Ateisti ili teisti ili nešto treće? zaključana tema

poruka: 3.222
|
čitano: 347.569
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
10 godina
Re: Ateisti ili teisti ili nešto treće?

Ne razumiješ.

Postati i OSTATI na nečemu nije isto. Zar je svaki ateist od rođenja ateist? Nije.

Govorio sam za osobe 18+, ne zbog punoljetnosti, već koliko toliko samostalnom rasuđivanju dali žele nastaviti sa vjerovanjem u božanstvo ili ne. 

Ako sam ja postao teist, radi roditelja (kao beba), kako kažeš, to nikako nije razlog zašto sam teist i dan danas, zašto ti je to neshvatljivo? Roditelji su mi pričali i o djedu mrazu, da ne pušim, ne pijem, a sve to radim. Zašto nisam vjeru odbacio? Pogotovo u 21.st. gdje puno toga znamo i inteligentniji smo nego prije? 

18 godina
matrix777 kaže...

no budimo realni, u 21.st. je puno teže biti predmet indoktrinacije nego davno prije. Zašto? -Inteligentniji smo nego prije, i manje "naivniji", a opet se ateisti nisi nametnuli,

Istina da nema nedjeljnih sportskih događanja spaljivanja bezbožnih u šesnaestercu gradskog trga.

No, premda je 21.st. živimo gdje živimo. Stvari ne idu na bolje, već svakim danom idu na gore.  Treba li banalizirati onu šačicu degenerika od jučer?  Ne!

Treba li biti zabrinut? DA!

Jako je mala udaljenost od normalnog društva do peći sa velikim dimnjacima.

Meni ništa ne predstavlja 21.st.  u ovakvom društvu koje je dovedeno do razine "ili-ili".

Zašto razvlačim ovo sve skupa..(inače ništa ne repliciram tebi matrix777).. predlažem svakom od vas da izvedu višednevni igrokaz u svakodnevnom životu, društvo, posao, ulica, trgovina itd.

Hodajte zemljom i predstavite se svima, ja sam Savo..ateist sam. Volim sve ljude pa tako i homoseksualce. Ne zanima me tko je koje vjere. Ne želim pelcovat dijete,a prvo smo izgubili jer je mojoj Jovanki ultrazvuk pokazao da se ne razvija dobro...i da ne nabrajam dalje, probajte biti MALO različiti od onoga što propovjedaju strukture..što državne, što crkovne, što obrazovne.

Nakon 7 dana igrokaza, iznesite svoja iskustva..i recite mi jeste li imali osjećaj da jako smrdite, premda ste svake večeri bili u kadi?

Jeste li se osjećali za vrijeme utakmice "naši-njihovi",kao pripadnik momčadi "Njihovi".

To je gospodo stanje na terenu..nije basna, izmišljotina. Ne zapišavaš li NAŠ teren sa svim potrebnim folklorom kojeg mi smatramo ispravnim..SMRDIŠ!

I tako vam je na cijeloj kugli zemaljskoj..naši-njiovi u gulašu nacionalizma, religija, fundamentalizma, isključivosti, netrpeljivosti itd itd.  Svi ostali koji ne vide problem u "njihovima" su pederi :)

Tema vam je dobra i sudionici su kvalitetni. @Visak mi se ističe.  Pozdravlja vas "Savo".

expert za istrazivanje ruda i gubljenje vremena na Bol-u.. WindowsPhone die hard fanboy koji ne napušta brod.
17 godina
odjavljen
matrix777 kaže...

Što je s onima koji su odrasli bez roditelja? Tko im je to usadio? Želiš reći da se teist ne može postati bez indoktrinacije (pošto navodiš to kao jedini razlog)?

Iskreno, nemam pojma kakva je situacija s religijom u domovima za nezbrinutu djecu, ali ne bi bilo čudno da djeca "kopiraju" svoje uzore koji ima mogu i nehotično prenijeti svoje vjerske stavove. S druge strane, religija je iznimno primamljiva ljudima koji imaju previše problema zbog utjehe koju daje u svojim obećanjima, te ljudima koji imaju osjećaj da nigdje ne pripadaju jer im daje osjećaj pripadnosti. Djeca koja su odrasla bez roditelja spadaju u obe skupine, pa će daleko lakše prihvatiti religiju i bez indoktrinacije jer im stavlja roze naočale i svijet izgleda dovoljno lijepši da to ne žele pokvariti s previše razmišljanja.

matrix777 kaže...

Ja razumijem šta želiš reći, no to ti nije "zlatno pravilo" po pitanju postajanja teistom. Meni recimo roditelji nisu ništa posebno religiozni, ne idu u crkvu i sl. Definitivno nisam "indoktriniran". Možda je to bilo nekad tako, no budimo realni, u 21.st. je puno teže biti predmet indoktrinacije nego davno prije. Zašto? -Inteligentniji smo nego prije, i manje "naivniji", a opet se ateisti nisi nametnuli, niti značajno povećali u postotku nego prije nekoliko stotina godina. Poanta? Indoktrinacija nema (bitne!) veze za postajanjem teistom.

Ako ćemo gledati starije osobe od 18g, koje tada bi trebale same odlučivati o svojim uvjerenjima. Nijedan roditelj neće izbaciti dijete iz kuće ako postane ateist, barem ja ne znam za nijedan slučaj. Tako da "nema straha" za opredjeliti se u ono što ćeš vjerovati, odnosno nećeš. 

Meni se čini da ti nemaš pojma što znači indoktrinacija i da je izjednačuješ s prisilom. Ako te roditelji uče da je nešto istina koju ne smiješ preispitivati, obično su potrebni popričino jaki dokazi da bi promijenio naučene stavove, a kod religije dokaza nema. Pod učenje se ne misli da će ti roditelji držati predavanja, čitati s tobom Bibliju, već općenito stavovima i primjerom te uputiti da je to tako. Ako dijete sluša roditelje kako se zgražaju jer mala od susjede nije krstila dijete, jer netko nije bio u crkvi na Uskrs ili nije primio svećenika za blagoslov kuća, već to može usaditi poprilično čvrste nekritičke stavove.

matrix777 kaže...

Isto tako ima i suprotnih primjera, vjerovao ili ne: imam susjeda koji je vjeroučitelj, predaje vjeronauk, a sin se javno izjašnjava kao sotonist. Eto, vjerovao ili ne.  

Zašto ne bih povjerovao. Na svakog sina koji želi biti poput oca dolazi jedan koji mu želi biti suprotnost, a neki od njih odu malo predaleko. Ponekad se radi samo o tinejdžerskom buntu, a ponekad može upućivati i na probleme unutar obitelji (nasilje, zanemarivanje, neuspješni pokušaj nametanja vlastitih stavova i/ili omalovažavanje djetetovih stavova i sl.).

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
10 godina
Ateisti ili teisti ili nešto treće?

Visak je rekao ovako:

"Prije par tisuća godina vjerojatno bih i ja tražio boga kojem ću se moliti, jer znanja o prirodi gotovo da nije bilo, religija praktički nije imala alternativu, no danas moraš biti slijep kraj zdravih očiju da objašnjenja tražiš u bajkama nastalim u to doba općeg neznanja."

Isto to i ja kažem pod opaskom 21.st. SAMO što tvrdim, da i u ovom vremenu, o kojem Visak govori, također ima ogroman postotak teista naspram ateista i svaki dan se rađaju. 

Zašto danas nije obrnuto? Ili barem bitno smanjen omjer jednih i drugih? 

Baš radi toga i govorim da, danas, je kud i kamo lakše zaobići indoktrinaciju nego prije, ako toliko znamo o svijetu i prirodi. I usprkos toj činjenici (ako je smijem tako nazvati), opet imamo hrpe i hrpe, hrpetine teista. Imali smo ih prije par tisuća godina, imamo ih i danas. Zašto se ništa nije promjenilo? Ili ništa bitno?

Zašto ljudi i dan danas, s obzirom na spoznaju o svijetu, i dalje bivaju indoktrinirani?n

Poruka je uređivana zadnji put pon 27.2.2017 21:26 (matrix777).
18 godina

Ma zapravo ti je vezano sa onim što sam pisao. Imaš u stvari velik broj glumaca, licemjera...onih koji odglume folklor par puta godišnje.

Lakše to nego da počneš SMRDIT.

Odglumiš svoju rolu i nastaviš dalje psovat, prezirat, dijelit...u pauzi pokupiš dijete sa sata vjeronauka..preko oka vidiš neko djete od nekog "smrdljivca" kako u hodniku njupa čips.

To ti je ta većina.

expert za istrazivanje ruda i gubljenje vremena na Bol-u.. WindowsPhone die hard fanboy koji ne napušta brod.
17 godina
odjavljen
matrix777 kaže...

također ima ogroman postotak teista naspram ateista i svaki dan se rađaju

Rađaju se? Ti to ozbiljno?

matrix777 kaže...

"Prije par tisuća godina vjerojatno bih i ja tražio boga kojem ću se moliti, jer znanja o prirodi gotovo da nije bilo, religija praktički nije imala alternativu, no danas moraš biti slijep kraj zdravih očiju da objašnjenja tražiš u bajkama nastalim u to doba općeg neznanja."

Zašto ljudi i dan danas, s obzirom na spoznaju o svijetu, i dalje bivaju indoktrinirani?

Ti gledaš ovaj naš kutak zabiti i misliš da je to čitav svijet. Kutak u kojem je religija nacionalni identitet, a ne nešto duhovno, kutak u kojem se religija koristila i za dizanje tenzija, kutak u kojem su se prije manje od četvrt stoljeća blagoslivljale puške i tenkovi, kutak u kojem se ateizam izjednačuje s nekim prošlim režimima i političkim opcijama. 

Ali, čak i u našem kutku možeš primjetiti da broj ateista jako dobro preslikava okolinu - okoline u kojima su ljudi liberalniji, obrazovaniji, koje gravitiraju većim urbanim sredinama, dalje su od granice sa Srbijom ili nekatoličkim dijelom BiH, te su općenito izloženije miješanju različitih kultura i cirkulaciji ljudi dolaze jako blizu europskog prosjeka ireligioznih. Iako, čak i u takvim sredinama ima onih floskula "ne moraš ići u Crkvu ili vjerovati u Boga, ali nemoj to govoriti" ili "ne moraš biti vjernik, ali katoličanstvo je tvoj identitet, pa ga nemoj deklarativno odbaciti". 

Obrazovanje nam također nije nešto kvalitetno. Učenike koji postavljaju pitanja se u tome demotivira, što ubija kritičko razmišljanje i stvara podlogu za lakšu indoktrinaciju. Unatoč tome, ipak raste broj ljudi koji Bibliju ne shvaćaju doslovni, odnosno, sve manje i manje dijelova shvaćaju doslovno. Konzervativnost sredine može taj proces usporiti, ali ga, na sreću, ne može zaustaviti.

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
10 godina

Baš naprotiv, govorim generalno, ne "naš kraj", mislim da se da zaključiti. Ako je svijet bio davno prije u "neznanju", odnosno bitno manjem znanju nego što je danas, zašto opet imamo toliko indoktriniranih čovječuljaka? To je bilo moje pitanje. Jer ako se prije živjelo u "neznanju", onda se čak i mogu složiti indoktrinaciji, da su ljudi pušili te priče i nakon što su odrasli i ostali na doatadašnjoj "nauci" roditelja ili okoline. No što je danas? Imamo istu/sličnu situaciju, samo smo kud i kamo osvješteniji.

Inače živim u miltikulturnom gradu, te ne mogu reći kao torrente da SMRDIŠ ako nisi ovo ili ono. Ovdje se svakoga poštuje, i svakoga se uvažava, tko god bio i u što vjerovao. Iznimno, vrlo se diskriminiraju Romi.

Sa Biblijom se bezobrazno pretjeruje bez razloga, pogotovo ako netko izvuče citat i "argumentira" - "E vidiš, piše ovako a to ti nije točno" Nema smisla više o Bibliji, i previše smo je izanalizirali ovdje u ovoj temi. Pitanja tipa: "Ako Biblija nije doslovna, koji dio se smatra da je "točan" a koji ne" i sl su apsurdna. Bilo koju knjigu možemo tako izanalizirati i izvući takve zaključke, zar ne!?

15 godina
odjavljen
veliki bebač kaže...

1) Ti tvrdiš da nije postojala i ja to poštujem i neću te uvjeravati da je postojala, jel to OK? Imaš ugroženih vrsta, iz bliže povijesti, koje su uspijeli spasiti i umnožiti na temelju jednog para. Tko kaže da je bilo valova, voda se postepeno dizala.

2) Ja se nadam do smrti, možda zavrijedim život vječni. Moguće da sam naivac.

3) I ja se slažem da ljudima treba bolji standard življenja da se ne moraju brinuti za osnovne ljudske potrebe. Ali mnogi traže nekakvu utjehu/zadovoljstvo/"fix"/ubiti vrijeme u ovom svijetu u nećemu: u alkoholu, u sexu, u vjeri, u pucanju iz vatrenog oružja, u tome da istraže/proputuju čim više svijeta, u igranju video igara,... 

4) To je tvoje mišljenje, drago mi je da sam ga saznao i neću ga mijenjati. 

1) E bome, ne može, nije OK. Ovo je rasprava, a ne izjavljivanje mišljenja kako tko želi. Ukoliko nisi htio da netko upituje tvoja mišljenja i pobija tvoje tvrdnje, onda se nisi trebao uključiti u nju.

Daj mi podatke koji dokazuju da se cijela vrsta repopulirala. Ako se samo od jednog jedinog para (jednog jedinog mužjaka i jedne jedine ženke) repopulira vrsta, onda će doći do brdo problema. Njihova djeca će se morati razmnožavati ili međusobno, ili s roditeljima, i već u trećoj generaciji će doći do ozbiljnih mutacija i mentalnih i fizičkih retardacija. To je činjenica. 

Nije bitno za valove da li se voda dizala ili narasla u roku od 2 minute, još uvijek postoji mjesec koji ima utjecaj na plimu i oseku i još uvijek, na toj nadmorskoj visini (ukoliko je bog potopio cijeli svijet, kako piše u bibliji, potopio je i Mount Everest, koji je visok preko 8km) postoje vjetrovi. Isto tako, nisi odgovorio na pitanje zašto slatkovodne ribe nisu uginule zbog miješanja slane i slatke vode, i izostavio si problem prostora, hrane i vode (mora su slana, nisu za piće), problem vezan za prehranu mesoždera na brodu (nemoj samo spomenut da su prije potopa sve životinje bile biljojedi jer onda lavovi ne bi imali očnjake s kojima kolju gazele/antilope i drugu živinu), problem vezan za dolazak i odlazak životinja do i iz srednjeg istoka (klokani ne mogu plivati npr). Isto tako ne postoji niti jedna, ali apsolutno niti jedna stvar koja je posljedica tog potopa. I ne postoji objašnjenje otkud toliko vode u oblacima i gdje je nestala (nije nestala na polarnim kapama jer je led "veći" od vode i ovaj led nije dovoljan da potopi zemlju do Mt Everesta Ako želiš, mogu ti poslati i video koji u animiranom obliku pokaže kako to nema smisla. 

2)OK, da preformuliram. Što bi te nagnalo da promjeniš mišljenje (da prestaneš vjerovati u boga, da budeš ateist)?
3)Vjera je puno veći problem i puno veći aspekt života od tih ostalih stvari, nažalost (ili u slučaju alkohola i pucanju iz oružja, nasreću)

4) Zašto je svima "dozvoljeno" mišljenje bez obzira koliko ono nelogično bilo i bez obzira koliko se kosilo s dokazima i realnošću? To "svatko ima pravo na svoje mišljenje" neki put dođe ljudima glave. ISIL-ovci su mišljenja da će dobiti 72 djevice ako se raznesu i ubiju nevjernike u ime Allaha, da li je to validno mišljenje koje bi trebalo biti jednako s mišljenjem osobe koja čitav život pomaže drugima i žtrvuje sebe zbog drugih, a ne da ubije druge? Razumijem i potpuno podupirem pravo odabira svega i mišljenja svih ljudi, ali ta mišljenja bi trebala biti upotporena nečim stvarnim. Moje mišljenje da Noina arka nije postojala je potkrijepljena čvrstim dokazima, dok je tvoje mišljenje "tko kaže da je bilo valova" nije mišljenje, nego samo glupo (oprosti ali je glupo) pitanje koje je odgovoreno i taj odgovor je potkrijepljen dokazima. Znači da ti nemaš validno mišljenje u vezi toga. Naravno, možemo imati i mišljenja bez objašnjenja, npr. u smislu ukusa, jednostavno nam se više sviđa recimo McLaren P1 od Ferrari-ja 458 i tu nemamo nekakvo objašnjenje, no to objašnjenje nije ni potrebno. 
Dok je objašnjenje kod nekakve tvrdnje toliko ogromne kao što je postojanje boga, uskrsnuće Isusa i ostale vezane pripovjetke vrlo bitno, krucijalno. Isto kao što znanstvenici objavljuju radove s ogromnim brojem strana, sa rezultatima istraživanja, svim dokazima i naznakama koje upućuju ka temi koju obrađuju. Oprosti, ali jednostavno "to je moje mišljenje" u ovakvoj tematici neću prihvatiti i tražit ću objašnjenja i argumente. Ponavljam, ovo je rasprava, a ne izjavljivanje mišljenja kako tko želi. 

PS: Da, svjestan sam da ću sada dobiti "jezikovu juhu" od drugih na 4. točku mog posta, jer se vrlo vjerojatno nisam dobro izrazio. Ja sam zagovarač slobode govora, slobode mišljenja, slobode tiska, slobode odabira, ali sve dok te slobode imaju svoje argumente koji nisu van okvira dokazanih stvari i realnosti (pogotovo ako imaju štetan utjecaj na živote). Ne može se tvrdnja "vjerujem u leteće jednoroge s rozim krilima i dlakom u boji duge" objasniti sa "zato što vjerujem". I sa slobodom mišljenja to još uvijek nije opravdano i objašnjeno. 

18 godina
moderator
matrix777 kaže...

Ne razumiješ.

Ja stalno čekam da mi ti objasniš, ali ti samo bježiš od toga.

matrix777 kaže...

Postati i OSTATI na nečemu nije isto.

Ovisi o kojem aspektu pričaš. O onom aspektu o kojem ti pričaš je isto, jer ostaješ na tome jer si indoktriniran u to. Nije da su ti roditelji i/ili okolina usadili samo "vjeru u boga", nego su ti usadili i svjetonazor u kojem je to nešto što se podrazumijeva i oni koji ne vjeruju kao ti su u zabludi, svjetonazor koji činjenice ne smatra bitnima, svjetonazor koji ne cijeni logiku, svjetonazor u kojemu možeš birati što ćeš vjerovati itd.

matrix777 kaže...

Govorio sam za osobe 18+, ne zbog punoljetnosti, već koliko toliko samostalnom rasuđivanju dali žele nastaviti sa vjerovanjem u božanstvo ili ne.

Rekoh ti - ne možeš odlučiti što ćeš vjerovati. Ako misliš da nije tako, odluči jedan dan ne vjerovati u svog boga.

matrix777 kaže...

Ako sam ja postao teist, radi roditelja (kao beba), kako kažeš, to nikako nije razlog zašto sam teist i dan danas, zašto ti je to neshvatljivo?

Ponavljaš se. Zašto je tebi neshvatljivo da je to što si ostao teist posljedica te iste indoktrinacije?

matrix777 kaže...

Zašto nisam vjeru odbacio?

Ponovno - zato jer ti je usađeni svjetonazor to ne omogućava.

matrix777 kaže...

Pogotovo u 21.st. gdje puno toga znamo i inteligentniji smo nego prije? 

Kako tko. 

Poruka je uređivana zadnji put pon 27.2.2017 22:44 (mbaksa).
17 godina
neaktivan
matrix777 kaže...

Visak je rekao ovako:

Isto to i ja kažem pod opaskom 21.st. SAMO što tvrdim, da i u ovom vremenu, o kojem Visak govori, također ima ogroman postotak teista naspram ateista i svaki dan se rađaju. 

Baš radi toga i govorim da, danas, je kud i kamo lakše zaobići indoktrinaciju nego prije, ako toliko znamo o svijetu i prirodi. I usprkos toj činjenici (ako je smijem tako nazvati), opet imamo hrpe i hrpe, hrpetine teista. Imali smo ih prije par tisuća godina, imamo ih i danas. Zašto se ništa nije promjenilo? Ili ništa bitno?

Zašto ljudi i dan danas, s obzirom na spoznaju o svijetu, i dalje bivaju indoktrinirani?n

Za razliku od Bakse, ja mislim da ljudi imaju urođenu sklonost praznovjerju. Nije riječ samo o religiji, imamo tisuće većih (tarot, astrologija) ili manjih (crna mačka, petak 13) uvriježenih praznovjerja, i još tisuće osobnih (utorak mi je sretan dan za polagati ispite). Praznovjerja su toliko raširena da se i ja često ulovim kako pri donošenju odluka imam i praznovjernih motiva.

Postoje objašnjenja da je to nuspojava naše samosvjesti i da je mehanizam kojim smo shvatili da i drugi ljudi imaju istu takvu svijest 'prebacio' i navodi nas da takva svojstva pripisujemo i objektima koji to realno nemaju. Prva 'duhovnost' je bila kod pećinskih ljudi koji su štovali duhove u životinjama koje su lovili i prirodnim pojavama. Kasnije se to razrađivalo, ali i ja sam kao mali slušao priče kako sv. Ilija vozi kola po nebu kada grmi, dakle nismo baš puno odmakli.

Urođena predispozicija bi objasnila zašto i dalje stvarno velik broj ljudi vjeruje da 'postoji nešto'. Doslovno vjerovanje na zapadu je ipak manjinski zastupljeno. Ne treba smetnuti s uma i da velik broj ljudi jako dobro živi od religije, a ona pruža i veliki politički utjecaj, dakle ljudi koji su u mogućnosti donositi političke odluke direktno profitiraju od religije. Je li onda čudno što je ona u većini država na neki način institucionalizirana? Tu je i već spomenuta psihologija mase i efekt 'carevog novog ruha', gdje konfozmizam čini čuda.

Ako ćemo se čuditi zašto u 21. stoljeću ljudi i dalje vjeruju u bajke, možemo se isto tako čuditi zašto ratuju, puše i slušaju cajke. Možeš ti objašnjavati i argumentirati, ali primitivni (bazični) nagoni čine svoje.

Imamo nova kola radi dojma, imamo stav kad nemamo pojma...
18 godina
moderator
Visak kaže...
Urođena predispozicija bi objasnila zašto i dalje stvarno velik broj ljudi vjeruje da 'postoji nešto'.

Indoktrinacija to savršeno objašnjava. Slabljenje indoktrinacije uslijed bolje informiranosti i promjena u odgoju objašnjavaju zašto religioznost pada. To ti ruši ideju o "urođenoj predispoziciji" u tom smislu.

Ako pronađu gen za praznovjerje, onda ću ti povjerovati.  Dotad nemamo razloga ignorirati indoktrinaciju.

Poruka je uređivana zadnji put pon 27.2.2017 23:34 (mbaksa).
15 godina
odjavljen
mbaksa kaže...
Visak kaže...
Urođena predispozicija bi objasnila zašto i dalje stvarno velik broj ljudi vjeruje da 'postoji nešto'.

Indoktrinacija to savršeno objašnjava. Slabljenje indoktrinacije uslijed bolje informiranosti i promjena u odgoju objašnjavaju zašto religioznost pada. To ti ruši ideju o "urođenoj predispoziciji" u tom smislu.

Ako pronađu gen za praznovjerje, onda ću ti provjerovati.  Dotad nemamo razloga ignorirati indoktrinaciju.

Moji roditelji su indoktrinirani dok su bili mali, i oboje su vjernici još uvijek. Mene uopće nisu silili na to, bio sam vjernik jer sam htio vjerovati u to. Oni su mi govorili o tome, ali ne previše. Govorili su da postoje i druge religije, i sami me "gurali" prema tome da ja sam odlučim. Prva odluka je bila katolicizam. Jako sam htio vjerovati u svemogućeg boga koji je pravedan, sve nas voli i kad umrem ću biti kod njega. Prvu pričest odradio svojom voljom, krizmu zbog novaca ( :D) ali jednostavno nije bilo moguće jer je to sve toliki mix gluposti da sam to vrlo brzo prokužio. Uvođenjem interneta se moj put ka ateizmu još više ubrzao i tako jesam tu gdje jesam. U srednjoj sam rekao profesoru vjeronauka (upisao sam ga jer je profesorica etike bila vrlo antipatična) da sam 100% antiteist, ali on je to prihvatio i pitao me razloge, i vidjelo se da ga to interesira. Inače je tip prilično, klinci bi rekli, cool, pa se s njim da pričati o svemu i svačemu. Iskreno, jedan od ljudi od kojih sam naučio puno toga (ne religijski, jer smo jedva pričali o tome). Nekako, kao da smo imali etiku i vrlo malo religijskih stvari. I obavezne priče o nogometu dan nakon utakmica lige prvaka. :D

10 godina
mbaksa kaže...
matrix777 kaže...

Rekoh ti - ne možeš odlučiti što ćeš vjerovati. Ako misliš da nije tako, odluči jedan dan ne vjerovati u svog boga.

To je naravno nemoguće jer sam se opredjelio. Ja tu ne govorim o premišljanju niti odabiru za svaki dan drugačije, govorim o odabiru odnosno prekretnici za cijeli život. Dakle ili si teist ili si ateist i to je to. Isto tako sam rekao/pitao kako to da neki indoktrinirani postanu ateisti? To mi nisi objasnio.  Dakle, postoji ipak sloboda odabira, "klik" u glavi kojim raspolažeš. Stoga ako je to moguće, a je, zašto indoktrinirani pojedinci ne prihvaćaju vjeru/religiju? Primiš sve sakramente, odgajan si u vjeru, i odjednom zaokret? Kako je to uopće moguće ako si indoktriniran? 

Tu dolazimo do zaključka da isto tako i "indoktriniran" teist ostaje teist do kraja života (ako želi), ili bira nešto treće (npr ateizam). Ili želiš reći da  teist nema izbora, samo ateist ima? Nisi mi jasan. 

Što nisam odgovorio?

Poruka je uređivana zadnji put pon 27.2.2017 23:08 (matrix777).
18 godina
moderator
matrix777 kaže...
mbaksa kaže...
matrix777 kaže...

To je naravno nemoguće jer sam se opredjelio.

Ajmo onda s nečim benignijim. Odluči vjerovati da je ovo bijeli tekst na crnoj podlozi.

Jesi uspio?

18 godina

Prihvaćate li opciju...

- počne klikanje..završiš u bolnici..bad sector za bed sectorom..CRK!

Nema te, ne postojiš, masa mesa u kojem će još neko vrijeme umirat stanice. Nisu te vagali, pa ne znaju jesi li lakši 11 grama jer se bios ispraznio u obliku duha.

The End

Meni je nejasna preraspodjela nagradnog fonda kada dođe naplata računa i izdavanje karti za putovanje. Ako je tomu tako...kako biste reagirali na šalteru?

Ima li se pravo na žalbu? Biste li galamili? Ako je naprotiv ljubav obećana svima odreda..bi li galamili oni što su se odricali svega i bili pokorni na zemaljskom asfaltu?

10 Prihvaćam The End
3 Nije kraj..putujem negdje
17 godina
odjavljen
matrix777 kaže...

Baš naprotiv, govorim generalno, ne "naš kraj", mislim da se da zaključiti. Ako je svijet bio davno prije u "neznanju", odnosno bitno manjem znanju nego što je danas, zašto opet imamo toliko indoktriniranih čovječuljaka? To je bilo moje pitanje. Jer ako se prije živjelo u "neznanju", onda se čak i mogu složiti indoktrinaciji, da su ljudi pušili te priče i nakon što su odrasli i ostali na doatadašnjoj "nauci" roditelja ili okoline. No što je danas? Imamo istu/sličnu situaciju, samo smo kud i kamo osvješteniji.

U nekim zemljama koje nemaju ideološki teret religije se broj ireligioznih približio 50%, među onim religioznima je jako puno ljudi koji su religiozni tek deklarativno i folklorno. Rekao bih da je to daleko od zanemarivog, te poprilično značajno jer zaboravljaš da je i u tim zemljama velik broj odraslih koji su djetinjstvo proveli u relativno religioznim sredinama. Tek sljedeće generacije, u zemljama koje nisu doživjele ono što sad Hrvatska prolazi, će pokazati koliku obrazovanje čini razliku - djeca generacija koje su dovoljno indoktrinirane da se deklariraju kao vjernici iako nisu praktički vjernici, a dovoljno su nevjernici da njihova djeca budu pošteđena indoktrinacije.

S druge strane, tamo gdje je fundamentalistička religioznost najjača imaš mlade od 20 godina koji su uvjereni da je Zemlja stara 6000 godina jer je kod njih indoktrinacija toliko jaka da nisu u stanju niti prihvatiti znanje koje im je dostupno i potkovano dokazima.

matrix777 kaže...

Sa Biblijom se bezobrazno pretjeruje bez razloga, pogotovo ako netko izvuče citat i "argumentira" - "E vidiš, piše ovako a to ti nije točno" Nema smisla više o Bibliji, i previše smo je izanalizirali ovdje u ovoj temi. Pitanja tipa: "Ako Biblija nije doslovna, koji dio se smatra da je "točan" a koji ne" i sl su apsurdna. Bilo koju knjigu možemo tako izanalizirati i izvući takve zaključke, zar ne!?

Ajde to pokušaj s knjigom iz fizike, matematike ili kemije. 

10 godina
MrBlc kaže...

FIZIKA

Koliko želiš primjera, 10, 15? 

18 godina
moderator
matrix777 kaže...
MrBlc kaže...

FIZIKA

Ti si se to upecao na naslov? Dao si jedan "primjer" koji nema veze s onim što je kolega objašnjavao. Drugim riječima, nisi dao ni jedan primjer.

10 godina
mbaksa kaže...
matrix777 kaže...
MrBlc kaže...

FIZIKA

Ti si se to upecao na naslov? Dao si jedan "primjer" koji nema veze s onim što je kolega objašnjavao. Drugim riječima, nisi dao ni jedan primjer.

Dobio je primjer iz knjige koju je sam spomenuo. A što bi ti? Da dokazujem da 2+2 nije 4? Ili da pobijam teoriju relativnosti? 

18 godina
moderator
matrix777 kaže...
mbaksa kaže...
matrix777 kaže...
MrBlc kaže...

FIZIKA

Dobio je primjer iz knjige koju je sam spomenuo. A što bi ti? Da dokazujem da 2+2 nije 4? Ili da pobijam teoriju relativnosti? 

Koji primjer? O čem ti pričaš?

I što nudiš 10, 15 komada, a ne daš ni jedan?

I jesi odlučio vjerovati da je ovo bijeli tekst na crnoj podlozi?

15 godina
odjavljen
matrix777 kaže...

Rekao si svaku knjigu.

Možeš počet npr sa "On the Origin of Species" :)

Pitat ću te opet pitanje na koje nisi odgovorio. Zbog čega si uvjeren da si kompetentniji za objašnjenje nastanka svemira i života od ljudi koji su život posvetili istražujući prirodu i koji su dali nevjerojatno puno dokaza za abiogenezu i evoluciju, te teoriju velikog praska? 

I dodat ću novo pitanje. Zbog čega misliš da je knjiga stara 2000 godina puna kontradikcija i dokazano nemogućih stvari kompetentnija za objašnjenje nastanka svemira i života od niza knjiga dobivenih istraživanjem i punih dokaza?

10 godina

Shvatio sam jednu stvar o tebi. Ti nisi "čovjek iz naroda" koji govori iz svog vlastitog uma, srca... Tvoje replike i upiti se svode kao da čitaš priručnik "Što ateist treba odgovoriti teistu" 

Dakle, kao da mi programirani sustav odgovara. Spominješ nevidljive ružičaste jednoroge, odgovaraš sustavno (ne umno). Tako da ja mogu slobodno reći da si tako naučen da govoriš. Još nijednom nisam čuo nešto "samostalno" od tebe, da se ističeš mimo tog priručnika. Pišeš/pitaš već negdje napisane odgovore/pitanja, velikom većinom.  

Mislim, tvoja stvar. Ne uzimam ti za zlo. No kakve koristi od rasprave s tobom?

EDIT: Ovdje sam mislio na kolegu Baksu.

Poruka je uređivana zadnji put uto 28.2.2017 0:41 (matrix777).
15 godina
odjavljen
matrix777 kaže...

Shvatio sam jednu stvar o tebi. Ti nisi "čovjek iz naroda" koji govori iz svog vlastitog uma, srca... Tvoje replike i upiti se svode kao da čitaš priručnik "Što ateist treba odgovoriti teistu" 

Dakle, kao da mi programirani sustav odgovara. Spominješ nevidljive ružičaste jednoroge, odgovaraš sustavno (ne umno). Tako da ja mogu slobodno reći da si tako naučen da govoriš. Još nijednom nisam čuo nešto "samostalno" od tebe, da se ističeš mimo tog priručnika. Pišeš/pitaš već negdje napisane odgovore/pitanja, velikom većinom.  

Mislim, tvoja stvar. Ne uzimam ti za zlo. No kakve koristi od rasprave s tobom?

Spominjem jednoroga jer je on mitsko stvorenje i često se koristi za ovakve stvari. Što je krivo u tome? 

Možeš li mi dati link gdje da vidim taj priručnik onda?

Ako gađaš na to da imam generic odgovore, pa što ti očekuješ? Da izmišljam svoje dokaze za argumente? Mogu za argumente koristiti samo ono što je stvarno dokazano, ne nešto što ne postoji? Meni nije cilj biti čovjek iz naroda. Ja ne mogu o bogovima govoriti iz uma ili srca, kad je to za mene nepostojeće. Ima tu par generic odgovora i pitanja, naravno, ali ja imam milijun i jedno pitanje koje je "od mene došlo", samo ja ne mogu postavljati milijun pitanja u topicu u kojem i drugi raspravljaju. Imam puno drugih tema o kojima volim pričati i slušati, iz uma i srca. 

Kakve koristi od rasprave s TOBOM kad non stop izbjegavaš pitanja ovakvim, da oprostiš, sh**postovima. Odgovori mi na pitanja.

10 godina
footballer kaže...

Pitat ću te opet pitanje na koje nisi odgovorio. Zbog čega si uvjeren da si kompetentniji za objašnjenje nastanka svemira i života od ljudi koji su život posvetili istražujući prirodu i koji su dali nevjerojatno puno dokaza za abiogenezu i evoluciju, te teoriju velikog praska? 

Da li je Zemlja stara više od 4mlrd godina kako govore pojedini znanstvenici? Postoji li neoboriv dokaz za to? NE.

Zašto znanost nas uvjerava da je stara toliko, a ne oko 6000god? 

Da bi biološka evolucija ikako mogla biti zamisliva, Zemlja mora biti stara milijarde godina. Zanimljivo je ovdje uočiti da, ako bi se pokazalo kako Zemlja nije ni približno toliko stara, cijela teorije evolucije srušila bi se kao kule od karata.

Vjeruješ li u farmaciju? Da će te od aspirina proći glavobolja? Zašto vjeruješ? Možda da bi netko na tebi zaradio? Zarađuje li znanost na nama? Itekako. Da ne idemo u daljnu raspravu, rekao sam ti svoj odgovor. Imaš niz metoda (znanstvenih) koji potvrđuju da je Zemlja znatno mlađa nego što teorija evolucije predstavlja. Neke od njih:

1. Količina soli u oceanima

2.Količina helija u atmosferi

3.Slabljenje  Zemljinog magnetskog polja

4.Spiralnost galaksija

5.Svjetska populacija

6.Maksimalna dob kometa

...

9 godina
neaktivan
matrix777 kaže...

.....

Koliko god si u ovom slučaju djelomično u pravu, toliko si i u krivu.

Momak pokušava dobiti odgovore koji ga zanimaju, ali je još premlad da bi bio u stanju svoja pitanja formirati u vlastite rečenićne strukture, ali upija hrpu tekstova i dijaloga kao spužva, i tema ga zaista interesira.

Naravno, zvuči kao programirani sustav zato jer koristi neke predloške koji se inače koriste u takvim raspravama, ali će brzo napredovati i postati kvalitetan sugovornik, zato jer je u stanju sumnjati u bilo kaj i formirati stav vođen logikom (ako ne zastrani).

Narvno, možda ti je to naporno, ali nitko te ne tjera da mu odgovaraš...

Kruha i igala...
Poruka je uređivana zadnji put uto 28.2.2017 0:49 (fer-de-lance).
18 godina
moderator
matrix777 kaže...

Stvarno, ali stvarno je bilo dosta. Vrijeme je da malo odmoriš od foruma.

Dok odmaraš prouči što je to logička pogreška ad hominem.

Na forum nisi došao propovijedati - došao si raspravljati. Ako ti se ne raspravlja, nemoj sudjelovati u temi. Ako ti se raspravlja, onda korektno sudjeluj u temi, ne opstruiraj raspravu.

17 godina
odjavljen
matrix777 kaže...

Navedenu knjigu nisam čitao, međutim, znanost ima jednu lijepu osobinu - ono što je točno je točno vjerovao ti ili ne. Ne postoji alternativna fizika, postoji samo jedna fizika. Istina je da je bilo otkrića koja su naizgled bila kontradiktorna onom što smo od prije znali, međutim, to je dio znanstvenog procesa - naučiš jedno, vidiš da funkcionira, dođeš do granice kad to više ne funkcionira, otkriješ nešto novo i vidiš da je ono što si prije znao samo specijalni slučaj za ograničeno područje vrijednosti.

Fiziku možeš prepričati na popularno-znanstveni način da bude razumljiva širem pučanstvu, ali to ne mijenja istinu. Možeš i lagati, pa napisati knjigu koja manipulira informacijama, međutim, ta knjiga nije fizika - ta knjiga je pseudoznanstvena laž i ne možeš tvrdnje iznesene u njoj znanstveno opravdati. To nije ono o čemu smo pričali.

17 godina

Mole se Hrvati da prave djecu turistkinjama, a ne curama iz sela / sestrama / bliskim rodicama. Geni se moraju miješati, ovo šta dobivamo inbreedingom je naprosto strašno.

Rvat katolik!
12 godina
neaktivan

Prvo isprike, krivo sam naveo, SZ, hebrejska Biblija, nije Tora nego Tanakh, sastavljena od Tore (petoknjižje), proroka i spisa (psalmi,...). I ja griješim.

Kada sam sumirao kršćanstvo sam napisao da se nadam da neću ispustiti nijednu ključnu stvar, a to se upravo dogodili, opet i ja griješim.

To bi bilo izjava o djelima:

"Tako i vjera: ako nema djela, mrtva je u sebi. Inače, mogao bi tko reći: "Ti imaš vjeru, a ja imam djela. Pokaži mi svoju vjeru bez djela, a ja ću tebi djelima pokazati svoju vjeru." Jk2:17

Nema vjere bez djela, ne možeš pokazati vjeru bez djela, ne možeš reči da si kršćanin, a mrziš čovjeka. Ne moraš ići okolo i grliti i ljubiti i govoriti svakome čovjeku da ga voliš, ali nemoj ni, kako neki 'rvati katolici, bez beda, mrze (i viču ubi) srbina, pedera, komunistu,... svakog koji propitkuje KC ili djela naših branitelja i "branitelja" iz domovinskog rata,... Oni nisu krščani, oni se samo nazivaju kršćanima.

Ili ako imate prilike pomoći potrebitom čovjeku (bez obzira koje je narodnosti, spola, rase, vjere,...), a možete mu, pomozite. Kada prolazite kraj beskućnika, možda ga i viđate na istom mjestu više puta, pa pitajte ga da li hoće što pojesti, popiti, pa mu odeš kupiti pizzu ili sl. i kavu ili čaj ili vodu. Kaj imaš izgubiti, malo vremena i kojih 20, 30 kuna. Ili ako je zima, a vidiš ga bez kape, daj mu svoju ili mu kupi kapu. Garant imaš i neki kaput koji ti u ormar stoji koji nikada ne nosiš, a njemu bi dobro došao.

E da, jučer sam se sjetio zašto sam počeo proučavati Bibliju i počeo vjerovati. 

Tražio sam nešto trajno u ovom životu, jer je prolazno.

U svoj život doživio sam mnogo lijepih trenutaka, užitaka (kao i svi vi), ali svi su došli i prošli. Od uživanja u igranju u djetinjstvu, bez briga i obaveza (to je sve bilo na roditeljima), igrali nogomet (ljeti poslije 22h loptu stavili u bijelu vrećicu da je vidimo), skrivača, lovice, graničara, oduzimanja zemlje,... dok mama to nije prekinula i pozvala na jelo ili "u kuću, mrači se". Jednom smo napravili, na jednom polju, cijeli mali grad od pijeska, kamenčića, zemlje, kučice, autići (na površini oko 4x5m)... Pa onda odlazak na selo dedi i baki i ostaloj rodbini, puno ljubavi od ljudi od kojih nekih više nema,... finih jela,... Znali se popesti na 10m trešnju pa se prejesti trešanja... Pa frendovi sa BMXima... Pa igranje LEGO kockama... Pa onda GAME BOY i igre Castlevania, Metroid, Mega Man, Super Mario World,... pa onda Nintendo i Super Nintendo i igre Street Fighter, Mortal Combat, Battle City, Crash Team Racing,... pa prvi komp Pentium 200 overklokan na 233(!) i igre Wolfenstein3D, Heretic, Hexen1,2, Quake2, BLOOD (za ovu igru bi mogao pisati hvalospjeve i hvalospjeve, moja najdraža, FPS pustolovni horror, posveta i parodija horror filmova i poznatih referenci "I'm gonna paint the town red", ako ju neznate YT: 'Retro Review - Blood PC Game Review'), Unreal, Quake3, Halo, Halo2, Half Life2, Commandos BEL i BCD (isto odlične igre), Commandos2,3, Diablo, COD, COD2, Medal of Honor... Sjećam se i jednog trenutka koji mi se urezao u sjećajne, pred kraj srednje, sa ekipom išli u lokalnu birc na pivu i idemo busom, više se ne sjećam tko je što rekao, napravio, ali nas 7,8 smo se tako potrgali od smijanja, plakali, da je sve bolilo i k tome ne možeš stati. A bilo i nezaboravnih trenutaka sa njima... 

S druge strane naša tijela koja imamo, sve više stare, propadaju,... Ja sada nosim naočale, kratkovidan (valjda od svih tih igara), sijede, zalisci, dlake raste na čudnim mjestima di prije nisu,... Sada samo čekam kada ću početi dobivati one staračke pjege. Potreba naših tijela za hranom, pićem, moraš ići p&s, moraš ga održavati prati, moraš ići spavati,... Starimo, neki će od nas dobiti bolesti, pa od doktora do doktora, od bolnice do bolnice, netko će kako znam jednog starca 90 godina sve čovjek fino lucidan, pri svijesti, ali tako reći nepokretak, slab - rob u svojem tijelu. Drugi jedan isto lucidan i nepokretan jer je pretežak - to je boljka mnogih, pa vam preporučam da nemojte biti preteški jer vi prvenstveno trebate nositi svoje kile. Sve manje se krećemo, a jedem isto ili više. Blago onome od svih nas tu koji će lijepo jednoga dana zaspati i više se neće probuditi! Što će ti duga starost ako dobiš demenciju, oglušiš, oslijepiš,... Jedan drugi lik kojega sam znao je operirao krallježnicu 2 puta, desna noga je "mrtva", neki dan umro od raka pluča, oko 55 godina. A njegova majka još živa i u vrlo dobrom stanju. Jedan drugi starac ima neku bolest od koje stalno prdi i to užasno smrdi....

Mnogi nama dragi ljudi više nema, a ranije ili kasnije i drugi neće više biti, ni nas. Meni je bio vrlo drag Benny Hill, njegova djela (komedija i odabir žena), između ostalog, on je rekao "Never Assume! When you (ass)(u)(me) you make ass of u & me." Više nema ni Bill Hicks, meni omiljeni stand up komičar, volio bi čuti njegove komentare na događaje u USA i svijetu nakon njegovog odlaska... Bio sam i tužan kada je Rik Mayall umro, njegova kako se sa ženom, Lord Flashhearth: "All right men, let's do-oo-oo it! The first thing to remember is: always treat your kite like you treat your woman! -How, how do you mean, Sir? Do you mean, do you mean take her home at weekends to meet your mother? -No, I mean get inside her five times a day and take her to heaven and back."  

Čak ni židovski prvaci, za koje bi čovjek rekao da su Bogu mili pa imali sve naj, naj, Jakov pred kraj života napola slijep, David pred kraj života mu stalno bilo hladno, ili apostol Pavao imao bol do kraja života. Svi i sve je prolazno i propadljivo u ovom svijetu, isprazno, kako piše propovjednik: "Ispraznost nad ispraznošću, veli Propovjednik, ispraznost nad ispraznošću, sve je ispraznost! Kakva je korist čovjeku od svega truda njegova kojim se trudi pod suncem? Jedan naraštaj odlazi, drugi dolazi, a zemlja uvijek ostaje.", "Sve je mučno", "Mnogo mudrosti - mnogo jada; što više znanja, to više boli.", "Tad rekoh u srcu svom: "Daj da okušam užitak i vidim što naslada pruža" - ali gle: i to je ispraznost!" Prop1 i 2

Našao sam samo jednu stvar koja je vječna, život vječni. Zato Bog obečava svojim vjernicima život vječni u raju na zemlji bez ovoga propadljivog tijela i bez boli i bilo kakvoga zla. "I vidjeh novo nebo i novu zemlju jer - prvo nebo i prva zemlja uminu; ni mora više nema."Otk21:1, "I otrt će im svaku suzu s očiju te smrti više neće biti, ni tuge, ni jauka, ni boli više neće biti jer - prijašnje uminu." Otk21:4

MrBlc kaže...
...

veliki bebač kaže...

...

1)Nemaš problema s prihvaćanjem da je svemogući, sveznajući i bezvremenski Bog mogao na vlastitu (savršenu) sliku stvoriti biće koje je toliko zastranilo?

veliki bebač kaže...

...

2)Ako cvijet ne zaliješ, on će usahnuti. Ako zemlja nije kvalitetna, on će usahnuti ako je ne zagnjojiš, međutim, ako staviš previše agresivnog gnjojiva, i to ga može ubiti. Agronomija je znanost koja je točno odredila optimalne uvjete za rast cvijeta i pokazalo se da ne postoje statistički znajačne varijacije koje bi se mogle objasniti na način da je Bog presudio cvijetu u optimalnim uvjetima ili dopustio rast u uvjetima u kojima ta vrsta ne može rasti. Također, nema statističkih dokaza da su žrtve, molitve ili ceremonije ijedne religije poboljšale prinos.

3)Što se tiče kritičnog razmišljanja unutar vjere i Biblije, jesi ti svjestan da u Bibliji ima hrpa životnih savjeta koji su zapakirani u religijsku priču. Recimo, tebi je lako procesuirati da Islam zabranjuje svinjetinu jer je u području na kojem se razvila njihova religija vruće i ta zabrana ima zdravstvenu pozadinu koju je bilo lakše prenijeti kroz religijski okvir nego kroz neko logičko objašnjenje, međutim, takve primjere u vlastitoj religiji ne vidiš. Problem s takvim primjerima je to što su oni temeljeni na tadašnjem znanju i tadašnjim društvnim normama. Neke stvari smo otkrili da ipak nisu takve kakvim su ih ljudi godinama smatrali, dok su druge u to vrijeme bile nužne za preživjeti, a danas nisu.

4)Primjerice, poštuj oca i majku. Biblija traži bezuvjetno poštovanje roditelja, bez obzira kakvi oni bili. To je tad bilo nužno za preživjeti, ali i općenito za dobrobit društva. Nisi moga unajmiti stan i naći posao sa 16 godina jer te otac tuče, niti je postojala socijalna služba. Šuti, trpi i nađi utjehu u vjeri ili si nastradao.

1) Čovjek jest stvoren na sliku Božju, da može govoriti, razmišljati,... ali mu je i dao slobodu izbora, slobodnu volju, tu se Bog ne miješa i ne kontrolira čovjeka (i pali anđeli se pobunili jer su imali slobodnu volju). Zato je i čovjek zastranio, zgriješio, je mu je Bog rakao da ne jede s "stabla spoznaje dobra i zla", da će mu ovako biti dobro (i sex je bio u raju prije nego su zgriješili), a ako bude jeo da će "sigurno umrijeti". Istina, žena je zavedena od Sotone da ubere i jede, pa je dala u muškom dala da jede i on je sagriješio. "Nego svakoga napastuje njegova požuda koja ga privlači i mami. Požuda zatim, zatrudnjevši, rađa grijehom, a grijeh izvršen rađa smrću." Jk1:14,15

mbaksa kaže...
veliki bebač kaže...
...

Ako govoriš o (kršćanskoj) religiji - ona je utemeljena na Bibliji. Koja je pak skupina mitoloških i povijesnih zapisa.

Ako govoriš o vjeri - ona je utemeljena na indoktrinaciji. Sad, indoktriniralo se djecu s kršćanskim idejama, islamskim ili hinduističkim idejama - svejedno ako se gleda poanta koju iznosim.

Razumiješ razliku? To čime se djeca indoktriniraju je u konačnici došlo iz Biblije, no poanta je da djeca do tih vjerovanja nisu došla sama proučavanjem svijeta oko sebe, nego su im ta vjerovanja usađena kao "istine" koje se ne propitkuju. A to je ozbiljan problem. Ja ne govorim o tome čime se indoktrinira da ljudi imaju vjeru, nego govorim o indoktrinaciji kao uzroku vjere.

veliki bebač kaže...
mbaksa kaže...
...

...

Nisam siguran da si me shvatio. Kad roditelj djetetu priča o svojim religijskim idejama, to zapravo isto spada pod indoktrinaciju. Slat će dijete u srednjoj školi (jesu uveli etiku u osnovne škole?) na etiku umjesto vjeronauka, a dijete je svoju porciju religijskih ideja dobivalo od kad zna za sebe kroz "odgoj", a poslije i kroz vjeronauk u osnovnoj školi.

Osim prvog da je Biblija skup mitoloških zapisa, sa drugim se slažem. Na brzinu pisah pa previdio što si napisao, ali jest, "indoktrinaciji kao uzroku vjere". Npr. KC indoktrinira svoje članove dio po Bibliji, dio po spisima i učenjima crkvenih oca, dio po mitologiji, dio po je ušlo kao običaji i tradicija,... da vjeruju u to. Sve to danas stoji kao službena nauka, kako ono ide nekako, Sveta Crkva Katolička nepogrešiva nešto. Ne možeš se roditi pa već vjeruješ, netko te mora poučiti ili ti dati iz čega da se poučiš.

A u vezi vjerunauka, zaboravio sam da je samo u srednjoj imaš izbora. Imali smo mi u osnovnoj jednog muslimana u 7. i 8., on nije bio na vjeronauku. Pa valjda se može nekako izbječi u osnovnoj?

Svi smo mi djeca i igračke su nam od presudne važnosti za očuvanje duhovnog zdravlja.
18 godina
matrix777 kaže...

Da li je Zemlja stara više od 4mlrd godina kako govore pojedini znanstvenici? Postoji li neoboriv dokaz za to? NE.

Zašto znanost nas uvjerava da je stara toliko, a ne oko 6000god? 

Tvoja količina neznanja je abnormalna, ali pišeš kao da znaš o čemu pričaš. 

Problem "mlade Zemlje" je fizika, ako već ne zarezuješ geologiju, antropologiju i biologiju. 

Naime, fizikalne velilčine su neumoljive, izmjerene, dokazane 23479287349283749238742 puta i u suprotnosti su s "mladom Zemljom". Naime, brzina svjetlosti je 300.000 km/s. S ozbirom da je izmjerena, možemo je koristiti za mjerenje udaljenosti drugih nebeskih tijela od nas. Mlada Zemlja nastala iz "tame u bezdanu" stara 6.000 godina u suprotnosti je s ostatkom svemira, ponajprije zvijezdama i galaksijama, udaljenim desetke tisuća svjetlosnih godina, milijune, ili milijarde godina. 

Starost Zemlje, pak, se utvrđuje na osnovu radiološkog datiranja. Razni radioaktivni izotopi imaju različito vrijeme poluraspada, također višestruko dokazano i izmjereno. Tako na Zemlji nema u prirodnom stanju radioaktivnog plutonija jer je za Pu-241 vrijeme poluživota 14,4 godine, a za Pu-239 24.100 godina. Za razliku od  plutonija, radioaktivnog urana ima u rudnicima na Zemlji jer mu je vrijeme poluraspada U-238 4,5 MILIJARDI godina. Ovo znači da ga je na Zemlji prije 4,5 milijardi godina bila dvostruko više nego danas, ali ga i danas ima, za razliku od plutonija. Smatra se da radionuklid koji je prošao više od 20 poluživotnih ciklusa više ne možemo detektirati. 

Plutonij koji se sada koristi praktički isključivo u nuklearnom naoružanju, dobiva se u oplodnim reaktorima, a ne rudari se kao uran.

Ovo je ekstremno dobro poznat proces, dokazan u praksi, i kad bi Zemlja uistinu bila 6.000 godina stara, čitava nuklearna fizika bi bila posve pogrešna i ne bismo uspjeli dobiti nikakav izotop bilo čega, niti bismo mogli praviti nuklearne reaktore, bombe, baviti se nuklearnom medicinom jer bi svi izračuni i predviđanja bilo pogrešni za faktor 1.000.000.

Ukratko - stravično si neobrazovan i k tome se ni ne trudiš sazunati išta o temama o kojima pričaš.

Postovi su ti katastrofa od količine gluposti koju si u stanju udrobiti u relativno malen broj riječi i rečenica od kojih svaka vrvi neznanjem i budalaštinama.

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put sri 1.3.2017 10:39 (Drago).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice