1) Bibilija se prepisivan na mnogim mjestima i kod mnogih različitih ljudi, ne samo kod Katolika, Pravoslavaca,... različitih vjerskih denominacija, kao i kod mnogih ljudi unutar crkvi (građevina) unutar Crkvi (vjerskih zajednica). Imaš i dijelove koji postoje prije n.e. ili iz početaka iz 1., 2., stoljeća.
2) Više ne znam kak da objasnim. Vjera je vjerovati u nešto što ne možeš dokazati. Vjeruješ u to da će se dogoditi. U nešto bolje od ovoga što imaš. Hoćeš, nećeš, nitko te ne sili. Biblija je temelj kršćanske vjere, osnova po kojoj živiš u ovom svijetu da bi imao život vječni. "Vodič za preživljavanje za kršćane u ovom svijetu".
3) U SZ Bog je bio prisutniji svome odabranom narodu kroz čuda (preko proroka, anđela). Ali oni iako su vidjeli sva ta čuda ipak nisu vjerovali, rađe su odlazili vjerovati u bogove koji njima pašu, koji su manje zahtjevni, njima po volji (štovanja drugih bogova su dozvoljavali opijanja, prejedanja, bludničenja...). Iako su vidjeli čuda Božja u Egiptu kao tama posvuda samo kod njih svijetlo, sve vode su se pretvorile u crvenu boju (krv), iako su prešli preko Crvenog mora po suhom dnu, iako su hodali danju iza stupa od dima, noću stupa od vatre,.... nisu vjerovali u njega (večina).
Pa je Bog "promjenio ploču". Idemo ovako odbacijem svoj narod i "pružam ruku", poziv, svakom čovjeku, od bilo kuda, ako će vjerovati u mene i držati se mojih pravila i propisa (+krstiti se) ja ću ga nagraditi životom vječnim bez zla, boli, patnje,... Stoga šalje svoga sina Isus da potvrdi taj Novi Savez (stari s židovima odbacuje, time i Mojsijeve zakone), a uspostavlja Novi Savez - kršćanstvo.
U početku kršćanstva Isus i apostoli su također radili čuda (liječili, oživljavali...) time se lakše širilo kršćanstvo.
Zašto danas nema više čuda? Zato što kršanstvo uči, te govori da će prorokovanja uminuti "... Prorokovanja? Uminut će. Jezici? Umuknut će. Spoznanje? Uminut će." (1Kor13:8) (jezici - neki su imali dar govorenja drugim jezicima za lakše širenja kršćanstva, spoznaje - to su viđenja) i "Dok je dan, treba da radimo djela onoga koji me posla. Dolazi noć, kad nitko ne može raditi"(Iv9:4) kaže Isus o danima početka kršćanstva kada su bila čuda, djela Isusa i apostola, te da dolazi noć, vrijeme kada više neće biti toga, a ostaje vjera: "Reče mu Isus: "Budući da si me vidio, povjerovao si. Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju!"(Iv20:29) i "A sada: ostaju vjera, ufanje i ljubav - to troje - ali najveća je među njima ljubav."(1Kor13:13)
1) Rekao sam da su prepisivali svećenici uglavnom. Znači da znam da je bilo i drugih prepisivača. No crkva je odabrala verziju koja se čita, tako da je crkva imala najviše utjecaja.
2) Znam dobro što misliš pod vjerom, nema potrebe za objašnjenjem. Mene interesira zašto ljudi vjeruju u događaje koji su nemogući, što je utvrđeno modernom znanošću. Npr Noina arka itd. Vidim da puno ljudi u crkvi, pa i sam papa prihvaća evoluciju, koja se kosi sa stvaranjem ljudi. Ukoliko je biblija pogriješila u tom dijelu, tko kaže da nije pogriješila i u dijelu gdje je Isus uskrsnuo itd. Poanta pitanja je jednostavno zašto ljudi vjeruju u "nedokazive" dijelove biblije. Ako se npr za abiogenezu i evoluciju nađu direktni ili indirektni dokazi, te se ti modeli nastanka života i vrsta prihvate kao činjenice, onda to znači da smo našli objašnjenje za nastanak života i svih vrsta. A ako smo našli objašnjenje s dokazima, logičnim slijedom se odbacuje bog kao stvoritelj. Svemir funkcionira kao švicarski sat. Radi sam, i bog se ne čini ni kao najmanje važna karika u cijelom tom sustavu. Kužiš sad pitanje? To mene interesira, ako smo došli do objašnjenja koje imaju neke ili sve potrebne dokaze, zašto ljudi još vjeruju u ideju stvaranja svemira od strane boga? A ukoliko je stvaranje boga dokazano odbijen "model", to znači da se svaka religija i njihove priče (uključujući Isusovo uskrsnuće) odbacuju.
Ukoliko sada dolazi odgovor tipa "Bog je pokrenuo veliki prasak", on je netočan, jer u bibliji piše da je bog stvarao planete i zvijezde. A pošto je stvorio, po bibliji, Homo Sapiens-a, to znači da nije ni utjecao na evoluciju. Nadam se da ćeš razumijeti što sam htio reć, jer ovo je spetljana tema haha
3) Opet u biti više ili manje sve što sam rekao. No evo, rekao si sam da je bog prije radio čuda i ljudi nisu vjerovali u njega, pa je promjenio ploču i ne radi više čuda.
"Zato što kršanstvo uči, te govori da će prorokovanja uminuti". Nije li logičnije objašnjenje da je to napisano preventivno? Da ljudi vjeruju da je to bilo u prošlosti, jer su i sami pisci biblije znali da se to neće događati, ne zato što im je bog ili Isus to rekao, nego zato što su znali da su tvrdnje o ludima laži? To je isto objašnjenje, puno vjerojatnije nego "bog je rekao" npr. Slažeš se? I da, ponavljam da razumijem što misliš pod vjerovanjem u nedokazivo. No nije li to samo neka vrsta "obmane"? Da sama biblija govori o tom da jednostavno vjeruješ i tjt, bez previše preispitivanja?
Sjećam se da sam vidio sliku na netu, nešto tipa da kršćanski bog za sebe govori "Nemoj upitivati postojanje gospodina svoga" a za druge bogove traži da mu prezentiraš svoje zaključke, dokaze itd. To je izvučeno iz biblije (citati za oba slučaja)

Dok ne dokažeš da je Biblija istinita, to ti je slično ko da kažeš da Strip o Spider-Manu uči "to i to". 

SkorvY