Drzavna booking agencija je najdebilnija HDZova ideja unazad dosta godina, a njima fala bogu ne fali takvih ingenioznih ideja. Samo ta ideja je dovoljna da nitko sa pola mozga ne glasa za njih. Kad netko vidi kako su uspjesni HTZ, HGK i ostali neefikasne drzavne uhljebnicke agencije, kako moze uopce pomisliti da bi se kod nas mogla napraviti nesto sto ce biti efikasnije od platforme koja godisnje ulupa milijarde u promidzbu. Sta mislis da ce neki tamo Francuz ili Englez kad bude trazio ljetovanje ici na tu domacu stranicu da bi rezervirao sebi smjestaj, ili se koristiti nesto za sto su valjda svi culi.
Ali zasto stati na bookingu, treba napraviti i nas domaci Ebay koji ce uzimat manju proviziju. A to sto ga nitko ziv izvan hrv nece ni koristit koga briga, glavno da se sprzi koja milijarda kuna i uhljebi familija.
Klasični primjer argumenta osobe koja je savršeno upoznata smeritumom stvari, ekonomiku drži u malom prstu, o turizmu zna više od svih ministara zajedno, a svojim bi magičnim štapićem napravio savršenu državu bez ijednog problema. Znam da ima ljudi kojima je svaka ideja najdebilnija ideja, osim sopstvenih, i to ponavljaju ko papige na sve ideje, i rađe će plaćat nizozemcima troduplo jer su svi hrvati govna i bolje neka se obogati nizozemac na pljački od 15% nego naši na 5%. VW prdi čisti kisik, zato je najprodavaniji auto u HR. Ameri ih skresali u milijardama, al nama je švabo rođen za lizat dupe i rado plazimo jezike na sam spomen stranog šupka.
Kako booking radi: Ti ovo sve znaš i nemoraš čitati.
Provizija je primjerice 100kn. Na tih sto kuna, po EU pravilima mora naplatiti PDV po stopi PDVa članice u kojoj obavlja uslugu. Račun se ispostavlja iznajmljivaču na iznos od 125KN. Tih 125 kuna ide Bookingu koji ne plaća PDV hrvatskoj već nizozemskoj gdje pitaj boga koliko uopće plati poreza. Koliko i Apple Irskoj. I ovaj problem imaju sve članice EUa.
Zatim, iznajmljivač mora na tih 125 kuna državi dat 25% PDVa jer je obveznik koji obavlja djelatnost iznajmljivanja u HR preko strane agencije koja pruža uslugu i po zakonu je dužan se registrirati i platiti PDV. Booking je u cijeloj ovoj priči hrvatskoj ostavio 0 kuna.
https://www.porezna-uprava.hr/HR_publikacije/Lists/mislenje33/Display.aspx?id=18896
Da ne govorim o muljažama bookinga sa poreznim ID brojevima pa su neke agencije dobivale slomove živaca zbog bookinga.
I tebi je to čist ok? I meni bi bilo OK da nisu monopolisti i da ne ucjenjuju ljude. Probaj radit s njima godinu dana, pa nakon pol godine probaj nešto promjenit (npr podatke, porezni ID broj itd) nema boga.
Šta misliš kako su u Jugu dolazile horde turista bez bookinga? U zatucanu socijalističku balkansku prćiju bez jedne autoceste. Kao da će micanjem bookinga propast turizam. Neće, neka naši poduzetnici kažu FUCK OFF ovakvom načinu poslovanja i neka naprave svoj portal, dao bog nek im država pomogne. I ja ne govorim da mora biti državna, ali je činjenica da se bez pomoći države, pa čak i EUa, NITI JEDAN hrvatski poduzetnik nemože boriti protiv internetskih monopola. Kina potiče svoj izvoz na način da financira poštarine svih Made in China proizvoda koji se šalju vanka. Što unas država nebi poticala turizam da ovih 10% razilke ostane našim iznajmljivačima? A zazivamo neku siću u smanjanju poreza u turizmu. 3% od jednog bečkog s pomfrijem. Sitniš. A i smenjen je porez turizmu, nota bene. Koliko je kava zbog toga pojeftinila u tvom kafiću? Jel i za to kriva država?
Pazi ti njihove brojeve:
https://www.phocuswire.com/Booking-Holdings-earnings-full-year-2017
Sad su doduše u kurcu zbog korone, ali ove milijarde ne zaradi ni naš cijeli turistički sektor.
Infoa radi, 180.000 ljudi koristilo mupovu stranicu za ulazak, u 10 dana.
Ma znam ja štaje. Da je Angela rekla bookingu da odjebe i da je napravila svoj zimmerfraj dojčland, mi bi doživljavali spontane orgazme, od ekstaze bi im prodali još jedan T kom. Al čim je ideja izašla iz usta naših, eee čekaj, nevalja, sranje, kurac, uhljebi, ustaše, nepotizam. Diže se BDP, nevalja, uhljebi, pada BDP, nevalja, sve uhljebi. Primjenimo 10 vlada, ma nitko nevalja, sve govna. Izmjenili 100.000 političara, od lokalne zajednice do vrha - ma svi govna, nitko nevalja, uhljebi, stoka. Ajmo uvest Nizozemce i Švabe nek opet gospodare s nama, kad već neće Beč. Bit će nam bliži, lakše ćemo im lizat šupak.

Gledam te!