Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.377.863
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
18 godina

Evo kako naši ugostitelji s mora privlače turiste - samo solarni novac se prizna, tko je još vidio koristiti kartice {#}

Najbolji mi ovaj dio:

"U onoj najužoj špici, znači, nekakvih 20-25 dana smo primorani zbog tehničkih uvjeta posla odreći se kartice jer višestruko kompliciraju funkcioniranje. Imamo popriličan broj storniranih računa, imaju namjeru platit jednom karticom, pa im ne prođe, pa druga kartica"

Znači turist se mora tebi prilagoditi, a ne ti njemu. {#} 

I nije mi jasno šta se mora stornirati ako ti odbiju jednu karticu. Ja znam da se ništa ne mora stornirati nego samo dati drugu karticu i nju provući i to je cijela nauka. 

'Dvije su stvari beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran' - Einstein ----- www.cigoff.eu -----
18 godina
neaktivan

Solarno plaćanje je već godinama moj izbor samo ako ne mogu nikako drugačije.

U pravilu u novčaniku nemam kešovine više od 100 kn. A restorane koji ne primaju plastiku zaobiđem. Pa si možeš mislit kak je strancima od kojih mnogi kroz cijelu godinu kroz novčanik ne provuku 300 kn papira.

Twitter - @danny_hr | Raptr - dannyhr | Xfire - dannyhr | Steam - danny_hr | XBL - DannyHR | PSN - Danny_HR85
18 godina

Ni ja nemam obicaj nosit keš sa sobom. Jednostavnije mi je provuci plastiku nego se mislit di mi je bankomat itd itd...

Rvat katolik!
18 godina
Re: Što se događa s našim društvom?
Pero Dinamit kaže...
Znači turist se mora tebi prilagoditi, a ne ti njemu. {#} 

I nije mi jasno šta se mora stornirati ako ti odbiju jednu karticu. Ja znam da se ništa ne mora stornirati nego samo dati drugu karticu i nju provući i to je cijela nauka. 

Klasičan primjer hrvatskog "turizma". Nažalost, jedna od glavnih gospodarskih grana se dijelom bazira na takvima.

18 godina

A cuj, jbg, prvo moraju platiti mjesecnu naknadu, pa onda moraju platiti par posto od svake transakcije. Nije to lako dati. Iako mozda popuse vise nego sto dobiju jer im netko nece uci u restoran jer nema keša.

Rvat katolik!
18 godina
tnakir kaže...

A cuj, jbg, prvo moraju platiti mjesecnu naknadu, pa onda moraju platiti par posto od svake transakcije. Nije to lako dati. Iako mozda popuse vise nego sto dobiju jer im netko nece uci u restoran jer nema keša.

Danas mi uopće više ne pada na pamet ući u restoran koji ne prima kartice. A koliko "popuše" ni ne primijeti se kad se vise cijene sa enormnom zaradom.

18 godina

Negdje sam citao da je u USA preporuceno koristiti kreditne kartice (dakle kreditne kartice tipa Amex i sl., bez obzira sto imas love) jer ako koristis iskljucivo gotovinu, banke ne mogu verificirati tvoju kreditnu sposobnost kod dobivanja kredita/hipoteke.

E sad ce se tawals naci sa prodikom kako se prati na sto trosimo novce itd itd ali jbg, to je tako.

Rvat katolik!
18 godina
tnakir kaže...

Negdje sam citao da je u USA preporuceno koristiti kreditne kartice (dakle kreditne kartice tipa Amex i sl., bez obzira sto imas love) jer ako koristis iskljucivo gotovinu, banke ne mogu verificirati tvoju kreditnu sposobnost kod dobivanja kredita/hipoteke.

Mogu, nije baš tako "crno". Problem je u tome što tamo nitko ne koristi cash kao kod nas. Kad izvućeš novčanicu veću od 20 USD već te svi gledaju.

15 godina
protjeran
tnakir kaže...

E sad ce se tawals naci sa prodikom kako se prati na sto trosimo novce itd itd ali jbg, to je tako.

To je sve kontrola od strane države i banaka. Kao kod nas. Protuzakonito je isplatiti plaću u kešu na ruke, jer banke kontroliraju državu, pa onda lijepo svi moramo imati tekuće račune koje plaćamo bankama za "održavanje"(?!), pa ne daj Bog ako radiš za strance pa dobivaš u stranoj valuti plaću, pa onda još tu poderu na konverzijama itd itd. Uglavnom sa tim malim sitnicama, kao održavanje računa se okreću stotine milijuna kuna godišnje u hrvatskoj. Pa si ti onda zamisli kako je u velikim državama. Praktično besplatni novac za banke uz potporu države.

Pa onda kažu da je kartično plaćanje najsigurnije, da je keš zlo, pa tako znaju gdje si što potrošio, kada, koliko, gdje se nalaziš itd.

Nije da kartično plačanje nema svojih prednosti, ali izbacivanje keša je agenda.

Zlo i naopako.

Ad astra peronospora
17 godina

Ja redovito pi***m svaki puta kad u kafiću moram nabrojati 10, 12kn. Koji vrag ne uvedu kartično plaćanje. Općenito, najradnije bih da apsolutno svugdje mogu doći, izvući karticu i platiti.

Isto mi je fascinantno - odobravamo popust na 10% ako plaćate gotovinom. Da fak? Umjesto da forsiraju preko kartice, oni ko da su zapeli u industrijskog revoluciji i traže gotovinu. I onda ide- uletio razbojnik i oduzeo 20k kuna. Ili uletio ispektor i zatvorio jer smo imali 3 i po lipe viške. Nek je, jer ste blesavi.

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
15 godina
protjeran
Bukva kaže...

Ja redovito pi***m svaki puta kad u kafiću moram nabrojati 10, 12kn. Koji vrag ne uvedu kartično plaćanje. Općenito, najradnije bih da apsolutno svugdje mogu doći, izvući karticu i platiti.

Isto mi je fascinantno - odobravamo popust na 10% ako plaćate gotovinom. Da fak? Umjesto da forsiraju preko kartice, oni ko da su zapeli u industrijskog revoluciji i traže gotovinu. I onda ide- uletio razbojnik i oduzeo 20k kuna. Ili uletio ispektor i zatvorio jer smo imali 3 i po lipe viške. Nek je, jer ste blesavi.

To je jedna dobra strana kartičnog plačanja.

Zakaj 10% na keš? Pa svi vole keš ;)

Ad astra peronospora
18 godina
Bypass kaže...

To je sve kontrola od strane države i banaka. Kao kod nas. Protuzakonito je isplatiti plaću u kešu na ruke,

Nije. No nitko to ne želi prakticirati.

Bypass kaže...

Nitko s imalo mozga ne voli cash.

15 godina
protjeran
Old Iggy kaže...
Bypass kaže...

To je sve kontrola od strane države i banaka. Kao kod nas. Protuzakonito je isplatiti plaću u kešu na ruke,

Nije. No nitko to ne želi prakticirati.

Bypass kaže...

Jest:

http://liderpress.hr/biznis-i-politika/hrvatska/isplata-place-na-ruke-kaznjavat-ce-se-s-5-do-50000-kuna/

Šefica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec najavila je posebne kontrole upravo u tim poduzećima nakon što je ovaj tjedan stupio na snagu izmijenjeni Pravilnik o porezu na dohodak, piše Večernji list.

Tim je pravilnikom zabranjena isplata plaća u gotovini i dozvoljena je isključivo preko bankovnog računa.

Dohodak od nesamostalnog rada, kapitala, dividende i udjela u tvrtkama te primici po osnovi otuđenja financijske imovine moraju se isplaćivati na račun u banci, a jedina legalna isplata gotovine je za dnevnice i terenski dodatak.

Ad astra peronospora
17 godina
neaktivan
@ Old Iggy

A što ako ti zbog greške na kartici (nove Erste u tom dominiraju) transakcija bude odbijena, a nemaš kod sebe dovoljno gotovine da platiš, jer se uzdaš u karticu? Na izradu nove treba čekati oko 2 tjedna. Tko će ti u tom slučaju vratiti uludo potrošeno vrijeme i živce? E da, često i POS u dućanu zna bit neispravan...
http://vimeo.com/65574650 • http://www.youtube.com/watch?v=hiA765ultB0 • http://www.dailymotion.com/video/x11rwxk_titty-flash-compilation_music#.UeG9jW0s670
18 godina
neaktivan
Old Iggy kaže...

Ja ga volim. Kes je "decentraliziran". A "virtualna" lova je "centralizirana" po bankama i bankarskom lobiju. Zato ne volim kartice. Da postoji neka valuta koja je decentralizirana (slicna bitcoinu) i koja se placa preko kartica, ok. Ovako, hvala, ali propustit cu. Ali da su prakticnije od kesa, to jesu.

Da ne pricamo jos o tome kolika se lova okrene na svaku karticnu transakciju, je da je to sitan postotak, ali zbroji sve transakcije u svijetu pa dolazimo do zanimljive brojke koja ide bankarskom lobiju direktno u dzep.

EDIT: A i bome me zivaca kostala Erste Visa s cipom. Valjda je prosla u svakoj trecoj-cetvrtoj trgovini.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
Poruka je uređivana zadnji put sri 31.7.2013 11:24 (1domagoj1).
18 godina
Bypass kaže...

Oooo, opet promjena, napokon su se sjetili. {#}

The Man kaže...
@ Old Iggy

A što ako ti zbog greške na kartici (nove Erste u tom dominiraju) transakcija bude odbijena, a nemaš kod sebe dovoljno gotovine da platiš, jer se uzdaš u karticu? Na izradu nove treba čekati oko 2 tjedna. Tko će ti u tom slučaju vratiti uludo potrošeno vrijeme i živce? E da, često i POS u dućanu zna bit neispravan...

Eeeee, i novčanik se zna izgubiti, netko te može opljačkati, možeš ostaviti lovu doma, mogu biti i u šumi...

18 godina
1domagoj1 kaže...

Ja ga volim. Kes je "decentraliziran". A "virtualna" lova je "centralizirana" po bankama i bankarskom lobiju. Zato ne volim kartice. Da postoji neka valuta koja je decentralizirana (slicna bitcoinu) i koja se placa preko kartica, ok. Ovako, hvala, ali propustit cu. Ali da su prakticnije od kesa, to jesu.

A te dječje pričice su ipak samo za djecu, znaš...

18 godina
neaktivan
Old Iggy kaže...
Eeeee, i novčanik se zna izgubiti, netko te može opljačkati, možeš ostaviti lovu doma, mogu biti i u šumi...

S karticom, naravno. Kao sto ju netko moze, kao sto ju mozes doma ostaviti... {#}

18 godina
neaktivan
Old Iggy kaže...

A te dječje pričice su ipak samo za djecu, znaš...

Jesu, jesu, donedavno su djecje pricice bile i ove o "spijuniranju", pa je ipak ispalo da FB, Google i ostali daju third partyima podatke i bez sudskog naloga.

Poruka je uređivana zadnji put sri 31.7.2013 11:29 (1domagoj1).
18 godina
1domagoj1 kaže...
Old Iggy kaže...

S karticom, naravno. Kao sto ju netko moze, kao sto ju mozes doma ostaviti... {#}

Apsolutno, potpuno je isto. Samo se za nikakav gubitak ne brineš.

17 godina
Bypass kaže...

Dobro plaća se sve u kešu. Kako ćeš izračunati alimentaciju? Kako ćeš dokazati da ti za ovaj mjesec poslodavac nije platio putne troškova?

1domagoj1 kaže...

Da ne pricamo jos o tome kolika se lova okrene na svaku karticnu transakciju, je da je to sitan postotak, ali zbroji sve transakcije u svijetu pa dolazimo do zanimljive brojke koja ide bankarskom lobiju direktno u dzep.

Svaki mjesec zdrastveno zaposlenu osobu košta oko 500 kn osnovno zdrastveno. Ja doktora nisam vidio 3 godine (zapravo i više, jer zadnje što je bilo je što mi je zubar-privatnik živac vadio iz jednog zuba).

ZABAina lepeza me košta 55kn mjesečno ili ti 1/10 koliko uzima HZZO. PBZov tekući... Mislim da je 7,5 kn.

Koliko onda u džep ide "zdrastvenom lobiju" i zašto mi to moramo plaćati? Isto tako (ako idemo vašim teorijama zavjere), svaki puta kada radim sistematski da mi kažu da sam radno sposoban, oni provjeravaju što ja jedem i kako živim. Udar na privatnost kakav bankaraski sektor može samo sanjati!

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
18 godina
neaktivan
Old Iggy kaže...

Je, istina. A sad, da li cu za 50-100 kn propasti, sumnjam.

No, tu je i drugi (psiholoski) efekt. Imas karticu, imas dopusteni minus. Pa ljudi samo provlace. Pa ti pukne poprilicnu kamatu na minus. Pa se ne mozes izvuci iz njega. Je, reci cemo, krivi su si sami. Al jbg, ako je u novcaniku 100 kn, to je 100 kn, vise od toga ne ide. Kad je u novcaniku kartica, provlaci se i do 10 000 kn. U negativu, jel. A nasi ljudi su takvi, "budemo nekak".

18 godina
neaktivan
Bukva kaže...
Svaki mjesec zdrastveno zaposlenu osobu košta oko 500 kn osnovno zdrastveno. Ja doktora nisam vidio 3 godine (zapravo i više, jer zadnje što je bilo je što mi je zubar-privatnik živac vadio iz jednog zuba).

ZABAina lepeza me košta 55kn mjesečno ili ti 1/10 koliko uzima HZZO. PBZov tekući... Mislim da je 7,5 kn.

Koliko onda u džep ide "zdrastvenom lobiju" i zašto mi to moramo plaćati? Isto tako (ako idemo vašim teorijama zavjere), svaki puta kada radim sistematski da mi kažu da sam radno sposoban, oni provjeravaju što ja jedem i kako živim. Udar na privatnost kakav bankaraski sektor može samo sanjati!

Pa sad, usporedivati zdravstvo i banke... {#}

Ako te iznenada nesto pukne (nedaj Boze), sumnjam da ce ti banka nekako pomoci. Osim lovom, jel.

18 godina
Bukva kaže...
Svaki mjesec zdrastveno zaposlenu osobu košta oko 500 kn osnovno zdrastveno.

Jako niska procjena. {#}

1domagoj1 kaže...
Old Iggy kaže...

Je, istina. A sad, da li cu za 50-100 kn propasti, sumnjam.

No, tu je i drugi (psiholoski) efekt. Imas karticu, imas dopusteni minus. Pa ljudi samo provlace. Pa ti pukne poprilicnu kamatu na minus. Pa se ne mozes izvuci iz njega. Je, reci cemo, krivi su si sami. Al jbg, ako je u novcaniku 100 kn, to je 100 kn, vise od toga ne ide. Kad je u novcaniku kartica, provlaci se i do 10 000 kn. U negativu, jel. A nasi ljudi su takvi, "budemo nekak".

Što možeš platiti s 50 - 100 kn? {#}

A financijska odgovornost ovisi o osobi. Ja, recimo, uopće nemam dozvoljeni minus. {#}

18 godina
neaktivan
Old Iggy kaže...

A financijska odgovornost ovisi o osobi. Ja, recimo, uopće nemam dozvoljeni minus. {#}

Svakodnevne potrepstine i sl. gluparije. Nije da svaki dan pljunem 5-6k kn za novi kompjuter ili sl. {#}

Slazem se, ali je i dobar dio financijski "neodgovoran". Postoje ljudi koji su zbilja neodgovorni pa se bezveze uvale u sranje (jer mogu), a i postoje oni koji nemaju izbora (placa je 1k, a treba jesti, jbg - no to je vec druga prica ovog sustava).

Poruka je uređivana zadnji put sri 31.7.2013 11:51 (1domagoj1).
18 godina
1domagoj1 kaže...
Old Iggy kaže...

Svakodnevne potrepstine i sl. gluparije. Nije da svaki dan pljunem 5-6k kn za novi kompjuter ili sl. {#}

Slazem se, ali je i dobar dio financijski "neodgovoran". Postoje ljudi koji su zbilja neodgovorni pa se bezveze uvale u sranje (jer mogu), a i postoje oni koji nemaju izbora (placa je 1k, a treba jesti, jbg - no to je vec druga prica ovog sustava).

Meni za takvo što 50 - 100 kn za 90% stvari nije dovoljno, ionako imam toliko uvijek u novčaniku. To može pomoći za kavu, cigarete i slične stvari. Ali odi u špeceraj, restoran, natoči gorivo i slično - nema šanse da nosim toliko para u džepu. Prošla su ta vremena.

17 godina
1domagoj1 kaže...

A lovu ne možeš podinut pa da odeš u minus?

1domagoj1 kaže...

Pa sad, usporedivati zdravstvo i banke... {#}

Ako te iznenada nesto pukne (nedaj Boze), sumnjam da ce ti banka nekako pomoci. Osim lovom, jel.

Poanta uopće nije u tome. Poanta je da ste raspalili po bankama jer uzimaju proviziju. Ja usluge banke koristim na dnevnoj bazi. Zdrastvo, koje plaćam oho ho skuplje, nisam koristio 3 godine i onda kada mi treba - onda idem privatniku, jer obično to izgleda ovako - "Trebate to? E za to se čeka 6 mjeseci" ili "A to je prehlada. Nemojte dolaziti simo, već samo pijte čaj i puno C vitamina". Pomoći od toga za poludit.

Old Iggy kaže...

Jako niska procjena. {#}

A ugrubo sam išo. Ako je prosječna plaća 5500, zdrastvo je...? 13% nakon oporezivanja?

Naravno da onaj koji ima poviše 1000€ plaće (što ako govorimo o našem sektoru i nije rijetkost) će mu uzeti i, vjerojatno, 1000kn za zdrastvo. Dopunsko je, ako se ne varam, fiksno i plaća se 130kn (za ovih 130 sam poprilično siguran {#}).

18 godina
neaktivan

Ja isto preferiram keš. Nije mi isto kad plaćam karticom ili gotovinom jer dok vadim novčanice iz novčanika imam veću predožbu o tome koliko trošim.

Platim nešto 100kn karticom i mislim si: "ajd, 100kn i nije baš tako puno" ali dok trebam platiti nešto 100kn gotovinom e onda 3x razmislim da li da kupim to ili ne i u većini slučaja sam i odustao na kraju.

Naravno da je gotovina nepraktična i u nekim slučajevima su kartice neizbježne ali po meni to nisi slučajevi u kafićima i restoranima.

P.S. Radnici se mogu dogovoriti da im poslodavac daje plaću u gotovini ALI onda treba zaposliti zaštitarsku službu, a to košta i plaća se onda iz džepa samog radnika (manja plaća jel) + ako netko to sazna može te dočekati gank na putu od posla do doma.

pr0n lesbians Y U NO EXIST IRL?! ლ(ಠ益ಠლ)
Poruka je uređivana zadnji put sri 31.7.2013 12:04 (AA-d00d).
18 godina

Evo recimo u Švedskoj se skoro sve plaća karticama, gotovo se ništa ne plaća gotovinom. 

Bolje mi je plaćati karticama, relativno mi je tako sigurnije nego da imam gotovinu u novčaniku.

'Dvije su stvari beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran' - Einstein ----- www.cigoff.eu -----
18 godina
Bukva kaže...

Old Iggy kaže...

Jako niska procjena. {#}

A ugrubo sam išo. Ako je prosječna plaća 5500, zdrastvo je...? 13% nakon oporezivanja?

Naravno da onaj koji ima poviše 1000€ plaće (što ako govorimo o našem sektoru i nije rijetkost) će mu uzeti i, vjerojatno, 1000kn za zdrastvo. Dopunsko je, ako se ne varam, fiksno i plaća se 130kn (za ovih 130 sam poprilično siguran {#}).

Je, samo na bruto. Za 5k su ti doprinosi za zdravstveno cca 9xx kn.

Evo ti okvirno na brzinu kalkulacije.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice