Zvučne kartice - Generalni Topic izdvojena tema

poruka: 1.883
|
čitano: 638.669
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Re: Zvučne kartice - Generalni Topic
josipva kaže...

S/N je sound noise ratio, uostalom, xonar st/stx ima svoje pojacalo, sad gledajuci tvoju preporuku ja bih ipak radije superkvalitetnu xonarku sa svojim pojacalom nego m-audio spojen na polovnu behringer miksetu koja pak ima sama svoj S/N ratio pritom vjerojatno loš, dolazeci ukupno do cijene bliske xonarki i pritom imajuci vecu kolicinu spojeva i inferiorniji setup.

Ako cemo pak dalje u temu, vidljivo je da koristi kompjuter za igranje, pritom ce sasvim moguce imati problema sa zvucnom kao sto je ta M-Audio zbog nepostojeceg EMI shieldinga, a tako nešto sam i osobno dozivio. Lagano prduckanje u pozadini kad graficka podivlja je totalno ugodna stvar {#}

:) da, gle, napraviti elektronički uređaj a da ne šumi nije više nuklearna fizika - pa ne radi se više sa tranzistorima i cijevima. Što se miksete tiče, ima bolje performanse od navedenih kartica - radi se o malom profesionalnom mikseru, koji ima 112 dB kroz cijelu miksetu (uključivo sa mikrofonskim ulazom!), sa simetričnim ulazima i izlazima. Spojevi su, u mom slučaju, asimetrični, no kablovi koje koristim nisu oni od 10 kuna :)
EMI shielding je zgodna, no nepotrebna stvar ako imaš kvalitetno napajanje i ploču koja nije u najdonjem segmentu. Promijenio sam u životu valjda nekakvih tridesetak različitih zvučnih kartica, ako uračunam i onboard rješenja, i jedini put kad sam imao probijanje u zvuku jest na jeftinoj Gigabyte matičnoj i njenom onboard AC97 rješenju - hf pištanje kad bi u igri bilo nekakvo svjetlo :) a zujanja i interferencije (pomaknuo sam miš, pa mi se to čuje u zvučnicima) sam zadnji puta imao na Windowsima 95 i 98, dok se ne bi instalirali tzv. bus master driveri - u doba dok se DMA tek probijao na tržište, a ISA zvučne kartice su ionako šumile - S/N od 70 dB je bio premija.

Uglavnom, niti ja, niti moji kolege, niti itko kome sam sastavljao sustave (a radilo se i o profi sustavima za snimanje) nije imao problema sa karticama bez EMI zaštite.

Da je to veliki problem, misliš da, primjerice, ESI ne bi radio zvučne sa EMI zaštitom? Pogledaj što oni nude. Radi se o profesionalcima u audio svijetu, za razliku od Asusa koji prodaje "bells and whistles". Ne kažem da njihove kartice nisu dobre, no namijenjene su sasvim drugačijoj publici i zbog toga se agresivno oglašavaju điđebaje koje stavljaju na kartice.
A što se igranja tiče, pa zvučna kartica se koristi isključivo za reprodukciju zvuka - svo miksanje i efekti se rade softverski - i to je tako negdje od vremena kad se pojavila Vista.

No trees were killed in the creation of this post. However, a large number of electrons were seriously inconvenienced.
17 godina

Složio bi se sa dobrim dijelom toga no ipak bi pridodao da ces dosta lakse cuti loš s/n i emi pistanje na slusalicama nego na zvucniku.

17 godina
kolac kaže...

josipva, mozes li reci nesto o 7.1 ili eventualno 5.1 sistemu kod stx? ako si probavao mozda u nekoj igri. i kolika je kolicina kontrole podesavanja glasnoce zadnjih "zvucnika", dali se mogu podesiti da budu jednako glasni ko prednji, odnosno kako je sa situacijom da se izbjegne onaj jedan? mrtvi kut di su ti zvukovi odozada pretihi i precesto neuhvatljivi

i kako je sa jackom, u slucaju slusalica sa tanjim jackom nego sto ga stx ima, dali je potreba za konverterom odnosno sam konverter moguci izvor degradacije kvalitete pa bi bolje bilo pucati na slusalice koje imaju jack kao i stx

Ako mislis na Dolby Headphone efekte (xonar st/stx nema 5.1, 7.1 spojeve), dobrim dijelom ce ti ovisiti o tome koje slušalice imaš, neke prakticki nemaju problema sa tim, neke pak imaju. Koliko vidim nema ručnog podešavanja jačine zadnjih zvucnika u dolby efektima.

Tu lik objasnjava dojmove slušalica i njihovu kompatibilnost sa Dolby efektima.

http://www.head-fi.org/t/534479/mad-lust-envys-headphone-gaming-guide-updated-7-18-2013-philips-fidelio-x1-added

Sto se jacka tice, dobijes u paketu sa zvucnom 1 konverter. A takav izbor jacka na zvucnoj je logican posto su takvi najcesci kod skupljih slusalica.

12 godina
neaktivan
Zvučne kartice - Generalni Topic
Ako bi mi mogli objasnit koja je razlika izmedu ASUS Xonar DS 7.1 i ASUS Xonar d1 7.1? Isplati li se dati dodatnih 130kn za d1?
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

Hoće li mi impedancija viša od deklarirane naštetiti slušalicama ili ne? Imam Xonar DG i UNi Xonar drivere instalirane - stavio sam na Exciter mode (najviši) i zvuk je skroz u redu, nisam zamijetio nekakvu distorziju.

Slušalice su neke jeftine Philipsove deklarirane na oko 32 ohma (ako se dobro sjećam), a ja sam podesio output na >64 ohma. To sam napravio jer mi je defaultni setting pretih.

0100011001000001010100000010000000110100001000000100110001001001010001100100010100100001
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Prijatelju, imaš gadnih problema s ušima/sluhom ako ti je standardna snaga izlaza (VOIP mode) na 32-ohm headsetu pretiha.

Ukoliko su slušalice ispravne. preporučam posjet liječniku.

http://www.starkey.com/hearing-loss-and-treatment/identify-hearing-loss/Online-Hearing-Test

Twitter: @191x7
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
191x7 kaže...

Prijatelju, imaš gadnih problema s ušima/sluhom ako ti je standardna snaga izlaza (VOIP mode) na 32-ohm headsetu pretiha

Da, exciter mode na 32 ohm slusalicama treba biti brutalno preglasan.

13 godina
josipva kaže...
191x7 kaže...

Prijatelju, imaš gadnih problema s ušima/sluhom ako ti je standardna snaga izlaza (VOIP mode) na 32-ohm headsetu pretiha

Da, exciter mode na 32 ohm slusalicama treba biti brutalno preglasan.

Na 35 posto izlazne snage mi je taman u početku slušanja, kasnije dignem na 50. Nekad dignem na 65, ali rijetko - preko toga nema potrebe. Winamp mi je uvijek na 100.

Sluh mi je u redu, nemam problema zasad, a godinama glasno slušam glazbu.

Nego da mi netko odgovori ako zna je li to štetno za sluške ili nije?

0100011001000001010100000010000000110100001000000100110001001001010001100100010100100001
Poruka je uređivana zadnji put ned 11.8.2013 19:00 (pr0n_addict).
17 godina

Koliko sam čitao prije preveliko pojacanje moze ostetiti dijafragmu, al tu mora biti bas poprilicna razlika. A u ovom tvom slucaju je definitivno nesto cudno, na 50% exciter mode sam spajao slusalice od 250 ohma i bile su posteno glasne, a 32 ohma na tome znaci kao sto je kolega gore rekao, s necim tu nesto nije u redu, ili sluh ili oprema.

13 godina
josipva kaže...

Koliko sam čitao prije preveliko pojacanje moze ostetiti dijafragmu, al tu mora biti bas poprilicna razlika. A u ovom tvom slucaju je definitivno nesto cudno, na 50% exciter mode sam spajao slusalice od 250 ohma i bile su posteno glasne, a 32 ohma na tome znaci kao sto je kolega gore rekao, s necim tu nesto nije u redu, ili sluh ili oprema.

Digao sam nove Winse, prije sam imao vanilla Asusove drivere i setting je bio na Gaming modeu što mi je bilo taman. Iz nekog razloga nisu mi radili ti standardni driveri na novoj instalaciji pa sam išao staviti ove neke moddane koji rade - jedina razlika je prije spomenuti viši setting.

Ma nema veze, glavno da radi. Nije mi neka šteta ako i rikne nešto od toga jer su to sve jeftikaneri.

13 godina

pozdrav, kupio sam si sluske Plantronics Gamecom 380, prije sam imao Logitech PC 120, bio sam dosta zadovoljan s njima sto se tice zvuka u igrama, pozicioniranje protivnika je bilo super, a sa ovim novima mi je pozicioniranje dosta loše, a opet predobre su mi za muziku i sve što nema veze s gamingom. inace koristim zvučnu od maticne, pa sam razmisljao da nije to sad mozda problem, uzeo bi ja i zvucnu kad bih bio siguran da je to problem, cisto da ne bacim pare u vodu.. ovo su trenutno settingsi koje koristim (slikao sam sve cega sam se mogao sjetiti da ima veze sa soundom.) http://img46.imageshack.us/img46/2407/82l.png

evo dodat cu jos ovo http://i.imgur.com/PWqEimK.png

Poruka je uređivana zadnji put pet 16.8.2013 17:18 (kameni_zg).

1 0 hvala 0
15 godina

Ako imas koga da ima kakvu eksternu zvucnu karticu , isprobaj kod nekoga da vidis jel ima razlike !

Music As A Weapon !!
13 godina

To je vec problem posto u blizini nemam bas nikog tko zna što je zvučna kartica, a kamoli da ju koristi :D Ne znam budem nekaj smislio. Valjda. 

Poruka je uređivana zadnji put sub 17.8.2013 15:15 (kameni_zg).

0 0 hvala 0
16 godina

Imam slušalice sirus storm 5.1 priključene preko usb-a na računalo i imam x506 zvučnike spojene na intergriranu zvučnu karticu...je li mi se isplati kupovina zasebne zvučne i koliko će se to osjetiti na slušalicama s obzirom da su spojene preko usb-a?

Frka85
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Preko USB-a ništa, jer čim je preko USB-a znači da se koristi USB zvučna pa se ta koju bi stavio u komp ne bi ni koristila.

No da HS spojiš na zvučnu, dakle bez USB-a, onda bi itekako osjetio razliku ali ne toliko znatnu naspram USB zvučne s kojom taj HS dolazi.

13 godina
neaktivan
evo ovako treba mi driver ako netko zna za ovu zvucnu nemogu nikako pronaci unaprijed hvala
sc 4000 zvucna kartica
THE HIIIIe
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
dumina kaže...
evo ovako treba mi driver ako netko zna za ovu zvucnu nemogu nikako pronaci unaprijed hvala
sc 4000 zvucna kartica

Za koji OS? Nije baš neka popularna zvučna... Win7 bi možda našli nešto što bi "ferceralo"...

But Father, I have dreams and courage, and the name of an excellent cosmetic surgeon. Fear not, one day word will reach you of the success of me, the great Eskimo actor, Jennifer Love Hewitt.
13 godina
neaktivan
ma windows xp
THE HIIIIe
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
But Father, I have dreams and courage, and the name of an excellent cosmetic surgeon. Fear not, one day word will reach you of the success of me, the great Eskimo actor, Jennifer Love Hewitt.
13 godina
neaktivan
pa to nema ni 1 mb velicine datoteka i jos kad ju otvoris nema setupa
THE HIIIIe
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

pokušaj ovdje skinuti driver:

http://www.driverguide.com/driver/detail.php?driverid=131444

ili 

http://sound-drivers.org/?download=SC4000_v13_0001.zip

No koliko vidim, to je starija zvučna i postoji mogućnost da ima driver samo za win98? u tom slučaju nažalost nema neke pomoći osim nekih generičkih drivera.

možda ovaj:

http://download.cnet.com/ALS4000-Audio-Device-WDM/3000-2110_4-106187.html

http://als4000-sound-ics-driver-xp-2000-me-98.softpile.com/107343/download/

0 0 hvala 0
17 godina

Zanimame je se isplati uzimati Xonar dgx zamjena za realtek ALC 892?

BF3:crna_bandera
17 godina
Wolf88 kaže...

Zanimame je se isplati uzimati Xonar dgx zamjena za realtek ALC 892?

Naravno. Ne samo da se isplati nego je i vrlo preporučljivo.

14 godina
Wolf88 kaže...

Jedino ako baš patiš na kvalitetu zvuka u igrama ili glazbi, ovisi za šta ti treba,

osjetit ćeš malu razliku u odnosu na onboard, to više govorim iz svog dosadašnjeg iskustva sa slušanjem glazbe u stereu,

sa MA Audiophile 2496 sam čuo nekakvu razliku kad sam koncentrirano slušao,

HRT Music Streamer II DAC je bio dosta bolji ali opet ne vrijedi para kolko sam pljunuo za njega, uvijek je bolje uložiti u recimo kvalitetnije zvučnike.

Sad kako bi to zvučalo u igrama ili filmovima neznam, ali možda bi se isplatilo ju uzeti ako ima nekih dobrih feature-a za 5.1 zvuk.

Ovo sad govorim više objektivno, subjektivno sam picajzla što se tiče zvuka i uvijek budem pikirao neki DAC ili zvučnu :).

Sometimes you just have to pee in the sink
17 godina

Najviše razmišljam da uzmem zvučnu zbog boljeg zvuka u igrama, ali mi je problem jer neznam koliko će mi ustvarnosti poboljšati zvuk.

Glupo mi je da dam 500-550 kn za sonar dx ili 250-300 kn za dgx ako nebi osjetio kvalitetniji zvuk u igrama.

BF3:crna_bandera
17 godina

Itekako bi osjetio, al ne isplati ti se baš iči na skuplje od DGX.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
191x7 kaže...

Pa zavisi od korisnika da li će čuti razliku. Npr ja sam imao i Xonar STX i X-Fi titanium HD i brdo drugih high end zvučnih za PC pa razliku u igrama nisam čuo. Jednostavno mi je sve to isto zvučalo. Neki bi možda čuli no meni je sve to bilo isto kao i na integruši. Doduše, spojena je bila na vanjski reciever optikom, ali opet razliku nisam čuo...

17 godina
alengrosevic kaže...
191x7 kaže...

Pa zavisi od korisnika da li će čuti razliku. Npr ja sam imao i Xonar STX i X-Fi titanium HD i brdo drugih high end zvučnih za PC pa razliku u igrama nisam čuo. Jednostavno mi je sve to isto zvučalo. Neki bi možda čuli no meni je sve to bilo isto kao i na integruši. Doduše, spojena je bila na vanjski reciever optikom, ali opet razliku nisam čuo...

Kod optike baš i nećeš čuti razliku jer očito uređaj kojeg spajaš optičkim putem ima svoj DAC.

Spoji slušalice analognim putem pa onda uspoređuj integrirana zvučna vs diskretne zvučne.

14 godina

Isti zvuk imat na integruši i STX ??,ili imaš problema sa sluhom,pokvarene slušalice ,jeftine slušalice ili si totalno nezainteresiran za high fidelity!!

Spajanje zvučne u reciver optikom zvučna postaje samo transport,koristiš DAC iz recivera!!

AUDIOFIL
Poruka je uređivana zadnji put pet 23.8.2013 22:30 (volegradele).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

da, kolege forumaši, spojio sam slušalice u analogne izlaze i testirao. Igre zvuče gotovo identično. Za tu cijenu koju sam dao npr za STX je nepotrebno bačen novac. Igrao sam i BF3, COD4, Diablo 3 (i još dosta njih) i razlika u zvuku između onboard ALC892 i STX je minimalna, ništa posebno. Slušalice su HD201 i HD555. Još od battlefielda 2142 (i WinXP-a) nisu izbacili igru koja "zapošljava" zvučnu karticu do njenog maksimuma, tj koja ju može pošteno iskoristiti.

Molio bih kolegu iznad, da mi da primjer gdje tj koja to igrica na računalu (PC) daje high fidelity zvuk. Takvu još nisam vidio, a volio bih znati koja je to.

Jedina razlika gdje se isplati tako skupu zvučnu uzet je FLAC materijal (ili slični losless formati). Onaj tko sluša takvu glazbu, njemu je takva zvučna potrebna.  No onda ako već idemo u tom smjeru, bolje je potražiti neki DAC eksterni, no to je drugi par čarapa.

No ne slušam takav tip muzike i nisam vidio smisla korištenja te zvučna pa sam je prodao.

Možda imam slab sluh, neću niti to isključiti, no normalno funkcioniram u stvarnom svijetu, pa se niti ne opterećujem zvukom na kompu previše. {#}

BTW, znam dobro što znači optikom spojiti zvučnu i reciever, bez brige, koristim takav sustav već 10-11 godina. {#}

1 1 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice