Ateisti ili teisti ili nešto treće? zaključana tema

poruka: 3.222
|
čitano: 361.925
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Re: Ateisti ili teisti ili nešto treće?
matrix777 kaže...
..

I onda takvi koriste fraze tipa, da nismo intelektualno pošteni. Ja se pitam, tko to? O tome bi se dalo raspravljati.

...

Cini mi se da ti nije jasna jedna stvar: "intelektualno nepostenje" je formalno definiran pojam i oznacava sugovornika koji koristi ista drugo osim argumenata unutar rasprave, radi nekakve 'pobjede' u raspravi. "Ista drugo" su uglavnom logicke pogreske, koje su opet formalno definirane tako da uspostave -nazovimo- "algebru komunikacije" koja se mora slijediti ako zelis imati kvalitetnu raspravu.

To znaci da se oko intelektualnog nepostenja nema apsolutno nista pitati, jer to nije *subjektivno* poimanje stvari, vec matematicko: ako na postavljene izazove odgovaras logickim pogreskama - intelektualno si neposten.

To znaci da, ako zelis kvalitetno komunicirati, jednostavno moras vjezbati formalno, ispravno razmisljanje i onda vidjeti gdje te misli dovedu, svidjao ti se rezultat ili ne

Bas kao sto u matematici, na primjer, ako odlucis zakljuciti da je 2+2=5 jer si na taj nacin si uspjesno iskalkulirao kako putovati kroz vrijeme - drugi ljudi ce ti ukazati na tu gresku ("peer review") i sad je na tebi da ili uvazis gresku, odbacis tezu i krenes ispocetka, ili odbacis ideju da si napravio gresku, u kojem slucaju moras definirati svoju matematiku - ali u tom slucaju ne mozes ocekivati da ce itko od ostalih znanstvenika s tobom diskutirati jer postoji mnogo prakticnih dokaza da je 2+2 uvijek 4.

Najveci problem ovakvih tema jest upravo nedostatak balansa: ljudi bez pozadine u formalnom, logickom razmisljanju, zele da se njihovi argumenti uzmu s jednakom snagom kao argumenti koji imaju barem nekakvu pozadinu.

U duhu dobre rasprave - vecina ljudi ce ukazati na greske u razmisljanju u pokusaju da ociste kaos, ali to obicno za sobom povlaci emotivne obrane i samim time jos vise logickih pogresaka - tako da rasprava od informativne degenerira u trolovsku.

To moze biti zabavno i moze posluziti treningu emotivne stabilnosti ("zen") kad razgovaras s trolovima -sto je, vjerujem, upravo ono sto baksa cini-, no vecina ostalih (ukljucujuci mene) nemaju vremena ni volje upasti u krug.

Ja cu napisati svoje argumente, potkrijepiti ih dokazima, i odgovoriti -jedanput- na svaki reply, bio on posten ili neposten. Naknadno nepostenje je za mene instantan ignore, jer nemam vremena uciti nekoga kako da razmislja. Za postene replye, rado cu raspravljati dokle god jedan od nas ne ispadne u krivu, i ja rado priznam kad sam u krivu (imas za to dokaze svagdje po forumu).

To se, slobodnije, zove "znanstvena metoda" i jedini je nacin trazenja istine. Nema drugacijeg nacina. Sve ostalo su iluzije (koje, opet, mogu biti i korisne za emotivno zdravlje - ali nisu istina).

Your woman... so what... she leaves me in doubt.... and it pushes me down... and it leaves me behind....
Poruka je uređivana zadnji put čet 9.3.2017 18:54 (Deus ex machina).
10 godina
DataX kaže...

po zadnjem popisu stanovnistva 

u statistickim podatcima ja se vodim kao rimokatolik, a moje misljenje o toj i srodnim religijama jeste da su opcenito krscanstvo ,islam i judaizam canceri covjecanstva

waaagh
18 godina
neaktivan
Ne razumijem ateiste kojima se ne sviđa klerikalni zagrljaj društva (koji se velikim dijelom opravdava brojem vjernika na popisu), a dozvoljavaju biti popisani kao vjernici.

Evo, sad imamo i međusobno kritiku ateista u temi :-)
Imamo nova kola radi dojma, imamo stav kad nemamo pojma...
18 godina
BDS kaže...

drugo: Kao moderator toleriraš i što je još gore podržavaš ismijavanje, omalovažavanje i vrijeđanje koje se jasno protive pravilima foruma(pravila komuniciranja). Da li su u pitanju dvostruka mjerila?

Pravila komuniciranja - Od forumaša se očekuje da druge forumaše tretiraju s poštovanjem, bez vrijeđanja, psovanja i omalovažavanja.Postovi kojima je isključiva svrha vrijeđanje nekoga, posebice oni u kojima se koriste psovke bit će izbrisani, a forumaši koji opetovano krše pravila normalne komunikacije bit će opomenuti i na kraju izbačeni s foruma. Zabranjeno je vrijeđanje na rasnoj, spolnoj, vjerskoj, političkoj i bilo kojoj drugoj osnovi koja je uvredljiva za pojedinca ili grupe ljudi. 

"Primjedbe na administratore i moderatore - Ukoliko smatrate da vam je učinjena nepravda od strane moderatora ili se nekome dopušta previše ili premalo na forumu, smijete se žaliti moderatorima na forumu privatnom porukom. Ukoliko vas odbiju, a i dalje smatrate da ste u pravu, žalite se uredništvu foruma na e-mail adresu pisma@bug.hr. Ukoliko vas i oni odbiju, to je to. Imajte na umu da i moderatori također mogu biti kažnjeni i njihova riječ nije zadnja, ali nije mudro im se zamjerati!"

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put čet 9.3.2017 19:39 (Drago).
18 godina
moderator
matrix777 kaže...
Tako da, iskreno, vrlo cijenim kolege Baksu i Dragu, u mnogim stvarima su mi pomogli na ovom forumu. No što se tiče ove teme, radi nepoštenog pristupa prema pojedinim opredjeljiteljima (teistima), jednostavno ih mogu shvatiti površno, no nikako ozbiljno, za bilo koji post u ovoj temi.

Nisi prvi kojem sam slomio srce sudjelovanjem u temama koje nisu vezane strogo za informatiku.  Ljudima sam dobar, logičan, pošten, sve znam, ovo-ono, tako dugo dok ne dirnem u nešto njima milo.

Tu bi se čovjek trebao zapitati je li drugačiji moj pristup samo za tu temu gdje sam tu osobu svojim riječima pogodio, ili je ipak moj pristup svugdje isti, a konkretna osoba se nađe pogođenom jer se u dotičnoj temi našla s krive strane oštrice moga mača. Razmisli malo o tome.  Idi gledati teme u kojima sudjelujem ako te zanima - vidjet ćeš da ne prezam pred sukobljavanjem sa svima, u raznim vrstama tema, ako smatram da je druga strana u krivu. Samo što, kad se ne sukobljavam s tobom, kad argumentiram za tvoju poziciju, onda je sve pet, a kad sam s druge strane - onda užas.

Mislim, hoćeš da budem principijelan, ili da se okrećem kako vjetar puhne?

Ako sam doista negdje u krivu - mene ćeš bez problema uvjeriti u to - kvalitetnim argumentima i dokazima. Isto tako možeš ići gledati moje poruke i naći ćeš tu i tamo koju moju poruku u kojoj kažem da sam bio u krivu. Zamisli ti to - kad uvidim da sam pogriješio, prihvatim argument suprotne strane i priznam da sam bio u krivu. Koliko mojih sugovornika čini to isto?! Evo vidio si u ovoj temi kolegu eywu kojeg sam uhvatio u laži o "objektivno dobrome" i on više od dva mjeseca ustraje na toj laži! I sad jel se moj odnos prema njemu pokušavanjem da to istjeramo na čistac može okarakterizirati kao nepošten pristup?

Poruka je uređivana zadnji put čet 9.3.2017 19:47 (mbaksa).
18 godina
Ateisti ili teisti ili nešto treće?

Ne razumijem ovu raspravu o "pravom" broju vjernika u društvu? Kakve veze ima je li ih stvarno 99%, 90%, 80%, 70% ili koliko već? Kakve to ima veze s prihvaćanjem ili neprihvaćanjem vjere, osim ako je konformizam vrhunski argument za prihvaćanje bilo čega?

Onda se svi proglasimo Kinezima ili Indijcima - to su najbrojnije nacije na svijetu, ili "ne-katolicima" jer je od 7,5 milijardi ljudi na svijetu, "samo" 1,3 milijarde katolika - dakle ogromna većina to nisu. 

This space for rent!
18 godina
moderator

Muči ga što je u ovoj temi situacija obratna. Pa to onda znači da smo drvljem i motikama otjerali vjernike iz teme, ne damo im da se oglase, da izraze svoje mišljenje.

12 godina
protjeran

Eh, moram stati u obranu krivo optuženih admina mbakse i Drage, te drugih forumaša(Deus ex Machina)....

Kao vjerika mene njhovi upisi ne vrijeđaju, nego na neke stvari u kojem sam uvjeren gledam drugačije. Znači, pratim sve upise sve ekipe ovdje na temi, te mi ih je zanimljivo pratiti, al' nikako nisam osjetio da se vrijeđaju moji osjećaji kao vjernika, nego se regira na gluposti koje su česta pojava kod vjernika koji ne znaju argumentirati, nego kao papagaji ponavljaju samo mantre. 

Stoga, ekipo samo raspravljate, a ak' ste povrijeđeni upisima, hm, nemojte pratiti ovu temu, prebacite se na nešto drugo.

BTW, ne sudjelujem u samoj temi sa kometarima, jer moji razlozi za vjeru(nisu dokazivi, empirijski...) su sasvim izvan tematike koje se ovdje raspravlja, te svoju vjeru držim više onako za sebe, nije za javnu raspravu.

Al' volim pročitati različita mišljenja. To je cool!

EDIT:

@Deus ex machina

E, htio sam ti odgovoriti preko PP, al' pošto nema te opcije, samo sam ti htio reći da se možeš "ispisati" iz Crkve na način, da u župi gdje si kršten, napišeš dopisi da ne želiš kršćanski pogreb, odnosno da te u knjizi krštenih označe, kao da si istupio...Nikakvi, biskupi, nikakvi vatikani, pape....to lažu.

Međutim u crkvenoj knjizi nikada te ne brišu, nego samo stave naznaku da eto nisi više "njihov", dobiješ papir mislim.

Proguglaj malo....

Panzerkampfwagen.Unatoč svemu - Dinamo Zagreb.Leaving or dead, always ahead...
Poruka je uređivana zadnji put čet 9.3.2017 20:08 (PzKpfw).
18 godina
neaktivan

Da budem potpuno iskren, mislim da je u ovoj temi (i ne samo u njoj) bilo nekih teških riječi, koje si nemoderatori ne bi mogli dozvoliti, pogotovo ne u raspravi s moderatorom.

17 godina
neaktivan
PzKpfw kaže...

... 

E, htio sam ti odgovoriti preko PP, al' pošto nema te opcije, samo sam ti htio reći da se možeš "ispisati" iz Crkve na način, da u župi gdje si kršten, napišeš dopisi da ne želiš kršćanski pogreb, odnosno da te u knjizi krštenih označe, kao da si istupio...Nikakvi, biskupi, nikakvi vatikani, pape....to lažu.

Međutim u crkvenoj knjizi nikada te ne brišu, nego samo stave naznaku da eto nisi više "njihov", dobiješ papir mislim.

Proguglaj malo....

Ugasio sam PP :-)

Hvala na savjetu, probat cu opet definitivno kad budem posjetio RH. Kad sam to probao zadnji (i jedini) put, bilo je to 2009-2010 kad sam se razveo od zene, i odgovori su bili kako sam ti napisao. Jedan svecenik kaze da se to ne moze, drugi kaze da me moze ispisati samo svecenik koji me krstio (koji je, kako sam saznao od mame, umro 90ih), treci kaze da se moram pisati kardinalu, i biskup koji mi je rekao da to moze samo Vatikan.

Dakle, gomila dezinformacija, izgleda....

Your woman... so what... she leaves me in doubt.... and it pushes me down... and it leaves me behind....
15 godina
odjavljen
Deus ex machina kaže...

Ugasio sam PP :-)

Hvala na savjetu, probat cu opet definitivno kad budem posjetio RH. Kad sam to probao zadnji (i jedini) put, bilo je to 2009-2010 kad sam se razveo od zene, i odgovori su bili kako sam ti napisao. Jedan svecenik kaze da se to ne moze, drugi kaze da me moze ispisati samo svecenik koji me krstio (koji je, kako sam saznao od mame, umro 90ih), treci kaze da se moram pisati kardinalu, i biskup koji mi je rekao da to moze samo Vatikan.

Dakle, gomila dezinformacija, izgleda....

Pa cijela religija je bazirana na tome 

Moram se i ja onda raspitati, da se isključim iz te zlotvorne organizacije.

17 godina
odjavljen
PzKpfw kaže...

@Deus ex machina

Pitanje je bi li se tu dalo pozvati na zakon o zaštiti osobnih podataka.

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
11 godina
mbaksa kaže...

Muči ga što je u ovoj temi situacija obratna. Pa to onda znači da smo drvljem i motikama otjerali vjernike iz teme, ne damo im da se oglase, da izraze svoje mišljenje.

Ne da to znači, nego tako je. Nažalost.

Imamo i pregršt dokaza da je tako. Kolega eywa, kojeg si prvi spomenuo - samo da se nadovežem, je nekoliko puta suspendiran iz "ničega". Uglavnom, nije kršio pravila foruma, ako želiš da tako objasnim. Imao je kvalitetan pristup temi, kao i neki ateisti ovdje.

Isto tako, pod "kolegama" smatram i tebe također, te mnoge druge, sve dok je rasprava ugodna (ne da argumentiraš za mene kako si rekao). 

X puta sam rekao, te djelovao u temi, kao sugovornik koji ne nameće svoje stavove zdravo za gotovo. Ja svoju vjeru ne namećem drugima, dok neki to rade, istina. No ovdje nisam zapazio takav slučaj. 

Mene kao teista, baš briga u što ti vjeruješ ili ne vjeruješ, najiskrenije. No kad potičeš (ne ti osobno) na mržnju, onda očito ateistu "smeta" što netko u nešto vjeruje.

Prvi put se nalazim u ovakvoj temi, i dalje ne razumijem zašto postoji hrpa ateista koji djeluju vrlo podrugljivo, potiču na mržnju, jer ih ja u stvarnom svijetu ne poznajem kao takve. Iz mnogo postova se to može zaključiti, (poštedi me linkanja).

Ako je većina ateista takva, onda to možemo usporediti sa rasizmom, što ja, osobno, ne podržavam. Pitanje: Možda sam predmet sprdnje, no da li sam ja u zabludi bio do sada, ili su ateisti uglavnom tako nastrojeni?

Meni je jako ugodno razmjenjivati iskustva, slušati tebe ili druge, koji spominješ znanstvene dokaze za pobijanje nečega vezano za temu, poštujem tvoje stavove. I općenito razloge za nevjerovanje u Boga, u najmanju ruku poštujem. Ja doista razumijem ljude koji idu putem da traže za sve dokaze i argumente koje ovaj svijet prihvaća na znanstvenim metodama, to je skroz ok. Zašto bi se "rugao" iako se protivim nekim tvojim razmišljanjima? Ja to ne radim, i teisti to ne rade. Toliko si vjerujem upućen kako se vodi život teista.

Ukratko, zašto ova tema ne može biti poput teme "odabir procesora", gdje će jedni pričati o AMD-u, drugi o Intelu, i gdje svatko svog konja fali, ali bez podrugljivosti i vrijeđanja, omaložavanja, kojeg je sve više?

Iz ove teme mogu samo takav zaključak donijeti.

Ako želiš bilo što odgovoriti, volio bi da se osvrneš na cijeli post, a ne da citiraš samo ono što ti paše. I ne mislim pod tim, da ćeš upasti u neku "zamku" i da nećeš imati kvalitetan odgovor, nego zaista mi neke stvari nisu jasne, pa bi volio da se osvrneš ako želiš. 

Poruka je uređivana zadnji put čet 9.3.2017 22:47 (matrix777).
15 godina
odjavljen
matrix777 kaže...

Matriks, to se ne može uspoređivati s rasizmom, jer religija nije boja kože. Ona je ideja, a ideja je podložna kritici i ponekad izrugivanju. Ljudi koji potiču na mržnju ima i kod teista i ateista. Ateist je samo osoba koja ne vjeruje u boga/bogove. On još uvijek može biti nasilan i hrpu drugih stvari. Isto vrijedi i za teiste. Također, ne valja generalizirati. A i pojedinci se mogu promjeniti te "odrasti".

Baksa nije rekao da ateisti teistima doslovno ne daju da pišu u temi, nego teisti pišu stvari koje ateisti u temi opovrgnu. Čim se opovrgne temelj nečijeg vjerovanja, vrlo lako se to linka i na mišljenje koje proizlazi iz tog. Nije njegova krivica ako netko ima krivo mišljenje bazirano na ničemu. 

Ruganje ljudima je, naravno, ružno. To se apsolutno slažem s tobom. Pogotovo što se tiče ruganja ljudima koji nisu dovoljno informirani. Moj stav prema vjernicima je da je većina njih (ne generaliziram) nevjerojatno malo informirana o puno stvari, uključujući evoluciju recimo. Pa još uvijek postoji argument "ako je čovjek nastao od majmuna, zašto je još uvijek majmun na zemlji?". Takvo nešto može reći samo osoba koja je doslovno slabo obrazovana, pogotovo u pogledu biologije. Tim ljudima je taj manjak informacija nadomjestio "bog", te oni nemaju potrebu za obrazovanjem u tim pogledima (kemija, biokemija, biologija) jer su uvjereni da imaju odgovore na sve. Oni ni ne znaju što sve ne znaju. Neznanje je najbitniji čimbenik, u mom viđenju. Ali ruganje idejama definitivno nije ružno niti bi se trebalo smatrati takvim. 

Ne može biti odabir procesora, jer ovdje nije riječ o raspravi za dva različita boga, nego za postojanje i nepostojanje boga. 0 ili 1, recimo :D

Nisam baksa, ali sam imao potrebu odgovoriti na ovo, nadam se da se nećeš ljutiti :)

Poruka je uređivana zadnji put čet 9.3.2017 23:24 (footballer).
17 godina
odjavljen
matrix777 kaže...

Imamo i pregršt dokaza da je tako. Kolega eywa, kojeg si prvi spomenuo - samo da se nadovežem, je nekoliko puta suspendiran iz "ničega". Uglavnom, nije kršio pravila foruma, ako želiš da tako objasnim. Imao je kvalitetan pristup temi, kao i neki ateisti ovdje.

Aha, a to što je ljude nazivao glupima, što u temi, što u privatnim porukama (šteta što je protivno forumskim pravilima objaviti ih), što direktno, što u celofanu, to je "ništa" (primjeri: ovo i ovo). Koliko je samo Baksu "spuštao" zbog definicije objektivnog dobra koju na kraju nije ni dao. U svojim postovima je implicirao da je Baksa neobrazovan, nema kapaciteta, da se radi o elementarnom pojmu i slično... Što je po tebi trebao pištolj na nekog povući da bi bio suspendiran. A kad netko nakon suspenzije nastavi u istom tonu, onda je očito da lekciju nije naučio.

matrix777 kaže...

Mene kao teista, baš briga u što ti vjeruješ ili ne vjeruješ, najiskrenije. No kad potičeš (ne ti osobno) na mržnju, onda očito ateistu "smeta" što netko u nešto vjeruje.

Prvi put se nalazim u ovakvoj temi, i dalje ne razumijem zašto postoji hrpa ateista koji djeluju vrlo podrugljivo, potiču na mržnju, jer ih ja u stvarnom svijetu ne poznajem kao takve. Iz mnogo postova se to može zaključiti, (poštedi me linkanja).

Oprosti, ali boldano je vrlo ozbiljna optužba koju ćeš morati potkrijepiti s nečim. Što je to po tebi podrugljivo? Pogotovo, kad pogledaš u usporedbi s Eywainim postovima, što je to po tvojoj procjeni napisano s ateističke strane toliko podrugljivije od ostatka rasprave da bi podrugljivost prikeljio samo ateistima. O poticanju na mržnju da ne pričam, pitam se da li smo čitali iste postove.

Osim kritiziranja logičke opravdanosti vjerovanja i same logike kojom se ista pokušavala opravdati (što su opravdane kritike jer o tome i raspravljamo) jedina kritika koja bi se mogla osjetiti kao da je usmjerena protiv vjernika je ona koja kritizira religijske organizacije. Na tu kritiku imamo pravo sve dok te organizacije financiramo i dok se iste pokušavaju petljati u naše živote.

Eventualno što bi još mogao shvatiti kao napad su tvrdnje o indoktrinaciji. Taj izraz se u nekim kontekstima koristi podrugljivo, ali u svom osnovnom značenju nije, što je već jasno obrazloženo na forumu.

matrix777 kaže...

Ako je većina ateista takva, onda to možemo usporediti sa rasizmom, što ja, osobno, ne podržavam.

Ako netko potiče na mržnju na vjerskoj osnovi, onda to je usporedivo sa rasizmom, bez obzira radilo se o većini ili pojedincu i bez obzira radilo se o vjerniku ili ateistu.

matrix777 kaže...

Pitanje: Možda sam predmet sprdnje, no da li sam ja u zabludi bio do sada, ili su ateisti uglavnom tako nastrojeni?

Da li bi smatrao posprdnim ako ti sad odgovorim da upravo radiš logičku pogrešku i da si intelektualno nepošten? Možda da ipak izrazim nadu da si se krivo izrazio. Naime, obe ponuđene opcije znače isto: ili si bio u zabludi da ateisti nisu tako nastrojeni ili su uglavnom tako nastrojeni.

Da ti odgovorim na pitanje za koje se nadam da si ga zapravio želio pitati: na to pitanje sam već nekom odgovorio:

- ako mi namećeš svoje vjerovanje, bilo direktno, bilo kroz utjecaj na zakonodavstvo, školstvo, općenito društvo, onda ću se tome opirati svim silama

- ako pokušavaš na silu logički opravdati svoje vjerovanje argumentima koji ne drže vodu, pobiti ću ih (argumente da ne bi bilo zabune, nije poticanje na mržnju)
- ako se pri tom moram ponavljati, ubaciti ću malo šaljivog tona, ali ću nastojati da ne bude podrugljivo

- ako kažeš da vjeruješ zato što ti neki osjećaj govori da je to ispravno i da to ne možeš racionalizirati, s tim nemam apsolutno nikakvih problema. Jest da nije neki logički argument, ali je iskreno i istinito i to cijenim.

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
Poruka je uređivana zadnji put čet 9.3.2017 23:29 (MrBlc).
18 godina

Opet metadiskusija - diskusija o diskusiji. Tko misli da se krše pravila foruma neka prijavi poruku u kojoj se navodno krše, kad se ta poruka pojavi. 

Ova priča kad je nekome ego povrijeđen jer nije u stanju argumentirati svoj stav, pa onda traži način da napakosti svima koji se s njime ne slažu i referencira se na navodno kršenja pravila tri tjedna unazad i 20 stranica diskusije ranije - zaboravite.

18 godina
moderator
matrix777 kaže...
mbaksa kaže...

Kako? Zar se ikome zabranjivalo da piše u temu? Nije. A to što ti smatraš da se napisano ne smije kritizirati, to je drugi par opanaka.

matrix777 kaže...
Imamo i pregršt dokaza da je tako. Kolega eywa, kojeg si prvi spomenuo - samo da se nadovežem, je nekoliko puta suspendiran iz "ničega". Uglavnom, nije kršio pravila foruma, ako želiš da tako objasnim.

Kolega eywa je suspendiran ravno dvaput, oba puta u skladu s pravilima foruma. Od ta dva puta prvi put je sam tražio i namjerno izazvao suspenziju, a drugi put je jako ogrezao u nešto smeđe. Posebno je zanimljivo što ističeš baš njega jer je u ovoj temi bio jako omalovažavajuć i na rubu vrijeđanja. Ono, pravo oličenje nevinašca.

Imaš još koji "dokaz"?

matrix777 kaže...
Imao je kvalitetan pristup temi, kao i neki ateisti ovdje.

Pričaš kao da više nije s nama, LOL. Kolegi eywi nitko ne brani da i dalje sudjeluje u temi. To što se on više ne javlja je njegova odluka. Recimo sa mnom više uopće ne želi razgovarati - ignorira me. On je prekinuo taj odnos - ne ja ili mi.

matrix777 kaže...
X puta sam rekao, te djelovao u temi, kao sugovornik koji ne nameće svoje stavove zdravo za gotovo. Ja svoju vjeru ne namećem drugima, dok neki to rade, istina. No ovdje nisam zapazio takav slučaj.

Nisi zapazio jer su ljudi koji su to pokušali raditi srezani u korijenu, teškom i nebranjivom protuargumentacijom. Neko vrijeme su se borili i onda odustali.

Međutim čudno je kako nisi zapazio da je kolega eywa čitavo vrijeme nametao svoje stavove.

matrix777 kaže...
No kad potičeš (ne ti osobno) na mržnju, onda očito ateistu "smeta" što netko u nešto vjeruje.

Kad tvrdiš da netko potiče na mržnju, onda to moraš argumentirati. Ne možeš samo tako sipati optužbe.

matrix777 kaže...

Neki jesi u nekim trenucima postupili podrugljivo. No jesu li tako postupili iz čista mira ili tek kad im je prekipjelo? Nisam primijetio da je netko iz čista mira bio podrugljiv. A pogotovo nisam primijetio da je itko poticao na mržnju, a kamoli "hrpa ateista". Tražiš da te poštedim linkanja, a sipaš ničim potkrijepljene optužbe. Tebi je to korektno?

matrix777 kaže...
Ako je većina ateista takva, onda to možemo usporediti sa rasizmom, što ja, osobno, ne podržavam.

O majko Isusova.  Da, ne samo da su ateisti rasisti, ateisti ujedno jedu malu djecu.

matrix777 kaže...
Ukratko, zašto ova tema ne može biti poput teme "odabir procesora", gdje će jedni pričati o AMD-u, drugi o Intelu, i gdje svatko svog konja fali, ali bez podrugljivosti i vrijeđanja, omaložavanja, kojeg je sve više?

Ili temama iPhone vs Android vs Windows. Gdje se sudionici žele poklati. A-a. Uopće nije isto.

Doista, zašto ova tema ne može biti ugodna? Nevjerojatno je kako selektivno viđenje razvoja situacije imaš - omalovažavanja i vrijeđanja od strane teista ne vidiš. Je li to korektno?

13 godina
Drago kaže...

I dalje vrtiš isto kao nije tko zna koliko puta objašnjeno da u mogućnost postojanja vanzemaljskogživota vjeruju i ateisti i vjernici

Jos prije sam rekao "No puno ljudi, i teisti i ateisti, su prilicno uvjereni..."
Kako je moguce da si otuda zakljucio da ja nisam shvatio da u postojanje vanzemaljskog zivota vjeruju i teisti i ateisti?
I ne samo to, vec sam u proslom postu jos jednom odgovorio da to nisam niti osporavao. Da bi ti sad i opet ponovio isto?
Koliko puta bih ja trebao reci da se slazem s time? I kako da ja sad ne steknem dojam da ili ne citas ili se ne trudis razumjeti sto pisem kad ja 3 puta moram ponavljat da se slazem s necime... 

11 godina

Malo o znanosti i medicinskim istraživanjima:

LINK

Te za one koji ne razumiju baš engleski:)

LINK

Zanimljivo je kako postoji jako puno svjedočanstava o sljedećem:

"Čak petina ljudi koji su doživjeli srčani udar, tvrde da su imali izvantjelesno iskustvo dok su bili "klinički" mrtvi."

Mnogi su opisali svoje iskustvo kao putovanje kroz tunel prema intenzivnom svjetlu, pričali su o razdvajanju duše od tijela, o susretima sa svojim voljenima koji su davno pak umrli ili sa anđelima"

Pitanje za ateiste: Kad bi doživjeli slično iskustvo, dali bi vaš ateizam došao pod veliki upitnik? Ili bi to olako odbacili?

Treba uzeti u obzir, da svjedočanstva tih ljudi su gotovo indentična, tako da bi bilo čudno da se radi o halucinacijama, kako neki znanstvenici tvrde, jer čudno je da većina halucinira indentično!

Svi znamo kakav je stav Boga ili vašeg boga sa malim b (toliko ste upućeni) kako se dolazi u njegovo kraljevstvo, po svjedočanstvima i naukama Isusa.

Postoji ogromna logika, zar ne?

Kao što je vidljivo, vijest dolazi sa poznatog portala o znanosti, ne iz Glasa Koncila. Tako da, svakom na volju kakve će zaključke tko donositi na temelju toga.

Ono pitanje sam postavio ponajviše da vidim "do kuda" ateist ide, koliko ogroman to "dokaz" treba biti za postojanje Boga.

Ili u najmanju ruku, sumnja. 

18 godina
moderator

Kakve veze s ičim imaju doživljaji onda kad je čovjeku mozak u kurcu Jesu ti snovi dokaz da je ono što sanjaš stvarno? Jesu halucinacije dokaz da ono je što vidiš stvarno? Ako se opako napiješ ili nadrogiraš, koliko tada možeš vjerovati svojoj percepciji? Ak ti se nešto zbrčka u mozgu pa čuješ glasove, jel to dokaz da ti glasovi postoje pa da onda neće po tebe doći ljudi u bijelim kutama i spremiti te na sigurno gdje nećeš biti rizik za vlastitu ili tuđu sigurnost?

Mrtav čovjek se ne budi.  A tunel nije dokaz da je umirući čovjek na putu u raj ili pakao, nego je posljedica abnormalnog funkcioniranja mozga u tim trenucima. Dakle, dokaz je da unutar mozga dolazi do promjena koje uzrokuju takvu percepciju.

11 godina

Poebno sam napomenuo:

"Treba uzeti u obzir, da svjedočanstva tih ljudi su gotovo indentična, tako da bi bilo čudno da se radi o halucinacijama, kako neki znanstvenici tvrde, jer čudno je da većina halucinira indentično!"

I na kraju, nisi odgovorio na pitanje.

18 godina
moderator
matrix777 kaže...

"Treba uzeti u obzir, da svjedočanstva tih ljudi su gotovo indentična, tako da bi bilo čudno da se radi o halucinacijama, kako neki znanstvenici tvrde, jer čudno je da većina halucinira indentično!"

Ne radi se o halucinacijama. Znanstvenici pretpostavljaju da je uzrok manjak dotoka krvi, a s tim i kisika, oku. http://www.livescience.com/16019-death-experiences-explained.html

Zašto tako nekorektno pristupaš materiji? Tamo si dao link nekakvog članka koji se bavi znanošću jer si mislio da ti taj link ide u prilog, još se kurčiš s linkanjem "prijevoda", a ni u jednom trenutku ti nije palo na pamet da istražiš postoji li znanstveno objašnjenje, ili barem hipoteza, za tunel.

matrix777 kaže...

I na kraju, nisi odgovorio na pitanje.

LOL, nisam odgovorio na pitanje. Pa cijela moja poruka ti je odgovor na pitanje. NDE iskustva nemaju veze s bogom i religijom.

18 godina
neaktivan
Zašto se govori da pijanci vide bijele miševe? Za to jer je to tipična halucinacija za delirium tremens. Dakle postoje halucinacije tipične za određeno stanje mozga.

Sad moje pitanje tebi, koliko ovakvih dokaza je tebi potrebno da odustaneš od svojeg uvjerenja? Ili bar posumnjaš.
11 godina

Meni općenito to nije dokaz (kao jedini). Ali može biti, jedan od, ateistu, koji bi ga naravno prihvatio a ne odbacio izvan svake sumnje.

Uspoređuješ alkoholiziranost sa "kliničkom" smrti? Daj mi onda objasni zašto petina ljudi na kojima su vršena testiranja, vide ISTI tunel o kojem se govori? Nisu različita haluciniranja, ja o tome govorim. Hoćeš reći da svi jednako haluciniramo ako smo na kokainu ili sl? Imamo iste filmove? Prdiš bezveze.

Poruka je uređivana zadnji put pet 10.3.2017 18:09 (matrix777).
18 godina
neaktivan
'Prvi put se nalazim u ovakvoj temi, i dalje ne razumijem zašto postoji hrpa ateista koji djeluju vrlo podrugljivo'

Ovo si napisao malo poviše. Sad to usporedi sa zadnjom rečenicom koju si mi uputio, a bez ikakvog povoda.
11 godina
mbaksa kaže...

Ne radi se o halucinacijama. Znanstvenici pretpostavljaju da je uzrok manjak dotoka krvi, a s tim i kisika, oku. http://www.livescience.com/16019-death-experiences-explained.html

Zašto tako nekorektno pristupaš materiji? Tamo si dao link nekakvog članka koji se bavi znanošću jer si mislio da ti taj link ide u prilog, još se kurčiš s linkanjem "prijevoda", a ni u jednom trenutku ti nije palo na pamet da istražiš postoji li znanstveno objašnjenje, ili barem hipoteza, za tunel.

Wtf?! Ne smijem staviti link, makar mi "išao u prilog"? Reci onda da ne sudjelujem u temi i ok. Taj link je skroz ok, nije dokazano nijedno ni drugo ni treće, ali postoje indicije koje potiču razmišljanje, to ne možeš poreći.

I ja sam nekorektan jer sam stavio link? Pazi sad, koji se bavi ZNANOŠĆU. - da te citiram.

Što se tiče prijevoda, zna se zašto sam ga stavio, u ovoj temi. Zanimljivo je da kolega Visak, koji je prvi pokrenuo lavinu sa "prijevodima", nije ostao zapažen kod tebe. Ali da, moj pokušaj prijevoda ti smeta, a ja se tobože kurčim? LOL. 

Ali razumijem ja tebe, pobogu, pa teist sam.

18 godina
moderator
matrix777 kaže...
mbaksa kaže...

Wtf?! Ne smijem staviti link, makar mi "išao u prilog"? Reci onda da ne sudjelujem u temi i ok.

Ako ne želiš sudjelovati u temi - nemoj. Ako želiš - sudjeluj. Al ajde onda ne budi seronja, može? Sad ćeš na svaku kritiku onog što si napisao glumiti ugnjetavanu žrtvu?

Nije poanta u linku kao linku. Poanta je u logičkoj pogrešci cherry picking - u tome što ne sagledavaš cijelu problematiku, nego nađeš jedan članak za kojeg (još k tome pogrešno!) misliš da ti ide u prilog, a ignoriraš sve ostalo što ti ne ide u prilog. "Samo" u tome je problem.

11 godina

Ali zašto si ti zauzeo takav stav kojim pokazuješ da ja sebi stavljam nešto u prilog? Dao sam link, napisao par rečenica vezano za link, i postavio pitanje. 

Ti si mogao odgovoriti da to ne prihvaćaš iz tih, tih, tih i tih razloga i ok. Ja zadovoljan.

No ti si odabrao koristiti riječi poput "kurčenje" i pomalo omaložavajući, na moj potpuno korektan post, kojem si se ti izrugao na svoj način.

I sad sam i seronja? He he... Dakle ne posustaješ?

"nego nađeš jedan članak za kojeg (još k tome pogrešno!) misliš da ti ide u prilog, a ignoriraš sve ostalo što ti ne ide u prilog. "Samo" u tome je problem." - zar ti to ne radiš? Pobijaš nečije stavove i stavljaš linkove za koje smatraš da su korisni da bi to dokazao, barem hipotetski?

11 godina
Visak kaže...
'Prvi put se nalazim u ovakvoj temi, i dalje ne razumijem zašto postoji hrpa ateista koji djeluju vrlo podrugljivo'

Ovo si napisao malo poviše. Sad to usporedi sa zadnjom rečenicom koju si mi uputio, a bez ikakvog povoda.

Također, nisi odgovorio na pitanja.

Ako ti je moja zadnja rečenica djelovala podrugljivo, nikako mi nije bila namjera, ispričavam se.

18 godina
moderator
matrix777 kaže...

Ali zašto si ti zauzeo takav stav kojim pokazuješ da ja sebi stavljam nešto u prilog? Dao sam link, napisao par rečenica vezano za link, i postavio pitanje.

Zato jer sam zao! Zbog kojeg drugog razloga bih to mogao napraviti? 

Teza ti je da tunel vižn u NDE iskustvima dokaz za boga, ne? Ako ideš onda pošteno poduprijeti tu tezu, onda ćeš uzeti sve valjane znanstvene članke do kojih možeš doći i vidjeti ima li ti ta teza opravdanja. Jesi ti to učinio? Evo ja sam u par minuta guglanjem došao do članka koji daje potencijalno obrazloženje tunel vižna i još kaže da do istog efekta može doći i kod ekstremnog straha i gubitka kisika. Taj efekt znači nije nužno vezan uz NDE. I onda sve te stvari staviš na kup i zapitaš se imaš li i dalje opravdanja za tu tezu. Evo, već i iz ovog linka kojeg sam našao dok kažeš keks ispada da nemaš.

I što ćemo sad? Hoćeš prihvatiti da ti teza nema opravdanja ili ćeš i dalje ustrajati na njoj?

matrix777 kaže...

No ti si odabrao koristiti riječi poput "kurčenje" i pomalo omaložavajući, na moj potpuno korektan post, kojem si se ti izrugao na svoj način.

Ja sam fakat mislio da je to bilo nježno podjebavanje ili kurčenje. Ljepše rečeno: iskazivanje slavodobitnosti. Jer si mislio da si našao bozgnašto jer je objavljeno i na hrvatskome jeziku.

Ako nije bilo, onda sori.

matrix777 kaže...

I sad sam i seronja? He he...

Zar to nije lijep domaći izraz za izigravanje ugnjetavane žrtve? 

matrix777 kaže...

"nego nađeš jedan članak za kojeg (još k tome pogrešno!) misliš da ti ide u prilog, a ignoriraš sve ostalo što ti ne ide u prilog. "Samo" u tome je problem." - zar ti to ne radiš? Pobijaš nečije stavove i stavljaš linkove za koje smatraš da su korisni da bi to dokazao, barem hipotetski?

Ne. Teret dokazivanja je na tebi. Ne samo da nisi dokazao, nego nisi ni priližio ikakav valjan dokaz. A za pobiti tezu dovoljan je i jedan jedini dokaz! Tako ti znanost funkcionira. Tad se hipoteza (ili čak teorija) ili odbacuje ili revidira ili se mora pobiti taj dokaz, znači utvrditi da je dokaz rezultat greške u eksperimentu, greške u izračunu i sl.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice