Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.278.813
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Re: Što se događa s našim društvom?
tnakir kaže...
Sue me

Ne radi se o tome, već je to nelogično. Znaš ono; hranidbeni lanac, priroda i to.. A ti krkaš iz fobije.

Drago kaže...
1) Postoji neka religija bez crkve? Daj mi primjer. 

Rastafe? Mislim drugi tvrde da je to religija, premda oni tvrde da je ideologija i način života.

18 godina
Drago crkva i religija nisu jedno te isto. Katolicka crkva je korporacija. Vjerujem da je isus ako je ikad postojao nije zamislio ovakvu. Dalje, vjera se kod nikog ne definira na isti nacin, ona je subjektivna te se percipira i zivi ovisno o osobi. Vezano za interpretaciju bilije, ona se sluzbeno (od vatikana) interptirala onako kako je u tom momentu vatikanu pasalo. I danas gaze neka svoja nacela i prilagodjavaju se trenutacnom stanju u drustvu. Kao sto rekoh, crkva su ljudi.
I am creationist. I believe man created god.
17 godina
neaktivan
tnakir kaže... 

Sue me

Da, u nas to nema smisla...

Što me sjetilo...

Znači, ako ste išli nekad starom cestom preko Gračaca prema Obrovcu, u Zatonu Obrovačkom ima onaj restoran s janjetinom i kruhom ispod peke.

Eh, sad taj vlasnik tu drži neki kvazi-zoološki. U početku je imao srne, jelene na relativno otvorenom prostoru, a primjetio sam ovog ljeta (ranije nisam išao tuda) da je on tu ubacio i nojeve, sokolove, sove, etc., ugl. raznorazne divlje životinje. To i nebio bio problem da je to uređen prostor, ali ti jadni nojevi se nalaze u prostoru 15x5m a njih je 3-4 komada! Sokoli su isto tako u nekom mizernom kavezu, ostale životinje sigurno nisu u puno boljem položaju.

Sad me zanima što se tu može poduzeti? Tko uopće tu može nešto napravit? Zvati policiju? Oni su masu puta tamo prošli...

Neke "zelene"? Di će oni smjestit te nojeve? Odakle mu uopće fakin nojevi? Ostale grabljivice sigurno nisu spremne za divljinu, s obzirom na toliko zatočeništvo, pa ih se ne može pustit tek tako u prirodu. Što s njima?

Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.
Poruka je uređivana zadnji put čet 15.9.2011 1:19 (Šef).
18 godina
Vezano za zmije, nek mi ne dolaze oko kufe pa im necu nista. Baksa, da se meni ljubo omotao oko ruku vjerovatno bih ga zubima skinuo sa sebe. Komad po komad. Vezano za mungose, pokupuli dalmatinski kentalitet. Lakse pojest pomu ili tikvu nego se klat sa nekim tamo zmijama
Poruka je uređivana zadnji put čet 15.9.2011 1:23 (tnakir).
18 godina
bed kaže...
Drago kaže...
1) Postoji neka religija bez crkve? Daj mi primjer. 

Rastafe? Mislim drugi tvrde da je to religija, premda oni tvrde da je ideologija i način života.

U tom slučaju, citirat ću Živka Kustića: "Crkva nisu građevine, crkva je narod!"

Poanta je da moraš imati nekoga, starješinu, podučavatelja, popa, hodžu, astralnu projekciju - bilo što tko će ti prenijeti "znanje", a kad to imaš, onda imaš i crkvu.

Ne moraš nužno imati 550 milijuna zgrada sa zvonicima i muškarce u haljinama koji pozivaju na glasanje za HDZ da bi mogao reći da imaš crkvu. 

This space for rent!
17 godina
neaktivan
Drago kaže...
Šef kaže... 

Drago, ne budi mučko đubre i nemoj satravati (pregaživati) zmije... Neće ti ona ništa

Ne ubijam zmije namjerno, ali ih kod mene na Korčuli ima dosta, poskoka, i do sada sam dva zgazio autom. Mačke mi ih stvarno ubijaju u dosta velikom broju i na tome sam im zahvalan jer bi inače vrlo lako ušli u kuću.

Poskok ti "oće nešto" ako ga ne vidiš i nagaziš.

Zanimljivo je da mungosi, koji su nakon II. svjetskog rata doseljeni na Koručulu kako bi se obračunali sa zmijama sada uglavnom samo napadaju ljudima voće i povrće u vrtovima i jedu iz mačjih posuda, ali se uglavnom ne gnjave sa zmijama...

To sam htio pitat, učio u školi da su se namnožili ko kinezi i potamanili sve zmije i onda prešli na domaće životinje i počeli stvarati probleme ljudima...

Izgleda da nije tako...

Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.
18 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Gušteri imaju očne kapke, zmije nemaju. Tako ih se može razlikovati. Nisam doduše 100% siguran da je to univerzalno pravilo.

Tako je, uz to gusteri imaju usi, zmije ne. Jos jedna karakteristika po kojoj se razlikuju jest ta da gusteri nemaju fleksibilnu celjust te se stoga moraju drzati plijena koji je manji od njihove glave (dok zmija recimo moze progutati i cijelog zeca).

Drago kaže...

Ma odakle Torrenteu to o pretplati? Ni materi ne dajem pretplatu...

I bas kad pomislim da je to sve za danas, evo ti ga na. ROFL.

Gentoo... it's like wiping your ass with silk. Or sandpaper.
17 godina
protjeran
tnakir kaže...
Drago crkva i religija nisu jedno te isto. Katolicka crkva je korporacija. Vjerujem da je isus ako je ikad postojao nije zamislio ovakvu. Dalje, vjera se kod nikog ne definira na isti nacin, ona je subjektivna te se percipira i zivi ovisno o osobi. Vezano za interpretaciju bilije, ona se sluzbeno (od vatikana) interptirala onako kako je u tom momentu vatikanu pasalo. I danas gaze neka svoja nacela i prilagodjavaju se trenutacnom stanju u drustvu. Kao sto rekoh, crkva su ljudi.

Ne volim previše ulaziti u ovu tematiku, ali već sam ti negdje napisao nešto slično (utopilo se u moru drugih) - napisao si da religiju treba promatrati kao takvu, a ja sam rekao da smatram da se religija ne može odvajati od čovjeka i kao takvu promatrati. Sad kažeš ''crkva su ljudi'' - pa i religija su ljudi.

''Mulder, toads just fell from the sky!'' ''I guess their parachutes didn't open.''
17 godina
neaktivan
Drago kaže...

3) Ne. Promjene koje sam naveo ne mijenjaju smisao Biblije niti ovise o političkom trenutku. Tumačenje Biblije se mijenjalo ovisno o politici i razvoju društva. 

Svako tumačenje se preagresivno prenosilo tako da je teško ozbiljno shvatiti daljnje naprednije tumačenje.

Ako silom uvjerim 5 ljudi i ako vrijeme, kao (banalniji) primjer "nepoznanice" u jednadžbi kojom objašnjavam (dogmatiziram) svoje uvjerenje, poremeti jednadžbu, teško je uvjeriti daljnjih 5 ljudi.

Kod takvo ozbiljnih stvari, koje su u povijesti bile daleko ozbiljnije čak sa smrtnim posljedicama, teško je prihvatiti reviziju postojećih dogmi!(!).

There's no time to lose, I heard her say Catch your dreams before they slip away
18 godina
neaktivan
Drago kaže...
Ne moraš nužno imati 550 milijuna zgrada sa zvonicima i muškarce u haljinama koji pozivaju na glasanje za HDZ da bi mogao reći da imaš crkvu. 

I tu su promjenili plocu.

Gentoo... it's like wiping your ass with silk. Or sandpaper.
18 godina
Baklava, crkva su ljudi koji manipuliraju masama na nacin da interpretiraju vjeru onako kako njima pase. Crkva je globalna stvar. Vjera pojedinca nije. Ja mogu prakticirati svoju vjeru kako hocu, ne onako kako mi institucija alaze
18 godina
tnakir kaže...
1) Drago crkva i religija nisu jedno te isto. 2) Katolicka crkva je korporacija. Vjerujem da je isus ako je ikad postojao nije zamislio ovakvu. 3) Dalje, vjera se kod nikog ne definira na isti nacin, ona je subjektivna te se percipira i zivi ovisno o osobi. 4) Vezano za interpretaciju bilije, ona se sluzbeno (od vatikana) interptirala onako kako je u tom momentu vatikanu pasalo. 5) I  danas gaze neka svoja nacela i prilagodjavaju se trenutacnom stanju u drustvu. 6) Kao sto rekoh, crkva su ljudi.

1) Nitko i ne kaže da jesu. Rasprava je o religiji "po sebi", kako tvrdi MDipl i "falsifikatu religije", premda mi nije objasnio što je to religija "po sebi" i može li postojati bez "falsifikata", odosno onoga tko je propagira - crkve (u što spadaju profesionalni vjernici - svećenici, ali i čitava kongregacija - vjernici. To je sve "crkva")

2) Nemam pojma što je Isus zamišljao. Meni se čini da se ne bi bunio. 

3) Postoje različiti stupnjevi vjere i načini upražnjavanja, ako to želiš reći. Slažem se

4) Da.

5) Meni se čini da se dosta dobro drže svojih načela. Ne ugibaju se pred zahtjevima za ukidanje celibata, dozvolu kemijske i mehaničke kontracepcije, abortusa, razvoda, ređenje žena za svećenike,  ne priznaju da su skrivali pedofilske silovatelje... Ukratko, dosta su čvrsti. 

6) Baš sam to napisao Bedu.

This space for rent!
18 godina
Mislim da isus nije zamisljao crkvu kao samoj sebi svrhom
17 godina
protjeran
tnakir kaže...
Baklava, crkva su ljudi koji manipuliraju masama na nacin da interpretiraju vjeru onako kako njima pase. Crkva je globalna stvar. Vjera pojedinca nije. Ja mogu prakticirati svoju vjeru kako hocu, ne onako kako mi institucija alaze

Sve pet, no vjera pojedinca je vjera pojednica (pardon na cirkularnosti), no religija je drugi par opanaka.

''Mulder, toads just fell from the sky!'' ''I guess their parachutes didn't open.''
18 godina
tnakir kaže...

Ma stalno se tu nešto vrtimo ko tri pojma, pa da ih razjasnimo:

- vjera je u ovom slučaju vjerovanje da postoji nadnaravno biće, i vjera u mitologiju i čitavu kozmologiju koja obično ide uz to

- religija - organizirani kulturološki sustav, kojega je dio vjera, sintetička svijest društva koja objašnjava postanak čovjeka i svijeta, ali je šira od vjere pa uključuje ceremonije, pravila, običaje, norme i sve ono izvanjsko što proizlazi iz vjere

- crkva - u našem jeziku ima barem tri značenja - 1) vjerska građevina, hram; 2) svećenička hijerarhija odnosno samo skup "profesionalnih vjernika", svećenika, koji po stistemu top-down propagiraju osnovne postulate vjere preko religioznih obreda i obaveza; 3) zajednica svih vjernika, profesionalnih i manje ili više odanih amatera koji osjećaju pripadnost istoj vjeri.

This space for rent!
18 godina
Vjera je interpretacija religije? Odnosno prakticiranje
Poruka je uređivana zadnji put čet 15.9.2011 1:41 (tnakir).
18 godina
tnakir kaže...
Mislim da isus nije zamisljao crkvu kao samoj sebi svrhom

Čuj, ja je ne volim, ali imaš nekih 1,2 ili 1,5 milijardi katolika (ako o toj crkvi govorimo) kojima ona očito odgovara takva kakva jest. Teško je izvana zaključiti ispunjava li ona u odnosu na svoju pastvu svoje poslanje.

Mene to i ne zanima. Ja samo tražim da se ni na koji način ne pokuša miješati u moj život, odnosno da na osnovu svojih postulata koje smatram odvratnim ne pokuša oblikovati društvo prema svom vrijednosnom sustavu.

This space for rent!
17 godina
protjeran
tnakir kaže...

Vjera ne mora biti ovisna o nekoj religiji, dok religija mora uključivati vjeru, ali u pravilu ne samo nju. Barem tako ja to vidim.

18 godina
tnakir kaže...

Ne. Vjera je samo vjerovanje u nadnaravno, odnosno neki točno određeni oblik nadnaravnoga- jednog boga, više bogova, anđele, svece, sve zajedno. Vjera je ono "što osjećaš", privatna stvar. 

Religija je ono što vidiš od vjere. Pa ovo je barem bilo jasno. 

EDIT: Psychotic Baclava je dobro objasnio.

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put čet 15.9.2011 1:46 (Drago).
18 godina
E tu se slazem u potpunosti. Ali reci da je sama religija izvor svih zala je ipak preteska izjava. Btw pogledaj mi sign. To je ukratko ono sto ja mislim o religijama. A sad na spavanje. Budim se u sest. Svaku vecer se ovako navucem na ovo pa kljucam na poslu. Tomislav Nakir over and out.
18 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Nadam se da si nešto naučio na ovim stranicama i da ćeš dvaput ubuduće razmisliti hoćeš li ubiti bespomoćnu zmiju, koja ti ništa ne može...

ali baksa, zmija je simbol grijeha i sotone i bog ju je prokleo i osudio na vječno puzanje, dakle zmiju treba zgaziti i uništiti kao što je i isus gazio zmije po novom zavjetu... SMRT ZMIJAMA {#}{#} trololololo lolo lo lolo lo trololololo

btw. zmije mi nisu problem, grozim se kukaca, pogotovo onih velikih zelenih skakavaca i crnih letećih mrlja, muha... ijuuh

sandinista
Poruka je uređivana zadnji put čet 15.9.2011 1:57 ((s)izgoreo).
18 godina
moderator
tnakir kaže...
E tu se slazem u potpunosti. Ali reci da je sama religija izvor svih zala je ipak preteska izjava.

Izvor svih zala (zapravo - "zla" je množina) je "stilsko pretjerivanje". Ali da je izvor mnogih velikih zla - je. Zla koja ne bi postojala bez religija (pa u ime religija je potamanjeno više ljudi nego u ime ičega drugog). U tome je poanta.

17 godina
neaktivan
Drago kaže...
2) Nemam pojma što je Isus zamišljao. Meni se čini da se ne bi bunio. 

Mislim da je paradoksalan odnos između Boga i ljudi.

Teško mi je shvatiti, da iako trebam slaviti Boga, moram i pomoći ljudima.

Iako je natuknuto da je prvo iznad drugoga, težak je vjerski ispravan odgovor na pitanje da li trebaš pomoći bližnjemu ako ćeš posredno uvrijediti Boga i obratno.

Recimo sve građevine koje su rađene u slavu Boga u principu su krivo usmjerene pomoći potrebitima.

Dok je danas naivno reći da Vaikan mora prodati svo blago kako bi nahranili gladne, jer umjetnina praktički ne vrijedi ništa (nastao bi preopterećenje tržišta umjetnina te ih ne bi imao tko kupiti), mora se reći da je sama ideja trošenja resursa, dok god ima "malih i potrebitih", na isključivu slavu Boga protivna iskonskoj ideji o ljubavi prema bližnjem.

Također živjeti među tim blagodatima je također suprotno toj ideji, a bahato je i arogantno misliti da je tako nešto potrebno da bi se održala čvrstoća vjere.

Samim time Bazilika Sv. Petra (kao glavni primjer moći crkve) je apsolutno neprihvatljiva čak i u današnje vrijeme "blagodati zapadnih civilizacija".

Prema Bibliji, Isus je rekao da se poštuju stari načini (Stari zavjet), te je poštivao Hram.

Iako je  tu išao na ruku starim židovima, mora se sagledati iz pozicije da je u to vrijeme društvo ipak bilo spremnije na ideju neosuđivačkog i ljubavi ispunjeog suživota s bližnjima, tako da su se "poštivanje starih načina" tj, robova, klimatološki određena pravila i strahopoštivalački odnos prema Bogu, morali polako zamjenjivati s Bogom ljubavi i opraštanja.

Hram više nije bitan, jer se riječ Božija širi među bližnjima koji se ljube.

Zbog toga što se ideja odvajanja resursa za slavu Boga nije srezala u temelju, dolazi do paradoksa gdje se u srednjem vijeku desetinama kupovala naklonost, nauštrb potrebitih.

DA li se Vatikan može sagledati kao ogroman doprinos umjetnosti, te da li je takav doprinos uopće društveno potreban je pitanje za daljnu raspravu.

There's no time to lose, I heard her say Catch your dreams before they slip away
18 godina

jeli onda noa u svoj trajekt ukrcao zmije i slicne gmazove/reptile?

osobno najveci paradox vidim u potopu..na dvije stranice (jedna iza druge) se pojavljuju razlcite informacije...potop je trajao,30,pa 45,pa 150 dana...pa je na jednoj stranici poslao gavrana u izvidnicu za kopnom,pa nakon tri stranice golubicu.  noa je iznimno konfuzan sa svojim radnjama lol

18 godina
torrente kaže...

osobno najveci paradox vidim u potopu..na dvije stranice (jedna iza druge) se pojavljuju razlcite informacije...potop je trajao,30,pa 45,pa 150 dana...pa je na jednoj stranici poslao gavrana u izvidnicu za kopnom,pa nakon tri stranice golubicu.  noa je iznimno konfuzan sa svojim radnjama lol

Normalno da je nakrcal sve u svoj trajekt pa i Zmije, i ostalo kaj drugo treba i njih sačuvat se razme a sad kolko je potop trajal ko zna nek se dogovore u meduvremenu budemo nekak izdržali jel.{#}{#}

http://www.reliastream.com/cast/start/niorozco/
18 godina
neaktivan
torrente kaže...

da, zaboravio je ukrcat dinosauruse, jetija, dodoa, milkinu kravu, trolove?, vilenjake, jednoroge, patuljke i zmajeve, a zmije je ukrcao... stari prdonja je pola toga zaboravio ili pogubio

sandinista
Poruka je uređivana zadnji put čet 15.9.2011 2:32 ((s)izgoreo).
18 godina
mbaksa kaže...

Izvor svih zala (zapravo - "zla" je množina) je "stilsko pretjerivanje". Ali da je izvor mnogih velikih zla - je. Zla koja ne bi postojala bez religija (pa u ime religija je potamanjeno više ljudi nego u ime ičega drugog). U tome je poanta.

Mislim da nije tu religija direktno kriva, vec ljudi koji su je iskoristili u politicke i druge svrhe.

(s)izgoreo kaže...

da, zaboravio je ukrcat dinosauruse, jetija, dodoa, milkinu kravu, trolove?, vilenjake, jednoroge, patuljke i zmajeve, a zmije je ukrcao... stari prdonja je pola toga zaboravio ili pogubio

Trolovi su se nekako uvukli :) Ima ih jos i danas. Samo su poprimili ljudsko oblicje.

18 godina
neaktivan

zanimljivo bi bilo pitati, pa ću pitati iako spada više u zavjereničku temu... nisu li religije, ove dobro organizirane religije o kojim pričamo, kršćanstvo npr. stvorene upravo sa jednim jedinim ciljem, kontrole masa, na kraju krajeva imamo krdo zakona i zabrana po svetim knjigama i nekako mi sve više sliče na uputstva ranim vlastodršcima kako držati puk u strahu, ostale one ontološke fore su tu samo kao ukras i ko fol, dovoljno su jednostavne da bi običan puk odgovorima bio zadovoljan a dovoljno neodređene kako bi filozofima i učenoj pismenoj manjini pružile mogućnost da se svađaju, ono što je bitno je teleologija odnosno svrha postojanja kmetstva da bi vlastodršcu bilo lakše, dakle kad se onaj čiko irinej koji je sastavljao novi zavjet ono što će u njega uključiti a koja evanđelja izbaciti povodio za tom mišlju ili se religija tek kasnije profilirala u tu disciplinu manipulacije i držanja ljudi u strahu, eto đast askin da dodatno antagoniziram stajališta i dokažem kako je noa u velikoj barci ipak poveo i trolove {#}

sandinista
18 godina
moderator
tnakir kaže...
mbaksa kaže...

Mislim da nije tu religija direktno kriva, vec ljudi koji su je iskoristili u politicke i druge svrhe.

Religija je enabler, omogućitelj. Ide jedna uzrečica: Dobri ljudi rade dobre stvari, loši ljudi rade loše stvari, ali da bi dobri ljudi radili loše stvari potrebna je religija. I u tome ima mnogo istine, jer se religijom mogu opravdati svakakve gadosti. Srećom pa se danas tek rijetke religije koriste za opravdavanje ubojstava, ali kroz povijest su mnoge religije (uključujući kršćanstvo) korištene kao opravdanje (pa zapravo i kao poticaj) za tamanjenje ljudi.

Danas su religije protivnici razuma (nije da oduvijek nisu bile, ali...) - koriste se za širenje netrpeljivost na temelju vjere, seksualne orijentacije, opstruiraju znanost (sile na uvođenje kreacionizma kao alternative evolucjiji?! WTF!?), kritičko razmišljanje i slobodan razvoj čovjeka. Daju ljudima bolesti (strah od smrti, od pakla) da bi im mogle dati lijek (vječni život i raj). Ucjenjuju ih i omalovažavaju. I što je najgore - šire se na buduća pokoljenja indoktrinacijom. Upravo to je najpodlija stvar - usađivanje vjere/religije djeci prije nego nauče kritički razmišljati, jer samo tako mogu imati dobar uspjeh. Zato religioznost i je obrnuto proporcionalna obrazovanosti i inteligenciji ljudi - obrazovaniji i inteligentniji ljudi imaju veću sposobnost kritičkog razmišljanja i prije će odbaciti religijske doktrine.

18 godina
moderator
(s)izgoreo kaže...

zanimljivo bi bilo pitati, pa ću pitati iako spada više u zavjereničku temu... nisu li religije, ove dobro organizirane religije o kojim pričamo, kršćanstvo npr. stvorene upravo sa jednim jedinim ciljem, kontrole masa, na kraju krajeva imamo krdo zakona i zabrana po svetim knjigama i nekako mi sve više sliče na uputstva ranim vlastodršcima kako držati puk u strahu, ostale one ontološke fore su tu samo kao ukras i ko fol, dovoljno su jednostavne da bi običan puk odgovorima bio zadovoljan a dovoljno neodređene kako bi filozofima i učenoj pismenoj manjini pružile mogućnost da se svađaju, ono što je bitno je teleologija odnosno svrha postojanja kmetstva da bi vlastodršcu bilo lakše, dakle kad se onaj čiko irinej koji je sastavljao novi zavjet ono što će u njega uključiti a koja evanđelja izbaciti povodio za tom mišlju ili se religija tek kasnije profilirala u tu disciplinu manipulacije i držanja ljudi u strahu, eto đast askin da dodatno antagoniziram stajališta i dokažem kako je noa u velikoj barci ipak poveo i trolove {#}

Vidiš, za razliku od 9/11, ta teorija zavjere ti ima smisla. {#} Činjenica je da religije danas služe za kontrolu masa i za bogaćenje religijskih institucija. Stoga nije nategnuto pretpostaviti da su radi toga i nastale.

I pogledaj što se događa kod nas - po Ustavu smo sekularna država, država je s Vatikanom sklopila ugovor po kojem država ne samo dopušta nego u osnovi i organizira vjeronauk u školama (iako je to po Ustavu, najviše dokumentu naše zemlje, zabranjeno!), tužba otišla na Ustavni sud, a Ustavni sud se proglašava nenadležnim za međunarodne ugovore! U biti ispada da međunarodni ugovori smiju biti protuustavni. Ruka ruku mije - nas je Vatikan priznao među prvima (ili čak prvi), a za uzvrat mu svake godine to vraćamo s preko 300 milijuna kuna, s neplaćanjem poreza i provođenjem indoktrinacije u državnim ustanovama (školama) kako bi Vatikan i dalje imao ovčice koje će slijediti njihovu religiju. To je jedna evidentna zavjera, ta zavjera nam je pred očima, ali ne možemo ništa učiniti u tom pogledu jer se Ustavni sud proglašava nenadležnim. A krši se Ustav.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice