Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.221.821
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Re: Sta se dogadja s nasim drustvom ?
Psiho246 kaže...

Udaranje kao odgojna mjera - DA!

Bezvezno nasilje i zlostavljanje - NE!

Ja stvarno ne znam kako mozak nekih forumasa funkcionira.

Kako tocno vi mislite voditi normalan razgovor sa 10 godisnjakom ili probat racionalizirat situaciju sa njim oko sranja kojeg je napravio?

Djeca su iracionalna i ako su nestasna/neodgojena/razmazena sve sto im vi kazete ce im kroz jedno uho uci, a kroz drugo izaci.

Kad razgovor nema apsolutno nikakvog utjecaja na dijete, sto je razumljivo, kako vi mislite odgojiti dijete?

Ili ga mislite pustiti da radi po svojemu?

točno , kolegi (s)izgoreo  je svijet savršen i sve mu je idealno , a to nerijetko nije tako.

18 godina
neaktivan
tnakir kaže...

Da, tvoj klinac od 7 - 8 godina ce skuziti da moras platiti ratu za kredit i da neces imat za hranu a kamoli za njegov novi mobitel. Slazem se da klinca treba ukljuciti u odluke u kojima on moze odlucivati (kao sto si reko namirnice i slicno jer time dajes do znanja da se i njega postuje i da je on ravnopravan clan obitelji), ali da klinac odlucuje o nekim stvarima koje jos ne kuzi tipa kucni budget (ja dok sam bio klinac nisam imao pojma koliko toga moji starci imaju poplacati, pocevsi od struje vode komunalija bla bla)... 

Nitko ne kaze da se silom mora pokazivati tko je gazda (zasto uopce mora postojati gazda?), vec jednostavno sa fizickim kaznjavanjem (dakle ne premlacivanjem vec malo po dupetu) treba pribjeci kada razgovor ne upali. Nitko ne spominje izivljavanje, ali sa razgovorom se ne moze sve rijesiti. 

sada zapazi čim je ranije moguće u postu koji si citirao, mislio sam naravno na psihofizički razvoj i kapacitete djeteta u razvoju tj. njegove mogućnosti razumjevanja

Danny_HR kaže...

1. Naravno da trebaju "gazde" i da treba autoritet.

Roditelj koji je djetetu samo prijatelj i njemu ravan, a nije mu autoritet, ne može biti dobar roditelj. Tu može svatko trubiti što želi, ali to je jednostavno tako.

Nikad nisam dobio batina od roditelja, ali sam u njima vidio autoritet. Bez toga obitelj ne može funkcionirati.

Ono što ti zamišljaš idealno je stanje svijeta, ali kao takvo ne može postojati. Roditelj bez autoriteta ne može odgojiti dijete niti odgojiti osobu koja će poštivati bilo što drugo osim svog bića.

2. Nisi li poštivanje zaslužio činjenicom da si dijete donio na svijet, da mu pružaš sve što ima, da skrbiš o njemu i brineš da su mu sve potrebe zadovoljene?

Što bi još trebao? Ako mi to nije zaradilo poštovanje, ne znam što jest.

1. autoritet se zaslužuje kao što sam rekao, načinom, postupcima...

2. dijete može biti dovedeno na svijet i od trećih osoba a to što mu pružaš sve što ima može biti premalo, brinuti da su mu potrebe zadovoljene uopće ne ovisi o tome što mu pružaš sve što ima ili si ga donio na svijet, pravilno bi bilo pružaš mu koliko mu je potrebno i sve su mu potrebe zadovoljene... što bi još trebao? potruditi se odgojiti ga kvalitetno tada autoritet dolazi sam po sebi, naravno cilj nije zasluživati autoritet, cilj je kvalitetan odgoj koji podrazumjeva što manje ili po mogućnosti ništa stege, ukoliko roditelj želi isključivo autoritet nad nekim bićem neka odgaja psa a nek svoju djecu prepusti nekom drugom...

u obitelji se vježbaju kooperativnost, solidarnost, raspodjela odgovornosti (po mogućnostima), suodlučivanje, ljubav, prevladavanje prepreka u svijetu izvan obitelji... stega je za životinje

APazinjan kaže...

Kad vidim kakvih tukaca ima koji ne žele obitelj, po meni je već činjenica da si roditelj dovoljna zasluga. 

Poštuj oca i majku da dugo živiš i dobro ti bude na zemlji.

poštuj onoga tko je to zaslužio, činjenica da si roditelj može značiti da ga nisi na vrijeme izvadio npr., ili da si izdržao trudnoću, mogao si dijete isto tako ostaviti na smeću ili pred ubožištem, zašto molit ću lijepo tukcima nazivaš one koji ne žele obitelj? (mislim na one koji ne žele djecu, jesisi li na to mislio?)

http://www.youtube.com/user/Anarchitektur
Poruka je uređivana zadnji put pon 21.3.2011 15:28 ((s)izgoreo).
17 godina
neaktivan
tnakir kaže...
Sto se tice pasa... kako alfa muzjak pokaze nekom da to nije u redu? Uhvati ga zubima za siju i baci ga na pod. Upravo to roditelj treba pokazati - tko je autoritet, a to sigurno nece postici govorancijama tipa dr. Phil. Ne kazem da sa djetetom probleme treba rjesavati iskljucivo batinom, ali zna se kada rijeci postanu metoda koja ne uspjeva i kada treba preci na iducu odgojnu metodu.

Hm, nije to baš tako. Imao uzgoj/čopor pasa, pa da kažem koju o tome..

Kuje su mi se uvijek kotile u zasebnom dvorištu, a štence sam obično s cca 2mj. doveo u čopor. Alfa tom prilikom svakog ugrize, ako ih ima deset, svih deset dobije svoje. U stvari ih lupi zubima, nema trganja i rijetko kojem probije kožu. I to je to. Nijedan štenac i kad naraste nema svojih ideja niti ima potrebe za za korigiranjem ponašanja. Ne pada im na pamet uopće doći u situaciju da mu se treba objasniti. Niti se to dešava. Problem jedino nastaje kad se kuje tjeraju i to kad pojedini mužjak misli da bi mogao biti dovoljno jak, tj. jači od alfe.

Ako uopće možeš povući paralelu na ljude - to ti je obrazac..

Dijete možeš 'lupiti' lagano po pelenici i to do cca godinu - dvije, jer u tom periodu dijete još ne razumije govor, ne može shvatiti što mu pričamo. Udarac, naravno lagani, instiktivno razumije i svrha je postignuta. Poanta je psihičke, a ne fizičke 'boli'. Nakon tog perioda života, sve treba rješavati razgovorom, nikakva batina ne dolazi u obzir..

17 godina
(s)izgoreo kaže...

sada zapazi čim je ranije moguće u postu koji si citirao, mislio sam naravno na psihofizički razvoj i kapacitete djeteta u razvoju tj. njegove mogućnosti razumjevanja

Sori, na poslu sam pa citam letimicno... Ali covjek / dijete koje pocinje kuziti neke stvari bi vec trebalo biti vecinom formirano kao osoba, odnosno, trebalo bi kuziti razliku izmedju zla i dobra. Opet cu se vratiti na pricu iz zivotinjskog svijeta: kada je stenac nestasan ili radi nesto sto nebi smio radit, majka ga uhvati za siju zubima ili ga gurne njuskom da se srusi na pod.

16 godina
(s)izgoreo kaže...

pa zar nam u obiteljima trebaju gazde? obitelji trebaju biti utočišta od izvanjskih problema i mirne luke razumjevanja, ja mislim da pojedinci u obitelji trebaju surađivati i biti jednakopravni i to čim je moguće ranije što se tiče djeteta... umjesto što se čudimo kada dijete stoji ispred izloga plače i dere se ja hoću ovaj mobitel ili neko drugo sranje iz izloga, zapitajte se zbog čega ga niste uključili ili mu bar dali uvid u kućne financije, razgovarajte sa djetetom o stvarima koje treba kupiti pri kupovini živežnih namirnica npr. neka sudjeluje u odlukama, uklopite ga u donošenje odluka, dijete će dobiti osjećaj bitnosti a u istom trenutku će postati odgovornije, dijete ne lomimo i ne pokazujemo mu tko je gazda već mu gradimo karakter, osjećaj bitnosti i odgovornosti kroz uključivanje u obiteljske poslove...

ne trčimo za novcima, i ne radimo dodatne poslove ukoliko stvarno ne moramo, vrijeme treba provoditi sa obitelji što je moguće više, odgoj djeteta je najbitniji posao koji ćete ikad raditi, ne činite ili govorite gluposti pred djetetom djeca su poput spužve a vaše gluposti će smatrati ispravnima i poželjnima...

Slažem se, praktički u potpunosti. Ja sam odgojen baš u ovakvom okružju. Ali, izmijenio bih jednu stvar, odnosno dopunio: strahopoštovanje. Mislim da je bitno i mislim da dijete treba naučiti redoslijed stvari.

Po meni, mora znati zbog koga uopće postoji...da mu nije stvoritelj neki nevidljivi lik na nebu, nego su mu stvoritelji roditelji, hrane ga i odgajaju dobrih 20-ak godina.

Ako to dijete ne zna cijeniti u kasnijim godinama, može laganini kroz vrata {#}

18 godina
Sta se dogadja s nasim drustvom ?

Da, zanimljiva tema - odgoj...

Kao mali, radio sam svakakve pi.zdarije - od kradje zvakaca u ducanu (nije da nisam imao novaca, al to mi je podizalo adrenalin i mislio sam da cu jeftino proci - je da, mos mislit :D) pa do paljenja velkog kupa sijena (suhe trave).

Najradje sam krao jaja u kokosinjcu i kuhao svakojake torte od blata i jaja :)

Vjerujte mi, za svaku takvu pi.zdariju sam dobio samarcinu ili su me nacukali za kosu (onaj prednji dio pored uha di najvise boli). Niti jednu pi.zdariju nisam ponovio dok me nisu uhvatili i kaznili - drugi puta sam dobro promislio dal budem opet to ponovio.

Jer da su mi samo rekli, nemoj krast jaja, nema koristi od toga, kad ih necemo imat - morat cemo ih kupit, otac jedini ima posao i dobiva placu; da su mi samo to rekli, brzo bi mi to isparilo s "pameti". Jer dijete mora dosta toga naucit iz najjednostavnijih kazni da bi pocelo slusat i razmisljat, mora razvit svijest, a da dodje do toga, mora proc odredjeno vrijeme...Prvo moras puzati da bi znao hodati.

Kao dijete trcao sam ko s motorom u guzici, nisam pazio opce na sebe... Badava su mi moji govorili, pazi, past ces, boljet ce te... Sve do jednog dana dok nisam u ruci imao bat (veliki cekic) od pola kile i zdrobio si prst (trenutno je potpuno funkcionalan). Od onda sam se kretao i igrao s puno vecom dozom opreza.

Jednostavno covjek, (pogotovo malo dijete) puno lakse zapamti bol i na sto ga ona podsjeca, nego rijeci (koje su bile gotovo beznacajne za mene pa i ostalu malu djecu) koje ispare samo zbog toga jer dijete nema razvijenu svijest.

Doduse, svaki roditelj ima drugaciji pristup prema dijetetu, nitko ne razmislja isto.

Preveo: Đelo Hadžiselimović

{#}

http://www.mediafire.com/?er4ng2zenhm
18 godina
neaktivan
tnakir kaže...

Sori, na poslu sam pa citam letimicno... Ali covjek / dijete koje pocinje kuziti neke stvari bi vec trebalo biti vecinom formirano kao osoba, odnosno, trebalo bi kuziti razliku izmedju zla i dobra. Opet cu se vratiti na pricu iz zivotinjskog svijeta: kada je stenac nestasan ili radi nesto sto nebi smio radit, majka ga uhvati za siju zubima ili ga gurne njuskom da se srusi na pod.

ukoliko dijete ne razumije što mu govoriš, još će manje razumjeti zašto ga tučeš, možeš mu jedino unijeti strah u kosti, a to ne želiš, ne želiš da te se dijete boji, to je opasno za daljnji razvoj, kao što sam prije napisao, rađe ga prevari

želim u biti reći ono što je i baksa pisao, kada dijete učini nešto što nebi trebalo tada je nešto u ranijem odgoju bilo neadekvatno, dakle rađe mijenjati tehnike odgoja nego lupati dijete, rađe lupi sebe jer si pogriješio, ponašanje djeteta je slika tvog odgoja, ako se dijete ponaša onako kako nisi očekivao tada si sam failao u odgoju

http://www.youtube.com/user/Anarchitektur
Poruka je uređivana zadnji put pon 21.3.2011 15:20 ((s)izgoreo).
18 godina
(s)izgoreo kaže...
1. autoritet se zaslužuje kao što sam rekao, načinom, postupcima...

2. dijete može biti dovedeno na svijet i od trećih osoba a to što mu pružaš sve što ima može biti premalo, brinuti da su mu potrebe zadovoljene uopće ne ovisi o tome što mu pružaš sve što ima ili si ga donio na svijet, pravilno bi bilo pružaš mu koliko mu je potrebno i sve su mu potrebe zadovoljene... što bi još trebao? potruditi se odgojiti ga kvalitetno tada autoritet dolazi sam po sebi, naravno cilj nije zasluživati autoritet, cilj je kvalitetan odgoj koji podrazumjeva što manje ili po mogućnosti ništa stege, ukoliko roditelj želi isključivo autoritet nad nekim bićem neka odgaja psa a nek svoju djecu prepusti nekom drugom...

u obitelji se vježbaju kooperativnost, solidarnost, raspodjela odgovornosti (po mogućnostima), suodlučivanje, ljubav, stega je za životinje

Nitko nije spominjao isključivo autoritet, samo tvrdim da bez autoriteta ne možeš odgojiti dijete, baš kao ni životinju.

Poštivanje (ne govorim o autoritetu) se zaslužuje samim time što si roditelj, to mi ne možeš pobiti. Naravno, ako svoje roditeljske dužnosti ispunjavaš kako treba. A jedna od tih dužnosti je biti autoritet. Djetetu treba autoritet u životu, tebi je trebao, meni je trebao...

Stega mora postojati, malo će koje dijete odrasti kao kvalitetno odgojeno ako je roditelj radio isključivo razgovorom, a da posljedica za pogreške nije bilo.

Stega nije samo udaranje. "Mirni kutić" ili oduzimanje dragih igračaka je također oblik stege, no da bi postigao da te dijete posluša moraš imati autoritet.

Ne možeš se na taj način odvajati od životinja, jer mi ljudi nismo ništa drugo nego životinje. Sve što vrijedi u tom svijetu vrijedi i u našem, na ovaj ili onaj način.

M_dipl. kaže...

Drugim riječima, može svatko imati svoje mišljenje, mogu se ljudi tim problemima profesionalno baviti, ali moje je mišljenje ispravno, tj. "jednostavno tako". :/

Ja smatram da je ispravno. Iskreno, "strukom određene metode odgoja" češće nego ne pokazuju se pogrešnima i dešava se to da dijete nema osjećaj vrijednosti prema ničemu, ne poštuje ništa i iskorištava tu metodu kako bi tjeralo vodu na svoj mlin, jer djeca jako dobro razumiju i nisu glupa, ali ako mogu napraviti nešto bez posljedica učinit će to.

Ja sam imao stegu dok sam bio klinac, sumnjam da ju ti nisi bar u nekom obliku imao. Roditelji mi nisu bili samo prijatelji već su mi bili autoritet. Ne smatram da je to bilo pogrešno, a definitivno ne smatram da bi me bolje odgojili da su samnom isključivo razgovorom pokušavali riješiti stvari.

Za svaku kaznu sam uvijek dobio objašnjenje, mislim da je to sasvim dovoljno da bi dijete razumjelo što je i zašto krivo. Ali svatko mora snositi posljedice za svoja djela inače neće naučiti biti odgovoran za ništa što u životu napravi.

Ne uči me, ne govori mi, o svemu znam sve - bez pameti!
Poruka je uređivana zadnji put pon 21.3.2011 15:33 (Danny_HR).
17 godina
protjeran
(s)izgoreo kaže...
APazinjan kaže...

Kad vidim kakvih tukaca ima koji ne žele obitelj, po meni je već činjenica da si roditelj dovoljna zasluga. 

poštuj onoga tko je to zaslužio, činjenica da si roditelj može značiti da ga nisi na vrijeme izvadio npr., ili da si izdržao trudnoću, mogao si dijete isto tako ostaviti na smeću ili pred ubožištem, zašto molit ću lijepo tukcima nazivaš one koji ne žele obitelj? (mislim na one koji ne žele djecu, jesisi li na to mislio?)

Nazivam ih tukcem da ne bih nešto pogrdnije rekao, to je najblaže šta sam se sjetio u tom trenutku. Da mislim na one koji NE ŽELE djecu.

http://dizanje-ratia.info
18 godina
Zašto bi čovjek koji ne želi dijete bio tukac? Ne kužim taj dio.
16 godina

slažem se s tim da roditelj treba bit autoritet , moja majka to definitivno je , i ja i sestra od malih nogu znamo šo će mo i imamo planove , dok npr sestra materina nije nikad znala biti nikakav autoritet , samo bi govorila sinovima da nista ne rade vrjeđala ih i govorila da moraju ucit , starij je pao godinu u građevinskoj i sad nezna sta bi sa sobom ( definicija nolifera ) a dugi je propali wowaš također bez života , jedan je zivia s materom do 30-te a drugi bi moga isto tako.

16 godina
neaktivan
(s)izgoreo kaže...
tnakir kaže...

ukoliko dijete ne razumije što mu govoriš, još će manje razumjeti zašto ga tučeš, možeš mu jedino unijeti strah u kosti, a to ne želiš, ne želiš da te se dijete boji, to je opasno za daljnji razvoj, kao što sam prije napisao, rađe ga prevari

želim u biti reći ono što je i baksa pisao, kada dijete učini nešto što nebi trebalo tada je nešto u ranijem odgoju bilo neadekvatno, dakle rađe mijenjati tehnike odgoja nego lupati dijete, rađe lupi sebe jer si pogriješio, ponašanje djeteta je slika tvog odgoja, ako se dijete ponaša onako kako nisi očekivao tada si sam failao u odgoju

O, znao sam ja svaki put vrlo dobro zašto sam dobio šamar, a i jedino što me u tom dobu spriječavalo da radim daljnja sranja, je bilo baš to - strah od ponovnog šamara. Nisam se bojao roditelja, nisu mi "utjerali strah u kosti", jedino sam znao što više neću nikad ponoviti :)

It recently became apparent to me that the letters 'T' and 'G' are far too close together on a keyboard. This is why I'll never be ending an e-mail with the phrase 'Regards' ever again.
18 godina
APazinjan kaže...
(s)izgoreo kaže...
APazinjan kaže...

Nazivam ih tukcem da ne bih nešto pogrdnije rekao, to je najblaže šta sam se sjetio u tom trenutku. Da mislim na one koji NE ŽELE djecu.

Ako netko nije spreman biti roditelj, ne vidim zasto bi ga se sililo da bude.

Kao sto bi naxeem vjerojatno rekao, to je najbrzi put da dijete postane HDZ-ovac. xD

- Psiho246
17 godina
protjeran
Danny_HR kaže...

To je moje stajalište. Mogu ga i obrazložiti ako treba. Makar bih vjerojatno pokupio karton.. Ma neka ionako se već žutim radi zabave :D

Znači ja na to gledam kao na pedere. Život ti je darovan, nisi ga ničim zaslužio pa mislim da bi to trebalo i vratiti. Za mene je to najveća ljubav, imati djecu i voljeti ih. Zato sam i protiv homoseksualaca koji su za mene slijepa ulica...

http://dizanje-ratia.info
18 godina

sto se prepirete oko neceg na sto se nemoze utjecat.

mladunac je uglavnom zrcalni preslik para koji mu radi svakodnevni update dicka ispod skalpa.

ako je par limitiran izvedbom i misle da je zemlja ravna ploca, na 4 kornjace ili slona, nema se sto ocekivat od mladunca.

sredina, status, geni, kvalitetan update... sve su to fragmenti koji uticu na razvoj malog covjeculjka.

nema smisla se tu natezat, ja bi ovako - ja bi onako. odgoj je u praksi vecinom 90% podsvjesna instinktna radnja.

18 godina

Kaj ćemo od ovoga napraviti još jednu EP temu?

Ajmo ne.

16 godina
APazinjan kaže...
Danny_HR kaže...

To je moje stajalište. Mogu ga i obrazložiti ako treba. Makar bih vjerojatno pokupio karton.. Ma neka ionako se već žutim radi zabave :D

Znači ja na to gledam kao na pedere. Život ti je darovan, nisi ga ničim zaslužio pa mislim da bi to trebalo i vratiti. Za mene je to najveća ljubav, imati djecu i voljeti ih. Zato sam i protiv homoseksualaca koji su za mene slijepa ulica...

s ovim za pedere se slazem , i emači i sve te piydarije... a djeca su vlastiti izbor , istina vjerujem da je lijepo imat nasljednika gena ali svatko ima svoje mišljenje xd.

16 godina
APazinjan kaže...

Tukaca...Tesla nije imao djecu, pa ne vidim zašto bih ga smatrao tukcem?

Mijenjao bih 100.000 "rasplodnih" Hrvata za jednog novog Teslu...odmah sada {#}

Daleko više cijenim ljude koji znaju da ne žele djecu, nego ljude koji "štancaju" djecu, kao na traci, bez ikakvog cilja i razmišljanja o budućnosti.

Zanimljivo je kako za štakore, ili pse, kažemo da se kote k'o gamad, a za ljude sa 10-15 djece govorimo kako imaju "dar s neba" {#}

Biti roditelj je vrlo lako..treba ti, najčešće, nekoliko minuta "rada" i 9 mjeseci strpljenja. Biti dobar roditelj je nešto što 50% ljudi ne zna.

18 godina

Dajte malo on-topic, ako može...

This space for rent!
18 godina
protjeran
athlon64 kaže...

naravno , sad kad sam malo stariji shvacam da me majka nije bezveze ponekad udrila , i cijenim je jer je puno za mene napravila , sto bi meni razgovor znacio sa 11 god ? ne bi je uopce poslusao.

"odgoj" počinje od trenutka kad si se rodio, kad upijaš nove informacije i koje ni ne razumiješ.

bebać točno osjeti kad je sklad u kući, kad je voljeno.

poslije uči da ne smije baciti zdjelicu s hranom sa stola, da ne smije jesti iz iste posude iz koje jede ćuko, da ne smije trgati lutki ruku i sve to djete može upiti slušajući.

packe, "lagani šamarčići", samo vađenje opasača , pa malo po guzici, izvlačenje ušiju ostanu duboko urezani u podsvijest i dijete se razvije u nemocionalno nerazvijenu osobu koja se nikad ne nauči nositi sa životnim problemima, ili ih teže rješava nego pravilno odgojeno dijete.

a što se tiče tih 11 godina ??

ako se nisi naučio ponašanju do 11 god života vjerojatno je već kasno, jer i sam kažeš da ti s 11 god razgovor nije "ništa značio", odn da nisi ništa razumio s 11 god.

Sinu sam dao ime ŠOKRE ! Sad mu je u školi nadimak KREŠO.
16 godina
Bugofil kaže...
athlon64 kaže...

naravno , sad kad sam malo stariji shvacam da me majka nije bezveze ponekad udrila , i cijenim je jer je puno za mene napravila , sto bi meni razgovor znacio sa 11 god ? ne bi je uopce poslusao.

"odgoj" počinje od trenutka kad si se rodio, kad upijaš nove informacije i koje ni ne razumiješ.

bebać točno osjeti kad je sklad u kući, kad je voljeno.

poslije uči da ne smije baciti zdjelicu s hranom sa stola, da ne smije jesti iz iste posude iz koje jede ćuko, da ne smije trgati lutki ruku i sve to djete može upiti slušajući.

packe, "lagani šamarčići", samo vađenje opasača , pa malo po guzici, izvlačenje ušiju ostanu duboko urezani u podsvijest i dijete se razvije u nemocionalno nerazvijenu osobu koja se nikad ne nauči nositi sa životnim problemima, ili ih teže rješava nego pravilno odgojeno dijete.

a što se tiče tih 11 godina ??

ako se nisi naučio ponašanju do 11 god života vjerojatno je već kasno, jer i sam kažeš da ti s 11 god razgovor nije "ništa značio", odn da nisi ništa razumio s 11 god.

ne shvaćam sta si htio reci , sta je to onda tebi pravilan odgoj?

16 godina
neaktivan
EnlightenedPhoenix kaže...
Posto i sam imam trening medicinara... ne znam ni ja sto bi drugacije od policajca napravio...

Pogotovo jer nemas sanitetsku opremu za intubiranje i vađenje jezika (moraš računati na zaraze jer se zubi nekontrolirano stezu, nisam vidio jednom skoro odgrizene prste doktora zbog takvih napada)...

Sve u svemu policajac je dobro sve napravio, dečko se nije ugusio i zastitio mu je glavu...

Ja bih mu čestitao... a ne pljuvao... Mogu se kladiti da gotovo nitko od vas ne bi nista ni napravio na takvo nesto nego bi snimali i stavljali na youtube...

Neznam za ostale,al sam ja skoro ostao bez prsta kad je frend doživio epileptični napadaj,nisam nikak mogao izvadit upaljač iz džepa.

Cogito Ergo Sum
16 godina

Kad smo kod epi-napada...kažu doktori da je pijani moron samo glumio...što baca još zanimljivije svjetlo na internet novinarstvo i lakozapaljivu maštu 'rvata, te volju za pljuckanjem po policiji.

Zbog njega će eventualni budući sličan scenarij, sa pravim napadajem, završiti batinanjem od strane policije {#}

17 godina
neaktivan
(s)izgoreo kaže...
APazinjan kaže...

Ipak se prema majci i ocu treba odnositi s poštovanjem. Nisu svi jednaki u obitelji. Za mene su moji roditelji nešto više.

poštovanje se zaslužuje, ne dobiva se pukim bivanjem ili titulom roditelj npr.

Koji ego! Koji si ti faktor da roditelji trebaju od tebe zaslužiti poštovanje?

Samim time što te je majka 9 mjeseci nosila, imala porođajne muke kada te je rodila ili su je sjekli, te roditelji noćima ne spavali i bdjeli nad tobom kada si bio gladan, žedan, bolestan, prali ti guzicu i brisali nos itd. je mnogostruko više nego dovoljno da ima poštivanje od tebe kao djeteta jer su dobili "titulu roditelj", a ovo ostalo da ne govorim da bi te odhranili i školovali.

Govoreći o "normalnim" roditeljima, a ne disfunkcionalnoj porodici nikada ali nikada im se nećeš moći odužiti.

Nitko ovdje ne zagovara premlaćivanje, udaranje i maltretiranje.

Sa djecom treba i nježno, a ako treba i autoritativno, a ako to znači i šamar u adolescenciji, onda neka,  jer neke stvari ne razumiju, a ti niti bilo tko na ovom forumu ne može dokazati da će pola sata razgovora biti svrsishodnije i bolje od jednog šamara i obratno. Nisu ni sva djeca ista, niti sva isto reaguju na iste odgojne metode.

Po meni sve su to odgojne metode koje ne isključuju jedna drugu, prvo idemo fino, ako ne  ide i nakon 3-4 razgovora, onda ide druga metoda.

Da se razumijemo, nisam za spartanski odgoj, ali kritičnija ponašanja zaslužuju rigoroznije mjere.

Digni se iz pepela, kao sto put do sada, sad s' mirisom ljiljana, ljubavi moja!!! Zemljo mojih djedova, dok je tvojih sinova, ti ćeš biti prkosna, slobodna i ponosna!
18 godina
moderator
eevek kaže...
mbaksa kaže...
I gdje je granica kad "povremeno batinjanje" prelazi u zlostavljanje? I kako si siguran da dijete uz to što dobiva batine nije ujedno i psihički ili emocionalno zlostavljano?

Opet je tu riječ "batin"e. Batine podrazumijevaju ozlijeđivanje, žešće udarce. Poanta udaranja "po guzici" nije izazivanje ozlijeda, nego jednostavno povezivanja uzroka i posljedice, a definitivno nije nešto što se koristi svaki put kada si dijete dadne oduška, jer tada i gubi smisao.

Jednostavan primjer je uporno približavanje djeteta peći...možeš ti njemu objašnjavati što će se dogoditi, možeš mu odglumiti da si se spekao, kako bi dijete vidjelo dan je riječ o nečem što definitivno neće biti dobro, ali radoznalost će jedan veći dio djece privući toj vražjoj peći. U tom slučaju ga možeš trpjeti cijelo vrijeme, stalno vikati "ne" i moliti boga da neće do peći kada nisi u blizini...ili ga možeš odvaliti po dupetu, da se boji tebe... ili ga, kao zadnju opciju, pustiti da se opeče.

Zar ćemo sad ići relativizirati stvari? Malo po malo ćeš pomicati granicu između onoga što misliš da bi se trebalo smatrati zlostavljanjem i onoga što se ne bi trebalo tako okaraterizirati, dok na kraju ne ispadne da je jedino opravdano klepnuti dijete po prstima kad pokušava dotaknuti vruću peć ili što već? Mislim - o čemu mi tu na kraju opće raspravljamo? Sad će na kraju ispasti da si ti mislio samo na to da dijete udariš po prstima ako pokuša dotaknuti vruću peć. Čemu uopće onda ova rasprava? Zar ćemo o tome raspravljati?

Mada, zapravo bi i mogli - recimo baš na tom primjeru - što misliš, čime će se postići bolji efekt - time da dijete upozoriš da će se opeći, da će ga boljeti (ili ako je još premalo da razumije te stvari, da kad pokuša dokaknuti zavikneš "has-has") - pa nek jednom (pod tvojim nadzorom, jasno) dotakne, nek se malkice opeče (neće mu biti zadnji put) i sumnjam da će to ikad više namjerno napraviti. A i znat će što "has-has" znači (uvjetovani refleks). I znat će da si ga upozorio, da si mu htio dobro, da si ga htio spriječiti da ga boli - s tim se gradi povjerenje.

Ili da ga, kad vidiš da se približava peći, lijepo preko koljena i par puta po turu? Dijete kažnjavaš, a ono možda uopće ne kuži zbog čega. Shvatit će možda to da se ne bi trebalo približavati peći jer će u suprotnom dobiti po turu, a možda neće razumijeti ZAŠTO to ne smije raditi. Kažeš - poanta je "povezivanje uzroka i posljedica" - zar ne vidiš da time remetiš poimanje uzroka (pokušaj doticanja peći) i posljedice (udarac po turu)? I tu bi imalo više smisla klepnuti dijete po prstima taman prije nego pokuša dotaknuti peć, nego po turu. To mi je nelogično. Nije da je s dupetom pokušao dotaknuti peć.

Imam i osobno anegdotu sličnog tipa - nisam više tada zapravo ni bio tako mali (mada se ne sjećam koliko mi je godina bilo) - vidio sam žilet, bio mi je strašno zanimljiv jer je to bio nevjerojatno tanak, reflektirajući komad metala i uzeo sam ga u ruke. Stari me upozorio nek se ne igram s njim, jer ću se porezati. Naravno nisam ga poslušao i porezao sam se. Posljedice mog čina? Malo je boljelo, neko vrijeme mislim da je bio mali ožiljkić, a ja više nikad nisam uzeo klasični žilet u ruke.

Mislim... Daj skuži svoju poantu - ne dopuštaš djetetu da sam iskusu stvari u životu, da iskusi život - umjesto toga dobije po turu. Fakat smisleno, edukativno, produktivno.

eevek kaže...
A istina je da mnogi mlate djecu svaki put kada ih ne poslušaju, jer su odavno izgubili kontrolu...što nad sobom, što nad djetetom...odnosno, nisu nikada niti uspostavili kontrolu.

Najčešće to viđam kod roditelja koji pršte od ljubavi, ne znaju reći ne i sve što klinac napravi im je smiješno, a onda dođe 3., 4., 5. godina djeteta i počinje dar-mar kojeg ne mogu zaustaviti.

To je ista ona ekipa koja se grozi npr. na roditelje koji su toliko "okrutni" da u trgovini djetetu mogu reći ne

Ako se ne varam, djeca do određenih godina ne razumiju koncept kazne. Ne znam koje konkretno su to godine - mislim da se to pomicalo (prema gore). I što ćeš onda? Čekat ćeš dok dijete ne dođe u određenu dob da bi ga mogao početi (fizički) kažnjavati? Ili ćeš ga i prije toga preventivno kažnjavati - reda radi. Zar nisi u tom slučaju zlostavljač? Djetetu nanosiš bol, a ono ne kuži zbog čega.

Lijepo sam pitao - konkretno, gdje je granica? Tko je tu granicu odredio? Je li znanstveno dokazano da ta granica znači da neće biti nikakvih negativnih posljedica za razvoj djece? Tko će kontrolirati roditelje da ne prelaze granicu? Tko će ih uputiti gdje je granica i kako disciplinirati djecu, a da ne prijeđu tu magičnu granicu?

Ima i još jedna stvar vezana uz poantu udaranja "po guzici" koju očito ne razumiješ. Poanta udaranja po stražnjici je pokazivanje tko je tu gazda s jedne strane (to je za sve one pič*ice - pod tim mislim i na muške - koji iskazuju svoju "snagu" i važnost nad nekim tko se ne može braniti), a s druge strane je ponižavanje i degradiranje djeteta. To je možda čak i gore od kratkotrajne fizičke boli.

> Psiholozi će odmah reći nešto tipa "to stvara strah u djetetu, bojat će se roditelja"...i treba se bojati, a strah će eventualno osjetiti kada opet bude u blizini peći. Strahopoštovanje je, po meni, vlo bitan faktor u odnosu djece i roditelja...pogotovo ako imaš nekoliko klinaca i još muških. I ne mislim da se voljeno dijete može, u bilo kojem svemiru, smatrati zlostavljanim zbog "spenkanja" u gore navedenom primjeru.

Psiholozi su ti, znaš, generalno gledano pametni ljudi - koji rade istraživanja, koji znaju kakve su posljedice takvih stvari. Tako da mislim da bi bilo bolje da se njih posluša, umjesto da se drži one glupe stare "Batina je izašla iz raja". Ja na to gledam kao otvaranje vrata za opravdavanje zlostavljanja djece. Roditelj koji misli da ga se dijete treba bojati i da treba imati strahopoštovanje prema njemu je - loš roditelj. Takve roditelje bi trebalo poslatu u neku školu roditeljstva ili im oduzeti djecu. Ako se dijete boji roditelja, znači da u njihovom odnosu nešto opako ne štima. Dijete se treba bojati vruće peći jer će mu ona nanijeti bol, a ne da se mora bojati roditelja. Toliko gadnih stvari ima na ovome svijetu, pogotovo u zadnje vrijeme - roditelj je osoba koja treba zaštiti dijete od tih gadnih stvari koliko god je to moguće, dati mu sigurnost, ljubav, samopouzdanje - a ne da i sam sudjeluje u tome da u ova nesigurna i teška vremena još pogoduje razvoju osobne nesigurnosti i straha kod djece. To je apsurd. Pusti dijete nek se razvija. Budi mu podrška u svakom pogledu. Usmjeri ga. A nemoj ga ograničavati i izazivati mu strah.

Poruka je uređivana zadnji put pon 21.3.2011 20:33 (mbaksa).
18 godina
moderator
boxer kaže...
Da se razumijemo, nisam za spartanski odgoj, ali kritičnija ponašanja zaslužuju rigoroznije mjere.

Slanje cijele familije na psihološko savjetovanje. {#} Badava će netko primjenjivati rigoroznije mjere, ako je razlog zbog kojeg se dijete tako ponaša još uvijek tu (a vjerojatno najčešći razlog je neki oblik roditeljskog, ili maltretiranja kolega iz škole). Kao što već rekoh - iskustva iz osnovne škole mi govore da su najproblematičnija djeca bila ona koja su bila iz problematičnih obitelji (s nekim od roditelja zlostavljača, pijanca). U to vrijeme zamjerao sam takvima njihovo sadistično odnošenje prema kolegama, ali sad vidim da je njihovo ponašanje posljedica roditeljskog "odgoja" i "discipline".

Što s ovime hoću reći? U mnogim slučajevima djecu bi trebale disciplinirati iste one osobe koje su uzrok zbog kojeg se djeca tako i ponašaju. To je životni apsurd.

Poruka je uređivana zadnji put pon 21.3.2011 20:45 (mbaksa).
16 godina

Da ne quotam sve to...dobro je da se opeče, rekao sam to i sam da ponekad mora doći do toga, ali što ako može opeći lice..dakle nije uvijek u pitanju prs, ponekad može napraviti trajniju štetu zbog koje će imati probleme samo dijete, ali i tvoja savjest.

Što se tvoga žileta tiče...ja biram strah od roditelja (udaranje po dupetu nije sa ciljem nanošenja boli nego straha od ponavljanja..ne trajnog straha od roditelja...i nećeš dijete odvaliti i baciti ga na ulicu nego mu valjda nakon toga "udarca" po dupetu objasniti još jednom zašto je dobio po dupetu..garantiram ti da će zapamtiti, iako nije zapamtio prijašnjih 10 puta, kada si mu govorio), prije nego mogućnost rezanja arterije dok nemam dijete pod nadzorom.

Nekako sumnjam da će ga ubiti strah od mene do kraja života i da će ga pretvoriti u pijanca, ili zlostavljača.

Postotak djece koja dobiju po guzici je poprilično visok, a volio bih vidjeti statistiku koja povezuje takvu djecu sa kasnijim traumama u životu. Dakle, ne govorim o premlaćivanoj djeci, ali čini se da ne vidite razliku.

Što se psihologa tiče, svaka im čast. Ja ih znam trojicu, a od te trojice, dvojica se opuštaju tabletama, jer, kako kažu, znaju što rade. Hvala lijepa, idem ja na meditaciju ili nešto, ako moram {#}

Djeca od 3 godine npr. već shvaćaju osnovne moralne vrijednosti (ako ih se nauče, naravno) i shvaćaju jako dobro što im govoriš, ali i dalje su djeca pa će nerijetko po svome. Ako djetetu pokušavam objasniti nešto, za njegovo dobro, ali to jednostavno ne shvaća, jer je preznatiželjno, onda ću, u nedostatku pametnije opcije, radije da mi se prisjeti lupanja po guzici dok ide po taj žilet, nego da ga nađem u lokvi krvi. Ako me to čini zlostavljačem, onda iskreno želim da pola svijeta budu zlostavljači poput mene {#}

Ponovit ću milijun puta i zaboli me što psiholozi kažu (sestra će mi biti jedan od njih, moram ju pitati štio misli o temi) - voljeno dijete nije zlostavljano, jer je jednom, ili dvaput, pa i triput dobilo po dupetu za svoje dobro.

Poruka je uređivana zadnji put pon 21.3.2011 21:01 (eevek).
16 godina
protjeran

Znam lika kojem niš nisu zabranjivali, (umrla mu majka, pa su mu i zbog toga popuštali) ,on je sada največa ološ, bavi se drogom, pretukuje ljude, jednom frendu je uletio u dvorište porazbijao sve prebio lika, i njegova teta ga izvukla (neka bogata)..I kaj se takvom liku moze? Da ga je roditelj opalio koji put , vjerojatno se nebi tako ponašao..Nije da sam za to da roditelji bezveze tuku, ali kod takvih slučajeva..Dirao je nešto i mene, ali sam to sredio na samo s njim...Tak da sam uvjeren da nasilje je ponekad jedino rješenje...

WP
18 godina

Nevezano uz temu što se događa s našim društvom, ali vezano uz batinanje djece. 

Kako sam i sam otac već više od 15 godina, ne govorim ovo napamet već iz iskustva.

Svaki onaj tko misli da je batina iz raja izašla i da joj pribjegava zato jer je korisna, a ne zato jer ide metodom najmanjeg otpora po sebe, neka prije nego će udariti dijete (ili bilo koga drugoga) promisli: "Da li bih udario Arnolda Schwarzeneggera/Chucka Norrisa/Ronniea Colemana/Hitlera/Bilokogdžinovskovelikogmamojebcakojegsebojim da učini to isto što je moje dijete učinilo?"

"Bejzikli", ako je odgovor "ne", onda valja sebi priznati da se ne radi o najispravnijem odabiru, već jednostavno o odabiru ventila za liječenje vlastite frustracije koji mu je u tom trenutku dostupan s pozicije sile. Sva opravdanja da će dijete od toga nešto "naučiti" može slobodno baciti u smeće. 

This space for rent!
15 godina

Vidim da je većina ekipe koja raspravlja o batinama mlađa od mene.

Ja sam u osnovnajču išao u prethodnoj državi, gdje je fizičko kažnajavnja od strane učitelja i nastavnika bilo uobičajena pojava. KOd nekih više i kod nekih manje. Vrhunac bi bio kada si sam morao donijeti šibu za kaznu.

Takav pristup je unio strah od pojedinih učitelja i nastavnika ali i bunt koji je rezultirao izbušenim gumama i šećerom u spremniku automobila. Počinitelji nikada pronađeni.

Ono što sam htio reći, ovaj pristup nije izmjenio one koji nisu pokazivali poštovanje prema starijima i koji su radili probleme (kako prije tako poslije). Isti su se samo pritajili ko ona stvar tijekom nastave kod određenih učitelja/nastavnika. Poslije su nastavili po svome.

Ono što je unosilo veći strah bila je narodna milicija (za ovu mangupsku ekipu). Strah koji su oni donoslili bio je puno opipljivij i eliminirao je dobar dio ove ekipe od još većeg zastranjenja. Dio kji je preostao i radi sranja bio je mali.

U današnjem sustavu ljudi se sprdaju s policijom....

Freedom is just another word for nothing left to loose ...
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice