Iphone4 vs. Sony W55 (foto)

poruka: 5
|
čitano: 2.603
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

Napravio sam usporedni test kamere na mobitelu (iPhone4) i na kompaktnom fotoaparatu Sony DSC-W55.

Slike su fotografirane na automatskim postavkama, samo sam na fotoaparatu smanjio rezoluciju sa 7MPx na 5MPx pošto mobitel ima isto 5MPx

Slikano je na automatskim postavkama +blic/macro.

Ono što zaključujem da je fotoaparat bolji u zatvorenom prostoru i uvjetima slabog osvjetljenja, dok slike koje su slikane vani su mi bolje na mobitelu.

Na mobitelu su boje življe i fotografija je prirodnija (na slici gdje se vidi moj peso, jakni i koži).

U zatvorenom prostoru je prisutan šum, koji se smanjuje kad je uključen blic na fotoaparatu.

Ako hoćete mogu napravit i test s videom ali fotić snima u 480p dok mobitel snima u 720p, tu je mobitel bolji.

Evo još jedne potvrde da će uskoro mobiteli zamjenit kompaktne fotoaparate, kao što su već zamjenili mp3 player, GPS uređaj itd. 

S tim da mobitel ima samo jednu leću, dok fotić ima objektiv.

Edit: zadnja fotografija nije bila dobro uplodana.

Foto: zatvoren prostor, normalno osvjetljenje. Foto: zatvoren prostor, normalno osvjetljenje.
Mob: zatvoren prostor, normalno osvjetljenje. Mob: zatvoren prostor, normalno osvjetljenje.
Foto: zatvoren prostor, slabo osvjetljenje +blic Foto: zatvoren prostor, slabo osvjetljenje +blic
Mob: zatvoren prostor, slabo osvjetljenje +blic Mob: zatvoren prostor, slabo osvjetljenje +blic
Foto: potpuni mrak +blic Foto: potpuni mrak +blic
Mob: potpuni mrak. Mob: potpuni mrak.
Foto: priroda Foto: priroda
Mob: priroda Mob: priroda
Foto: jakna+macro Foto: jakna+macro
Mob: jakna Mob: jakna
Foto: koža+macro Foto: koža+macro
Mob: koža Mob: koža
Intel C2D E6400 2.13GHz, Nvidija 7900GS 256 MB, HDD 250GB, 2GB DDR2 RAM-a 667 MHz
Poruka je uređivana zadnji put uto 8.3.2011 13:35 (Geek).
Moj PC  
3 0 hvala 3
17 godina
Re: Iphone4 vs. Sony W55 (foto)

Kod prirodnog svjetla (prva i druga slika), iPhone je bolje pogodio WB, odnosno odvukao je na toplije.

Kod slabog svjetla je jači blic aparata došao do izražaja, scena je osvjetljena isključivo s njim, dok je iPhone balansirao slabi blic i ambijent, a morao je i veću osjetljivost imati, što se vidi po zrnatosti (treća i četvrta slika).

U wc-u je izražen gubitak kontrasta i nezasićenost boja kod mobitela, vjerovatno uzrokovan povećanom osjetljivošću, dok se aparat opet oslonio na blic.

Što se prirode tiče, razlike jesu jedva primjetne, mada fotić zadržava detalje u sjenama mrvicu bolje (posljedica boljeg din. raspona), ali da, za povremeni snapshot i postanje na net (fejs?), oba će poslužiti.

Poruka je uređivana zadnji put uto 8.3.2011 13:42 (DrNasty).
14 godina
protjeran

iPhone ima preveliku zasićenost boja na slikama vani i na jakni, preočito je, istina, dosta je približen digitalcu, ali vidi se da je digitalac još uvijek moćniji po pitanju slike.

Ali trebao si slikati sa punih 7 MPx i onda tek sažeti sliku. No i ovako se sve vidi.

Pohvalno za usporedbu ;)

Slažem se, kamera na mobitelu je postala potpuno upotrebljiva u svakodnevnoj uporabi ;)

0 0 hvala 1
17 godina

Mozda je fotoaparat loš???
Teško da će mobiteli zamjenit fotoaparate u bližoj budućnosti, to je glupost. Bilo bi to dobro, ali mislim da ćemo se još načekat da se to dogodi...

Ne znam kakav je taj sony W55, ali ima sam neka jako loša iskustva sa sony fotoaparatima.

Unatoč gore napisanom, fotoaparat na iPhone4 je odličan, za većinu korisnika i više nego dovoljan. Meni je za puno stvari i ovaj na 3GS dovoljan...

Ali nekome ko koristi DSLR sigurno neće bit dovoljan :)

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Da usoredivati fotic koji je izisao ima 4 godine s iPhone 4.Ono bravo.

ALi svaka čast za trud.

Vjerujem da će svaki noviji fotic od maximalno 1000kn potuci svaki mobitel jos jedno 3-4 godine.

I have not failed.I've just found 10,00 ways to do it wrong.
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice