Novi zakon o pušenju

poruka: 620
|
čitano: 145.077
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
moderator
RE: Novi zakon o pušenju
seneka kaže...
mbaksa kaže...
seneka kaže...
možda nisi pratio od početka ali nisu svi protiv zakona(makar je preoštar) nego protiv stigmatizacije pušača koja je proizašla iz te histerične antipušačke kampanje ..
Molim te objasni tocno po cemu su pusaci sad "stigmatizirani"! Pusaci se sami takvima rade, od sebe neopravdano rade zrtvu drzave.
 stgmatizirani su tom kampanjom,makar se slažem da dio medija lobira protiv zakona kao što si rekao..Opet kažem tako je u SAD-u
Molim te da se ubuduce jasnije izrazavas jer smo vec prije utvrdili da je tako u SAD-u, ali da tako nije kod nas ni igdje u Europi, niti zasad postoje naznake da bi se tako nesto moglo dogoditi. Irska je zabranila pusenje prije pet godina! I dalje nemaju "white trasha" ili neku europsku alternativu tome.

seneka kaže...
a imam osjećaj da su i sami nepušači jedva dočekali totalnu zabranu pa sad pridonose tome(to čak mogu i shvatiti)
Vjeruj mi - nepusaci su sad sretni zbog toga, i samo zbog toga, sto konacno mogu izlaziti van, a da se ne truju i da se doma ne vracaju smrdljivi. Ne raduju se tome sto ce se sad pusaci osjecati inkomodiranima jer moraju ici van popusiti, nego se raduju tome sto je tortura cigaretnim dimom gotova. Fakat nije fer, niti odgovara stvarnosti, prikazivati nepusace u takvom zluradom svjetlu.

seneka kaže...
ko što kaže lazarus long u americi te mogu tužiti da im smeta dim iz tvog stana( i dobiti  slučaj) ...
Ako te smeta buka iz susjedovog stana, mozes ga tuziti i dobiti slucaj (mozda cak i kod nas). U cem je razlika?
16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
Molim te objasni tocno po cemu su pusaci sad "stigmatizirani"! Pusaci se sami takvima rade, od sebe neopravdano rade zrtvu drzave
Molim te da se ubuduce jasnije izrazavas jer smo vec prije utvrdili da je tako u SAD-u, ali da tako nije kod nas ni igdje u Europi, niti zasad postoje naznake da bi se tako nesto moglo dogoditi. Irska je zabranila pusenje prije pet godina! I dalje nemaju "white trasha" ili neku europsku alternativu tome.

.
Vjeruj mi - nepusaci su sad sretni zbog toga, i samo zbog toga, sto konacno mogu izlaziti van, a da se ne truju i da se doma ne vracaju smrdljivi. Ne raduju se tome sto ce se sad pusaci osjecati inkomodiranima jer moraju ici van popusiti, nego se raduju tome sto je tortura cigaretnim dimom gotova. Fakat nije fer, niti odgovara stvarnosti, prikazivati nepusace u takvom zluradom svjetlu.
Ako te smeta buka iz susjedovog stana, mozes ga tuziti i dobiti slucaj (mozda cak i kod nas). U cem je razlika?
 dovoljno je vidjeti one snimke pluća slušati o strašnim posljedicama pušenja pa da se stvori uvjerenje da samo "lud" čovjek ili kakav čudak može pušiti a pri tom se zaboravlja da je čovjek autodestruktivno biće koje se unštava na stotinu načina(pušenje je samo jedno od njih) i eto ti stigme.Što se tiče SAD-a eto neću više o utjecaju koji ima na ostatak svijeta (pogotovo na zemlje u tranziciji kao što je naša) ali ću si dopustiti da ti preporučim jedno interesantnu knjižicu "Američka ideologija" od tomislava sunića..koja pokušava objasniti taj fenomen..Protiv nepušača nemam ništa  i nitko normalan ne bi trebao ni imati ali i oni su sad malo "povampirili" na krilima tog novog zakona...ova usporedba s bukom" ne drži vodu",baš taj primjer je perverzna ekstenzija tog zakona..

Poruka je uređivana zadnji put ned 10.5.2009 15:39 (seneka).
16 godina
neaktivan

ja sam nepusac pa mi je drago za novi zakon o pusenju....sto vi vidite u=) toj cigari......i tih 20 cigara dode prosjecno 18-20 kn...ccc previse novca meni brat pusi 2 kutije bijelog marlbora 44kn na dan.......=)

Kada se kunem majkom možda lažem, ali kada se kunem ocem govorim istinu, majke mi!
17 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
Pa nije cigareta uvjet za socijalizaciju! Mislim, kuzim da pusacima cesto jest, jer se bez cigarete osjecaju nesigurno, nervozno, nelagodno, ali eto - morat ce ponovno stjeci vjestine normalne socijalizacije i bez droge. Ipak, ne mozes reci da su uvjeti zanemareni - pusac moze otici van, popusiti cigaretu i vratiti se i nastaviti se druziti - zadovoljio je svoju potrebu za nikotinom, a nije nastetio nikome drugome. Ako je pusacu primarno druzenje s cigaretom, a ne s ljudima, vidis da to jako lako moze obaviti.

A moram primijetiti i licemjernost tvog stava - kladim se da te dosad nimalo nije smetalo to sto su sve ove godine nepusackoj vecini bile uskracivane njihove potrebe za socijalizacijom. Ne samo to nego su se konstantno krsila njihova prava na neudisanje otrovnog cigaretnog dima.

Nitko van nije oduzeo pravo da pusite - oduzeli su vam pravo (koje nikad zapravo niste ni smjeli imati) da trujete druge ljude cigaretnim dimom. Svi moraju imati jednaka prava. Ne moze netko tebi dati pravo da pusis i time trujes druge ljude, a pritom drugim ljudima oduzeti pravo da ih se ne truje cigaretnim dimom! Ako vama netko da pravo da trujete druge ljude cigaretnim dimom u javnim zatvorenim prostorima, zasto nepusaci ne dobe neko dodatno pravo koje ce vrijediti samo za njih? Recimo da ne moraju ici urinirat na WC nego da jednostavno uriniraju gdje god im padne na pamet (to je inace zakonom zabranjeno)? Na kraju krajeva, kad imas pun mjehur uriniranje izaziva olaksanje, i nije stetno za zdravlje. Samo sto urin smrdi. Al i cigaretni dim smrdi. Pa...

Treba zastititi nepusace i zaposlenike ugostiteljskih objekata. Treba zastititi mlade ljude i buduce generacije potencijalnih pusaca - treba poslati poruku da je pusenje drustveno nepozeljna navika/ovisnost. Treba sprijeciti dodatnu, nepotrebnu segregaciju drustva. Ako das prijedlog koji ce zadovoljiti ove uvjete, a da bude provediv u praksi, razmislit cu o svom stavu.

Osobno, mozda bih jos prihvatio i pusacke/nepusacke kafice, ali kad bolje razmislim o situaciji, to znaci da se necu moci normalno druziti s prijateljima pusacima jer oni ni u kom slucaju nece htjeti u nepusacke ugostiteljske objekte. Eventualno da se odredi da je maksimalno 30% ugostiteljskih objekata za pusace, da se objektima za nepusace smanji porez, objektima za pusace drasticno poveca, od cega bi se znacajan dio slijevao u blagajnu HZZO-a.

A zasto? Zato da mu zaposlenici svakih 10 minuta idu na cik pauzu od pet minuta?

Tek sad se tretiraju kako spada - tretiraju se identicno kao i ostalih 73%! To znaci da svi imaju jednaka prava.

To je jos razlog vise za ovakav zakon - pusenje cigareta treba uciniti nepozeljnom drustvenom pojavom radi mladih i djece! Pusi tamo gdje neces nikome smetati. A i pazi jednu stvar - kondomi se prodaju na svakom kiosku i na svakom ducanu - zar to sto su tako lako dostupni znaci da ljudi mogu opciti gdje god im padne na pamet? Na javnim (otvorenim i zatvorenim) mjestima? Sto se mene tice, bolje da se dozvoli seks na javnim mjestima nego pusenje - nije stetno za zdravlje drugih ljudi. Osim mozda onih sa srcanim problemima. Smijeh

Tako je imaš pravo, nitko nije niti pomislio da možda treba uvesti porezne olakšice za kafiće koji su "smoke free", ukoliko država uistinu cijeni "društveno prihvatljiva" ponašanja neka ih nagrađuje, nadalje odakle ti sud da prijatelji pušači neće nikako htjeti u nepušačke objekte... jesi li ih pitao?
Što je sa pušačkim kafićima, mnogi nepušači pristaju na pasivno pušenje...(pitao sam neke Smijeh)
Uživati u dimu cigarete i piti kavu sa prijateljima ujutro te komentirati društvena događanja je pušački "sveti gral", slika iz domaćih filmova, u nekim kulturama gotovo ritual, što je sa oboljelim braniteljima, ljudima sa PTSPom, sa konobarima pušačima, što je sa starijim ljudima pušačima (morat ce ponovno stjeci vjestine normalne socijalizacije)
Uriniranje na javnim zatvorenim prostorima koji nisu WC nije kulturološko nasljeđe, pušenje jest
Pa nemože se ponašati kao da pušači ne postoje i nikad nisu postojali, sadašnji zakon ih tretira kao životinje, segregacija bi u ovom našem slučaju bila korak naprijed za pušače...

što to znači kada kažeš da pušači i nepušači imaju jednaka prava, beze, pa kad kažeš pušač valjda misliš na njegovu pušačku ovisnost koja podrazumjeva i traži dodatna prava, valjda kad se kaže pušač misli se na atribut koji ga definira ovom slučaju, i ima neke drugačije potrebe od nepušača...
mama ti je biljna uš
Poruka je uređivana zadnji put ned 10.5.2009 16:58 ((s)izgoreo).
17 godina
moderator
seneka kaže...
dovoljno je vidjeti one snimke pluća slušati o strašnim posljedicama pušenja pa da se stvori uvjerenje da samo "lud" čovjek ili kakav čudak može pušiti a pri tom se zaboravlja da je čovjek autodestruktivno biće koje se unštava na stotinu načina(pušenje je samo jedno od njih) i eto ti stigme.
Ti isto tako zaboravljas da je pusenje teska ovisnost i da su nepusaci toga svjesni. Stoga ni ne osudjuju pusace niti ih obiljezavaju na nacin na koji ti to predstavljas jer znaju da se pusaci ne mogu samo tako toga ostaviti. Stoga treba napraviti sve sto je moguce da mladi ljudi uopce ne probaju cigaretu jer velik broj pusaca cigaretu zeli ostaviti, ali ne moze. Nepusaci ne stigmatiziraju pusace (osim, eto, kako si ustvrdio u SAD-u) - kod nas pusaci stigmatiziraju sami sebe, od sebe rade zrtve sistema, a u tome im pomazu mediji.

seneka kaže...
Protiv nepušača nemam ništa  i nitko normalan ne bi trebao ni imati ali i oni su sad malo "povampirili" na krilima tog novog zakona...
Molim te obrazlozi tu tvrdnju. Sto su prije mogli nepusaci napraviti kad se nisu imali pravo buniti!? Kad su ih pusaci po zakonu smjeli trovati? Po besmislenom zakonu u kojem prostori za pusace i nepusace nisu trebali biti (niti su u >99% slucajeva bili) fizicki odvojeni? Mislim, ono - o cemu pricas? Kakvo "povampirenje"? Konacno uzivamo u slobodi, drago nam je da mozemo van bez da se trujemo dimom i da smrdim i to odmah znaci da smo "povampireni"? Rekoh ti - ne veselimo se tome sto je sad pusacima teze, nego se veselimo tome sto mozemo konacno normalno uzivati u druzenju u ugostiteljskim objektima.

seneka kaže...
ova usporedba s bukom" ne drži vodu",baš taj primjer je perverzna ekstenzija tog zakona..
Znao sam da iz tvoje perspektive ne drzi vodu. Stoga sam te i pitao "u cem je razlika?" pa bih te molio odgovor.
17 godina
moderator
(s)izgoreo kaže...
Tako je imaš pravo, nitko nije niti pomislio da možda treba uvesti porezne olakšice za kafiće koji su "smoke free", ukoliko država uistinu cijeni "društveno prihvatljiva" ponašanja neka ih nagrađuje, nadalje odakle ti sud da prijatelji pušači neće nikako htjeti u nepušačke objekte... jesi li ih pitao?
Da, u vise navrata sam se nasao u takvim neugodnim situacijama. I nema sanse da pusac ostane u nepusackome prostoru. Cak su nekad htjeli pusit i u autu kad sam ih vozio nekud, kad je prijatelj imao rodjendan skoro su mu otkazali dolazak jer se u stanu ne pusi i jako su negodovali kad su dosli.

(s)izgoreo kaže...
Što je sa pušačkim kafićima, mnogi nepušači pristaju na pasivno pušenje...(pitao sam neke Smijeh)
Vecina nepusaca je popustljiva i pretjerano tolerantna prema pusacima. No, jesi li ih pitao bi li radije bili u nepusackom ili pusackom prostoru? Vecina ce ti odgovoriti da bi radije bili u nepusackom, ali isto tako ce vecina pristati da ode u pusacki dio jer ne zele ispasti da tlace/inkomodiraju pusaca.

(s)izgoreo kaže...
Uživati u dimu cigarete i piti kavu sa prijateljima ujutro te komentirati društvena događanja je pušački "sveti gral", slika iz domaćih filmova, u nekim kulturama gotovo ritual, što je sa oboljelim braniteljima, ljudima sa PTSPom, sa konobarima pušačima, što je sa starijim ljudima pušačima (morat ce ponovno stjeci vjestine normalne socijalizacije)
Nikad nije kasno poceti. Namigiva

(s)izgoreo kaže...
Uriniranje na javnim zatvorenim prostorima koji nisu WC nije kulturološko nasljeđe, pušenje jest
Nekad nije bilo. To je s vremenom postalo dio kulture (ili bolje reci nekulture). Kako je postalo dio kulture, tako moze i prestati biti dio kulture. Drustveno pozeljne navike treba zadrzati i poticati, ostale zatirati. Tako postajemo zdravije, kvalitetnije drustvo.

(s)izgoreo kaže...
Pa nemože se ponašati kao da pušači ne postoje i nikad nisu postojali, sadašnji zakon ih tretira kao životinje, segregacija bi u ovom našem slučaju bila korak naprijed za pušače...
Znaci, zakon je dosad nepusace tretirao kao zivotinje?
16 godina
neaktivan

seneka kaže...
Protiv nepušača nemam ništa  i nitko normalan ne bi trebao ni imati ali i oni su sad malo "povampirili" na krilima tog novog zakona...
mbaksa kaže...Molim te obrazlozi tu tvrdnju. Sto su prije mogli nepusaci napraviti kad se nisu imali pravo buniti!? Kad su ih pusaci po zakonu smjeli trovati? Po besmislenom zakonu u kojem prostori za pusace i nepusace nisu trebali biti (niti su u >99% slucajeva bili) fizicki odvojeni? Mislim, ono - o cemu pricas? Kakvo "povampirenje"? Konacno uzivamo u slobodi, drago nam je da mozemo van bez da se trujemo dimom i da smrdim i to odmah znaci da smo "povampireni"? Rekoh ti - ne veselimo se tome sto je sad pusacima teze, nego se veselimo tome sto mozemo konacno normalno uzivati u druzenju u ugostiteljskim objektima.

govorim iz pozicije nekoga ko je bar donekle poštivao pravo nepušača na "svjež zrak" i nije zlorabio prijašnje stanje (znači nema pušenja u autu,i ja sam nisam mogao dugo izdržati u zadimljenim prostorima,kafići,radna mjesta iostalo)ali sad nas se sve trpa u isti koš,možda je to "povampirenje" posljedica dugogodišnjeg trpljenja neuljuđenih pušača koji nisu poštivali pravila (ponavljam)elementarne pristojnosti?Po meni jest..a i to je ljudski..
seneka kaže...
ova usporedba s bukom" ne drži vodu",baš taj primjer je perverzna ekstenzija tog zakona..
...mbaksa kaže....Znao sam da iz tvoje perspektive ne drzi vodu. Stoga sam te i pitao "u cem je razlika?" pa bih te molio odgovor.                                    razlika je velika,buka spada u stanj(zagađenja) na koja  se je gotovo nemoguće priviknuti,može uzrokovati pravu(kliničku) psihozu  a bogami od dima niko nije zapsihozio ,ljut si ,makneš se..Zato mislim da se ide u ekstrme i ići će se sve više jer zakon to dopušta..                                                                                                                                                                            
 ovo sam katastrofalno napisao(nepregledno),nešto sam pokušavao,isprika..
Poruka je uređivana zadnji put ned 10.5.2009 17:46 (seneka).
16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
 Eventualno da se odredi da je maksimalno 30% ugostiteljskih objekata za pusace, da se objektima za nepusace smanji porez, objektima za pusace drasticno poveca, od cega bi se znacajan dio slijevao u blagajnu HZZO-a.
 Evo, to je to..
O tako nečemu sam i ja razmišljao. Npr. koncesija za pušačke lokale, kojima se ograniči broj, pa može i manje od 30%. 20 ili čak 10% je sasvim dovoljno. Pa ako 'gazda' procijeni da će prometom nadoknaditi koncesiju i još zaraditi, zašto ne. I oblikovati veliki standardni znak koji su dužni 'zalijepiti' na izlog da se nepušači ne zabune. I svi sretni i zadovoljni. Tih 10% je zanemarivo za nepušače, a pušači opet imaju tu 'oazu' kao i osjećaj da im se ne uskraćuje pravo izbora..
mbaksa kaže...
Nitko van nije oduzeo pravo da pusite - oduzeli su vam pravo (koje nikad zapravo niste ni smjeli imati) da trujete druge ljude cigaretnim dimom. Svi moraju imati jednaka prava. Ne moze netko tebi dati pravo da pusis i time trujes druge ljude, a pritom drugim ljudima oduzeti pravo da ih se ne truje cigaretnim dimom!
 Netočno.
Pušač ima pravo pušiti kao što nepušač ima pravo ne pušiti. Ako zabraniš pušenje, oduzeo si pušaču to pravo. I time nemaju svi jednaka prava, kad pušač više nema pravo pušiti..
Problem je u tome da su ta prava u suprotnosti, odnosno pravo jednog utječe na pravo drugog. Pa ako problemu pristupiš na način da bilo kome od tih strana uskratiš njegovo pravo, to nije pravedno rješenje. Trebalo bi to rješiti na način da pušači mogu pušiti, a da nepušači imaju čist zrak. I onda bi svi imali jednaka prava.
Eh sad, nemam čarobni štapić kojim bih to stanje napravio, ali ne mogu se niti praviti da ne vidim što je pravedno, samo zato što je to u praksi teško provedivo..
17 godina
bed kaže...
mbaksa kaže...
Nitko van nije oduzeo pravo da pusite - oduzeli su vam pravo (koje nikad zapravo niste ni smjeli imati) da trujete druge ljude cigaretnim dimom. Svi moraju imati jednaka prava. Ne moze netko tebi dati pravo da pusis i time trujes druge ljude, a pritom drugim ljudima oduzeti pravo da ih se ne truje cigaretnim dimom!
 Netočno.
Pušač ima pravo pušiti kao što nepušač ima pravo ne pušiti. Ako zabraniš pušenje, oduzeo si pušaču to pravo. I time nemaju svi jednaka prava, kad pušač više nema pravo pušiti..
Problem je u tome da su ta prava u suprotnosti, odnosno pravo jednog utječe na pravo drugog. Pa ako problemu pristupiš na način da bilo kome od tih strana uskratiš njegovo pravo, to nije pravedno rješenje. Trebalo bi to rješiti na način da pušači mogu pušiti, a da nepušači imaju čist zrak. I onda bi svi imali jednaka prava.
Eh sad, nemam čarobni štapić kojim bih to stanje napravio, ali ne mogu se niti praviti da ne vidim što je pravedno, samo zato što je to u praksi teško provedivo..
 Sad ti bed lijepo objasni koji je zakon ikad nalagao da se mora pušiti.
Zabrane su uvijek temeljene na nečem kaj donosi boljitak života općoj zajednici, pogotovo onima koje to ide.
Radi se o zdravlju, to je faktor broj 1.
Prava čovjeka tim zakonom nisu oduzeta, svatko i dalje smije pušiti ali zna se gdje.
Zabrana pušenja u kafićima s jedne je strane dobra stvar, a s druge loša...
Dobra jer svi nepušači mogu bez brige popiti kavu/pivo/sok, bilo što, dok je s druge strane loša zbog samih ugostitelja jer će neki strastveni pušači, koji vole uz kavicu i nekaj malog - spušiti cigaru.

"You must take your opponent into a deep dark forest where 2+2=5, and the path leading out is only wide enough for one." -Mihail Talj
16 godina
neaktivan
Armor kaže...
Zabrane su uvijek temeljene na nečem kaj donosi boljitak života općoj zajednici, pogotovo onima koje to ide.
Prava čovjeka tim zakonom nisu oduzeta, svatko i dalje smije pušiti ali zna se gdje.
Dobra jer svi nepušači mogu bez brige popiti kavu/pivo/sok, bilo što, dok je s druge strane loša zbog samih ugostitelja jer će neki strastveni pušači, koji vole uz kavicu i nekaj malog - spušiti cigaru.
Potpuno si u krivu..
Ne radi se o zdravlju nego o osnovi demokracije - slobodan izbor, to je faktor broj 1. Pa ako se netko želi, trovati, uništavati svoje zdravlje, ubiti, koliko god tebi to perverzno mišljenje izgledalo, apsolutno je njegov izbor što će sebi raditi. Dok kod to ne radi drugima.
Nitko nema pravo (kao ti), drugome oduzeti pravo njegovog izbora, pa makar to i zdravstveno opravdao..

A sad ti meni objasni kad sam ja to rekao da postoji zakon koji tjera na pušenje??!?
Pročitaj malo što pišem prije nego što ljuljneš ovakvu bedastoću..

Mo'š mislit' kako su zabrane uvijek radi općeg dobra, često je tu ekomomska računica u igri..
A nastavak te rečenice, niti uz najbolju volju, ne mogu shvatiti. Pa ako već iznosiš svoje mišljenje, pokušaj to na način da i drugi razumiju što misliš..
17 godina
neaktivan
bed kaže...
Pa ako se netko želi, trovati, uništavati svoje zdravlje, ubiti, koliko god tebi to perverzno mišljenje izgledalo, apsolutno je njegov izbor što će sebi raditi. Dok kod to ne radi drugima.
Nitko nema pravo (kao ti), drugome oduzeti pravo njegovog izbora, pa makar to i zdravstveno opravdao..
 Pa ovim zakonom konačno smo i došli do toga da svojim izborom pušači nemaju pravo kvariti zdravlje nepušača.

I slažem se da nitko nema pravo oduzeti drugome pravo izbora - dakle, ako mi nepušači biramo živjeti bez udisanja dima cigareta, onda neka pušači popuše svoje tamo gdje smiju.
- ako gori zeleno, ne znači da sam tu -
17 godina
Novi zakon o pušenju

Nisam uopce cito temu nit nista, ali samo da kazem:

Birtije su mjesto na koje ljudi koji dolaze su u 80-ak % slucajeva pusaci. To je mjesto za pusace i suludo je zabranjivat tamo pusenje.

Ja sada kada odem u birtiju, samo su terase pune a unutra nema nikad nikoga, i tako u svakoj birtiji koju vidim.

To sad jos nije problem zbog terasa, ali birtije bez terasa ce propast, a ostale ce kad malo zahladi.

Zabranu pusenja u skolama i restoranima podrzavam ali u birtijama niposto.

To sta se ja trujem je moja stvar a ne vasa. Ja sa svojim trovanjem drzavi placam porez i punim proracun i time im omogucujem gradju autocesta, dajem placu doktorima policajcima i mirovine umirovljenicima i zato nemate mi sta k*njat da zasto se ja trujem. Dobro vama, dobro meni.

Kad sve birtije i diskoteke propadnu zbog ovog zakona, vi pusaci opet necete imati di izac pa cete se zamisliti jel bi radije dim ili prazne diskoteke/birtije ili cak da ih uopce nema.

Ja osobno necu izaci nigdje di se nemoze pusit.

- Psiho246
17 godina
moderator
seneka kaže...
govorim iz pozicije nekoga ko je bar donekle poštivao pravo nepušača na "svjež zrak" i nije zlorabio prijašnje stanje (znači nema pušenja u autu,i ja sam nisam mogao dugo izdržati u zadimljenim prostorima,kafići,radna mjesta iostalo)ali sad nas se sve trpa u isti koš,možda je to "povampirenje" posljedica dugogodišnjeg trpljenja neuljuđenih pušača koji nisu poštivali pravila (ponavljam)elementarne pristojnosti?Po meni jest..a i to je ljudski..
No, i... "povampirenje" je? Ja uopce ne kuzim o cemu ti pricas.

seneka kaže...
razlika je velika,buka spada u stanj(zagađenja) na koja  se je gotovo nemoguće priviknuti,može uzrokovati pravu(kliničku) psihozu  a bogami od dima niko nije zapsihozio ,ljut si ,makneš se..Zato mislim da se ide u ekstrme i ići će se sve više jer zakon to dopušta..
Cigaretni dim nije zagadjenje? Znas, najljepse je kad se probudis, ustanes, otvoris prozor i hoces udahnuti malo svjezeg zraka i onda udahnes cigaretni dim od bezobzirnog susjeda. Moras zatvarat prozore da ti dim ne ulaiz u stan i cekati dok se susjed ne sjeti prestati kako bi mogao provjeriti stan. Na svasta je moguce naviknuti se - pa i na buku. Takodjer, nije svaka buka iste razine - neke su totalno nepodnosljive, neke su podnosljive, ali iritantne.

Mada, ne znam zasto uopce o bilo cemu od toga raspravljamo kad nitko nikog nece tuziti zbog dima, barem ne kod nas. Tako da - ne ide se u ekstreme - samo to neki tako pokusavaju prikazati. "Sto bi bilo kad bi bilo..."
17 godina
moderator
bed kaže...
mbaksa kaže...
 Netočno.
Pušač ima pravo pušiti kao što nepušač ima pravo ne pušiti.
Nepusac nema pravo pusiti? Sto ce mu pravo koje nikad nece moci iskoristiti?

bed kaže...
Ako zabraniš pušenje, oduzeo si pušaču to pravo.
Pusenje kao takvo nije zabranjeno, stoga ne vidim smisla raspravljati na takav nacin. Zabranjeno je trovanje drugih ljudi i zaposlenika ugostiteljskih objekata cigaretnim dimom.

bed kaže...
Problem je u tome da su ta prava u suprotnosti, odnosno pravo jednog utječe na pravo drugog. Pa ako problemu pristupiš na način da bilo kome od tih strana uskratiš njegovo pravo, to nije pravedno rješenje.
Pusac ima pravo pusiti, ali nema pravo trovati cigaretnim dimom druge osobe. Nepusac ima pravo ne biti trovan cigaretnim dimom. Pravo jedne osoba prestaje tamo gdje pocinje pravo druge osobe. Zbroji dva i dva. Rjesenje je pravedno. Isto kao sto nepusac nema pravo mokriti po pusacima. Zabranjeno mu je mokriti tamo gdje ce to smetati drugima - dakle, mora ici na WC. Isto tako pusaci mogu pusiti tamo gdje to nece smetati drugima.
17 godina
moderator
bed kaže...
Armor kaže...
Potpuno si u krivu..
Ne radi se o zdravlju nego o osnovi demokracije - slobodan izbor, to je faktor broj 1. Pa ako se netko želi, trovati, uništavati svoje zdravlje, ubiti, koliko god tebi to perverzno mišljenje izgledalo, apsolutno je njegov izbor što će sebi raditi. Dok kod to ne radi drugima.
Pusaci imaju izbor - ili nece pusiti ili ce otici van popusiti. Isto kao sto su nekad nepusaci imali izbora - ili ce se trovati cigaretnim dimom ili nece dolaziti u ugostiteljske objekte. Odakle sad odjednom "borba za pravo izbora"? Gdje si bio svih ovih godina pa da branis prava nepusaca?
16 godina
neaktivan
Novi zakon o pušenju

mbaksa kaže

Isto kao sto nepusac nema pravo mokriti po pusacima. Zabranjeno mu je mokriti tamo gdje ce to smetati drugima

...imaš pravo ovi tvoji postovi i nisu ništa drugo nego "...neprestana struja tople mokraće..."

najveći neprijatelj slobode je zadovoljan rob
Poruka je uređivana zadnji put uto 2.6.2009 15:58 (Jurra).
17 godina
moderator
Jurra kaže...

...imaš pravo ovi tvoji postovi i nisu ništa drugo nego "...neprestana struja tople mokraće..."

Nemoj trolat - to se inace sankcionira kartonom.
17 godina
Psiho246 kaže...

To sta se ja trujem je moja stvar a ne vasa. Ja sa svojim trovanjem drzavi placam porez i punim proracun i time im omogucujem gradju autocesta, dajem placu doktorima policajcima i mirovine umirovljenicima i zato nemate mi sta k*njat da zasto se ja trujem. Dobro vama, dobro meni.

Nije istina. truješ i ostale i to je samo što me najviše smeta kod toga.
Nisam ni ja čitao sve ove postove ali samo da kažem da kao nepušač podržavam ovaj zakon, ali kafići bez terasa će propasti, preko zime će i ovi ostali. Mislim da se ovaj zakon neće dugo zadržati...
Najbrži put do čovjekova srca je pomoću šake Chucka Norrisa. ...:::www.lan-wars.com:::...
16 godina
odjavljen
Novi zakon o pušenju

Ovaj novi zakon je živa sprdačina. Ako ste sinoc bili vani, imali ste prilike vidjet njegovo djelovanje. Pad prometa u birtijama između 50 i 80 posto. Zabrana u restoranima je ok, al u birtijama... Nema smisla. Sinoć sam bio u birtiji u kojoj skoro pa živim 3 godine - prije škole, pod slobodnim satovima, iza škole i navečer. Znam sve i jednog koji tamo ulazi i sinoć smo ostali paf. Birtija ima terasu sa oko 40ak mjesta. Do 9 terasa je bila puna. Inače u taj birc iza 10 ne možeš uć, a kamo sjest. Sinoć - biraj di ćeš sjest. Inače, tamo stane 100-150 ljudi, sinoć je bilo 15 (slovima -petnaest). Na terasi 40ak. To je skoro 60 ljudi. Od uobičajenih 150.

Gazda je došao oko pola11. Izraz lica je bio nezaboravan. Kad vidite takav prizor u bircu koji je od kraja rata jedno od najposjećanijih mjesta u gradu, onda znate kako je. Onih 5 nepušača se zabilo u jedan ćošak i smiju se. U praznom bircu. Između birca di je sve puno dima i ljudi i birca bez dima i bez ljudi biram ovo prvo. Zakon će jako brzo propast jer ovakav pad prometa nitko ne može preživiti. Dalje po gradu nisam išao al čuo sam od ekipe - ista stvar - na terasama max 40 ljudi a unutra samo konobar.... Totalna glupost. Porez koji će država zaradit na one 2 kune više na cijenu cigara i kaznama (ako su dosad naplatili 10 kazni.....) je 0.000001% poreza na alkohol koji sad stoji u skladištima jer nema ljudi u bircu da ga popiju. Nepušači, svaka vam čast al ako vam se sjedi (da vas petorica) samima u bircu, izvolte... Mi smo vani, na terasi.... Valjda ćete preživit dim... Smijeh

I've seen things that you people wouldn't believe...
16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
Jurra kaže...

Nemoj trolat - to se inace sankcionira kartonom.
 ...sorry, malo sam pretjeral ali ne samo ja...
najveći neprijatelj slobode je zadovoljan rob
17 godina
neaktivan
Sum_of_all_fears kaže...

Ovaj novi zakon je živa sprdačina. Ako ste sinoc bili vani, imali ste prilike vidjet njegovo djelovanje. Pad prometa u birtijama između 50 i 80 posto...

Ma to je sad dok se pušači još dure...
- ako gori zeleno, ne znači da sam tu -
16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
Nepusac nema pravo pusiti? Sto ce mu pravo koje nikad nece moci iskoristiti?
A što će pušaču pravo koje on ne može koristiti?
mbaksa kaže...
Pusac ima pravo pusiti, ali nema pravo trovati cigaretnim dimom druge osobe. Nepusac ima pravo ne biti trovan cigaretnim dimom. Pravo jedne osoba prestaje tamo gdje pocinje pravo druge osobe. Zbroji dva i dva. Rjesenje je pravedno. Isto kao sto nepusac nema pravo mokriti po pusacima. Zabranjeno mu je mokriti tamo gdje ce to smetati drugima - dakle, mora ici na WC. Isto tako pusaci mogu pusiti tamo gdje to nece smetati drugima.
 Stalno izokrećeš poantu.
Kad sam ja rekao da itko ima pravo trovati druge bilo čime?
Ponoviti ću još jednom; potpuno se slažem s tobom u dijelu da pušači imaju pravo ne biti trovani.
Ono u čemu se ne slažem, je da smatram da isto tako pušači imaju pravo pušiti..
Pa zakon koji pravo oduzima jednoj skupini u odnosu na drugu, ne smatram pravednim..
mbaksa kaže...
Pusaci imaju izbor - ili nece pusiti ili ce otici van popusiti. Isto kao sto su nekad nepusaci imali izbora - ili ce se trovati cigaretnim dimom ili nece dolaziti u ugostiteljske objekte. Odakle sad odjednom "borba za pravo izbora"? Gdje si bio svih ovih godina pa da branis prava nepusaca?
 Jak ti je izbor. Koliko me sjećanje služi mogu se sjetiti da je u boljim ugostiteljskim objektima i do sada postojao dio za nepušače, a sjećam se i kojekakvih zdravljaka, da ne spominjem slastičarne i sl. objekte. Gdje će sada u tvojoj pravednosti pušači imati izbor koji su do sada imali nepušači?
A 'borbu za pravo izbora' vodim dugi niz godina, osnovao sam i jednu stranku (jedan od osnivača sam) prije 10-tak g., pa mi je to pogled na život i primjenjujem ga bez obzira o konkretnom slučaju. I to je moj stav, pa tako i za pušenje..
A stranka je jedna od frakcija zelenih, da mi ne uletavate s politikanstvom..
17 godina
moderator
Sum_of_all_fears kaže...

Ovaj novi zakon je živa sprdačina. Ako ste sinoc bili vani, imali ste prilike vidjet njegovo djelovanje. Pad prometa u birtijama između 50 i 80 posto.

Zakon ponude i potraznje - znaci onda da na hrvatskom trzistu ni ne treba toliko birtija. Osnove ekonomije. Uoci takodjer da ako propadne veca kolicina birtija, da su jedan od glavnih uzroka durenje pusaca koji se ne zele prilagoditi novonastaloj situaciji. Misle da ce time nesto postici - a nece. Ja na to gledam pozitivno - ubuduce ce poduzetnici umjesto otvaranja novih birtija i ducana (kojih ionako ima previse) mozda otvoriti neku proizvodnu djelatnost - nesto korisno, od cega ce rasti BDP. Namigiva
17 godina
Novi zakon o pušenju

@Mario, u mojem kraju pušači su se već prilagodili i nema previše protesta.

Zašto?

Zato jer je lijepo vrijeme, a većina lokala ima i terase pa nema problema.

Malo veći problem je jutro, dok je hladno, a ljudi piju kave i žestoko...a i pušili bi uz to - navika.

Ne govorim za sebe jer nisam pušač ali vidim druge koje muči baš to jutro

"You must take your opponent into a deep dark forest where 2+2=5, and the path leading out is only wide enough for one." -Mihail Talj
16 godina
odjavljen
mbaksa kaže...
Sum_of_all_fears kaže...

Ovaj novi zakon je živa sprdačina. Ako ste sinoc bili vani, imali ste prilike vidjet njegovo djelovanje. Pad prometa u birtijama između 50 i 80 posto.

Zakon ponude i potraznje - znaci onda da na hrvatskom trzistu ni ne treba toliko birtija. Osnove ekonomije. Uoci takodjer da ako propadne veca kolicina birtija, da su jedan od glavnih uzroka durenje pusaca koji se ne zele prilagoditi novonastaloj situaciji. Misle da ce time nesto postici - a nece. Ja na to gledam pozitivno - ubuduce ce poduzetnici umjesto otvaranja novih birtija i ducana (kojih ionako ima previse) mozda otvoriti neku proizvodnu djelatnost - nesto korisno, od cega ce rasti BDP. Namigiva
 Ne durimo se mi. Mi smo vani, sjedimo pred bircom, normalno uzmemo pivu i van s njom. Doduše, dio otiđe po raznoraznim parkovima, a prije toga u lokalni dućan po zalihe alkohola u vrijednosti od 200tinjak kn koji bi inače ostali u bircu.... Nismo mi ljuti na vlasnike, oni su pokušali to malo ublažit ali im nije baš uspjelo. Vidjet ćemo na zimu.... Dosad je bilo dobro, bilo je par malo glasnijih nepušača (i bivši pušači među njima, izdajice Smijeh ) kojima se nije sviđao dim pa su sjedili na terasama i bilo im je dobro..... Sad su unutra sami. Bez dima ali i bez ljudi. Odjednom se zabrinuli za svoja pluća i uništili jednu jako profitabilnu djelatnost.... Konobara je uvijek falilo, sad će ih možda i bit viška..... Sinoć, tamo di sam ja bio, 2 konobara su stajala i čudila se a jedan je radio, onaj novi, pridošlica. Cijelu večer. Jako dobro. A plaća je 9% od prometa......
I've seen things that you people wouldn't believe...
17 godina
moderator
bed kaže...
mbaksa kaže...
 Stalno izokrećeš poantu.
Kad sam ja rekao da itko ima pravo trovati druge bilo čime?
Ne izokrecem ja poantu nego ti stalno pokusavas napraviti poantu, ali u stilu da pusaci imaju veca prava od nepusaca. Nisu sva prava bezgranicna i bezuvjetna, pogotovo ne ona koja nisu temeljna, osnovna, poput prava na hranu i vodu, bioloske potrebe, dom, obrazovanje, netrovanje...

Znaci, slazes se da nitko nema pravo icime trovati druge - to je imperativ, to je pravo koje nadjacava neka druga prava? Onda znaci da ne moze postojati neko drugo pravo koje bi krsilo to pravo. Pusaci imaju pravo pusiti, sve dok ne krse upravo ovo imperativno pravo koje smo upravo dogovorili. I dalje vrijedi ono sto sam napisao podebljanim slovima.

bed kaže...
Ono u čemu se ne slažem, je da smatram da isto tako pušači imaju pravo pušiti..
Pa zakon koji pravo oduzima jednoj skupini u odnosu na drugu, ne smatram pravednim..
Gledaj - pusaci i dalje imaju pravo pusiti. Ali sve dok to pravo ne krsi ono pravo o netrovanju - dogovorili smo da je to imperativ, zar ne?
Takodjer, kako je taj zakon nepravedan? Kako oduzima pravo jednoj skupini u odnosu na drugo? Ni pusaci ni nepusaci nemaju pravo u zatvorenim javnim prostorima cigaretnim dimom ugrozavati ikoga. Pusaci i nepusaci tu imaju ista, identicna prava.

bed kaže...
mbaksa kaže...
 Jak ti je izbor. Koliko me sjećanje služi mogu se sjetiti da je u boljim ugostiteljskim objektima i do sada postojao dio za nepušače, a sjećam se i kojekakvih zdravljaka, da ne spominjem slastičarne i sl. objekte.
Pa cekaj malo - dosad je takav mrsav izbor postojao za 70% ljudi! Da, postojali su prostori za nepusace i u gotovo sve takve prostore sirio se cigaretni dim. Slasticarne su bili jedini ugostiteljski objekti u kojima je bilo zabranjeno pusenje, ali recimo u manjim mjestima ni to se nije postivalo!

Gdje si bio kad se trebalo boriti za prava ljudi na zastitu od cigaretnog dima?
17 godina
moderator
Armor kaže...

@Mario, u mojem kraju pušači su se već prilagodili i nema previše protesta.

Drago mi je to cuti. Uvjeren sam da ce provodjenje ovog zakona proci bez problema i da ce se ljudi prilagoditi. I da ce ovaj zakon u konacnici biti bolje prihvacen od 0 promila jer onaj zakon nije imao bas neku realnu podlogu, dok ovaj ima. Ovi koji pruzaju otpor ionako to rade tek nacelno ili tako da ne odlaze u birtije pa onda ni nemaju prilike krsiti zakon.
16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
Ne izokrecem ja poantu nego ti stalno pokusavas napraviti poantu, ali u stilu da pusaci imaju veca prava od nepusaca. Nisu sva prava bezgranicna i bezuvjetna, pogotovo ne ona koja nisu temeljna, osnovna, poput prava na hranu i vodu, bioloske potrebe, dom, obrazovanje, netrovanje...
 Upravo suprotno, ja tvrdim da bi i jedni i drugi trebali imati ista prava.
I opet se postavljaš u poziciju da sudiš o tuđem izboru. Sto ljudi - sto ćudi. Vjeruj mi da je alkoholičaru važniji alkohol od vode i hrane, kockaru kocka od doma, seljaku traktor od obrazovanja, skitnici topla riječ od netrovanja .. (malo karikiram) I tko smo mi da sudimo o tuđem izboru? Tuđi izbor treba poštovati.
mbaksa kaže...
Gledaj - pusaci i dalje imaju pravo pusiti. Ali sve dok to pravo ne krsi ono pravo o netrovanju - dogovorili smo da je to imperativ, zar ne?
Takodjer, kako je taj zakon nepravedan? Kako oduzima pravo jednoj skupini u odnosu na drugo? Ni pusaci ni nepusaci nemaju pravo u zatvorenim javnim prostorima cigaretnim dimom ugrozavati ikoga. Pusaci i nepusaci tu imaju ista, identicna prava.
 Nije ti neka logika. Imali su i prije nepušači pravo pušiti, pa po toj logici zakona niti ne treba jer su imali ista prava. Obzirom da su prije pušači imali pravo pušiti u lokalima, a sada nemaju - to im je pravo oduzeto. Čisto sumnjam da je ijednom pušaču namjera nekog ugrožavati osim sebe, to je posljedica. Pa ako riješiš problem  s teorijom da 'sad svi imaju pravo ne pušiti' pa imamo 'ista prava', svejedno si pušača zakinuo za njegova prava..
mbaksa kaže...
Pa cekaj malo - dosad je takav mrsav izbor postojao za 70% ljudi! Da, postojali su prostori za nepusace i u gotovo sve takve prostore sirio se cigaretni dim. Slasticarne su bili jedini ugostiteljski objekti u kojima je bilo zabranjeno pusenje, ali recimo u manjim mjestima ni to se nije postivalo!
 Da postoji sada takav mršav izbor za pušače, ne bih rekao ni a, a ne ovoliko pisao..
mbaksa kaže...
Gdje si bio kad se trebalo boriti za prava ljudi na zastitu od cigaretnog dima?
 Moji stavovi su ideološki, borbu za zdravlje prepuštam medicinarima..
17 godina
Novi zakon o pušenju

Ma kakav porez, kakva zarada? Lova koju ne potroše ljudi u bircu, potrošiti će se negdje drugdje - u bircu, dućanu ili možda na nekom konstruktivnijem mjestu, državi je sasvim svejedno... OK, možda će ostati malo manje za ljude koji su kupili gomilu birceva, ali nekako nemam žaljenja za njima.

Uostalom, tko zna, možda će se i pušači malo kultivirati i shvatiti da se mogu družiti s prijateljima na način na koji su se ovi donedavno ovi družili s njima - pričajući i zabavljajući se. A žeđ za cigaretom će utažiti u nekoj drugoj situaciji.

Pazi, gledam te!
17 godina
bed kaže...
... Obzirom da su prije pušači imali pravo pušiti u lokalima, a sada nemaju - to im je pravo oduzeto. ...
Imali su na divljem zapadu ljudi pravo i ubijati indijance, jer su bili niža vrsta. Danas više nemaju to pravo. Pitam se je li to dobra stvar?
Pazi, gledam te!
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice