Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.280.247
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
18 godina
moderator
Re: Što se događa s našim društvom?
Littlemanbeingerased kaže...
mbaksa kaže...

I sad kako sam to pisao, ajde pokušah malo proguglati. Evo ti ovdje plan i program za vjeronauk za osnovnu školu (ajde neka se netko potrudi pronaći i za srednju): http://gs-kateheta.hbk.hr/media/NPiPvjeronauk.pdf

srednja: 

http://www.google.hr/url?sa=t&source=web&cd=1&sqi=2&ved=0CBYQFjAA&url=http%3A%2F%2Fpublic.mzos.hr%2Ffgs.axd%3Fid%3D15263&rct=j&q=plan%20i%20program%20nastave%20vjeronauka%20u%20srednjim%20%C5%A1kolama&ei=nJZwTrCkKu2O4gSr4rmeCQ&usg=AFQjCNEDeBgd0Co-ZzoztomQj8A9-mRHRg&cad=rja

edit:

LoooL

ovaj dio mi je najbolji: Posebnost kršćanstva u odnosu na druge religije

Tnx. Isti vrag kao za osnovnu školu, samo malo bolje zamaskirano. Važno je uočiti i da naziv oba predmeta nije Vjeronauk, nego Katolički vjeronauk. Katolička propaganda i indoktrinacija. Glavno da će M_dipl izmišljati svoju idealističku/utopijsku verziju "vjeronauka" i to prodavati pod predmet koji objektivno promatra religije. {#}

17 godina
protjeran

Previše su zakomplicirali, mogli su jednostavno u plan i program napisati : Join the dark side, we have cookies

''Mulder, toads just fell from the sky!'' ''I guess their parachutes didn't open.''
18 godina
neaktivan

da, generalno su isti. tj. indoktinirajuci.

a iskreno, ne vidim nikakav smisao "objektivne obrade religija" - bilo koje. mozda, ali veliko mozda, obrade tih knjizurina, kompilacija bajki, kao knjizevnoga djela.

kad smo vec kod toga, taktika koju primjenjuje jedan vjeroucitelj:

"Unatoč niskim kriterijima, razina znanja mojih učenika je nula. Ako netko opsuje ili uvrijedi mene ili drugog učenika, to sankcioniram jedinicama iz komunikacije. Ako pokaže bilo kakav napredak, dobiva peticu iz zalaganja. Petice dajem i učenicima koji mi u ponedjeljak ili utorak znaju reći barem nešto o nedjeljnoj propovijedi - poput podatka po čijem je evanđelju svećenik govorio. Takve sam petice ove godine podijelio samo dvije - objašnjava svoje metode vjeroučitelj Kožul."

http://www.jutarnji.hr/ravnatelji--vjeroucitelji-ne-znaju-raditi-u-skoli--vjeroucitelji--ucenici-nista-ne-rade-i-pojma-nemaju/618975/

“From the naturalistic point of view, all men are equal. There are only two exceptions to this rule of naturalistic equality: geniuses and idiots.”
18 godina

ovaj dio mi je najbolji: Posebnost kršćanstva u odnosu na druge religije

Mislim da je to više u smislu isticanja različitosti kršćanstva u odnosu na druge religije. 

This space for rent!
18 godina

Baksa, mozes li mi malo pojasniti zasto smatras religije stetnim za drustvo?

Ali uzmi u obzir religiju kao religiju, ne religiju kako je vjerski vodje interpretiraju i iskoristavaju...

Ja sam ateist, ali ne smatram religiju kao takvu stetnu za drustvo, dapace, smatram je dobrom jer ogromnom broju ljudi predstavlja neki oblik psihoterapije ili sto vec...

I am creationist. I believe man created god.
18 godina
neaktivan

@drago - da, pretpostavljam i ja da je tako. ali naslov jedinice je urnebesan.

edit:

@tnakir - psihoterapija uz koristenje teskih lijekova :)

“From the naturalistic point of view, all men are equal. There are only two exceptions to this rule of naturalistic equality: geniuses and idiots.”
Poruka je uređivana zadnji put sri 14.9.2011 14:36 (Littlemanbeingerased).
18 godina
moderator

I onda samo ostaje te različitosti predstaviti kao prednosti.

17 godina
protjeran

Moj generalni stav je (priznajem, parolaški ''skresan'') da religiju treba proučavat, ne i poučavat.

''Mulder, toads just fell from the sky!'' ''I guess their parachutes didn't open.''
18 godina

Objasni?

Eto, u onoj temi kenjamo o WTC-u i slicno. Ljudi su nakon gubitka voljenih potrazili utjehu u molitvi i slicno. Dakle, sa religijom si ljudi "krpaju" emocionalne i psiholoske rupe. Tko voli nek izvoli. Ja ih krpam alkoholom i ostalim opijatima.

18 godina
tnakir kaže...

Ali uzmi u obzir religiju kao religiju, ne religiju kako je vjerski vodje interpretiraju i iskoristavaju...

Ja sam ateist, ali ne smatram religiju kao takvu stetnu za drustvo, dapace, smatram je dobrom jer ogromnom broju ljudi predstavlja neki oblik psihoterapije ili sto vec...

Ovo to je malo naivno.

Prvo, uzmi guglo pa pogledaj povezanost psihičkih bolesti s vjerskim fundamentalizmom. Ako išta, čini se da oni koji ozbilnjo shvaćaju religiju imaju daleko veću skolnost i neurozama i psihozama nego oni koji to ne čine. Dakle, religija nije "psihoterapija", već ti nakon religijske indoktrinacije treba psihoterapija. 

Vjerojatno si mislio reći "utjeha", ali i to je problematično. 

Ja ne znam kakva je "utjeha" misliti da ćeš ti ako si vjernik otići u Raj, a tvoj susjed, brat, prijatelj ili 75% onih na ovom svijetu koji ne dijele tvoju religiju (u slučaju da si katolik ili musliman, još više ako si pripadnik neke manje denominacije) otići u vječne paklene muke. 

Meni to ne izgleda kao utjeha ni psihoterapija. 

Na koncu, religija, ako je se shvati imalo ozbiljno, sa sobom donosi:

- neljudska i protuljudska pravila ("rođenje u grijehu", "bezvrijednost" i "slabost" čovjeka, pokoravanje nevidljivom autoritetu "većem od sebe" itd);

- tumačenje svijeta na kretenski način ljudi iz bronzanog doba, u što je uključen i pseudoznanstveni pokušaj objašnjenja fizičkog svijeta - nastanak svemira, ljudi, biljaka i životinja, što je opet sve u suprotnosti sa stvarnim činjenicama;

- izdvajanje drugih i drugačijih (pederi, lezbe, druge vjeroispovijesti, ateisti, bijelci, crnci, Hindusi, ne-hindusi...) kao "zakinutih" kojima treba "pomoć", a koja se sastoji u "misionarstvu", odnosno nasilnom "uvođenju u religiju"

Religija je izvrstan okvir za mržnju jer ne barata činjenicama i podacima, već "objavljenim istinama" koje se ne propituju, a ako ih propituješ, onda si mučko đubre i neprijatelj

This space for rent!
18 godina
tnakir kaže...

Objasni?

Eto, u onoj temi kenjamo o WTC-u i slicno. Ljudi su nakon gubitka voljenih potrazili utjehu u molitvi i slicno. Dakle, sa religijom si ljudi "krpaju" emocionalne i psiholoske rupe. Tko voli nek izvoli. Ja ih krpam alkoholom i ostalim opijatima.

LOL. Međutim, da nije bilo religijskih fanatika koji su se zabili u WTC, ne bi trebalo ni tražiti "utjehu u molitvi".

BTW, i Majka Tereza je tražila utjehu u molitvi, ali je nešto nije baš nalazila...

This space for rent!
18 godina
moderator
tnakir kaže...

Bilo bi najbolje da pogledaš Dawkinsov Root of All Evil i sl., da pogledaš videiće Sama Harrisa na YouTubeu te da pogledaš cjelokupni opus Atheist Experiencea, Christophera Hitchensa. Uglavnom, svi ti ljudi jako slično razmišljaju i u gotovo svim slučajevima se slažem s njima (zapravo, u ovom trenutku mi ne pada na pamet nešto u čemu se ne slažem s njima).

Ja ti sad tu mogu kuckati tone i tone teksta, no iz njihovih videa će ti ubrzo postati jasno zašto religije smatram štetnim za društvo. Ukratko rečeno - zato jer indoktriniraju, zato jer djecu od malih nogu uče neistinama, zato jer suzbijaju kritičko razmišljanje, zato jer omogućavaju sukobe temeljene na mržnji (izmisle neprijatelje i razlog zašto se treba boriti protiv njih - u zadnje vrijeme najveći neprijatelji su im ateisti i homoseksualne osobe), uključujući ratove, zato jer za sebe prave iznimku, zato jer otežavaju osobni razvoj čovjeka namećući mu ograničena koja čovjek nikad nije ni ne bi trebao imati, zato jer čovjeka čine manje vrijednim ili grešnim pa mu onda sebe nude kao lijek za to, zato jer nisu utemeljene na činjenicama, nego na prastarim knjigama punima nebuloza i stvarima koje danas smatramo nemoralnima, i umjesto da se te knjige odbace i napišu se nove koje će biti u skladu s činjenicama, manipulira se s "tumačenjem" tih knjiga (zloglasni apologeti) itd. Milijardu je razloga.

https://www.youtube.com/results?search_query=sam+harris&aq=f

http://www.atheist-experience.com/archive/

https://www.youtube.com/results?search_query=christopher+hitchens&aq=f

18 godina
Drago kaže...

Religija je izvrstan okvir za mržnju jer ne barata činjenicama i podacima, već "objavljenim istinama" koje se ne propituju, a ako ih propituješ, onda si mučko đubre i neprijatelj

Drago nisi procitao sto sam napisao. Rekao sam religija kao takva, ne kako je ljudi iskoristavaju. Sto je lose u 10 bozjih zapovjedi? Sto je lose u budizmu? Religije vecinom propovijedaju ljubav, toleranciju, filantropiju, pomaganje. Mislio sam o religiji u tom kontekstu, ne u kontekstu zderanja tijela kristovoga i lokanje njegove krvi, strasenja paklom i rajem i slicno. 

Drago kaže...

LOL. Međutim, da nije bilo religijskih fanatika koji su se zabili u WTC, ne bi trebalo ni tražiti "utjehu u molitvi".

BTW, i Majka Tereza je tražila utjehu u molitvi, ali je nešto nije baš nalazila...

Bas kao sto si reko, religijski fanatici. Sa tim si sve reko. Btw sto je falilo M. Tereziji?

Poruka je uređivana zadnji put sri 14.9.2011 15:00 (tnakir).
18 godina
neaktivan
tnakir kaže...

vegetiranje. prihvacanje zadanoga stanja kao neizbjeznoga.

spavanje dok si budan.

(sto se tice zrtvi wtc-a i njihovih obitelji. hebiga. mozda bi bilo bolje da se propitaju kakvu to vanjsku politiku vode njihove "vodje" posto postoje ljudi koji su spremni riskirati sve da im nanesu bol.)

18 godina
moderator
tnakir kaže...
Drago nisi procitao sto sam napisao. Rekao sam religija kao takva, ne kako je ljudi iskoristavaju. Sto je lose u 10 bozjih zapovjedi?

Kad to usvojiš, idemo dalje. {#}

17 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
tnakir kaže...

Ja ti sad tu mogu kuckati tone i tone teksta, no iz njihovih videa će ti ubrzo postati jasno zašto religije smatram štetnim za društvo. .

ali ne možeš dati nijedan konkretan odgovor po pitanju smtrnosti,duhovnosti i ostalih elementarnih pitanja tipa: kako i zašto postojimo?
kao ni znanost koja se kilavi već stoljećima i ništa nije u tom smislu otkrila,osim možda biologije,ali se svojom popularizacijom gura da uzme primat glavne religije
zato postoji religija,i postojaće dok je svijeta i vijeka

pišem kao ateist , proklet neznanjem i razapet u vakumu besmisla

18 godina

vegetiranje. prihvacanje zadanoga stanja kao neizbjeznoga.

spavanje dok si budan.

(sto se tice zrtvi wtc-a i njihovih obitelji. hebiga. mozda bi bilo bolje da se propitaju kakvu to vanjsku politiku vode njihove "vodje" posto postoje ljudi koji su spremni riskirati sve da im nanesu bol.)

Nebih se slozio. Postoje ljudi koji ne vegetiraju nego trude zivjeti tu svoju vjeru koliko mogu, pomazu ljudima humanitarnim radom i slicno.

Sto se tice zrtava 9/11, u tom trenutku im nije bilo do politike, nego im je trebala utjeha, tu su je pronasli. Kao sto rekoh, svatko se tjesi na svoj nacin.

@Seneka - postojimo radi ocuvanja vrste. Nema tu nikakve velike pameti. Darvinizam. Evolucija. Nema tu nekog viseg cilja. Mi smo samo pametnije zivotinje i to je to.

Poruka je uređivana zadnji put sri 14.9.2011 15:02 (tnakir).
18 godina
neaktivan
tnakir kaže...

Drago nisi procitao sto sam napisao. Rekao sam religija kao takva, ne kako je ljudi iskoristavaju. Sto je lose u 10 bozjih zapovjedi? Sto je lose u budizmu? Religije vecinom propovijedaju ljubav, toleranciju, filantropiju, pomaganje. Mislio sam o religiji u tom kontekstu, ne u kontekstu zderanja tijela kristovoga i lokanje njegove krvi, strasenja paklom i rajem i slicno. 

1. I am the Lord your God, who brought you out of the land of Egypt, out of the house of slavery;

2. You shall not make for yourself an idol, whether in the form of anything that is in heaven above, or that is on the earth beneath, or that is in the water under the earth.

You shall not bow down to them or worship them; for I the Lord your God am a jealous God, punishing children for the iniquity of parents, to the third and fourth generation of those who reject me,

but showing steadfast love to the thousandth generation of those who love me and keep my commandments.

...

10. You shall not covet your neighbour’s house; you shall not covet your neighbour’s wife, or male or female slave, or ox, or donkey, or anything that belongs to your neighbour.

meni zvuci kao poprilicno ljubomorni bog koji voli zapovijedati - diktator?.

18 godina
moderator
seneka kaže...
mbaksa kaže...
tnakir kaže...

Ja ti sad tu mogu kuckati tone i tone teksta, no iz njihovih videa će ti ubrzo postati jasno zašto religije smatram štetnim za društvo. .

ali ne možeš dati nijedan konkretan odgovor po pitanju smtrnosti,duhovnosti i ostalih elementarnih pitanja tipa: kako i zašto postojimo?
kao ni znanost koja se kilavi već stoljećima i ništa nije u tom smislu otkrila,osim možda biologije,ali se svojom popularizacijom gura da uzme primat glavne religije
zato postoji religija,i postojaće dok je svijeta i vijeka

pišem kao ateist , proklet neznanjem i razapet u vakumu besmisla

Poanta tvog posta je - što konkretno? Ne mogu (osim ovog "zašto postojimo" - postavljaš pitanje koje nema smisla, jer implicira da postojanje mora imati razlog -  dakle, razlog, a ne uzrok). Ne mogu ni religije. What's your point?

18 godina
mbaksa kaže...

Kad to usvojiš, idemo dalje. {#}

Cjepidlacis. Ja 10 bozjih zapovjedi gledam - ne izvodi piydarije. Budi dobar i bit ce ti dobro.

Littlemanbeingerased preskoci ova sranja vezana za molitvu i stovanje boga.

Poruka je uređivana zadnji put sri 14.9.2011 15:05 (tnakir).
17 godina
protjeran

Da se ubacim nakratko.

Mislim da nema smisla govoriti o religiji izuzetoj od čovjeka.

Uostalom, nije li jedan od najvećih problema upravo ta interpretacija koja zbog hrpetine metafora i višeznačnih napisa otvara mogućnosti za sve, već navedene i povijesno dokumentirane, negativne posljedice?

14 godina
tnakir kaže...

Cjepidlacis. Ja 10 bozjih zapovjedi gledam - ne izvodi piydarije. Budi dobar i bit ce ti dobro.

Citirat ću našeg Rojsa - "Ja svih 10 božijih zapovijedi poštujem, osim one jedne, jel zna se koje". :)

{One death is tragedy, but a million deaths is statistics}
18 godina
Ranko Kukumar kaže...
tnakir kaže...

Citirat ću našeg Rojsa - "Ja svih 10 božijih zapovijedi poštujem, osim one jedne, jel zna se koje". :)

Ne ukradi? :D

Uglavnom, Baksa, Drago... znate tocno sto sam htio reci, nemojte me sad podyebavat.

Poruka je uređivana zadnji put sri 14.9.2011 15:08 (tnakir).
18 godina
neaktivan
tnakir kaže...

Nebih se slozio. Postoje ljudi koji ne vegetiraju nego trude zivjeti tu svoju vjeru koliko mogu, pomazu ljudima humanitarnim radom i slicno.

Sto se tice zrtava 9/11, u tom trenutku im nije bilo do politike, nego im je trebala utjeha, tu su je pronasli. Kao sto rekoh, svatko se tjesi na svoj nacin.

veg·e·tate (vj-tt)

1. To grow or sprout as a plant does.
2. Pathology To grow in size or spread abnormally.
3. To exist in a state of physical or mental inactivity or insensibility.
4. Informal To engage in relaxing or passive activities, such as watching television

edit:

zasto da to preskocim (moljakanje)? ti si spominjao deset zapovijedi. a jedna kaze da smo mali drek koji ako ne vjeruje ce nahebati (i generacije nakon toga).

http://www.dvrbs.com/world/GeorgeCarlin-TheTenCommandments.htm - ovo mi je predobro bilo.

Poruka je uređivana zadnji put sri 14.9.2011 15:16 (Littlemanbeingerased).
18 godina

veg·e·tate (vj-tt)

1. To grow or sprout as a plant does.
2. Pathology To grow in size or spread abnormally.
3. To exist in a state of physical or mental inactivity or insensibility.
4. Informal To engage in relaxing or passive activities, such as watching television

Nisu svi ovce i samo ovce.

17 godina
neaktivan

Molio bih moderatore da se prisjete 7 velikih tema vezanih za religiju i osvježe bar jednu od nijh.

There's no time to lose, I heard her say Catch your dreams before they slip away
18 godina
moderator
tnakir kaže...
Ranko Kukumar kaže...
tnakir kaže...

Ne ukradi? :D

Uglavnom, Baksa, Drago... znate tocno sto sam htio reci, nemojte me sad podyebavat.

I ti shvaćaš točno što mi govorimo. Tih deset "božjih" zapovijedi mogu se svesti na tek par - čemu one nebuloze o gospodinu bogu? To je UCJENA! Takve "božje zapovijedi" su nemoralne. Također, dvije zadnje (

1. Ne poželi žene ni muža bližnjega svoga!
  2. Ne poželi nikakve stvari bližnjega svoga!

)

su naprosto debilne. Čovjek nema kontrolu nad svojim željama, odnosno hoće li ili neće nešto poželjeti.

Dovoljne su dvije: budi pošten i ne ubij, osim da zaštitiš. I zbog čega onda gurati religiju u to? I po čemu bi onda tu religija bila dobra što nosi svoje zapovijedi? Čini te grešnikom zbog nečeg što nije pod tvojom kontrolom i ucjenjuje te! To je po tvojem mišljenju dobro, pozitivno?

18 godina
tnakir kaže...

1) Drago nisi procitao sto sam napisao. Rekao sam religija kao takva, ne kako je ljudi iskoristavaju. 2) Sto je lose u 10 bozjih zapovjedi? Sto je lose u budizmu? Religije vecinom propovijedaju ljubav, toleranciju, filantropiju, pomaganje. Mislio sam o religiji u tom kontekstu, ne u kontekstu zderanja tijela kristovoga i lokanje njegove krvi, strasenja paklom i rajem i slicno. 

..

3) Bas kao sto si reko, religijski fanatici. Sa tim si sve reko. Btw sto je falilo M. Tereziji?

1) Što je to "religija kao takva". Religija je skup vjerovanja i pravila - upravo ovakva kakvu sam ti je ja opisao. To što se zapadno društvo sekulariziralo pa su ljudi većinom "kulturološki vjernici", a zapravo se ne pridržavaju osnovnih postulata svoje religije (ne suzdržavaju se od predbračnog seksa, ne vjeruju baš u sve priče iz Starog i Novog zavjeta, ne smatraju abortus ubojstvom koriste kontracepciju, rade na "dan Gospodnji", ne kamenuju djecu koja ih uvrijede, ne drže robove itd.) je opreka "religiji kao takvoj", a zbog toga se Jezerinac i ekipica oko njega jako i bune jer bi oni željeli "povratak korijenima" . 

2) Što je dobro? Nabroji mi 10 zapovjedi pa ćeš vidjeti da se mogu svesti na tri dobre (ne ubij, ne ukradi i nemoj lažno svjedočiti), a ostalo su budalaštine. Plus što su te tri karakteristične moralne norme za sva ljudska društva, pa čak i više primate s počecima protomoralnosti, dakle, judeokršćanstvo ih uzima sebi kao odavno etablirane u ljudskom društvu i dodaje im još indoktrinacijskih gluposti koje nemaju veze s moralom i etikom već s uspotavom podaništva prema "višem biću", a zapravo tumačima volje višeg bića - svećeničkoj kasti.

3) Majka Tereza je ozbiljno sumnjala da postoji ikakav Bog, guglaj, a o njenoj umiraonici za indisjku sirotinju, načinu na koji je dolazila do novca i kako ga je slala dalje u Vatikan, umjesto da uloži u hospicij pisano je više puta. Ne da mi se tražiti linkove, ako se Baksi da. 

This space for rent!
18 godina
mbaksa kaže...

I ti shvaćaš točno što mi govorimo. Tih deset "božjih" zapovijedi mogu se svesti na tek par - čemu one nebuloze o gospodinu bogu? To je UCJENA! Takve "božje zapovijedi" su nemoralne. Također, dvije zadnje (

1. Ne poželi žene ni muža bližnjega svoga!
  2. Ne poželi nikakve stvari bližnjega svoga!

)

su naprosto debilne. Čovjek nema kontrolu nad svojim željama, odnosno hoće li ili neće nešto poželjeti.

Dovoljne su dvije: budi pošten i ne ubij, osim da zaštitiš. I zbog čega onda gurati religiju u to? I po čemu bi onda tu religija bila dobra što nosi svoje zapovijedi? Čini te grešnikom zbog nečeg što nije pod tvojom kontrolom i ucjenjuje te! To je po tvojem mišljenju dobro, pozitivno?

Da, shvacam. Kao sto rekoh, zaboravi ove o stovanju boga. Naravno da ce se "zastititi". To ti je ko da potpises ugovor sa neznam ni ja kime u kojem pise da si obavezan ovo, ovo i ovo.

Ovo ne pozeli interpretiraj kao ne ukradi i nemoj jebuckati zenu koja je zauzeta. 

Dalje, postenje je relativan pojam. Biti posten meni ili nekom provalniku nije isto. On ne osjeca krivnju ni griznju savjesti ako uzme cokoladu iz ducana i ne plati je. Ja sam papak, i kad mi blagajnica naplati krivo u moju korist vratim se da to popravim.

17 godina
neaktivan

Umjesto zadnja 2 posta mogli ste mi jednostavno reći "No! Why? F*$# you! that's why!!"

There's no time to lose, I heard her say Catch your dreams before they slip away
Poruka je uređivana zadnji put sri 14.9.2011 15:17 (wyks).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice