Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.078.497
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
18 godina
Re: Što se događa s našim društvom?
veliki bebač kaže...

Isus je rođen kao Židov (vjera/nacija), ali se krstio i postao kršćanin (takav i umro):

"Kad se krstio sav narod, krstio se i Isus. I dok se molio, rastvori se nebo" Lk3.21 Na početku svoga djelovanja sa 30 godina.

Nije bio židovski rabin, istina da je čitao u sinagogi i da je učio po sinagogama isto kao i njegovi učenici.

Bez veze filozofiranje. Isusu se učenici obraćaju s "učitelju", a što se na hebrejskom kaže - "rabi". Neobična koincidencija, jel'da, isto kao što zovu i rabina! Kako to?

Koji to nežidovski učitelj ima pravo u sinagogi podučavati muškarce bilo čemu? Ili je to rezervirano samo za rabine? 

Ali, da vidmo što o Isusu kaže katekizam Katoličke crkve (http://www.catholic.com/quickquestions/if-jesus-was-a-jew-why-are-we-catholic): 

"The term Jew is used in at least two senses in Scripture: to refer to those who are ethnically Jews and to those who are religiously Jews. Jesus was a Jew in both senses. In fact, he completed the Jewish religion by serving as the Messiah (Christ) whom the prophets had long foretold.

The completed form of the Jewish religion is known as Christianity, and its adherents are Christians or "followers of the Christ.

Ti si Kršćanin i "interni Židov", a Isus je bio samo "eksterni" (i) "interni Židov", a kršćanin, sljedbenik samog sebe, teško da je mogao biti. 

Isus je POŠTOVAO tzv. "stare zakone", kao i svi ostali Židovi (obrezivanje, Šabat, zakone o prehrani, robovima, sve ostalome iz Tore), a tek je Sv. Pavao koji je realno osnivač kršćanstva (a ne Sv. Ivan Krstitelj koji je samo krstio Isusa, ali ovaj tijekom krštenja nije "primio Isusa u sebe" jer bi to bilo nemoguće, naravno), u svojim pohodima među tadašnjim nežidovima, u prvom redu Grcima, omogućio da se i nežidovi prebace na taj novi oblik judaizma koji sada zovemo kršćanstvo.

Sami Isusovi učenici su bili PROTIV toga da u svoje redove Isus prima nežidove, a Sv. Pavao je taj koji je bio inkluzivan i radio na tome da i drugi postanu "interni Židovi".

Daj pročitaj nešto.

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put pon 19.8.2013 21:22 (Drago).
17 godina
neaktivan
Tonči kaže...

Tko govori o književnosti sada? Ili se ti smatraš izrazito vrijednim tekstopiscem, čije će Crtice o religiji odmah požuriti tiskati u milijunskoj nakladi? :)

govoriš o ismijavanju... koje je osnova mnogih književnih formi kojima se štošta ismijavalo a pogotovo religija a što smatraš (svako ismijavanje religije) bezvrijednim, ne uvaljuj mi strawmena

Za žrtvenike i ognjišta, s Božjom pomoći
Poruka je uređivana zadnji put pon 19.8.2013 21:31 ((s)izgoreo).
17 godina

Jadan Pranja umire od dosade. {#}

- Psiho246
12 godina
neaktivan
Drago kaže...
Fake_Alert kaže...
Drago kaže...

Tim prije što Isus nije "stvarno" umro - nakon tri dana je uskrsnuo i postao Bog zajedno s Ocem i Duhom Svetim

Ti mislis da je ovo tocno?

Misliš da nije?

Isus je dio Svetog trojstva: Otac, Sin i Duh Sveti.

Trojstvo se nigdje ne spominje u Bibliji isto kao ni Čistilište.

Isus nije Bog niti dio "trojstva". On je Sin Božji.

"Kaže joj Isus: "Ne zadržavaj se sa mnom jer još ne uziđoh Ocu, nego idi mojoj braći i javi im: Uzlazim Ocu svomu i Ocu vašemu, Bogu svomu  i Bogu vašemu." Iv20.17

"A što se tiče uskrsnuča mrtvih, zar niste čitali što vam reče Bog: 32 Ja sam Bog Abrahamov, Bog Izakov i Bog Jakovljev? Nije On Bog  mrtvih, nego živih!" Mt22.31,32

"17 I dok je izlazio na put, dotrči netko, klekne preda nj pa ga upita: "Učitelju dobri, što mi je činiti da baštinim život vječni?" 18 Isus mu re?e: "Što me zoveš dobrim? Nitko nije dobar doli Bog jedini!" Mk10.17,18 

"I Gospodin Isus, pošto im to reče, bude uzet na nebo i sjede zdesna Bogu." Mk16.19

"Onih dana iziđe na goru da se pomoli. I provede noć moleći se Bogu." Lk6.12

Kaže Isus: "Bog je duh  i koji se njemu klanjaju, u duhu i istini treba da se klanjaju." Iv4.24

"21 Marta reče Isusu: "Gospodine, da si bio ovdje, brat moj ne bi umro. 22 Ali i sada znam: što god zaišteš od Boga, dat će ti." Iv11.21,22

"Toga Isusa uskrisi Bog! Svi smo mi tomu svjedoci." Dj2.32

"55 Ali on, pun Duha Svetoga, uprije pogled u nebo i ugleda slavu Božju i Isusa gdje stoji zdesna Bogu  56 pa re?e: "Evo vidim nebesa otvorena i Sina čovječjega gdje stoji zdesna Bogu." Dj7.55,56

"Jer ako ustima ispovijedaš da je Isus Gospodin, i srcem vjeruješda ga je Bog uskrisio od mrtvih, bit ćeš spašen." Rim10.9
...

Nema akcije bez reakcije
16 godina
neaktivan
Psiho246 kaže...
Prvo ovcica treba razumijeti kako svako nase djelovanje u realnom svijetu ima popratno biolosko-kemijsko djelovanje u nasem mozgu.

Svaka misao koju imate je popracena biolosko-kemijskom reakcijom u mozgu, te je sve sto vas cini ljudima kakvi jeste, jest zadrzano u obliku biolosko-kemijskih reakcija u vasim mozgovima.

Vase vjerovanje, kao nesto sto spada pod misao, takoder je locirano u dijelu vaseg mozga te razvija i cini vase mozgove za nijansu drugacijim od recimo mojeg mozga.

Hm, misao ima popratno biološko-kemijsko djelovanje? Ili biološko-kemijsko djelovanje tvori misao?

Odakle je došla misao u prvom slučaju? Božjom milošću stvori se u tebi, te kao nusprodukt izaziva biološko-kemijsko djelovanje. Pa ti si vjernik?

Ako biološko-kemijsko djelovanje tvori misao, tada slobodna volja ne postoji. Sve je unaprijed zadano..

Tricky.. Btw, gdje je u mozgu locirana vjera?

13 godina
Fala na preporuci, bacit ću oko - i ovaj tvoj kratki opis djeluje u skladu s teorijama razvoja u zreloj i staroj dobi.

Strah uvelike pomaže, ne samo psihičkom zdravlju, već i fizičkom, kao dio mehanizma samoočuvanja. Sve je to nekakav balans, imaš strah od smrti koji ti govori da je ispravna odluka bježati od ''medvjeda'', ali imaš i mehanizme koji drže taj strah ''in-check'' kako ne bi hodao uokolo konstantno anksiozan, ruminirajući o svom neizbježnom istrunuću jel :P. Moguće je da se ovo što si primjetio kod sebe ''na zapadu'' događa iz nekih drugih razloga, tako da nije čudno da toliko držiš do suočavanja sa strahom. Nekako kontam da ćeš se složiti samnom oko ovoga, mislim da jednostavno govorimo iz različitih perspektiva.

@Drago, fala na brendiranju :D. Čitao sam o tome, a i poznata mi je Termanova longitudinalka još s faksa. Neću se sada izvlačiti na to da je to samo korelacija, rezultati su prilično indikativni i ovako, no vjerovanje zasigurno ima ''nivoe'' zbog kojih ga nije lako kvantificirati, a i činjenica je da je dobar dio vjernika u nekakvoj crkvi i ''puši'' nekakvu dogmu da je narandžasta jedina istina i put. Svejedno mislim da je sklonost vjerovanju karakteristika nečega drugog, ne inteligencije.
Tread softly because you tread on my dreams.
12 godina
neaktivan

Ja da filozofiram? Ja ti dajem citate iz knjige o kojoj drugi pišu filozofiju, dajem ti iz "izvora", "temelja" oko kojega svi vode rasprave, filozofiranja. Na takav način su se i u Katočlikoj Crkvi iskvarili jer su počeli filozofirati o Bibliji, nisu je sami razumjeli pa su je (još uvjek) na svoju ruku objašnjavaju i (kaj je najtužnije) tako druge uče = KRIVO. Zato i svi mrze Boga jer ga vide kroz oči njegovih ljudskih prestavnika koji su grdo zastranili.

Nema akcije bez reakcije
17 godina

Opet religijske teme i natezanja jel,Izlanuo se malo za promjenu kome je dosadno nek si obavezno pogleda ovaj vrlo zanimljiv dokumentarac star čak četrdeset godina.Original naziv dokumentarca je "A World Without Cancer", tu su i titlovi ili prjevod na hrvatski kome treba kaj drugo pa nema frke normalno.{#}

http://dambek.minus.com/mjf1iISZq
17 godina
neaktivan
veliki bebač kaže...
Drago kaže...
Fake_Alert kaže...
Drago kaže...

Tim prije što Isus nije "stvarno" umro - nakon tri dana je uskrsnuo i postao Bog zajedno s Ocem i Duhom Svetim

Misliš da nije?

"Kaže joj Isus: "Ne zadržavaj se sa mnom jer još ne uziđoh Ocu, nego idi mojoj braći i javi im: Uzlazim Ocu svomu i Ocu vašemu, Bogu svomu  i Bogu vašemu." Iv20.17

"A što se tiče uskrsnuča mrtvih, zar niste čitali što vam reče Bog: 32 Ja sam Bog Abrahamov, Bog Izakov i Bog Jakovljev? Nije On Bog  mrtvih, nego živih!" Mt22.31,32

"17 I dok je izlazio na put, dotrči netko, klekne preda nj pa ga upita: "Učitelju dobri, što mi je činiti da baštinim život vječni?" 18 Isus mu re?e: "Što me zoveš dobrim? Nitko nije dobar doli Bog jedini!" Mk10.17,18 

"I Gospodin Isus, pošto im to reče, bude uzet na nebo i sjede zdesna Bogu." Mk16.19

"Onih dana iziđe na goru da se pomoli. I provede noć moleći se Bogu." Lk6.12

Kaže Isus: "Bog je duh  i koji se njemu klanjaju, u duhu i istini treba da se klanjaju." Iv4.24

"21 Marta reče Isusu: "Gospodine, da si bio ovdje, brat moj ne bi umro. 22 Ali i sada znam: što god zaišteš od Boga, dat će ti." Iv11.21,22

"Toga Isusa uskrisi Bog! Svi smo mi tomu svjedoci." Dj2.32

"55 Ali on, pun Duha Svetoga, uprije pogled u nebo i ugleda slavu Božju i Isusa gdje stoji zdesna Bogu  56 pa re?e: "Evo vidim nebesa otvorena i Sina čovječjega gdje stoji zdesna Bogu." Dj7.55,56

"Jer ako ustima ispovijedaš da je Isus Gospodin, i srcem vjeruješda ga je Bog uskrisio od mrtvih, bit ćeš spašen." Rim10.9
...

"Iz evanđelja po Ivanu:
I uvečer toga istog dana, prvog u tjednu, dok su učenici u strahu od Židova bili zatvorili vrata, dođe Isus, stane u sredinu i reče im: „Mir vama!“ To rekavši, pokaza im svoje ruke i bok. I obradovaše se učenici vidjevši Gospodina. Isus im stoga ponovno reče: „Mir vama! Kao što mene posla Otac i ja šaljem vas.“ To rekavši, dahne u njih i kaže im: „Primite Duha Svetoga. Kojima otpustite grijehe, otpuštaju im se; kojima zadržite, zadržani su im.“ Ali Toma zvani Blizanac, jedan od dvanaestorice, ne bijaše s njima kad dođe Isus. Govorili su mu dakle drugi učenici: „Vidjeli smo Gospodina!“ On im odvrati: „Ako ne vidim na njegovim rukama biljeg čavala i ne stavim svoj prst u mjesto čavala, ako ne stavim svoju ruku u njegov bok, neću vjerovati.“ I nakon osam dana bijahu njegovi učenici opet unutra, a s njima i Toma. Vrata bijahu zatvorena, a Isus dođe, stade u sredinu i reče: „Mir vama!“ Zatim će Tomi: „Prinesi prst ovamo i pogledaj mi ruke! Prinesi ruku i stavi je u moj bok i ne budi nevjeran nego vjeran.“Odgovori mu Toma: „Gospodin moj i Bog moj!“ Reče mu Isus: „Budući da si me vidio, povjerovao si. Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju!“ (Iv 20, 19-27)"

Uglavnom poanta je na kraju ovo sto sam boldao gdje Toma naziva Isusa Gospodinom i Bogom a Isus ga ne ispravlja negi potvrduje sto je rekao.

12 godina
neaktivan

Ili kroz riječi Ante "Gotovine":

Nema akcije bez reakcije
16 godina
neaktivan
ElektričnaOvca kaže...
....
1. Strah uvelike pomaže, ne samo psihičkom zdravlju, već i fizičkom, kao dio mehanizma samoočuvanja. Sve je to nekakav balans, imaš strah od smrti koji ti govori da je ispravna odluka bježati od ''medvjeda'', ali imaš i mehanizme koji drže taj strah ''in-check'' kako ne bi hodao uokolo konstantno anksiozan, ruminirajući o svom neizbježnom istrunuću jel :P.
2. Moguće je da se ovo što si primjetio kod sebe ''na zapadu'' događa iz nekih drugih razloga, tako da nije čudno da toliko držiš do suočavanja sa strahom. Nekako kontam da ćeš se složiti samnom oko ovoga, mislim da jednostavno govorimo iz različitih perspektiva.
....

1. Hmm... nisam mislio na strah u svezi samoocuvanja, vec strah od ispitivanja egzistencijalnih pitanja i pronalazenja odgovora koji nam bas i ne odgovaraju. Primjerice, netko ce vjeru uciniti temeljem svojeg zivota. S obzirom da su u glavi te osobe vjera i njihov zivot tako usko ispovezane, ako pokusas ukloniti vjeru - covjek ce se osjetiti ugrozenim jer ce misliti da mu zelis 'ukloniti' zivot.

Dok u stvarnosti, nisi uklonio ama bas nista - covjek ce zivjeti i nakon sto mu maknes vjeru, i dalje je sposoban disati, jesti, spavati, razmisljati i shvatiti da je jos uvijek kompletno zivo bice i bez te vjere, i jos uvijek rula.

There is no spoon, jelte?

(Pre) siroka je ovo tema, sve sto je vezano za koncept Ja i ono sto bi svi mi voljeli biti, i bjezanje od svega sto jesmo a ne zelimo biti..... volio bi prodiskutirati o tome jednom s vas par, ali to cemo na pivcetu (ako bog da {#}) ove zime ;-)

2. Jako dobra poanta! Uzrocno-posljedicna veza, sa smislom... svidja mi se! Confirmation bias lampica svijetli punom snagom :-D

They say freak, when you're singled out...
17 godina
bed kaže...
Psiho246 kaže...
Prvo ovcica treba razumijeti kako svako nase djelovanje u realnom svijetu ima popratno biolosko-kemijsko djelovanje u nasem mozgu.

Svaka misao koju imate je popracena biolosko-kemijskom reakcijom u mozgu, te je sve sto vas cini ljudima kakvi jeste, jest zadrzano u obliku biolosko-kemijskih reakcija u vasim mozgovima.

Vase vjerovanje, kao nesto sto spada pod misao, takoder je locirano u dijelu vaseg mozga te razvija i cini vase mozgove za nijansu drugacijim od recimo mojeg mozga.

Hm, misao ima popratno biološko-kemijsko djelovanje? Ili biološko-kemijsko djelovanje tvori misao?

Odakle je došla misao u prvom slučaju? Božjom milošću stvori se u tebi, te kao nusprodukt izaziva biološko-kemijsko djelovanje. Pa ti si vjernik?

Ako biološko-kemijsko djelovanje tvori misao, tada slobodna volja ne postoji. Sve je unaprijed zadano..

Tricky.. Btw, gdje je u mozgu locirana vjera?

Pa ja bih rekao - oboje.

Postoji li slobodnja volja? Thats the tricky one for sure...

Karakter covjeka tvori bezbroj stvari od mikro svijeta, do makrosvijeta, svaki dogadaj i podrazaj od majcine utrobe pa do smrti.

Mozda i nemamo slobodnu volju, mozda smo robovi nama nepojmljivo slozenog mehanizma koji daje samo privid slobodne volje?

Mislim svi mi imamo sposobnost razmisljanja i odlucivanja...no kakve misli i odluke donosimo opet ovisi o bezbroj faktora.

Jos vece pitanje je zapravo, je li cijeli svemir deterministicki? Ako jest, implicira li to da zapravo nemamo slobodnu volju?

Moguce, vjerojatno. Mozda u tom smislu postoji "sudbina"? No mozda postoji i nacin da se mijenjaju pocetni uvijeti? Putovanje u proslost?

Big questions...

- Psiho246
12 godina
neaktivan
Makavelii kaže...
veliki bebač kaže...
Drago kaže...
Fake_Alert kaže...
Drago kaže...

"Iz evanđelja po Ivanu:
I uvečer toga istog dana, prvog u tjednu, dok su učenici u strahu od Židova bili zatvorili vrata, dođe Isus, stane u sredinu i reče im: „Mir vama!“ To rekavši, pokaza im svoje ruke i bok. I obradovaše se učenici vidjevši Gospodina. Isus im stoga ponovno reče: „Mir vama! Kao što mene posla Otac i ja šaljem vas.“ To rekavši, dahne u njih i kaže im: „Primite Duha Svetoga. Kojima otpustite grijehe, otpuštaju im se; kojima zadržite, zadržani su im.“ Ali Toma zvani Blizanac, jedan od dvanaestorice, ne bijaše s njima kad dođe Isus. Govorili su mu dakle drugi učenici: „Vidjeli smo Gospodina!“ On im odvrati: „Ako ne vidim na njegovim rukama biljeg čavala i ne stavim svoj prst u mjesto čavala, ako ne stavim svoju ruku u njegov bok, neću vjerovati.“ I nakon osam dana bijahu njegovi učenici opet unutra, a s njima i Toma. Vrata bijahu zatvorena, a Isus dođe, stade u sredinu i reče: „Mir vama!“ Zatim će Tomi: „Prinesi prst ovamo i pogledaj mi ruke! Prinesi ruku i stavi je u moj bok i ne budi nevjeran nego vjeran.“Odgovori mu Toma: „Gospodin moj i Bog moj!“ Reče mu Isus: „Budući da si me vidio, povjerovao si. Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju!“ (Iv 20, 19-27)"

Uglavnom poanta je na kraju ovo sto sam boldao gdje Toma naziva Isusa Gospodinom i Bogom a Isus ga ne ispravlja negi potvrduje sto je rekao.

Isus sam naziva oca Bogom (Iv20.17) meni je vjerodostojnije od uplašenog učenika, ali Isus objašnjava i to:

"33 Odgovoriše mu Židovi: "Zbog dobra te djela ne kamenujemo, nego zbog hule: što ti - čovjek - sebe Bogom praviš." 34 Odgovori im Isus: "Nije li pisano u vašem Zakonu: Ja rekoh: bogovi ste! [Ps82.6] 35 Ako bogovima nazva one kojima je riječ Božja upravljena - a Pismo se ne može dokinuti - 36 kako onda vi onome kog Otac posveti i posla na svijet možeš reći 'Huliš' - zbog toga što rekoh: 'Sin sam Božji' Iv10.33-36

Ovdje Isus objašnjava da svi koji su vjernici su bogovi, to je kao naslov, vladar, ne kao  THE  Bog. A za sebe objašnjava da je on Sin Božji.

I Otac ga posla, nije sam sebe poslao jer nije Bog.

Nema akcije bez reakcije
Poruka je uređivana zadnji put pon 19.8.2013 22:08 (veliki bebač).
17 godina
odjavljen
ElektričnaOvca kaže...
Fala na preporuci, bacit ću oko - i ovaj tvoj kratki opis djeluje u skladu s teorijama razvoja u zreloj i staroj dobi.

Strah uvelike pomaže, ne samo psihičkom zdravlju, već i fizičkom, kao dio mehanizma samoočuvanja. Sve je to nekakav balans, imaš strah od smrti koji ti govori da je ispravna odluka bježati od ''medvjeda'', ali imaš i mehanizme koji drže taj strah ''in-check'' kako ne bi hodao uokolo konstantno anksiozan, ruminirajući o svom neizbježnom istrunuću jel :P. Moguće je da se ovo što si primjetio kod sebe ''na zapadu'' događa iz nekih drugih razloga, tako da nije čudno da toliko držiš do suočavanja sa strahom. Nekako kontam da ćeš se složiti samnom oko ovoga, mislim da jednostavno govorimo iz različitih perspektiva.

@Drago, fala na brendiranju :D. Čitao sam o tome, a i poznata mi je Termanova longitudinalka još s faksa. Neću se sada izvlačiti na to da je to samo korelacija, rezultati su prilično indikativni i ovako, no vjerovanje zasigurno ima ''nivoe'' zbog kojih ga nije lako kvantificirati, a i činjenica je da je dobar dio vjernika u nekakvoj crkvi i ''puši'' nekakvu dogmu da je narandžasta jedina istina i put. Svejedno mislim da je sklonost vjerovanju karakteristika nečega drugog, ne inteligencije.

Mislim da "pravih" vjernika ima daleko, daleko manje, nego mislite. Kad kažem "pravih", mislim na one koji su apsolutno 100% zagrizli u narančastu kao jedinu Istinu i Put. U tome je poanta s vjerom. Uostalom, siguran sam da mnogi "vjernici" od vjere uzimaju samo ono što smatraju pozitivnim i korisnim ili ono što im odgovara. U praksi, dobar dio religijskog učenja ima etički i moralno pozitivne poruke i smjernice, a "bogobojaznost" pomaže i kod odgoja i kasnije kod određenih vrsta ljudi. Taj spomenuti strah može biti dobra poluga za pozitivno, ne samo (iako je i to često) vođenje stada na negativan način.

Sve što napišem moj je osobni stav i ne odražava nužno stav Bug d.o.o.
14 godina
neaktivan
Primjetivši da se tema vjere proširila na par stranica i nakon dugogodišnjeg razmišljanja općenito o vjeri došao sam do nekog svog zaključka.

Odgajan sam kao rimokatolik, kao i većina Hrvata u našoj državi, to je tradicija kod nas. Vjeru u samog Boga nisam nikad imao, a još manje u Crkvu kao zajednicu. Kao što je većina kolega forumaša navelo dosta tih svećenika su u biti sami grešnici, no ja nemam pravo suditi.

Pošto ste spomenuli Bibliju u ovoj temi, želio bih napomenuti da ja Bibliju i Boga smatram metaforom. U Bibliji se često spominje da pomažemo jedni drugima i da će nas Bog nagraditi, ali ustvari ti bližnji nas nagrađuju tzv. protu-uslugom, to je sve stvar morala i dobre volje prema drugima. Ja osobno pokušavam biti što bolja osoba, ali ne namjeravam lizati oltar i moliti se nekome u koga ne vjerujem.

Iako, nekad se zapitam da postoji nešto nadnaravno, ali da je to Bog, sumnjam, no nešto sve ovo kontrolira po mojem mišljenju. Rekao bih da sam agnostik onda, čekam dokaz?
13 godina
Deus ex machina kaže...

1. (Pre) siroka je ovo tema, sve sto je vezano za koncept Ja i ono sto bi svi mi voljeli biti, i bjezanje od svega sto jesmo a ne zelimo biti..... volio bi prodiskutirati o tome jednom s vas par, ali to cemo na pivcetu (ako bog da {#}) ove zime ;-)

2. Jako dobra poanta! Uzrocno-posljedicna veza, sa smislom... svidja mi se! Confirmation bias lampica svijetli punom snagom :-D

1. Da, ma skužio sam na šta ciljaš, ovo je tema o kojoj bi se dalo na skroz drugoj razini, ja sam ionako uletio jer su me zasvrbili ovi mučki napadi na vjernike :D. It's a date!

2. Ma vidiš da se besramno izvlačim jer sam tu, a nisam :P

Poruka je uređivana zadnji put pon 19.8.2013 22:19 (ElektričnaOvca).
18 godina
veliki bebač kaže...
Drago kaže...
Fake_Alert kaže...
Drago kaže...

Misliš da nije?

Pardon, da prvo nešto razjasnimo - jesi li ti katolik? Ja osobno ne vjerujem ni da je Bog, ni Sin božji, ni jaganjac božji ni mesija ni bilo što, već jednostavno pokušavam ustanoviti temeljne principe vjerovanja o kojem raspravljamo, a u okvirima atekizma katoličke crkve. 

Ako nisi katolik i ne prihvaćaš doktrinu Presvetog Trojstva, reci točno koja ti je vjerska denominacija (a i koja je svrha lamentiranje o katoličkom katekizmu iz pozicija nekog od kršćanskih fundamentalizama - jednako besmisleno kao i nedavna nečija kritika kršćanstva iz pozicije islama).

This space for rent!
17 godina
marYan kaže...
Primjetivši da se tema vjere proširila na par stranica i nakon dugogodišnjeg razmišljanja općenito o vjeri došao sam do nekog svog zaključka.

Odgajan sam kao rimokatolik, kao i većina Hrvata u našoj državi, to je tradicija kod nas. Vjeru u samog Boga nisam nikad imao, a još manje u Crkvu kao zajednicu. Kao što je većina kolega forumaša navelo dosta tih svećenika su u biti sami grešnici, no ja nemam pravo suditi.

Pošto ste spomenuli Bibliju u ovoj temi, želio bih napomenuti da ja Bibliju i Boga smatram metaforom. U Bibliji se često spominje da pomažemo jedni drugima i da će nas Bog nagraditi, ali ustvari ti bližnji nas nagrađuju tzv. protu-uslugom, to je sve stvar morala i dobre volje prema drugima. Ja osobno pokušavam biti što bolja osoba, ali ne namjeravam lizati oltar i moliti se nekome u koga ne vjerujem.

Iako, nekad se zapitam da postoji nešto nadnaravno, ali da je to Bog, sumnjam, no nešto sve ovo kontrolira po mojem mišljenju. Rekao bih da sam agnostik onda, čekam dokaz?

Najbolje sto mozes napraviti jest iskoristiti internet za ono sto internet radi najbolje - informiraj se, napravi vlastito istrazivanje. Mislim bez zurbe, moze to sve polako.

Ako te zanima neki pojam, kao sto je agnosticizam, googleaj ga, saznaj sto tocno znaci te kako se to odrazava na tvoja vlastita razmisljanja.

Agnosticizam  

{#}
Knowledge is power.

- Psiho246
18 godina
veliki bebač kaže...

Ja da filozofiram? Ja ti dajem citate iz knjige o kojoj drugi pišu filozofiju, dajem ti iz "izvora", "temelja" oko kojega svi vode rasprave, filozofiranja. Na takav način su se i u Katočlikoj Crkvi iskvarili jer su počeli filozofirati o Bibliji, nisu je sami razumjeli pa su je (još uvjek) na svoju ruku objašnjavaju i (kaj je najtužnije) tako druge uče = KRIVO. Zato i svi mrze Boga jer ga vide kroz oči njegovih ljudskih prestavnika koji su grdo zastranili.

Ispričavam se - mislio sam da se smatraš katolikom (oni obično - govorim o laicima, ne svećenicima - nemaju pojma o svojoj vjeri, ali vole "podučavati" druge i to totalno krivo, naravno) pa mi je ovo što si napisao u kontekstu katolicizma bilo besmisleno. 

Katolicizam, bez obzira na sve ostale mane, ipak, jako dobro razumije Bibliju i apsolutno su u pravu što su je odlučili tumačiti u prenesenom značenju, za razliku od fundamentalističkih kršćana koji su odlučili tobože prihvatiti doslovna tumačenja, a onda na svakoj stranici pet problema s internim kontradiktornostima, etičkim ponorima, povijesnim falsifikatima ili jednostvno glupostima itd...

Katolici samo kažu - "To ne znači zapravo to, nego treba gledati prenesno značenje..." i onda se bez po frke iščupaju iz bilo koje nevolje. 

This space for rent!
17 godina
neaktivan
Tonči kaže...

a "bogobojaznost" pomaže i kod odgoja i kasnije kod određenih vrsta ljudi. Taj spomenuti strah može biti dobra poluga za pozitivno, ne samo (iako je i to često) vođenje stada na negativan način.

kako bogobojaznost pod navodnicima ili bez navodnika pomaže kod odgoja? i kakvu bi to pozitivnu poruku dao djetetu uplašenom božjom osvetom... to je imo teror prema djetetu kojeg odgajaš gori od fizičke kazne

Poruka je uređivana zadnji put pon 19.8.2013 22:32 ((s)izgoreo).
18 godina
ElektričnaOvca kaže...

Slažem se, korelacija ne znači (uvijek) kauzalizaciju. Bilo je više zeka-peka...

This space for rent!
12 godina
neaktivan

Što se tiče vjere, i drugih stvari, Bog je čovjeku dao slobodnu volju  da može raditi što god hoče. Hočeš ubiti čovjeka, hočeš život provesti u samostanu (krajnosti) tvoja odluka. Dao ti je slobodu. Ali svaki od nas ćemo pred Boga da odgovaramo za svoja riječi i djela. Ak ne vjeruješ, tvoj izbor, isto ako vjeruješ. Ali oni koji vjeruju (kršćani), i vjeru svjedoće riječima i djelima, imaju nadu, biti će uskrsnuti, u život vječni u raju na zemlji, po svršetku ovoga svijeta. Koji ne vjeruju će biti uskrsnuti i osuđeni na smrt, biti će uništeni u ognjenom jezeru ("Paklu"), nestati će postojati i u sjećanjima ljudi koji će živjeti.

Tako da birajte. Ovaj život na zemlji cca 70 godina ili vjećni bez zla u raju na zemlji.

"Reče mu Isus: "Buduči da si me vidio, povjerovao si. Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju!" Iv20.29 - to je vjerovati

Laku noć dobri ljudi

Nema akcije bez reakcije
18 godina
(s)izgoreo kaže...
Tonči kaže...

a "bogobojaznost" pomaže i kod odgoja i kasnije kod određenih vrsta ljudi. Taj spomenuti strah može biti dobra poluga za pozitivno, ne samo (iako je i to često) vođenje stada na negativan način.

kako pomaže kod odgoja? i kavu bi to pozitivnu poruku dao djetetu uplašenom božjom osvetom... to je imo teror prema djetetu kojeg odgajaš gori od fizičke kazne

Ma normalno - ima Dawkinsow dokumentarac o direktnoj psihičkoj šteti koju izaziva plašenje djece Paklom i "vječnim mukama". 

Osim toga, religijski zanos (fanatizam) je česti suputnik masovnih ubojica. 

This space for rent!
17 godina

Tonci je uspio ukombinirati homoseksualce i vjeru, plus trolati, plus se posvaditi u jednom postu. Mislim da covjek zasluzuje aplauz.

{#}

Rvat katolik!
17 godina
neaktivan
veliki bebač kaže...

Što se tiče vjere, i drugih stvari, Bog je čovjeku dao slobodnu volju  da može raditi što god hoče. Hočeš ubiti čovjeka, hočeš život provesti u samostanu (krajnosti) tvoja odluka. Dao ti je slobodu. Ali svaki od nas ćemo pred Boga da odgovaramo za svoja riječi i djela. Ak ne vjeruješ, tvoj izbor, isto ako vjeruješ. Ali oni koji vjeruju (kršćani), i vjeru svjedoće riječima i djelima, imaju nadu, biti će uskrsnuti, u život vječni u raju na zemlji, po svršetku ovoga svijeta. Koji ne vjeruju će biti uskrsnuti i osuđeni na smrt, biti će uništeni u ognjenom jezeru ("Paklu"), nestati će postojati i u sjećanjima ljudi koji će živjeti.

Tako da birajte. Ovaj život na zemlji cca 70 godina ili vjećni bez zla u raju na zemlji.

"Reče mu Isus: "Buduči da si me vidio, povjerovao si. Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju!" Iv20.29 - to je vjerovati

Laku noć dobri ljudi

prekrasan izbor i obilje slobode, laku noć pozitivno odgojeni bebaču i idi za mrkvom da te ne stigne batina njegova

13 godina
tnakir kaže...

Tonci je uspio ukombinirati homoseksualce i vjeru, plus trolati, plus se posvaditi u jednom postu. Mislim da covjek zasluzuje aplauz.

{#}

Slažem se. Well played, Tonči :D

17 godina
odjavljen
(s)izgoreo kaže...
Tonči kaže...

kako bogobojaznost pod navodnicima ili bez navodnika pomaže kod odgoja? i kakvu bi to pozitivnu poruku dao djetetu uplašenom božjom osvetom... to je imo teror prema djetetu kojeg odgajaš gori od fizičke kazne

Drago kaže...
(s)izgoreo kaže...
Tonči kaže...

kako pomaže kod odgoja? i kavu bi to pozitivnu poruku dao djetetu uplašenom božjom osvetom... to je imo teror prema djetetu kojeg odgajaš gori od fizičke kazne

Ma normalno - ima Dawkinsow dokumentarac o direktnoj psihičkoj šteti koju izaziva plašenje djece Paklom i "vječnim mukama". 

Osim toga, religijski zanos (fanatizam) je česti suputnik masovnih ubojica. 

Mislio sam na blaži oblik toga, ali da, ovako kad opet pročitam, očito serem bezeveze. - Svakako, mislio sam na "zapovijedi" kao vodilju u odgoju i "naljutit će se Bog", ne na plašenje paklom, prokletstvima i čitanjem odvratnih masakr priča iz Biblije (S.Z.) gdje je Bog pobio više nego WW2 i to na brutalnije načine. Sam pojam čovjeka razapetog na križu nije za ničije oči, a kamoli djecu... Realno.

18 godina
Tonči kaže...

Mislio sam na blaži oblik toga, ali da, ovako kad opet pročitam, očito serem bezeveze. - Svakako, mislio sam na "zapovijedi" kao vodilju u odgoju i "naljutit će se Bog", ne na plašenje paklom, prokletstvima i čitanjem odvratnih masakr priča iz Biblije (S.Z.) gdje je Bog pobio više nego WW2 i to na brutalnije načine. Sam pojam čovjeka razapetog na križu nije za ničije oči, a kamoli djecu... Realno.

Kažu da to vjernike zapravo smiruje, kao što su stare Maje smirivali prikazi žrtava bogovima s izvađenim srcima ili odreanom kožom i to je njima bila isto okej. 

Bejzikli, govori ti da se to tebi neće desiti jer si odabrao "pravu stranu".

This space for rent!
17 godina
odjavljen

Ja sam, pišući ono gore, u glavi imao drugačiju sliku svega toga, odnosno u obliku misli, izgledalo je drugačije. Kad staviš sve u ovakav kontekst, mislim da se može slobodno okarakterizirati i kao zlostavljanje. Većina nas je prošla taj odgoj i nisam primijetio traume. Mislim da tijekom djetinjstva ni brutalne Biblijske priče nisam vidio baš u pravom obliku u kakvom jesu inače. mene nitko nije plašio ničime osim triskama. :)

No, s druge strane, mislim da su djeca izložena brutalnosti s mnogo drugih strana i da ih baš ne plaše neke od tih priča. U nekim godinama sam čitao povijesne knjige kao zabavu, gdje nije nedostajalo ni brutalnog klanja ni razuzdanog seksa i također ne osjećam štetne posljedice, osim kad me netko naljuti pa poželim helebardu... {#} No, šalu na stranu, mislim i da je to traumatiziranje uvjetovano mnoštvom varijabli i da je u stvarnost situacija manje ružna. Ispravi me ako imaš informacije da je drugačije?

14 godina
odjavljen
Psiho246 kaže...

Jadan Pranja umire od dosade. {#}

Ti si kriv za to! Sotono!!! {#}

Professional Case and PC modder. Sponsored by: CoolerMaster,Inter-tech,ASBIS, LD Cooling, MG Vrbanus , iShop,Noiseblocker,Shuttle,In Win, Enermax, EKWB, ASUS,Lamptron, Aquatuning
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice