Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 8.972.248
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 mjeseci
Re: Što se događa s našim društvom?
forumaš kaže...

Današnji klinci su mila majka kakvi smo mi bili....odrastao u Prečkom i redovito smo se nahitavali sa kamenjem zgrada protiv zgrade....u principu nisi prilazio susjednoj zgradi bez ekipe.

Špriherice i pračke su uvijek visile oko vrata 

Pa to je to, i danas ima delikvenata kao i tada, kao i povučene i osjetljive djece..

4 godine
Veliki Brat kaže...
Pa upravo to cijelo vrijeme krivo radiš: povezuješ "Evropa" sa "vakcinisana".

Hrvati koji u RH govore "Evropa" (npr. ja) ne govore "vakcinisana". Jer nismo Srbi. Ne pričamo srpski. Pričamo hrvatski i "Evropa" je hrvatski izraz. Stvarno ne razumijem što je tu tako teško za shvatiti.

Vakcina nije srpska izvedenica pojma cijepivo. Riječ, pojam vakcina je potpuno dopuštena u hrv. standardnom jeziku, dočim EVropa nije. 

Ne govorimo vakciniranje, nego cijepljenje, jer jednostavno nemamo naviku govoriti vakcina. Vakcinisanje, kao regulisanje, govore i Bošnjaci , Makedonci, tako da nema neposredne veze sa srpskim jezikom.

合気道 五段 Me, myself and I
16 godina
Zaporožac kaže...

Vakcina nije srpska izvedenica pojma cijepivo. Riječ, pojam vakcina je potpuno dopuštena u hrv. standardnom jeziku, dočim EVropa nije. 

Ne govorimo vakciniranje, nego cijepljenje, jer jednostavno nemamo naviku govoriti vakcina. Vakcinisanje, kao regulisanje, govore i Bošnjaci , Makedonci, tako da nema neposredne veze sa srpskim jezikom.

Vakcina jest, ali vakcinisana nije. I tu pravis gresku jer gledas etimologiju, a ne stvarnu uporabu. U srpskom jeziku se vakcinisanje koristi, dok kod nas ne. 

16 godina

12 godina

dobar ti je izvor 

pesimizam je za njih optimistično stanje 

12 mjeseci
picajzla0707 kaže...

dobar ti je izvor 

pesimizam je za njih optimistično stanje 

4 tisuce pretplatnika. Ovaj je kvalitetan ekonomist kao i Hajdaš Doničić

Poruka je uređivana zadnji put uto 23.9.2025 14:25 (KTM).
4 godine

Poljski ministar vanjskih poslova Sikorski mi je postao omiljeni EU političar.

S par riječi je pokazao kako s bahatim ruskim teroristima treba razgovarati.

合気道 五段 Me, myself and I ...Radosław Tomasz Sikorski BOG EU politike.
Poruka je uređivana zadnji put uto 23.9.2025 15:02 (Zaporožac).
11 godina
protjeran

Ova frkica sa svinjskom kugom, dal netko može suvislo napisati neki smisleni razlog za pojavu toga?

Samo molim bez politizacije. 

Kako se to pojavi svinjska kuga negdje?

Mac
17 godina
PzKpfw kaže...

Ova frkica sa svinjskom kugom, dal netko može suvislo napisati neki smisleni razlog za pojavu toga?

Samo molim bez politizacije. 

Kako se to pojavi svinjska kuga negdje?

Ona je odavno prisutna u prirodi (koliko se sjećam u Europi od 50-ih godina prošlog stoljeća, kod nas zadnjih nekoliko godina), suzbijemo je na neko vrijeme pa se ponovno pojavi. Problem su divlje svinje nad kojima nemamo kontrolu i premalo se izlovljavaju.

15 godina

Kakva polarizacija društva se događa, u šoku i strahu sam. Lijevi protiv desnih, huškanje, nevidljivi neprijatelji. Ovo danas u Splitu - strašno. Ne znaš jesmo li u 2025. ili kraj 80ih

Poruka je uređivana zadnji put sub 8.11.2025 13:49 (Keops).
11 godina
protjeran

Ja sam još malo tu, jer mi slijedi izgon, al ne treba se bojati nacifašista.

Obranite se on nazi bagre na bilo koji način.

SF*SN!!

Mac
16 mjeseci
protjeran

Moja podrška prosvjedu Torcide. Ne znam kako nekima nije jasno što je povod prosvjedu i događajima iz Splita i Zagreba. Nedopustivo je dozvoliti nekoj tamo Prosvjeti da organizira raznorazne koncerte, izložbe..., a recimo na koncertu pod njihovom organizacijom se pjevaju pjesme u kojima se spominju srpski Knin i Dubrovnik. 

16 mjeseci
protjeran

Nacifašisti, nazi bagra... to valjda misliš na leftardske komunjarske fašiste.

10 godina

kulturno umjetnicka drustva, uglavnom - ili bi barem tako trebalo biti - u svom repertoaru imaju pjesme, plesove, ili prikazuju i promoviraju obicaje davno izumrle, kako se "to" (pjevalo,plesalo,radilo) nekada radilo.

nije bas da imaju nekog pisca koji im redovito za svaki nastup pise nove numere. sto zelim reci? nisam upoznat s tim songovima, ali vjerovatno su ti tekstovi nastali davno davno prije aktualnih dogadjanja, a vrlo vjerovatno u razdoblju kad se sve smatralo "zajednickim".

No svakako da takvim stihovima i narativu nema mjesta u stvarnosti, jednak nivo kao i kada "nasi" pjevaju o nekim mitskim zemljama, herceg-bosnama i slicno.

Ali, nije ni to problem, odnosno, da je samo to problem, problema nebi bilo.

glavni problem je, dali je itko svjestan cinjenice da je od dogadjaja na koje se svi pozivaju proslo 30 godina? I vise?

I ne, ne pisem ovo u kontekstu da je iste do sada trebalo zaboraviti, ili da danas, s obzirom na protok vremena isto nikoga nebi trebalo smetati, vec jednostavno pitanje - a gdje ste bili ranije?

Pa nije ovo prvi puta u zadnja 4 desetljeca da je neki pjevac s srpskom adresom htio pjevati u nekom nasem gradu. nije ovo prvi puta da je neko kulturno drustvo iz "susjedne ali ne bas prijateljske zemlje" doslo i otpjevalo ili otplesalo nesto cemu nema mjesta u sadasnjosti.

Pa djeca vam (nam) u osnovnoj skoli uce o "lepoj domoljubnoj srpskoj pesmi zvanoj tamo daleko", taktovi poznate veselice "mars na drini", koju su cesto izvodili po nastupima u Vukovaru i okolici, po Kninu, Lipiku, s vrhuncem slave pocetkom 1990-tih su cest gost po nocnim klubovima, dupkom napunjeni sa opskurnim izvodjacima, sa televizora dopiru zvukovi ekavice konstantno, i da ne nabrajam....

I sve bijase manje vise mirno, sve pod malu privredu, ne mogu nikog da privedu.

I onda jednog dana, netko je pristisnuo neki prekidac, otvorio neki poklopac sa odavno zahrdjale bacve, i evo ga - zivimo neku alternativnu stvarnost, odjednom smo u nekoj alternativnoj 1941, crno je opet in, rukice se veselo dizu u zrak, kao marke da mjenjaju,odjednom vise nema cosak, nema krug, sve otislo samo u U. pa cemo malo da zabranjujemo. pa cemo malo da vicemo. malo cemo i da prijetimo. nervozno pogledavajuci na upaljac ili kakvu kantu benzina, pa bi mogli malo i da palimo.

Knjiga vamo, folkloras tamo, kulturni centri samo zadnja subota u mjesecu.... vec vidjen scenarij, ali ono sto mene stvarno cudi, ima li itko tko stvarno iskreno vjeruje i misli da ce to nama, drzavi, bilo kome donijeti ista dobroga?

Ja ocekujem neki novi povijesni moment, u kojem ce netko da izadje pred uplasene folklorase i masu "men in blek", i ponoviti onu zlosutnu parolu "niko nesme da vas bije", pa da stvarno ode sve u tri krasne, da podmazem i ocistim kalasa, jerbo, ovim tempom, brzo ce nam takvi acesoari trebati...ponovo....

Apsolutno podrzavam, ali, mozda mali prijedlog - dajte promjenite repertoar. Pa hajmo malo da prosvjedujemo i okupljamo se radi niskog zivotnog standarda. protiv korupcije. protiv nepotizma. protiv divljanja cijena. protiv svakog onog tko je obecavao "ma nista nece poskupjeti" - da, i protiv one bake s reklame koja nam je to obecala - ako treba, protiv necega, za nesto a ne da se glodjemo ciji stari je bio ustasa, ciji partizan, jel bilo ovako ili onako...

Its just the way of it, son. We all sell our souls sooner or later.
16 godina

Situacija u svijetu, tj. oko nas i kod nas je šarolika i kao da je u suprotnosti sa samim sobom. Imamo već godinama kod nas (mislim na Hrvatsku) jednu ekipu koja je sklona ljevičarenju i kao da drži medije pod svojom šakom ili kapom, a opet, ne kritiziraju vlast dovoljno koliko bi trebalo. I ne stoje uz narod - jer te iste lijevo-liberalno nastrojene medije očito vlast drži u svojoj šaci. A vlast nam je "desna". Kako to? I u biti sve što se radi, se radi protiv naroda. Životni standard samo pada. Padaju i te moralne vrijednosti. I to ubrzano od 2020, pa na ovamo. Kao posljedica svih kriza koje su se dogodile.

Imamo situaciju u kojoj se u javnosti forsira ideja da je rat Ukrajine i Rusije nešto što je usporedivo s našim Domovinskim ratom (a nije i nema govora da je usporedivo) i taj narativ se koristi da bi se narod "mobilizirao" u pogledu pozitivnog stava prema Ukrajini i zbog odobravanja same pomoći koja se šalje Ukrajini. I sada se svi čude kako raste mržnja prema Srbiji i Srbima. A sama vlast gura tezu da je Rusija=Srbija. I što ćemo sada?

Ne dajte se, ljudi, navući. I lijevi i desni nisu za narod. Naše lijeve i desne opcije (one jače) su u službi lažne demokracije i u biti rade na porobljavanju svog naroda. To su trgovci. Novac, moć i samo vlastito dobro im je jedina nit vodilja. Dok je narod podijeljen, oni se ne boje za sebe. Ne smijemo se dijeliti.

Poruka je uređivana zadnji put sub 8.11.2025 19:16 (Izzy).
10 godina
Izzy kaže...

Dok je narod podijeljen, oni se ne boje za sebe. Ne smijemo se dijeliti.

upravo taj radikalni zaokret, pod rucnom, na mokrom asfaltu pri punoj brzini.... to je to sto je problem.

dakle, imas 35 godina u kojima u odnosima apsolutno nista ne radis. nisi naplatio ratnu odstetu. nisi nista zahtjevao, nisi nista poduzeo - nestali, zarobljeni, sudionici dogadjaja su se izvukli uz blagi prijekorni pogled i jedan "no-no djeco". sve po diktatu nekog treceg. u odnosima si napredovao da ti omladina prakticki nema svoj kulturni identitet vec se poistovjecuje s sprskim folkom, radio, tv, emisije - sve forsira iluziju neke zajednice i bratskih naroda. 

s druge strane, od vlastite drzave i drustva pravis losu epizodu alan forda, u najboljoj maniri broja 1 (politicari) koji pare drze sa sebe, sir olivera ("poduzetnici i ini") koji prodaju, prepakuju, preprodaju, i bob rocka i alana forda (narod) - sirotinja koja kuburi i ceka da im broj 1 udjeli kakav budjav komadic leba (namjerno napisano) ili salame, da prezive. pumpas neke teze o bratskoj ukrajini, pumpas teze o umirucem gospodarstvu koje propada zbog lijenih radnika, pretvaras drzavu u onaj kanal kraj ceste, kraj kojeg stane tko god zeli i istrese svoja govna unutra. pumpas teze o jakoj vojsci, nabrijavas narod na neku izmastanu povijest, i onda kad to kulminira da tamo neki ispreskacu neku djecu i bakice, cudis se kao pura dreku - pa kako, mi smo moderna drzava, tome nema mjesta kod nas. naravno da ima, jer se svim silama stvara mjesto bas za to.

s 48 strane, iste te manjine obilato financiras da sire "kulturu", dajes im sva moguca i nemoguca prava, vjesto balansiras da se kome ne zamjeris, jer bez njih, ni ti nemas vlast, elem, indirektno oni vladaju. politicki integritet i odgovornost ne postoji, kaznena odgovornost ne postoji, ne postoji nista, svatko radi doslovce sto hoce. svaki marginalac ima svoje vidjenje povijesti, prosjecan covjek vise ne zna sto je bilo, cak i ako je sam svjedok nekog vremena ili dogadjaja.

Its just the way of it, son. We all sell our souls sooner or later.
4 godine
Keops kaže...

Kakva polarizacija društva se događa, u šoku i strahu sam. Lijevi protiv desnih, huškanje, nevidljivi neprijatelji. Ovo danas u Splitu - strašno. Ne znaš jesmo li u 2025. ili kraj 80ih

Strašno u Splitu, a još strašnije u Zagrebu zadnjh dana.

Jesu li ovo u Zagrebu ljevičari, desničari, ili napadači iz Centra ? 

Izzy kaže...

Ne dajte se, ljudi, navući. I lijevi i desni nisu za narod. Naše lijeve i desne opcije (one jače) su u službi lažne demokracije i u biti rade na porobljavanju svog naroda. To su trgovci. Novac, moć i samo vlastito dobro im je jedina nit vodilja. Dok je narod podijeljen, oni se ne boje za sebe. Ne smijemo se dijeliti.

Onda je politički centar ok ?!

Nije, ne valja nitko.

Od rimskoga doba, rimskih zakona ništa se nije promijenilo.

Debeloguzi političari svih frakcija misle prvo na sebe, svoju djecu, roditelje i uopće im nije jasno kako netko s 1200 € može preživjeti (nekidan jedan poitičar  na HTv-u). Može se može barba, gdje ti živiš.

Narod je srećom snalažljiv, pa se izvuče mjesec. Ljudi se naviknu na dvije plaće s troje male djece po 1000 e i žive, kako, eto, žive.

Damir22 kaže...

politicki integritet i odgovornost ne postoji, kaznena odgovornost ne postoji, ne postoji nista, svatko radi doslovce sto hoce. svaki marginalac ima svoje vidjenje povijesti, prosjecan covjek vise ne zna sto je bilo, cak i ako je sam svjedok nekog vremena ili dogadjaja.

Postoji kaznena odgovornost i bezbroj političara je uhićeno s prstom u pekmezu.

Od uhićenja Sanadera Hrvatska je po broju korumpiranih u vrhu EU, ali i po broju uhićenja, tako da nas u eU nitko više ne smatra za EU šupkove.

Meni su najveći problem korumpirani načelnici, gradonačelnici malih općina. Tamo se masovno pljačka i od "pristupnih fondova" da prenamijene maslinike, zelenilo u građevinsko zemljište tzv apartmanizacija i hotelizacija.

To, da svako manje mjesto ima općinu je boleština koju treba pod hitno ugasiti.

合気道 五段 Me, myself and I
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice