Konstantno izbacivanje iz HoMM Olden Era i Arc Rai

poruka: 14
|
čitano: 2.578
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
18 godina

Znači ponekad mogu igrati 15min i sve ok, a onda random izbacivanje iz svih mogućih situacija. Ponekad samo 5min...

Dal je do grafičke - skoro sam siguran da je bila u miningu?
A problemi se javljaju otka sam stavil novi bios da bi mogel igrati BF6 - trebalo je neko sigurosno odobrenje. Ali nisam ga igral, nije ni pokrenuti htjelo.

Evo moje konfe:

AMD Ryzen 2600
MSI B450-A Pro Max
G.Skill Aegis 2x8GB DDR4 3000Mhz
Samsung 970 Evo 250GB
GeForce 2070 Super Gaming OC 8GB GDDR6
be Quiet! B9 600W 80+ Bronze
Xiaomi 27" G Pro Mini LED

Evo jednog testa da vidite (prilog).

Više zbilja ne znam kaj napraviti.

Poruka je uređivana zadnji put ned 10.5.2026 10:07 (Armor).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Re: Konstantno izbacivanje iz HoMM Olden Era i Arc
nisi bas detaljan, na koji nacin te izbacuje, sta ti javi, koja je greška
battletag:MasnaKrvavic#2275 steam:Hitman
18 godina

dupli

Poruka je uređivana zadnji put ned 10.5.2026 10:07 (Armor).
Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina

Evo jedina koja govori nekaj o erroru, ta je kad me izbaci iz Arc Raidersa:

Poruka je uređivana zadnji put ned 10.5.2026 10:06 (Armor).
Moj PC  
0 0 hvala 0
4 godine

Nekoliko stvari, sve ovisi jesi lu tu grafu koristio prije za mining i slično? Također to napajanje ti je limit tj. donja granica, ali može biti bilo što od ovoga:

Što možeš poduzeti? (Poredano od najlakšeg):

A. Smanji radni takt (Downclock) - NAJVJEROJATNIJE RJEŠENJE

Ako je kartica "izraubana" miningom, ona više ne može držati tvorničke frekvencije.

Instaliraj MSI Afterburner.

Smanji Core Clock za -100 MHz.

Smanji Memory Clock za -200 MHz.

Testiraj igru. Ako prestane izbacivati, tvoja kartica polako "odlazi" i ovo joj je jedini način da ostane stabilna.

B. Provjeri napajanje

Tvoje napajanje (be quiet! 600W Bronze) je na donjoj granici za tu konfiguraciju, pogotovo ako je starije. RTX 2000 serija ima nagle skokove u potrošnji.

Pokušaj u MSI Afterburneru smanjiti Power Limit na 90%. Ako to riješi problem, napajanje ne može isporučiti dovoljno stabilnu struju u kritičnim trenucima.

C. DDU (Display Driver Uninstaller)

Iako djeluje kao softverski problem, DXGI_ERROR često riješi čista instalacija:

Skini program DDU.

Pokreni PC u Safe Modeu, obriši Nvidia drivere pomoću DDU-a.

Restartaj i instaliraj najnovije drivere s Nvidia stranice.

D. RAM stabilnost

Budući da si dirao BIOS, provjeri je li tvoj RAM stabilan. Isključi XMP (profil na 3000MHz) u BIOS-u i pusti ga da radi na 2133MHz. Ako igre prestanu pucati, problem je u komunikaciji između Ryzena 2600 i memorije na novom BIOS-u.

Kreni s opcijom A (downclock). Ako se s nižim taktovima igra više ne ruši, imaš potvrdu da je grafička kartica hardverski nestabilna (vjerojatno posljedica mininga ili starosti).

Poruka je uređivana zadnji put ned 10.5.2026 11:23 (poter37a).
Moj PC  
0 0 hvala 1
18 godina
Hvala.
Prvo sam probal s novim driverima - 0 bodova.

Sad sam smanjil taktove grafe kak si rekel i izbacilo me nakon manje od 5-10min.

Ram je na 2133 otkad sam stavljal novi bios - sve da se uključi neki sigurnosni feature.

Više ne znam kaj bi.

Poruka je uređivana zadnji put ned 10.5.2026 12:36 (Armor).
Moj PC  
0 0 hvala 0
7 godina
Armor kaže...
Hvala.
Prvo sam probal s novim driverima - 0 bodova.

Sad sam smanjil taktove grafe kak si rekel i izbacilo me nakon manje od 5-10min.

Ram je na 2133 otkad sam stavljal novi bios - sve da se uključi neki sigurnosni feature.

Više ne znam kaj bi.

https://steamcommunity.com/app/1808500/discussions/0/614304582404789815/

Citaj, mozda ti nesto od ovoga pomogne. Izgleda kao engine related problem.

Poruka je uređivana zadnji put ned 10.5.2026 12:46 (SamoPitam3).
17 godina

-''pravila'' (mada ne postoje..).. :)

-prvo, za provjeru-test, ne uzima se rezultat (rušenje) igre, jer sama igra može biti problem, bugovita.. + online.. (kao post iznad)

.. koristi se neki provjeren-standardni alat-benč, kao 3dmark.. i teoretski, ako on radi bez krešanja, tad je računalo kompletno ok, nije hw+sw problem.. ako se i tad ruši, tad vjerojatno je problem u računalu.. s time da može biti hw-kvar-starost-struja-pregrijavanje.. ili sw, i najvažnije može biti više od jednog uzroka, kombinacija, pa tad i razlike u rušenju koji mogu zavarati.. ljepše je kad je samo jedan problem, teže kad je više.. a u ovom primjeru imamo napomenu za moguć mining-istrošenost, kao i to da bez mininga može biti jednako jer je to hw već nekoliko godina star, staro nije novo itd..

-uz taj hw moguć uzrok, imaš kompletan post za provjeru, podesiti-spustiti clockove gpu itd.. recimo ako je samo starenje, tad je u pravilu dovoljno spustiti potrošnju-opterećenje na npr 90% umjesto do 100%.. i to može biti za bilo koju komponentu, mbo-cpu-ram, kao prve za provjeru, no može i bilo što drugog + može biti više od jednog uzroka..

-ostalo na računalu je soft uzrok, sam os, ostale apps-dodatci, bugovi svega toga, ažuriranje drivera, biosa-firmwarea, ovisno o igri, što traži itd.. dodatni razlog za benčeve kao 3dmark jer igra sama može biti problem i najčešće je upravo ona bugovita-uzrok.. tj logikom, ako sve ostalo radi, ako samo ta igra ruši.. tad nije problem sve ostalo nego igra.. tj to je logički zaključak-vjerojatnost, no ne činjenica dok se ne potvrdi ili eliminira.. tj igru u pravilu ne možeš potvrditi jer nemaš kontrolu-podatke itd. dok to ne vidiš kao vijest online, kao za win-rušenje, driver-probleme..

+ na sve to internet-online.. dodatni problem i razlika, tj kad je samo računalo bez ostatka, tad koji god problem bio mora biti u tom računalu, hw+sw, no kad je online može i treća strana, server, mreža-router-sve.. i opet kombinacija faktora, ne mora biti jedan, tj može biti čak sinergijski rezultat kad se par faktora spoje i tebi se ruši dok drugim juzerima jedan faktor može biti manje pa im se ne ruši pa tad nije čisto stvar osa ili drivera ili buga u igri ili interneta ili kvara-starosti.. nego kombinacija, par faktora zajedno daju problem, pojedinačno nema problema.. kao najteži način provjere-testa-eliminacije ili otklanjanja problema..

- na kraju.. što god bio problem, prvo ga moraš otkriti-utvrditi, da bi ga mogao popraviti-otkloniti.. a često ne možeš sve provjeriti. Tad logika i eliminacija donekle pomažu a ponekad problem nestane sam, npr kad server otkloni bug i rušenje prestane bez da o tome javno daju obavijest..

-prije nego barem približno utvrdiš uzrok-izvor problema, nije dobro čačkati.. pogotovo ne krenuti s 'fixanjem' po nekim online uputama koji mogu biti ok ali ne moraju.. tj prvo moraš utvrditi da je neki fix baš za tvoj primjer ok, kao i razumjeti da se kvar ne popravlja fixevima nego se neispravna komponenta mijenja ispravnom, npr gpu ili ram.. samo soft možeš fixati patchevima ili postavkama, dok je u afterburneu moguće sniziti clockove-opterećenja pa nešto radi na 90% .. npr zbog starenja komponenti koje više ne mogu na max-100% jer to je tako sa starenjem.. tj to je polu-kvar, kompromis..

-prvo znati uzrok, tek tad popravljati.. ne zaletavati se ili vjerovati čarobnim riješenjima.. ako se ruši samo u toj igri, tad je ona primarni sumljivac, možda deinstal i nova instalacija, možda novi config-postavke itd..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

0 0 hvala 0
17 godina
izbrisi sve directx-ove, i runtime-ove, i sve nanovo instaliraj
11 godina
dado16 kaže...

uh... ovo je win95 rješenje... al tko zna - možda i radi

17 godina
miki_the_pirat kaže...
dado16 kaže...

uh... ovo je win95 rješenje... al tko zna - možda i radi

old school, al gle crasha mu na diagu od directx 12...nesto je tu mutno :)

znas kak kazu tolko je glupo da bi moglo upalit

Poruka je uređivana zadnji put pon 11.5.2026 15:57 (dado16).
18 godina
Na sugestiju jednog FFA forumaša digel sam ram sa 2133 na 2933Mhz i on onda radi (kuc kuc) - već više od 5h kroz dva dana.
17 godina
Armor kaže...
Na sugestiju jednog FFA forumaša digel sam ram sa 2133 na 2933Mhz i on onda radi (kuc kuc) - već više od 5h kroz dva dana.

ovo mi nema smisla, ne moze biti stabilniji na višem taktu nego na manjem.... al aj daj srece da potraje :)

17 godina
dado16 kaže...
Armor kaže...

ovo mi nema smisla, ne moze biti stabilniji na višem taktu nego na manjem.... al aj daj srece da potraje :)

-moguće... (ako nekog zanima) ..

-tj laici ne znaju što je brzina rama tj sve što daje brzinu, marketing primarno reklamira veći broj, npr mhz-clock.. i da je to jedini faktor tad bi logično to bilo brže.. ali nije ili ovisi, o ostalim faktorima umnoška-rezultata, tj ras-cas vrijeme-latencije (pauze).. kraće, što je clock viši, to je i pauza duža-veća (cas) i time isti rezultat ukupno.. tj sve zajedno ovisi o postavkama biosa, sinkroni rad koji na višem-nižem clocku može dati i suprotno-bolji-lošiji rezultat ovisno kako se ta sinkronizacija poklopi, koliko ima keša na cpu (lev1-2-3) pa i koliko modula ima na dimm-utorima, npr za par-dualchanel i za poponjavanje svih-4 utora što daje teoretski max performanse ali samo na kvalitetnom-skupom chipsetu-mbo, u klasi jeftikanera često uopće ne rade sva 4 utora na max nominalnom clocku nego nekom nižem ili trže oc-ov (napon) itd..

-npr čak i bez promjene clocka 2133.. ako je bios resetiran, kao kod prvog paljenja, tad automatika ponovo postavlja clockove i sve one detaljne clockove ili pod xms-profilima i bios to radi dobor-optimalno tak da je ručno ili profili većinom beskorisno, tj tek u finetuningu onog tko stvarno zna što radi možda neki postotak ubrzanja.. tj ovisi što je cilj nekog benča-overclocka.. npr max clock cpu s tekućim dušikom i tad se u pravilu stavlja minimalna količina rama-modula, tek da radi.. jer tad nije cilj rad računala.. sam clock npr +6-7ghz.. + a tad se često dodatno povećava latencija-cas, samo da se dobije stabilnost-bootanje, kao što se i podiže napon kao nužno zlo itd..

-npr 2.133 na cas-16 = 2.933 na cas-22 .. to je tad efektivno isti transfer, ona druga oznaka rama ddr-pc3-pc4-pc5 npr pc4-17.000.. tj zato je 'bolja' ta oznaka ukupne propustnosti, dok je u ovom slučaju to ekšli isti ram samo na drugim postavkama-odnosima, nije brži-sporiji-drugi ram, nisu dva rama koja uspoređujemo nego jedan isti, istih ukupnih mogućnosti..

-za usporediti, stvarno brži ram na 2933 bi imao oznaku pc-23.466.. tad je stvarno brži, tj tad ne povećava cas-latenciju-pauzu... 

-nevažno, samo kao primjer, moguće objašnjenje kako ram i sve ostalo radi, mbo-bios-chipset.. i da je ponekad moguće imati suprotne rezultate ali kad znamo sve podatke dijelove formule tad je jasnije..

-ako su cas brojevi veći, tad je to ukupno sporije.. npr ako je povećan cas 22-32.. a to mu tad daje stabilnost, jednako kao što bi dao i niži clock..

-pa do tog da neovisno što postavi u biosu neku brojku-izbor, ne mora da na tom clocku stvarno radi.. tj ako bios-automatika nešto 'čudno' osjeti, ignorira tu brojku i radi na nekoj 'svojoj' npr nižoj.. pa brojka u biosu ne mora biti točna, treba vidjeti u osu, u radu pod opterećenjem i nakon više minuta-throtlanja.. jer temperatura-sonda overida sve postavke i spušta clock itd..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice