Nekako mi se cini da Open Source odusevljava ljude skromnih intelektualnih dosega, ja njima da je glupo dati pravniku badava program da bi on na njemu mlatio novce, a oni meni da je Open Source svjetlo u tami, sunce na planini, nasa buducnost. :))))))))))))))
Primjera radi Alan Cox je tebi čovjek skromnih intelektualnih dosega? WTF.
Google, Yahoo, Red Hat, IBM, Oracle? Pa najveće firme svijeta su na open sourceu i potiču njegov razvoj.
Nekako mi se cini da Open Source odusevljava ljude skromnih intelektualnih dosega, ja njima da je glupo dati pravniku badava program da bi on na njemu mlatio novce, a oni meni da je Open Source svjetlo u tami, sunce na planini, nasa buducnost. :))))))))))))))
Primjera radi Alan Cox je tebi čovjek skromnih intelektualnih dosega? WTF.
Google, Yahoo, Red Hat, IBM, Oracle? Pa najveće firme svijeta su na open sourceu i potiču njegov razvoj.
Ma dajte ljudi.
Najveća glupost je da open source programeri ne rade za novac!
Većina open source programa nastaje u sklopu potreba određenih tvrtki ili akademskih istraživanja. Tako je npr. Sun microsystems za svoje potrebe trebao ili kupovati licence od MS-a ili uložiti i razvijati vlastiti sustav. U pravilu onda se nađe i više firmi kojima se to isplati i eto. Ljudi koji su zaposleni kod njih jednostavno programiraju OO. Dakle nema veze sa volontiranjem! Programeru je svejedno hoće li se program prodavati ili dijeliti. Programeri i u MS i Sun-u dobivaju više manje jednake plaće.
+ Postoje i drugi načini financiranja. Npr. država za razliku da kupuje licence MS-a uloži određene novce u OO.
+ npr. RTL i Nova su isto open source. Ništa se na plaća od pretplate, već sve ide od reklama.(Sigurno volite plaćati pretplatu HRT-u?)
+ Zašto npr. ne platiti firefoxu da ti budeš predodređena tražilica? (google).
+ ...
Zašto onda ne koristiti open source?
Ovdje izgleda neki ne razumiju koncept open sourcea, usput u svemu tome je toliko love da nitko ne puši i ne zavaravajte se da tu netko programira besplatno.
Koncept open sourcea je inače perfektan jer omogućuje brzi napredak i neovisnost znalcima. Zato se open source najviše i koristi kod istih, koji su dovoljno bogati i pametni da koriste open source, a stoka sitnog zuba nek uvozi softver.
http://www.bsd-hr.org/news.php?id=70 tako da možemo očekivati da će biti dostojan konkurent ms office
Zanimljiva mi je ova gore usporedba sa advokatom... :-)
Zapravo, i advokat na neki način radi sa "open source-om": svi zakoni kojima se on koristi mogu se slobodno skinuti sa interneta ili naći u knjigama, pa tko hoće može ih posve besplatno koristiti... Jedino što je ta advokatska ekipa svoj "source" napravila tako loše i bugovito da njihovu uslugu "debugiranja" moraš platiti 500 kn sat. ;-)
Zato bi se i programeri trebali malo organizirati i dati sav source nek je sve besplatno. Ali zakomplicirati sve totalno tako da onaj kome se da može to sam instalirati i koristiti, a kome se ne da nek plaća 500 kn sat programera da mu to napravi. Mislim, IBM i ostale kompanije su to već davno skužili, prava zarada nije u softveru samom po sebi nego u uslugama.
Ala ima trolova.. barem da R.J. izloži neki inteligenti zaključak.. ali ok, svaki budalaš svoju zanimaciju ima.
Sun je investirao u StarOffice kako bi razhebao M$ dominaciju i tako ga na neki način oslabio. MIslim da danas M$ sam sebe oslabljuje na mnogim poljima ali to je druga priča.
Najveći dio programiranja se vodi unutar kompanija tako da netko radi za badava nije točno. Većina ljudi ako je izvan kompanija koristi Open Source kao poligon za vježbanje vještina i kao portfolio za buduće zaposlenje a poneki projekt čak uspije tako da postane potpuno financijski neovisan da praktično postane opasna konkurencija. Linux je bio samo jedan projekt nadobudnog studenta a pogledajte do kuda je došao..
ja prije vidim problem u odvjetniku koji sat vremena naplati 500 kn,cijenu koju si je sam odredio,na nacin da naplacuje sate,a ne predmet,pa shto vishe oteze,to eto njemu bolje
dosta programera opensource zajednice u biti radi u nekoj velikoj kompaniji kojima je cilj podrshka tim programima,kao shto je OO
zajednica programera sudjeluje u izradi programa,i zajednica programera koristi izradjeni program
usput,mogu to koristiti i drugi
EDIT: zaboravio sam dodati kako je ta zajednica ujedno i izlog programera,a i dio njihovog CV-a zbog kojeg ce dobiti je**n posao
no,vidim da je netko iznad mene sve to lijepo rekao
pročitajte malo o povijesti opensource-a na wikipedii ili negdje drugdje pa će te vidjeti kako je nastao i zašto...
evo da se danas OO komercijalizira kako vi mislite kome će ići zarada ?
pa na tom projektu od samog početka je radilo nevjerojatno velik broj ljudi,
a da se naplačivao od početka, sigurno tako nebi bilo, sigurno da nije bio "Open", danas nebi ni bio ovo što je, a to je najbolja alternativa Microsoft Office-u
i da, priče da se na opensource ne se zarađuje su gluposti, ne zarađuje se direktno ali se zarađuje,
štoviše upravo zbog navedenog, opensource metoda je način da privučete korisnike i postanete popularni
što mislite da se na Firefox-u ne zarađuje, pa da firefox nije bio besplatan kad je došao nebi nikad prošao, uostalom pogledajte Operu, tada daleko najbolji browser potpuno je izgubio na popularnosti upravo zato jer se tada naplačivao
ili Blender 3D, on čak nije ni bio izvorno opensource, evo jedna priča o njemu:
Unatoč postignućima, investitori su smatrali da financijski rezultati kompanije ne odgovaraju njenim i mogućnostima tržišta i u 2001. je broj uposlenika smanjen. Postignuta je suradnja s novim investitorima i u travnju je objavljen prvi NaN-ov komercijalni proizvod, aplikacija Blender Publisher. Radilo se o proizvodu usmjerenom ka rastućem tržištu interaktivne internetske multimedije. Ipak, zbog loših rezultata prodaje investitori odlučuju zatvoriti tvrtku NaN i prekinuti daljnji razvoj Blendera.
U ožujku 2002. Ton Roosendaal odlučuje sam nastaviti posao i osniva neprofitnu Blender fundaciju. Blender je u ovom slučaju postao čisti open source projekt i Roosendaal je uspio sa svojim nekadašnjim investitorima dogovoriti nastavak projekta. U samo sedam tjedana oni su kampanjom Free Blender prikupili 100 tisuća eura s kojima je fundacija otkupila intelektualna prava nad izvornim Blenderovim kodom. Kampanja Free Blender nastavlja se do današnjeg dana.
što mislite da se na Firefox-u ne zarađuje, pa da firefox nije bio besplatan kad je došao nebi nikad prošao
što mislite da se na Firefox-u ne zarađuje, pa da firefox nije bio besplatan kad je došao nebi nikad prošao
Zarađuju na milostinji koja će im uskoro biti ukinuta zbog Chromea.
Zarađuje se na Firefoxu.
U Googlu postoje plaćeni rezultati pretraživanja koji se prikazuju pri vrhu, a onaj čiji je taj oglas platit će Googlu određeni iznos ako korisnik u rezultatima pretraživanjima klikne na taj oglas, odnosno link. Ukoliko je to pretraživanje došlo iz polja u gornjem desnom kutu u koje se može upisati ono što tražiš, a da ti izbaci rezultate u Googlu (na slici je prikazano na što mislim), onda Google jedan dio tog novca prebaci proizvođaču internetskog preglednik.
Na isti način zarađuju i proizvođači Opere i ostalih internetskih preglednika.
Za one koji ne shvacaju princip open source!
Korisenje programa je besplatno usluga nije!
MS je primjerice fokusiran na pravo koristenja, i vise truda ulaze na pravnu zastitu i formiranje licencnih ugovora nego na programiranje.
Open source ima buducnost zato jer se fokusira na pruzanje usluge, a ne na zastitu onoga sto se ne moze zastititi.
Ja koristim originalni softver i njega placam. Sa MS sam izrazito nezadovoljan jer me u startu tretira kao lopova i prisiljava me da stalno dokazujem da ja to nisam.
U buducim nadogradnjama u uredu radije placam 1000 kn za instalaciju i podesavanje nego za licencu MS-u.
MS-ovi OS-ovi vise nisu tako user friendly, tako da mi je ta dilema jos laksa (podesavanje mreze i aplikacija koje sam radio do sada) jednostavno ne zelim vise raditi.
U uredu se vec godinama koristi OO kao osnovni set programa.
Trenutno je bazna platforma MS (XP + w2k + w98), no zamjenom racunala barem polovica bit ce na Fedori.
Za mene prelazak na open source nije besplatan, i ne predstavlja besplatan softver.
Onome tko to ni nakon ovog posta ne shvaca kako se moze lijepo zivjeti od open source softvera, zbilja nema pomoci.
Onome tko to ni nakon ovog posta ne shvaca kako se moze lijepo zivjeti od open source softvera, zbilja nema pomoci.
sva sreća, pa ima sve samo ne hrvatski http://download.openoffice.org/other.html
Prevedi ovo o cemu sam pisao na globalnu razinu.
Postoji razlika izmedu organizacija i pojedinaca, svatko od njih moze imati svoj interes.
Nadam se da shvacas da su programeri slobodnog softvera placeni za svoj posao.
Oni pojedinci koji doprinose dobrovoljno najcesce vracaju moralni dug ili to rade iz zadovoljstva.
Pa plaćeni su, ali od nečega taj novac dolazi, a to je podrška koja se plaća, a podrška se mora prodati nekome, a nitko neće koristiti softver za koji treba podršku, a ima softver koji ne treba podršku jer zakon jamči da radi.
Pa plaćeni su, ali od nečega taj novac dolazi, a to je podrška koja se plaća, a podrška se mora prodati nekome, a nitko neće koristiti softver za koji treba podršku, a ima softver koji ne treba podršku jer zakon jamči da radi.
Ajde nek netko lijepo objasni po cemu je to opensource bolji od closed source modela jer meni to nikako nije jasno.
Prvo da definiramo sto bi trebalo znaciti bolji. Nama svima je u interesu, kako programerima, tako i krajnjim korisnicima da dobiju sto kvalitetniji softver za sto manje novaca. Velikim firmama to znaci da za sto manje resursa (programer-sati) mogu napraviti sto bolje aplikacije. Netko u oba slucaja treba napisati te aplikacije, i mora dobiti neki novac sa njih.
Nekako mi je logicno, da firme koje imaju svoje vlastite programere mogu biti puno bolje organizirane i na kraju efikasnije/jeftinije od nekakvih vikend programera/padobranaca koji uletavaju kako im dodje.
Ako u oba slucaja imamo neku veliku firmu (npr. google) koja ima svoje vlastite programere koji rade open source aplikacije i neku drugu (npr. microsoft) koja radi closed source aplikacije, i u oba slucaja ti programeri dobivaju svoju placu za svoj rad, u cemu je onda uopce razlika?
Ajde nek netko lijepo objasni po cemu je to opensource bolji od closed source modela jer meni to nikako nije jasno.
Prvo da definiramo sto bi trebalo znaciti bolji. Nama svima je u interesu, kako programerima, tako i krajnjim korisnicima da dobiju sto kvalitetniji softver za sto manje novaca. Velikim firmama to znaci da za sto manje resursa (programer-sati) mogu napraviti sto bolje aplikacije. Netko u oba slucaja treba napisati te aplikacije, i mora dobiti neki novac sa njih.
Nekako mi je logicno, da firme koje imaju svoje vlastite programere mogu biti puno bolje organizirane i na kraju efikasnije/jeftinije od nekakvih vikend programera/padobranaca koji uletavaju kako im dodje.
Ako u oba slucaja imamo neku veliku firmu (npr. google) koja ima svoje vlastite programere koji rade open source aplikacije i neku drugu (npr. microsoft) koja radi closed source aplikacije, i u oba slucaja ti programeri dobivaju svoju placu za svoj rad, u cemu je onda uopce razlika?
link ne vodi deleko, tu je na bugu. samo me zanima kada je nekog zakon zaštitio od lošeg proprietary softwarea?
A, eno, link ne radi. Zamisli koliko je teško napisati software, ako ti nisi uspio link iz prve? :)
Mene. Čak nisam trebao ni zakon. Vratio sam software, dobio novac i ja zadovoljan.