Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.278.893
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
18 godina
Re: Što se događa s našim društvom?
M_dipl. kaže...

1) Nazovi to povijesnim kuriozitetom ili božjom providnošću, ali da, Biblija je inherentno konzistentna, svaki je zavjet sam za sebe takav i cjelina je takva. Ključ je u tome da ti tražiš iskaze u djelu koji su međusobno nespojivi ili teže spojivi, vodeći se klasičnom logikom predikata. Kada tako pristupiš naravno da možeš naći inkonsistencije,

2) isto kao što možeš (totalno primitivno) reći da bezgrešno začeće ide kontra zakona prirode (što je vulgarno nerazumijevanje materije, iako je i samo to začeće produkt narodnog vjerovanja koje je Crkva u 6. stoljeću odlučila uključiti u kanon - još jedan dokaz da institucija falsificira).

3) Ovdje treba pripaziti na hermeneutiku kao disciplinu, kada govorimo o tumačenju djela. Poanta je da složiš priču koja može biti inherentno konzistentna kada se gleda u cjelini a problematična kada govoriš o pojedinim iskazima. Takvih primjera ima mnogo. Što se baš Biblije tiče, Augustin je to uspio, što se ostalih sustava tiče, Hegel ima jednog koji je u cjelini konzistentan iako oprečan na svakom pojedinom koraku. Te se stvari međusobno ne isključuju.

4) Religija kao sustav koji se spoznaje čitanjem relevantne literature versus religija kao skup normi, vjerovanja i običaja koji su propisani od strane institucije i produkt su jednog od mogućih tumačenja koje je time kanonizirano. To su bitno drukčije stvari!

Drago kaže...
3) Ne razumijem koje su to religije bez uputa? Daj primjer jedne. 

4) Religija je transcendentalni sustav. Da, čuo sam to prvih šest puta. Što je to? Kršćanstvo nije religija jer ima praktični dio ili taj praktični dio nije religija? Objasni.

5) Pojam "upute" podrazumijeva praktičnu izvedivost, "upute" u religijskim tekstovima to ne moraju biti, ovisi o tumačenju. Prema tome, uputa nema pod jednim a ima pod drugim tumačenjem.

6) Praktični dio nije religija, praktični dio je povlačenje realnih konzekvenci iz jednog tumačenja religije.

1) Čuj, ne znam kako da ti ovo kažem, a da te ne uvrijedim, ali jednostavno ne znaš o čemu pričaš. Kako je čitava Biblija "inherentno konzistentna" ako su sami crkveni oci (govorimo o ekipi a-la Origen iz 2. i 3. stoljeća NE) ZNALI da su "sveti spisi" nekoherentni?

Origenovo je objašnjenje bilo da se ne radi o problemu kršćanstva per se, nego onih koji su namjerno prtljali po spisima. (http://en.wikipedia.org/wiki/Internal_consistency_of_the_Bible). 

Bibliolozi, većinom i sami vjernici i teolozi, doslovce stoljećima razmatraju ne da li je, nego zašto je Biblija interno logički inkoherentna i inkonzistentna (različite priče o stvaranju, različita Isusova uskrsnuća - svjedoci, redoslijed, pojave, događaji...), a ti mi ulećeš s nekom tvrdnjom bez ikakvog objašnjenja da je konzistentna. Trenutno to tvrde jedino kršćanski fundamentalisti (i vjerojatno domaći teolozi koji su ionako više katolici od pape). Katolički teolozi u normalnim zemljama, bibliolozi, UOPĆE ne tvrde da je Biblija interno koherentna i konzistentna. 

Sori, pričaš napamet. 

2) Bezgrešno začeće i ide protiv prirode, ne razumijem što je tu "primitivno". Ideja da smo svi začeti u grijehu i da naslijeđujemo taj grijeh, a Marija je jedina koja je začeta bez grijeha (a sve to jer će kasnije biti mater Isusa) je protuprirodna jer implicira da za nas druge to ne vrijedi. 

3) Za Hegela ne bi znao, za Bibliju znam. Nisi u pravu. 

4) Što je "relevantna literatura"? Stari zavjet? On je prepun propisanih pravila ponašanja, kojih se ortodoksni Židovi itekako drže. O čemu ti pričaš?

5) Ne razumijem - da li je obavezno obrezivanje koje nalažu sveti spisi za Židove uputa koja "podrazumijeva praktičnu izvedivost" ili nije. Da li je obrezivanje dio religije ili nije? Daj mi jedan konkretan odgovor.

6) Ma za koju ti to religiju pričaš? Židovstvo je svo u ritualima, pravilima i ceremonijama koje su intrinzični dio religije, a kršćanstvo, kao židovska sekta, je dio toga uzelo od židovstva, dio napustilo, a uvelo nešto novo.

Da li su sveti sakramenti, molitva, dio kršćanstva ili ne? 

This space for rent!
18 godina
mbaksa kaže...
Drago kaže...

TU za napisano na temu vjeronauka, TD za zmije u kući, a posebno za hranjenje gmaza sisavcem.

Bog sve vidi!!!!!

A što ćeš, mora i on nešto jesti. I on je od Boga! {#}

E, al koja je to bila borba - ... (sliedi ludđžačka priča ljubitelja zmija - tl;dr)

Nabavi si dva ovakva da Ljubi prave društvo...

Ljubin BFF Ljubin BFF
This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put sri 14.9.2011 22:54 (Drago).
18 godina
moderator
M_dipl. kaže...
1. Pa Baksa, ja sam prvi napisao post o sranju koje vlada kod našeg školskog vjeronauka. Samo branim tezu da vjeronauk sam po sebi nije problematičan, problematičan je katolički vjeronauk (onaj tvoj program) jer u startu diskriminira i problematična je naša školska praksa s vjeronaukom. Problematično je što KBF-ovci predaju nešto za što su samo djelomično stručni, problematično je okruženje u kojem se to događa jer je i ono diskriminatorno. A pojam "istine" nema isto značenje u religijskom, prirodoznanstvenom i filozofskom diskursu, tako da on sam po sebi nije problematičan. No znajući da isti ti KBF-ovci to ne znaju, ostaje problem.

Vjerojatno nitko na ovoj temi ne razumije o kojem ti to "vjeronauku" pričaš - tim više što ni sam nisi konkretno objasnio o kojem se "vjeronauku" radi (gdje se podučava itd. znamo samo da je to, prema tebi, neki vjeronauk gdje se objektivno govori o religijama - da ne znam bolje, a zapravo ne znam, rekao bih da se radi o konceptu koji ne postoji u praksi). Forumaši na ovoj temi, kad se kaže vjeronauk, misle na školski vjeronauk, zato jer je upravo taj vjeronauk problem u našem društvu i za drugog nisu ni čuli u praksi. Na isti taj vjeronauk i ja mislim kad ga kritiziram, jer za drugi vjeronauk ni ne znam - tj. nisam znao, sve dok ti nisi to spomenuo.

Kurioziteta radi, gdje se podučava taj objektivni, neindoktrinacijski vjeronauk o kojem ti govoriš?

18 godina
neaktivan
Drago kaže...

E, al koja je to bila borba - ... (sliedi ludđžačka priča ljubitelja zmija - tl;dr)

Ovo dvoje boldanog. {#}

Gentoo... it's like wiping your ass with silk. Or sandpaper.
18 godina
M_dipl. kaže...

Ja sam agnostik, znam kako i zašto. Probajte i vi!

Idem sad gledati utakmicu, odmorit mozak malo...

Kaj nisi više deist?

Spušil ti je Dinamo, btw, hehehehe...

This space for rent!
18 godina
moderator
1domagoj1 kaže...
mbaksa kaže...

...
  • Gmazovi i vodozemci su jako zahvalni kućni ljubimci - rijetko ih treba hraniti, zahtijevaju puno manje brige, i ako te fakat i ugrizu, manja je vjerojatnost infekcije nego da te ugrize recimo sisavac

A joj, Ljubo je bas fora, malo sam zavidan moram priznati ;). Al mislim da bi mi stara popi*zdila da imam zmiju za ljubimca...

Boldano, ovisi koji gmaz, neki imaju toliko puno bakterija u ustima da kad ugrizu, zrtve uglavnom umiru od infekcije, na taj nacin i love plijen.

Nabavi onda guštera, s njima se lakše sprijateljiti, a i ljudima kojima su zmije odbojne mogu biti simpatični. {#} Ni ja još nisam baš posve na čisto sa zmijama - planinskog žutokruga bih išao loviti, ali moram priznati da sam na zadnjem terenu bio čiken i nisam se baš potrudio da uhvatim poskoka. Kad govorim o lovu, govorim o lovu za biološka istraživanja - zmije se ulove, premjere, pofotkaju, označe i puste na mjesto na kojem su ulovljene.

Glede boldanog - to je prije iznimka, nego pravilo. Pa nećeš si takvog ljubimca uzimati, isto kao što si nećeš uzimati otrovnicu za po doma.

Kad stignem, nabacit ću par snimki male (ali zaista male - 15 cm?) bjelouške koju sam snimio u Zagorju - kako je to slatko malo biće! {#}

vexx5555 kaže...

I meni se sviđa zmija. Baš je cool. Eto nam nove teme-stav društva prema netradicionalnim vrstama kućnih ljubimaca.

:) Zmije su posebno zanimljiva kategorija - ljudi ih se po defaultu boje, misle da su ljigave i što ja znam. Zmije UOPĆE nisu ljigave, nego su mekane ("gumenaste"), imaju glatke ljuskice, hladne (osim ako temperatura nije visoka, s obzirom da su uvijek na sobnoj temperaturi ako su u hladu). A zašto ih se boje? Ili zašto su im gadne? To je sad pitanje. Je li to rezultat našeg prirodnog instinkta? Ili je to rezultat roditeljskog plašenja? Koji je možda proizašao iz religije? Pošto je zmija simbol zla? Zmije se kod nas bezveze demoniziraju.

Drago kaže...

Mislim da bi Ljubo njih svladao! {#}Šalim se. Pa Ljubo je jedna mirna, draga, kućna zmija. Mogu ga jedan dan dovesti u redakciju ako hoćeš, da ga upoznaš pa da vidiš da nije nimalo strašan, da se riješiš gadljivosti ili straha prema zmijama. {#}

16 godina
protjeran
Bilo je jedno istraživanje di su ustvrdili da se ljudi boje zmija i paukova "po defaultu"...
Straight Edge
17 godina
odjavljen
Što se događa s našim društvom?

Meni problem ne predstavlja niti jedna životinja koja ima zube manje od mojih i koja nije otrovna.

Jest da ovakvu veliku zmiju ne bih držao u kući zbog samog terarija jer bi taj morao biti ogroman. Ali inače razmišljam o nabavci iguane.

Jaco,moja mater te traži!
18 godina
moderator
M_dipl. kaže...
EDIT: Baksa, pa zar sam ja rekao da se takav igdje poučava. Ja tvrdim da se može i treba poučavati, ili se treba predmet preimenovati u Katolički vjeronauk bez zavjesa, no u tom bi slučaju postao protuustavan jer ne bi bilo alternativnih religija sa svojim vjeronaucima.

E, ako zbog ovog nisi zaslužio šamar, onda nisi zbog ničeg! Zašto temu zagađuješ konceptnim glupostima, kad znaš o čemu točno pričamo u temi? I onda mi još prigovaraš zbog toga što ti kažem da prestanešbullshitati bez pokrića?! A stvarno to i radiš?! Koji ti je vrag? Zašto se praviš lud?

18 godina
M_dipl. kaže...

Priča o nekonzistentnosti postoji do Augustina, poslije njega ne. Poslije toga naravno i dalje ima ljudi koji to tvrde i razrađuju ali se sve to može prevladati. Ja tvrdim da je konzistentna i da se može kao takva tumačiti i braniti od početka do kraja kao progresivni tok uzdizanja religijske samosvijesti (koju kršćani zovu milost) bez ikakvih problema. Za to treba biti kuhan i pečen na razdoblju od 1781. do 1831. u filozofiji, znati ponešto o modalnoj logici i znati dobro misao Augustina, Bonaventure i Dunsa Skota. Ništa više. Možda jednog dana, ako mi to ikada padne na pamet, i napišem oveći članak ili čak knjigu o tome. No, nemoj se nadati, sumnjam da će mi se dati baviti tim stvarima.

Niti jedan faking konkretan odgovor. Može ovako, a može i onako, a nije religija to čime se ljudi bave, već - tataaaaaaa - transcendentalni sustav! LOL. 

Ali uhvatimo se boldanoga.

Objasni mi konzistenciju u Postanku 1:1 do 1:5: 

1 U početku stvori Bog nebo i zemlju.

2 Zemlja je bila još pusta i prazna. Tama je ležala nad bezdanom. Duh je Božji lebdio nad vodama.

3 Tada reče Bog: "Neka bude svjetlost!" I postade svjetlost.

4 I vidje Bog, da je svjetlost bila dobra. Tako rastavi Bog svjetlost od tame.

5 Svjetlost nazva Bog dan, a tamu nazva noć, postade večer, i postade jutro - prvi dan.

Link: http://wwwyu.com/izrada/011mo001.htm. 

Dakle, već prvi dan (!) imamo noć i dan. Netko bi, glup kao ja, pomislio da to znači da je napravljeno Sunce, kao takvo, per se, an sich. Međutoa!

Postanak 1:14 do 1:19:

14 Tada reče Bog: "Neka budu svjetlila nebeska na svodu, da rastavljaju dan od noći, kao znakovi neka ona služe i pokazuju vremena, dane i godine.

15 Neka svijetle na svodu nebeskom, da rasvjetljuju zemlju!" I tako se dogodi.

16 Bog stvori dva velika svjetlila nebeska, veće, da vlada danom, i manje, da vlada noću, uz to još zvijezde.

17 Bog ih postavi na svod, da rasvjetljuju zemlju,

18 Da vladaju danom i noću, te rastavljaju svjetlost od tame. I vidje Bog, da je bilo dobro.

19 I postade večer, i postade jutro - četvrti dan.

E, sada, vidimo da je Sunce nastalo tek četvri dan. Malo je nejasno kako je onda "postade noć, i postade jutro, prvi dan", kada Sunce, Mjesec i "zvijezde" (glupi Bog očito nije svjestan da je i Sunce zvijezda - skoro kao da je priču izmislio čoban iz brončanog doba, a ne sveznajući Bog!) nastaju tek četvrti dan. 

Usput, da ne bi bilo zabune, što je prijevod Biblije noviji, to su "problematičniji" dijelovi progresivno mijenjani, pa zecovi više nisu "preživači", kako je mislio neki debil koji ih je tako klasificirao u Zakoniku, riječ "dan" postaje "doba" iako u originalu, Vulgati, tako ne stoji i općenito se prevoditelji trude smanjiti nelogičnosti kojih, po tebi, nema. 

Ako ne vjeruješ, imaš na internetu razne verzije Biblije uspoređivane s klasičnom za englesko govorno područje KJB.

Dakle, objasni mi samo ovo s danom i noći na prvi dan i Suncem koje se pojavljuje tek četvrti dan.

(Mrzim naš editor, smrt tko ga je napravio, neka mu Bog da koleru i kugu plus tifus pride..)

This space for rent!
18 godina
M_dipl. kaže...
Drago kaže...

..

Kaj nisi više deist?

Spušil ti je Dinamo, btw, hehehehe...

Jesam, agnostički deist, da. Samo to deist nisam htio ni govoriti kad je većini nepoznato ili nevažno.

Za djecu pred TV ekranima:

Deisti su ljudi kojima je ideja kršćanskog bogeka koji sluša molitve i ima bijelu bradu preglupa, a s druge strane nisu u stanju shvatiti teoriju evolucije, pa im neprestano fali - tataaaa! - "nedostajuća karika!{#}

Odabirom nevidljivog nezainteresiranog Boga, problem "nedostajuće karike" biva riješen...

(Sve zajebancija, frenda, nema ljutnje... nadam se...)

This space for rent!
18 godina
moderator
vexx5555 kaže...

Meni problem ne predstavlja niti jedna životinja koja ima zube manje od mojih i koja nije otrovna.

Dobar stav. {#}

vexx5555 kaže...
Jest da ovakvu veliku zmiju ne bih držao u kući zbog samog terarija jer bi taj morao biti ogroman. Ali inače razmišljam o nabavci iguane.

Super. Javi ako nabaviš, nabaci koju fotku!

Glede zmija, terarij bi po prostornoj dijagonali trebao biti barem 2x duljine zmije. Što će reći da je ovaj terarij Ljubi sad premalen i da treba napraviti novi, značajno veći. A još se sjećam dok je bio tek nešto veći od gujavice. {#} Vrlo često je veličina problem sa životinjama. Evo da vas upoznam s još jednim problemom. Djeca vide slatku malu kornjačicu u trgovini sa životinjama. Vuku mamu i tatu nek im kupe tu kornjačicu i imaju je kao ljubimca. Za nekoliko godina tako kornjačica (nazvana Cookie {#}) naraste na pravu kornjačetinu duljine oklopa od tridesetak centimetara! I što onda naprave? Bace tu kornjaču u prirodu! To rade s pancake kornjačama i s crvenouhim kornjačama - Zagrepčani ih obično bace u neko od jezera u Maksimiru. A to se ne smije! Jer su te kornjače veće od naših, ovo nije njihovo prirodno stanište, i onda se ugrožavaju naše vrste životinja. BTW imam u sobi već koju godinu i jednu takvu pancake kornjaču, koju smo uzeli iz Maksimira (bilo je ili to ili bi se kornjača trebala... khm... terminirati). Pa jednom tjedno, kad sebi slažem piletinu, i njoj dam nekoliko komada (iznenadio bi se čovjek kolko ta kornjača može pojesti).

18 godina
mbaksa kaže...

Mislim da bi Ljubo njih svladao! {#}Šalim se. Pa Ljubo je jedna mirna, draga, kućna zmija. Mogu ga jedan dan dovesti u redakciju ako hoćeš, da ga upoznaš pa da vidiš da nije nimalo strašan, da se riješiš gadljivosti ili straha prema zmijama. {#}

Ne gade mi se zmije naročito. Na Korčuli sam i sam na njima nehotice vršio neka biološka istraživanja autom, a i moje mačke.

Tako sad znam kako poskok izgleda kad preko njega prođe auto od tone i po, a moje mačke ih palpativno testiraju na tlak, vlak i perforaciju. 

Svejedno - dovedi mališu u redakciju, a ja ću ponijeti wok, začine i kinesku kuharicu - nek bude veselo!

This space for rent!
18 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Nabavi onda guštera, s njima se lakše sprijateljiti, a i ljudima kojima su zmije odbojne mogu biti simpatični. {#}

...

Glede boldanog - to je prije iznimka, nego pravilo. Pa nećeš si takvog ljubimca uzimati, isto kao što si nećeš uzimati otrovnicu za po doma.

Kad stignem, nabacit ću par snimki male (ali zaista male - 15 cm?) bjelouške koju sam snimio u Zagorju - kako je to slatko malo biće! {#}

... A zašto ih se boje? Ili zašto su im gadne? To je sad pitanje. Je li to rezultat našeg prirodnog instinkta? Ili je to rezultat roditeljskog plašenja? Koji je možda proizašao iz religije? Pošto je zmija simbol zla? Zmije se kod nas bezveze demoniziraju.

Iskreno, razmisljao sam o nabavci gustera, vec neko duze vrijeme jer postoje razne vrste, one o kojima se lakse brinuti, one o kojima se teze brinuti, vrste koje obitavaju na tlu, vrste koje obitavaju na drvecu, vrste koje obitavaju u vodi/kraj vode. Neke vrste zive u prosjeku 2-4 godine, neke i do 20 godina (cak i preko toga). Tesko se odluciti xD.

Glede boldano - naravno da je iznimka i naravno da si necu takvog ljubimca nabaviti {#}, zelio sam samo naglasiti da postoje i takvi ;).

Negdje sam citao, ali stvarno davno, pa se mutno sjecam, da taj strah od zmija (ofidiofobija) ili pauka (arahnofobija) proizlazi iz evolucije jer je prije bilo od vitalne vaznosti prepoznati na vrijeme prijetnju (u obliku neke otrovne zmije ili pauka valjda) pa se na taj nacin spasiti.

EDIT: Da ne zaboravimo na kaducej iliti Hermesov stap te Asklepijev stap.

Evo par iz domace kolekcije :D

Ovaj malac je zivio kod mene u toj boci Tomislava xD Ovaj malac je zivio kod mene u toj boci Tomislava xD
Poruka je uređivana zadnji put sri 14.9.2011 23:56 (1domagoj1).
17 godina
odjavljen
mbaksa kaže...

Glede zmija, terarij bi po prostornoj dijagonali trebao biti barem 2x duljine zmije. Što će reći da je ovaj terarij Ljubi sad premalen i da treba napraviti novi, značajno veći. A još se sjećam dok je bio tek nešto veći od gujavice. {#} Vrlo često je veličina problem sa životinjama. Evo da vas upoznam s još jednim problemom. Djeca vide slatku malu kornjačicu u trgovini sa životinjama. Vuku mamu i tatu nek im kupe tu kornjačicu i imaju je kao ljubimca. Za nekoliko godina tako kornjačica (nazvana Cookie {#}) naraste na pravu kornjačetinu duljine oklopa od tridesetak centimetara! I što onda naprave? Bace tu kornjaču u prirodu! To rade s pancake kornjačama i s crvenouhim kornjačama - Zagrepčani ih obično bace u neko od jezera u Maksimiru. A to se ne smije! Jer su te kornjače veće od naših, ovo nije njihovo prirodno stanište, i onda se ugrožavaju naše vrste životinja. BTW imam u sobi već koju godinu i jednu takvu pancake kornjaču, koju smo uzeli iz Maksimira (bilo je ili to ili bi se kornjača trebala... khm... terminirati). Pa jednom tjedno, kad sebi slažem piletinu, i njoj dam nekoliko komada (iznenadio bi se čovjek kolko ta kornjača može pojesti).

Za iguanu moram vidjeti zbog faxa,ali zainteresiran svakako jesam. Ono što me najviše brine je interakcija sa takvom životinjom-iguana baš i nije kao mačka da prede kad je zadovoljna ili da se igra. {#}

Neodgovorni vlasnici su svakako problem-ali opet se to teško regulira. Ragistracija kućnih ljubimaca? Trebalo bi svima ugraditi one čipove.

Jaco,moja mater te traži!
18 godina
moderator
Drago kaže...
Svejedno - dovedi mališu u redakciju, a ja ću ponijeti wok, začine i kinesku kuharicu - nek bude veselo!

{#}

18 godina
neaktivan
Drago kaže...

1. Niti jedan faking konkretan odgovor. Može ovako, a može i onako, a nije religija to čime se ljudi bave, već - tataaaaaaa - transcendentalni sustav! LOL. 

2. (Mrzim naš editor, smrt tko ga je napravio, neka mu Bog da koleru i kugu plus tifus pride..)
1. pa, na neki nacin to je i poanta dobre vecine filozofije. opisati ce ti cvijet (ili nuklearnu eksploziju) na 100 nacina, sa 100 razlicitih gledista i to na takav nacin da nikada neces shvatiti kako taj cvijet zapravo izgleda (ili nuklearna eksplozija).

(premotati na 35-u sekundu)
2. da, editor je koma LoL
“From the naturalistic point of view, all men are equal. There are only two exceptions to this rule of naturalistic equality: geniuses and idiots.”
Poruka je uređivana zadnji put sri 14.9.2011 23:57 (Littlemanbeingerased).
18 godina
neaktivan
Drago kaže...

Dakle, već prvi dan (!) imamo noć i dan. Netko bi, glup kao ja, pomislio da to znači da je napravljeno Sunce, kao takvo, per se, an sich. Međutoa!

Medutim, sada dolazimo do jos jedne klasicne "boljke" sto se tice tumacenja Biblije. Njeni prevodi!

1.In the beginning God created the heaven and the earth. 
2. And the earth was without form, and void; and darkness was upon the face of the deep. And the Spirit of God moved upon the face of the waters.

Isto tako, u starom zavetu ljudi su zivjeli preko 250 godina da bi se zivotni vijek namalio na, za nas shvatljivih, 70 do 100 godina.

Ipak nisi citao oba zavjeta, jel?

Max Headroom
Poruka je uređivana zadnji put sri 14.9.2011 23:59 (Lazarus Long).
18 godina

Edit: Za M_Dipla

Trol si drugar, šteta... {#}

Za Lazara: Jesam. Što s time?

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put čet 15.9.2011 0:00 (Drago).
18 godina
neaktivan
Drago kaže...

Pa ako jesi vidio bi da Bog kaze da je za njega vrijeme relativno. Za njega su 100 godine kao jedan dan a 1 dan moze biti kao 100 godine

Max Headroom
18 godina
M_dipl. kaže...

moji izvor* javlja,da ce te zazvat teta iz distribucuje & pretplate bug-a,te pocastit sa godisnjom pretplatom u povodu tvog rockasa u utorak.

*

pojam "moj/nas izvor" je veoma zafrkana stvar u rvackom novinarstu lol

18 godina
Lazarus Long kaže...
Drago kaže...

Pa ako jesi vidio bi da Bog kaze da je za njega vrijeme relativno. Za njega su 100 godine kao jedan dan a 1 dan moze biti kao 100 godine

Kažu da je relativnost vremena za Boga u Bibliji dokaz da je Bog znao za dilataciju prostor-vremena (naravski, on zna sve) prije nego je to Einstein i nama rekao, ali ne znam kako se to odnosi na Postanak?

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put čet 15.9.2011 0:15 (Drago).
18 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
...I što onda naprave? Bace tu kornjaču u prirodu! To rade s pancake kornjačama i s crvenouhim kornjačama - Zagrepčani ih obično bace u neko od jezera u Maksimiru. A to se ne smije! Jer su te kornjače veće od naših, ovo nije njihovo prirodno stanište, i onda se ugrožavaju naše vrste životinja. BTW imam u sobi već koju godinu i jednu takvu pancake kornjaču, koju smo uzeli iz Maksimira (bilo je ili to ili bi se kornjača trebala... khm... terminirati). Pa jednom tjedno, kad sebi slažem piletinu, i njoj dam nekoliko komada (iznenadio bi se čovjek kolko ta kornjača može pojesti).

Uh ti su mi najbolji. Takve bi kaznio novcanom kaznom istog trena, al s obzirom u kakvoj drzavi zivimo...{#} A zapravo, cak i ako se ulovi zivotinja koja i ima prirodno staniste ovdje, treba biti oprezan kad se vraca u prirodu (zbog bolesti koje se mogu prenjeti na taj nacin, mozda bas u tom periodu kad ju se pusta u prirodu njezina vrsta hibernira i sl.).

18 godina
M_dipl. kaže...

LOL, guglaj malo, pročitaj De libero arbitrio i De civitate Dei pa pročitaj što su sjemena počela i kako se taj konkretni problem riješio. Taj je još sitan, ima ih daleko problematičnijih (kao problem slobode čovjeka i palih anđela, tj. kako je moguće da pali anđeli imao slobodu nemoralnog djelovanja ako su stvoreni izravnim božjim činom koji je apsolutno savršenstvo i u sebi nema nikakav nemoral niti nedostatak dobra, znači da je nemoral došao "izvana", a to kanon ne dopušta, da si baja taj bi primjer naveo jer to je pravi, ovo je za djecu). :)

Neću. Objasni mi ti rješenje problem dana, večeri i noći u svijetu gdje ne postoji Sunce. Velika lampa?

This space for rent!
18 godina
moderator
vexx5555 kaže...
Za iguanu moram vidjeti zbog faxa,ali zainteresiran svakako jesam. Ono što me najviše brine je interakcija sa takvom životinjom-iguana baš i nije kao mačka da prede kad je zadovoljna ili da se igra. {#}

Ako te to brine, onda još nisi spreman za zmiju kao kućnog ljubimca. Kod još i možeš očekivati nešto interakcije, kod zmija baš i ne.

vexx5555 kaže...
Neodgovorni vlasnici su svakako problem-ali opet se to teško regulira. Ragistracija kućnih ljubimaca? Trebalo bi svima ugraditi one čipove.

Ha... Teško rješiv problem. Čipiranje terarijskih/akvarijskih životinja nema smisla, s obzirom da se te životinje u pravilu mogu naći u prirodi samo ako ih vlasnik pusti. Treba educirati kupce životinja - kupci trebaju biti svjesni koliko konkretna životinja zahtijeva brige i, najbitnije, koliko naraste. To i kažem - nisu svjesni posljedica odabira svog budućeg kućnog ljubimca - valjda u dućanu ne shvaćaju da će kornjačica koja je veličine manje od polovice kompjuterskog miša jednog dana narasti na grdosiju od nekoliko kila (naravno, ovisi o vrsti). Uglavnom, mislim da je ključ u edukaciji, a neodgovornih vlasnika će uvijek biti.

18 godina
neaktivan
Drago kaže...

ali ne znam kako se to odnosi na Postanak.

Zato sto se u postanku kaze da je sve nastalo u roku od 7 dana.

Max Headroom
18 godina
neaktivan
Lazarus Long kaže...
...

Isto tako, u starom zavetu ljudi su zivjeli preko 250 godina da bi se zivotni vijek namalio na, za nas shvatljivih, 70 do 100 godina.

Ipak nisi citao oba zavjeta, jel?

Ako cemo picajzlit, vrijeme i jest relativno {#}.

@Drago

Vjerojatno si mislio na vremensku dilataciju ;)

Lazarus Long kaže...

O ovome sam vec trabunjal, ako se ne varam cak u ovoj temi, jos je Garfield bio aktivan xD

18 godina
Lazarus Long kaže...
Drago kaže...

ali ne znam kako se to odnosi na Postanak.

I dalje ne razumijem.

Piše da je sve nastalo za šest dana, zapravo (dva stiha kasnije kaže da je sve nastalo u jednom danu, ali nemojmo sada ići tu, to ostavljam za M_Dipla...).

Ako i "dan ne znači naš dan" već neki drugi neodređeno drugi vremenski period (pikosekunda, stoljeće, milenij... - za koga - Boga ili nas? Opet nebitno - Bog radio stoljećima, za nas to bilo samo jedan dan ili Bog radio danima, za nas bila stoljeća?) ne znam kamo smjeraš s time i kako to pojašnjava nedostajeće sunce?

This space for rent!
18 godina
neaktivan
M_dipl. kaže...
(...) Taj je još sitan, ima ih daleko problematičnijih (kao problem slobode čovjeka i palih anđela, tj. kako je moguće da pali anđeli imao slobodu nemoralnog djelovanja ako su stvoreni izravnim božjim činom koji je apsolutno savršenstvo i u sebi nema nikakav nemoral niti nedostatak dobra, znači da je nemoral došao "izvana", a to kanon ne dopušta(...)

netko se uistinu bavio time?

ffs. previse slobodnog vremena.

laku noc. {#}

“From the naturalistic point of view, all men are equal. There are only two exceptions to this rule of naturalistic equality: geniuses and idiots.”
18 godina
M_dipl. kaže...

Lijenčino jedna neuka. Neuka i nezahvalna!

Augustin je problem riješio navodeći da bog stvara sve stvari na svijetu (neke direktno neke indikretno) putem sjemenih počela (nespretan prijevod jer u originalu je rationes seminales, nije isto). Ona su metafizički entiteti koji sadrže bit stvorenoga i od početka vremena su tu, samo se razvijaju različitom brzinom i stilom. Na taj način, u jednom je navodu govor o sjemenom počelu svjetla (sunca) a u drugom o realiziranom svjetlu (suncu). To je najkraće i najkonciznije što mogu, mnogo suptilnosti i ljepote te ideje se gubi u ovom formatu al štaš, nemam vremena bavit se s time sada, paralelno radim na jednom članku o marksizmu i filozofiji prakse pa mi se teško prebacivati sa sakralnog na pogano i obrnuto. :D

Hvala. Problem je, međutim, što ti za dan, večer i noć, treba Sunce, a ne sjemeno počelo Sunca, kao što ti i za goveđi gulaš treba govedo, a ne sjeme u bikovim jajcima. 

Ne znam da li sam bio dovoljno jasan, ako treba mislim da negdje imam i slike...

Edit: Pojašnjenje

Dobro za gulaš Dobro za gulaš
Ne baš dobro za gulaš Ne baš dobro za gulaš
This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put čet 15.9.2011 0:28 (Drago).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice