Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.304.297
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Re: Što se događa s našim društvom?
geronimo4661 kaže...

Drzavna booking agencija je najdebilnija HDZova ideja unazad dosta godina, a njima fala bogu ne fali takvih ingenioznih ideja. Samo ta ideja je dovoljna da nitko sa pola mozga ne glasa za njih. Kad netko vidi kako su uspjesni HTZ, HGK i ostali neefikasne drzavne uhljebnicke agencije, kako moze uopce pomisliti da bi se kod nas mogla napraviti nesto sto ce biti efikasnije od platforme koja godisnje ulupa milijarde u promidzbu. Sta mislis da ce neki tamo Francuz ili Englez kad bude trazio ljetovanje ici na tu domacu stranicu da bi rezervirao sebi smjestaj, ili se koristiti nesto za sto su valjda svi culi.

Ali zasto stati na bookingu, treba napraviti i nas domaci Ebay koji ce uzimat manju proviziju. A to sto ga nitko ziv izvan hrv nece ni koristit koga briga, glavno da se sprzi koja milijarda kuna i uhljebi familija.

Klasični primjer argumenta osobe koja je savršeno upoznata smeritumom stvari, ekonomiku drži u malom prstu, o turizmu zna više od svih ministara zajedno, a svojim bi magičnim štapićem napravio savršenu državu bez ijednog problema. Znam da ima ljudi kojima je svaka ideja najdebilnija ideja, osim sopstvenih, i to ponavljaju ko papige na sve ideje, i rađe će plaćat nizozemcima troduplo jer su svi hrvati govna i bolje neka se obogati nizozemac na pljački od 15% nego naši na 5%. VW prdi čisti kisik, zato je najprodavaniji auto u HR. Ameri ih skresali u milijardama, al nama je švabo rođen za lizat dupe i rado plazimo jezike na sam spomen stranog šupka.

Kako booking radi: Ti ovo sve znaš i nemoraš čitati.

Provizija je primjerice 100kn. Na tih sto kuna, po EU pravilima mora naplatiti PDV po stopi PDVa članice u kojoj obavlja uslugu. Račun se ispostavlja iznajmljivaču na iznos od 125KN. Tih 125 kuna ide Bookingu koji ne plaća PDV hrvatskoj već nizozemskoj gdje pitaj boga koliko uopće plati poreza. Koliko i Apple Irskoj. I ovaj problem imaju sve članice EUa.

Zatim, iznajmljivač mora na tih 125 kuna državi dat 25% PDVa jer je obveznik koji obavlja djelatnost iznajmljivanja u HR preko strane agencije koja pruža uslugu i po zakonu je dužan se registrirati i platiti PDV. Booking je u cijeloj ovoj priči hrvatskoj ostavio 0 kuna.

https://www.porezna-uprava.hr/HR_publikacije/Lists/mislenje33/Display.aspx?id=18896

Da ne govorim o muljažama bookinga sa poreznim ID brojevima pa su neke agencije dobivale slomove živaca zbog bookinga.

I tebi je to čist ok? I meni bi bilo OK da nisu monopolisti i da ne ucjenjuju ljude. Probaj radit s njima godinu dana, pa nakon pol godine probaj nešto promjenit (npr podatke, porezni ID broj itd) nema boga.

Šta misliš kako su u Jugu dolazile horde turista bez bookinga? U zatucanu socijalističku balkansku prćiju bez jedne autoceste. Kao da će micanjem bookinga propast turizam. Neće, neka naši poduzetnici kažu FUCK OFF ovakvom načinu poslovanja i neka naprave svoj portal, dao bog nek im država pomogne. I ja ne govorim da mora biti državna, ali je činjenica da se bez pomoći države, pa čak i EUa, NITI JEDAN hrvatski poduzetnik nemože boriti protiv internetskih monopola. Kina potiče svoj izvoz na način da financira poštarine svih Made in China proizvoda koji se šalju vanka. Što unas država nebi poticala turizam da ovih 10% razilke ostane našim iznajmljivačima? A zazivamo neku siću u smanjanju poreza u turizmu. 3% od jednog bečkog s pomfrijem. Sitniš. A i smenjen je porez turizmu, nota bene. Koliko je kava zbog toga pojeftinila u tvom kafiću? Jel i za to kriva država?

Pazi ti njihove brojeve:

https://www.phocuswire.com/Booking-Holdings-earnings-full-year-2017

Sad su doduše u kurcu zbog korone, ali ove milijarde ne zaradi ni naš cijeli turistički sektor.

Infoa radi, 180.000 ljudi koristilo mupovu stranicu za ulazak, u 10 dana.

Ma znam ja štaje. Da je Angela rekla bookingu da odjebe i da je napravila svoj zimmerfraj dojčland, mi bi doživljavali spontane orgazme, od ekstaze bi im prodali još jedan T kom. Al čim je ideja izašla iz usta naših, eee čekaj, nevalja, sranje, kurac, uhljebi, ustaše, nepotizam. Diže se BDP, nevalja, uhljebi, pada BDP, nevalja, sve uhljebi. Primjenimo 10 vlada, ma nitko nevalja, sve govna. Izmjenili 100.000 političara, od lokalne zajednice do vrha - ma svi govna, nitko nevalja, uhljebi, stoka. Ajmo uvest Nizozemce i Švabe nek opet gospodare s nama, kad već neće Beč. Bit će nam bliži, lakše ćemo im lizat šupak.

16 godina

Kao sto sam obecao placa u yugoslaviji iz 1970 12 mjesec, https://imgur.com/Kv9D4to trazio je od 1968 ali eto nismo uspjeli naci.Doduse ima sve platne liste od 1970-1992.Stim da je tecaj srednji za dinar u DEM bio 3.42

Poruka je uređivana zadnji put sri 10.6.2020 18:10 (dreadmoore).
13 godina
bunker kaže...

Nisu prošle floskule da se ekonomija zasnivala na dugu, nisu prošle floskule sa mogućnošću otplate duga, nisu prošle floskule sa 50 plaći za auto....i sad se buš čupali dokazujući da li 14 idu u 40 više puta ili ne....

@picajzla

Pa valjda si skužio da želim reći kako je lako na netu pronaći linkove da potkrijepe kaj god netko izmisli ili iskrivi da bi svijet prikazao u njegovom svjetlu... Radnička fronta je odličan primjer za veličanje yuge....

ma nasmijalo me do suza tih 'nekoliko stotina puta'

a što se tiče duga, trebaš gledati koliko dolar vrijedi u koje vrijeme, koliko je vrijedio onda kad je švabo imao plaću 1.200 maraka (opet onaj link), a koliko vrijedi danas kad taj švabo ima poprilično veću plaću (ako računaš euro po dvije marke, onda je to najmanje trostruka razlika u brojčanom iznosu)

znači ako je, gledajući u odnosu na švapski standard, dug juge bio 14 mlrd dolara - onda je taj dug vrijedio daleko više nego današnjih 14 mlrd dolara, otprilike triput više

također, treba gledati da je juga do kraja 60-ih imala 2 mlrd dolara duga, a onda u deset godina je to naraslo na 15 ili više milijardi i završilo time da su početkom 80-ih, na skoro 20 mlrd, potpisali nemogućnost vraćanja dugova, što je praktično bio bankrot (tad je gotovo nestao uvoz, nije bilo benzina, kave itd.)

po tom pitanju, nije toliko bitna veličina duga, koliko rast zaduženja i sposobnost vraćanja istog

zlatne 70-te jesu bile zasnovane na zaduženju, potrajalo je 10ak godina drastičnog rasta duga, puno manjeg rasta ekonomije i završilo je kad se dug više nije mogao vraćati

a floskule o 50 plaća za auto su zasnovane na tadašnjim podacima - link, to što je kasnije (u 70-ima) ekonomija rasla na zaduženju, pa je to palo na 15 plaća za auto, je između ostalog dovelo do takvog završetka jer je i rast standarda, vezan uz rast ekonomije, dobrim dijelom bio financiran zaduženjima

još 70-ih godina je jedan od naših najvećih ekonomista, branko horvat, upozorio što će nam se dogoditi

nažalost, tadašnji političari koji su se držali čobanske kardeljeve ekonomije nisu to htjeli slušati i dogodilo se upravo ono što je horvat predvidio - bankrot

da se razumijemo, horvat ništa bolje mišljenje nije imao niti o načinu na koji se transformirala ekonomija nakon pada jugoslavije, što se također pokazalo proročanskim 

Poruka je uređivana zadnji put sri 10.6.2020 18:32 (picajzla0707).
8 godina
protjeran
bunker kaže...

@neampojma

Neizvrći izgovoreno. Ja sam rekao da se CRO u manjem periodu daleko više zadužila nego YU koja je imala 6 puta više stanovnika. Da, 40 milijardi duga je daleko veće zaduženje nego 14 milijardi duga.... Nekužim, elementarna matematika te hebe ili kaj... ?

Nisu prošle floskule da se ekonomija zasnivala na dugu, nisu prošle floskule sa mogućnošću otplate duga, nisu prošle floskule sa 50 plaći za auto....i sad se buš čupali dokazujući da li 14 idu u 40 više puta ili ne....

@picajzla

Pa valjda si skužio da želim reći kako je lako na netu pronaći linkove da potkrijepe kaj god netko izmisli ili iskrivi da bi svijet prikazao u njegovom svjetlu... Radnička fronta je odličan primjer za veličanje yuge....

znači 14 milijardi eura 1980 ima istu vrijednost kao 2020 godine? 

15 godina
neaktivan
ivan dragi kaže...

Ne zapošljava ljude, ne plaća komunalije, PDV, ne plaća infrastrukturu, ne sudjeluje ama baš nikako na povratnoj liniji u ekonomiji..

ekšli i nije skroz točno, booking ima nekoliko ureda u hr., siguran sam za poreč, dubrovnik i zg., a znam da ih ima i više. mogu ti reći iz prve ruke, jer sestrina frendica radi za njih (u međuvremenu je napredovala i sada je u niskozemskoj)..

čak sam jedno ljeto (mislim da je bila 2015.) za mukte bio 7 dana u finom apartmanu u poreču koji je sestrinoj frendici plaćao baš booking kako bi mogla tamo raditi.

da je lihvarska marža, jbg. tu se moram složiti..

the problem with my brain is the left side has nothing right in it, and the right side has nothing left in it.
13 godina
ivan dragi kaže...

Da ne govorim o muljažama bookinga sa poreznim ID brojevima pa su neke agencije dobivale slomove živaca zbog bookinga.

I tebi je to čist ok? I meni bi bilo OK da nisu monopolisti i da ne ucjenjuju ljude. Probaj radit s njima godinu dana, pa nakon pol godine probaj nešto promjenit (npr podatke, porezni ID broj itd) nema boga.

Ti se problemi nece rijesiti tako da se osnuje drzavni portal za booking. Ja neznam jesi ti prespavao ovih 30 godina pa neznas kakvi imbecili se izmjenjuju na vlasti, a sad ce nekim cudom biti sposobni napraviti nesto tako zahtjevno kao kvalitetan i konkurentan booking portal. I to jedna troma, neprilagodljiva i korupcijom premrezena drzava, koju napretkom gaze sve zemlje bivseg istocnog bloka.

Konkurencija bookngu ce se pojaviti, i prisiliti ih da se mjenjaju, ali to sigurno nece biti neki drzavni portal iz zemlje tipa Hrvatska. Jeidno sto nasi mogu je spizditi par milijardi kuna i uhljebiti svoje clanove.

Dobar primjer za nesposobnost ti je  ona nedavna vijest da će morati vratiti 3 milijarde kuna EU jer su dali hrpu poticaja za lažnu eko proizvodnju. I sad će takva ekipa ići raditi portale koji će biti konkurencija top 100 sajtu na svijetu a nemogu kontrolirati osnovne stvari. 

Poruka je uređivana zadnji put sri 10.6.2020 22:14 (geronimo4661).
18 godina
picajzla0707 kaže...

i tako ide tvoja priča... od tri plaće za auto, dođemo do sedam i to vrlo upitnih

bananaman1 kaže...

Ma stari mu je bio valjak kao i on (Veliki Brate, nemoj zamjeriti). Nije mi jasno otkud tolika potreba za veličanjem "svog" vremena??

I što da ja sad vama dvojici kažem da vi budete sretni i zadovoljni?

Da vam kažem da ste u pravu, da to nije istina i da je juga bila najveće zlo na ovim prostorima? Žao mi je, ali to jednostavno nije istina. Nije moj problem što vi svoje stanje projicirate na čitavu državu i sve njene stanovnike.

Najinteresantnije je da čak nigdje nisam tvrdio da su si svi to mogli priuštiti, niti da je svima bilo super ili da je sve bilo pravedno položeno, ali pogodi što - nije ni danas. Niti je juga bila tamnica naroda, ok, možda za ustaše, ali to je okej...

Jedina stvar koja je ovdje poanta je da su problem ljudi, ne sustav (i hvala vama dvojici što svojim postovima upravo to i dokazujete).

Gledam te!
13 godina
protjeran
13 godina
Veliki Brat kaže...

I što da ja sad vama dvojici kažem da vi budete sretni i zadovoljni?

Da vam kažem da ste u pravu, da to nije istina i da je juga bila najveće zlo na ovim prostorima? Žao mi je, ali to jednostavno nije istina. Nije moj problem što vi svoje stanje projicirate na čitavu državu i sve njene stanovnike.

Najinteresantnije je da čak nigdje nisam tvrdio da su si svi to mogli priuštiti, niti da je svima bilo super ili da je sve bilo pravedno položeno, ali pogodi što - nije ni danas. Niti je juga bila tamnica naroda, ok, možda za ustaše, ali to je okej...

Jedina stvar koja je ovdje poanta je da su problem ljudi, ne sustav (i hvala vama dvojici što svojim postovima upravo to i dokazujete).

tko kaže da ti nešto trebaš reći u cilju moje sreće, pa ovo je samo rasprava na forumu o stoput prežvakanoj temi, koja je iz nekog razloga i dalje zanimljiva mnogima

meni je upalo u oko kako ti kritiziraš, iako također pretjeranu, izjavu o ladama i funkcionerima, a sam također pretjeruješ u drugom smjeru

riječ je bila o kupovnoj moći, za koju si najprije izjavio "tri plaće za auto", da bi to zatim ispalo više nego duplo, a još se pokazalo da je vjerojatnije da nije niti duplo, nego četverostruko (ne možda u slučaju tvojeg oca, ali u slučaju neke prosječne plaće jest)

također, uopće ne govorimo o 'zlu na prostorima' i 'tamnici naroda', to je opet pretjerivanje jer iz mojih postova ne vidm gdje si vidio da se to uopće spominje

nema potrebe za dramom kad nestane argumenata 

EDIT:

još sam zaboravio nešto, a također je vezano uz raspravu o kupovnoj moći kroz pitanje koliko plaća za novi automobil, jer se to uzelo kao nekakav argument za standard onda i danas

da bi stavili tu raspravu u nekakve vremenske okvire, treba automobile onda i danas usporediti s nečim što je donekle referenca - kupovna moć jednog švabe onda i danas

kad gledaš da je onda taj sunbeam koštao 5.000 dem, a švabo je imao plaću 1.200 dem, dođeš do toga da je švabo onda trebao malo više od četiri plaće za auto

ako danas gledaš recimo novi golf, koji bi mogao biti srednja klasa kao nekad sunbeam, taj golf kod nas košta 'od' 22.000 eura, a švabi je danas plaća 1.800 eura i treba mu preko 12 plaća za kupiti novi auto

što možemo zaključiti - ako švabama do danas nije standard pao trostruko od 70-ih (a možemo se složiti valjda da nije), da je danas automobil daleko skuplja 'igračka' nego je bio nekad i da ga danas puno teže kupiti i švabama i nama, bila to prosječna ili nadprosječna plaća

samim time argument tri ili sedam plaća za auto postaje postpuno besmislen u uspoređivanju našeg standarda nekad i sad

Poruka je uređivana zadnji put čet 11.6.2020 9:18 (picajzla0707).
17 godina
neaktivan

Pa ima li ova 2020. trunku milosti vise!

Razvodi se Pincic-Rogoznica!

Kako cemo li ikad reci Doris Pincic, a da jezik odmah ne ispali Rogoznica?

Jadan Fodor kak oli ce sad najavit kolegicu,

- Dobro Jutro Hrvatska! Ja sam vas Mirko Fodor, a s nama je u studiu kao i uvijek ljupka Doris Pincic Rooog.....

- Rogaska Slatina je bas divna u ovo doba godine, da, bas sam htio reci Rogaska Slatina.

No, mislim da ni Sevka, ni Papa, ni Beyonce nisu uspjeli imati 3 clanka zaredom na Indexu.hr

(Neka mi oproste, simpaticni su mi, ali ih malo hejtam jer su prodali pricu da mladi par moze kupiti kucu u Hrvatskoj bez ikakvog kredita!

Znate u cemu je bio trik?

Prodali su stan.)

You can fall for chains of silver you can fall for chains of gold You can fall for pretty strangers and the promises they hold
9 godina
neaktivan

@picajzla

Polako otkrivaš istinu, još ima nade za tebe... ☺️

Da, dobro si zaključio, na mogućnosti kupnje jednog proizvoda nikako ne možemo ocjenjivati jedan period na nekom prostoru.

Ajmo po treći puta ( dvaput ste ignorirali i preskočili ): u periodu o kojem govorimo je tečaj divljao a krediti su bili bez valutne klauzule. Zbog toga su krediti za aute ili građevni materijal bili takvi da je za par mjeseci ta rata iznosila stotinu plaće ( stoti dio ) iako je prva rata bila možda i tri četvrtine plaće.

Također se ignorira činjenica da nije u cijeloj jugi bila ista plaća, tako da je negdje trebalo i tih 7 plaća a negdje 3 za fiću...

No kako rekoh, temeljiti mišljenje na cijeni auta bi bilo površno. Evo npr televizor: danas kad ti krepa Tv sjedneš u auto , odeš u prvi veći trgovački centar gdje na okupu imaš Pevec, emezetu, Elipso, santadomenicu...te kupiš Tv ( a možda i dva ako su na kakvoj akciji ) bez da ti to žešće pogodi obiteljski budžet. E bome se nekad o kupovini televizora planiralo .... Ali proučavati neki period samo na tom podatku bi isto bilo pogrešno. I prve mobitele, one u koferu, si je rijetko tko mogao priuštiti a danas ih ima za 79 kn i to bez pretplate....

Pa na čemu ćemo onda uspoređivati i donositi sud o kvaliteti života ? Pa to mora svatko za sebe odlučiti jer svatko od nas zna kaj mu je bitno u životu. Siguran sam da će neki mladi Todorić kaj živi u dvorima i vozi Ferrarija sigurno reći da je ovo danas stostruko bolje nego prije 40 godina kada mu je deda bio blagajnik u cvjećarni...

Ja mogu reći svoje kriterije. Danas u tramvajima ili busevima često se vide scene nasilja, nekulture i vandalizma. U yugi je bilo nezamislivo da se nebudeš digao starici ili trudnici. Za šaranje ili oštećenje bi te nalupali prvo putnici a onda i milicija jer je zaista vladala svijest da je sve to plaćeno zajedničkim parama.

Kada si doživio auto nesreću, svi su stali i nudili pomoć, prevoz, vuču...a danas te fino svi zaobilaze i još usput snimaju mobitelima i naslađuje se komentarima.

Danas je uobičajeno vidjeti scene nasilja po ulicama ili parkovima ili birtijama. Daleko od toga da nije bilo budaletina i u Jugi, no znalo se kaj ga čeka nakon toga. Bilo je i tada navijačkih skupina pa nisu trebale stotine policajaca da bi održali red na i oko stadiona....

Kada su doma nešto radio, bez problema si skupio susjede i prijatelje za pomoć, a danas ti ne želi doći ni najbliža rodbina.

Tada nije bilo raftinga, paintball, adrenalinskih parkova, PlayStationa, ljudi su se boćali i igrali karte ili šah, nogomet i sl... Ali zato su svi bili prijazni i nasmiješeni, nije bilo zle volje koju je danas nemoguće ne vidjeti svuda oko nas. Ljudi danas mahom vole pričati o nečemu lošem, dnevnici počinju vijestima o kriminalu, a lijepe i dobre stvari kao da nisu više interesantne nikome. Nekad je dnevnik počinjao brojkama o gospodarskim uspjesima neke tvrtke ili nekog pojedinca.

Tada su se djeca bez straha igrala na ulicama, čak i po mraku, kuće se nisu zaključavale a u slučaju nevolje te se nije zaobilazilo i svatko je rado uskakao u pomoć. Tada nisam razumio strance ( članove dalje obitelji koji su tu dolazili na odmor )
koji su pričali da je takav mir i sigurnost kod njih nezamislivi i da je to nemjerljivo novcem.

I zaista, kada vidim danas koliko su svi mrzovoljni i puni problema, orni za svađu, kivni, puni boleština, raka, depresije....i kada to usporedim sa vremenom kada su manje više svi bili bez težih problema ( jer nikome nije prijetila katastrofa beskućništva , ovrhe, nezaposlenosti, nemogućnosti školovanja ili liječenja....) te kada su svi imali vremena i volje za saslušati drugoga i zaista mu i pomoći.....e pa zaista neznam koliko je u svemu tome bitno da li je za fiću trebalo 3 ili 7 ili 50 plaći....

😋

16 godina
neaktivan
geronimo4661 kaže...

Ti se problemi nece rijesiti tako da se osnuje drzavni portal za booking. Ja neznam jesi ti prespavao ovih 30 godina pa neznas kakvi imbecili se izmjenjuju na vlasti, a sad ce nekim cudom biti sposobni napraviti nesto tako zahtjevno kao kvalitetan i konkurentan booking portal. I to jedna troma, neprilagodljiva i korupcijom premrezena drzava, koju napretkom gaze sve zemlje bivseg istocnog bloka.

Konkurencija bookngu ce se pojaviti, i prisiliti ih da se mjenjaju, ali to sigurno nece biti neki drzavni portal iz zemlje tipa Hrvatska. Jeidno sto nasi mogu je spizditi par milijardi kuna i uhljebiti svoje clanove.

Dobar primjer za nesposobnost ti je  ona nedavna vijest da će morati vratiti 3 milijarde kuna EU jer su dali hrpu poticaja za lažnu eko proizvodnju. I sad će takva ekipa ići raditi portale koji će biti konkurencija top 100 sajtu na svijetu a nemogu kontrolirati osnovne stvari.

Mislim da pričamo o različitim stvarima.

Od početka tvrdim da ne mora biti državni, dapače očekujem da će naši privatnici pokazat svo umijeće svoje poduzetnosti. Na temelju dolje iznesenih činjenica, pak smatram da bez pomoći države ni jedan poduzetnik u HR nemože izić na kraj protiv bookinga i da je zato pomoć države dobrodošla.

Također tvrdim da svaka država/narod ima svoje probleme. Amerikanci imaju stoljetni rasizam, probleme s oružjem, ubojstvima, policajcima itd. Kinezi imaju svoje probleme, Britanci svoje, Njemci svoje. Mi imamo svoje probleme što nitko ne osporava.

Konkurencija se monopolistima ne pojavljuje. Da će slobodno tržište riješiti probleme monopola - neće jer nije. Nekoliko primjera u svrhu konstruktivnosti rasprave i da raščistimo famu oko "konkurencije" su navedeni ispod. Monopolisti konkurenciju nemaju. Entitet koji regulira monopole i donosi zakone je vlast. Očekivati dakle, da će se ijednoj dole navedenoj kompaniji pojaviti konkurencija prirodnim putem i slobodnim tržištem je stupidno jer takove firme imaju ciljane odjele unutar kojih se brinu da se konkurencija ne pojavi. Uzmi si samo Luxoticu za primjer. Ovo nisu nikakve teorije zavjere.

Microsoft

Google

Luxotica

Monsanto

Anheuser-Busch InBev

De Beers

Intel

PayPal

YKK Group

I mnoge druge kompanije lokalnijeg tipa monopola koje mi se neda nabrajat (npr nestle itd)

Sve ove firme monstrumi su kapitalizma i države im nemogu ništa. Facebook, kao neregulirani "medij" - kao privatna firma odlučuje o ishodima referenduma i izbora - činjenica! Google šikanira konkurenciju za što je kažnjavan više puta, al lakše ukrast bicikl i tražit oprost nego..

Moja teza jest: probleme jednog naroda treba rješavati sam narod, a ne privatna kompanija. Probleme s privatnim kompanijama (monopole) treba rješavati vlast.

Kada booking.com dobije monopol nad cijelom našom granom industrije ucjenama svojih korisnika i to naplaćuje 15%, država se ima pravo uplesti, pače ima obvezu. Na koji ćemo način doći do rješenja je za diskusiju. A tu diskusiju je igrom slučaja potaknuo HDZ (vidio sam sinoć da i SDP ime neke slične zamisli). Oni mogu biti lopovska stranka, ljudožderi.. no to ne mijenja činjenicu da imamo problem s bookingom.

Apropo zadnjih 30 godina. Ja sam 87' godište. Smatram da živimo u dovoljno uređenoj zemlji gdje nije potrebno zazivati kolektivne suicide zato što društvo ima svoje probleme. Što mogu napraviti kao pojedinac? Ništa. Nisam uskok, nisam vlast, nisam policija, nisam sudac. Kao što ni Njemac nemože ništa kada su otkrili da VW namjerno laže na CO2.

Moja generacija s lopovlukom na razini države, korupcijom i nepotizmom nema baš ništa. U vlasti nismo još stigli mogli sudjelovati, tek počinjemo. Privatizacija se odvijala kada smo bili maloljetni i osobno ne želim da i moja generacija za sve osobne neuspjehe u životu krivi neku tamo korupciju koje realno ima svugdje. (Pogle SADov kongres samo)

Njemac ode na posao, plati porez, bude produktivan i izađe iz krize. Mi još dan danas (25 godina) zbog privatizacijske pljačke plačemo i svi to koristimo kao izliku da cijeli jedan nacionalni proračun zamračimo u 2019. godini. Ne zamrači ga vlast, nego ljudi!(prema podacima kartičnih kuća u EU). Ne krade privatnik vladi ili saboru, krade nama ostalima. A narod to podržava kao da će Sanaderu ili Bernardiću ili Plenkoviću to izbit 100kn iz džepa. Promjenili smo 12 premijera. 10 Vlada. Ne postoji država koja nema korupciju u vlasti i taj problem će se rješavati još desetljećima. Neću u međuvremenu sjedit i plakat.

Kada pričaš o korumpiranoj vlasti kao zasebnom entitetu koji s narodom nema veze - sjeti se da smo imali 950.000 ilegalnih objekata. Nisu nas ni Bernardić ni Plenković tjerali da gradimo mimo zakona.

Zanima me, hoće li naša djeca, tamo 2060.godine plakat kako nemogu uspjeti u životu jer se 1995. dogodila privatizacijska pljačka i jer je neka Rimac osuđena 2023. za iznudu mita oko vjetrenjača. Hoću samo reć da možeš biti produktivan i bez obzira na činjenicu da postoje lopovi. Ne mislim se zbog toga deprimirati i gubiti glavu.

13 godina
bunker kaže...

@picajzla

Ja mogu reći svoje kriterije. Danas u tramvajima ili busevima često se vide scene nasilja, nekulture i vandalizma. U yugi je bilo nezamislivo da se nebudeš digao starici ili trudnici. Za šaranje ili oštećenje bi te nalupali prvo putnici a onda i milicija jer je zaista vladala svijest da je sve to plaćeno zajedničkim parama.

Kada si doživio auto nesreću, svi su stali i nudili pomoć, prevoz, vuču...a danas te fino svi zaobilaze i još usput snimaju mobitelima i naslađuje se komentarima.

Danas je uobičajeno vidjeti scene nasilja po ulicama ili parkovima ili birtijama. Daleko od toga da nije bilo budaletina i u Jugi, no znalo se kaj ga čeka nakon toga. Bilo je i tada navijačkih skupina pa nisu trebale stotine policajaca da bi održali red na i oko stadiona....

pusti te priče... svatko ima svoju istinu, svoju sam otkrio već davno, skužio da ne odgovara tuđim 'istinama', nekad bi korigirao vlastitu, nekad pokušao korigirati tuđu, a i to sa slabim uspjehom jer je nekima lakše utjerati metar u guzicu, nego centimetar u glavu

poanta je da je istina negdje između, niti je juga bila tamnica naroda, niti je bila u drugoj krajnosti zemlja meda i mlijeka

je li bilo bolje onda nego danas ovisi o puno toga, kupnja automobila ili gradnja vikendice kod jednog dijela ljudi sigurno ne pokazuje ništa, jer i danas neki 'prosječni' kupuju nove golfove (iako su auti danas višestruko skuplji), neki grade vikendice, iako je i gradnja danas višestruko skuplja i ne živi se džabalesku u poklonjenim stanovima

a što se tiče tvojih kriterija, bilo je svega i u ono vrijeme

to što je tebi nezamislivo u tramvaju ja sam gledao svaki dan dok sam iz trnskog preko cijelog grada išao u dubravu u srednju ili u maksimir na faks, svaki dan je bio bar jedan koji drsko sjedio i ne bi se htio ustati

isto tako je bilo i nasilja, uličnih tuča između kvartova u kojima sam sudjelovao, šaranja grafita po zidovima i tramvajima, bez ikad ikakvih posljedica - likove koje bi panduri uhvatili bili su izuzetak toliki da bi ih se godinama navodilo kao primjer budaletina koji su se dali uhvatiti

da ti ne pričam kako smo vječno morali hvatati krivine po dubravi do škole jer bi inače ostali bez love za gablec i još bi dobili batina, to je bilo opće poznato i pandura jedva da bi ikad i vidio tamo

je da je bilo rjeđe, to je istina, no to je potpuno nevezano za hrvatsku danas ili hrvatsku u jugi, jer taj fenomen sebičnosti, nekulture i nasilja zahvaća i sve ostale zemlje koje s nama nemaju veze 

8 godina
protjeran
bunker kaže...

@picajzla

Da, dobro si zaključio, na mogućnosti kupnje jednog proizvoda nikako ne možemo ocjenjivati jedan period na nekom prostoru.

Ajmo po treći puta ( dvaput ste ignorirali i preskočili ): u periodu o kojem govorimo je tečaj divljao a krediti su bili bez valutne klauzule. Zbog toga su krediti za aute ili građevni materijal bili takvi da je za par mjeseci ta rata iznosila stotinu plaće ( stoti dio ) iako je prva rata bila možda i tri četvrtine plaće.

Također se ignorira činjenica da nije u cijeloj jugi bila ista plaća, tako da je negdje trebalo i tih 7 plaća a negdje 3 za fiću...

No kako rekoh, temeljiti mišljenje na cijeni auta bi bilo površno. Evo npr televizor: danas kad ti krepa Tv sjedneš u auto , odeš u prvi veći trgovački centar gdje na okupu imaš Pevec, emezetu, Elipso, santadomenicu...te kupiš Tv ( a možda i dva ako su na kakvoj akciji ) bez da ti to žešće pogodi obiteljski budžet. E bome se nekad o kupovini televizora planiralo .... Ali proučavati neki period samo na tom podatku bi isto bilo pogrešno. I prve mobitele, one u koferu, si je rijetko tko mogao priuštiti a danas ih ima za 79 kn i to bez pretplate....

Pa na čemu ćemo onda uspoređivati i donositi sud o kvaliteti života ? Pa to mora svatko za sebe odlučiti jer svatko od nas zna kaj mu je bitno u životu. Siguran sam da će neki mladi Todorić kaj živi u dvorima i vozi Ferrarija sigurno reći da je ovo danas stostruko bolje nego prije 40 godina kada mu je deda bio blagajnik u cvjećarni...

Kada su doma nešto radio, bez problema si skupio susjede i prijatelje za pomoć, a danas ti ne želi doći ni najbliža rodbina.

Tada nije bilo raftinga, paintball, adrenalinskih parkova, PlayStationa, ljudi su se boćali i igrali karte ili šah, nogomet i sl... Ali zato su svi bili prijazni i nasmiješeni, nije bilo zle volje koju je danas nemoguće ne vidjeti svuda oko nas. Ljudi danas mahom vole pričati o nečemu lošem, dnevnici počinju vijestima o kriminalu, a lijepe i dobre stvari kao da nisu više interesantne nikome. Nekad je dnevnik počinjao brojkama o gospodarskim uspjesima neke tvrtke ili nekog pojedinca.

Tada su se djeca bez straha igrala na ulicama, čak i po mraku, kuće se nisu zaključavale a u slučaju nevolje te se nije zaobilazilo i svatko je rado uskakao u pomoć. Tada nisam razumio strance ( članove dalje obitelji koji su tu dolazili na odmor )
koji su pričali da je takav mir i sigurnost kod njih nezamislivi i da je to nemjerljivo novcem.

I zaista, kada vidim danas koliko su svi mrzovoljni i puni problema, orni za svađu, kivni, puni boleština, raka, depresije....i kada to usporedim sa vremenom kada su manje više svi bili bez težih problema ( jer nikome nije prijetila katastrofa beskućništva , ovrhe, nezaposlenosti, nemogućnosti školovanja ili liječenja....) te kada su svi imali vremena i volje za saslušati drugoga i zaista mu i pomoći.....e pa zaista neznam koliko je u svemu tome bitno da li je za fiću trebalo 3 ili 7 ili 50 plaći....

😋

kae bilo više nisi ekonomski stručnjak? 

13 godina
ivan dragi kaže...

Mislim da pričamo o različitim stvarima.

Kada booking.com dobije monopol nad cijelom našom granom industrije ucjenama svojih korisnika i to naplaćuje 15%, država se ima pravo uplesti, pače ima obvezu. Na koji ćemo način doći do rješenja je za diskusiju. A tu diskusiju je igrom slučaja potaknuo HDZ (vidio sam sinoć da i SDP ime neke slične zamisli). Oni mogu biti lopovska stranka, ljudožderi.. no to ne mijenja činjenicu da imamo problem s bookingom.

A zasto drzava ne reagira tako da najavi  smanjenje poreza iznajmljivacima, tako da mogu zaradu presumjeriti u povecanju kvalitete smjestaja te da budu konkurentniji na trzistu?

Samo jebiga, na takav nacin se ne mogu zamraciti milijarde pa takve ideje nasim vlastima nisu zanimljive.

9 godina
neaktivan

@neampojma

Nisam ekonomski stručnjak, no nevidim kako to utiče na činjenicu da je dug od 14 milijardi višestruko manji od duga od 40 milijardi. Ajmo pretpostaviti da si me negdje krivo shvatio inače bi sve drugo dovelo u pitanje tvoje poznavanje elementarne matematike....

Jesi li ti svjestan da ću element broja stanovnika na dugove od 14 i 40 milijardi tek uvesti u igru kad shvatiš da je 14 za skoro tri puta manje od 40.

Netko reče da 14 milijardi 1980 vrijedi triput više nego 40 milijardi 2020 ?!? Prvo, sa stajališta onoga tko to mora vratiti je to nebitno, a drugo: pa kaj taj iz 1980 nije onda deset puta bolje prošao jer je za 14 milijardi dobio triput više nego neko za 40 milijardi par desetljeća kasnije ??

Nego, imaš ti još kakvih aseva u rukavu, jer ovi nebi prošli ni u dječjim vrtićima.... Yuga je imala 22 miliona stanovnika i industriju i proizvodnju i poljoprivredu i u 45 godina se zadužila 14 milijardi eura ( preračun tadašnjih dolara ) a CRO ima 4 miliona stanovnika i u 30 godina se zadužila 40 milijardi eura.

Idemo uspoređivati mogućnost vraćanja dugova tih država...? Pa CRO nemože više 1 godinu preživjeti bez novih zaduživanja jer samo za mirovine i zdravstvo nedostaje bar 30 milijardi kuna godišnje.

Za 20-dana su izbori. Ok, nevidim nikoga tko bi mogao brzo preokrenuti situaciju, no ima li bar koji kandidat koji bi mogao pokrenuti potrebne procese...??

Ono što me život naučio je to da ljudi koji su stvorili problem ga nikako neće moći niti željeti riješiti. Znači, nova lica nam trebaju.

Isto tako me život naučio da je žabu vrlo lako u vodu natjerati i da na ljepljivost love nije nitko imun. Zato mislim da bi političari trebali u politiku ulaziti već situirani i onda nebu prisiljeni na nebulozne dogovore i koalicije...

Eto, možda još ima kakvih kriterija...pa da vidimo ima li koji kandidat tih karakteristika...

8 godina
protjeran
bunker kaže...

@neampojma

Nisam ekonomski stručnjak, no nevidim kako to utiče na činjenicu da je dug od 14 milijardi višestruko manji od duga od 40 milijardi. Ajmo pretpostaviti da si me negdje krivo shvatio inače bi sve drugo dovelo u pitanje tvoje poznavanje elementarne matematike....

Jesi li ti svjestan da ću element broja stanovnika na dugove od 14 i 40 milijardi tek uvesti u igru kad shvatiš da je 14 za skoro tri puta manje od 40.

Netko reče da 14 milijardi 1980 vrijedi triput više nego 40 milijardi 2020 ?!? Prvo, sa stajališta onoga tko to mora vratiti je to nebitno, a drugo: pa kaj taj iz 1980 nije onda deset puta bolje prošao jer je za 14 milijardi dobio triput više nego neko za 40 milijardi par desetljeća kasnije ??

Nego, imaš ti još kakvih aseva u rukavu, jer ovi nebi prošli ni u dječjim vrtićima.... Yuga je imala 22 miliona stanovnika i industriju i proizvodnju i poljoprivredu i u 45 godina se zadužila 14 milijardi eura ( preračun tadašnjih dolara ) a CRO ima 4 miliona stanovnika i u 30 godina se zadužila 40 milijardi eura.

Idemo uspoređivati mogućnost vraćanja dugova tih država...? Pa CRO nemože više 1 godinu preživjeti bez novih zaduživanja jer samo za mirovine i zdravstvo nedostaje bar 30 milijardi kuna godišnje.

Za 20-dana su izbori. Ok, nevidim nikoga tko bi mogao brzo preokrenuti situaciju, no ima li bar koji kandidat koji bi mogao pokrenuti potrebne procese...??

Ono što me život naučio je to da ljudi koji su stvorili problem ga nikako neće moći niti željeti riješiti. Znači, nova lica nam trebaju.

Isto tako me život naučio da je žabu vrlo lako u vodu natjerati i da na ljepljivost love nije nitko imun. Zato mislim da bi političari trebali u politiku ulaziti već situirani i onda nebu prisiljeni na nebulozne dogovore i koalicije...

Eto, možda još ima kakvih kriterija...pa da vidimo ima li koji kandidat tih karakteristika...

pa nije se zaduživala 45 godina nego od 1960-1980 sa prosjekom 17,5% godišnje i ti kao ekonomski stručnjak izračunaj kolki dug bi bio 2020. godine da je jugoslavija ostala i nastavila se zaduživat 

al kad je tebi isto 14 milijardi 1980 i 2020, onda ti stvarno nema pomoći 

9 godina
neaktivan

@neampojma

Ponoviću treći puta: ako sam ja 1980 za 14 milijardi kupio triput više nego ti za 40 milijardi 2020, tko je onda tu bolje i mudrije kalkulirao i prošao. ...???

Rekoh ti da nisam ekonomista, bio sam miličnik ( u biti prvo sam radio u Tesli ali mi se nije svidjelo i dao molbu za rsup tadašnji gdje sam se zaposlio, odškolovao i radio do mirovine koja me zatekla kao djelatnika MUP-a ). No opet nevidim smisao tvog pitanja, a mislim i da bi te svaki ekonomista tu lako demantirao kada bismo krenuli pričati o dugu Amerike i sl....

@picajzla

Da, ta negativna vibra je diljem planete, no tu vibru su na svojoj koži osjećali Ameri prije 70 godina pa čak i prije, dok u jednoj yugi nitko nije doživio oružane obračune bandi po ulicama kakve znamo iz američkog doba prohibicije... Naravno da je neki tramvaj bio išaran, stolica potrgana, žicalo se ispred kina i prodavale cigle, no stari moj to je poput vrtićke djece naspram današnjih monstruma koji slobodno šeću.

Zaboravio si ono najbitnije: svi su bili daleko mirniji, zdraviji i ležerniji, jer je bilo vrlo lako se zaposliti, školstvo i zdravstvo su bili potpuno besplatni, na poslu nije bilo mobinga, praznika ko u priči i spajalo se kad god se moglo, stalno se negde putovalo o trošku firme tj države i sl.... I ne, nije yuga zato propala, jer brojke duga i proizvodnja yuge bi to lako podnosila još milion godina, već kao takva se više nije uklapala u planove međunarodnih banaka, lobija farmaceutike, oružja i sl... A istinabog nema više niti lidera na sceni koji bi smio stvari nazvati svojim imenom i lupiti šakom o stol riskirajući neki rat, izolaciju i sl....

Tko će vraćati i onih 14 milijardi i novih 40 milijardi ? Taj tko će ih vraćati, jel ih on digao ili ikaj potpisao ?? Sjećaš li se tko je rekao da neprizna dugove nastale prije njegovog režima ? Ima li danas baje koji bi se to usudio reći.... Teško... I ne, nebi prošli ko Venezuela, jer nismo jedini na planeti u tom položaju.... Trebam nastaviti niz ?

☺️

8 godina
protjeran
bunker kaže...

@neampojma

Ponoviću treći puta: ako sam ja 1980 za 14 milijardi kupio triput više nego ti za 40 milijardi 2020, tko je onda tu bolje i mudrije kalkulirao i prošao. ...???

Rekoh ti da nisam ekonomista, bio sam miličnik ( u biti prvo sam radio u Tesli ali mi se nije svidjelo i dao molbu za rsup tadašnji gdje sam se zaposlio, odškolovao i radio do mirovine koja me zatekla kao djelatnika MUP-a ). No opet nevidim smisao tvog pitanja, a mislim i da bi te svaki ekonomista tu lako demantirao kada bismo krenuli pričati o dugu Amerike i sl....

@picajzla

Da, ta negativna vibra je diljem planete, no tu vibru su na svojoj koži osjećali Ameri prije 70 godina pa čak i prije, dok u jednoj yugi nitko nije doživio oružane obračune bandi po ulicama kakve znamo iz američkog doba prohibicije... Naravno da je neki tramvaj bio išaran, stolica potrgana, žicalo se ispred kina i prodavale cigle, no stari moj to je poput vrtićke djece naspram današnjih monstruma koji slobodno šeću.

Zaboravio si ono najbitnije: svi su bili daleko mirniji, zdraviji i ležerniji, jer je bilo vrlo lako se zaposliti, školstvo i zdravstvo su bili potpuno besplatni, na poslu nije bilo mobinga, praznika ko u priči i spajalo se kad god se moglo, stalno se negde putovalo o trošku firme tj države i sl.... I ne, nije yuga zato propala, jer brojke duga i proizvodnja yuge bi to lako podnosila još milion godina, već kao takva se više nije uklapala u planove međunarodnih banaka, lobija farmaceutike, oružja i sl... A istinabog nema više niti lidera na sceni koji bi smio stvari nazvati svojim imenom i lupiti šakom o stol riskirajući neki rat, izolaciju i sl....

Tko će vraćati i onih 14 milijardi i novih 40 milijardi ? Taj tko će ih vraćati, jel ih on digao ili ikaj potpisao ?? Sjećaš li se tko je rekao da neprizna dugove nastale prije njegovog režima ? Ima li danas baje koji bi se to usudio reći.... Teško... I ne, nebi prošli ko Venezuela, jer nismo jedini na planeti u tom položaju.... Trebam nastaviti niz ?

☺️

a da odeš lijepo na neko mjesto i uživaš u mirovini i prestaneš maltretirat ljude sa svojim lovačkim pričama? 

13 godina
bunker kaže...

jao, ostavi se rasprave na ovu temu, nejde to tebi 

ako digneš kredit u eurima, umjesto u kunama, jel si bolje prošao samo zato što za 10.000 tih novčića možeš kupiti isto stvari koliko i onaj za 75.000 druge vrste novčića?

jel tvoj kredit manji zato jer je 10.000 na novčanicama, umjesto 75.000 u novčanicama druge vrijednosti?

i da, juga se zadužila preko mjere koju je mogla platiti, a problem je u periodu zaduženja, jer se nije zadužila 15 mlrd u 45 godina i polako to vraćala, nego se toliko zadužila u 10 godina

prvih 25 godina zadužila se 2 mlrd i dug je mogla podmirivati, idućih 10 godina se zadužila dodatnih 13 i to je jednostavno bilo nemoguće vraćati - zato smo '82. bankrotirali kao država

iz tvojeg baratanja osnovama ekonomije jasno je i zašto to ne shvaćaš, tako da je ova rasprava očito uzaludna

EDIT:

eh da, i što se tiče društva

amerika je 70-ih također imala 'zlatne godine', dječica su bila fina, poslušna i kulturna, majke vesele i nasmijane, a tatice su zadovoljno pušili cigare i ljuljali se na trijemu

odigraj fallout, vidjet ćeš i sam 

Poruka je uređivana zadnji put čet 11.6.2020 14:09 (picajzla0707).
16 godina
neaktivan
geronimo4661 kaže...

A zasto drzava ne reagira tako da najavi  smanjenje poreza iznajmljivacima, tako da mogu zaradu presumjeriti u povecanju kvalitete smjestaja te da budu konkurentniji na trzistu?

Samo jebiga, na takav nacin se ne mogu zamraciti milijarde pa takve ideje nasim vlastima nisu zanimljive.

Neznam. Vrijedi diskutirati. Pretpostavljam da imaju problem u rashodovnoj strani proračuna. Možemo mi kriviti "državu" - kao da ista s narodom nema veze (što je nakon 11 parlamentarnih izbora do sada zapravo nonsens). No da bi recimo Marić (min, financ) doslovce nešto ukrao i zamračio - ne vjerujem (o kvaliteti njegovog rada ne govorim, samo o činjenici da li je on lopov ili ne).

Istraživači Međunarodnog monetarnog fonda, ovisno o tome koju metodu primjene, kažu da hrvatska siva ekonomija iznosi od 18 do 28 posto BDP-a, što bi u najgorem slučaju značilo da naši poduzetnici i građani svake godine zamrače i više od sto milijardi kuna, što su gotovo tri četvrtine cijelog državnog proračuna.

U Hrvatskoj siva ekonomija iznosi 13 milijardi eura ili oko 28 posto ukupnog BDP-a, što je otprilike na razini prosjeka zemalja istočne Europe i znatno više od 18,5 posto koliki je taj prosjek u Europi. Pokazalo je to danas predstavljeno istraživanje o sivoj ekonomiji i povezanosti s elektroničkim plaćanjem kartičarske kompanije Visa Europe, konzultantske kuće A.T. Kearney i stručnjaka za to područje Fridericha Schneidera. Ta se metodologija koristi u cijeloj Europi i razlikuju se od one Državnog zavoda za statistiku...

Nije mi skroz jasno na koga misliš kad kažeš"..ne mogu zamraciti milijarde pa takve ideje nasim vlastima nisu zanimljive". Hrvati već zamračuju 100 milijardi kuna godišnje i bez vlade.

A argumenti koje ja čujem poput "da su porezi manji, i ja bi plaćao poreze" su debilni. Porezima se plaćaju u najvećoj mjeri (ako se ne varam oko 80% proračuna) stvari koje su naprosto nepohodne. Zdravstvo, socijala (porodiljne naknade itd), škole, penzije, policija, vojska, kultura.. Opet kažem, ne izbijamo mi Plenkovićima ili Bernardićima iz džepa, izbijamo sami sebi.

Mislim da ni narodu nije zanimljivo prestat zamračivat te milijarde.

18 godina
bunker kaže...

Baš jutros čitam vijest, izgleda da se dr. Nogalo baca u politiku. Nije nešto, ali se meni osobno čini kao najinteresantnija opcija. A taman sam mislio da ću preskočiti ove izbore... 

Gledam te!
9 godina
neaktivan

@neampojma

A čuj, netko mora upozoravati na ovakve destruktivne elemente poput tebe, al vjeruj da to nije teško. Niti će stoput ponovljena laž postati istina niti će se zaboraviti na pitanja koja uporno ignoriraš.

Kaj sad imaš nekaj i protiv lovaca ? Znaš da dobra puška košta poput novog auteka....? 😜.

@picajzla

Kompa, preskočio si najbitniji dio: krediti za građane su bili bez valutne klauzule.

Ja nisam , a sigurno niti nijedan forumaš ovdje nije ekonomista velikog kalibra koji bi razumio i znao nama laicima jednostavno razjasniti velike i desetljećima odigravane velike igre na planeti.

Ja znam da su ljudi bili sretni, nisu se zamarali glupostima, a uzor su vidjeli u pozitivnim stvarima. Isto tako znam i vidim da je većina ljudi danas nesretna i u teškim problemima. Meni kao pojedincu je to putokaz i mjerilo...a ljudi koji vode državu i tada i sada primaju plaću za taj rad.... Samo tada si mogel zaglibiti ako te hape a danas kao političar prođeš nekažnjeno kaj god da uradio.... A ti nasjeo na njihove "kruha i igara" pa ti je bitnije debatirati o dugu i tečaju starom 50 godina jer nebi valjalo da počneš razmišljati i postavljati pitanja o onome kaj se upravo dešava oko tebe.... Nažalost, 99% puši istu igru... Razmišljanje neizaziva rak, probaj....

😋
13 godina
bunker kaže...
@picajzla

Kompa, preskočio si najbitniji dio: krediti za građane su bili bez valutne klauzule.

Ja nisam , a sigurno niti nijedan forumaš ovdje nije ekonomista velikog kalibra koji bi razumio i znao nama laicima jednostavno razjasniti velike i desetljećima odigravane velike igre na planeti.

Ja znam da su ljudi bili sretni, nisu se zamarali glupostima, a uzor su vidjeli u pozitivnim stvarima. Isto tako znam i vidim da je većina ljudi danas nesretna i u teškim problemima. Meni kao pojedincu je to putokaz i mjerilo...a ljudi koji vode državu i tada i sada primaju plaću za taj rad.... Samo tada si mogel zaglibiti ako te hape a danas kao političar prođeš nekažnjeno kaj god da uradio.... A ti nasjeo na njihove "kruha i igara" pa ti je bitnije debatirati o dugu i tečaju starom 50 godina jer nebi valjalo da počneš razmišljati i postavljati pitanja o onome kaj se upravo dešava oko tebe.... Nažalost, 99% puši istu igru... Razmišljanje neizaziva rak, probaj....

😋

krediti za građane bez valutne klauzule bili su dobi za vrijeme inflacije, samo za koga je pitanje

moja druga tetka je došla do stana vrlo jeftino upravo zahvaljujući tome što je nakon par godina otplate ostatak 20-godišnjeg kredita platila s pola plaće

no, da bi njoj svanulo, nekom je moralo omrknuti - a taj netko su bile banke, odnosno država - još jedan od razloga zašto je ekonomski propala

a to što kažeš o stručnosti, o da, imaš više ekonomista koji su pokušali usporediti ekonomiju i standard juge i današnje hrvatske (i to u stručnim radovima na koje su potrošili značajno vrijeme i svoje znanje) i svi odreda su priznali da je nemoguće doći do zaključka koji bi bio siguran, dobrim dijelom i radi napumpavanja tadašnjih statistika, ali najviše zbog ogromnog broja raznoraznih faktora

kao da pokušavaš usporediti standard današnjeg amerikanca koji ima plaću 2.000usd (bubam) i kauboja u 19. stoljeću čija se plaća od 30usd smatrala pristojnom

jebiga, em je teško procijeniti vrijednost dolara tad i sad, em standard onda i sad ne podrazumijeva iste stvari

ljudi su bili sretni i nisu se zamarali 'glupostima' i 70-ih u americi, dok ih je danas puno nesretnih i razmišljaju o 'glupostima'

uporno ponavljaš iste stvari koje uopće nemaju veze s jugom ili hrvatskom, već su jednostavno obilježje današnjeg vremena u cijelom svijetu

svoj savjet o razmišljanju također primjeni na sebe, ali nemoj čitat samo vlastite postove u raspravi 

18 godina
ivan dragi kaže...

Nije mi skroz jasno na koga misliš kad kažeš"..ne mogu zamraciti milijarde pa takve ideje nasim vlastima nisu zanimljive". Hrvati već zamračuju 100 milijardi kuna godišnje i bez vlade.

A argumenti koje ja čujem poput "da su porezi manji, i ja bi plaćao poreze" su debilni. Porezima se plaćaju u najvećoj mjeri (ako se ne varam oko 80% proračuna) stvari koje su naprosto nepohodne. Zdravstvo, socijala (porodiljne naknade itd), škole, penzije, policija, vojska, kultura.. Opet kažem, ne izbijamo mi Plenkovićima ili Bernardićima iz džepa, izbijamo sami sebi.

Mislim da ni narodu nije zanimljivo prestat zamračivat te milijarde.

Naravno da nitko od vladajućih nije ušetao u državnu riznicu i uzeo vreću novaca, i lopovi su vremenom evoluirali pa to sada rade namještanjem zakona odabranim interesnim skupinama i kroz javnu nabavu.

Zar nije krađa kad se odjednom promijene urbanistički planovi pa se zemljište (koje je prethodno kupio netko od umiješanih) prenamijeni u građevinsko ili kad se nešto kroz javnu nabavu kupuje po par puta većim cijenama od tržišnih ? Nisi nikad vidio javni natječaj namijenjen točno određenoj firmi ili davanje državnog vlasništva ili prirodnih resursa u sumnjive koncesije ? Zapošljavanje u državnim službama i firmama je priča za sebe, svaki uhljeb, svaka bespotrebna općina i državna agencija je direktna krađa od svih poreznih obveznika.

Tebi su argumenti o manjim porezima debilni, ali to je Lafferova krivulja u praksi ... porezna presija može rasti do neke točke ali kad postane neizdrživo počinje erozija, počinju se tražiti načini da ga se izbjegne ili plati što manje. Pravdanje rashoda proračuna zdravstvom, školstvom, policijom ili vojskom zvuči kao ruganje kad svi vidimo da su upravo oni u najgorem stanju ikad a trebali bi biti temeljna uloga i smisao postojanja države.

Siva ekonomija je drugi problem i postoji u svim državama ali isto tako njen udio je i direktna posljedica ponašanja vlasti.

16 godina
neaktivan
Mladen kaže...
Zar nije krađa kad se odjednom promijene urbanistički planovi pa se zemljište (koje je prethodno kupio netko od umiješanih) prenamijeni u građevinsko ili kad se nešto kroz javnu nabavu kupuje po par puta većim cijenama od tržišnih ? Nisi nikad vidio javni natječaj namijenjen točno određenoj firmi ili davanje državnog vlasništva ili prirodnih resursa u sumnjive koncesije ? Zapošljavanje u državnim službama i firmama je priča za sebe, svaki uhljeb, svaka bespotrebna općina i državna agencija je direktna krađa od svih poreznih obveznika.

Tebi su argumenti o manjim porezima debilni, ali to je Lafferova krivulja u praksi ... porezna presija može rasti do neke točke ali kad postane neizdrživo počinje erozija, počinju se tražiti načini da ga se izbjegne ili plati što manje. Pravdanje rashoda proračuna zdravstvom, školstvom, policijom ili vojskom zvuči kao ruganje kad svi vidimo da su upravo oni u najgorem stanju ikad a trebali bi biti temeljna uloga i smisao postojanja države.

Siva ekonomija je drugi problem i postoji u svim državama ali isto tako njen udio je i direktna posljedica ponašanja vlasti.

Ne. Ja o "debilnim manjim porezima" nisam pričao niti mi je smanjenje poreza debilno samo po sebi. Ali možemo o svakoj vrsti poreza posebno ako želiš, relativno dobro poznajem tematiku. No:

Imam dvije teze.

1. monopol stranih kompanija (domaće firme, zbog otvorenog tržišta relativno imaju 0 mogućnosti da postanu globalni monopolist) treba obuzdavati i tome na kraj mora stati država (ili EU) kao vlast. Naveo sam primjere milijarderskih kompanija koje mogu diktirati vlast (a što i rade). Protiviti se obuzdavanju monopola je debilno.

Problem 1. Mi se monopolistima klanjamo jer smo budale.

2. teza. Vi svi na vlast (lokalna, državna, nije bitno) gledate kao na zasebni entitet koji djeluje odvojeno od naroda i s narodom nema veze što se nakon 11 parlamentarnih, isto toliko lokalnih i svakakvih izbora ne može provlačiti kao glavna teza. Činjenica je da su određeni ljudi korumpirani, da su BAŠ SVI korumpirani - a vjeruj ako ti paše.

Tvrdim da je ljudima "korumpirana vlast" izlika za osobne "neuspjehe" u životu (kao što je prije za sve bio kriv Beograd, Pešta, Beč.. sad je Zagreb) i ta se sintagma provlači kroz narod stoljećima. Po principu da dobra izlika zlata vrijedi. Iz tog razloga naš živalj i dalje spominje "pljačku privatizacije" nakon 25 godina i zaostaje u mitovima iz prošlosti. Ajmo reć ovako. Kad si bio klinjo prepisivao si iako nisi imao pojma o korumpiranoj državi. Zanima me koliko roditelja djecu uči da nevalja varat na ispitima? U mojoj školi, sve od osnovne, gimnazije i faksa - nitko ili manje od 5% i to u razvijenoj regiji koja i nije baš poznata po korupcijama. Dapače, po pitanju prepisivanja kao da su poticali djecu. Tvrdi ti meni i dalje da je kriva vlast, ali pokušaj malo razmislit o kulturi varanja, zaobilaženja, nepoštivanja pravila, reda i rada u našem narodu.

Gle, ovakva razmišljanja nisu baš popularna ni ugodna. Reći narodu da su lopovi... Ali 950.000 (maltene svaki u RH) objekata je bilo ilegalno. Svak si je gradil po svom GUPu.

8 godina
protjeran
bunker kaže...

@neampojma

A čuj, netko mora upozoravati na ovakve destruktivne elemente poput tebe, al vjeruj da to nije teško. Niti će stoput ponovljena laž postati istina niti će se zaboraviti na pitanja koja uporno ignoriraš.

Kaj sad imaš nekaj i protiv lovaca ? Znaš da dobra puška košta poput novog auteka....? 😜.

@picajzla

😋

pa zašto ponavljaš stalno iste gluposti ako znaš da to neće postati istina? 

13 godina
ivan dragi kaže...

2. teza. Vi svi na vlast (lokalna, državna, nije bitno) gledate kao na zasebni entitet koji djeluje odvojeno od naroda i s narodom nema veze što se nakon 11 parlamentarnih, isto toliko lokalnih i svakakvih izbora ne može provlačiti kao glavna teza. Činjenica je da su određeni ljudi korumpirani, da su BAŠ SVI korumpirani - a vjeruj ako ti paše.

Pa bas zato sto je narod korumpiran, a  vlast je naravno sastavljena od istih tih ljudi ,treba im dati sto manje para, tj da se drze onih primarnih stvari koje su funkcija drzave (sudstvo, policija, vojska, vatrogasci etc). Kao sto rekoh, drzava nije u  stanju kvalitetno odraditi bazicne funkcije, a kamoli nesto sto zahtjeva enormno puno novaca i znanja (booking.com i airbnb godisnje trose 10 milijardi usd na marketing).

Vec vidim kako bi ovo sa portalom moglo  izgledati: HDZ ce dati posao izrade Krsticevicu i KING ICT ili nekoj slicnoj firmi koji ce fusariti i preplatit sve sto se moze. Znamo kako to izgleda kad drzava radi nesto, pa onda javni WC kosta milijune kuna, wc skoljke 15 tisuca  i tako dalje.

Poruka je uređivana zadnji put čet 11.6.2020 17:22 (geronimo4661).
18 godina
ivan dragi kaže...
Mladen kaže...

Ne. Ja o "debilnim manjim porezima" nisam pričao niti mi je smanjenje poreza debilno samo po sebi. Ali možemo o svakoj vrsti poreza posebno ako želiš, relativno dobro poznajem tematiku. No:

Imam dvije teze.

1. monopol stranih kompanija (domaće firme, zbog otvorenog tržišta relativno imaju 0 mogućnosti da postanu globalni monopolist) treba obuzdavati i tome na kraj mora stati država (ili EU) kao vlast. Naveo sam primjere milijarderskih kompanija koje mogu diktirati vlast (a što i rade). Protiviti se obuzdavanju monopola je debilno.

Problem 1. Mi se monopolistima klanjamo jer smo budale.

Tvrdim da je ljudima "korumpirana vlast" izlika za osobne "neuspjehe" u životu (kao što je prije za sve bio kriv Beograd, Pešta, Beč.. sad je Zagreb) i ta se sintagma provlači kroz narod stoljećima. Po principu da dobra izlika zlata vrijedi. Iz tog razloga naš živalj i dalje spominje "pljačku privatizacije" nakon 25 godina i zaostaje u mitovima iz prošlosti. Ajmo reć ovako. Kad si bio klinjo prepisivao si iako nisi imao pojma o korumpiranoj državi. Zanima me koliko roditelja djecu uči da nevalja varat na ispitima? U mojoj školi, sve od osnovne, gimnazije i faksa - nitko ili manje od 5% i to u razvijenoj regiji koja i nije baš poznata po korupcijama. Dapače, po pitanju prepisivanja kao da su poticali djecu. Tvrdi ti meni i dalje da je kriva vlast, ali pokušaj malo razmislit o kulturi varanja, zaobilaženja, nepoštivanja pravila, reda i rada u našem narodu.

Gle, ovakva razmišljanja nisu baš popularna ni ugodna. Reći narodu da su lopovi... Ali 950.000 (maltene svaki u RH) objekata je bilo ilegalno. Svak si je gradil po svom GUPu.

Komentirao sam tvoj post jer si napisao da ti je debilan stav "da su porezi manji, i ja bi plaćao", zato sam spomenuo Lafferovu krivulju i kritizirao korumpiranu vlast odnosno dao primjere kako se krade javni novac a istovremeno širi korupcija na niže kupovanjem glasača mrvicama sa stola (toleriranjem "sitnih nestašluka") osigurava status quo. Sa činjenicom da smo kao društvo bolesni po tom pitanju se moram složiti ma koliko neugodno bilo, ali se pitam čemu onda država ako nije u stanju dovesti te "lopove" u red ? Konkretno za tvoj primjer, kako se uopće dogodilo tih 950.000 nelegalnih objekata ? Ozbiljna država bi već prvih 10 porušila i sve to sasjekla u korijenu.

13 godina
protjeran
neampojma kaže...

pa nije se zaduživala 45 godina nego od 1960-1980 sa prosjekom 17,5% godišnje i ti kao ekonomski stručnjak izračunaj kolki dug bi bio 2020. godine da je jugoslavija ostala i nastavila se zaduživat 

al kad je tebi isto 14 milijardi 1980 i 2020, onda ti stvarno nema pomoći 

Nek pročita ovaj članak, te ako i nakon toga nastavi lupetat, a nastavit će, jer je vođen emocijama a ne razumom, nema smisla za daljnjom raspravom na tu temu.

https://www.liberal.hr/jugoslavija-sfrj-gospodarstvo-mitovi-ex-yu-radnicko-samoupravljanje-508

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice