Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.473.115
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
18 godina
neaktivan

Hush, ne radi se ovdje o linču - zbilja ne znam od kuda si to izvukao. 

Frustracija onih koji žele da se balavca kazni (okej, mogu u svoje ime govoriti) proizlazi iz toga što su u prošlosti takvi slučajevi prolazili uz minimalne kazne ili čak bez njih. Jer "radi se o psetu, neš ti problema."

Problematično je kad se živo biće svodi na materijalno dobro, kao što je to učinio Pranja, i kad se ljudi prema živom biću odnose kao prema ultimativnom izvoru zabave, ma koliko ona brutalna bila. A sve to bez bilo kakvih ozbiljnijih posljedica.

Prvi sam napisao da se nadam da će dobiti najstrožu kaznu, pritom misleći na onu najveću zakonom propisanu. Ne smatram da treba na 10 godina robije, al godinu dana mu ne bi škodilo. Jer ako možeš u ćumezu završiti na godinu dana nakon što nekom napišeš da ćeš ga ubiti, možeš i onda kad psu razneseš njušku, izbiješ oko i uzrokuješ toliku patnju koju je proživio u tim posljednjim trenucima - on sam ali i njegova vlasnica koja je to morala gledati.

Mislim da ekipa koja nema psa kojim se bavi ne shvaća da razlike između psa (odn. bilo kojeg ljubimca koji ima mogućnost pokazati ljubav i privrženost) i čovjeka nema. Radi se o ljubavi prema biću koje je postalo dio obitelji i jednako je vrijedno kao bilo koji drugi član. Žena koja je gledala svog jadnog psa kako se muči i panično se bori za život sigurno neće taj prizor zaboraviti i sigurno joj neće biti lako kad majmun koji je to napravio izađe iz sudnice bez posljedice - što je izgledno.

Mogu povući paralelu sa sobom i svojom životinjom koja je dio moje obitelji, dio mene, već puno godina. Za nju bih napravio sve i da se nađem u hipotetskoj situaciji u kojoj moram birati između nje i drugog čovjeka odabrao bih nju, baš kao što bi osoba X odabrala svoje dijete/brata/suprugu primjerice. Jer to više nije samo pas, davno je to prestao biti samo pas.

Twitter - @danny_hr | Raptr - dannyhr | Xfire - dannyhr | Steam - danny_hr | XBL - DannyHR
Poruka je uređivana zadnji put pet 19.4.2013 10:28 (Danny_HR).
18 godina
neaktivan
Re: Što se događa s našim društvom?
Diablo86 kaže...

Sudovi izbjegavaju zatvorsku kaznu što je više moguće. Znate zašto? Zato jer zatvor radi više štete nego koristi.

Mislite da bi godina dana zatvora nešto postigla?

Da će postati bolja osoba nakon toga?

Da će poslužiti kao primjer ostalima?

Postići će više nego što postiže brisanje odgovornosti.

Puštanjem da stvari prođu kao da se nisu dogodile stvaraš ljude bez osjećaja za odgovornost, stvaraš ovo što imamo danas. Nitko za ništa ne odgovara, ljudima koji krše zakon olakšava se sve živo i tako ih se izravno potiče da ponavljaju iste ili gore stvari.

Twitter - @danny_hr | Raptr - dannyhr | Xfire - dannyhr | Steam - danny_hr | XBL - DannyHR
14 godina

Cisto da razjasnim nesto - ja nisam ni dosao do rasprave o posljedicama niti nekakve suvisle rasprave o uzrocima. Zapeo sam u startu na necemu sto je kolega sizgoreo lijepo objasnio u editu svog posta. Onda su krenuli uleti objektivnosti :D.

Ovdje ima dosta stvari o kojima se moze raspravljati: legalna prodaja pirotehnike svakom telcu koji naidje, trpanje potencijalnih psihickih bolesnika u zatvore, kazna ili lijecenje, drustvena svijest, itd. Ono sto nije za raspravu niti za ista drugo osim osudu i ismijavanje su "objektivci" sa izjavama tipa "2 iljade kn odstete babi i u redu je, ipak je to samo ker". Ja bih volio da mozemo raspravljati o nijansama sive koje cesto postoje u ovakvim slucajevima, te o pukotinama u drustvu koje ovakvi slucajevi cine vidljivijima, no uz ovdasnje bisere koji zapinju na osnovama, to je nemoguca misija.

Tread softly because you tread on my dreams.
13 godina
protjeran
Diablo86 kaže...

Sudovi izbjegavaju zatvorsku kaznu što je više moguće. Znate zašto? Zato jer zatvor radi više štete nego koristi.

Mislite da bi godina dana zatvora nešto postigla?

Da će postati bolja osoba nakon toga?

Da će poslužiti kao primjer ostalima?

Zatvor je nesretni kompromis..ipak podržavam više,nego nekažnjavanje pojedinca,koji će aktom oslobođenja,postati još neodgovorniji i još se više ohrabriti činiti zlodjela nad životinjama..

Jedino što mi pada na pamet,kao zamjena za zatvor,je opako visoka novčana kazna..recimo za ovog psa- 150 000 kuna..znham,ludnica od keša,ali baš zato,jer kad za to bude morao dići kredit i otplaćivati ga 15 godina,nema mu više pasti na pamet pogledati petardu..

13 godina
neaktivan
Lijep pozdrav svima. Vidim da ovdje vole padobrance, pa da i ja dam svoj skromni doprinos.

Imam doma dva psa, curu i dečka. Super su mi i volim ih, ali da im netko napravi nešto slično kao onoj kujici ipak ne bi kažnjavao počinitelja i vukao slučaj po medijima. Razlog je taj što su mi "dragi" kamiondžije svojim mrcinama od nekoliko tona ubili već dva psa, a udarac kamiona od psa napravi jedan užasno neugodan prizor koji je definitivno brutalnija scena od ove kujice koja je zagrizla petardu. Vjerojatno se pitate na što ciljam, pa evo i objašnjenja. Oba sam pokojna psa (iako su mi bili jako dragi) s vremenom zaboravio i sad ih se sjetim svake prijestupne. S druge strane, da su ti kamiondžije kažnjeni, nakon mjesec dana bi mi ih bilo žao, jer vjerojatno imaju obitelj koja bi zbog svega patila i ispaštala. Mislim da se danas ljudi previše vežu uz određene životinje i da je to više stvar društvene klime, odgoja i tradicije nego njihove stvarne važnosti, jer u Kini naprimjer pse jedu bez beda. Da mi susjed lovac upuca psa ne bi bio sretan, ali ga ne bi ni sudski gonio, jer to mi neće vratiti psa koji bi za koju godinu ionako umro. Jednostavno bi udomio novog psa i nastavio sa životom. Zašto? Evo zašto. Baka mi je neki dan zaklala omiljenog pijetla da napravi jeb*** juhu, a nije bio prazan frižider i imala je nekoliko juha u vrećicama na raspolaganju. Molio sam je da ga radije da nekome tko nema pijetla (a treba mu), no ona se odlučila da joj je juha od pijetla draža od života ove predivne i korisne životinje.

Po meni eventualno dolazi u obzir novčana kazna ili ako je počinitelj nedjela bogat društveno korisni rad, jer bogati ljudi više cijene vrijeme od novac. Zatvor je već pretjerivanje, ali danas ionako pretjerujemo u svemu. Naprimjer kad bijelac u SAD-u napadne crnca (recimo da se potuku u nekom klubu) ovaj se ako dobije batina može izvlačiti da je napadnut zbog rasizma, ali obrnuto teško da će proći na sudu, iako je jednako moguće.Uzmimo još onaj primjer di je čovjek pokupio poticaje i pustio stoku da umre od gladi i žeđi. Šta je to po vama? Genocid?
18 godina
neaktivan

Zalim tog covjeka koliko i jadno pseto. Svojim se cinom obiljezio za cijeli zivot, a osim toga je psihicki bolestan, da je normalan ne bi takvo sto napravio da ga hebem. Vrapce do daljnjeg. Kad ozdravi nek udomi nekolicinu pasa i samo mu onda drustvo moze vjerovati.

waffen
17 godina
odjavljen

Ima nešto logike i kod ovog padobranca... nešto. Hmm.

A prisoner of war is a man who tries to kill you and fails, and then asks you not to kill him. ~ Winston Churchill ~
Poruka je uređivana zadnji put pet 19.4.2013 10:56 (Tonči).
18 godina
moderator
žulja me koš ulja kaže...
Lijep pozdrav svima. Vidim da ovdje vole padobrance, pa da i ja dam svoj skromni doprinos.

Imam doma dva psa, curu i dečka. Super su mi i volim ih, ali da im netko napravi nešto slično kao onoj kujici ipak ne bi kažnjavao počinitelja i vukao slučaj po medijima. Razlog je taj što su mi "dragi" kamiondžije svojim mrcinama od nekoliko tona ubili već dva psa, a udarac kamiona od psa napravi jedan užasno neugodan prizor koji je definitivno brutalnija scena od ove kujice koja je zagrizla petardu.

Sorry, ta dva slučaja nisu ista.

Čak si ti više odgovoran za smrt pasa od kamiondžija, jer si pustio pse bez nadzora. Ili ti je kamion ušao u dvorište pa satrao psa?

Zašto bi onda ganjao kamiondžije koji su vozili po cesti (pretpostavljam da su zgaženi na cesti)? Prije bi tebe neka udruga mogla tužiti za neodgovornost.

18 godina

Imam doma dva psa, curu i dečka. Super su mi i volim ih, ali da im netko napravi nešto slično kao onoj kujici ipak ne bi kažnjavao počinitelja i vukao slučaj po medijima. Razlog je taj što su mi "dragi" kamiondžije svojim mrcinama od nekoliko tona ubili već dva psa, a udarac kamiona od psa napravi jedan užasno neugodan prizor koji je definitivno brutalnija scena od ove kujice koja je zagrizla petardu.

Reci mi jednu stvar - gdje su pregazili te pse?

18 godina
neaktivan

Padobranče, osim što si za smrt tih pasa odgovoran isključivo ti, sasvim je očito da se uz njih nisi vezao onoliko koliko se neki ljudi vežu uz svoje životinje. Da jesi, vjerojatno ih ne bi puštao bez nadzora tamo gdje ih može zgaziti kamion. 

Iako se iz tvog posta da iščitati doza zravog razuma bojim se da si promašio u ovom odgovoru.

17 godina
odjavljen

Ali, doza se nađe... :D

A prisoner of war is a man who tries to kill you and fails, and then asks you not to kill him. ~ Winston Churchill ~
14 godina

Ne znam samo kako si uspio povući paralelu između slučajeva koje navodiš i bacanja opasne pirotehnike nekome u dvorište koje je za posljedicu imalo smrt kućnog ljubimca. Na to se veže i sljedeće: govoriš kako ti ne bi kažnjavao počinitelja kao da se ovdje ne radi o kaznenom djelu; pa nije ovo spor između dvije privatne osobe.

18 godina

Pitali ste kolegu di su mu kamioni zgazili pse. Iz dosade otiašo sam tražiti vrbik 22, zagreb ( telefonski imenik + informacije iz 24 sata) i naravno to dvorište ima izlaz na cestu. Iako u naslovu piše da je petarda bačena u dvorište... da li se to stvarno tako dogodilo ? Pretpostavimo da je taj počinitelj bacio petardu na cestu, ne bi li onda logikom "di su psi zgaženi" za ovo onda bila kriva ta bakica ?

13 godina
neaktivan
Pas bez beda preskoči ogradu ili prokopa ispod nje kad mu zamiriši kuja. Ne živite u kući očito, pa ne znate potencijalne mane. Radije ne bi imao nikakvog psa, nego da ga imam i da ga držim na lancu kao kriminalca. Kad smo kod odgovornosti za smrt, molim te reci mi da li je bolje da je pas kod mene u dvorištu, gdje je sit, voljen i u društvu ljudi koje obožava ili da ga dam u šinteraj di će ga uspavati za 2 mjeseca ako ga nitko ne udomi. Ja psu nudim alternativu i ako je lud da ide na cestu (gdje inače gotovo nikad ne ide osim onda kad misli drugom glavom) neću ga spriječavati, kao što neću spriječiti ni alkoholičara da ukrade pivu u dućanu kad ga uhvati besparica.

Imao sam slučajeva da mi psi bez ogrlica uskaču (zbog kuje) u dvorište i kad sam na 112 pitao tko ih može odstraniti i pomoći mi oko toga, dobio sam odgovor da zadržim psa do njihovog dolaska, jer da oni ne mogu njega tamo navatavat. Toliko o tome. Najbolje da ću po svom dvorištu naganjati nepoznatog psa kojeg je btw nemoguće uhvatiti pošto nema ogrlice, a čak i da je ima nikad ne znaš kako će reagirati ako ga uopće uspiješ uhvatiti.

Što se tiče moje povezanosti s životinjama, one su mi drage jednako kao i susjedi, dakle ne bi ih išao osvećivati, ali uvijek bi im pomogao ako mogu. Kad mi umre pas jednako mi je žao kao i kad mi umre susjed ili dalji rođak. Ne znam za vas, ali uvijek sam imao u glavi neku imaginarnu granicu između obitelji i rodbine/susjeda/životinja. Jednostavno je nemoguće jednako voljeti sve kad razlika ipak postoji i onaj tko tvrdi suprotno je (po meni) hipersenzibilna osoba koja (prvenstveno radi sebe) treba malo očeličiti ili otići živjet pod stakleno zvono, jer svijet jednostavno pojede takve ljude i slomi ih kao pas tanku košćicu.

Kada se naše društvo poboljša po pitanju međuljudskih odnosa potpuno ću podržati posvećivanje pažnje ljudsko-životinjskim odnosima, no dok je ljudskih problema toliko da se ne stižu hendlati na vrijeme, trošenje policijskih resursa na petarde i pse smatram lošim prioritetom. Ako netko hoće tužiti neka tuži, ali prioriteti su prioriteti, a kao čovjeku prioritet su mi ljudi ofc.
17 godina
Space kaže...

Pitali ste kolegu di su mu kamioni zgazili pse. Iz dosade otiašo sam tražiti vrbik 22, zagreb ( telefonski imenik + informacije iz 24 sata) i naravno to dvorište ima izlaz na cestu. Iako u naslovu piše da je petarda bačena u dvorište... da li se to stvarno tako dogodilo ? Pretpostavimo da je taj počinitelj bacio petardu na cestu, ne bi li onda logikom "di su psi zgaženi" za ovo onda bila kriva ta bakica ?

Onda možemo reći i da je kriv pas, jer je zagrizao petardu. Darwin, evolucija i tako to

Lt.Lowenbrau prozvan cheaterom preko 9000 puta
18 godina
neaktivan
Radije ne bi imao nikakvog psa, nego da ga imam u neprimjerenim uvjetima ili u uvjetima u kakvim ga ne želim imati....

fixed

Za žrtvenike i ognjišta, s Božjom pomoći
Poruka je uređivana zadnji put pet 19.4.2013 12:09 ((s)izgoreo).
18 godina

Zanimljivo je kako su u temi veliki hrvatokrscani upravo ti koji pokusavaju opravdati ubijanje i mucenje zivotinja, cak ih usporeduju sa stvarima.

Izgleda da je krscanstvo religija koja zagovara dobro prema samo odredenim ciljanim skupinama.

This picture says it all.

- Psiho246
18 godina
Psiho246 kaže...

Zanimljivo je kako su u temi veliki hrvatokrscani upravo ti koji pokusavaju opravdati ubijanje i mucenje zivotinja, cak ih usporeduju sa stvarima.

Izgleda da je krscanstvo religija koja zagovara dobro prema samo odredenim ciljanim skupinama.

Izuzev pranje, možeš li linkat ili citirat te osobe/poruke ?

18 godina
Space kaže...
Psiho246 kaže...

Ezio. Iako u pravilu ne vidim njegove postove jer mi je na ignore-u, vidim citate kada ga drugi forumasi citiraju.

- Psiho246
18 godina
Pas bez beda preskoči ogradu ili prokopa ispod nje kad mu zamiriši kuja. 

Ne da miješaš kruške i jabuke već si napravio popriličnu voćnu salatu.

Pas unutar privatnog dvorišta (kao u primjeru) je privatno vlasništvo te je napad na isto kažnjiv sa više strana, s tim vlasnik nema veze i teško je oštećen.

Pas na cesti je isključiva nebriga vlasnika te je identično odgovora kao i ovaj što je petardom ubio psa (zbog nebrige prema životinji), ali je odgovoran i za nastalu štetu na vozilu.

Sve pričice o "ne mogu kontrolirati psa" su za malu djecu.

14 godina

Jer je bacanje pirotehnike uokolo isto što i vožnja kamiona po cesti.................brrrm brrrm, mahnimo svi logici

18 godina
neaktivan
Pas bez beda preskoči ogradu ili prokopa ispod nje kad mu zamiriši kuja. Ne živite u kući očito, pa ne znate potencijalne mane.

Nabavi višu ogradu. Osim toga odgojen pas to ne radi.

Da doista voliš svoje životinje i da ti je do njih stalo pobrinuo bi se da ne preskaču ogradu i ne odlaze na cestu jer je to opasno za njih. U pet godina koliko smo ja i kujica živjeli u kući ni jednom nije bila vani bez nadzora, nije preskakala ogradu čak ni kad sam bio na poslu. 

Logika ti ne štima.

18 godina
ElektričnaOvca kaže...

Jer je bacanje pirotehnike uokolo isto što i vožnja kamiona po cesti.................brrrm brrrm, mahnimo svi logici

Ako ti pas izleti iz mrtvog kuta dok voziš, pogaziti ćeš ga. Ako ti se pas, kojeg nisi primjetio (sakrio se ispod auta/zaspao, bilo šta što nije uvjetovano počiniteljevom nepažnjom ) izleti na petardu koju si bacio na cestu? Koja je razlika ? ( pretpostavimo da je petarde doputeno bacati... )

18 godina
neaktivan
Space kaže...

prema kršćanima životinje nemaju dušu, ne mogu otići u raj ni u pakao, niti se za njihove duše valja boriti, time pranjina logika biva ekskulpirana, osim u činjenici da bi životinje imale nekakvu emocionalnu vrijednost ljudima ali ne na nekoj razini dubljoj od obične igračke, stvari bez duše koja autonomno hoda, maše repom...

18 godina
neaktivan
Space kaže...

Ako ti pas izleti iz mrtvog kuta dok voziš, pogaziti ćeš ga. Ako ti se pas, kojeg nisi primjetio (sakrio se ispod auta/zaspao, bilo šta što nije uvjetovano počiniteljevom nepažnjom ) izleti na petardu koju si bacio na cestu? Koja je razlika ? ( pretpostavimo da je petarde doputeno bacati... )

Jebiga sad, idemo svašta pretpostavljati. Drži se rađe onog što se dogodilo nego zamišljat što bi bilo da je ovo il ono.

A - petarda je bačena u dvorište

B - petarde nije dopušteno bacati

Poruka je uređivana zadnji put pet 19.4.2013 12:34 (Danny_HR).
18 godina
Space kaže...

To je isključiva odgovornost vlasnika psa.

18 godina
Danny_HR kaže...
Space kaže...

Jebiga sad, idemo svašta pretpostavljati. Drži se rađe onog što se dogodilo nego zamišljat što bi bilo da je ovo il ono.

A - petarda je bačena u dvorište

B - petarde nije dopušteno bacati

A - kako znaš ?

Ako je neki svjedok to potvrdio, ok mali je kriv. Ali ako to tvrdiš samo na osnovi podnaslova u članku... onda možemo malo raspravljati.

B - što ako je kamion pregazio psa a vozio je iznad ograničene brzine ? Stvar je u tome što je bacanje petarde skoro pa nikakav prekraj u odnosu na ozljedu životinje. I to kao prekršaj treba biti najmanje bitno u raspravi.

14 godina
Space kaže...
ElektričnaOvca kaže...

pa lol

i pretpostavimo da je bacanje petardi koje mogu nanijeti tako teške ozljede (''petarda je psu raznijela donju čeljust, jezik i izbila jedno oko'') sasvim normalna aktivnost, i pretpostavimo da se nije dogodila u mjesecu travnju, i pretpostavimo da nije bačena u tuđi privatni posjed.... W T F 

18 godina
Space kaže...

A - kako znaš ?

Ako je neki svjedok to potvrdio, ok mali je kriv. Ali ako to tvrdiš samo na osnovi podnaslova u članku... onda možemo malo raspravljati.

B - što ako je kamion pregazio psa a vozio je iznad ograničene brzine ? Stvar je u tome što je bacanje petarde skoro pa nikakav prekraj u odnosu na ozljedu životinje. I to kao prekršaj treba biti najmanje bitno u raspravi.

A - na linku se vidi slika dvorišta, osim toga vlasnica je rekla da je pas na lancu bio u dvorištu. To se vidi i iz slike gdje je netko linkao tu vijest.

B - pa da nije bilo petarde ne bi bilo ni ozljede, zar ne?

'Dvije su stvari beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran' - Einstein ----- www.cigoff.eu -----
18 godina
neaktivan
Space kaže...
Ali ako to tvrdiš samo na osnovi podnaslova u članku... onda možemo malo raspravljati.

bez veze, zašto uopće raspravljati o bilo čemu? raspravljamo sa podacima koje imamo, netko je petardu tamo možda odložio a ne bacio, kakve veze ima, počinitelju bi to uzeo kao olakotnu okolnost? a možda petardu uopće i nije bacio počinitelj nego slučajni prolaznik kojem se zapaljena petarda slučajno odbila od mjesta i datuma u godini predviđenog za bacanje petarde...

damn, kasnim

Poruka je uređivana zadnji put pet 19.4.2013 12:54 ((s)izgoreo).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice