OpenOffice.org 3.1

poruka: 86
|
čitano: 11.138
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "OpenOffice.org 3.1".
17 godina
RE: OpenOffice.org 3.1
1domagoj1 kaže...
rjakopec kaže...
1domagoj1 kaže...
rjakopec kaže...
1domagoj1 kaže...
rjakopec kaže...
Ammon kaže...
...
Za odvjetnika sam zapeo zato sto meni nije normalno da netko badava uzme rezultat necijeg intelektualnog rada i na tome zaradjuje, npr. tuzba ti je barem 500 kuna, obicno manje od jeda sat posla.
Ti mi na to odgovaras da je Office pisalo puno ljudi, i da bi se mogao naplacivati, a mogao bi se ali se ne naplacuje, a odvjetnikov posao se naplacuje.
A ovo mi je genijalno, daj zamisli da 1000 ljudi radi na jednoj parnici, bi li kljent svakom placao svakome 500 kuna, a bi, a sto si mislio, da bi radili badava?
E pa ja bome ne bi plaćao svakome 500kn hvala lijepa, radije se sam branim. Svakome 1 kn možda, ovak ne. A i analogija s odvjetnicima nije baš na mjestu. Ipak je programiranje potpuno druga domena, upravo zbog masovnosti.
Valja si htio reci da sto bi bilo kad bi posao koji odradi jeda odvjetnik jeda sat odradjivalo 120 ljudi, svaki pola minute, a u tom slucaju bi firmi platio 500 kuna. Masovnost ti s time nema veze i Microsoft je masovan, pa sve uspjeva naplatiti.
Prava istina je da je Open Source bedast koncept u kojem doista nije moguce naplatiti rad programera, pa netko programira, a advokat na tome pise tuzbe i smije vam se.
17 godina
Tux Slave kaže...
rjakopec kaže...
Tux Slave kaže...
rjakopec kaže...
Tux Slave kaže...
rjakopec kaže...

Nekako mi se cini da Open Source odusevljava ljude skromnih intelektualnih dosega, ja njima da je glupo dati pravniku badava program da bi on na njemu mlatio novce, a oni meni da je Open Source svjetlo u tami, sunce na planini, nasa buducnost.  :))))))))))))))

Ovo je vrhunac ljudske gluposti - možda i ne, biti će još toga.

Primjera radi Alan Cox je tebi čovjek skromnih intelektualnih dosega? WTF.

Google, Yahoo, Red Hat, IBM, Oracle? Pa najveće firme svijeta su na open sourceu i potiču njegov razvoj.

Oces reci da netko badava programira da bi firme poput Googlea i Yahooa svojim vlasnicima donjele moc i bogatstvo i sad nije bedast onaj tko programira badav da bi to google uzeo i na tome mlatio lovu, nego je bedast onaj tko misli da je to bedasto. A da, google ponekad ponekome iz OS zajednice baci neku milostinju pa se veselite, a dobro, veselite se.
Velis, najveće firme svijeta su na open sourceu i potiču njegov razvoj, oces reci, najvece firme iskoristavaju besplatni rad naivinh programera da bi sticali moc i bogatstvo, pa google danas ima vise moci nego Microsoft, Microsoft vlada samo sa svojim korisnicima, a google svima.
I kakvi su vam daljni planovi, planirate li uskoro formirati ekipe koje ce na upravnoj zgradi googlea besplatno prati prozore ili nesto tako. E zbilja si Tux.
 Opet izvrćeš priču u svoju korist.

Red Hat - onoliko koliko je uzeo iz open source zajednice duplo više je i vratio. Počevši od rpm paketnog sustava kojega sada koristi iznimno veliki broj Linux distribucija - zamisli besplatno.
IBM - veliki dio razvijatelja Linuxa je zaposlen od strane IBM i koristi resurse IBMa za daljnji razvoj - koliko uzeli toliko i dali - zamisli besplatno.
Oracle - razvija btrfs file system za Linux platformu. Ništa uzeli puno dali - zamisli besplatno.

A za zadnju rečenicu, šta da ti kažem, neću se spustiti na tu razinu.
 A google si kao slucajno preskocio, on nista ne zaradjuje, a puno daje "zajednici". Konacno, ako se ne varam Red Hat prodaje svoje usluge tako da izmedju ostalog koriste programe koje su drugi napisali. I vellis duplo vise je vrati, a koliko novaca je po tebi Red Hat vratio onima koji pisu programe koje oni drugima prodaju?
 Google nisam preskočio jer je preočito koliko je google donio open source zajednici. Nemoram valjda pisati i to?

Ma tko tebi brani da prodaješ svoje usluge čak i kad je program open source? I o kakvim novcima ti pričaš? Pa Red Hat je vratio kroz RPM paketni sustav više nego što je uzeo! Već sam ti to rekao - pročitaj post prije odgovaranja na isti.
Kako nisi google preskocio kad si ga preskocio. Velis da je preocito koliko je google donio open source zajednici, pa sto joj je donio, koliko oni placaju autorima programe koje koriste, a koliko bi placali da su te programe narucili i platili.
Daj mi objasni sto to "vraca zajednici" advokat koji na Open Source sustavima pise tuzbe po 500 kuna. Ako ne znas, budem ti ja objasnio, nista, on jednostavno zaradjuje uz pomocu tudjeg intelektualnog rada kojeg nije nista platio i nikad nece. Ako ce ti trebati usluga advokata, njemu ces njegov intelekutalni rad i te kako platiti. Pa si ti sad misli tko je tu luzer, advokat ili tipovi koji mu pisu programe badava.
17 godina
Tux Slave kaže...
rjakopec kaže...
Tux Slave kaže...
rjakopec kaže...
Tux Slave kaže...
rjakopec kaže...

Nekako mi se cini da Open Source odusevljava ljude skromnih intelektualnih dosega, ja njima da je glupo dati pravniku badava program da bi on na njemu mlatio novce, a oni meni da je Open Source svjetlo u tami, sunce na planini, nasa buducnost.  :))))))))))))))

Ovo je vrhunac ljudske gluposti - možda i ne, biti će još toga.

Primjera radi Alan Cox je tebi čovjek skromnih intelektualnih dosega? WTF.

Google, Yahoo, Red Hat, IBM, Oracle? Pa najveće firme svijeta su na open sourceu i potiču njegov razvoj.

Oces reci da netko badava programira da bi firme poput Googlea i Yahooa svojim vlasnicima donjele moc i bogatstvo i sad nije bedast onaj tko programira badav da bi to google uzeo i na tome mlatio lovu, nego je bedast onaj tko misli da je to bedasto. A da, google ponekad ponekome iz OS zajednice baci neku milostinju pa se veselite, a dobro, veselite se.
Velis, najveće firme svijeta su na open sourceu i potiču njegov razvoj, oces reci, najvece firme iskoristavaju besplatni rad naivinh programera da bi sticali moc i bogatstvo, pa google danas ima vise moci nego Microsoft, Microsoft vlada samo sa svojim korisnicima, a google svima.
I kakvi su vam daljni planovi, planirate li uskoro formirati ekipe koje ce na upravnoj zgradi googlea besplatno prati prozore ili nesto tako. E zbilja si Tux.
 Opet izvrćeš priču u svoju korist.

Red Hat - onoliko koliko je uzeo iz open source zajednice duplo više je i vratio. Počevši od rpm paketnog sustava kojega sada koristi iznimno veliki broj Linux distribucija - zamisli besplatno.
IBM - veliki dio razvijatelja Linuxa je zaposlen od strane IBM i koristi resurse IBMa za daljnji razvoj - koliko uzeli toliko i dali - zamisli besplatno.
Oracle - razvija btrfs file system za Linux platformu. Ništa uzeli puno dali - zamisli besplatno.

A za zadnju rečenicu, šta da ti kažem, neću se spustiti na tu razinu.
 A google si kao slucajno preskocio, on nista ne zaradjuje, a puno daje "zajednici". Konacno, ako se ne varam Red Hat prodaje svoje usluge tako da izmedju ostalog koriste programe koje su drugi napisali. I vellis duplo vise je vrati, a koliko novaca je po tebi Red Hat vratio onima koji pisu programe koje oni drugima prodaju?
 Google nisam preskočio jer je preočito koliko je google donio open source zajednici. Nemoram valjda pisati i to?

Ma tko tebi brani da prodaješ svoje usluge čak i kad je program open source? I o kakvim novcima ti pričaš? Pa Red Hat je vratio kroz RPM paketni sustav više nego što je uzeo! Već sam ti to rekao - pročitaj post prije odgovaranja na isti.
 Vidim da si pitaje koliko je NOVACA Red Hat vratio onima koji pisu programe koje Red Hat ukljucuje u pakete koje korisnicima prodaje za NOVCE, no dobro ne prodaje on programe nego usluge, nije da prodaje programe on samo na tim programima zaradjuje, pazi sad sto NOVCE. Na to si mi napisao da je dao zajednici RPM, i sto ces sad s tim RPM, mozes li s time platiti struju ili Internet kao sto Red Hat moze za NOVCE koje naplacuje.
18 godina
neaktivan
OpenOffice.org 3.1

Ma dajte ljudi.

Najveća glupost je da open source programeri ne rade za novac!

Većina open source programa nastaje u sklopu potreba određenih tvrtki ili akademskih istraživanja. Tako je npr. Sun microsystems za svoje potrebe trebao ili kupovati licence od MS-a ili uložiti i razvijati vlastiti sustav. U pravilu onda se nađe i više firmi kojima se to isplati i eto. Ljudi koji su zaposleni kod njih jednostavno programiraju OO. Dakle nema veze sa volontiranjem! Programeru je svejedno hoće li se program prodavati ili dijeliti. Programeri i u MS i Sun-u dobivaju više manje jednake plaće.

+ Postoje i drugi načini financiranja. Npr. država za razliku da kupuje licence MS-a uloži određene novce u OO.

+ npr. RTL i Nova su isto open source. Ništa se na plaća od pretplate, već sve ide od reklama.(Sigurno volite plaćati pretplatu HRT-u?)

+ Zašto npr. ne platiti firefoxu da ti budeš predodređena tražilica? (google).

+ ...

Zašto onda ne koristiti open source?

Poruka je uređivana zadnji put ned 10.5.2009 18:05 (kokolo).

2 0 hvala 0
18 godina
neaktivan
rjakopec kaže...
Kako nisi google preskocio kad si ga preskocio. Velis da je preocito koliko je google donio open source zajednici, pa sto joj je donio, koliko oni placaju autorima programe koje koriste, a koliko bi placali da su te programe narucili i platili.
Daj mi objasni sto to "vraca zajednici" advokat koji na Open Source sustavima pise tuzbe po 500 kuna. Ako ne znas, budem ti ja objasnio, nista, on jednostavno zaradjuje uz pomocu tudjeg intelektualnog rada kojeg nije nista platio i nikad nece. Ako ce ti trebati usluga advokata, njemu ces njegov intelekutalni rad i te kako platiti. Pa si ti sad misli tko je tu luzer, advokat ili tipovi koji mu pisu programe badava.
 To je bila greška pri pisanju - jesam ga preskočio, ali opet si (nadam se) skužio i zašto je preskočen. http://www.google.hr/search?hl=hr&ei=1voGSsSyDoeQ_QbM4dCNBw&sa=X&oi=spell&resnum=0&ct=result&cd=1&q=Google+involvement+in+open+source&spell=1

Eto opet tvoje skakutanje. Kreneš s Red Hatom kako ništa ne daje open source zajednici i čime te pobijem skačeš na neki drugi primjer. Ovako možemo u nedogled. Stoga se povlačim iz rasprave, jer nevodi nikuda. Ja odoh nastaviti raditi svoje poslove i zadaće oko jedne distre, a ti kad si toliko pametan osnuj firmu poput Red Hata i onda mi reci kako se od open sourcea nemože živjeti.

Pozdrav i želim ti sve najbolje u tvojem daljnjem intelektualnom radu - naravno plaćenom :)
Kamo loš Linuxaš ide nakon smrti? /dev/null
18 godina
neaktivan

Ovdje izgleda neki ne razumiju koncept open sourcea, usput u svemu tome je toliko love da nitko ne puši i ne zavaravajte se da tu netko programira besplatno.

Koncept open sourcea je inače perfektan jer omogućuje brzi napredak i neovisnost znalcima. Zato se open source najviše i koristi kod istih, koji su dovoljno bogati i pametni da koriste open source, a stoka sitnog zuba nek uvozi softver.

PC: Asrock nForce 570SLI, AMD 64 X2 4800+@2.8 GHz, Kingmax 2×1 GB DDR2 800 CL5, XFX 9600GSO 384 MB, WD Caviar Blue 640 GB 16 MB, DVB-S Smartvision CDVBAny2030S, Wayjet BT878, DVD RW Sony NEC 5200, 400
17 godina
neaktivan
rjakopec kaže...

A jeli, i po cjeli dan obradjujete vrt da bi mogli dijeliti basplatno povrce, advokatima, firmama i drzavi.
 Ne dajem svoj kompjutor drugima, Nek si instaliraju na svoj komp :D

Programeri uglavnom nerade badava, imaju oni plaču, iz openoffice donacije,  neki to rade u slobodnom vremenu besplatno jer žele. No oracle je sredio da će openoffice financirati neka veča firma više pročitaj ovdi

http://www.bsd-hr.org/news.php?id=70 tako da možemo očekivati da će biti dostojan konkurent ms office

Kubuntu 9.04 Jaunty Jackalope :)
Poruka je uređivana zadnji put ned 10.5.2009 18:21 (linuxuser).
17 godina
neaktivan
OpenOffice.org 3.1

Zanimljiva mi je ova gore usporedba sa advokatom... :-)

Zapravo, i advokat na neki način radi sa "open source-om": svi zakoni kojima se on koristi mogu se slobodno skinuti sa interneta ili naći u knjigama, pa tko hoće može ih posve besplatno koristiti... Jedino što je ta advokatska ekipa svoj "source" napravila tako loše i bugovito da njihovu uslugu "debugiranja" moraš platiti 500 kn sat. ;-)

Zato bi se i programeri trebali malo organizirati i dati sav source nek je sve besplatno. Ali zakomplicirati sve totalno tako da onaj kome se da može to sam instalirati i koristiti, a kome se ne da nek plaća 500 kn sat programera da mu to napravi. Mislim, IBM i ostale kompanije su to već davno skužili, prava zarada nije u softveru samom po sebi nego u uslugama.

Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
rjakopec kaže...
1domagoj1 kaže...
rjakopec kaže...
1domagoj1 kaže...
rjakopec kaže...
1domagoj1 kaže...
rjakopec kaže...
Ammon kaže...
...
E pa ja bome ne bi plaćao svakome 500kn hvala lijepa, radije se sam branim. Svakome 1 kn možda, ovak ne. A i analogija s odvjetnicima nije baš na mjestu. Ipak je programiranje potpuno druga domena, upravo zbog masovnosti.
Valja si htio reci da sto bi bilo kad bi posao koji odradi jeda odvjetnik jeda sat odradjivalo 120 ljudi, svaki pola minute, a u tom slucaju bi firmi platio 500 kuna. Masovnost ti s time nema veze i Microsoft je masovan, pa sve uspjeva naplatiti.
Prava istina je da je Open Source bedast koncept u kojem doista nije moguce naplatiti rad programera, pa netko programira, a advokat na tome pise tuzbe i smije vam se.
Upravo sam to htio reći. Ok, Microsoft je masovan, ali ne toliko koliko open source. U Microsoftu, napamet govorim, radi 100 ljudi na nekom projektu, dok za isti u open source zajednici može raditi bilo tko i tak se može skupiti i puno više od 100 ljudi.
"Tako je" - povikase seljaci i slozno glavama razbise zid
18 godina
protjeran
OpenOffice.org 3.1

Ala ima trolova.. barem da R.J. izloži neki inteligenti zaključak.. ali ok, svaki budalaš svoju zanimaciju ima.

Sun je investirao u StarOffice kako bi razhebao M$ dominaciju i tako ga na neki način oslabio. MIslim da danas M$ sam sebe oslabljuje na mnogim poljima ali to je druga priča.

Najveći dio programiranja se vodi unutar kompanija tako da netko radi za badava nije točno. Većina ljudi ako je izvan kompanija koristi Open Source kao poligon za vježbanje vještina i kao portfolio za buduće zaposlenje a poneki projekt čak uspije tako da postane potpuno financijski neovisan da praktično postane opasna konkurencija. Linux je bio samo jedan projekt nadobudnog studenta a pogledajte do kuda je došao..

0 0 hvala 0
18 godina
protjeran
OpenOffice.org 3.1

ja prije vidim problem u odvjetniku koji sat vremena naplati 500 kn,cijenu koju si je sam odredio,na nacin da naplacuje sate,a ne predmet,pa shto vishe oteze,to eto njemu bolje

dosta programera opensource zajednice u biti radi u nekoj velikoj kompaniji kojima je cilj podrshka tim programima,kao shto je OO

zajednica programera sudjeluje u izradi programa,i zajednica programera koristi izradjeni program

usput,mogu to koristiti i drugi

EDIT: zaboravio sam dodati kako je ta zajednica ujedno i izlog programera,a i dio njihovog CV-a zbog kojeg ce dobiti je**n posao

no,vidim da je netko iznad mene sve to lijepo rekao

zelim,hocu,mogu al neam koga
Poruka je uređivana zadnji put pon 11.5.2009 8:26 (lepi).

0 0 hvala 0
18 godina
OpenOffice.org 3.1

pročitajte malo o povijesti opensource-a na wikipedii ili negdje drugdje pa će te vidjeti kako je nastao i zašto...

evo da se danas OO komercijalizira kako vi mislite kome će ići zarada ?

pa na tom projektu od samog početka je radilo nevjerojatno velik broj ljudi, 

a da se naplačivao od početka, sigurno tako nebi bilo, sigurno da nije bio "Open", danas nebi ni bio ovo što je, a to je najbolja alternativa Microsoft Office-u

i da, priče da se na opensource ne se zarađuje su gluposti, ne zarađuje se direktno ali se zarađuje,

štoviše upravo zbog navedenog, opensource metoda je način da privučete korisnike i postanete popularni

što mislite da se na Firefox-u ne zarađuje, pa da firefox nije bio besplatan kad je došao nebi nikad prošao, uostalom pogledajte Operu, tada daleko najbolji browser potpuno je izgubio na popularnosti upravo zato jer se tada naplačivao

ili Blender 3D, on čak nije ni bio izvorno opensource, evo jedna priča o njemu:

Unatoč postignućima, investitori su smatrali da financijski rezultati kompanije ne odgovaraju njenim i mogućnostima tržišta i u 2001. je broj uposlenika smanjen. Postignuta je suradnja s novim investitorima i u travnju je objavljen prvi NaN-ov komercijalni proizvod, aplikacija Blender Publisher. Radilo se o proizvodu usmjerenom ka rastućem tržištu interaktivne internetske multimedije. Ipak, zbog loših rezultata prodaje investitori odlučuju zatvoriti  tvrtku NaN i prekinuti daljnji razvoj Blendera.

U ožujku 2002. Ton Roosendaal odlučuje sam nastaviti posao i osniva neprofitnu Blender fundaciju. Blender je u ovom slučaju postao čisti open source projekt i Roosendaal je uspio sa svojim nekadašnjim investitorima dogovoriti nastavak projekta. U samo sedam tjedana oni su  kampanjom Free Blender prikupili 100 tisuća eura s kojima je fundacija otkupila intelektualna prava nad izvornim Blenderovim kodom. Kampanja Free Blender nastavlja se do današnjeg dana.

Poruka je uređivana zadnji put pon 11.5.2009 10:01 (ivoleko).

0 0 hvala 0
18 godina
neaktivan
ivoleko kaže...

što mislite da se na Firefox-u ne zarađuje, pa da firefox nije bio besplatan kad je došao nebi nikad prošao

Pa ne zarađuje se na Firefoxu. Firefox financira Google koji zauzvrat traži Google kao osnovnu stranicu. 
18 godina
naxeem kaže...
ivoleko kaže...

što mislite da se na Firefox-u ne zarađuje, pa da firefox nije bio besplatan kad je došao nebi nikad prošao

Pa ne zarađuje se na Firefoxu. Firefox financira Google koji zauzvrat traži Google kao osnovnu stranicu. 
 pa sam si sve rekao, kako ga Google financira to znači da oni koji ga rade i zarađivaju
ne vidim problem
18 godina
neaktivan

Zarađuju na milostinji koja će im uskoro biti ukinuta zbog Chromea.

17 godina
OpenOffice.org 3.1

Zarađuje se na Firefoxu.

U Googlu postoje plaćeni rezultati pretraživanja koji se prikazuju pri vrhu, a onaj čiji je taj oglas platit će Googlu određeni iznos ako korisnik u rezultatima pretraživanjima klikne na taj oglas, odnosno link. Ukoliko je to pretraživanje došlo iz polja u gornjem desnom kutu u koje se može upisati ono što tražiš, a da   ti izbaci rezultate u Googlu (na slici je prikazano na što mislim), onda Google jedan dio tog novca prebaci proizvođaču internetskog preglednik.

Na isti način zarađuju i proizvođači Opere i ostalih internetskih preglednika.

2 0 hvala 0
16 godina
OpenOffice.org 3.1

Za one koji ne shvacaju princip open source!

Korisenje programa je besplatno usluga nije!

MS je primjerice fokusiran na pravo koristenja, i vise truda ulaze na pravnu zastitu i formiranje licencnih ugovora nego na programiranje.

Open source ima buducnost zato jer se fokusira na pruzanje usluge, a ne na zastitu onoga sto se ne moze zastititi.

Ja koristim originalni softver i njega placam. Sa MS sam izrazito nezadovoljan jer me u startu tretira kao lopova i prisiljava me da stalno dokazujem da ja to nisam.

U buducim nadogradnjama u uredu radije placam 1000 kn za instalaciju i podesavanje nego za licencu MS-u.

MS-ovi OS-ovi vise nisu tako user friendly, tako da mi je ta dilema jos laksa (podesavanje mreze i aplikacija koje sam radio do sada) jednostavno ne zelim vise raditi.

U uredu se vec godinama koristi OO kao osnovni set programa.

Trenutno je bazna platforma MS (XP + w2k + w98), no zamjenom racunala barem polovica bit ce na Fedori.

Za mene prelazak na open source nije besplatan, i ne predstavlja besplatan softver.

Onome tko to ni nakon ovog posta ne shvaca kako se moze lijepo zivjeti od open source softvera, zbilja nema pomoci.

2 1 hvala 0
18 godina
neaktivan
rmiculini kaže...

Onome tko to ni nakon ovog posta ne shvaca kako se moze lijepo zivjeti od open source softvera, zbilja nema pomoci.

Pobrkao si malo lončiće; nikoga nije briga kako će sistem integratori živjeti od open source softvera, nego onaj tko ga razvija. Neće open source nastati sam od sebe, pa da ti samo platiš instalaciju.
18 godina
neaktivan
Ag008 kaže...

sva sreća, pa ima sve samo ne hrvatski http://download.openoffice.org/other.html

Evo da malo prekinem raspravu o pravičnim naknadama za one koji pišu besplatni softver i vratim se na komentar prvog komentara. Hrvatski je dostupan, ali u obliku tzv. language packa, koji se instalira nakon instalacije nekog od cjelovitih paketa (npr. en-UK).
Language pack se preuzima direktno s nekog od mirrora koji sadrži "extended" folder, a njihov popis nalazi se na stranici adresi http://distribution.openoffice.org/mirrors/#mirrors . Language packove imaju svi oni koji u stupcu "Directories" imaju (i) slovo "E".
Svi language packovi nalaze se u /extended/3.1.0rc2/. Nažalost, folder nije preimenovan, ali to je zapravo konačna verzija, jer je rc2 identičan konačnoj verziji.
Poruka je uređivana zadnji put pon 11.5.2009 14:38 (cjepidlaka).
16 godina

Prevedi ovo o cemu sam pisao na globalnu razinu.

Postoji razlika izmedu organizacija i pojedinaca, svatko od njih moze imati svoj interes.

Nadam se da shvacas da su programeri slobodnog softvera placeni za svoj posao.

Oni pojedinci koji doprinose dobrovoljno najcesce vracaju moralni dug ili to rade iz zadovoljstva.

18 godina
neaktivan

Pa plaćeni su, ali od nečega taj novac dolazi, a to je podrška koja se plaća, a podrška se mora prodati nekome, a nitko neće koristiti softver za koji treba podršku, a ima softver koji ne treba podršku jer zakon jamči da radi.

18 godina
naxeem kaže...

Pa plaćeni su, ali od nečega taj novac dolazi, a to je podrška koja se plaća, a podrška se mora prodati nekome, a nitko neće koristiti softver za koji treba podršku, a ima softver koji ne treba podršku jer zakon jamči da radi.

pa BSA kaže da ne može jamčiti za software da će 100% radit iako si platio punu cijenu.... link.  novac ne mora dolazit od podrške, ima tu i dosta donacija
ja sam se zaljubio ... http://crunchbanglinux.org/
18 godina
OpenOffice.org 3.1

Ajde nek netko lijepo objasni po cemu je to opensource bolji od closed source modela jer meni to nikako nije jasno.

Prvo da definiramo sto bi trebalo znaciti bolji. Nama svima je u interesu, kako programerima, tako i krajnjim korisnicima da dobiju sto kvalitetniji softver za sto manje novaca. Velikim firmama to znaci da za sto manje resursa (programer-sati) mogu napraviti sto bolje aplikacije. Netko u oba slucaja treba napisati te aplikacije, i mora dobiti neki novac sa njih.

Nekako mi je logicno, da firme koje imaju svoje vlastite programere mogu biti puno bolje organizirane i na kraju efikasnije/jeftinije od nekakvih vikend programera/padobranaca koji uletavaju kako im dodje.

Ako u oba slucaja imamo neku veliku firmu (npr. google) koja ima svoje vlastite programere koji rade open source aplikacije i neku drugu (npr. microsoft) koja radi closed source aplikacije, i u oba slucaja ti programeri dobivaju svoju placu za svoj rad, u cemu je onda uopce razlika?

Think locally, act globally...
Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
neaktivan
hrvooje kaže...
naxeem kaže...

pa BSA kaže da ne može jamčiti za software da će 100% radit iako si platio punu cijenu.... link.  novac ne mora dolazit od podrške, ima tu i dosta donacija
Ti ne možeš jamčiti za vlastiti link da će raditi, kako onda očekuješ da netko jamči za softver?! 
SupremeCommander kaže...

Ajde nek netko lijepo objasni po cemu je to opensource bolji od closed source modela jer meni to nikako nije jasno.

Prvo da definiramo sto bi trebalo znaciti bolji. Nama svima je u interesu, kako programerima, tako i krajnjim korisnicima da dobiju sto kvalitetniji softver za sto manje novaca. Velikim firmama to znaci da za sto manje resursa (programer-sati) mogu napraviti sto bolje aplikacije. Netko u oba slucaja treba napisati te aplikacije, i mora dobiti neki novac sa njih.

Nekako mi je logicno, da firme koje imaju svoje vlastite programere mogu biti puno bolje organizirane i na kraju efikasnije/jeftinije od nekakvih vikend programera/padobranaca koji uletavaju kako im dodje.

Ako u oba slucaja imamo neku veliku firmu (npr. google) koja ima svoje vlastite programere koji rade open source aplikacije i neku drugu (npr. microsoft) koja radi closed source aplikacije, i u oba slucaja ti programeri dobivaju svoju placu za svoj rad, u cemu je onda uopce razlika?

OS je bolji jer ga je lakše napraviti boljim, kod je otvoren i greške se puno brže nalaze. Pogledaj Linux i kernel koji je znatno bolje riješen od Windowsa; cijeli OS je u srži bolji (o onome na kernelu je druga priča).

18 godina
naxeem kaže...
hrvooje kaže...
naxeem kaže...

Ti ne možeš jamčiti za vlastiti link da će raditi, kako onda očekuješ da netko jamči za softver?! 

link ne vodi deleko, tu je na bugu. samo me zanima kada je nekog zakon zaštitio od lošeg proprietary softwarea?

ja sam se zaljubio ... http://crunchbanglinux.org/
18 godina
neaktivan

A, eno, link ne radi. Zamisli koliko je teško napisati software, ako ti nisi uspio link iz prve? :)

Mene. Čak nisam trebao ni zakon. Vratio sam software, dobio novac i ja zadovoljan.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice