Zvučne kartice - Generalni Topic izdvojena tema

poruka: 1.883
|
čitano: 638.126
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Zvučne kartice - Generalni Topic

Pozdrav,

prije par dana sam pogledao jedan video na YT,  uploder je imao, kako sam kasnije saznao Asus xonar essence stx zvucnu karticu i zvuk me se jako dojmio. S obzirom da nemam te pare {#} , a trenutna integrirana zvucna ima manje opcija nego prijasnja (stara vec 6-7 godina) odlucio sam se kupiti zvucnu.  Pa bih vas zamolio za savjet, treba mi kartica do 500 kn prvenstveno za gaming, a onda i za glazbu i filmove.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Uzmi od novih Xonar DS ili D1, od polovnih X-Fi Titanium. Najsvestranije kartice trenutno za taj novac.

Faith divides us. Death unites us.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Re: Zvučne kartice - Generalni Topic
thedream kaže...

Uzmi od novih Xonar DS ili D1, od polovnih X-Fi Titanium. Najsvestranije kartice trenutno za taj novac.

SLažem se, premda je dovoljan i Asus Xonar DG. Sve ovisi o ostatku audio opreme (zvučnici, slušalice) koje koristi.

Prodajem RAGE za PS3: http://www.bug.hr/forum/topic/igre-accounti-igrama/prodaja-igra-rage-playstation-3/129629.aspx?page=0&jumpto=2529211&sort=asc&view=flat
15 godina
neaktivan

Može i to, no ako ne koristi slušalice moj izbor bi ipak bili jači modeli, DS zbog izmjenjivog glavnog opamp-a, a D1 zbog podrške za neke tehnologije, i naprednijeg AV procesora, kao i općenito ugrađenih komponenata. Sve ovisi da li želi potrošiti svih 500kn ili nešto manje, i što ima od opreme.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Slusalice su Razer Carcharias, a linija je nekakva aiwa znaci nista specijalno.

17 godina
theveryend kaže...

Onda uzmi Asus Xonar DG. Ne treba ti ništa bolje od te. Ima fino Gaming Mode (za slušalice 32-64Ω) i stvarno dobar zvuk.

Prodajem RAGE za PS3: http://www.bug.hr/forum/topic/igre-accounti-igrama/prodaja-igra-rage-playstation-3/129629.aspx?page=0&jumpto=2529211&sort=asc&view=flat
Poruka je uređivana zadnji put sub 21.4.2012 14:25 (191x7).
16 godina
neaktivan
191x7 kaže...
theveryend kaže...

Onda uzmi Asus Xonar DG. Ne treba ti ništa bolje od te. Ima fino Gaming Mode (za slušalice 32-64Ω) i stvarno dobar zvuk.

A koja je razlika u zvuku između Xonar DG i Xonar DX?

17 godina
191x7 kaže...
theveryend kaže...

Njemu zapravo treba SRS Audio Essentials, i preporodit če se na toj integriranoj zvučnoj ok program nije badave ali nebitno.{#}Taj program nudi znatno bolji zvuk od onih bezveznih, i loših tj zbrkanih smeče ekvilajzer rješenja ili modova zvuk na bilo kojoj integriranoj zvučnoj kartici no ako imate vrlo loše jeftine zvučnike onda je sve uzalud ko obično.

Treba naglasit da to nije program, sa klasičnom brzopoteznom instalacijom i ako se izabere krivi izvor zvuka u slučaju neupučenog koriosnika neče bit zvuka.No problem je u onom ko ga instalira kaj drugo, a ne do samog programa uglavnom on prebaci preko sebe kompletan zvuk na kompu.Zato se mora otič u Control Panel nakon instalacije, i postavit SRS Audio Essentials ko Defoult Device inače nema zvuka normalno kaj drugo.

Prije instalacije ovog programa, prvo treba isključit sve ekvilajzere i dodatne modova zvuka na integriranoj zvučnoj kartici tj preko njezinom sućelja.Jednostavno treba postavit zvuk, na integriranoj zvučnoj na Defoltno ili Neutral podešenje ovisi kak kako se to zove na nekoj zvučnoj Realtek ili VIA podešenja su slična u praksi.

Sama instalacija SRS Audio Essentials ide ovako, prvo u instalaciji izaberemo svoju zvučnu karticu ali tako da se označi ono kaj koristimo znači SPDIF Digitalni ili samo normalan Analogni Audio izlaz.U primjeru VIA zvučne kartice kod mene, crveno Analogni Audio izlaz i zeleno označeno Digitalni Audio Izlaz to ja koristim ili preko čega imamo spojen zvuk to izaberemo.Onda se još kasnije izabere mod zvuka, 5.1 ili 2.0 stereo pa se to testira i nema problema završi se instalacija na kraju još treba otič u Control Panel i postavit SRS ko Defoult Device i to je to zvuk je tu i nema problema.

Program je vrlo jednostavan izgledom, a takav je i u praksi tu su tri modela zvuka Music/Game/Movie pa šaltaj kako hočeš. Normalno tu su i tri podešenja zvuka, ovisno kaj se koristi slušalice/normalni zvučnici na kompu/ili Laptop zvučnici.Preko Advanced može se dodatno podesit, zvučne parametre po želji ako znaš kaj radiš i kaj hočeš dobit od zvuka s promjenom postavki. Uglavnom i Defoltna podešenja su jako dobro složena, tak da ne treba tu ništa previše čačkat osim možda Bass jačine (3D TruBass Level podešenje) ili recimo visoke frekvencije zvuka tj Treble(Definition podešenje) pa se to podesi po želji vrlo lako.

Na kraju još treba podesit ovo, da ikona SRS Audio Essentials bude uvjek prikazana dole u Windows Traybar to je bitno. Na taj način se se brzo jednim klikom, može otvorit program i promjenit zvuk ovisno kaj nam treba normalno i nema problema.

Uglavnom s ovim programom nema problema, ja ga koristim duže vremena dosta se oslanja na procesorsku snagu da bi odradio sve kaj treba.U mom trenutnom slučaju SRS Audio Essentials, konstatno koristi 6% procesorske snage na procesor pod Moj PC za neku orjentaciju.Kao ko svi sličnih stvari softverske prirode,ili drivera ako nekaj zašteka dovoljno je ugasit SRS Audio Essentials preko X na recimo pola minute pa ga ponovo upalit i to je to.{#}

http://www.srslabs.com/store/store/comersus_viewItem.asp?idProduct=51

http://www.vhnd.com/a-different-kind-of-truth/
Poruka je uređivana zadnji put uto 1.5.2018 4:22 (rambox).
17 godina
theveryend kaže...

DX se spaja na PCI-E 1x konektor, DG na klasični PCI.

DX ima mrvicu napredniji audio procesor nego DG (time se prosječan korisnik ne treba previše zamarati).

DX košta 500-600 Kn, DG košta 220-300 Kn.

DX je 7.1 (dakle na nju spajaš do 8 zvučnika), DG je 5.1 (dakle najviše 6 zvučnika tj 5.1 sustav).

DG ima pojačalo (AMP) koje pogoni bez problema slušalice/headsete impedanije do 150Ω, DX ima standardno pojačalo (do 32Ω pogoni dovoljno glasno, preko toga fali snage).

DG je trenutno best-buy zvučna kartica do 300 Kn.

15 godina
neaktivan
191x7 kaže...
theveryend kaže...

DX se spaja na PCI-E 1x konektor, DG na klasični PCI.

DX ima mrvicu napredniji audio procesor nego DG (time se prosječan korisnik ne treba previše zamarati).

DX košta 500-600 Kn, DG košta 220-300 Kn.

DX je 7.1 (dakle na nju spajaš do 8 zvučnika), DG je 5.1 (dakle najviše 6 zvučnika tj 5.1 sustav).

DG ima pojačalo (AMP) koje pogoni bez problema slušalice/headsete impedanije do 150Ω, DX ima standardno pojačalo (do 32Ω pogoni dovoljno glasno, preko toga fali snage).

DG je trenutno best-buy zvučna kartica do 300 Kn.

AV100 je dosta napredniji proc od AV66, sposoban reproducirati i 192khz/24bit mod, tu je i viši SNR od čak 116dB za prednje kanale odnosno stereo, tu je podrška za Dolby HT tehnologije, navodno ima i kondenzatore presvučene aluminijem što doprinosi nižem stupnju EM smetnji signalu, nemaju isti DAC ni ADC itd..

Ima dosta razlike uglavnom, no za njega kao entry level korisnika - neprimjetne.

http://www.bit-tech.net/hardware/2008/05/26/asus-xonar-dx-pci-express-soundcard/6

17 godina
neaktivan

Asus AV66, AV100 i AV200 su isti čip - C-Medijin CMI8788 Oxygen HD čip. Razlike se svode na to da AV66 ima podršku za DTS tehnologije, AV100 za Dolby tehnologije, a AV200 za Dolby i DTS tehnologije višekanalnog zvuka (dekodiranje streama, upmixing i real-time enkoderi za prijenos višekanalnog zvuka preko S/PDIF sučelja) - dakle, čisto softverska i marketinška razlika (licence, ...). Na Xonaru DG se nalazi CMI8786 čip, koji se od CMI8788 razlikuje po tome što podržava maksimalnu stopu uzorkovanja od 96 kHz, nasuprot 192 kHz kod 88-ice.

Veće su razlike kod ostalih komponenti - pojačala, DA/AD konverteri, kvaliteta kondenzatora, ... - i tu se krije razlika u kvaliteti zvuka, čujna uglavnom na kvalitetnoj opremi.

Koju karticu kupiti?

Xonar DG - prvenstveno za slušalice, te za stereo, 2.1 ili 5.1 analogne zvučnike.

Xonar DS - stereo do 7.1 analogni zvučnici, digitalni receiver s podrškom za DTS tehnologije.

Xonar D1/DX - kao DS, ali Dolby umjesto DTS.

Usput Xonar DX je ista kartica kao D1, ali s dodanim PCI <-> PCI Express bridgeom; CMI8788 (Asus AV66/100/200) je PCI čip.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put uto 13.11.2012 14:36 (hrx).
16 godina

Kakav je realtekov čip (Realtek ALC898 Audio Codec) na ovim novim MBO u odnosu na recimo Xonar DG?

http://www.asrock.com/mb/overview.asp?Model=Z77%20Extreme4-M

Dovoljno dobar ili bolje ubost DG za upogonit 2.1 + slušalice? (gaming, filmovi, mjuza).

15 godina
neaktivan

Po meni dosta inferirorniji, XonarDG je što se pojačala za slušalice tiče miljama od kvalitete signala u kombinaciji slušalice + onboard. Za zvučnike još nekako, ali slušalice, svakako DG prije onboarda.

Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
Dala kaže...

Kakav je realtekov čip (Realtek ALC898 Audio Codec) na ovim novim MBO u odnosu na recimo Xonar DG?

http://www.asrock.com/mb/overview.asp?Model=Z77%20Extreme4-M

Dovoljno dobar ili bolje ubost DG za upogonit 2.1 + slušalice? (gaming, filmovi, mjuza).

Realtek HDAudio ALC898 jedan je od boljih Realtekovih zvučnih čipova, no koliko god dobar bio ne može se mjeriti s karticom tipa Asus Xonar DG.

Samo na Xonar DG na toj ploči koju si naveo možeš zaboraviti, ta matična nema PCI konektor. Ima samo PCI-E konektore. Xonar DG je PCI kartica.

Prodajem RAGE za PS3: http://www.bug.hr/forum/topic/igre-accounti-igrama/prodaja-igra-rage-playstation-3/129629.aspx?page=0&amp;amp;jumpto=2529211&amp;amp;sort=asc&amp;amp;view=flat
17 godina
neaktivan

Asus je izbacio Xonar DGX i DSX - radi se o verzijama DG i DS na PCI Express sučelju. Brzinski sam pogledao nabava.net - izgleda da još nisu stigle kod nas.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
15 godina
neaktivan

Šteta blesastog layouta na većini ploča (moja uključena), pa je zvučna u PCIE1x varijanti preblizu grafičkoj kartici, uz duplu štetu, visoka razina EM-a, plus blokiranje zraka grafičkoj kartici.

Pokušao sam kod sebe nedavno nešto takvo izvesti sa DX-om, i mogu reći da ipak preferiram PCI varijantu u najdonjem slotu, ili ako pak mora biti PCIE1x kao što je u našem primjeru sada, nešto bi trebalo smisliti, stvarno zna biti nezgodno, pogotovo na zvučnima punog profila, još nekako sa DX-om pošto je LP.

Ovo je po meni mnogo korisniji layout i nije za vraga tako organizirano.

Poruka je uređivana zadnji put pon 23.4.2012 17:12 (thedream).
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina

Da, i ova ASrokica ima dobar layout za DGX

17 godina
hrx kaže...

Veće su razlike kod ostalih komponenti - pojačala, DA/AD konverteri, kvaliteta kondenzatora, ... - i tu se krije razlika u kvaliteti zvuka, čujna uglavnom na kvalitetnoj opremi.

Bi li se Logitech Z-5500 ubrajali u tu kategoriju?

Ili si ciljao na čak Hi-Fi kategoriju (stand-alone receiver, zvučnici, etc.)?

17 godina
neaktivan

Razlika je čujna na kvalitetnom Hi-Fi setupu - Z-5500 su dobri računalni zvučnici i na njima ćeš čuti razliku između zvučnog čipa integriranog na matičnoj ploči i zasebne zvučne kartice (ovdje ne ubrajam zvučni čip koji je namijenjen integraciji na mat. ploče stavljen na zasebnu karticu; takve kartice imaju cijenu od kakvih 50-tak kuna), ali razlika između zasebnih zvučnih kartica neće biti čujna ili će biti teško zamjetljiva (naravno, izlaz bez različitih algoritama poboljšanja zvuka). Ukoliko imaš digitalni izlaz s čipa na mat. ploči i on ima DTS Connect ili Dolby Digital Live enkodere (neke ploče dolaze s njima), možeš spojiti računalo na Z-5500 putem S/PDIF sučelja, te ne trebaš kupovati zasebnu zv. karticu (elektronika u Z-5500 je u rangu (recimo) Xonara DS).

17 godina

Pa moram reći da nisam baš bio zadovoljan sa TOSLink-om.

Trenutno imam Audigy2 Platinum eX i nisam je uspio natjerati da mi primijeni EQ na audio stream koji šalje preko TOSLinka na Z-5500. EAX, koliko se sjećam, se također ne propagira preko optike. Zvuk bi trebao biti bolji preko tog sučelja, međutim - ja niti uz najbolju volju nisam uspio čuti neke primjetne razlike koje ne bih mogao pripisati placebu. Sa AC3Filterom je također bilo cirkusiranja - jednostavno je analogni signal bio bolji utoliko, što nije bio mušićav za konfiguraciju. Optički kabel baš i nije bio iz Chipoteke za 10 kn, kontakti su bili čisti.

To je bilo prije nekih 5 godina, kad sam totalno odustao od optike dok si ne nabavim kakav pošteni reciever (neki Onkyo, recimo) i standalone zvučnike - da li se išta promijenilo od tada do danas?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Bez podrške za Dolby Digital Live ili DTS Connect na zvučnoj kartici/čipu, preko digitalnog izlaza idu samo nekomprimirani stereo signal (EQ i tehnologije procesiranja zvuka bi trebale imati utjecaj na zvuk) ili passthrough Dolby Digital odnosno DTS stream (tehnologije procesiranja zvuka na kartici nemaju utjecaj na ovaj signal).

Tvoja kartica nema podršku za DDL i DTS Connect, koji omogućavaju real-time enkodiranje 5.1 signala u odgovarajući digitalni stream, tako da vrijedi gornja situacija. Creative je izbacio pack za X-Fi kartice koje nisu dolazile s tom podrškom (pack trenutno košta 4.72 dolara, zbog plaćanja licenci), dok novije X-Fi kartice dolaze s DDL i DTS Connectom. Audigy2 kartice nisu navedene kao podržane.

Što se tiče kvalitete zvuka, DAC u Z-5500 (Cirrus Logic CS42526-CQZ) je prema specifikacijama otprilike jednak DACu u vanjskoj jedinici zvučne kartice (Texas Instruments PCM1804) - razlika je nezamjetljiva. Ono što bi se moglo čuti je bojanje zvuka upotrijebljenih pojačala (ne znam koja su upotrijebljena u kartici i zvučnicima) - primjerice OPA2604 pojačalo ima topliji, opušten zvuk sličan cijevnim pojačalima, dok LM4562 ima vrlo precizan i čist zvuk svojstven solid state pojačalima (koji neki ne vole jer može zvučati oštro i otkrivati i najmanju nesavršenost u zvuku). Drugo, što mnogi ne znaju, soba u kojoj se nalaze zvučnici, njihovo pozicioniranje, namještaj u sobi i njegov raspored, te materijal od kojeg je napravljen namještaj imaju znatno veći utjecaj na kvalitetu i boju zvuka od razlika u upotrijebljenim pojačalima.

14 godina

Ekipa..pomoc...kupujem slusalice AKG K 550 i hocu uz to uzeti i pristojnu zvucnu karticu. Citao sam postove prije i po tome moj izbor bi trebao biti Asus Xonar DG. Iako sam mislio kupiti Asus Xonar DX nakon posta sto je napisao hrx o tome kako ta kartica moze biti nedovoljno snažna za korištenje sa slušalicama odustao sam od tog nauma. E sada....Kada procitam na netu review-e za Xonar DG i obicno zakljucak bude da postoje bolje kartice u tom rangu (vecina njih aludira na vec spomenuti Xonar DX ili DS). Sto na kraju izabrati, koju karticu bi mi vi preporucili? Namjena je cisto slusanje muzike na kompu. 

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
LoL acc THCJoshi
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Jonja kaže...

Dobra je, al nemaš potrebe ako već imaš USB zvučnu koaj dolazi uz taj headset...

Prodajem RAGE za PS3: http://www.bug.hr/forum/topic/igre-accounti-igrama/prodaja-igra-rage-playstation-3/129629.aspx?page=0&amp;amp;jumpto=2529211&amp;amp;sort=asc&amp;amp;view=flat
15 godina
neaktivan

Da ali mi je mic pretih uz tu zuvčnu, tj, nemogu boostat preko windows boostera.

LoL acc THCJoshi
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Decki treba mi zvucna za Z2300 zvucnjake koja bi pasala na ovu plocu  ili usb kartica ali da nije brdo novaca.

http://www.downloadmoreram.com/
15 godina
neaktivan
Poruka je uređivana zadnji put pon 21.5.2012 15:42 (thedream).
Moj PC  
0 0 hvala 1
17 godina
neaktivan

Ima li jos tko kakav prijedlog .

http://www.downloadmoreram.com/
16 godina

Kupio sam polovnjak Terratec DMX 6 fire , ispravna i radi na Win7 64 ali 5.1 zvučnici nemogu naštimati ! evo slika gdje sam osnovno podesio (sounds,panel od zvučne) ,kad svira u winamp(omogućio sam surround) samo 2 front sviraju , isto je i u WMedia player ! Pomoć ako može...........

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
joyjoy kaže...

Kupio sam polovnjak Terratec DMX 6 fire , ispravna i radi na Win7 64 ali 5.1 zvučnici nemogu naštimati ! evo slika gdje sam osnovno podesio (sounds,panel od zvučne) ,kad svira u winamp(omogućio sam surround) samo 2 front sviraju , isto je i u WMedia player ! Pomoć ako može...........

Pa i trebaju tako svirati ako je stereo zapis. Možda imaš opciju Speaker Fill ili tako nekako pa možeš uključiti da pušta zvuk na sve...

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice