Koje peći na centralno uzet

poruka: 13
|
čitano: 61.922
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan

pošto sam samo tu registriran pa sam eto tu ču i pitat......

imamo kuču od 300 kvadrata, a koristimo 200 i imamo 11 radijatora već postavljena jer smo se grijali na plin i već par godina koristimo peči na drva i ponekad se dimi prostorija, neda se ponekad zapalit peć i tak to, a želio bi da isskoristimo te radijatore kad već stoje na zidovima pa bi peć na centralno al na kruta goriva e sad.....koliko bi me koja peć koštala i koliko drvo, briket, peleti bi mi trebalo za otprilike 5-6 mj-koliko traje zima i koliko bi me to koštalo godišne......

to bi volio da mi nekak odgovorite, a još ako znate zašto mi se stvara dim pročiščeni su svi dimljaci peć, sve, sve tek smo počeli, a zna da dimi kad on oče hehe...............to dok bi volio čut svaka misljenja o svemu dok nenabavim peč na centralno

24 drva
0 drveni beiketi
2 peleti
16 godina
Re: Koje peći na centralno uzet

Trebala bi ti pec od 40-50 kw sto bi kostalo otprilike  oko 8000 kuna. Najisplativije bi bilo drvo + ugalj. Za jednu zimu bi moglo biti 2 m drva i 10 t uglja, znaci drva koristis samo za odlogu. To bi trebalo biti vise nego dovoljno. Ja koristim centrometalovu pec, a stari koristi stadlerovi i nema neke razlike, obje su ok. A cijene uglja i drva ne znam u Hr.

http://www.centrometal.hr/eko-ck-p/ - centometal

12 godina
neaktivan
esko kaže...

Trebala bi ti pec od 40-50 kw sto bi kostalo otprilike  oko 8000 kuna. Najisplativije bi bilo drvo + ugalj. Za jednu zimu bi moglo biti 2 m drva i 10 t uglja, znaci drva koristis samo za odlogu. To bi trebalo biti vise nego dovoljno. Ja koristim centrometalovu pec, a stari koristi stadlerovi i nema neke razlike, obje su ok. A cijene uglja i drva ne znam u Hr.

http://www.centrometal.hr/eko-ck-p/ - centometal

vidio sam takvu peć na njuškalu ako je samo za drva koji je način rada koliko puta moram da stavljam drva i koliko dugačka drva moraju bit..........

12 godina
neaktivan

e da da vas još nešto pitam dali je nekak moguče da od obične peći napravit za centralno grijanje..............hehehe malo bezvezno pitanje al eto pitam da izbjegnem ako je moguče velike financije......ako je moguče kako šta kupit i koliko to košta...........????????

molim vas odgovorite ako je moguče na sva pitanja...........hvala unaprijed............

12 godina
neaktivan

Ja bi ti preporucio pec na pelet, jer je vecinom automatizovana, ja sam uz pec dobio jedan ko termostat sa displey-om pomocu kojeg kontrolisem pec iz dnevnog ( znaci palim/gasim pec, programiram kad i u koje vrijeme ce bit koja temperatura u kuci , itd). A sto se tice peleta svako 3-4 dana napunis rezervar ili ako je bas hladno trebat ce cesce, a cistis je jednom sedmicno. Ja imam pec od 50 kW i isto kucu od 300 kvadrata na 3 sprata a trenutno grijem samo 100 kvadrata i potrosim oko 3.5 tone .

EDIT: Tek sad vidim da ti je trenutna pec u kuci , a ova na pelet nije namijenjena da se postavi u kucu. I jos nesto, za ovu pec ti dimnjak prakticno i ne treba, nema dima skoro nikako a jos ima ventilator ugrađen da ispuhuje vruc zrak, prvu godinu ja sam sam samo cijev izbacio kroz prozor od garaze

Poruka je uređivana zadnji put pon 7.10.2013 10:14 (next'24).
12 godina
neaktivan
next'24 kaže...

Ja bi ti preporucio pec na pelet, jer je vecinom automatizovana, ja sam uz pec dobio jedan ko termostat sa displey-om pomocu kojeg kontrolisem pec iz dnevnog ( znaci palim/gasim pec, programiram kad i u koje vrijeme ce bit koja temperatura u kuci , itd). A sto se tice peleta svako 3-4 dana napunis rezervar ili ako je bas hladno trebat ce cesce, a cistis je jednom sedmicno. Ja imam pec od 50 kW i isto kucu od 300 kvadrata na 3 sprata a trenutno grijem samo 100 kvadrata i potrosim oko 3.5 tone .

EDIT: Tek sad vidim da ti je trenutna pec u kuci , a ova na pelet nije namijenjena da se postavi u kucu. I jos nesto, za ovu pec ti dimnjak prakticno i ne treba, nema dima skoro nikako a jos ima ventilator ugrađen da ispuhuje vruc zrak, prvu godinu ja sam sam samo cijev izbacio kroz prozor od garaze

znam kako radi peć na pelet jer mi takvu peć ima sestra al ne na centralno neg običnu.............i koliliko bi me takva peć najmanje koštala..??? znam da nekih otprilike 9000 e sad nezzzzz...........

12 godina
neaktivan

kak ,i sestra i šogorr imaju tu peć i nikako nemogu nać dimnjak fi 80 i sad moraju da naruče original e sad oni su nataknuli staru cijev fi 120 za privremeno riješenje dok nekupe i naruče dimnjak kod limara jel ima di da se kupe takve cijevi u hrvatskoj ili...........da sad neplačaju limara........a on če ih sigurno naplatit debelo.......hehe

14 godina

Svaka cast ugljenu i briketima,ali drva su naj jeftinija!

Manje-vise nije ti bitno kolika drva moraju biti,jer svaka pec na centralno ima veliko ložište,zato naravno ostavljas veca drva ili majstoru rezacu kazes da ti reze na 3 djela (33 cm)

Pec sa vise Kw manje trosi od peci sa manje Kw.

Uvjek je pametnije nabavljati centralnu pec sa ugrađenim boilerom,jer ti ujedno štedi struju.

Obavezno ugraditi explozivnu posudu!

Moze se od obicne peci napraviti centralna,no to u pravilu ne radi dobro i dosta te skupo izađe!

Najveca usteda se postize izborom kalijeve peci,koja ujedno sluzi i kao centralna(to zahtjeva jako dobrog majstora,a oni su u Hrv.rijetki)

Pec se dimi zbog loseg dimljaka ili lose peci!

Pec zna imati "preveliki cug"negdje propusta,nije dobro zabrtvita.-Klapna na ispuhu,zna zaglaviti usljed čađi ili necega drugoga.

Dimnjak moze biti napuknut.-Začepit dimljak.-Uklanjanje kape na dimljaku zna rijesiti problem dimljenja!

To su ti sve moja vlastita iskustva!

12 godina
neaktivan
Milka30 kaže...

Svaka cast ugljenu i briketima,ali drva su naj jeftinija!

Manje-vise nije ti bitno kolika drva moraju biti,jer svaka pec na centralno ima veliko ložište,zato naravno ostavljas veca drva ili majstoru rezacu kazes da ti reze na 3 djela (33 cm)

Pec sa vise Kw manje trosi od peci sa manje Kw.

Uvjek je pametnije nabavljati centralnu pec sa ugrađenim boilerom,jer ti ujedno štedi struju.

Moze se od obicne peci napraviti centralna,no to u pravilu ne radi dobro i dosta te skupo izađe!

Najveca usteda se postize izborom kalijeve peci,koja ujedno sluzi i kao centralna(to zahtjeva jako dobrog majstora,a oni su u Hrv.rijetki)

Pec se dimi zbog loseg dimljaka ili lose peci!

Pec zna imati "preveliki cug"negdje propusta,nije dobro zabrtvita.-Klapna na ispuhu,zna zaglaviti usljed čađi ili necega drugoga.

Dimnjak moze biti napuknut.-Začepit dimljak.-Uklanjanje kape na dimljaku zna rijesiti problem dimljenja!

To su ti sve moja vlastita iskustva!

vrlo je kvalitetna a i skupo koštala a peć je ova https://www.google.hr/search?q=plamen+pe%C4%87&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=62BUUuqVEqmg4gT8x4Eg&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1440&bih=775&dpr=1#facrc=_&imgdii=_&imgrc=o-ccVZGRLQYCJM%3A%3BIXpzXnHBhiSkwM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.plamen.hr%252Fpictures%252Fproizvodi%252Fg%252Famity%252520glas.png%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.plamen.hr%252FProizvod.aspx%253FProdID%253D25%3B535%3B700

i mislim da nije nigdje prušena ( napukla) jer su skoro nove cijevi neg po tome je kratki dimnjak..............opet..............fakat nezzzz kaj treba cijev biti dugačak 3 metra strava.............a kaj bi npr falilo brriketima.........jer su kao ekološki

a da vas još nekaj pitam bili se moglo na ovoj peći grijat na pelete, ili mora imat meganizam??

13 godina

moj stari ima peć na drva od centrometala, 20 metara drva ide godišnje ovisno o zimi, nedimi al mora bar 2 put godisnje dimnajk cistit. zadovoljni smo, i nikad nam nije zima+imamo spojeno centralno s bojlerom tako da cijelu zima bojler je ugasen.

12 godina
neaktivan
antimon95 kaže...

moj stari ima peć na drva od centrometala, 20 metara drva ide godišnje ovisno o zimi, nedimi al mora bar 2 put godisnje dimnajk cistit. zadovoljni smo, i nikad nam nije zima+imamo spojeno centralno s bojlerom tako da cijelu zima bojler je ugasen.

okk........

12 godina
neaktivan
Milka30 kaže...

naravno, kad bude explozija da bude sa stilom!!! da bude najveća u selu!!! {#}

12 godina
neaktivan
zlatkor kaže...
Milka30 kaže...