A ja se bojim da je jedina stvar za koju je on siguran kod te letjelice - gorivo..-.-
Otopit će se puno ranije...
Sa sadasnjim predznanjem,znanjem i dostupnim materijalima nece se to cudo dici od zemlje 5cm ,a kamoli poletiti.
Sa sadasnjim predznanjem,znanjem i dostupnim materijalima nece se to cudo dici od zemlje 5cm ,a kamoli poletiti.
Jedino ako ga sutne nogom.
onda cu morati staviti neki premaz, ili drugi materijal
onda cu morati staviti neki premaz, ili drugi materijal
Pogledaj koje probleme imaju zrakoplovi koji lete dva macha ili više s temperaturom. Polimeri ovog tipa (Kevlar, Teflon, ili pak karboni) ne izdržavaju to samo tako.
Nehrđajući čelik - 7.75–8.05 g/cm3
aluminij - 2.70 g/cm3
titan - 4.506 g/cm3
wolfram 19.25 g/cm3 (najbolje od njega napraviti avion)
...
Jako je teško koristiti google...
bit ce dug 100 cm, sirok 161,8 cm, u sebi ce imati veliku punjivu li-ionsku bateriju visokog kapaciteta, btw to nije jednia stvar koja ce gutati struju
no za to sam se vec pobrinuo, trenutno me jos jedino brine jena manja stvar, kako mogu slati naredbe avionu, posto nemoze radijskom vezom jer mora mi slati video kako leti...
Kakve veze ima to sto ti avion nesto salje? Za test napravi autonomnu stvar (ionako je malo vjerojatno da ces rucno moci upravljati s necim sto ide 5+ macha...)
Sto se tice materijala koji mogu izdrzati velike brzine, baci pogled (ako vec nisi) na Nasin X-43. Radi se o malom hipersonicnom avionu koji je isao brzinom mach 10.
http://en.wikipedia.org/wiki/NASA_X-43
Nemoj nas drzat u takvoj neizvjesnosti... daj jos malo detalja o tom motoru... 10000%? jel ti to fuziju mislis dobit u motoru?
Jel to elektricni pogon ili kemijski?
Koja je temperatura u komori?
Koliki je specificni impuls?
Do koje visine to moze raditi (ako nije raketni motor, pretpostavljam da uzima kisik, dusik, vodu ili sta vec... iz atmosfere)?
prototip jos nije napravljen pa temperature nemogu izmjerit
kemijski je pogon, pa mlazni je a ne na propelere
teoretski, moze letijeti i u svemiru ali nebi mogao skretati...
ostalo cu vam moc odgovorit za pra dana, evo prvog idem u tehnicki pa cu dobit nove informacije...
Mogao bi skretati i u svemiru, samo bi trebao imati thrust vectoring.
Ne odbacuje space shuttle dijelove, nego raketa koja ga diže do svemira. Sastoji se od velikog spremnika u sredini, i od 2 rakete. I to sve otpadne. Hmmm. a Moglo bi se reć da i space shuttle to odbacuje, ali ipak, to nije dio shuttlea.
Ne nego odbacuje djelove jer mu netrebaju. Koji k*** ce vuc praznu kantu za gorivo za sobom!?
Ne nego odbacuje djelove jer mu netrebaju. Koji k*** ce vuc praznu kantu za gorivo za sobom!?
Slažem se sa vama dvojicom, s tim da bih još dodao da se odbacuju ti spremnici i radi smanjivanja otpora zraka. Normalno otpor zraka je bitan sve dok letjelica ne napusti atmosferu tj. ne dospije u svemir (gdje je vakuum).
No, s ovim se ne slažem. Jednostavno, u svrhu smanjenja otpora zraka bi je i dalje odbacivali.

Pa to i hoću reči. Pogledaj 2. poruku iznad svoje.
Slažem se sa vama dvojicom, s tim da bih još dodao da se odbacuju ti spremnici i radi smanjivanja otpora zraka. Normalno otpor zraka je bitan sve dok letjelica ne napusti atmosferu tj. ne dospije u svemir (gdje je vakuum).
Pa to i hoću reči. Pogledaj 2. poruku iznad svoje.
?! Znači on odbacuje spremnike zbog otpora zraka, kojeg nema?
Radi otpora zraka ne, ali radi mase da. Masa veca = veca energija za povuc je. Masa veca gravitacija veca. Da ne nabrajam.
Dakle kanta mu vise netreba. Bye bye kanta.
u klub idem u subotu, nisam mogao prvog pa cu vam jevit novosti...
Malo da osvježim temu! Šta se dogodilo s projektom? :)
IDEM NA NATJECANJE SA RUĐEROM
profesor mi je rekao da se pripremim i napravim detaljnije nacrte, sada nisam siguran dali on misli to raditi ili teorijski ali je u svakom slucaju dobra vijest, natijecanje ce vijerojatno bit u inozemstvu.
stvarno neznam nista vise, javit cu vam sve kad se opet sastanemo u skoli :-)
ps. sory makaweli sta nisam odgovorio, sad sam tek vidio da je tema osvjezena :)