Koliko ima obožavatelja ovog žanra?
Ja osobno igram samo takve igre, i kao takve igrao sam ih 90%.
Po meni, mislim da su oni započeli revoluciju igara.
Kratak osvrt na FPS igre:
1992. - Prva "prava" FPS igra. Zvala se Wolfenstein 3D. Doživjela je odličan uspjeh, ponajprije zahvaljujući 3D prostoru. Radio ju je John Carmack, tj. id software.
1993. - Doom. Također dolazi iz id softwarea, a bila je popularna po tome jer je nudila znatno naprednij 3D engine, i također je doživjela veliki supjeh.
1996. - Quake - Mislim da netreba posebno predstavljati. U svoje vrjeme zahtjevala je poprilično skupe grafičke kartice, ali je bila vrlo igriva igra.
1997. - Quake 2 - Nastavak Quakea, bio je mnogo blaži po pitanju zahtjevnosti, te je bio prva igra koja je ponudila igranje u MP-u. Sve igre je dosada radio id software.
1998. - Half Life - Po mnogima jedna od najboljih igara ikada, u svoje vrijeme imala je odličnu priču, vrlo dobru grafiku, te je nudila MP. Tvorac igre je Valve.
1998. - Unreal - Odlična atmosfera, te jako, jako dobar 3d engine proslavili su ovaj serial. Radio ga je i radi ga Epic software.
1999. - Quake 3 - Djelo novog carmackovog enginea, nudio je samo fraganje u MP. Dozivjeo je solidan uspjeh.
2000. - Medal of Honor - Prva igra s tematikom na WW2. Dozivjela je veliki uspjeh.
2001. - Return to Castle Wolfenstein - Nastavak Wolfensetin 3D, u svoje vrjeme nudio je odličnu atmosferu, dobru grafiku temeljenu na Q3 engineu, te je dozivjeo odličan uspjeh. Radio ga je Gray Matter ili danasnji Treyarch.
2002. - Medal of Honor Alied Assault - Odličan SP koji je radio identičan tim kao i COD serial, te jako dobar i inovativan MP doveli su ovo remek djelo na mjesto od jedno najboljih igara.
2003. - Unreal 2003 - Nastavak Unreal-a, nudio je nevjerovatnu količinu detalja, a bio je samo dostupan za igranje u MP. Radio ga je Epic software.
2003. - Call of Duty - Prvi COD radio je također infinity ward, temeljio se na Quake 3 Arena engineu, uspjeh za dozivio poradi odličnog MP, i jako, jako dobre atmosfere u SP.
2004. - Far Cry - Prva igra od Cryteka, a naravno doživjela je uspjeh isključivo zbog svoje tehničke strane.
2004. - Half Life 2 - Jedan od najvećih wapourware u povjesti, nudio je iznimnu atmosferu, vrlo dobru grafiku te priču koja bi vas držala dane za ekranima. Naravno, radio ga je Valve.
2004. - Doom 3 - Nastavak Doom 2, nudio je najbolju grafiku ikada u povjesti. Atmosfera u igri je takoder bila na sličnom nivou. Radio ga je id software.
2005. - FEAR - Odlična (jeziva) atmosfera, odlična grafika i sasvim solidan MP učinili su ovu igru jednom od najboljih ikada. Radio ga je Sierra software.
2005. - Call of Duty 2 - Nastavak vrlo popularnog COD1, doživio je uspjeh poradi svoje MP komponente, iako ni SP nije podbacio.
2006. - Godina koja je protekla u isčekivanju DX10, a donjela je neke manje hitove poput Call of Juarez ili Prey.
2007. Call of Duty 4: Modern Warfare - Nije potrebno spominjati.
2007. Crysis - Igra koja je ostala poznata po najboljoj i najnapredijoj grafici ikada. Radio ga je Crytek.
2007. - Bioshock - Vrlo atmosferična, lijepa, i zabavna igra, po nekima jedna od boljih u povjesti.
2008. - Far Cry 2 - Nastavak vrlo popularnog FC1, iako nije imao nijedan dio koji bi ga se vezao u FC1, ponudio je sate i sate zabave.
2009. - Iščekuje se MW2, sad će mo vidjeti....
Budem se još potrudio ubaciti Screenshot od svake ige...