJ x2, Cosmos 1000, Sve OC
Poruka je uređivana zadnji put ned 27.7.2008 0:23 (Grayseal).
17 godina
neaktivan
infinityzg kaže...

Ovo ne kuzim. Naglasis da je zena arhitektica i za pretpostavit je onda da koristi napredne 3D programe tj. CAD npr. za koji je preporucljivo da ima Quadro grafulji ili Fire od ATI jer su to kartice specijalizirane za takve stvari, a opet ... kazes da nije bitna grafulja jer ce se koristiti za NEZAHTIJEVNE 3D aplikacije i da je prvenstveno bitan LCD. Ok. Laptop je stvarno vrhunski (iako se pitam zasto nije 9 cell bat :) ) i dovoljno jak za CAD aplikacije, ali kako kazes da nece biti nesto zahtijevnog za raditi, mozda bolje da pikiras neki jeftiniji model? Imas 17" modele za u pol cijene ovog tvog (kad je vec naglasak stavljen na dijagonalu). Ali dobro.. njezine pare :)

A kaj ti ovo znaci:

Na HP-ovim stranicama nude i nvidia quatro modele grafičkih kartica koje (kao) poboljšavaju performanse u CAD/CAM aplikacijama, iako mi nije jasno kako, ako se koriste 2D aplikacije...

2D aplikacije?? Meaning? Program je 2D samo zato jer je na monitoru :) Ali unutar njega manipuliras objektima u prostoru.. a to su CAD/CAM programi...

Uglavnom, sretno s kupnjom :)

Stari laptop koji idalje koristi je iz 2002., i nikada mi nije dopustila da napravimo novu instalaciju XP-a. Vjerujem da će si ovaj također zadržati makar 4 godine (ako ne i više) zato bih radije da kupi nešto od 11k kn a ne " u pol cijene"..

"Na HP-ovim stranicama nude i nvidia quatro modele grafičkih kartica koje (kao) poboljšavaju performanse u CAD/CAM aplikacijama, iako mi nije jasno kako, ako se koriste 2D aplikacije..." - ne ide mi u glavu kako može jedna kartica poboljšati performanse ako ona radi pretežito 2D, npr. tlocrte. Da je to kartica koja ima GPGPU te da OS i program u kojem radi podržava GPGPU onda shvaćam da bi imala puno više procesorske snage i bolje performance ali te tehnologije su još malo udaljene...
17 godina
neaktivan
scorpion667 kaže...
  DEFINITIVNO takvo nešto. Daleko najbolji prijedlog.

@awacs - mislim da je ovaj HP-ov ipak bolji od ACERA kojeg ti preporucujes a posebno za ovu namjenu. 

Interesantno, ali osim grafičke kartice specifikacije su dosta slabije (7700 vs 9300, 2gb vs 4gb, 120Gb vs 640Gb - 2x320Gb u RAID0)...
17 godina
neaktivan

Odeš u Technomax ili HGspot i biraš koliko ti srce želi

92% tinejđera sluša turbo folk. Ako si ti među onih 8% koji još uvijek slušaju pravu glazbu kopiraj si ovo u potpis.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Studiram arhitekturu i slazem se sa Velikim Bratom sve je lijepo objasnio.

Ja imam hp nx9420 star je vec skoro 2 godine ali me sasvim dobro sluzi, pazi da ti komp ima sto vise RAMa i dobar procesor, meni je i vise nego dovoljan komp za odnijet ga na fax i crtat na njemu i tome slicu, ali zato kod kuce imam desktop racunalo koje je malo jace.

EDIT: I ove posebne graficke kartice ti uopce nisu potrebne ako kazes da se nece bavit nekim naprednim renderima tipa u 3dmaxu i tome slicno, sto se tice crtanja u autoCADu (tlocrti i slicno) samo si gledaj RAM i procesor i naravno sto veci monitor, a to je kod laptopa 17"

Poruka je uređivana zadnji put ned 27.7.2008 10:27 (mislav_01).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice