Usability Windowsa 8 razočaravajuć?

poruka: 96
|
čitano: 12.370
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Usability Windowsa 8 razočaravajuć?".
14 godina
Re: Usability Windowsa 8 razočaravajuć?
athlon64 kaže...

I ne mogu zamislit da dosta vas nezna cijenit optimiziranost. Pa do sada je uvjek bilo ne pisano pravilo "ako ti je stari windows loše radio novi ce jos gore" i to je ostalo urezano u glave ljudima. Meni prijatelj kaže - pa kako cu ja proc na W8 jedva mi i W7 radi.

Svaka cast optimiziranosti! Tu im se mora priznati da su se potrudili tj prije bih rekao da su prvi put poceli misliti o njoj. No kao sto je receno, problem se javlja kod koristenja, definitivno se osjeti da to sucelje ne pripada na desktop. Razni nacini zaobilazenja metro-a me ne zanimaju, izbor je trebao biti tu out-of-the-box. A sto se tice ljudi koji unatoc zivciranju u radu kupuju OS, razmislite malo kakvu poruku saljete MS-u. Ja legalne Win8 mogu pokupiti besplatno preko faksa, ali ne zelim. Naucit ce se slusati korisnike tek kada ih se opali po dzepu tj prodaja ne ispuni ocekivanja. Onda se mozda posvete sucelju onako kako su se posvetili i optimiziranosti.

BTW da su fer prema kupcima, izdali bi i SP2 za Win7 te donijeli malo tih poboljsanja i tamo bez prisile na koristenje metroa..

16 godina

Windows 8 su velika promjena u odnosu na dosadašnje windowse što naravno izaziva podjeljena mišljenja ... ljudi se boje promjena i teški su kad su u pitanju navike ... i naravno da su rekacije takve. Što se tiče desktop računala tu su dosta veće promjene pogotovo s time što je izbačen start gumb, ali nije ne savladivo ... što se bolje prilagodimo ovakvim promjenama to ćemo bolje prihvaćati nove trendove u svijetu industrije ...

18 godina
knight kaže...

Brzina bootanja i pokretanja aplikacija je veća nego na sedmici, a tamo je već sve bilo OK. Tu je i hrpica alata out-of-box (npr. mountanje imagea u exploreru, antivirus...), pojednostavljeno spajanje na wifi mreže, jednostavnije dodavanje printera i opreme, velika baza podržanog hardwarea, a za neku egzotiku rade mi i driveri s Viste

Opet, tema je usability i user interface Win 8. A ne podrska za hardver i sl.

Pa što želiš konkretniji usability od toga da ti na tim Windowsima rade i driveri od Viste i sedmice, i da u OS-u imaš alate koje bi najprije morao nabaviti i doinstalirati !?

Deckard
15 godina
neaktivan

ja nekako pikiram da su oni htjeli ubiti 2muhe jednim udarcem. htjeli su razviti OS za desktop racunala i tablete/smartphone sa sto manje ulaganja u razvoj, stoga umjesto da imaju 2 razvojna odjela jedan za desktop racunala drugi za tablete, odlucili su napraviti jednu verziju za sve, a to nejde. jednostavno desktop racunalo nije isto sto i tablet...{#}

5 2 hvala 0
17 godina
neaktivan

Interesantno je kako smo se naučili da se mobitel mora koristiti sa dvije ruke, da moramo imati torbicu u koju stane te da već pod normalno svaku večer završi na punjaču, a za Windows 8, koji još nije ni krenuo kak se spada, već smo proglasili smećem,,, ljudi... naviknut ćete se ;)

4 10 hvala 1
14 godina
neaktivan

Nielsen rijetko pogriješi, a većina alertboxova (u kojima je objavljen

i ovaj članak) temelji se na testiranju. Svima koji se bave bilo kojom

formom HCI-a ili korisničkog iskustva, Nielsenova istraživanja su temelj.

OBEY JAKOB :)

http://farm1.staticflickr.com/52/107653159_cf01a93377_z.jpg?zz=1

Važno je da se kontekst usabilitya shvati kroz njegove komponente 

> koliko dugo vam treba da se priviknete na W8, koliko vam je vizualni jezik

metro sučelja jednostavan za naučiti, kad se naviknete hoćete li iste operacije

obavljati jednako brzo (ili brže), imate li puno pogrešaka u radu, koliko vam

se samo sučelje sviđa.

W8 treba gledati kroz prizmu multiplatformskog pristupa kojeg MS nameće,

ali je njegov learnability po meni dosta nizak > metro je izvrstan jezik, bio

sam ful uzbuđen probati na prvom buildu i nakon nekog vremena odustao.

Definitivno ću mu se vratiti kad nađem vremena, to je bio samo prvi dojam.

Po meni je najvažnija komponenta uporabljivosti subjektivno zadovoljstvo.

Može nešto biti najbrže, najoptimalnije, ne rušiti se itd. ali ako ti se ne sviđa,

nećeš to koristiti. I kraj.

S druge strane, MS zna što radi :)

Ljudi griješe, dobra sučelja opraštaju. I W8 će doći kao logičan (i jedini) izbor...

Poruka je uređivana zadnji put čet 22.11.2012 13:03 (konflikt).

3 3 hvala 0
18 godina

Neznam. Neka mi netko nađe rješenje kako da Windows 8 prepoznaje prava adminstratora u folderima napravljenim u Windows 7. Jednostavno mi se ne da ponovo praviti stotine foldera i kopirati stvari da bi sve radilo sa Windows 8.

Kako Windows 8 globalno reći da mi ne zabranjuje zapisivanje u foldere napravljene u Windows 7 makar nikakva zabrana ne postoji i administrator sam ?

Moj PC  
0 2 hvala 0
18 godina
deckard kaže...
knight kaže...

Brzina bootanja i pokretanja aplikacija je veća nego na sedmici, a tamo je već sve bilo OK. Tu je i hrpica alata out-of-box (npr. mountanje imagea u exploreru, antivirus...), pojednostavljeno spajanje na wifi mreže, jednostavnije dodavanje printera i opreme, velika baza podržanog hardwarea, a za neku egzotiku rade mi i driveri s Viste

Opet, tema je usability i user interface Win 8. A ne podrska za hardver i sl.

Pa što želiš konkretniji usability od toga da ti na tim Windowsima rade i driveri od Viste i sedmice, i da u OS-u imaš alate koje bi najprije morao nabaviti i doinstalirati !?

http://msdn.microsoft.com/en-us/library/ms997577.aspx

Procitaj Usability vs Utility

17 godina
neaktivan
Hummer kaže...

Kako Windows 8 globalno reći da mi ne zabranjuje zapisivanje u foldere napravljene u Windows 7 makar nikakva zabrana ne postoji i administrator sam ?

Kakve to veze ima s usabilitiem Windowsa i ovom temom uopće? Možda Take Ownership?

If it ain't broken, you're not working hard enough ...
Poruka je uređivana zadnji put čet 22.11.2012 13:59 (kizo2703).
18 godina
kizo2703 kaže...
Hummer kaže...

Neznam. Neka mi netko nađe rješenje kako da Windows 8 prepoznaje prava adminstratora u folderima napravljenim u Windows 7. Jednostavno mi se ne da ponovo praviti stotine foldera i kopirati stvari da bi sve radilo sa Windows 8.

Kakve to veze ima s usabilitiem Windowsa? Možda Take Ownership?

Ne pomaže. Zasad jedino rješenje je ponovo napraviti folder s istim imenom i prebaciti u njega podatke. A ima veze jer gubim vrjeme na prebacivanje podataka i traženja koje su mape "zaključane".

17 godina
Hummer kaže...
kizo2703 kaže...
Hummer kaže...

Kakve to veze ima s usabilitiem Windowsa? Možda Take Ownership?

Ne pomaže. Zasad jedino rješenje je ponovo napraviti folder s istim imenom i prebaciti u njega podatke. A ima veze jer gubim vrjeme na prebacivanje podataka i traženja koje su mape "zaključane".

Oznaci foldere koje hoces, desni gumb > properties > security > advanced > Imas gore owner i tu klikni change, napisi users ili svoje ime koje koristis pa check names i onda ok, sad bi trebao imat full control nad tim folderom i svim podfolderima

Mozda ces jos poslije tog trebat explicitno klknut na full control, takoder u advanced prozoru.

Poruka je uređivana zadnji put čet 22.11.2012 13:34 (Renesis).
17 godina
neaktivan

Čini mi se da Metro čeka sudbina Gnome3. Prve impresije bile su porazne čak ga je i Tordvalds iskritizirao, i ja sam smatrao isto no danas ga smatram izuzetno pogodnim za prijenosnike.  Da svom ocu i ljudima u uredu instaliram Metro bacili bi i mene i računala kroz prozor. Ne ulazeći u to da li je Metro dobar ili ne činjenica je da predstavlja značajnu razliku u odnosu na klasičan desktop. Primjerice na laptopima koristim Unity ili Gnome3, dok na stolnom računalu preferiram Cinnamon. Microsoft nastoji prisilno unaprijediti svoje korisnike, pitanje je samo da li ima dovoljno snage i inercije za to.

15 godina
protjeran
apoteka kaže...
zapravo trebali su onemoguciti metro po defaultu na svemu osim tabletima.
ili upit kod instaliranja / prvog pokretanja.

kao sto je sirka rekao, metro je poboljsani start menu
koga zbunjuje, taj ne zasluzuje kompjuter

Šta onda na tabletima itd radis iz start menu-a?

lol

http://www.soundstream.com/
17 godina
neaktivan
Hummer kaže...

Možda zato jer se Take Ownership mora izvršiti s administratorskim ovlastima?!

If it ain't broken, you're not working hard enough ...
Poruka je uređivana zadnji put čet 22.11.2012 16:07 (kizo2703).
18 godina
neaktivan
Win8 niti jednog trena nije bio zamišljan kao poboljšanje za korisnike, već kao poluga za prodor MSa u mobilne vode. Što prije im (ponovo) propadne mobilni biznis, brže ćemo dobiti normalan desktop OS.
14 godina
protjeran
Memphis kaže...

Windows 8 su velika promjena u odnosu na dosadašnje windowse što naravno izaziva podjeljena mišljenja ... ljudi se boje promjena i teški su kad su u pitanju navike ... i naravno da su rekacije takve. Što se tiče desktop računala tu su dosta veće promjene pogotovo s time što je izbačen start gumb, ali nije ne savladivo ... što se bolje prilagodimo ovakvim promjenama to ćemo bolje prihvaćati nove trendove u svijetu industrije ...

Oprosti, ne mislim vrijedjati, no mene ovakav nacin razmisljanja zivcira. Ljudi se boje promjena, sve je to napravljeno radi nas, bla, bla bla bla...

Ne boje se ljudi promjena. Barem ne vecina. No cinjenicno stanje je da Metro sucelje nije napravljeno primarno za desktop nacin rada. Dal nekome odgovara ili ne, u to necu ulaziti, stvar je subjektivna. No da nije za desktop - nije. Primarno je za touchscreenove, a ja osobno ne zelim touchscreen na desktopu. Ama bas nikad!

Neke radnje su stvarno zakomplicirali. Do sada sam uvijek bio early adopter kad su windowsi u pitanju, no ovog puta to necu i ne zelim biti. Koristit cu ih ako mi zatrebaju u poslovnom smislu, no da cu preci na win8 - necu. Zar je stvarno nekome tesko shvatiti da skriveni meniji nisu cool featuresi? Da ja na svom 27 i 30 monitoru ne zelim tapkati po ekranu, a kamo li tek razvlaciti misa kao idiot?

Cijenim stvarno svaki pokusaj novotarija, jer u suprotnom ne bi ni napredovali. No ne cijenim kad se korisnike ni malo ne slusa, i kad se ide u krajnji debilizam kao sto je meni osobno ovo metro sucelje. Naravno, ukoliko isto nastave forsirati par godina, zazivit ce sigurno. Svi cemo ga koristiti, pa cak i ja (necu imati izbora). No da to opravdavam i smatram pametnom MS politikom - nikako. Niti cu ikad smatrati.

18 godina
neaktivan
jumboY kaže...

Oprosti, ne mislim vrijedjati, no mene ovakav nacin razmisljanja zivcira. Ljudi se boje promjena, sve je to napravljeno radi nas, bla, bla bla bla...

Ne boje se ljudi promjena. Barem ne vecina. No cinjenicno stanje je da Metro sucelje nije napravljeno primarno za desktop nacin rada. Dal nekome odgovara ili ne, u to necu ulaziti, stvar je subjektivna. No da nije za desktop - nije. Primarno je za touchscreenove, a ja osobno ne zelim touchscreen na desktopu. Ama bas nikad!

Neke radnje su stvarno zakomplicirali. Do sada sam uvijek bio early adopter kad su windowsi u pitanju, no ovog puta to necu i ne zelim biti. Koristit cu ih ako mi zatrebaju u poslovnom smislu, no da cu preci na win8 - necu. Zar je stvarno nekome tesko shvatiti da skriveni meniji nisu cool featuresi? Da ja na svom 27 i 30 monitoru ne zelim tapkati po ekranu, a kamo li tek razvlaciti misa kao idiot?

Cijenim stvarno svaki pokusaj novotarija, jer u suprotnom ne bi ni napredovali. No ne cijenim kad se korisnike ni malo ne slusa, i kad se ide u krajnji debilizam kao sto je meni osobno ovo metro sucelje. Naravno, ukoliko isto nastave forsirati par godina, zazivit ce sigurno. Svi cemo ga koristiti, pa cak i ja (necu imati izbora).

Tacno! Neces imati izbora! To se zove prevospitavanje by Microsoft!

Vec sam napisao da nema smisla ratovati sa Microsoftom. Kad MS kaze da je metro In i da je to buducnost onda ispadne da je tako. Zar ima netko tko vjeruje da ce MS vratiti Start?? To se nikad nece desiti

Ja se potajno nadam da ce ovi izdati neki Windows 8 Power Toys da bar malo vratimo natrag Start {#} 

Inace, prvi put da ne osjecam zarku zelju da predem na nove Windoze. Preci cu ja ali mi se ne zuri..

Za razliku od Sedmice gdje sam skokom presao sa public na final.

18 godina
neaktivan
MS je bezbroj puta tvrdio da je nešto super, pa za koju godinu to potpuno napustio. Tako da nada postoji.
13 godina
neaktivan
Koristim Win 8 od Developer Previewa, I moram priznati da do sada nisam imao ni jedan problem bilo koje vrste, pa tako I sa usabilityem.
It's hardware that makes a machine fast. It's software that makes a fast machine slow.
16 godina
jumboY kaže...
Memphis kaže...

Cijenim stvarno svaki pokusaj novotarija, jer u suprotnom ne bi ni napredovali. No ne cijenim kad se korisnike ni malo ne slusa, i kad se ide u krajnji debilizam kao sto je meni osobno ovo metro sucelje. Naravno, ukoliko isto nastave forsirati par godina, zazivit ce sigurno. Svi cemo ga koristiti, pa cak i ja (necu imati izbora). No da to opravdavam i smatram pametnom MS politikom - nikako. Niti cu ikad smatrati.

Polako prijatelju ... naživcirat ćeš se ti još puno u životu ... i istina je ... nećeš imat izbora morat ćeš to prihvatit a time pobijaš sam sebe kako se ne bojiš promjena ...odnoso ne prihvaćaš jer se to tebi ne sviđa ...

Kaj misliš da je MS pustio to na tržište a da nije dobio neku povratnu informaciju? Pa sinko radi se o windowsima, MS je fulao s vistom, može o s još jednim dali sa trećim neće proć tako da nemoj tako glupo razmišljat da se ne sluša korisnika, korisnik je glavni i naravno da je MS-u u cilju da to prihvati!

Poruka je uređivana zadnji put čet 22.11.2012 14:57 (Memphis).
14 godina
protjeran
Ne volim ni auta pinky boje. Bojim se i njih po tvojoj logici? A ovaj dio sa " sinko" ne zelim ni komentirati:)

5 0 hvala 0
16 godina

Uvik imaš alternativu.

Linux i OSX...

Swedish latin super funk.
Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina
jumboY kaže...
Ne volim ni auta pinky boje. Bojim se i njih po tvojoj logici? A ovaj dio sa " sinko" ne zelim ni komentirati:)

idem si sad stavit cijelu osmicu sad mi se skino torent!

14 godina
protjeran
Koristim i alternative, ovo upravo pisem sa osx-a. A windowse ne koristim zato sto moram, vec zato sto zelim. Dakle alternative nema, tj. barem je nece biti nakon prestanka supporta za win7.

1 0 hvala 0
16 godina
jumboY kaže...
Koristim i alternative, ovo upravo pisem sa osx-a. A windowse ne koristim zato sto moram, vec zato sto zelim. Dakle alternative nema, tj. barem je nece biti nakon prestanka supporta za win7.

do tad će ti biti već windows 9

18 godina
Visak kaže...
Win8 niti jednog trena nije bio zamišljan kao poboljšanje za korisnike, već kao poluga za prodor MSa u mobilne vode. Što prije im (ponovo) propadne mobilni biznis, brže ćemo dobiti normalan desktop OS.

A po čemu su Win8 nenormalni desktop OS !? Pa imaš desktop jednako ili čak i funkcionalniji nego prije.

Deckard
15 godina
protjeran
rmiculini kaže...

Čini mi se da Metro čeka sudbina Gnome3. Prve impresije bile su porazne čak ga je i Tordvalds iskritizirao, i ja sam smatrao isto no danas ga smatram izuzetno pogodnim za prijenosnike.  Da svom ocu i ljudima u uredu instaliram Metro bacili bi i mene i računala kroz prozor. Ne ulazeći u to da li je Metro dobar ili ne činjenica je da predstavlja značajnu razliku u odnosu na klasičan desktop. Primjerice na laptopima koristim Unity ili Gnome3, dok na stolnom računalu preferiram Cinnamon. Microsoft nastoji prisilno unaprijediti svoje korisnike, pitanje je samo da li ima dovoljno snage i inercije za to.

Zato ga opet koristi {#}

Kad ih isprobaš sve, na kraju shvatiš da gnome i kde ustvari rade to najbolje. Ostalo je sve smješno prema njima. Pa i Unity, pa i cinnamon.

Ali svakom kako paše, zato imamo izbor ;)

Ad astra peronospora
14 godina
protjeran
jumboY kaže...

Svaka cast, odlicno sroceno.

Btw da usput podijelim svoju krvavu naucenu lekciju - s apotekom, memphiscom & comp. se, barem kad je rijec o bilo cemu sto ima veze s Microsoftom, ne isplati niti krenut raspravljat - klasicna fanboy zombi armija...

Vrlo malo razumiju oni koji razumiju samo ono sto se moze objasniti
Poruka je uređivana zadnji put čet 22.11.2012 18:36 (R4sput1n).
18 godina
neaktivan
Cryogenic kaže...

...ali stavio sam ih i stavio sam startisback, blokira metro i ima identikus start gumb kao na sedmici...

Može malo detaljnije o ovome? Baš je potpuno isto?

athlon64 kaže...

Htio sam rec da nije UI jedina nova stvar u windowsima...

Al je i daleko najvažnija stvar. Što mi znači sve ostalo kad mi je muka od sučelja koje moram koristiti da bi došao do svega što je bolje... Usability mora biti prioritet.

Why do they call him the Bullet-Dodger? 'Cause he dodges bullets, Avi.
16 godina
ZC_Someone kaže...

Al je i daleko najvažnija stvar. Što mi znači sve ostalo kad mi je muka od sučelja koje moram koristiti da bi došao do svega što je bolje... Usability mora biti prioritet.

Ne moraš.

Postoji mnogo načina da se zaobiđe metro i doda stari start izbornik.

Swedish latin super funk.
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice