Wikipedia napušta Google Maps

poruka: 57
|
čitano: 7.839
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Wikipedia napušta Google Maps".
17 godina
Re: Wikipedia napušta Google Maps
Sum_of_all_fears kaže...

BTW, ne postoji niti jedan mail servis koji je i blizu googletovom. 7+ GB free u mail sandučiću? Di to ima? Normalna podrška za IMAP? Brzina tj. responzivnost samog sustava? Vrlo dobar spam filter? Vrlo visoka razina sigurnosti podataka (stotine backup centara) i skoro 100% uptime tj. raspoloživost usluge?

[edit] - pogledao taj OpenStreetMap i ostao razočaran. Slike za uspredbu.

Glede gmaila, daj se ne sramoti...

Yahoo mail, Hotmail, a i masa drugih nude ne 7+GB, nego NEOGRANICEN sanducic:

http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_webmail_providers

Sto se tice karata, bas pogledao google maps i ostao razocaran...  {#}

OSM ima kartu autobusnih linija za ZG... {#}

Google Maps Google Maps
Bing maps Bing maps
OSM Traffic OSM Traffic
Those damn scientist people have been promising global warming for years now. But when I go outside it's still very cold. I want the global warming like they promised NOW! I hate being cold...
Poruka je uređivana zadnji put sub 7.4.2012 16:43 (SupremeCommander).
17 godina
rustweaver kaže...

Ontopic: nisam do sada ni cuo za OpenStreetMap, sada sam uspio pronaci na njemu detaljnije mape za nekoliko vukoj*bina u hrvatskoj, od onih na Google maps, sto ce reci da cu od sada koristiti OpenStreetMap.

openstreetmap kreiraju korisnici i volonteri. i sam sam pridonio mapiranju svoga sela. evo kako je izgledalo kad je ekipa iz osijeka radila baranju. 

i onda dođu multimilijarderske kompanije i puno im je dati google koji dolar pa koriste rad volonterske zajednice.

neka mjesta mogu biti totalno odlično odrađena i nuditi najbolju kartu od konkurencije poput osijeka, a opet to ne mora biti slučaj. sve ovisi o zajednici. sve u svemu, to je jedan nedovršen projekt i čudi me da se bogate tvrtke oslanjaju na nedovršen projekat ili poluproizvod. apple npr. nije ni naveo da koristi osm što bi prema licenci morao. isto tako bit će zanimljivo kad netko kako to već biva u americi tuži apple radi netočnih podataka radi nezavršene karte. ok wikipedia i sama je na volonterskoj bazi, al od multimilijarderske firme očekuješ barem točke podatke. šta kad korisnik naiđe na dio koji nije mapiran ..

Može li ljudima u tamnim odjelima u Bruxellesu biti stalo do Hrvatske?
17 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

... al od multimilijarderske firme očekuješ barem točke podatke. šta kad korisnik naiđe na dio koji nije mapiran ..

nemam pojma, valjda pročitaš eulu i skužiš da možeš puvat, jer je ekipa više potrošila na ograđivanje i odvjetnike nego valjda na sam projekt, naravno pričam napamet ali iskustva iz društva u kojem se nalazimo nalažu mi ovakve predumišljaje

Poruka je uređivana zadnji put sub 7.4.2012 17:00 ((s)izgoreo).
17 godina
(s)izgoreo kaže...
hrvooje kaže...

... al od multimilijarderske firme očekuješ barem točke podatke. šta kad korisnik naiđe na dio koji nije mapiran ..

nemam pojma, valjda pročitaš eulu i skužiš da možeš puvat, jer je ekipa više potrošila na ograđivanje i odvjetnike nego valjda na sam projekt, naravno pričam napamet ali iskustva iz društva u kojem se nalazimo nalažu mi ovakve predumišljaje

tu si u pravu.

17 godina

Microsoft's secret weapon against Google Maps -- open source {#}

hrvooje kaže...
i čudi me da se bogate tvrtke oslanjaju na nedovršen projekat ili poluproizvod.

I mene isto cudi kako neke ozbiljne tvrtke mogu koristiti nedovrsene/volonterske proizvode kao Ubuntu ili OpenOffice {#}

Those damn scientist people have been promising global warming for years now. But when I go outside it's still very cold. I want the global warming like they promised NOW! I hate being cold...
Poruka je uređivana zadnji put sub 7.4.2012 17:10 (SupremeCommander).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
hrvooje kaže...
skyreeper kaže...
Sum_of_all_fears kaže...

Opet google negativac.

Vrhunska tražilica, gmail, maps koji je bolji i od nekih plaćenih sustava, adsense, docs, kalendar... Sve besplatno za nas male korisnike. Jbg, mora google sa nečim pokriti trud uložen u održavanje kvalitete usluge. Kako bi vam bilo da gmail košta 10ak $ mjesečno (jer toliko i vrijedi)? Tko bi ga koristio?

Umjesto 4-10 $ mogli su staviti 1-2$ i nitko se nebi bunio............Ali djelomično se slažem sa tim što si reka.

tko se buni, apple koji nema novaca? za privatne korisnike karta i dalje besplatno. za velike koji zarađuju mapama logično je da se api naplaćuje. koliko su te tvrtke koje se sad okreću openstreetmapu pridonijele osm?

Ja sam spomenuo WIKI zar ne???

So say We All
17 godina
SupremeCommander kaže...

Microsoft's secret weapon against Google Maps -- open source {#}

hrvooje kaže...
i čudi me da se bogate tvrtke oslanjaju na nedovršen projekat ili poluproizvod.

I mene isto cudi kako neke ozbiljne tvrtke mogu koristiti nedovrsene/volonterske proizvode kao Ubuntu ili OpenOffice {#}

misliš da su ubuntu i openoffice volonterski nedovršeni proizvodi? ubuntu pravi tvrtka canonical koja zarađuje davajući potporu. openoffice je bilo vlasništvo suna pa oraclea, a sada je donirano apache fondaciji. konstatacija ti je totalno trolanje.

16 godina
odjavljen
SupremeCommander kaže...
...

Ti neograničeni sandučići su neupotrebljivi jer hotmail nema ekvivalent Gmail Drivea. Od ovih koji ih nude jedini valjaju Hotmail i Mail.com. Ovim ostalima nebi pustio ni ovcu nacrtanu na papiru da mi je čuvaju, a kamo mailove. Na hotmailu nemaš IMAP a na mail.com samo na plaćeni accovima. Na Yahoo ka isto nema (samo POP3). Dakle, google nudi najbolju uslugu za 0.00$.

Što se tiče karata, Bing nije ulazio u priču - samo google i ovaj OSM.

http://nighthawk-software.blogspot.com/
15 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

openstreetmap kreiraju korisnici i volonteri. i sam sam pridonio mapiranju svoga sela.

Ma znam sto je, odmah sam to procitao. Cak je i bolji za wikipediju jer je blizi njenoj filozofiji.

My computer once beat me at chess, but we got even after a round of boxing.
17 godina
Sum_of_all_fears kaže...

Ti neograničeni sandučići su neupotrebljivi jer .... Dakle, google nudi najbolju uslugu za 0.00$.

Uvijek mozes naci neki feature koji samo jedan proizvod podrzava. Hotmail ti preko skydrivea omogucava attachmente puno vece od 25MB, a i za razliku od "nekih drugih" mailova, omogucava slanje .EXE, .DLL i slicnih datoteka (neznam koliko puta sam dobio napadaje kad me netko trazio da mu posaljem najnoviju verziju neke aplikacije a ima gmail account {#})... Dakle, M$ nudi najbolju uslugu za 0.00$.

{#}

16 godina
protjeran

Jedna riječ: vau (ne onomatopeja glasanja psa).

Pogledate li količinu mojih zvjezdica, vidjet ćete da ih nema mnogo. Dobio sam ih mnogo više već što ih imaju oni s 5, ali vrijednost im spoznao nisam i izgubih ih. Sada tražim ih u bezdanu foruma.
Moj PC  
3 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Servis Google Maps je sasvim ok, al kad sam saznao za OSM,hvalio sam nebesa.

Gadi mi se google sto se tice maps-a jer nisu u stanju ucrtati detalje glavni gradova u mojoj drzavi(BIH),kao da smo najgori,najjadniji na ovoj planeti,za razliku od OSM-a koji je to ucinio. Sto je jos jadnije u svemu tome poslao se zahtijev iz ministarstva,pa i sami gradjani slali zahtjeve google-u da pocnu detaljno raditi kartu,al nazalost nista ni dan danas,vjerojatno se oglusili {#}

17 godina
rustweaver kaže...
HCSC kaže...

bravo, tako, tako....

Žive od reklama, tako su i startali kao free ali kada se stvorila masa (da ne kažem postali standard) onda udri po njima. I sami su pljuvali po M$ koji sve naplačuje ovi su još gori

HCSC kaže...

čuj čim i to budu naplačivali odoh ja

...jednostavno stvar navike, navučeš se... Ili možda i prije odoh na bing

Pa za korisnika vulgarisa Googleove usluge ce i dalje biti besplatne. Ja zbilja ne vidim kakve veze ima to sto naplacuju svoje usluge kojekakvim organizacijama i kompanijama?

Koja kuknjava oko nicega.

Ontopic: nisam do sada ni cuo za OpenStreetMap, sada sam uspio pronaci na njemu detaljnije mape za nekoliko vukoj*bina u hrvatskoj, od onih na Google maps, sto ce reci da cu od sada koristiti OpenStreetMap.

Vidiš, meni je nakon početnog oduševljenja i provjere situacije za sveprisutni i detaljni ZG OpennStreetMap odma pao na ispitu za nekoliko NEvukojebina u HR tako da ne bih na prvu tek tako odustao od GoogleMapsa, a pogotovo ne bih uzeo zdravo za gotovo situaciju sa detaljnjošću na način da dam prednost OSM-u naspram GM-u.

17 godina
Mentalist kaže...

Jedna riječ: vau (ne onomatopeja glasanja psa).

Za BIH je već naširoko poznat problem nekartiranja od strane Googlea tako da konkretan primjer ničim ne iznenađuje. Dakle za stanovnike BIH OSM je itekako veliki korak naprijed, za ostale, preporučam dobru provjeru na obje strane ako im je informacija sa karte doista bitna i da zatim odaberu bolje rješenje koje će se po mom kratkom iskustvu razlikovati od situacije do situacije, ali uglavnom u korist GM-a. Također, ne zaboravite, kad za HR puste Google Street View, mislim da za krajnjeg korisnika neće biti toliko dvojbi koliko ih ovdje ispucavate na račun novca gladnih korporacija, monopola i što ja znam sve kakvih moralnih stavova ko bi kome trebao što naplatit. Raja naučila da je im je sve free, a svi šute kad ih svaki misec uredno odere račun za mobitel ;).

Primjer i usporedba OSM-a i GM-a za NEvukojebinu iz HR:

OSM Vodice OSM Vodice
Google Maps Vodice Google Maps Vodice
Poruka je uređivana zadnji put sub 7.4.2012 23:48 (Jazzer).
15 godina
neaktivan
Jazzer kaže...

Vidiš, meni je nakon početnog oduševljenja i provjere situacije za sveprisutni i detaljni ZG OpennStreetMap odma pao na ispitu za nekoliko NEvukojebina u HR tako da ne bih na prvu tek tako odustao od GoogleMapsa, a pogotovo ne bih uzeo zdravo za gotovo situaciju sa detaljnjošću na način da dam prednost OSM-u naspram GM-u.

Google Maps meni redovno pada na ispitu za sve manje gradove i sela koja sam do sada redovno pretrazivao, OSM je meni u svakom slucaju poboljsanje u odnosu na GM. Pogotovo ako se uzme u obzir cinjenica da je OSM otvoreni projekt kojeg razvija zajednica (poput wikipedije), sto bi moglo znaciti sve vecu pokrivenost kako projekt bude postajao popularniji.

13 godina
neaktivan
Sum_of_all_fears kaže...
SupremeCommander kaže...
...

Ti neograničeni sandučići su neupotrebljivi jer hotmail nema ekvivalent Gmail Drivea. Od ovih koji ih nude jedini valjaju Hotmail i Mail.com. Ovim ostalima nebi pustio ni ovcu nacrtanu na papiru da mi je čuvaju, a kamo mailove. Na hotmailu nemaš IMAP a na mail.com samo na plaćeni accovima. Na Yahoo ka isto nema (samo POP3). Dakle, google nudi najbolju uslugu za 0.00$.

Gmail Drive? Koliko je to objektivno korisno u usporedbi sa servisom poput Skydrivea?

http://igrali.wordpress.com
16 godina
odjavljen

Objektivno nema neke razlike jer je u osnovi ista namjena. Možemo sad cjelpidlačiti do preksutra koji servis ima koji feature a kojem servisu fali neki tamo x feature... Svaki servis ima određene prednosti i mane (logično) i na nama je (userima) da si izaberemo što ćemo koristiti. Srećom pa imamo za birati. Po mome mišljenju, Gmail je najkompletniji a jedini minus bi mu bio "samo" 7GB storage. Hotmail mi ne odgovara jer nema podršku za IMAP i to je jedini razlog zašto ga ne koristim.

Ali odošmo mi sa wikipedije i karata u offtopic. Morat ćemo otvoriti temu "Mail servisi" i tamo se natezati od jutra do sutra zašto ovaj valja a ovaj ne valja.

Da ne budem totalno offtopic, glavna prednost ovog OSMa je to što ga zajednica može proširivati. Ako se to promovira na odgovarajući način, dogodit će se ista stvar kao i samoj Wikipediji - korisnici će sami popuniti sadržaj i onda ga koristiti. Malo ćemo pričekati do pune funkcionalnosti i pokrivenosti. Do tada, ako na nekoj karti na OSMu na Wikiju fali nešto, odeš na Google Maps i pogledaš.

http://nighthawk-software.blogspot.com/
16 godina
protjeran

1. OSM

2. BING

3. MAPS

al se bez svih zajedno nemoze ponekad :P

OSM se u vecini situacija pokazao najboljim, ja sam svoju okolicu ucrtao... a vidim da se netko angazirao kansije i sve doradio... kad bi dijeca u skolama radile kvalitetnu informatiku, brzo bi svi gradovi bili ucrtani, ali ne, ucimo ih excell i word, to je kultura moderne informatike! :P

OSM je must have za sve razvijatelje a prelaskom s mapsa se ne gubi previse, sve se da napisati :)

Moj PC  
3 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Sum_of_all_fears kaže...
SupremeCommander kaže...
...

Sum_of_all_fears kaže...

Objektivno nema neke razlike jer je u osnovi ista namjena. Možemo sad cjelpidlačiti do preksutra koji servis ima koji feature a kojem servisu fali neki tamo x feature... Svaki servis ima određene prednosti i mane (logično) i na nama je (userima) da si izaberemo što ćemo koristiti. Srećom pa imamo za birati. Po mome mišljenju, Gmail je najkompletniji a jedini minus bi mu bio "samo" 7GB storage. Hotmail mi ne odgovara jer nema podršku za IMAP i to je jedini razlog zašto ga ne koristim.

Ali odošmo mi sa wikipedije i karata u offtopic. Morat ćemo otvoriti temu "Mail servisi" i tamo se natezati od jutra do sutra zašto ovaj valja a ovaj ne valja.

Da ne budem totalno offtopic, glavna prednost ovog OSMa je to što ga zajednica može proširivati. Ako se to promovira na odgovarajući način, dogodit će se ista stvar kao i samoj Wikipediji - korisnici će sami popuniti sadržaj i onda ga koristiti. Malo ćemo pričekati do pune funkcionalnosti i pokrivenosti. Do tada, ako na nekoj karti na OSMu na Wikiju fali nešto, odeš na Google Maps i pogledaš.

Bas sam zato i pitao. Kao nedostatak Hotmaila navedeno je da nema ekvivalenta Gmail Driveu, pa me zanimalo sto je to tako posebno kod istog, a sto Skydrive ne nudi.

Ocito nista, pa prema tome to ocito nije nedostak Hotmaila.

Sto se mapa tice, netko je ranije spomenuo da bi OSM-u trebalo doprinijeti donacijama i sudjelovanjem u projektu? Kao, bilo bi fer?

Je li to negdje definirano nekakvom licencom? Ako nije, onda je to problem OSM-a sto je odabran takav "poslovni" model gdje veliki mogu sisati od njih, malih entuzijasta, a ne firmi/organizacija koje to znaju pametno iskoristiti da bi ustedjeli, umjesto da pumpaju Google blagajnu.

http://igrali.wordpress.com
17 godina

Na sljedećem linku možete direktno uspoređivati OSM sa drugim kartama: http://tools.geofabrik.de/mc/?mt0=mapnik&mt1=googlemap&lon=16.59312&lat=43.185&zoom=15

15 godina

treba razbit taj monopolizam google pogotovo od kako su poćeli muljat s tim pravilima privatnosti

14 godina

Mislim da se i Nokia Maps može dodati listi boljih servisa. Redovito se updejta i sve bolje je pokriveno.

http://maps.nokia.com

0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
Memphis kaže...

treba razbit taj monopolizam google pogotovo od kako su poćeli muljat s tim pravilima privatnosti

Treba, dobiti hrpu manjih servisa i gorih od Google-ovih.

Super, ja volim Google, koristim ga i dok mogu, koristit ću ga.

Pogledate li količinu mojih zvjezdica, vidjet ćete da ih nema mnogo. Dobio sam ih mnogo više već što ih imaju oni s 5, ali vrijednost im spoznao nisam i izgubih ih. Sada tražim ih u bezdanu foruma.
13 godina
protjeran

A što ste navalili na te mape, a trebaju Vam ko zmija u nosu! xD

Ako već i putujem, uvijek se gledam zaustaviti pored neke zgodne tete i pitati ju gdje, kako, kada....koliko (ups!) :D

OT:

Kad se zaželim razgledavanja matičnog planeta, koristim ovo:

http://edu.kde.org/marble/

P♥L♥U♥R
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Memphis kaže...

Nema tog super ljepila koje može povezat ovo što si ti uspio napisat u sklopu teme o kojoj se govori. Samo da ;) dodam.

Poruka je uređivana zadnji put pon 9.4.2012 13:50 (Jazzer).
15 godina
neaktivan
Jazzer kaže...

Nema tog super ljepila koje može povezat ovo što si ti uspio napisat u sklopu teme o kojoj se govori. Samo da ;) dodam.

Nisi u toku. Pokusavas doprijeti do MS fanboya, to ti je sizifov posao.

15 godina
neaktivan
Sum_of_all_fears kaže...
SupremeCommander kaže...
...

SkyDrive?

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice