Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.078.613
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

"Amerikanci su objavili stotinjak stranica od ukupno 14,500 stranica spisa koje je tajna služba prikupila o Aaronu Swartzu,

aktivistu i suosnivaču Reddita koji je smatrao da informacije i znanje moraju biti besplatni i dostupni svima."

"...u kakvom vremenu i društvu danas živimo jer mu je prijetila velika novčana i zatvorska kazna (i do 35 godina zatvora)

zbog toga što je htio ljudima omogućiti da se besplatno domognu akademskog i edukacijskog materijala,

dok su kazne za ubojice, silovatelje i kriminalce često puno manje."

http://dnevnik.hr/vijesti/tech/amerikanci-objavili-prve-tajne-dokumente-o-aaronu-swartzu---298521.html

R.I.P Aaron Swartz 

EDIT:

Guerilla Open Access Manifesto
https://archive.org/stream/GuerillaOpenAccessManifesto/Goamjuly2008_djvu.txt
Poruka je uređivana zadnji put sri 14.8.2013 13:12 (Makavelii).
17 godina
neaktivan

"Kreditni uredi bez dozvola izbacili na ulicu 40.000 obitelji.

Udruga Veronika Vere o svemu je obavijestila USKOK i predsjednika Republike Ivu Josipovića,

a s jučerašnjeg okruglog stola zatražila je od Vlade hitnu odgodu deložacija do donošenja izmjena ovršnog zakona."

http://www.vecernji.hr/vijesti/kreditni-uredi-bez-dozvola-izbacili-ulicu-40-000-obitelji-clanak-598350

Bankama, razno raznim kreditnim uredima, kamatarima i slicno treba stati na kraj... dakle treba stati na kraj svima koji zaraduju na kamati umjesto na nekakvom normalnom radu gdje pruzaju ili proizvod ili uslugu. (ne, krediti ne spadaju niti pod proizvod niti pod uslugu nego pod legaliziranu pljacku gdje se na temelju novca stvara tj. zaraduje novi novac zaboravljajuci pravu svrhu novca a to je olaksavanje trgovine tj. da se ne koristi neefikasna robna razmjena)

17 godina
Re: Što se događa s našim društvom?

Krediti JESU usluga.

Feel free kupiti auto i stan bez kredita. Javi kako je prošlo!

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
14 godina
odjavljen
Makavelii kaže...

"Kreditni uredi bez dozvola izbacili na ulicu 40.000 obitelji.

Udruga Veronika Vere o svemu je obavijestila USKOK i predsjednika Republike Ivu Josipovića,

a s jučerašnjeg okruglog stola zatražila je od Vlade hitnu odgodu deložacija do donošenja izmjena ovršnog zakona."

http://www.vecernji.hr/vijesti/kreditni-uredi-bez-dozvola-izbacili-ulicu-40-000-obitelji-clanak-598350

Bankama, razno raznim kreditnim uredima, kamatarima i slicno treba stati na kraj... dakle treba stati na kraj svima koji zaraduju na kamati umjesto na nekakvom normalnom radu gdje pruzaju ili proizvod ili uslugu. (ne, krediti ne spadaju niti pod proizvod niti pod uslugu nego pod legaliziranu pljacku gdje se na temelju novca stvara tj. zaraduje novi novac zaboravljajuci pravu svrhu novca a to je olaksavanje trgovine tj. da se ne koristi neefikasna robna razmjena)

Kreditni ured nije banka. Tako da bezveze trkeljaš o nečemu što nisi ni pročitao niti shvatio.

A mene baš zanima kakve su to "teške životne situacije" u kojima baš moraš ići kamataru (ne čak ni banci) po kredu. Ali naravno,odgovor je već svima poznat-nakracali se sa kreditima za stan/auto/mobitele i sada jao.

Professional Case and PC modder. Sponsored by: CoolerMaster,Inter-tech,ASBIS, LD Cooling, MG Vrbanus , iShop,Noiseblocker,Shuttle,In Win, Enermax, EKWB, ASUS,Lamptron, Aquatuning
18 godina
Makavelii kaže...

Pa baš kamatari i banke nisu jedno te isto. Kamatarenje je zakonom zabranjeno, a bankarstvo je, koliko je meni poznato, prisutno svugdje u svijetu s izuzetkom valjda Kambodže/Kampućije u doba Crvenih kmera. 

Bankarstvo, kao i sve ostale grane ljudske djelatnosti, treba biti regulirano dobrim zakonima da bi društvo kao cjelina iz tog privrednog sektora dobilo maksimalnu društvenu korist uz minimalnu kolateralnu društvenu štetu.

Kao što rudrskim kompanijama (ili kemijskoj industriji) određuješ pravila o radu, zagađivanju okoliša i slično, tako isto zakonodavac zakonskim propisima treba osigurati rad banaka na takav način da od njega imaju korist i oni koji u bankama rade i oni koji koriste njihove usluge i društvo u cjelini.

Bukva kaže...

Krediti JESU usluga.

Točno. Osim toga, banke su sektor koji sam generira novu vrijednost i ne moraju biti faktor društvene nesreće i nestabilnosti ako se poslovanje regulira kako valja. 

This space for rent!
13 godina
protjeran

Hm, pošto je napadao sa bocom, te mi prijeti smrtna opasnost, da smo neko drugo društvo, visoko razvijeno kao neki dijelovi SAD, drage volje bi potegnuo za gunom ispod pulta, te zaprijetio ovom bad guy, da stane, naredio da baci improvizirano oružje, te legne na pod, te da zajedno čekamo dolazak policije. Ako ne bi postupio onako kako ja želim, ili bi pokušao žibe, eh, onda rokaj buraz.

Ah, mi smo za neke "slučajna država", gdje mnoge stvari nisu na mjestu, pa i reakcije na napad kontra mene bi morale biti nešto blaže, da ja eto ne bih postao "napadač". Da sam na takvom mjestu, gdje sa vremena na vrijeme dolaze hulje koje me žele ozljediti i eventualno opljačkati, naoružao bi se leganim "neubojitim sredstvima". Elektrošoker, suzavac i tako to. Mada bi uvijek ispod pulta ima nekaj tvrdo da mogu uljeza klepnuti po ćelendari. Naravno, nož je ionako uz mene bilo gdje da jesam.

{#}

Reakcija, sada ovisi o više faktora, ali bi tipa, prvo spucao sa par patrona iz plinskog guna, te onda ga išao toljagom, poškakljati.

World's Strongest, Sharpest Knives
17 godina

E Pranja, a da ti umjesto u Australiju, odes na Mars?

https://apply.mars-one.com/

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
14 godina
odjavljen
1domagoj1 kaže...

Samo ako češ i ti sa mnom.

Professional Case and PC modder. Sponsored by: CoolerMaster,Inter-tech,ASBIS, LD Cooling, MG Vrbanus , iShop,Noiseblocker,Shuttle,In Win, Enermax, EKWB, ASUS,Lamptron, Aquatuning
17 godina
Pranja kaže...

Pitanje jel ce nas 2022. izabrati za prve kolonizatore... {#}

16 godina
neaktivan
Pranja kaže...
1domagoj1 kaže...

Znači bit će secksa.

I possess a skill to google.
14 godina
odjavljen
Minoza kaže...

Znači bit će secksa.

Šta je? Jel bi i ti?

17 godina
Pranja kaže...

Šta je? Jel bi i ti?

Ne moze on, kud bi se gurao?

16 godina
neaktivan

Ja sam se krenuo registrirati na to pred oko 7 tjedana, dok nisam naletio na dio u registraciji koji trazi da platis 60ak $$$.... bilo je *click close*.

They say freak, when you're singled out...
14 godina
odjavljen
1domagoj1 kaže...
Pranja kaže...

Šta je? Jel bi i ti?

Ne moze on, kud bi se gurao?

Imam ja Thule nosač u garaži, zakačit ćemo ga izvana pa nek se mali vozi.

17 godina
neaktivan
Cold Steel kaže...

Ako ne bi postupio onako kako ja želim, ili bi pokušao žibe, eh, onda rokaj buraz.

Ako boldano znači bježanje, moglo bi pomoći ovo u odluci da ga ubiješ:

This is why, in most states, you cannot shoot a thief running away with your property. Nor will you be allowed -- again in most states -- to shoot a person who has just robbed you and is running away. The immediate threat to your person has passed.

http://www.nononsenseselfdefense.com/lethalforce.html

Ako si ga zaustavio s puškom i on se okrenuo i bježi više nisi ugrožen. Ako nema svjedoka nema beda ubij, ako ima nije više nužna samoobrana.

Čak i policajci imaju problema pri ubijanju ljudi koji bježe. (zakonskih)

Tennessee v. Garner, 471 U.S. 1 (1985)[1], was a case in which the Supreme Court of the United States held that under the Fourth Amendment, when a law enforcement officer is pursuing a fleeing suspect, he or she may use deadly force only to prevent escape if the officer has probable cause to believe that the suspect poses a significant threat of death or serious physical injury to the officer or others.

http://en.wikipedia.org/wiki/Tennessee_v._Garner

14 godina
odjavljen

Meni se čini da je Cold Steel malo previše zabrijao na film Judge Dredd:

Ono spike-riješi sve na licu mjesta (porota,tužitelj,sudac). XD

17 godina
neaktivan
Drago kaže...
Makavelii kaže...

Pa baš kamatari i banke nisu jedno te isto. Kamatarenje je zakonom zabranjeno, a bankarstvo je, koliko je meni poznato, prisutno svugdje u svijetu s izuzetkom valjda Kambodže/Kampućije u doba Crvenih kmera. 

Bankarstvo, kao i sve ostale grane ljudske djelatnosti, treba biti regulirano dobrim zakonima da bi društvo kao cjelina iz tog privrednog sektora dobilo maksimalnu društvenu korist uz minimalnu kolateralnu društvenu štetu.

Kao što rudrskim kompanijama (ili kemijskoj industriji) određuješ pravila o radu, zagađivanju okoliša i slično, tako isto zakonodavac zakonskim propisima treba osigurati rad banaka na takav način da od njega imaju korist i oni koji u bankama rade i oni koji koriste njihove usluge i društvo u cjelini.

Bukva kaže...

Krediti JESU usluga.

Točno. Osim toga, banke su sektor koji sam generira novu vrijednost i ne moraju biti faktor društvene nesreće i nestabilnosti ako se poslovanje regulira kako valja. 

No cini se da nasa zapadna civilizacija nije sposobna niti ne postoji politicka volja da se bankarski ili opcenito cijeli financijski sektor obuzda i njegovo djelovanje dobro regulira. Dokaz za to je i izbijanje ove krize koja godinama drma svijetom i jos uvijek joj se ne nadzire kraj. Cijeli je ovaj financijski/bankarski sustav postavljen krivo, tj. sami temelji kapitalizma kao sustava su krivo postavljeni jer kako itko tko ima imalo logike moze ocekivati neprestan rast ekonomije neke drzave ili pojedinacnih firmi iz kvartala u kvartal, iz godine u godinu i to konstantno na planetu gdje smo ograniceni i resursima i stanovnistvom i znanjem te kad se dogodi stagnacija ili cak i minimalni pad nakon godina rasta dolazi do panike, razno razni "analiticari" su razocarani, firma "gubi" na vrijednosti, kreditne agencije spustaju rejtinge ako je u pitanju drzava, predvida se odmah ekonomska apokalipsa i slicne gluposti Jel to normalno da se ocekuje konstantan rast a svi znaju da je to jednostavno nemoguce i da jednom tom rastu mora doci kraj? I bez obzira sto neka firma i dalje dobro posluje i "mlati" nenormalno veliki novac doslovno desetke milijuna ili miljardi (ovisno od velicine firme i cime se bavi) recimo opet ako je stagnacija ili minimalni pad radi se panika.

S druge strane sto se tice samih kredita i kamata, kamata je jedna od najgorih ljudskih izuma i smatram ju izrazito nemoralnom i stetnom.

Ako pogledamo u povijest kako je nastao novac, nastao je zbog potrebe da se pronade efikasniji ekonomski/trgovinski model od tadasnje razmjene robe. Novac nije nastao kao svrha samome sebi kao sto je to danas gdje sama koncentracija velike kolicine novca "stvara" novi novac sama od sebe na temelju kamate. Tome se takoder treba stati na kraj.

Jedina razlika izmedu bankstera i obicnog kamatara je sto je kamatarenje od strane banke dopusteno i "regulirano" zakonom.

Ili recimo uzmimo najvecu ekonomiju i "demokraciju" danasnjice ameriku, ajmo stvari vrlo pojednostaviti i postaviti najednostavnija pitanja recimo: dali je normalno da federalne rezerve koje doslovno upravljaju monetarnom politikom/sustavom amerike nisu pod kontrolom i u vlasnistvu drzave nego u privatnom vlasnistvu? Zar je normalno da FED kao privatna banka ima pravo na izdavanje/printanje dollara te da za svaki dollar koji isprinta i da tj. posudi americkoj vladi tj. americi oni moraju vracati odredenu kamatu toj istoj banci koja je u privatnom vlasnistvu? zar je normalno da amerika nema kontrolu nad vlastitim novcem(valutom) nego to ima privatna banka koja tu ameriku onda kamatari za svaki izdani dollar? Mozda je takav sustav danas prihvacen u svijetu kao nesto sasvim normalno ali meni to niti je normalno niti je ok.

Razlika izmedu banke i obicnog kamatara. Razlika izmedu banke i obicnog kamatara.
Poruka je uređivana zadnji put sri 14.8.2013 22:26 (Makavelii).
18 godina

Dok god budeš imao novac trebat će ti i banke. To što od 80-tih naovamo pod navalom reaganomike i tatcherizma banke bivaju "deregulirane", odnosno ukinuti zakoni koji su pred i iza Drugog svjetskog rata manje-više od svih država zapada pod utjecajem Keynesa napravili socijalne države, ne znači da će takvo stanje trajati vječno. Naravno, iz perspektive pojedinca kojemu je 30+ godina vrlo veliki vremenski period to se može činiti vječnim ili "zauvijek" stanjem, ali u vremenskim okvirima u kojima se događaju društvene promjene to nije jako dug period. 

Dobre vrijesti su da je slizanost "lijevog centra" (laburisti, socijaldemokrati) s desnim centrom, posebice Blairove, sada se vidi totalno promašene politike "trećeg puta" (na koju se furao Račan i Milanović i dalje) u razvijenim državama prepoznata kao promašaj i faktor (uz thatcherizam i reaganomiku) sadašnjoj krizi i da bajanja o kapitalističkoj "ekonomiji u neprestanom rastu bez ciklusa depresija i kriza" koja je prodavao Blair više nitko ne prima zdravo za gotovo i da je opčinjenost "slobodnim" tržištem bitno splasnula. 

Loše vijesti su da se ne vidi neka jasna integrativna snaga koja bi dala pravu alternativu trenutnim društvenim i ekonomskim odnosima na zapadu (kojemu kao prirepak i mi pripadamo).

Dok se stvari još ne promijene, a i dalje poslujemo s novcima, bolje je da imamo banke nego da ih nemamo jer bi ih u trenutku ukidanja smjesta nadomjestili kamatari, a oni su ipak gora solucija.

This space for rent!
17 godina

....u okolici Dubrovnika, točnije u Zatonu i ostao sam oduševljen pruženom uslugom, a pogotovo gostoprimstvom naših ugostitelja. Tom prilikom sam bio u jednom restoranu gdje sam imao priliku slušati pritužbe jedne gošćee iz Berlina koja je tvrdila kako joj je jelo bilo puno plastike. Doduše žena je naručila lignje s gradela ne znajući da ta (plastika ) je njihova kost. Konobar joj je pokušao objasniti cijelu situaciju i o čemu se radi, međutim ona nije htjela ni čuti za objašnjenje. Na kraju se moja supruga digla sa stola i doslovno joj objasnila na materinjem jeziku u čemu je stvar, a njezin odgovor je bio 'kad ona kupi lignje kod LIDEL-a, da one to nemaju u sebi...'

expert za istrazivanje ruda i gubljenje vremena na bol-u.
17 godina
neaktivan
torrente kaže...

....u okolici Dubrovnika, točnije u Zatonu i ostao sam oduševljen pruženom uslugom, a pogotovo gostoprimstvom naših ugostitelja. Tom prilikom sam bio u jednom restoranu gdje sam imao priliku slušati pritužbe jedne gošćee iz Berlina koja je tvrdila kako joj je jelo bilo puno plastike. Doduše žena je naručila lignje s gradela ne znajući da ta (plastika ) je njihova kost. Konobar joj je pokušao objasniti cijelu situaciju i o čemu se radi, međutim ona nije htjela ni čuti za objašnjenje. Na kraju se moja supruga digla sa stola i doslovno joj objasnila na materinjem jeziku u čemu je stvar, a njezin odgovor je bio 'kad ona kupi lignje kod LIDEL-a, da one to nemaju u sebi...'

Može li mi netko od vas 9 gurmana obajsniti zašto se lignje ne čiste južnije od Karlobaga?

Kakve li gastronomske i nutritivne vrijednosti te očno/ njušne blagodati imaju oči, kljun, drob i fekalije lignjuna?

Možda krckanje pijeska ima neku milozvučnu frekvenciju?

Moja 3 kuhara bi rado čuli neki pametni razlog jer onda ne bi svako jutro čistili 3 kašete lignji već bi pili kavu.

You can fall for chains of silver you can fall for chains of gold You can fall for pretty strangers and the promises they hold
17 godina
neaktivan
wyks kaže...

Može li mi netko od vas 9 gurmana obajsniti zašto se lignje ne čiste južnije od Karlobaga?

Kakve li gastronomske i nutritivne vrijednosti te očno/ njušne blagodati imaju oči, kljun, drob i fekalije lignjuna?

Moja 3 kuhara bi rado čuli neki pametni razlog jer onda ne bi svako jutro čistili 3 kašete lignji već bi pili kavu.

kratko i jasno, jer su takve ukusnije, bar meni i bar dalmatincima koji ih takve jedu... ima veze i što su friške a ne duboko zaleđene u patagoniji... i što nisu lignjuni (totani) nego lignje

Za žrtvenike i ognjišta, s Božjom pomoći
Poruka je uređivana zadnji put čet 15.8.2013 15:47 ((s)izgoreo).
13 godina
(s)izgoreo kaže...
wyks kaže...

kratko i jasno, jer su takve ukusnije, bar meni i bar dalmatincima koji ih takve jedu... ima veze i što su friške a ne iz leda i iz patagonije i što nisu lignjuni (totani) nego lignje

^ This - da znate samo koliko ugostitelja naručuje one Pescapuerta lignje u pakiranjima od 10 kila. Očito dobro idu kada znaju doći dva, tri kontejnera sa Falklanda (ili odakle već), a svaki je napunjen sa barem 30 tona tih govanaca. Ne mogu se usporediti s jadranskim lignjama. Probao sam i jedne i druge u restoranima pa mogu potvrditi. Još je veći problem taj što se ove patagonske nerijetko odmrznu pa nanovo zamrznu, a to se nikad ne bi smjelo raditi. "Smrznuto je zdravo"{#}

0100011001000001010100000010000000110100001000000100110001001001010001100100010100100001
17 godina
neaktivan

I meni je Grok-urgh Neandertalac nudio hrbat od telca i svinjska crevca ali ja bi radije fefersteak/saltinboccu ili lungić u umaku od vrganja

Inače sretan Ferogosto od astića Živka, škarpene i šanpjera, a tu su neđe i dva pagara...

You can fall for chains of silver you can fall for chains of gold You can fall for pretty strangers and the promises they hold
Poruka je uređivana zadnji put čet 15.8.2013 15:59 (wyks).
16 godina
neaktivan

{#}

Evo malo inspiracije za sve one koji su na putu do "uspjeha" i "sreće" izgubili dušu.

Feel free to like and share this awesome video poem.

{#}

http://vimeo.com/65574650 • http://www.youtube.com/watch?v=zlcJmZwk3oQ
17 godina
neaktivan
wyks kaže...

I meni je Grok-urgh Neandertalac nudio hrbat od telca i svinjska crevca ali ja bi radije fefersteak/saltinboccu ili lungić u umaku od vrganja

ah, slabo sam po restoranima a ako je stvarno kako pričaš pa da se nude triput odmrznuti totani pripremljeni na takav način onda je to kriminal, sorry moja greška, mislio sam da imaš općenito nešto protiv neočišćenog načina pripreme liganja

Za žrtvenike i ognjišta, s Božjom pomoći
Poruka je uređivana zadnji put čet 15.8.2013 16:11 ((s)izgoreo).
17 godina
neaktivan

Za ovakve situacije su krivi i sami gosti jer su jeftinoću i brzinu nadredili kvaliteti. Zna se koliko košta kila jadranskih lignji, pa ne znam zašto se čude kada za 40 kuna dobiju Patagonicu.

Ono smeće od Bonite u Zagrebu radi ko blesavo a nema ni jednog sendvić bara koji radi svježe sendviće jer ljudi radije jedu frižderirano smeće nego da čekaju 7 minuta.

Inače imao sam previše slučajeva gdje ljudi pljuju po divljaku orade jer je nisu nikad probali, razlog čemu je abnormalna cijena ribe u koju prokleti ribar ne uloži ni jednu kunu osim sreće.

17 godina
neaktivan

C++ programmer

17 godina

danas zabiljezeno na stradunu.

expert za istrazivanje ruda i gubljenje vremena na bol-u.
17 godina
torrente kaže...

danas zabiljezeno na stradunu.

Ma to je Photoshop fučkaj ga,{#} nakačil si glavu na tjelo neke razularene starije gospođe dakle fino priznaj djelo i pola ti oprostimo.SmijehSmijeh

http://dambek.minus.com/mjf1iISZq
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice