Ateisti ili teisti ili nešto treće? zaključana tema

poruka: 3.222
|
čitano: 361.931
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
odjavljen
Re: Ateisti ili teisti ili nešto treće?
matrix777 kaže...

Logično je da ako ne vjeruješ u Boga da ćeš prije nešto loše napraviti nego ako vjeruješ u Nj, jer ti je Bog, jedan od, razloga da ne činiš loše stvari i da pomažeš drugima. Ako nisi skužio još uvijek, a mogao si da si želio, moja poruka govori: Teist uvijek ima, razlog više, biti dobar, a ne zao. Ti sad dokaži da nije tako. Ako ne dokažeš, opet ide TD, koji ti je mrzak.

Razlog više? Jak mi je taj razlog više kad je razlog vječna kazna u paklu. 

Zašto je logično? Ja ne vjerujem u boga, i nikad nisam nikome učinio ništa loše i pomažem drugima. Imam pohvale od roditelja i ostatka obitelji, prijatelja, poznanika, profesora s faksa, šefa s posla, njegove obitelji.

Moj osobni razlog, jedini koji je dovoljan, je da ne želim nikome napraviti ništa loše. Ne zato jer mi netko tako kaže, nego zato što je to moje čvrsto uvjerenje utemeljeno na mom razmišljanju. Želim vidjet civilizaciju kako napreduje, a biti ću sretan ako jednoj osobi promjenim život nabolje. Meni ne treba neka izmišljena ličnost da mi govori što trebam raditi a što ne.

Tko si ti i kako se uopće usuđuješ govoriti da je logično ako ne vjeruješ u boga da ćeš prije nešto loše napraviti? Breivik je vjernik, pa vidi što je napravio. I ne, nemoj mi s tom fintom "al on nije pravi vjernik".

Gle, budi naivan i vjeruj u što god hoćeš. Ali nemaš pravo govoriti da su teisti bolji ljudi od ateista jer su teisti. Default pozicija je da bog ne postoji. Dokaži da postoji i svi ćemo biti vjernici. Sve ovo što si rekao gore je samo pokazatelj da je bog izmišljen kako bi se ljude kontroliralo.

Briga me za TD, nije mi mrzak. Nije me briga što ti misliš, jer po tvojim postovima pokazuješ neznanje, zatupljenost i još štošta. TD sam spomenuo eywi jer mi je dao TD za istu stvar koju je on rekao.

11 godina
mbaksa kaže...

Teist zna da se može pokajati i grijehi će mu biti oprošteni.

Smrtni grijeh se ne oprašta. Za neke stvari se ne možeš pokajati.

13 godina
odjavljen
footballer kaže...

Imaš neki drugi način kako sigurno donijeti teoriju svega i otkriti sve?

Na kraju dana, niti jedan dokaz iz religijskih tvrdnji nije proizašao. Tvrdiš da je religija odgovor na ta sva pitanja. Što ako ti je polazišna točka kriva? Ako bog ne postoji? Sam si rekao da je nemoguće dokazati postojanje/nepostojanje boga. Znači da se tvoje sveukupno mišljenje gradi na nečemu što ne možeš dokazati. No isto tako, "siguran" si jer se temelj tvog mišljenja ne može dokazano opovrgnuti, jer se sam bog ne može opovrgnuti, pošto uvijek imate neke izlike. Izmislili ste neke svoje ideje kojima samo izbjegavate sve kontradikcije itd. Kao što je bilo na početku diskusije, da se logika na boga ne odnosi jer je on svemoguć (lol). Sama riječ nadnaravno je "zalijepljena" na tu ideju boga, i samim time izbjegnete svaki argument. Šta ste došli u raspravu ako vam je glavni argument nadnaravno? 

Trenutna ograničenja postoje. Postojala su i prije, pa su pomaknuta. Znanost će nastaviti s napretkom i micati granice. Sve dok je čovječanstvo živo. Ona će uvijek biti tu, u istom obliku i uvijek će biti istinita. Da se za 10 tisuća godina "rodi" nova civilizacija, u slučaju da ova propadne, oni će još uvijek eventualno doći do "iste znanosti" (ne znam kako bih drukčije rekao), a religija, ako je bude, će biti kompletno drukčija. Jer religija je stvorena od čovjeka, ne od boga, dok je znanost utemeljena na činjenicama i promatranjima. 

I dalje, ja u kupe a ti u špade. Sigurno donijeti teoriju svega...drum roll... nije moguće. Get over it. Moja polazišna točka može bit pogrešna, to je mogućnost koje sam svjestan i koju prihvaćam. Možeš li ti?

Dont these talking monkeys know that Eden has enough to go around? Plenty in this holy garden, silly old monkeys, Where there is one you are bound to divide it Right in two!
15 godina
odjavljen
eywa33 kaže...

I dalje, ja u kupe a ti u špade. Sigurno donijeti teoriju svega...drum roll... nije moguće. Get over it. Moja polazišna točka može bit pogrešna, to je mogućnost koje sam svjestan i koju prihvaćam. Možeš li ti?

Hahaha, to za kupe i špade nisam dugo čuo 

Da, ja mogu prihvatiti da tvoja polazišna točka može bit pogrešna 

A sad za ozbiljno. Moja polazišna točka u uvjerenju svijeta nije vezana za božanstva, nego za dokazane tvrdnje. Moja uvjerenja su bazirana na teorijama donesenim znanošću. Naravno, prihvaćam tu mogućnost, no svi dokazi za te teorije su i više nego dovoljni za skeptičnost prema mogućnosti da su one pogrešne. Još uvijek postoji mogućnost, ali, kažem, minimalna je.

11 godina
footballer kaže...

.

Razlog više? Jak mi je taj razlog više kad je razlog vječna kazna u paklu. 

Gle, budi naivan i vjeruj u što god hoćeš. Ali nemaš pravo govoriti da su teisti bolji ljudi od ateista jer su teisti. Default pozicija je da bog ne postoji. Dokaži da postoji i svi ćemo biti vjernici. Sve ovo što si rekao gore je samo pokazatelj da je bog izmišljen kako bi se ljude kontroliralo.

Briga me za TD, nije mi mrzak. Nije me briga što ti misliš, jer po tvojim postovima pokazuješ neznanje, zatupljenost i još štošta. TD sam spomenuo eywi jer mi je dao TD za istu stvar koju je on rekao.

Što si se ulovio tog famoznog pakla i božje kazne?

Teist ne misli samo na pakao, da ne be radio loše stvari (barem ja ne mislim). Postoji i ona druga strana, koju teist sa radošću priželjkuje. 

Opet mi želiš nametnuti "epitete" za ateiste, jer si ti tako zaključio. Koliko god ateisti bili dobri ili loši ljudi, ima sigurno i najgorih teista. Ja to ne sporim. Govorim o razlogu više. I ne mislim na tvoj pakao pri tome kako ti kažeš.

15 godina
odjavljen
matrix777 kaže...

Opet mi želiš nametnuti "epitete" za ateiste, jer si ti tako zaključio. Koliko god ateisti bili dobri ili loši ljudi, ima sigurno i najgorih teista. Ja to ne sporim. Govorim o razlogu više. I ne mislim na tvoj pakao pri tome kako ti kažeš.

Nisam tako zaključio. Ti si rekao da je logičnije da će netko raditi loše stvari ako ne vjeruje u boga? Zašto? Ja mislim da nema nikakve logike. Veća očekivanja loših stvari možemo imati djelomice jedino kod psihički bolesnih ljudi. Kod drugih ne. Kod drugih je očekivanje i logičnost za počinjenje čina univerzalno prihvaćenog kao lošeg jednaka. To ovisi o pojedincima, a ne o religijskim uvjerenjima.

Pričaj o tom razlogu više koliko god želiš. Ima više nego dovoljno razloga za biti osoba koja ne čini loše drugima te im pomaže i bez tog boga. Tj bogova. 

16 godina
protjeran
matrix777 kaže...
footballer kaže...

Logično je da ako ne vjeruješ u Boga da ćeš prije nešto loše napraviti nego ako vjeruješ u Nj, jer ti je Bog, jedan od, razloga da ne činiš loše stvari i da pomažeš drugima. Ako nisi skužio još uvijek, a mogao si da si želio, moja poruka govori: Teist uvijek ima, razlog više, biti dobar, a ne zao. Ti sad dokaži da nije tako. Ako ne dokažeš, opet ide TD, koji ti je mrzak.

Reko idem vidit sta ima novog u ovoj temi kad ono ovo... Kako se nekome da odgovarat na ovakve besmislice?

11 godina
ansha kaže...  

Reko idem vidit sta ima novog u ovoj temi kad ono ovo... Kako se nekome da odgovarat na ovakve besmislice?

Druže Tito, nešto bi te pit'o, gdje je moje sa tavana žito?

15 godina
odjavljen
ansha kaže...

Sad kad si spomenuo, ne znam ni zašto odgovaram lol

17 godina
odjavljen
eywa33 kaže...

Sve ok. Skepsa je uvijek dobra, no potrebnije je biti otvoren. Loše je biti skeptičan da opravdaš svoj svjetonazor, jer to je zapravo suprotno znanstvenom duhu, a bliskije religijskom. 

Apsolutno se slažem. Međutim, uzimanje studije koja je dokazano metodološki neispravna i ignorirannje studija koje su pokazale da uz ispravnu metodologiju ne možeš doći do istih rezultata spada upravo u ovo boldano. Likovi su prvo proveli svoju studiju koja nije dala rezultate. Nakon što su sve više puta provjerili, odlučili su istražiti metodologiju studije koju su replicirali i tamo su u onom što je objavljeno vidjeli tragove koji upućuju na slučajno curenje informacija koje su mogle utjecati na ishod, pa su autore studije tražili kompletne transkripte, što su ovi odbili. Već to je dovoljno da se svakom znanstvenik upali alarm u glavi Biti otvoren prema onom tko nešto skriva baš i nije najpametnija ideja. Nakon toga su uspjeli doći do transkripata tako što su od suda zatražili dokumentaciju u kojoj se nalazi kopija transkripata i tamo su našli potvrde za svoje sumnje.

eywa33 kaže...

Ovakva iskustva mogu odoljeti svakoj skeptičnoj skrupuli osobama koje su tu bile i to doživjele. Osobno sam čuo previše ovakvih priča s varijacijama na temu.

Na žalost, to je istina, ljudi teško pristupaju sa skepsom prema osobnim iskustvima. Međutim, dovoljno ti je pročitati horoskop svako jutro, pa da vidiš koliko često "pogodi". Međutim, svi znamo da je horoskop glupost. Ne pogađa zato što funkcionira, već zato što daje generičke tvrdnje.

Tvoja priča je stvarno nevjerojatna, ali ako se ta osoba bavi takvim gatanjem, onda je moguće da je pogodak slučajan. Sijeda osoba vrlo često sudjeluje u pretragama (u pravilu i više od jedne), a pošto živiš u neretvanskom kraju, pretpostavka da je barem jedna od njih bila blizu vode je vrlo izgledna. To dvoje zajedno poprilično smanjuje nevjerojatnost tvoje priče, a vjerojatno bi dalo i prostora za izvlačenje u slučaju pogreške.

eywa33 kaže...

ps. nisam ti odgovorio na onaj "misaoni eksperiment" o informaciji koja se prenosi kada je "smislena" i kada donosi nove informacije i sl... Ugl. mislim da je takvo što moguće, no toliko nevjerojatno da odbijam prihvatiti to kao razumno rješenje. Dakle, ne tvrdim da je nemoguće, već zapravo... iracionalno, jako tanka i nesigurna slamčica. Pomalo zastrašujuće i zapravo fanatično - iz moje perspektive - da je to rješenje za pitanje o "informaciji" u dnk molekuli... Kao da tvrdiš da si sretan jer si dobio 100 dana zaredom na lotu, umjesto da se uštipneš i probudiš. 

Evo ti jedan zanimljiv članak: http://www.varljiv.org/a/prezivjeli

Tvoje razmišljanje je slično onom videu koje se otvori nakon prvog odabira odgovora. Ti gledaš pobjednike i čudiš se koliko je to nevjerojatno. Međutim, kad uzmeš u obzir da se pozitivna mutacija prenosi i eksponencijalno razmnožava, dok snažna negativna mutacija ne preživi jednu generaciju, a slabija se obično prenosi par generacija, ali nije aktivna (iako dodaje kompleksnosti DNA), to više ne djeluje toliko nevjerojatno. Također, nije isključeno da postoji samo jedna dobitna kombinacija niti da se do dobitne kombinacije može doći samo jednim putem.

Dakle, analogija s lotom bi bila da postoji ogroman broj igrača u startu, a oni koji izgube više nemaju pravo igrati, dok oni koji pobijede imaju pravo svaki krug igrati eksponencijalno više listića. Naravno, uvijek se pobjednik može pitati "kolike su bile šanse da baš ja pobjedim", međutim, šansa da dobitnik bude izvućen nije mala.

matrix777 kaže...

Oprosti, ali tvoja inicijalna tvrdnja je da bi, da si ateist, osudio hrpu ljudi na užasnu smrt za osobnu korist, dok kao teist to ne bi napravio. Dakle, iz toga možemo zaključiti dvije stvari:
- Ili si toliko loša osoba da te samo strah od kazne, odnosno obećana nagrada, spriječavaju u tome da budeš totalni šu*ak

- Ili impliciraš da taj jedan razlog čini toliku razliku.

Ako je ovo prvo u pitanju, to govori nešto o tebi, ali ne daje nikakvu vrijednost u raspravi. Ako je ovo drugo u pitanju, onda je na tebi teret dokazivanja te tvrdnje jer si ti taj koji tvrdi da taj razlog više čini ogromnu razliku.

matrix777 kaže...

Loše stvari rade oni koji zataškavaju bilo kakva otkrića ili patente. Bio to lijek za rak ili bežični prijenos energije, radi se o zaradi.

Pokazao si samo da nemaš pojma o tome kako patenti funkcioniraju. Da bi nešto patentirao, ti moraš JAVNO objaviti svoje otkriće i time si efektivno dao svima sve informacije koje im trebaju da bi tvoje otkriće počeli proizvodiit kad patent istekne. Što dulje čekaš s početkom proizvodnje to ćeš manje zaraditi od patenta.

Alternativa je nepatentirati i držati otkriće u ladici, ali onda ti se može dogoditi da netko drugi patentira, čime gubiš još više jer može tebi zabraniti proizvodnju nečega u što si uložio miljarde. Još ako su ti zaposlenici toliko nemoralni da o tome šute, moraš se zapitati da li su i dovoljno nemoralni da tvoju tajnu prodaju konkurenciji.

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
13 godina
odjavljen
footballer kaže...

A sad za ozbiljno. Moja polazišna točka u uvjerenju svijeta nije vezana za božanstva, nego za dokazane tvrdnje. Moja uvjerenja su bazirana na teorijama donesenim znanošću. Naravno, prihvaćam tu mogućnost, no svi dokazi za te teorije su i više nego dovoljni za skeptičnost prema mogućnosti da su one pogrešne.

Sve ok, imaš pravo na fundamentalno opredjeljenje kakvo god misliš da je ispravno. To ti nitko ne bi smio oduzimat. Samo, ja sam čvrstog uvjerenja da znanosti nije svrha dati uvjerenja, već prirodoslovne - tenutno, isključivo materijalne - činjenice. Dakle, oboje prihvaćamo znanost. Tko je lud da je odbija? No oboje također dijelimo u konačnici neprovjerljivi svjetonazor.

footballer kaže...

Još uvijek postoji mogućnost, ali, kažem, minimalna je.

I ja tvrdim isto, samo iz suprotnog "tabora" :)

Dont these talking monkeys know that Eden has enough to go around? Plenty in this holy garden, silly old monkeys, Where there is one you are bound to divide it Right in two!
15 godina
odjavljen
eywa33 kaže...

Sve ok, imaš pravo na fundamentalno opredjeljenje kakvo god misliš da je ispravno. To ti nitko ne bi smio oduzimat. Samo, ja sam čvrstog uvjerenja da znanosti nije svrha dati uvjerenja, već prirodoslovne - tenutno, isključivo materijalne - činjenice. Dakle, oboje prihvaćamo znanost. Tko je lud da je odbija? No oboje također dijelimo u konačnici neprovjerljivi svjetonazor.

I ja tvrdim isto, samo iz suprotnog "tabora" :)

Pa ja svoja uvjerenja temeljim na činjenicama koje znanost daje. 

Onda se složimo da se ne slažemo i tjt? :)

13 godina
odjavljen
MrBlc kaže...

Apsolutno se slažem. Međutim, uzimanje studije koja je dokazano metodološki neispravna i ignorirannje studija koje su pokazale da uz ispravnu metodologiju ne možeš doći do istih rezultata spada upravo u ovo boldano. Likovi su prvo proveli svoju studiju koja nije dala rezultate. Nakon što su sve više puta provjerili, odlučili su istražiti metodologiju studije koju su replicirali i tamo su u onom što je objavljeno vidjeli tragove koji upućuju na slučajno curenje informacija koje su mogle utjecati na ishod, pa su autore studije tražili kompletne transkripte, što su ovi odbili. Već to je dovoljno da se svakom znanstvenik upali alarm u glavi Biti otvoren prema onom tko nešto skriva baš i nije najpametnija ideja. Nakon toga su uspjeli doći do transkripata tako što su od suda zatražili dokumentaciju u kojoj se nalazi kopija transkripata i tamo su našli potvrde za svoje sumnje.

Nisam dublje ulazio. Tek proletio kroz par predavanja. Nemam konačan i siguran stav o njihovom istraživanju, izgleda zanimljivo.

MrBlc kaže...

Na žalost, to je istina, ljudi teško pristupaju sa skepsom prema osobnim iskustvima. Međutim, dovoljno ti je pročitati horoskop svako jutro, pa da vidiš koliko često "pogodi". Međutim, svi znamo da je horoskop glupost. Ne pogađa zato što funkcionira, već zato što daje generičke tvrdnje.

Tvoja priča je stvarno nevjerojatna, ali ako se ta osoba bavi takvim gatanjem, onda je moguće da je pogodak slučajan. Sijeda osoba vrlo često sudjeluje u pretragama (u pravilu i više od jedne), a pošto živiš u neretvanskom kraju, pretpostavka da je barem jedna od njih bila blizu vode je vrlo izgledna. To dvoje zajedno poprilično smanjuje nevjerojatnost tvoje priče, a vjerojatno bi dalo i prostora za izvlačenje u slučaju pogreške.

Malo si (previše) banalizirao iskustvo. Osobno iskustvo je zapravo onaj glavni pokretač u životu. Ljudima znanstvene teorije ne znače uglavnom ništa od životne važnosti, dok osobno iskustvo itekako znači. I dalje bi igrao na kartu slučajnosti? A ono, šta da ti kažem... imaš na to pravo, i moguće je, no ispada kao teško hvatanje za slamke iz perspektive mene i ljudi koji su to doživjeli. Lik koji se time "bavi" ne zarađuje od toga, ne reklamira se, ne smatra se posebnim, već ima iskrenu želju nekome pomoći. Horoskop je totalna suprotnost tome.

Rodom iz neretvanskog kraja, no ovo se dogodilo doslovno kilometrima od mora, nigdje rijeke, jezera... "Voda" je predstavljala bunar. Vidi, tvoja početna točka je da je to nemoguće, pa ćeš pronaći miljon razloga zašto. 

MrBlc kaže...

Evo ti jedan zanimljiv članak: http://www.varljiv.org/a/prezivjeli

Tvoje razmišljanje je slično onom videu koje se otvori nakon prvog odabira odgovora. Ti gledaš pobjednike i čudiš se koliko je to nevjerojatno. Međutim, kad uzmeš u obzir da se pozitivna mutacija prenosi i eksponencijalno razmnožava, dok snažna negativna mutacija ne preživi jednu generaciju, a slabija se obično prenosi par generacija, ali nije aktivna (iako dodaje kompleksnosti DNA), to više ne djeluje toliko nevjerojatno. Također, nije isključeno da postoji samo jedna dobitna kombinacija niti da se do dobitne kombinacije može doći samo jednim putem.

Dakle, analogija s lotom bi bila da postoji ogroman broj igrača u startu, a oni koji izgube više nemaju pravo igrati, dok oni koji pobijede imaju pravo svaki krug igrati eksponencijalno više listića. Naravno, uvijek se pobjednik može pitati "kolike su bile šanse da baš ja pobjedim", međutim, šansa da dobitnik bude izvućen nije mala.

Gle, ja ne smatram da je random mutation>nat. selection nemoguć scenarij. Čak nisam ni pobornik ID-a. Smatram da je u prirodi sve prirodno. Bog u kojeg vjerujem ne treba stvoriti svemir pa ga štelat da se razvije život. Uvjerenja sam da se evolucija dogodila ali da trenutno nismo u mogućnosti otkriti mehanizme koji su vodili evoluciju. Iskreno, mislim da smo još daleko od konačne teorije. Ovo trenutno je samo slijepo nagađanje. Pun intented.

13 godina
odjavljen

Svakako! Bez skrivenih primisli. Ne dijelimo mišljenje, neš ti. Svijet će oststi isti. Ono što bih volio, jest da se drugačije mišljenje uvažava, a svoje ne nameće. Možda i sam podsvijesno ponekad radim drugačije, ako da, isprike. Ovdje fakat nisam da pametujem, već obrazlažem svoj stav i vjeru, te obranim dostojanstvo čina vjere kojeg se prečesto ismijava do te mjere da postaje toliko neukusno da to ni pas s maslom ne bi pojeo, a pokazatelj je iznimne nekulture i samodopadnosti. 

13 godina
odjavljen
Visak kaže...
eywa33 kaže...
Odbijajući bilo koji fenomen radi toga što ti on dovodi tvoju paradigmu u pitanje je intelektualno nepošten čin. 

Mojne me batje.

Sori Višče, promakla mi je činjenica da ste ti i tvoj dawkinizam cijepljeni od svake skrupule. Tvoji su zaključci neupitne istine, sve ostalo je podložno kritici dawkinizma.

18 godina
neaktivan
Vidiš, meni kontradikcija ove tvoje rečenice u odnosu na sve ostalo što si napisao nije mogla promaći.

Kad ti osuđuješ intelektualno nepoštenje to ja kao kad irski svećenici osuđuju pedofiliju.
Imamo nova kola radi dojma, imamo stav kad nemamo pojma...
18 godina
matrix777 kaže...
mbaksa kaže...

Teist zna da se može pokajati i grijehi će mu biti oprošteni.

Smrtni grijeh se ne oprašta. Za neke stvari se ne možeš pokajati.

Cekaj jel govoris o glavnim grijesima?

Jer onda si u krivu buduci da je Isus oprostio grijehe ubojici koji je bio razapet s njim na krizu i ja u tom slucaju znam Bibliju bolje od tebe (sto je ionako vjerojatno slucaj).

Ili govoris o "pravih" 7 smrtnih grijeha?

Jer onda smo svi u banani, buduci da se tamo nalaze ponos, zudnja, neumjerenost u jelu i picu, lijenost i jos neke.

Jer ako je tako onda je cijela zapadna (krscanska) civilizacija u banani. Ja mogu rec i da znam biti lijen i pun zudnje i neumjeren u jelu, a pogotovo u picu, a i cesto znam biti ponosna zivotinja.

Problem jest taj sto su to ceste pojave kod ljudi jer su neizostavan dio ljudskog postojanja, u manjoj ili vecoj mjeri.

Da nam je barem svepametni bog ostavio neki precizniji metar da znam tocno kad se moja neumjerenost u jelu moze oprostiti, a kad postaje smrtni grijeh zbog kojeg cu gorit u paklu.

No ovo sa sobom povlaci i pitanje, zar je Jahve stvarno spreman oprostiti ubojstvo i pustiti ubojicu u raj, a meni zabraniti jer si narezem dvije snite kulena previse za veceru???

Hebote bog je gori poslodavac nego interspar. ROFL  https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/iz-interspara-odbrusili-koliko-snita-prsuta-se-smije-krasti-20151231

- Psiho246
Poruka je uređivana zadnji put pon 13.3.2017 13:07 (Psiho246).
17 godina
odjavljen
eywa33 kaže... 

Nisam dublje ulazio. Malo si (previše) banalizirao iskustvo. Vidi, tvoja početna točka je da je to nemoguće, pa ćeš pronaći miljon razloga zašto. 

Moja početna točka u konkretnom slučaju je da je nemoguće, međutim to nije apsolutna početna točka, već je to točka do koje me dovelo istraživanje i kritičko razmišljanje. Nije ni konačna točka, ako se potvrdi u kontroliranim uvjetima koji isključuju slučajnost, ja ću svoje stajalište promijeniti.

Tvoj događaj ima više od jednog logičkog objašnjenja koje isključuje nadnaravno. Čovjek ne mora ni svjesno ići na varanje, često se i sami uvjerimo u nešto i postupamo u skladu s tim, uvjereni da imamo sreće ili dara, a zapravo smo samo podsvjesno zapazili podatak koji nam je "promakao". To je u skladu s hipotezom koja objašnjava evolucijsku potrebu razvoja svijesti: nošenje s masovnom paralelnom obradom podataka.

Čovjeka je lako prevariti, a jednako lako je prevariti sam sebe. Zato treba iskustvo uzimati s rezervom.

eywa33 kaže... 

Gle, ja ne smatram da je random mutation>nat. selection nemoguć scenarij. Čak nisam ni pobornik ID-a. Smatram da je u prirodi sve prirodno. Bog u kojeg vjerujem ne treba stvoriti svemir pa ga štelat da se razvije život. Uvjerenja sam da se evolucija dogodila ali da trenutno nismo u mogućnosti otkriti mehanizme koji su vodili evoluciju. Iskreno, mislim da smo još daleko od konačne teorije. Ovo trenutno je samo slijepo nagađanje. Pun intented.

Već sam to dao primjere opaženih evolucijskih mehanizama. Istina je da na svakom području ima malih nejasnoća, ali i to je daleko od pukog nagađanja.

Ideja da je Bog postavio početne uvjete, a ostalo se samo razvilo dolazi u sukob s provjerenim znanjima jer zahtjeva deterministički svijet u kojem je kaos samo naziv za broj varijabli veći nego smo u stanju izračunati.

Ta tvrdnja također dolazi u kontradikciju s idejom slobodne volje jer ona u determinizmu nema što raditi.

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
13 godina
odjavljen
Visak kaže...
Vidiš, meni kontradikcija ove tvoje rečenice u odnosu na sve ostalo što si napisao nije mogla promaći.

Kad ti osuđuješ intelektualno nepoštenje to ja kao kad irski svećenici osuđuju pedofiliju.

A meni tvoj zaključak govori da ne vidiš dalje od onoga što si pred/rasudio. Nemam namjeru obrazlagati nešto po 100ti put i pokazati pogrešku u dedukciji. Ako imaš takvo mišljenje, neću se truditi mijenjati ga. 

MrBlc kaže... 

Nije ni konačna točka, ako se potvrdi u kontroliranim uvjetima koji isključuju potvrđuju slučajnost, ja ću svoje stajalište promijeniti.

Evo, s malom promjenom imaš moj stav na "slučajnost" u mutacijama.

MrBlc kaže...

Već sam to dao primjere opaženih evolucijskih mehanizama. Istina je da na svakom području ima malih nejasnoća, ali i to je daleko od pukog nagađanja.

Ideja da je Bog postavio početne uvjete, a ostalo se samo razvilo dolazi u sukob s provjerenim znanjima jer zahtjeva deterministički svijet u kojem je kaos samo naziv za broj varijabli veći nego smo u stanju izračunati.

Ta tvrdnja također dolazi u kontradikciju s idejom slobodne volje jer ona u determinizmu nema što raditi.

Opaženi evolucijski mehanizmi su trenutno, po nekima, drugi najbolji znanstveni pokušaj. Prvi bi bila pretpostavka da postoji "fizički" dublji razlog mutacija. Odn. korelacija između mutacije i potrebe za adaptacijom. No takva pretpostavka ozbiljno narušava strogo materijalističko viđenje svijeta, u konačnici, pa se radije opredjeljuje za najtanju slamčicu - slučajnost.

18 godina
eywa33 kaže...

Opaženi evolucijski mehanizmi su trenutno, po nekima, drugi najbolji znanstveni pokušaj. Prvi bi bila pretpostavka da postoji "fizički" dublji razlog mutacija. Odn. korelacija između mutacije i potrebe za adaptacijom. No takva pretpostavka ozbiljno narušava strogo materijalističko viđenje svijeta, u konačnici, pa se radije opredjeljuje za najtanju slamčicu - slučajnost.

Slamčica. Kaže tip koji se čitavu dretvu trudi dokazati postojanje nevidljivog, nedokazivog, neopipljivog...

BTW - slučajnost ni na koji način ne narušava materijalističko viđenje svijeta. Znam da tako piše u tvojoj omiljenoj knjizi "Logika za vjeroučitelje i debile", ali to je non sequitur. 

Također, prilagodba organizama na vanjske uticaje ne oslanja se na "slučajnost". To je također interpretacija iz gornje knjige.

(Dobra mi je i ova fora "po nekima". Konsenzus čitave znanstvene zajednice su "neki". Dok skup hrvatskih vjeroučitelja ne izda službenu fetvu, to su samo "neki"... )

This space for rent!
17 godina
odjavljen
eywa33 kaže...

Evo, s malom promjenom imaš moj stav na "slučajnost" u mutacijama.

Koju slučajnost želiš potvrditi? Pretpostavljam da govoriš o genetskim mutacijama. Što bi to za tebe poredstavljalo potvdu u kontroliranim uvjetima? Za RV je to trivijalno - osobe koje su u kontaktu s testnim subjektima ne smiju znati ništa o lokaciji za koju se test vrši kako ne bi nehotično odali tragove subjektu, a odabir lokacije mora biti slučajan i nepredvidiv. Uz takve uvjete je svaki test pokazao da RV ne daje rezultate koji su precizniji od pukog nagađanja.

S druge strane, genetske promjene se događaju postepeno, a na njih utječe puno faktora iz okoline. Ne možeš provesti test tako da izoliraš vanjske utjecaje jer su ti vanjski utjecaji dio mehanizma. Međutim, možeš proučavati kako se stvari razvijaju ako umjetno mijenjaš vanjske utjecaje. Tu primjera imaš koliko hoćeš - od umjetne selekcije raznog voća i povrća, preko uzgoja različitih pasmina pasa, pa do razvoja superbakterije. Upravo ovo zadnje je primjer adaptacije kojoj smo svjedočili, jer smo upravo mi, primjenom antibiotika stvorili potrebu za adaptacijom. Onda imaš i one primjere koje sam naveo o primjećenim novim vrstama, genetska istraživanja koja pokazuju u kojoj točci je došlo do granjanja i slično. Iako ne možeš ubaciti vrstu u "simulator evolucije" i dobiti rezultat u vidu "true" ili "false", to ne znači da nemaš dovoljno podataka za potvrditi teoriju. To što su podaci opširni i nisu jednostavni za shvatiti nekom kome to nije struka ne znači da su manje vrijedni (čak bih se usudio reći i suprotno).

eywa33 kaže...

Jesi proučio onaj link koji sam ostavio u pretpošlom postu? Usudio bih se reći da tu ne samo da postoji korelacije, već je vrlo vjerojatno i da postoji kauzalnost, ali suprotna od one koju impliciraš. U vremenu kad je potreba za adaptacijom visoka, vrste koje su u stanju lakše se prilagoditi imaju veće šanse za opstanak. Iako je možda i pojačan utjecaj iz okoliša doprinio povećanoj stopi mutacija (pothranjenost, temperaturni ekstremi, promjena prehrambenih navika, onečišćenje i sl), najveći utjecaj na povećanu stopu mutacije ima upravo izumiranje onih koji nemaju povećanu sklonost mutacijama. Oni koje je promjena uvjeta pogodila u trup nisu ušli u statistiku jer nisu opstali dovoljno dugo, već su ušli samo oni koje je pogodilo u krila i koji su preživjeli.

18 godina
Ateisti ili teisti ili nešto treće?

Vidim i dalje se svađate sa zidom? Vi na zid argumente, a vas zid pljune, i opet ne odustajete!? Jebeno! Dobra nam je ova evolucija. Razumio bih da je ovo konstruktivna rasprava, ali ovo je samo trošenje vremena i energije, ništa više...

Rvat katolik!
17 godina
neaktivan
tnakir kaže...

Vidim i dalje se svađate sa zidom? Vi na zid argumente, a vas zid pljune, i opet ne odustajete!? Jebeno! Dobra nam je ova evolucija. Razumio bih da je ovo konstruktivna rasprava, ali ovo je samo trošenje vremena i energije, ništa više...

Pristupi ovome znanstveno - ja oko 10ak stranica unatrag gledam na temu kao na eksperiment u sociologiji i neurobiologiji. Zanimljivo je!

Your woman... so what... she leaves me in doubt.... and it pushes me down... and it leaves me behind....
18 godina
moderator
Deus ex machina kaže...

Zanimljivo je!

Dokaži!

17 godina
neaktivan
DrNasty kaže...

Dokaži!

Osobna anegdota 

Your woman... so what... she leaves me in doubt.... and it pushes me down... and it leaves me behind....
18 godina
neaktivan
Meni ovakva rasprava koristi za analizu i pročišćavanje vlastitih stavova. Imaš neka uvjerenja koja si usput pokupio i o kojima zapravo nisi puno razmišljao, pa te rasprava na to natjera. Ponekad uvidiš da u nečemu griješiš, pa to modificiraš. Često čuješ nešto novo, bilo pametno ili glupo, u svakom slučaju proširi ti malo horizonte.

Nije mi cilj opametiti eywu, nego sebe.

Dakako, kad se sve počne vrtiti oko ignoriranja elementarnih činjenica i logike, onda postaje beskorisno.
Imamo nova kola radi dojma, imamo stav kad nemamo pojma...
13 godina
odjavljen
Drago kaže...

Slamčica. Kaže tip koji se čitavu dretvu trudi dokazati postojanje nevidljivog, nedokazivog, neopipljivog...

Ne znaš razumjeti jednostavnu prostu rečenicu koju sam ponovio više puta pa ti ne mogu pomoći. To bi trebala učiteljica razredne​ nastave.

Drago kaže...

BTW - slučajnost ni na koji način ne narušava materijalističko viđenje svijeta. Znam da tako piše u tvojoj omiljenoj knjizi "Logika za vjeroučitelje i debile", ali to je non sequitur. 

Materijalizam je već narušen i drži se za slamčice. Slučajnost ima veze sa narušavanjem materijalizma na način kojeg nećeš shvatit, ako je suditi po tvom razumijevanju prostih rečenica, ali i znanja o "Kazi", kazualnosti, osnovama filozofije... ima toga.

Drago kaže...

Također, prilagodba organizama na vanjske uticaje ne oslanja se na "slučajnost". To je također interpretacija iz gornje knjige.

(Dobra mi je i ova fora "po nekima". Konsenzus čitave znanstvene zajednice su "neki". Dok skup hrvatskih vjeroučitelja ne izda službenu fetvu, to su samo "neki"... )

Izvrćeš. Nigdje nisam govorio da je prilagodba izravno vezana za slučajnost i da o njoj ovisi. Ovisi o mutacijama koje su slučajne. Kad nisi u stanju argumentirati smisleno ideš strawmanat, namjerno ili podsvjesno - ne znam. 

U svim pokušajima da me spustiš i poklopiš, ispadaš mi... ma neću. Da se možda me uvrijediš. Iskreno, vjerujem da samo ne razumiješ, ili ne želiš razumjeti. I to savršeno mogu razumjeti.

17 godina
odjavljen
eywa33 kaže...

Ne znaš razumjeti jednostavnu prostu rečenicu koju sam ponovio više puta pa ti ne mogu pomoći. To bi trebala učiteljica razredne​ nastave....na način kojeg nećeš shvatit, ako je suditi po tvom razumijevanju prostih rečenica, ali i znanja o "Kazi", kazualnosti, osnovama filozofije... ima toga

A taman sam mislio napisati da mi je drago što si se vratio u raspravu s pristojnijim tonom.... Naivac...

eywa33 kaže...

Materijalizam je već narušen i drži se za slamčice. Slučajnost ima veze sa narušavanjem materijalizma...

Za početak nauči razliku između materijalizma, determinizma i kauzalnosti. Ne možeš odraditi točno kad će se koj atom radioaktivnog elementa raspasti, međutim, znaš da će se to dogoditi, znaš po kojem zakonu će se makroskopski odvijati i znaš da će raspad tog i tog elementa dati takvo i takvo zračenje. Ti u ovom slučaju impliciraš determinizam, a nazivno govoriš o materijalizmu i kauzalnosti.

eywa33 kaže...

Izvrćeš. Nigdje nisam govorio da je prilagodba izravno vezana za slučajnost i da o njoj ovisi. Ovisi o mutacijama koje su slučajne.

Podsjetimo:

Prvi bi bila pretpostavka da postoji "fizički" dublji razlog mutacija. Odn. korelacija između mutacije i potrebe za adaptacijom.

Ti si implicirao "namjernu" mutaciju, koja isključuje slučajnost, a Drago ti je napisao da je to netočna interpretacija. Nije ništa izvrnio, nego ga očito nisi shvatio. 

18 godina
Deus ex machina kaže...

Pristupi ovome znanstveno - ja oko 10ak stranica unatrag gledam na temu kao na eksperiment u sociologiji i neurobiologiji. Zanimljivo je!

Zanimljivije bi bilo cijelo ovo vrijeme gledati amebe kroz mikroskop kako se duplaju...

DrNasty kaže...
Deus ex machina kaže...

Zanimljivo je!

Dokaži!

Baksa jes to ti!?

Btw Deus ovome pristupa metafizički, dokazivanje nije potrebno. On je to načrčkao u neku svoju tekicu i to tako JEST.

EDIT: Najdraži su mi ovi teisti koji koriste logiku i pokušavaju se kao držati logične argumentacije kako bi dokazali boga, a bog i logika niđe veze

Ahahahah ko da montipajtonovce gledam...

Rvat katolik!
Poruka je uređivana zadnji put pon 13.3.2017 15:23 (tnakir).
18 godina
moderator
tnakir kaže...
DrNasty kaže...
Deus ex machina kaže...

Zanimljivo je!

Dokaži!

Baksa jes to ti!?

Dokaži! 

Što drugo reći, nego - veliki umovi razmišljaju slično. 

MrBlc kaže...
eywa33 kaže...

Materijalizam je već narušen i drži se za slamčice. Slučajnost ima veze sa narušavanjem materijalizma...

Za početak nauči razliku između materijalizma, determinizma i kauzalnosti. Ne možeš odraditi točno kad će se koj atom radioaktivnog elementa raspasti, međutim, znaš da će se to dogoditi, znaš po kojem zakonu će se makroskopski odvijati i znaš da će raspad tog i tog elementa dati takvo i takvo zračenje. Ti u ovom slučaju impliciraš determinizam, a nazivno govoriš o materijalizmu i kauzalnosti.

Zanimljivo je kak jedan dio ljudi i dalje uporno i uporno "kritizira" materijalizam (tj. ne kritizira ga - samo bez argumenata tvrde da ne štima), tj. ispravnije rečeno fizikalizam, a isti s protokom vremena postaje sve čvršći i čvršći. Još samo treba da nas počnu optuživati da smo "scientisti". Kako Dawkins reče: Znanost funkcionira, bičiz!

Gotovo je - dualizam nema smisla, nema nikakvog opravdanja ni u teoriji ni u praksi. Negiranje fizikalizma je negiranje stvarnosti.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice