Zagonetka,trebam pomoc :D zaključana tema

poruka: 55
|
čitano: 13.469
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
RE: Zagonetka,trebam pomoc :D
Šef kaže...
Paki,
Ako uzmeš na 1 decimalu: 7.08 ~ 7.1
7.1 * 2 = 14.2, a opet ako ćemo to zaokružit, to je onda 14
Ali, ova zagonetka je bzvz!

mislija sam na jedno decimalno mjesto

Society leans ever heavily on computers, if you have the power to take out computers you can take out society.
15 godina
neaktivan
Zagonetka,trebam pomoc :D

Hoćemo malo analizirati? U nizu su sve prim brojevi. Suma svaka dva prim broja a i b, pri čemu a, b > 2, je parni broj. Posebno vrijedi da ako a = b, onda 2 + 2= 4 (što je parni broj, jelte). Inače vrijedi a = b ili a <> b. Svaki složen broj može se napisati kao umnožak dva ili više prim brojeva. Umnožak dva neparna broja je neparni broj. Umnožak dva parna broja je parni broj. Umnožak parnog i neparnog broja je parni broj.

Dakle, moguće kombinacije za množenje a i b su:

[x]

I) 2 * 2 = 4

II) 2 * 5 = 10

III) 2 * 7 = 14

IV) 5 * 7 = 35

Za daljnje operacije neki parovi ne dolaze u obzir (neponavljanje znamenaka). Ostaju (I,IV)(II,III) = nula bodova, jer čak i da jedan par ima neku drugu operaciju između članova para i prema drugom paru nije moguće dobiti 14.

Dijeljenje:

[y]

I) 2 / 2 = 1

Niti jedna kombinacija 5 i 7 sa bilo kojim računskim operacijama ne može dati 13, 14 ili 15 = nula bodova. Isto tako zanemarite kombinacije 5/7, 2/5, 2/7 itd. Ako vam se da razmišljati, shvatite ćete brzo zašto.

Zbrajanje:

[z]

I) 2 + 2 = 4

II) 2 + 5 = 7

III) 2 + 7 = 9

IV) 5 + 7 = 12

Stvar je identična kao kod množenja (kombinacije parova).

Oduzimanje:

[w]

I) 2 - 2 = 0

II) 2 - 5 = -3

III) 2 - 7 = -5

IV) 5 - 2 = 3

V) 5 - 7 = -2

VI) 7 - 2 = 5

VII) 7 - 5 = 2

Kombinacije: (I,V)(II,III)(III,IV)(V,I)(VII,I).

Ako sad bacite oko na sve moguće kombinacije koje dolaze u obzir i računske operacije koje možete napraviti između tih kombinacija [O](M,N), pri čemu [O]={x,y,z,w} i M,N={I,II,III,...}, dođe se do zaključka da se neki broj mora ponoviti još jednom kako bi se dobilo 14 = nije moguće u zadanim skupovima brojeva i računskih operacija dobiti 14.

P.S.

Možda sam nešto i propustio navesti jer mi se ne da ovo još detaljnije pojašnjavati, ali nadam se da je ideja barem jasna... Namigiva

Poruka je uređivana zadnji put pon 3.5.2010 21:00 (vlad0).
17 godina
neaktivan

Super sroceno. No dakako, naravno, skuzili smo i mi da je od tih 4 zadanih brojeva nemoguce dobiti 14 koristeci one cetiri racunske operacije. Ah, jos jedna bezvezna zagonetka.

http://www.prisonbreaker.bloger.hr/
15 godina
neaktivan

Evo ja sam sličnom logikom kao  p4k1 dobio blizu 14... Točnije 14.01

7° 25" = 7.0069

7.0069 * 2 = 14. 0138 = 14.01

17 godina
neaktivan

ok. ovako mi je rekao frend.stavi  7 i ispod njega razlomak i u nazivnik stavi (5:2)-2.

16 godina
divines kaže...

Da =) Jucer mi frend nije htio reci odgovor,ali sam odlicno vas pitat za pomoc xD

Aj nek tebi lijepo frend objasni kak je dobio to jel nama bas nejde...

16 godina
neaktivan
divines kaže...

ok. ovako mi je rekao frend.stavi  7 i ispod njega razlomak i u nazivnik stavi (5:2)-2.

je 7             7               7

-----   = ------      =  -------    =  14

(5:2)-2     2,5-2            0,5

Society leans ever heavily on computers, if you have the power to take out computers you can take out society.
17 godina
neaktivan

Kako moze bit ovo zadnje 7:0.5=14=

16 godina
neaktivan
divines kaže...

prije nego sto si napisao glupost mogao si uzeti kalkulator i provjeriti ako vec ne znas xD

- Prodao sam danas nekih memorija ram i zato imam keša da varim ceo dan -
16 godina
neaktivan
divines kaže...

hebena matematika

15 godina
neaktivan
divines kaže...

Onda ti je frend krivo postavio zadatak... ^.^ Zagrade = računska operacija prvenstva. Kao što je on uveo zagrade, tako si i ti mogao još jedan broj... ;]

16 godina
neaktivan
Pa 7/0.5 je 14. Zagonetka je valjana, mi nismo znali riješit. Jbga!
Ingame: (_.:BRUNO:._) /// Ako ti je netko pomogao, stisni Hvala (ispod potpisa). ///// Od ponedjeljka do petka sam na: m.bug.hr
16 godina
neaktivan
Šef kaže...
Pa 7/0.5 je 14. Zagonetka je valjana, mi nismo znali riješit. Jbga!

to reci sebi ja sam barem doša blizu

16 godina

Pitaj it4an. on zna 100% Državni prvak logičkih zadataka. ;)

MSN: ivan_babic_95@hotmail.com - E-Mail: ivan.stoposto@gmail.com
17 godina
neaktivan

hehe hvala na trudu ekipa :D

sutra cu to prodat profi iz matisa xD

Poruka je uređivana zadnji put pon 3.5.2010 22:05 (divines).
16 godina
neaktivan
Mislis itf4n? :)
Ide u moju školu, znamo se onako, iz viđenja
Ingame: (_.:BRUNO:._) /// Ako ti je netko pomogao, stisni Hvala (ispod potpisa). ///// Od ponedjeljka do petka sam na: m.bug.hr
17 godina
odjavljen

Ovo je jedan od onih zadataka kod kojih poslje lupaš glavom u zid i ponavljaš "a tako je jednostavno, bilo mi je točno ispred nosa"!

U životu ne postoje pobjednici, samo preživjeli.
16 godina
Šef kaže...
Mislis itf4n? :)
Ide u moju školu, znamo se onako, iz viđenja

Da, na njega mislim.

MSN: ivan_babic_95@hotmail.com - E-Mail: ivan.stoposto@gmail.com
15 godina
neaktivan

riješeno ha

Margot
17 godina
vlad0 kaže...
divines kaže...

Onda ti je frend krivo postavio zadatak... ^.^ Zagrade = računska operacija prvenstva. Kao što je on uveo zagrade, tako si i ti mogao još jedan broj... ;]

nema veze zagrada, moze i bez nje, cisto redosljed racunskih operacija, prvo mnozenje i dijeljenje, onda zbrajanje i oduzimanje

amd athlon64 x2 5400+ @ 2,8 Ghz ASRock ALiveN570SLI-eSATA2 2x2gb Kingmax 800 Mhz XFX 9600 GT 512 MB GDDR3 xxx-edition
15 godina
neaktivan
pavac kaže...
vlad0 kaže...
divines kaže...

nema veze zagrada, moze i bez nje, cisto redosljed racunskih operacija, prvo mnozenje i dijeljenje, onda zbrajanje i oduzimanje

7 ÷ (5 ÷ 2 - 2) != 7 ÷ 5 ÷ 2 - 2, to sam mislio reci (pišem namjerno s ÷). prvi zapis daje 14, a drugi ne. A što se zapisa sa razlomkom tiče, razlomak nije racunska operacija - to je samo zapis računske operacije dijeljenja. Dakle, da bi zapisao rješenje sa navedenim brojevima i rač. operacijama zbrajanja, oduzimanja, dijeljenja i množenja (kako zadatak i glasi), nedostaje ti mogućnost korištenja zagrada (što nije navedeno u zadatku). Jasnije?

Bez brige, kužim da cijela poanta vjerojatno i je da to bude glavna "fora" zadatka... Ali originalno postavljen zadatak (1. post) je kao takav nerješiv. Ako ćete postavljati problem profesorima, ne zaboravite navesti "smijete koristiti 4 osnovne rač. operacije i zagrade". Ako to ne budu znali riješiti, e onda tek možete reći da ste ih uhvatili na foru. ;]

16 godina
neaktivan
7
_____ = 14
5
__ - 2
2

Eto, vlad0, vidiš, može i bez zagrada, malo sam improvizirao, ali valjda se kuži što sam htio reći/napisati.
To sve ispadne puno ljepše na papiru, ali ove velike 'donje crte' predstavljaju razlomke
16 godina
protjeran

Dakle 2,2,5 i 7...

Može se i pomoću eksponenata.

Svaki broj ima svoj eksponent, a koji se ne piše ako je 1 (dakle 2' = 2).

Ali možemo zaobići pravila i napisati:

2' x 7' - 2° + 7° (svaki broj na nultu je 1') = 14' Belji se

http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=970113 http://www.techpowerup.com/gpuz/6p8v4/
15 godina
neaktivan
Šef kaže...
7
_____ = 14
5
__ - 2
2

Eto, vlad0, vidiš, može i bez zagrada, malo sam improvizirao, ali valjda se kuži što sam htio reći/napisati.
To sve ispadne puno ljepše na papiru, ali ove velike 'donje crte' predstavljaju razlomke

Ne, može nikako bez zagrada korištenjem samo osnovnih mat. operacija. Ti možeš to zapisati u obliku razlomka bez ikakvih zagrada, ali razlomci su samo ekvivalentni dijeljenju, ali to ne znači da su nužno identični. Tipičan primjer su složeni razlomci (nereducirani) kao što je primjer u ovom zadatku. Zbog toga, rješenje s ralomcima je OK sve dok tekst zadatka dopušta njihoivo korištenje, ali nažalost ne dopušta, kao što ne dopušta ni korištenje zagrada. Matematika je egzaktna znanost: imaš inpute, funkcije i outpute. Inputi su ti 2,2,5,7. Funkcije su +,-,÷,* a output je 14. Tvoje je da nađeš kombinaciju funkcija i inputa da bi dobio output. U tekstu zadatka se ne spominje korištenje zagrada ili razlomaka te stoga (po originalnom tekstu zadatka iz 1. posta) zadatak kao takav nema rješenje.

Ma znaš šta...? Zaboravi. Ne da mi se. Poanta je da zadatak nije dobro zadan. Kao fora je OK, a kao egzaktan matematički zadatak nije dobro konstruiran (ako je cilj da postoji barem 1 rješenje). Osmijeh

Poruka je uređivana zadnji put uto 4.5.2010 11:36 (vlad0).
17 godina
vlad0 kaže...

Ti 100% imaš čir na želudcu.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice