Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.140.035
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Re: Što se događa s našim društvom?
Moje se obiteljsko stablo sastoji od ljudi iz Dalmacije, Posavine, Slavonije, Češke, Mađarske i Ukrajine, a ja sam rođen u Hrvatskoj za vrijeme Jugoslavije. Daj mi please reci kako nacionalisti gledaju na takva multikulturalna bića?
Bare: Huljićeva glazba spušta ljude na razinu australopiteka
14 godina
odjavljen
The Man kaže...
Moje se obiteljsko stablo sastoji od ljudi iz Dalmacije, Posavine, Slavonije, Češke, Mađarske i Ukrajine, a ja sam rođen u Hrvatskoj za vrijeme Jugoslavije. Daj mi please reci kako nacionalisti gledaju na takva multikulturalna bića?

Čekaj,ti stvarno misliš da postoje, u nedostatku boljeg izraza, čistokrvni Hrvati? Ili čistokrvni ljudi bilo koje nacionalnosti?

LOL,to ne postoji-uvijek netko od nekud,pa bio to i tvoj dalji rođak.

Pa i moj praprapranešto koji je došao iz Češke je umro 1866. Nema šanse da budem 100 % Hrvat sve i da hoću. To je biološki nemoguće.

Kao što rekoh par puta ranije-ti si ono čime se smatraš.

Ako ti hočeš biti Čeh,Mađar,Ukrajinac itd. budi,tvoj izbor,i budi u ovoj državi,ako nečeš nositi bilo što "svoje" van svog doma. Jednostavno.

Professional Case and PC modder. Sponsored by: CoolerMaster,Inter-tech,ASBIS, LD Cooling, MG Vrbanus , iShop,Noiseblocker,Shuttle,In Win, Enermax
18 godina
thedream kaže...
Old Iggy kaže...

Ma to je točno, bez daljnjega, samo meni nije najjasnije da li javni sektor za rješenje ovakve situacije treba poprimiti karakteristike privatnog, što je popularno razmišljanje, ili pak privatni sektor treba primjerice radničku zaštitu, sindikate itd. javnog sektora?

Moram reći da je slom odnosno slabljenje sindikata primjerice u SAD-u od 20% zaštićenih nazovimo ih radnika 1980.-te godine pao na 11-12% 2010.-te, što je značajno doprinijelo dohodovnoj nejednakosti i političkom vakuumu čak.

Ne mogu na to odgovoriti, a trudim se, proučavam. Lupam glavom od zid na tom pitanju. Nisam siguran što donosi liberalizacija i fleksibilnije tržište rada, to praktički - ako dozvoliš, znači da će mnoge poslove, dolaskom jeftinije a educirane radne snage iz drugih zemalja, izgubiti domaći čovjek, da ga tako nazovem, neovisno iz kojeg sektora dolazio. Ne idem na zaključak da se ja bojim za svoj posao, samo se budala ne boji - time i ja jer se ne doživljavam hehe takvim, ali to je realnost? Hrvatska već sada ne može, što kažeš - otpustiti, a kamoli zaposliti domaći educirani kadar. Što nas to onda pobogu čeka?

Ne znam da li griješim, ali jedan od učinaka globalizacije je upravo sloboda kretanja rada i kapitala, da ne kažem smisao čak. Kad kažeš ovako se neće moći daleko, neće - ali doći ćemo pred zid zvan tržište od 150,200mil. ljudi i što onda? A na razini smo goroj nego da je jučer rat završio, bar što Drago kaže - neki Bog bi tu valjda vidio interes pa bi se obnovili kao poslijeratna Njemačka (iako je to ohoho x-puta uvećana paralela, pa bi doživjeli kakav-takav procvat, da ne kažem rast.

A ovako, kolektivna depresija.

Prvo treba uvesti osobne prihode prema rezultatima na svim nivoima. Posebno u državi.

Sindikati su kod nas smijeh, trebaju se ugledati na one vani, ali i na metode rada (svinjske polovice i kukanje za božićnicama nisu modus operandi pravog sindikata).

Fleksibilnije tržište rada će morati postati svakodnevica, u svakom slučaju nas mora dočekati pad vrijednosti rada opčenito u RH, a nakon toga polagani rast. A da bi se obnovili kao Nijemci fale nam Ameri, čvrsta ruka, ideje i rad.

Kad je situacija teška, odluke su drastične. Tumori se ne rješavaju aspirinom.

18 godina
Pranja kaže...

Nacionalist sam, to ne skrivam i ne sramim se toga.

Ali si gadno zagazio u čl. 325 KZ RH.

A ne znam što admini čekaju, valjda si dobar s njima.

14 godina
odjavljen
Old Iggy kaže...
Pranja kaže...

325? Oštećivanje ili uništavanje kulturnog dobra? Dafaq?

Da nisi malo pogriješio?

Professional Case and PC modder. Sponsored by: CoolerMaster,Inter-tech,ASBIS, LD Cooling, MG Vrbanus , iShop,Noiseblocker,Shuttle,In Win, Enermax
17 godina
neaktivan
Ma ja ti se smatram svjetskim čovjekom i zagovornik sam teze da su granice (u današnje vrijeme sveprisutnog pacifizma) tu samo zato da država ubire carinske namete i ostale takse koje parazitiraju malog čovjeka. Što se tiče državljanstva, državljanin sam Republike Hrvatske i njoj plaćam porez, ali ne smatram to nešto previše bitnim, jer nisam mogao birati mjesto rođenja. Preglupo mi je isfuravanje na nacionalni ponos, no moram priznati da mi je bilo drago kad su oslobodili naše generale, ali prvenstveno zato što ne vjerujem u zapovjednu odgovornost, te smatram da nije fer odrediti žrtveno janje koje će trunuti u zatvoru zbog zločina pojedinaca, i to samo zato jer je to lakše nego pronaći prave krivce. Poznajem nekoliko ljudi porijeklom iz Srbije, koji su za vrijeme rata zbog nezgodnih okolnosti otišli u Srbiju i ostavili kompletan život koji su stvorili ovdje, a sve zbog straha da će se nabrijani pojedinci iz Hrvatske Vojske preko njih svetiti četnicima. Dakle, otišli su prvenstveno da zaštite svoje obitelji. Mislim da dobro znaš i sam kakvi sve kreteni hodaju po crnoj zemlji, a u vrijeme rata nažalost nisu pravili selekciju koga će pustiti u vojsku i tako su pojedinci svojevremeno bili u stanju pobiti jednu cijelu obitelj zbog "krivog" prezimena. Takvih me je ljudi sram, jer su isti svojim debilnim ponašanjem bacili neizbrisivu ljagu na sve ono dobro što su postigli normalni branitelji. Nimalo me ne čudi što šute o tome i nemaju muda priznati što su radili za vrijeme rata, a istovremeno slave povratak generala koji su zbog njihovih zlodjela par godina proveli u pritvoru.
Bare: Huljićeva glazba spušta ljude na razinu australopiteka
18 godina
Pranja kaže...
Old Iggy kaže...
Pranja kaže...

325? Oštećivanje ili uništavanje kulturnog dobra? Dafaq?

Da nisi malo pogriješio?

Kazneni zakon.

14 godina
odjavljen
Old Iggy kaže...

Ne pozivam ni na nasilje ni na mržnju. A i pazim da mi postovi ne izgledaju tako.

18 godina
Pranja kaže...
Old Iggy kaže...

Ne pozivam ni na nasilje ni na mržnju. A i pazim da mi postovi ne izgledaju tako.

"Ovo nije njihova država. Ako su Srbi,neka idu u Srbiju.  Ista stvar vrijedi za svakoga-ne pripadaš ovoj dravi,nisi dio ovog naroda? Znaš gdje ti je granica,ukidamo ti državljanstvo.

Tako bi trebalo napraviti za sve."

"Ako ti hočeš biti Čeh,Mađar,Ukrajinac itd. budi,tvoj izbor,i budi u ovoj državi,ako nečeš nositi bilo što "svoje" van svog doma"

{#}

14 godina
odjavljen
Old Iggy kaže...

"Ovo nije njihova država. Ako su Srbi,neka idu u Srbiju.  Ista stvar vrijedi za svakoga-ne pripadaš ovoj dravi,nisi dio ovog naroda? Znaš gdje ti je granica,ukidamo ti državljanstvo.

"Ako ti hočeš biti Čeh,Mađar,Ukrajinac itd. budi,tvoj izbor,i budi u ovoj državi,ako nečeš nositi bilo što "svoje" van svog doma"

{#}

Ok-gdje sam napisao da ih mrzim i da ih reba tući?

18 godina
Pranja kaže...
Old Iggy kaže...

{#}

Ok-gdje sam napisao da ih mrzim i da ih reba tući?

Nisam to ni rekao. Prouči stavak 4.

17 godina
odjavljen
Bed, nemoj se gubiti. Govorimo o pojmu "osobne upotrebe", a ne o "carinjenju". Mislim da se moraš vratiti na tekstove iznad da bi razumio problematiku o kojoj ja govorim. Dakle, ja govorim o interpretaciji carinika uvozi li Pranja ventove za preprodaju ili za osobnu upotrebu, odgovarajući Iggyju na komentar da ne vidi zašto nekome osobno treba 6 ventilatora. Da se ne ponavljam, ukratko: ne samo da je za osobnu upotrebu normalno koristiti 6, već i nekoliko desetaka ventilatora nije problem. Također, spomenut je i pojam "servera" u smislu da ni to nije "za osobnu upotrebu", što je također budalaština, jer serveri itekako mogu biti korisni elementi osobnog, kućnog okruženja; u vrijeme digitalnih kamera, multimedije svih vrsta i velike količine podataka i ne-geekova, skladištenje, RAID i centralizacija nisu ništa novo. Dapače, i Microsoft nudi *home* server Windowse...

Što se tiče carinjenja i poreza, tu bi se dalo diskutirati o dvostrukom oporezivanju i sl., ali to niti je bila tema mojih komentara, niti me pretjerano interesira s obzirom da na računalne komponente i knjige (jedino što kupujem vani) plaćamo samo PDV, a carinska je stopa 0% (barem je bila do 1.1.2013.).
Kritičar u egzilu i sigurnosti emigracije
18 godina
Tonči kaže...
Bed, nemoj se gubiti. Govorimo o pojmu "osobne upotrebe", a ne o "carinjenju". Mislim da se moraš vratiti na tekstove iznad da bi razumio problematiku o kojoj ja govorim. Dakle, ja govorim o interpretaciji carinika uvozi li Pranja ventove za preprodaju ili za osobnu upotrebu, odgovarajući Iggyju na komentar da ne vidi zašto nekome osobno treba 6 ventilatora. Da se ne ponavljam, ukratko: ne samo da je za osobnu upotrebu normalno koristiti 6, već i nekoliko desetaka ventilatora nije problem. Također, spomenut je i pojam "servera" u smislu da ni to nije "za osobnu upotrebu", što je također budalaština, jer serveri itekako mogu biti korisni elementi osobnog, kućnog okruženja; u vrijeme digitalnih kamera, multimedije svih vrsta i velike količine podataka i ne-geekova, skladištenje, RAID i centralizacija nisu ništa novo. Dapače, i Microsoft nudi *home* server Windowse...

Što se tiče carinjenja i poreza, tu bi se dalo diskutirati o dvostrukom oporezivanju i sl., ali to niti je bila tema mojih komentara, niti me pretjerano interesira s obzirom da na računalne komponente i knjige (jedino što kupujem vani) plaćamo samo PDV, a carinska je stopa 0% (barem je bila do 1.1.2013.).

Stvarno ne kužiš zašto su ga zvali ili sad već zezaš?

17 godina
odjavljen
Napominjem i da je petljanje s fakturama posve nepotreban, a vjerojatno i ključan element Pranjinog problema. S obzirom da nemam namjeru uvoziti apsolutno ništa u ovu državu, da bih prodavao, čak me ni ne interesira naplaćuje li država uvoznicima bilo što povrh PDV-a koji naplaćuje fizičkim osobama (što me ne bi ni iznenadilo, s obzirom da se vlasti već dugo trude potjerati sve poduzetnike preko granice).
18 godina
Tonči kaže...
Napominjem i da je petljanje s fakturama posve nepotreban, a vjerojatno i ključan element Pranjinog problema. S obzirom da nemam namjeru uvoziti apsolutno ništa u ovu državu, da bih prodavao, čak me ni ne interesira naplaćuje li država uvoznicima bilo što povrh PDV-a koji naplaćuje fizičkim osobama (što me ne bi ni iznenadilo, s obzirom da se vlasti već dugo trude potjerati sve poduzetnike preko granice).

To što ti ne znaš ili te ne interesira ti ne daje nimalo pravo komentirati zakonski postupak carinika. Kao što ni on ne zna koje su tvoje kasnije namjere s istim.

14 godina
odjavljen
Old Iggy kaže...

Pročitah i ne vidjeh ništa što se odnosi na mene. Ali vidjeh dosta toga što se odnosi na ove pljuvače po Crkvi.

18 godina
Pranja kaže...
Old Iggy kaže...

Pročitah i ne vidjeh ništa što se odnosi na mene. Ali vidjeh dosta toga što se odnosi na ove pljuvače po Crkvi.

Crkvi?

Prouči si još čl. 90 st. 4.

Čl. 325 se veže na čl. 90 za ovo što radiš.

17 godina
odjavljen
Old Iggy kaže...
Tonči kaže...

To što ti ne znaš ili te ne interesira ti ne daje nimalo pravo komentirati zakonski postupak carinika. Kao što ni on ne zna koje su tvoje kasnije namjere s istim.

Nisam komentirao "zakonski postupak carinika", a pravo na komentiranje imam sukladno Ustavu Republike Hrvatske, članku 38:
//Članak 38. Jamči se sloboda mišljenja i izražavanja misli. Sloboda izražavanja misli obuhvaća osobito slobodu tiska i drugih sredstava priopćavanja, slobodu govora i javnog nastupa i slobodno osnivanje svih ustanova javnog priopćavanja.// Dakle, ja smatram, odnosno izražavanje mišljenje da 6 ventove jest za osobnu upotrebu. Ništa više, ništa manje.
Poruka je uređivana zadnji put sri 9.1.2013 0:04 (Tonči).
14 godina
odjavljen
Old Iggy kaže...

Carinik može uvijek podnijeti prijavu poreznoj da istraži da li se tu odvija kakva prodaja,preprodaja itd.

S obzirom da ja nisma imao nikakve financijske koristi (što mogu dokazati u bilo kojem trenutku) rado bih im dao mi češljaju po računu. I to samo zato da nibijem to carini na nos.

18 godina
Tonči kaže...

Nisam komentirao "zakonski postupak carinika", a pravo na komentiranje imam sukladno Ustavu Republike Hrvatske, članku 38:
//Članak 38. Jamči se sloboda mišljenja i izražavanja misli. Sloboda izražavanja misli obuhvaća osobito slobodu tiska i drugih sredstava priopćavanja, slobodu govora i javnog nastupa i slobodno osnivanje svih ustanova javnog priopćavanja.// Dakle, ja smatram, odnosno izražavanje mišljenje da 6 ventove jest za osobnu upotrebu. Ništa više, ništa manje.

Naravno da možeš, kao što si i komenirao (čudan mod rada, zašto ih to muči itd.).

Pranja kaže...

Carinik može uvijek podnijeti prijavu poreznoj da istraži da li se tu odvija kakva prodaja,preprodaja itd.

Malo si pobrkao, kod uvoza to je carinski posao. Zato su oni djelatnici Ministarstva financija. {#}

14 godina
odjavljen
Onda sam jako pobrkao. Mislio sam da oni pod MUP-om.
15 godina
neaktivan
Old Iggy kaže...

Prvo treba uvesti osobne prihode prema rezultatima na svim nivoima. Posebno u državi.

Sindikati su kod nas smijeh, trebaju se ugledati na one vani, ali i na metode rada (svinjske polovice i kukanje za božićnicama nisu modus operandi pravog sindikata).

Fleksibilnije tržište rada će morati postati svakodnevica, u svakom slučaju nas mora dočekati pad vrijednosti rada opčenito u RH, a nakon toga polagani rast. A da bi se obnovili kao Nijemci fale nam Ameri, čvrsta ruka, ideje i rad.

Kad je situacija teška, odluke su drastične. Tumori se ne rješavaju aspirinom.

Joj,joj..i pretpostavljam temeljem prve rečenice posta za loše poslovanje državnog poduzeća srezati ćeš plaće svim radnicima ili ih otpustiti 20%, da bi nešto pokrenuo, umjesto da promijeniš menadžment koji je svojim odlukama do takvog scenarija doveo?

Ukratko - boluješ od glavobolje, a odsjekao bi si nogu koja te hrani?

Sindikata je na broj zaposlenih previše, u odnosu na primjerice Njemačku, ali glavni problem čak nije ni njihov broj koliko - što si i sam rekao, modus operandi, koji je tragikomičan.

Fleksibilnije tržište rada u konačnici će dovesti do obezvrijeđenja radnika u korist političkih i ekonomskih elita, više nego ikada prije. Radnik kada je zaštićen, smeta svima a ne ugrožava nikoga. Nisam siguran da bi fleksibilnije tržište rada dovelo do prosperiteta u ovom trenutku.

Iskreno dvojim da bi i smanjenje državne potrošnje, štoviše, dovelo do ekonomskog rasta. Jedna grana statistike, ekonometrija, bavi se većim dijelom tehnikama i projekcijama na stvarne situacije, određenih kauzalnih situacija i korelacija.

Postavili su vezu između udjela BDP-a prikupljenog porezima i % nezaposlenosti posljednjih deset, dvanaest godina. 2000te godine udio poreza u BDP-u bio je oko 20%, a % nezaposlenosti 4%. 2010, porezi su pali na 15%, a nezaposlenost porasla na gotovo 10%.

Apsurdno, no godine sa visokim poreznim opterećenjima su bile godine niske nezaposlenosti u SAD-u, i obrnuto. Logika bi naložila da za smanjenje nezaposlenosti treba - podići poreze ?!

Isto vrijedi i za državnu potrošnju, ja bi dodao i potrošnju općenito. Političarima je u interesu za održavanje na vlasti dovesti financije u red, što bi značilo zaokupljenost deficitom odnosno javnim dugom pod svaku cijenu, pa se uhvatilo štednje kao pijanci.

Istraživanje primjerice MMF-a, koje je u posljednjih 30g. na primjerima razvijenih, tržišnih ekonomija - detektiralo 173 slučajafinancial austerity-a (drastično rezanje potrošnje od strane države, uz podizanje poreznih stopa itd.) koji su doveli ili produbili recesiju

i povećali nezaposlenost.

Ako ti se čini nerealno, nemoguće, savjetujem čitanje Krugmana, Stiglitza ili Christine Romer,. Sve dostupno na amazonu za naručiti, dijelom i u Algoritmu. Još jedan njen članak iz NYT.

Nemoj misliti da zagovaram državnu potrošnju na hrvatski način, jer sam uvjeren da je kod nas sve nenormalno odavno, pa i to, no ne radi same potrošnje, već radi korupcije, pronevjere itd. Radi se čisto o preispitivanju politike drastičnih rezova, štednje, otkaza, pa i pada vrijednosti rada, što si spomenuo?

Pričam naglas, nećeš zamjeriti na mišljenju. Ameri, koje spominješ, su se iz velike depresije 30-tih izvukli državnom potrošnjom, čisto informacije radi. Pokušavam razumjeti što znači ova politika pozivanja na štednju građana, dok država kupuje gluposti tipa automobile i povećava rashode na način da podiže plaće državnim agentima, vjerojatno ni ti silni nobelovci, da dođu u Hrvatsku, ne bi znali što treba napraviti - jer se sa ovakvim budalama nisu još susreli - a misle da su sve vidjeli i doživjeli.

Odluke su drastične,da. Biti će, ali ne u našu korist, mislim na zaposlene neovisno o sektoru.

Faith divides us. Death unites us.
Poruka je uređivana zadnji put sri 9.1.2013 8:52 (thedream).
18 godina
thedream kaže...

Joj,joj..i pretpostavljam temeljem prve rečenice posta za loše poslovanje državnog poduzeća srezati ćeš plaće svim radnicima ili ih otpustiti 20%, da bi nešto pokrenuo, umjesto da promijeniš menadžment koji je svojim odlukama do takvog scenarija doveo?

Sindikata je na broj zaposlenih previše, u odnosu na primjerice Njemačku, ali glavni problem čak nije ni njihov broj koliko - što si i sam rekao, modus operandi, koji je tragikomičan.

Fleksibilnije tržište rada u konačnici će dovesti do obezvrijeđenja radnika u korist političkih i ekonomskih elita, više nego ikada prije. Radnik kada je zaštićen, smeta svima a ne ugrožava nikoga. Nisam siguran da bi fleksibilnije tržište rada dovelo do prosperiteta u ovom trenutku.

Iskreno dvojim da bi i smanjenje državne potrošnje, štoviše, dovelo do ekonomskog rasta. Jedna grana statistike, ekonometrija, bavi se većim dijelom tehnikama i projekcijama na stvarne situacije, određenih kauzalnih situacija i korelacija.

Postavili su vezu između udjela BDP-a prikupljenog porezima i % nezaposlenosti posljednjih deset, dvanaest godina. 2000te godine udio poreza u BDP-u bio je oko 20%, a % nezaposlenosti 4%. 2010, porezi su pali na 15%, a nezaposlenost porasla na gotovo 10%.

Apsurdno, no godine sa visokim poreznim opterećenjima su bile godine niske nezaposlenosti u SAD-u, i obrnuto. Logika bi naložila da za smanjenje nezaposlenosti treba - podići poreze ?!

Isto vrijedi i za državnu potrošnju, ja bi dodao i potrošnju općenito. Političarima je u interesu za održavanje na vlasti dovesti financije u red, što bi značilo zaokupljenost deficitom odnosno javnim dugom pod svaku cijenu, pa se uhvatilo štednje kao pijanci.

Istraživanje primjerice MMF-a, koje je u posljednjih 30g. na primjerima razvijenih, tržišnih ekonomija - detektiralo 173 slučajafinancial austerity-a (drastično rezanje potrošnje od strane države, uz podizanje poreznih stopa itd.) koji su doveli ili produbili recesiju

i povećali nezaposlenost.

Ako ti se čini nerealno, nemoguće, savjetujem čitanje Krugmana, Stiglitza ili Christine Romer,. Sve dostupno na amazonu za naručiti, dijelom i u Algoritmu. Još jedan njen članak iz NYT.

Nemoj misliti da zagovaram državnu potrošnju na hrvatski način, jer sam uvjeren da je kod nas sve nenormalno odavno, pa i to, no ne radi same potrošnje, već radi korupcije, pronevjere itd. Radi se čisto o preispitivanju politike drastičnih rezova, štednje, otkaza, pa i pada vrijednosti rada, što si spomenuo?

Pričam naglas, nećeš zamjeriti na mišljenju. Ameri, koje spominješ, su se iz velike depresije 30-tih izvukli državnom potrošnjom, čisto informacije radi. Pokušavam razumjeti što znači ova politika pozivanja na štednju građana, dok država kupuje gluposti tipa automobile i povećava rashode na način da podiže plaće državnim agentima, vjerojatno ni ti silni nobelovci, da dođu u Hrvatsku, ne bi znali što treba napraviti - jer se sa ovakvim budalama nisu još susreli - a misle da su sve vidjeli i doživjeli.

Odluke su drastične,da. Biti će, ali ne u našu korist, mislim na zaposlene neovisno o sektoru.

Ako jedan management napravi greške, kako bi drugi ispravio iste ne rješavajući probleme prvog?

Ako netko kupuje socijalni mir i izbore na račun države, kako smanjiti te račune bez vraćanja na početne položaje?

Mi smo davno ostali gladni, bez obje noge, na glavobolju smo davno zaboravili. Trenutno živimo žicajući, ne radeći.

Usporediti sadašnje stanje s primjerima koje si dao je potpuno neusporedivo. RH je prešla Rubikon - iliti, trebaju gadni rezovi jer niti jedan dio svjetske ekonomije nam ne ide u prilog. Da bi mogli trošiti, moramo zarađivati, da bi zarađivali moramo negdje biti konkurentni, ali nažalost nismo. Jedini trag spasa je možda ulazak u EU (i to ako budemo dovoljno pametni i vrijedni).

Država nema mogućnosti potrošnje jer nema ni stvarnih (prihodovnih) ni virtualnih (kreditnih) para, na stranu što je svakim danom sve veći minus na računu. Usporediti nas s bilo kojom svjetskom ekonomijom u bilo kojem terminu je tragikomično.

15 godina
neaktivan
Old Iggy kaže...
Država nema mogućnosti potrošnje jer nema ni stvarnih (prihodovnih) ni virtualnih (kreditnih) para, na stranu što je svakim danom sve veći minus na računu. Usporediti nas s bilo kojom svjetskom ekonomijom u bilo kojem terminu je tragikomično.

Nije mi baš jasan ovaj dio uz sav trud. Porezna opterećenja i porezni prihodi su stvarna, mjerljiva, nikako virtualna kategorija, prodaja državne imovine je također stvarna kategorija, virtualnom, možemo uvjetno rečeno, proglasiti zaduživanje izdavanjem državnih obveznica ili drugih zadužnica na tržištu kapitala.

Nisam shvatio, možda sam ja u krivu pa bi rado čuo objašnjenje, ne sad nešto u stilu da država troši naš a ne svoj novac, već ovo da nema stvarnih prihoda. Prihodovna strana državnog proračuna je onda što, fikcija?

Pokušavam te shvatiti.

18 godina
thedream kaže...
Old Iggy kaže...

Nije mi baš jasan ovaj dio uz sav trud. Porezna opterećenja i porezni prihodi su stvarna, mjerljiva, nikako virtualna kategorija, prodaja državne imovine je također stvarna kategorija, virtualnom, možemo uvjetno rečeno, proglasiti zaduživanje izdavanjem državnih obveznica ili drugih zadužnica na tržištu kapitala.

Nisam shvatio, možda sam ja u krivu pa bi rado čuo objašnjenje, ne sad nešto u stilu da država troši naš a ne svoj novac, već ovo da nema stvarnih prihoda. Prihodovna strana državnog proračuna je onda što, fikcija?

Pokušavam te shvatiti.

Država nema prihoda koje može potrošiti na potrošnju jer sav prihod koji ima troši na "hladni pogon". Uključujući proračunske i vanproračunske prihode.

A da i napravi investicije dodatnim zaduženjima, mora imati mjesto troška kojeg trenutno realno nema. Jedine prave investicije u zadnjih 20-ak godina su bile u obnovi ratom zahvaćenih područja i izgradnji cesta, a tu je priča nadajmo se gotova. Koje privredne investicije možeš zamisliti u koje ima smisla investirati? Čak i one "općepoznate" (turizam, poljoprovreda) su diskutabilne bez temeljite promjene načina rada države i stanja svijesti pojedinca.

17 godina
odjavljen
thedream kaže...

Ako imaš višak zaposlenih, promjena menadžmenta neće riješiti problem bez da se otpusti taj višak. Ako je radnik višak, višak je bez obzira na menadžement, osim ako se u nekom trenutku ne poveća potreba za radnicima pa višak više nije višak. Kažnjavanje menadžmenta dugoročno ne čini ništa, a otpuštanje viška reže troškove.

Smanjenje državne potrošnje dovelo bi do smanjenja državnih potreba, smanjenja potrebe za kreditima i povećanjem poreza. Ako ništa, barem bi se novac mogao podijeliti na bitnije kategorije i sektore, socijalne barem, umjesto da se dijeli na niškoristi upravu, lokalnu samoupravu, birokraciju i sl.

thedream kaže...
Old Iggy kaže...

Pokušavam te shvatiti.

Prodaja državne imovine je pogrešan i loš put, a državne obveznice i zaduživanje više nisu opcija, jer državne obveznice više ne vrijede baš ništa. Samo manijak bi ovakvoj vlasti posudio novac. Ovakvim tempom pravosuđe će se sve više baviti likvidacijom tvrtki koje se sele van granica, a sve manje naplatama nenaplaćenih računa.

Bez drastičnog rezanja zaposlenih (viškova) po državnim firmama, plaća i beneficija zbog kojih (prema pisanju medija) dnevno saborski zastupnik košta tisuću kuna, ukidanja barem 30% općina, skretanja plaća menadžmenta i bonusa u okvire mogućnosti, smanjenja korupcije u pravosuđu, jedini izlaz državi je da zatvori granice (da spriječi bijeg) i na silu krene uzimati privatno vlasništvo.

Fiskalizacija je jedan solidan korak u pokušaju kontrole rada na crno i varanja na porezu, ali nije dovoljan i ne može biti samostalan.

Poruka je uređivana zadnji put sri 9.1.2013 11:16 (Tonči).
15 godina
neaktivan

Ne slažemo se. {#} Kao obično, al nije problem. Nadam se da će političari uložiti bar 1% vremena pisanja ovih naših postova u razmišljanje a 99% svojeg vremena u bolje sutra, kako god bolje sutra glupo zvučalo uz grozno - danas.

18 godina
thedream kaže...

Ne slažemo se. {#} Kao obično, al nije problem. Nadam se da će političari uložiti bar 1% vremena pisanja ovih naših postova u razmišljanje a 99% svojeg vremena u bolje sutra, kako god bolje sutra glupo zvučalo uz grozno - danas.

Problem je što su razapeti između više vatri, a krajnji bonus koji imaju (ostanak na vlasti ili ne) direktno je vezan uz zadovoljstvo glasača, koje nas je dovelo do ovdje.

Ja bih prvi angažirao za to stručnjake, ne političare. Izborni program bi im bili egzaktni planovi razvoja, ne pričice. Naravno, bili bi plaćeni po učinku. {#}

A ovisno o prezentaciji, takvo što se ne bi svidjelo bar 90% građana RH jer ne razmišljaju na taj način.

Tonči je dobro napisao srž problema, ali kad ti je većina glasačkog tijela ovisno o prihodima državnog proračuna, stvar je u mrtvoj petlji.

17 godina

http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/236092/Urota-pedera-i-lezbi-upropastit-ce-drustvo.html#.UO1Oh299IwA

Tawals je bio u pravu. Ipak postoji globalna zavjera pedera i lezbijki koji zele World domination.

Rainbow illuminati.

Rvat katolik!
16 godina
Drago kaže...

Pratim taj  HŽ i događaje oko njihove "pravne službe" u kojoj rade ljudi bez pravosudnog ispita i koja je izgubila navodno sve parnice. Kaže neki komentator iz HŽ-a da 90% hažeovaca samo spletkari i međusobno si podmeće, a onih preostalih 10% samo ne dolazi na posao. Nije objasnio u koju grupu on spada...

To su naše javne službe. Ne postoje zbog općeg dobra, već zbog rješavanja egzistencijalnih pitanja onih koji u njima rade, a nominalni posao se tu i tamo odradi samo kao kolateralna posljedica.

Ovo je besmisleno i ja ne znam koliko nam godina treba (ili to trebamo brojati u generacijama?) da se ovo promijeni.

Drago, ja shvaćam da te sve to ljuti, ali bomba na tračnice? Otišao si predaleko sa svojom mržnjom prema HŽ-u {#} 

Nego, javne službe. U rječniku bi taj izraz trebao stajati kao istoznačnica neredu, metežu i neorganiziranosti.

Već godinama promatram ovu državu i mislim si koji Q. Zastarjele procedure, sporost, nevoljkost da se odradi ono što se odraditi mora, a političari uporno guraju nekakve "moderne" ideje.

Primjera je pun qrac.

Evo, npr. cijela ova strka oko "stručnog osposobljavanja" (čitaj: masovnog zapošljavanja radnika za siću). Recimo da je ideja na mjestu, iako mi se osobno gadi. Ne sama ideja nego HRVATSKA provedba iste.

Gledam neke mlađe poznanike koji odreda imaju problema sa pronalaženjem posla. Svi, ali baš faking svi razgovori na kojima su bili uključivali su obavezno "osposobljavanje". Pravi radni odnos ne dolazi u obzir.

I dobro. Jedan kolega je uspio sa jednom tvrtkom sklopiti ugovor da bi onda čekao 3 mjeseca da burza odradi svoju papirologiju i da počne sa radom. Nakon toga počeo je raditi za tu siću, da onda već 2 mjeseca ne bi primio "plaću". Još čeka {#}

A to je samo jedan od hrpetine primjera.

Ne može se organizirati uređena država ako temelji te iste države rade po zastarjelim metodama koje i dalje uključuju 3 tone papira i 10 dokumenata ovjerenih kod javnih bilježnika.

Neizbježne su i dvije babe, koje uz kavu i cigarete prebacuju te papire po sobi u kojoj za te papire nema mjesta od cca 1996. godine, a novi ormar je samo nedosanjani san.

Sve to i ine druge gadarije koje su tu samo da bi normalan čovjek što ranije počeo gubiti kosu zbog živaca.

Sve je to master-plan kriminalnog miljea pod rukom plastičnih kirurga koji se bave presađivanjem kose...to je moj konačni zaključak {#}

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice