Dakle imam na poslu i kod kuce W10 64bit s time da na poslu mi je laptop MSI GX700X iz 2009 godine te na 10-ki radi fantasticno te jedini bug na istom je IE (ne EDGE) koji mi se nakon zadnje nadogradnje rusi ali to sam rijesio sa Chromom te sad sve radi super. Kod kuce isto imam W10 sa Steam i nikakvih problema sa istima nemam a tamo je konfa isto stara ACER Aspire 7739G. Vjerujem da postoje ljudi kojima mozda stvar ne radi jer su windoze nadogradjivali te nesto ocito nije ispravno sjelo no kod mene je sve nanovo instalirano te ako ovako nastavi vise nego zadovoljan sam za jako jako dugo vrijeme.
Nije ovo vrijeme XP-a gdje je DX10 i 11 bio potreban, sad je dostupan Vulkan koji odlicno radi na sedmici. A bome i Kaby lake i Ryzen rade na sedmici, proizvodaci maticnih ploca nisu poslusali "preporuku".
Sto se tice Windowsa 10, na jednom nebitnom laptopu sam ugpradao sa 8 na 10 i naravno shutdown i jos hrpu gluposti ne radi, kad odes na shutdown samo se restarta laptop, a moj DELL XPS ne zeli nadograditi na build 1511 jer moj PCI-E SSD prepoznaje kao USB stick. :D
Premalo je tu napretka da bi netko izvojio tisucu i nesto kuna za novu licencu.
Sto se zabe i ostalih tice, ako imaju i malo mozga u glavi ne mogu ugasiti podrsku za Windows 7 nakon 2020 dok god je skoro 50% kompjutera na Windowsima 7, pogotovo sto je kod nas taj postotak jos i veci.
Nije ovo vrijeme XP-a gdje je DX10 i 11 bio potreban, sad je dostupan Vulkan koji odlicno radi na sedmici.A bome i Kaby lake i Ryzen rade na sedmici, proizvodaci maticnih ploca nisu poslusali "preporuku".
Sto se tice Windowsa 10, na jednom nebitnom laptopu sam ugpradao sa 8 na 10 i naravno shutdown i jos hrpu gluposti ne radi, kad odes na shutdown samo se restarta laptop, a moj DELL XPS ne zeli nadograditi na build 1511 jer moj PCI-E SSD prepoznaje kao USB stick. :D
Premalo je tu napretka da bi netko izvojio tisucu i nesto kuna za novu licencu.
Sto se zabe i ostalih tice, ako imaju i malo mozga u glavi ne mogu ugasiti podrsku za Windows 7 nakon 2020 dok god je skoro 50% kompjutera na Windowsima 7, pogotovo sto je kod nas taj postotak jos i veci.
S obzirom na trenutnu situaciju ovo je puno bitnije,
AMD Ryzen CPU bez ikakvih problema radi na Windows 7 a tu su i potrebni driveri.Eto samo jednog primjera, čak i najeftinija Gigabyte AM4 matična ploča ima Windows 7 32/64bit drivere.
http://www.gigabyte.us/Motherboard/GA-AB350M-Gaming-3-rev-10#support-dl
Google i slični špijuniraju samo tvoju aktivnost na internetu,nemaju pristup tvojim hard diskovima i svemu što radiš na kompu kao microsoft.
Meh, ako zatreba imam ih ionako sve na hdd-u.
Otom potom sa preporukama. Ja znam za više slučajeva kardioloških poliklinika koje su po preporuci prešle na 10 i onda su u roku 24 sata imale kaos jer je ispalo da software u aparaturi nije kompatibilan. Najveće s*anje je bilo sa holterima jer nije bilo moguće očitati nalaz. Ako ne možeš očitati nalaz ne možeš ni dati idućem pacijentu taj isti holter. Čak je i jedna od najpoznatijih privatnih kardiologija imala isti slučaj pa su ljudi dobivali nalaze sa zakašnjenjem a zakazani pregledi su se otkazivali sve dok nije vraćena sedmica.
Ljudi moji vrijeme ide naprijed i dolaze nove stvari a ja sam od onih što vole isprobati novo i biti koliko toliko u korak s vremenom.
Najveći problem oko prelaska na desetku vidim u strahu ljudi prema novom i nepoznatom.
Da desetka nema mušica to nemogu reći a isto tako nemogu reći da ih nema ni sedmica.
Svaki OS ima prednosti i mana i tako će uvijek biti.
Obožavam ovakve koji sve gledaju prema sebi. Ajde se stavi malo u kožu nekoga malo starijeg tko je godinama bio naviknut na određeni način funkcioniranja windowsa i sad najednom mora navikavati na nešto sasvim novo u godinama kad mu je svako učenje novih stvari teže nego ostalima. Njima je desetka kao da su na potpuno novom OS-u.
Što se tiče same desetke, imam ju na laptopu na kojem je prije bila osmica pa mi je bilo svejedno(računala su još na sedmici). Daleko od toga da nema problema. Štoviše treba puno prčkanja da bi se prilagodila korisniku. Od forsiranja aplikacija koje su vrlo nestabilne i ne funkcionalne(photos, music, camera, scaner...), forsiranje update-a koji se ne mogu bez žešćeg kopanja isključiti pa se računalo restarta kad mu odgovara i u pozadini skida update bez pitanja što je veliki problem ljudima sa sporim internetom i limitiranim prometom, forsiranje obaveznih update-a najnovijih drivera(a svi znamo da najnoviji nekad nisu najstabilniji) a da ne pričamo o "pojednostavljenom control panelu" u kojem moraš pošteno kopati da bi došao do nekih postavki koje su bile na dohvat ruke do sada te problemima u izgledu ikona i fontova pri malim rezolucijama.
Nekome tko "zna malo više" to možda neće biti problem jer će se potruditi pa vidjeti da postoje zamjene za predefinirane aplikacije, naći će način da isključi update ili ga bar stavi pod kontrolu i s vremenom će se naviknuti da syebani control panel, ali netko tko nije toliko spretan sa os-om će poslati sve u vražju mater i tražiti da mu instaliraju sedmicu koji poznaje. Budimo realni takvih je mnogo više od onih koji će ići prilagođavati desetku.
Nitko ne kaže da ne treba ići u korak s vremenom, ali raditi radikalne promjene kakve su između sedmice i desetke i očekivati da će to ljudi samo tako prihvatiti je iluzorno. To je pogotovo vidljivo na fijasku oko izbacivanja start gumba.
Otom potom sa preporukama. Ja znam za više slučajeva kardioloških poliklinika koje su po preporuci prešle na 10 i onda su u roku 24 sata imale kaos jer je ispalo da software u aparaturi nije kompatibilan. Najveće s*anje je bilo sa holterima jer nije bilo moguće očitati nalaz. Ako ne možeš očitati nalaz ne možeš ni dati idućem pacijentu taj isti holter. Čak je i jedna od najpoznatijih privatnih kardiologija imala isti slučaj pa su ljudi dobivali nalaze sa zakašnjenjem a zakazani pregledi su se otkazivali sve dok nije vraćena sedmica.
...
Sto se ovog slucaja tice pod odmah treba dobiti otkaz onaj ko je takve aparate stavio na internet i dozvolio da se komp sam nadogradi. Ali isti momenat.....
Kardioloska klinika kompove za dijagnostiku stavila na internet... Boze.....
Znači windows 10 nakon godinu i pol od izlaska imaju 25%.
Pritom ne samo da su ih davali za badava, nego su silom (grubom i prekomjernom) tjerali da se uzmu za badava.
Da to nisu radili windows 10 bi imali oko 10% udjela.
Meni to više od bilo čega drugog govori o kvaliteti win10 i potrebi prelaska na njih.
Mislim da ova slika najbolje prikazuje evoluciju/devoluciju Windows operacijskih sustava... isto bi vrijedilo i za Office, Visual Studio, SQL Server...
Oh no you didn't! Sad će se javiti sum_of_all_fears i reći kako nemaš pojma o pojmu,kako Windows 10 nema razloga špijunirati te i kako je Windows 10 superiorni OS naspram bilo kojeg drugog. Yeah right,možeš mislit..
(btw. i sam imam Win 10 već nekoliko mjeseci,ali planiram povratak na Win 7)..
Ljudi moji vrijeme ide naprijed i dolaze nove stvari a ja sam od onih što vole isprobati novo i biti koliko toliko u korak s vremenom.
Najveći problem oko prelaska na desetku vidim u strahu ljudi prema novom i nepoznatom.
Da desetka nema mušica to nemogu reći a isto tako nemogu reći da ih nema ni sedmica.
Svaki OS ima prednosti i mana i tako će uvijek biti.
Obožavam ovakve koji sve gledaju prema sebi. Ajde se stavi malo u kožu nekoga malo starijeg tko je godinama bio naviknut na određeni način funkcioniranja windowsa i sad najednom mora navikavati na nešto sasvim novo u godinama kad mu je svako učenje novih stvari teže nego ostalima. Njima je desetka kao da su na potpuno novom OS-u.
A gle moraš biti malo oštrija,
dakle ovako Windows 10 je ušminkano sranje+dosta ograničenja, i jedina prednost je DX12 za gejming kraj priče.
Kaj se tiče ovih bolničkih primjera, a čuj to je tak kad po preporuci ideš popravljat ono kaj uopče nije pokvareno.Za tak nekaj neko treba odgovarat, to je ozbiljna krivnja ili propust dakle ko je odobri W7 u smeče, pa onda W10 na aparate itd.
U državnim bolnicama još kako, dakle njima su preporučili=neko je fino zaradil pa eto problema tipična Hrvatska.
Ali ne kužim Privatne poliklinike, pa ko to vodi ovce ili svrake, zašto i zbog čega mjenjat uhodani operativni sistem koji radi bez frke.
Sto se ovog slucaja tice pod odmah treba dobiti otkaz onaj ko je takve aparate stavio na internet i dozvolio da se komp sam nadogradi. Ali isti momenat.....
Lupetaš gluposti. Komp se nije sam nadograđivao već je nadograđen od strane tehničara.
I ne znam u kojem svijetu ti živiš pa misliš da kompovi na kojima se vrši dijagnostika nisu povezani na internet. Šta misliš kako šalju nalaze automatski sa odjela liječniku opće medicine ili doma na mail? Golubom pismonošom?šta misliš na koji način se radi telemedicina?
Uopće nije bio problem u tome što je računalo spojeno na internet, jer se i onako nadogradnja sa sedmice na desetku nebi sama aktivirala već u tome što holteri nisu bili kompatibilni sa desetkom.
Takve situacije su uvijek moguće prelaskom na novi OS, ali kao starom magarcu sa 25 godina staža u informatici se to odavno nije dogodilo.
Uz probono uslugu svojoj prijateljici, u firmi održavamo nekoliko privatnik poliklinika/laboratorija u HR/SI/AT. Prvo što kod updatea sustava radimo je popis apsolutno sve opreme i softwarea, i tek kad nabavimo sve drivere idemo u migraciju na novi OS.
Ti medicinski uređaji su totalno "custom design" i vrlo često sa jako lošom podrškom od strane proizvođača. Recimo, GeneralElectrics ima lošu podršku za svoje Voluson 4D ultrazvučne uređaje i treba biti jako oprezan sa novim Windowsima... I onda počinju problemi :-/ Proizvođač jednog softwarea gasi podršku za npr. WinXP, a uređaj vrijedan 100,000€ ne radi sa kompom na kojem je išta novije od WinXP :-) Uglavnom, sve je to ono što ulazi u staž jednog IT-ovca :-/
Kaj se tiče ovih bolničkih primjera, a čuj to je tak kad po preporuci ideš popravljat ono kaj uopče nije pokvareno.Za tak nekaj neko treba odgovarat, to je ozbiljna krivnja ili propust dakle ko je odobri W7 u smeče, pa onda W10 na aparate itd.
U državnim bolnicama još kako, dakle njima su preporučili=neko je fino zaradil pa eto problema tipična Hrvatska.
Ali ne kužim Privatne poliklinike, pa ko to vodi ovce ili svrake, zašto i zbog čega mjenjat uhodani operativni sistem koji radi bez frke.
Misliš da u privatnim klinikama mijenjaju OS zbog mode ili DX12;-) Imao sam slučaj da centrifuga u laboratoriju nema drivere za ništa novije od XP-a, a neki novi uređaj za analizu ne radi na ničem ispod sedmice, i onda frka :-/ I onda u klinici imaš na svakom kompu različite Windowse, od stare 98-ice do 10-ke :-/
Lupetaš gluposti. Komp se nije sam nadograđivao već je nadograđen od strane tehničara.
I ne znam u kojem svijetu ti živiš pa misliš da kompovi na kojima se vrši dijagnostika nisu povezani na internet. Šta misliš kako šalju nalaze automatski sa odjela liječniku opće medicine ili doma na mail? Golubom pismonošom?šta misliš na koji način se radi telemedicina?
Uopće nije bio problem u tome što je računalo spojeno na internet, jer se i onako nadogradnja sa sedmice na desetku nebi sama aktivirala već u tome što holteri nisu bili kompatibilni sa desetkom.
Sad ti lupetas.... Cuj telemedicina... Postoje nacini da se to omoguci bez omogucavanja win updatea.... Na kraju po tvome ispade da je holter kriv sto se nije nadogradio na win 10 kad i komp.... Ozbiljnim firmama se to ni pod razno ne desava a ovaj tehnicar je davno trebao na ulicu.... Barem bi u mojoj firmi tako bilo. Sta mislis da se tako nesto desi u banci ili nuklearnoj elektrani i sl ili hoces reci da oni ne koriste internet niti mail?....Ili recimo ti lezis na operacionom stolu i neki od uredjaja odluci da se nadogradi u tom momentu pa tvojoj porodici sapste da eto tehnicar je odlucio da stisne i agree....Genijalno....
Takve situacije su uvijek moguće prelaskom na novi OS, ali kao starom magarcu sa 25 godina staža u informatici se to odavno nije dogodilo.
Uz probono uslugu svojoj prijateljici, u firmi održavamo nekoliko privatnik poliklinika/laboratorija u HR/SI/AT. Prvo što kod updatea sustava radimo je popis apsolutno sve opreme i softwarea, i tek kad nabavimo sve drivere idemo u migraciju na novi OS.
Ti medicinski uređaji su totalno "custom design" i vrlo često sa jako lošom podrškom od strane proizvođača. Recimo, GeneralElectrics ima lošu podršku za svoje Voluson 4D ultrazvučne uređaje i treba biti jako oprezan sa novim Windowsima... I onda počinju problemi :-/ Proizvođač jednog softwarea gasi podršku za npr. WinXP, a uređaj vrijedan 100,000€ ne radi sa kompom na kojem je išta novije od WinXP :-) Uglavnom, sve je to ono što ulazi u staž jednog IT-ovca :-/
Sve jasno, samo sam navela primjer koji sam iskusila baš u vrijeme kad se počelo masovno prelaziti na desetku.
Za ovo sa XP-om sam čula. Ima više takvih aparata koji su zaglavili u 2005-toj. Al nije ni to loše pošto su nam i dijagnostičari zapeli u tom dobu 
Sad ti lupetas.... Cuj telemedicina... Postoje nacini da se to omoguci bez omogucavanja win updatea.... Na kraju po tvome ispade da je holter kriv sto se nije nadogradio na win 10 kad i komp.... Ozbiljnim firmama se to ni pod razno ne desava a ovaj tehnicar je davno trebao na ulicu.... Barem bi u mojoj firmi tako bilo. Sta mislis da se tako nesto desi u banci ili nuklearnoj elektrani i sl ili hoces reci da oni ne koriste internet niti mail?....Ili recimo ti lezis na operacionom stolu i neki od uredjaja odluci da se nadogradi u tom momentu pa tvojoj porodici sapste da eto tehnicar je odlucio da stisne i agree....Genijalno....
Da telemedicina, ako ne znaš što je to googlaj prije nego kenjaš. Gdje sam ja napisala da je holter kriv???
Ja sam napisala da kolegi koji je napisao da je software kompatibilan da ne treba značiti da će aparati raditi. Gdje sam napisala da očekujem da se aparat nadogradi kad i računalo???
Čitaj s razumijevanjem ili nemoj pametovati.
Naravno da lupardas glupsoti. Uredjaji od kojih zivis se ne nadogradjuju kad tehnicaru koji to usput radi padne na pamet vece se uvijek testira da li taj uredjaj i software radi na toj platformi pa tek se onda radi nadogradnja..... Tako rade firme koje se ozbiljno bave biznisom. Ovo tvoje nije firma vec sprdacina.....
Nemorate se složiti sa mnom ali XPtica je bila i još je njihov nenadj****v proizvod.Super stabilan OS,virusi se nisu toliko kačili kao na 7ci. Jest da sam bio prisiljen preći s XP-a na 7cu nažalost.
Svaka akcija ima svoju reakciju.
A čuj,nije samo medicina u pitanju gdje je aparatura skupa a gdje nema toliko čestih "ažuriranja" i bacanja novih drivera pa se ti fino nađeš u gadnoj gabuli gdje je "novija ista mašina" skupa a već posjeduješ stariji model koji NEMA podršku na novijim sistemima a isti ti već uredno radi bez problema.
Svaka akcija ima svoju reakciju.
Uvlačiti XP u usporedbu Win 7 vs. 10 je malo pretjerano ... ali takve probleme sa starim hardverom u većini slučajeva riješiš virtualkama.
Npr. imam jedan stari scanner koji i dalje odlično radi i bilo mi ga je žao baciti, a driveri za Win 7 ili noviji jednostavno ne postoje. Na virtualki radi super, doduše uz malo više truda ali kako rijetko nešto skeniram i nije toliki problem.
Nemorate se složiti sa mnom ali XPtica je bila i još je njihov nenadj****v proizvod.Super stabilan OS,virusi se nisu toliko kačili kao na 7ci. Jest da sam bio prisiljen preći s XP-a na 7cu nažalost.
To da je Windows XP stabilan se slažem, ali sa ovime da je dobar protiv virusa nikako. Kad se samo sjetim koliko sam kompjutera sa Win Xp čistio ili morao reinstalirati sustav zbog virusa.
Od kad je došao Windows 7 broj problema sa virusima se smanjio.
Od kad je došao Windows 7 broj problema sa virusima se smanjio.
Počeo se zapravo smanjivati još s Vistom (zbog promjene arhitekture), samo što nju nitko nije koristio pa se to nije poznalo. 
A čuj,nije samo medicina u pitanju gdje je aparatura skupa a gdje nema toliko čestih "ažuriranja" i bacanja novih drivera pa se ti fino nađeš u gadnoj gabuli gdje je "novija ista mašina" skupa a već posjeduješ stariji model koji NEMA podršku na novijim sistemima a isti ti već uredno radi bez problema.
Takvih problema ima u svim branšama, nažalost. Primjer, u knjigovodstvenom servisu crkne printer. "Pis of kejk", kaže moj mladi kolega i ode to srediti. Vrati se nakon 5 sati sa pogledom očajnika:-)
Ukratko, printer je bio neki matrični Epson LQ, stroj sa WinXP i knjigovodstvenim softwareom (financijsko knjigovodstvo) pisanim za DOS! I ta kombinacija je radila 15 godina svakog dana dok nije otišao printer. I sad problemi tipa "Kvaka 21". Printer je spojen kroz paralelni port jer DOS program samo kroz LPT: šalje podatke. Adapter USB2Parallel kroz WinXP nije uspio upogoniti da ga DOS program vidi, a novi printer sa tim starim sučeljem je gotovo pa nemoguće naći. Da stvar bude gora, autor programa pisanog u Clipperu je prije par godina umro, bliži se završni račun, a mladi kolega je za DOS čuo u povijesnim udžbenicima:-) Dođe iskusniji kolega od 50++ godina i sa par linija .bat skripte "zakrpa" problem.
Baš zato savjetujem klijentima da ne uzimaju stare verzije OS-a i neka zastarjela programska riješenja, jer će im se to kad tad razbiti o glavu. Babe iz knjigovodstvenog servisa su nas na kraju poslušale i iduću godinu počeli voditi financijsko knjigovodstvo kroz Win aplikaciju... i sad se čude kako sve radi lijepo i brzo, sve šareno i u boji, a printer više ne ispušta zvukove kao klipni motor na Spitfireu ;-)
Voljeli mi Win10 ili ne, morat ćemo ga prihvatit prije ili kasnije.
Naravno da lupardas glupsoti. Uredjaji od kojih zivis se ne nadogradjuju kad tehnicaru koji to usput radi padne na pamet vece se uvijek testira da li taj uredjaj i software radi na toj platformi pa tek se onda radi nadogradnja..... Tako rade firme koje se ozbiljno bave biznisom. Ovo tvoje nije firma vec sprdacina.....
Ne znam tko bi tebe zaposlio, ali da sam ti sef dobio bi otkaz.
Tek nakon SP2 taj komad izmeta počeo je ličiti na operativni sustav. Ali baš to - ličiti.
U početki išli su preobratiti korisnike koji su još bili na 95/98/Me, pa su tako morale biti otvorene opcije softveru da radi čudesa po memoriji.
Jer programerska bagra odgojena na DOS-u nije bila u stanju pojmiti da njihovo čedo ne smije biti u stanju skakati i gaziti po kritičnim dijelovima memorije.
Win XP SP2 podosta je ljudi mrzilo iz dna duše baš zbog toga - kršio im je aplikacije "koje su prije radile savršeno".
Ova virusna bratija svojevremeno je bila vrlo popularna upravo zahvaljujući XP-u:
https://en.wikipedia.org/wiki/Sasser_worm
https://en.wikipedia.org/wiki/Blaster_(computer_worm)
Kada su to pokrpali, malo kasnije došao je ovaj:
https://en.wikipedia.org/wiki/Conficker
Tu je bilo svejedno je li ti trenutni korisnik admin ili nije.
U tim blaženim danima, firewall je bio konfiguran na postavku "ne puštaj ništa unutra, van samo ono što ti eksplicitno dopustim".
Limit od 10 poluotvorenih TCP/IP konekcija. Zvuči poznato?
Treba li spomenuti uporno korištenje LM hasheva za spremanje šifri, čak i nakon što je svima bilo jasno da im je algoritam probijen?
Voljeli mi Win10 ili ne, morat ćemo ga prihvatit prije ili kasnije.
Stvar je u tome što sam do sada imao luksuz čekanja da vidim što će se prvo skršiti kod drugih nakon većih nadogradnji, pa tek onda instaliranje kod sebe, a OS nije konstatno bio u režimu "E.T. phone home".
Ovaj model kontinuirane nadogradnje gdje uz to gaze po postavkama nije u redu.
Uz to skresali su QA odjele i sada najveći dio testiranja onoga što ide ne-enterprise korisnicima odrađuju razvijači.
Da sam htio taj način rada gdje se malo-malo nešto razleti i biti konstatno nečiji beta-tester, koristio bih Linux. Kod njih barem ne plaćaš novcem za odnošaj u mozak.
Primjer koji savršeno opisuje korisničko iskustvo ugrađenih aplikacija od osmice pa nadalje - slika od nekoliko MB. Mašina je Intel i7 s 4 fizičke jezgre (+HyperThreading), 8GB RAM-a.
Dvoklik...Windowsi otvaraju s onom "modernom" aplikacijom...otvaraju...čekaš...otvaraju...čekaš malo više od 40 sekundi.
Irfanu treba manje od jedne sekunde.
Potpisujem sve navedeno, imam win 10 na kućnom PC-u, na laptopu, instalirao sam ih na 15 računala u školi i nemam nikakvih problema s njima. Ipak, i w7 mi je bio drag OS, čak i draži od desetke, ali mi se w10 pokazao puno stabilnijim, tako da nema povratka na staro, mada je istina da njihove stalne nadogradnje znaju iritirati.