Hush, ne radi se ovdje o linču - zbilja ne znam od kuda si to izvukao.
Frustracija onih koji žele da se balavca kazni (okej, mogu u svoje ime govoriti) proizlazi iz toga što su u prošlosti takvi slučajevi prolazili uz minimalne kazne ili čak bez njih. Jer "radi se o psetu, neš ti problema."
Problematično je kad se živo biće svodi na materijalno dobro, kao što je to učinio Pranja, i kad se ljudi prema živom biću odnose kao prema ultimativnom izvoru zabave, ma koliko ona brutalna bila. A sve to bez bilo kakvih ozbiljnijih posljedica.
Prvi sam napisao da se nadam da će dobiti najstrožu kaznu, pritom misleći na onu najveću zakonom propisanu. Ne smatram da treba na 10 godina robije, al godinu dana mu ne bi škodilo. Jer ako možeš u ćumezu završiti na godinu dana nakon što nekom napišeš da ćeš ga ubiti, možeš i onda kad psu razneseš njušku, izbiješ oko i uzrokuješ toliku patnju koju je proživio u tim posljednjim trenucima - on sam ali i njegova vlasnica koja je to morala gledati.
Mislim da ekipa koja nema psa kojim se bavi ne shvaća da razlike između psa (odn. bilo kojeg ljubimca koji ima mogućnost pokazati ljubav i privrženost) i čovjeka nema. Radi se o ljubavi prema biću koje je postalo dio obitelji i jednako je vrijedno kao bilo koji drugi član. Žena koja je gledala svog jadnog psa kako se muči i panično se bori za život sigurno neće taj prizor zaboraviti i sigurno joj neće biti lako kad majmun koji je to napravio izađe iz sudnice bez posljedice - što je izgledno.
Mogu povući paralelu sa sobom i svojom životinjom koja je dio moje obitelji, dio mene, već puno godina. Za nju bih napravio sve i da se nađem u hipotetskoj situaciji u kojoj moram birati između nje i drugog čovjeka odabrao bih nju, baš kao što bi osoba X odabrala svoje dijete/brata/suprugu primjerice. Jer to više nije samo pas, davno je to prestao biti samo pas.

Tread softly because you tread on my dreams.