Samo ih je 16...

poruka: 64
|
čitano: 6.975
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Samo ih je 16...".
18 godina
neaktivan
Samo ih je 16...

Hehe sto volim ove rasprave. Evo kad smo kod umjetnosti, mislim da se umjetnost moze napraviti od bilo cega. Ali u sustini koliko ja znam umjetnost predstavlja stvaralastvo kojim se zeli izraziti nesto npr. nekakva emocija ili osjecaj. Tako da konkretno ovaj sat i ne bih bas svrstao u umjetnicko dijelo vec u tehnicku inovaciju, ali ajde recimo da ga svrstamo, on mi je bezveze kao i ona Picassova slika.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
RE: Samo ih je 16...

Ovo vaše prepucavanje ovdje je isto kao da se prepucavate oko ukusa... Jer ono sto jedan smatra umjetnoscu drugi nemora i obratno. Ja osobno svakog urara koji ce sam napraviti sat ismatram umjetnikom.

Isto kao sto i slika ima generickih i prodaju se za sicu, tako i satova ima istih. I isto kao sto ti satovi nisu ni blizu umjetnosti tako nisu ni genericke slike nisu ni blizu umjetnosti. Ali isto kao sto ima umjetnickih slika - opce prihvacen izraz, ja bi ih prije nazvao bljuvotinama, ali to je moje osobno stajaliste, i uz takvo misljenje meni je i dalje najnormalnije da masa ljudi to smatra umjetnoscu, oni jednostavno imaju oko, osjecaje i mehanizme u glavi koje to dira. E pa isto tako ja imam za satove. I ne samo ja, nego velika masa ljudi.

Tako da je rasprava o tome jeli nesto umjetnost ili ne potpuno besmislena i vodi u čisti spam.

Dok ja za nekog picasa, ni bilo koju drugu sliku, nikad nebi dao ni 100 kn ( osim kao poslovni potez, ako bi ga imao kome preprodat ), ali za ovaj sat bi da imam hrpe novcica ( piceces of eight ) dao i daleko vise od njihvih procjena od 80 ak tisucica EUR. naravno isto je tako normalno da bi netk onapravi oistu stvar za neku sliku, vazu, kip, markicu, bilo sta drugo sta doticni smatra umjetnoscu.

18 godina
neaktivan
Samo ih je 16...

Pa djelimicno se slazem sa tobom. Medjutim ovo da je to kao raspravljanje o ukusima je besmisleno. Tu ti vrijedi ona 100 ljudi 100 razlicitih ukusa (doduse moze se desiti da se neko nadje i sa istim ili slicnim). Dok je sa druge strane umjetnost koja ima svoju definiciju i daje nam na znanje sta to spada u umjetnost. Imas pravo sto se tice toga da svako umjetnoscu moze smatrati sta hoce, samo sto ce biti u zabludi. Jer to ti je kao da ja npr. smatram da je testera el. uredjaj (naravno postoji i el. testera, ali ja govorim o obicnoj testeri na rucni pogon). Dakle imas definicuji koja ti opisuje sta spada u el. uredjaje, e pa tako isto i umjetnost ima svoju definiciju. Sat mi je po mome ukusu ruzan (lici na nesto sto bih ocekivao da dobijem u vrecici od smokija ili pahuljica), i djeluje mi vise kao nesto sto je predvidjeno za nekog klinca, onako mastovit, neobican, pa da se ide hvaliti drugarima sa njim. Sad sto neke slike izgledaju kao bljuvotine, one mogu da spadaju u umjetnost, eto posto se Picasso vrtio na forumu, njegove slike koliko sam uspjeo da shvatim su izrazene ludilom koje je doslo kao posljedica problema sa zenama (al mislim da je on sam sebi bio najveci problem Smijeh). Uglavnom je bio umjetnik, jer se izrazavao preko svojih slika (svoje emocije, osjecanja, misljenje, stav,...), ma da mi se njegove slike isto nikada nisu svidjale.

Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
protjeran
Veliki Brat kaže...

Umjetnost nije kada netko uloži puno truda u nešto, kao niti kada netko nešto savršeno obavlja. Umjetnost ima malo drugačiju ulogu i, iako postoji HR wiki koji piše o ovome, nekako mi se čini da EN wiki to puno bolje opisuje:

"Art is the process or product of deliberately arranging elements in a way to affect the senses or emotions."

Svaka čast ljudima na dizajnu i izvedbi sata, možemo ih čak i kolokvijalno nazvati 'umjetnicima u svom poslu', ali oni i dalje nisu i neće biti umjetnici...

zashto?

zashto ce rembrandt biti umjetnik jer je po narudzbi oslikao kapetaniju?

zashto ovaj sat ne moze izazvat emocije?

pa umjetnost nije postojala do druge polovice 19 stoljeca kada su opijeni i nadroksani majstori,zanatlije odjednom sebe poceli gledati uzvishenima pogreshno tumaceci ponovo oktrivenu antiku

do tada su svi oni bili zanatlije,ko i svaki drugi

slikat,urar,pekar,lekar,apoketar

stolar,molar

u biti,da se nadovezem,umjetnost je tada nastala kada su poceli slikat ono shto oni zele,a ne po narduzbama,za razliku od starih majstora,pa su gladovali i sebe smatrali umjetnicima

zelim,hocu,mogu al neam koga
Poruka je uređivana zadnji put pet 19.3.2010 10:41 (lepi).
18 godina
protjeran
Iron Man kaže...

Pa djelimicno se slazem sa tobom. Medjutim ovo da je to kao raspravljanje o ukusima je besmisleno. Tu ti vrijedi ona 100 ljudi 100 razlicitih ukusa (doduse moze se desiti da se neko nadje i sa istim ili slicnim). Dok je sa druge strane umjetnost koja ima svoju definiciju i daje nam na znanje sta to spada u umjetnost. Imas pravo sto se tice toga da svako umjetnoscu moze smatrati sta hoce, samo sto ce biti u zabludi. Jer to ti je kao da ja npr. smatram da je testera el. uredjaj (naravno postoji i el. testera, ali ja govorim o obicnoj testeri na rucni pogon). Dakle imas definicuji koja ti opisuje sta spada u el. uredjaje, e pa tako isto i umjetnost ima svoju definiciju. Sat mi je po mome ukusu ruzan (lici na nesto sto bih ocekivao da dobijem u vrecici od smokija ili pahuljica), i djeluje mi vise kao nesto sto je predvidjeno za nekog klinca, onako mastovit, neobican, pa da se ide hvaliti drugarima sa njim. Sad sto neke slike izgledaju kao bljuvotine, one mogu da spadaju u umjetnost, eto posto se Picasso vrtio na forumu, njegove slike koliko sam uspjeo da shvatim su izrazene ludilom koje je doslo kao posljedica problema sa zenama (al mislim da je on sam sebi bio najveci problem Smijeh). Uglavnom je bio umjetnik, jer se izrazavao preko svojih slika (svoje emocije, osjecanja, misljenje, stav,...), ma da mi se njegove slike isto nikada nisu svidjale.

ima stara kineska koja to dobro opisuje

sto ljudi,sto cudi

sto zena,dvjesto sisa :))))))

18 godina
lepi kaže...

Radije se zapitaj što to ljudi vide u Rembrandtovim slikama da su ga proglasili umjetnikom. I onda to usporedi s ovim satom...

lepi kaže...
pa umjetnost nije postojala do druge polovice 19 stoljeca

Kako nije postojala? Jao majko, pa što sam ja to onda učio na fakultetu?

lepi kaže...

stolar,molar

Nije svaki slikar umjetnik, samo zato jer drži kist i malja nešto po nečemu.

Gledam te!
18 godina
protjeran
Veliki Brat kaže...
lepi kaže...

Radije se zapitaj što to ljudi vide u Rembrandtovim slikama da su ga proglasili umjetnikom. I onda to usporedi s ovim satom...

lepi kaže...
pa umjetnost nije postojala do druge polovice 19 stoljeca

Kako nije postojala? Jao majko, pa što sam ja to onda učio na fakultetu?

lepi kaže...

stolar,molar

Nije svaki slikar umjetnik, samo zato jer drži kist i malja nešto po nečemu.

njegovi suvremenici ga nisu nazivali umjetnikom (rembrandta)

tek izvrsnim ili jako dobrim majstorom

ono shto si ti ucio o umjetnosti,ucio si u 20 st,a i u 21

jao,majko ;)

18 godina
lepi kaže...

Bravo majstore - znači niti gravitacija nije postojala dok ju Isaac Newton nije izmislio? Idi pa se leči...

Gledam te!
18 godina
protjeran
Veliki Brat kaže...
lepi kaže...

Bravo majstore - znači niti gravitacija nije postojala dok ju Isaac Newton nije izmislio? Idi pa se leči...

pa nije postojala,ako cemo pravo :)))))))))

da si pitao bilo koga shto je to gravitacija,ne bi ti znao rec

cijelo covjecanstvo nije imalo pojma o tome :)

a i ono shto je Isaac skuzio,da li je bilo kompletno iako je on mislio da je sve skuzio?

da li danas znamo sve vezano uz to kompletno?

nije li ju einstein proshirio?

je li gravitacija samo specijalan slucaj neke druge vishe sile?

no,da se vratim na umjetnost,oni su bili placenici,majstori,kao bilo koji drugi koji su radili bilo koji drugi posao za novac

neko je bio dobar slikar,neko losh

za loshe vecinom danas ne znamo,za dobre ili odlicne danas itekako znamo

imao si dobre graditelje,a i one loshe

imao si dobre obrtnike u bilo cemu,a i one loshe

i svi su oni radili za novac i narudzbe

naravno,tada nisi bash mogao naslikati brdo istih slika,pa ih prodavati

zato su se koncentrirali na portrete

odlicno ekonomski

fokusirano na one koji imaju lovu,a mogu zadovoljit trzishte

neshto drugacije je danas

primjer ti je warhol i njegov rad

slucajno ili naravno,sa pojavom apsinta i ostale droge,uz vece konzumiranje alkohola usput,pojavila se umjetnost u glavama nadroxanih obrtnika koji su slikali,pisali...

vishe nisu slikali samo portrete

odjednom su slikali slike koje nitko nije narucio

bili su spremni experimentirati do krajnjih granica (a ne postepeno kao do tada)

kasnije je to otishlo i do apsurda,u 20 stoljecu

bili su spremni gladovati ali baviti se,kako su oni to nazivali,umjetnoshcu

a sa njima su se pojavili i oni koji skupa sa njima idu u korak,josh jedno 100x gori

pojavili su se kriticari

pa su ti i takvi nadroxani slikari,il prirodno umobolni,sa tim i takvim kriticarima cinili tu i takvu umjetnicku scenu koju su sami i kreirali

i do dana danashnjih ju odrzavaju u nekoj bolesnoj simbiozi

a uvijek cesh sa bilo cim naci n broj ljudi koji ce to ili toga voljet i n+m broj onih koji ce to ili toga mrzit,i ostale koje ce bolit ona stvar

Poruka je uređivana zadnji put sub 20.3.2010 22:35 (lepi).
16 godina

Ti nisi normalan...

Ako su tebi svi pisci, slikari itd. nadrogirani i umobolni onda ti...

..nisi normalan..

Ako double postam znači da pišem s moba...// Ako ne kužiš na kog se post odnosi stisni nadporuka!
18 godina
lepi kaže...
Veliki Brat kaže...
lepi kaže...

Kompletan post nema nikakvog smisla komentirati, a na citirano mogu reći samo: Džizus!

Gledam te!
Poruka je uređivana zadnji put sub 20.3.2010 22:53 (Veliki Brat).
18 godina
protjeran
DamageHigh kaže...

Ti nisi normalan...

..nisi normalan..

ti skroz na skroz krivo citash ono shto ja tu pishem

aj procitaj josh jednom,al polako i pazljivo

18 godina
protjeran
Veliki Brat kaže...
lepi kaže...
Veliki Brat kaže...
lepi kaže...

Kompletan post nema nikakvog smisla komentirati, a na citirano mogu reći samo: Džizus!

osim zazivanja nekog ko ti se sigurno nece odazvati,barem ne sada,shto si tocno htio rec?

da su ljudi prije njutna poznavali gravitaciju?

ili da su slikari prije apsinta slikali ono shto zele i kada zele?

inace,kad nesh komentirash,bilo bi lijepo nesh konkretno argumentirano rec

ja sam naslagao argumente,a ti argumentirano se osvrni na njih

ili shuti

ovako neshto ti fakat ne treba ;)

Poruka je uređivana zadnji put sub 20.3.2010 23:06 (lepi).
18 godina
lepi kaže...
Veliki Brat kaže...
lepi kaže...
Veliki Brat kaže...
lepi kaže...

osim zazivanja nekog ko ti se sigurno nece odazvati,barem ne sada,shto si tocno htio rec?

ili shuti

Sry, ali ovo tvoje ne da nisu argumenti, nego su totalne gluposti. Ipak, odgovoriti ću ti jer nemam pametnijeg posla trenutno...

Kao prvo - nije bitno što su ljudi poznavali prije nego su se sjetili imena za tu pojavu, već kako što zovemo danas i ovdje.

Kao drugo - da, slikari su i prije apsinta (i ostalih tvojih gluposti) slikali ono što su htjeli, jednako kao što su i radili za plaću.

Kao treće - ne očekujem da mi se itko odazove, jer iskreno - osobu imena Džizus ne poznajem, niti mislim da ju itko poznaje. Ti ju znaš?

Gledam te!
18 godina
protjeran
Veliki Brat kaže...
lepi kaže...
Veliki Brat kaže...

ili shuti

Sry, ali ovo tvoje ne da nisu argumenti, nego su totalne gluposti. Ipak, odgovoriti ću ti jer nemam pametnijeg posla trenutno...

Kao prvo - nije bitno što su ljudi poznavali prije nego su se sjetili imena za tu pojavu, već kako što zovemo danas i ovdje.

Kao drugo - da, slikari su i prije apsinta (i ostalih tvojih gluposti) slikali ono što su htjeli, jednako kao što su i radili za plaću.

Kao treće - ne očekujem da mi se itko odazove, jer iskreno - osobu imena Džizus ne poznajem, niti mislim da ju itko poznaje. Ti ju znaš?

mi mozemo i krivo zvati stvari,zar ne?

zelish reci da smo u svemu u pravu shto danas govorimo,jel?

al,pustimo sad to

cak niti to nije bitno

kao drugo,navedi barem nekoliko takvih slika

i kao trece,ti si ga zazivao,ne ja ;P

18 godina
lepi kaže...

Opet ti je post bez veze i smisla... Na citirani dio dobijaš komentar jer skladno opisuje tvoje brljanje - ti pretpostavljaš da ja očekujem da se netko odazove, ne ja :P

Gledam te!
18 godina
protjeran
Veliki Brat kaže...
lepi kaže...

Opet ti je post bez veze i smisla... Na citirani dio dobijaš komentar jer skladno opisuje tvoje brljanje - ti pretpostavljaš da ja očekujem da se netko odazove, ne ja :P

eto,i nakon nekoliko postova ti nishta konkretno nisi rekao,jedan je*eni argument (stavovi nisu argumenti)

a ja sam se potrudio rec i obrazlozit svoje mishljenje o toj tematici

nish,laku noc :)

PS: ti si mu se obracao,dakle si ga zazivao

cak ti niti to nije jasno :))))))

16 godina
lepi kaže...
DamageHigh kaže...

Ti nisi normalan...

..nisi normalan..

lepi kaže...

pa su ti i takvi nadroxani slikari,il prirodno umobolni,sa tim i takvim kriticarima cinili tu i takvu umjetnicku scenu koju su sami i kreirali

Iz ovoga sam ja to tako shvatio..

Tako si barem napisao..

Ako double postam znači da pišem s moba...// Ako ne kužiš na kog se post odnosi stisni nadporuka!
17 godina
Samo ih je 16...

haha :)

lepi vas opet sve laganini prca...nice nice...zanimljivo vas citati...samo naprijed ;)

sat je sranje i ne bi dao 1kn za njega,ali to je samo moje misljenje..lepi ne trebas to komentirati ;)

ko voli nek izvoli

Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
lepi kaže...
... gomilu gluposti.

Jedino što si uredno argumentirao je da nemaš pojma o čemu pričaš; zna se vrlo dobro danas što je umjetnost, a tvoje kvazi-kvalifikacije i izmišljene teorije si slobodan upražnjavati doma gdje su ljudi izgleda u stanju to istrpjeti (inače ne bi bio ovako slobodan u bijelom svijetu).

Ovdje se radi o industrijskom dizajnu, što NIJE umjetnost. Ne očekujem da ćeš shvatiti, ali svejedno sam to morao napisati.

Gledam te!
17 godina
Samo ih je 16...

E ljudi a i sat je lijepCoolSmijeh

http://www.e-castig.com/index.php?r=Fikv
Poruka je uređivana zadnji put ned 21.3.2010 12:26 (rooswelt1991).
Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
protjeran
DamageHigh kaže...
lepi kaže...
DamageHigh kaže...

Ti nisi normalan...

..nisi normalan..

lepi kaže...

Iz ovoga sam ja to tako shvatio..

Tako si barem napisao..

ja sam napisao to shto sam napisao,i obrazlozio sam to shto sam napisao

ti u biti nisi napisao nishta,i obrazlozio si sukladno tome - nishta

dakle,o cem mi onda sad tu pricamo?

il reci neshto il mojne reci nishta tako da bar ne napishesh koje slovo

bar cesh ushtedjeti na energiji i trudu uz potpuno isti ucinak :)

18 godina
protjeran
smajlee kaže...

haha :)

lepi vas opet sve laganini prca...nice nice...zanimljivo vas citati...samo naprijed ;)

sat je sranje i ne bi dao 1kn za njega,ali to je samo moje misljenje..lepi ne trebas to komentirati ;)

ko voli nek izvoli

nikad ja nish ne trebam,ja sve na svoju volju :P

sat je u osnovi fora,ko recimo van goghova soba :)

jedino mi se cini preglomazan za moj ukus ;)

18 godina
protjeran
Veliki Brat kaže...
lepi kaže...
... gomilu gluposti.

Jedino što si uredno argumentirao je da nemaš pojma o čemu pričaš; zna se vrlo dobro danas što je umjetnost, a tvoje kvazi-kvalifikacije i izmišljene teorije si slobodan upražnjavati doma gdje su ljudi izgleda u stanju to istrpjeti (inače ne bi bio ovako slobodan u bijelom svijetu).

Ovdje se radi o industrijskom dizajnu, što NIJE umjetnost. Ne očekujem da ćeš shvatiti, ali svejedno sam to morao napisati.

ja pricam o necemu shto imam pojma,za razliku od tebe

umjetnost kao pojam,i ono shto ona znaci,nije postojala do 19 stoljeca,i to je notorna cinjenica

nisu postojale galerije koje su izlagale slike koje su neki ljudi kupovali

postojali su slikari majstori,bolji ili loshiji,koje su bogatiji placali

shto bogatiji,to si mogao imati boljeg majstora

ili mislish da je bilo drugacije?

ako mislish,daj mi molim te obrazlozi i argumentiraj

ja sam ti argumentirao sa rebrandtovom kapetanijom,a komotno sam mogao zmirecki izabrati recimo bilo koju sliku napravljenu prije izmishljanja umjetnosti

sve su bile narucene i placale su se

evo ti na primjer sa tom kapetanijom

mjesto na slici se placalo

najmasnije je platio,naravno i onaj ko je imao najvishe i ko je bio najvishe zainteresiran,sam kapetan,glavom i bradom

ostali su platili puno manju svotu al su platili kako bi im makar silueta bila na slici

da je bio josh sposobniji,mogao je dodatno naplacivati one koji se vide od onih koji se ne vide,i da najniza cijena ostane kakva jest

uglavnom,pricash nauceno i nashtrebano i zato u biti i nisi sposoban argumentirati ishta osim pisati svoje stavove koje su ti nametnuli drugi

sama definicija umjetnosti ne postoji,znam jer sam ucio za upis na jedan fax iz debelih knjizurina koje su i same to priznale

ponavljam,do 19 stoljeca nije postojala umjetnost

to su bili majstori,obrtnici koji su radili za novce

neki puno loshije,pa danas ne znamo za njih,neki eto odlicno,pa danas i pricamo o njima i divimo im se

zashto recimo cipele nisu kao slike,jest shto cipele imaju potpuno drugaciju svrhu a i sama im je forma daleko ogranicenija od forme bijelog platna spremnog da primi boje bez ikakvog ogranicenja (ili skoro nikakvog)

cudna je pojava umjetnosti,galerije i kriticara

zacaranog kruga koji na ovaj ili onaj nacin,zbog ovog ili onog razloga u datom trenutku odredjuju shto jest,a shto nije umjetnost

mislim da bi van gogh vishe znao shto pricam nego neki tu,recimo

uglavnom,ako cu ja vishe jednu tu sa ikim,bez dobre argumentirane rasprave,e necu...

Poruka je uređivana zadnji put ned 21.3.2010 13:37 (lepi).
18 godina
lepi kaže...
umjetnost kao pojam,i ono shto ona znaci,nije postojala do 19 stoljeca,i to je notorna cinjenica

Sve ovo uopće (i ostalo o čemu pišeš) nije bitno DANAS (a pogotovo za ovu temu). Kao što nije bitno niti jesu li ljudi prije Newtona imali ime za silu gravitacije ili nisu - umjetnost je postojala jednako kao i gravitacija i nikakvo tvoje lamentiranje o smislu besmisla to neće promijeniti...

Istina, egzaktna definicija umjetnosti ne postoji, ali niti općenito za jako puno stvari ne postoji konsenzus, pa to ne znači da te stvari ne postoje ili da ih treba marginalizirati - radi se o detaljima. Također je istina da umjetnost nije uvijek bio uhodani biznis, a danas je, kao i da se danas pod umjetnost prodaje svašta, iako to možda i nije (što opet ima puno veze s biznisom kao takvim, a jako malo veze s umjetnošću) - i što s tim?

Spomenuo si Rembrandta, pa što? Svaki umjetnik i dan-danas mora od nečega živjeti i mora biti plaćen za svoj rad. A što kažeš onda na Diega Riveru i njegov rad u Rockefeller centru? Čovjek nije završio posao za koji je trebao biti dobro plaćen, jer je želio prenijeti poruku. Je li on umjetnik ili loš zanatlija? Ili na Toma Gotovca, koji se 80-tih skidao gol, što danas radi svaka druga šuša koja želi doći na naslovnice? Koje su razlike? Zašto su jedni umjetnici, a drugi beskrupulozni lovci za pažnjom? Jedna od bitnih komponenti umjetnosti (ajde, sada uz ogradu - kako ju ja osobno shvaćam) je da ima izraženu društvenu komponentu. Priznajem, to nisam ranije eksplicitno naveo, ali tvoji postovi ionako nisu išli u tom smjeru, već mučiš temu totalnim oftopičarenjem, pa se ne osjećam pretjerano dužan.

I opet se vaćamo na početak - ovaj sat nije proizvod umjetnosti, već industrijskog dizajna. Nema tu teže filozofije - sat ne ispituje smisao života, on pokazuje vrijeme, lijepo izgleda (više/manje, to je osobna stvar), ali tu priča počinje i završava. Umjetničko djelo (knjigu, sliku, film, zgradu, pjesmu, itd.) svaki čovjek doživljava na svoj vlastiti način, to djelo ima poruku (najčešće bezvremensku) koju generacije ljudi ponovo i nanovo interpretiraju. Ovaj sat takvih vrijednosti jednostavno nema.

Gledam te!
Poruka je uređivana zadnji put ned 21.3.2010 15:24 (Veliki Brat).
16 godina
neaktivan
Samo ih je 16...

ovo je otišlo u off topic i svađu

triba lock

Society leans ever heavily on computers, if you have the power to take out computers you can take out society.

2 0 hvala 0
18 godina
protjeran
Veliki Brat kaže...
lepi kaže...

Sve ovo uopće (i ostalo o čemu pišeš) nije bitno DANAS (a pogotovo za ovu temu). Kao što nije bitno niti jesu li ljudi prije Newtona imali ime za silu gravitacije ili nisu - umjetnost je postojala jednako kao i gravitacija i nikakvo tvoje lamentiranje o smislu besmisla to neće promijeniti...

Istina, egzaktna definicija umjetnosti ne postoji, ali niti općenito za jako puno stvari ne postoji konsenzus, pa to ne znači da te stvari ne postoje ili da ih treba marginalizirati - radi se o detaljima. Također je istina da umjetnost nije uvijek bio uhodani biznis, a danas je, kao i da se danas pod umjetnost prodaje svašta, iako to možda i nije (što opet ima puno veze s biznisom kao takvim, a jako malo veze s umjetnošću) - i što s tim?

Spomenuo si Rembrandta, pa što? Svaki umjetnik i dan-danas mora od nečega živjeti i mora biti plaćen za svoj rad. A što kažeš onda na Diega Riveru i njegov rad u Rockefeller centru? Čovjek nije završio posao za koji je trebao biti dobro plaćen, jer je želio prenijeti poruku. Je li on umjetnik ili loš zanatlija? Ili na Toma Gotovca, koji se 80-tih skidao gol, što danas radi svaka druga šuša koja želi doći na naslovnice? Koje su razlike? Zašto su jedni umjetnici, a drugi beskrupulozni lovci za pažnjom? Jedna od bitnih komponenti umjetnosti (ajde, sada uz ogradu - kako ju ja osobno shvaćam) je da ima izraženu društvenu komponentu. Priznajem, to nisam ranije eksplicitno naveo, ali tvoji postovi ionako nisu išli u tom smjeru, već mučiš temu totalnim oftopičarenjem, pa se ne osjećam pretjerano dužan.

I opet se vaćamo na početak - ovaj sat nije proizvod umjetnosti, već industrijskog dizajna. Nema tu teže filozofije - sat ne ispituje smisao života, on pokazuje vrijeme, lijepo izgleda (više/manje, to je osobna stvar), ali tu priča počinje i završava. Umjetničko djelo (knjigu, sliku, film, zgradu, pjesmu, itd.) svaki čovjek doživljava na svoj vlastiti način, to djelo ima poruku (najčešće bezvremensku) koju generacije ljudi ponovo i nanovo interpretiraju. Ovaj sat takvih vrijednosti jednostavno nema.

osim tvoje potvrde da se umjetnost ne moze definirati,gravitacija se moze definirati bash zato shto postoji

i mogla se vidjeti jer postoji,iako nisu znali o cemu se radi i bili su potpuno ili manje vishe slijepi

umjetnost kako god da ju definirash imash ogromne rupetine,koje propushtaju sve i svashta,u i van

ono shto je cinjenica,a koju ti uporno ne mosh razumjet,jest da su slikari bili najobicniji majstori,poput vrtlara (koji su vjerojatno bili i cjenjeniji na dvorovima) ili bilo kojih drugih majstora

josh jednom cu ti reci,i vishe fakat necu na tvoje nizanje nicega (tek kad postanesh konkretniji,a ne "drushtvenu komponentu" ma shto to znacilo i ma kako to isto rastezljivo bilo)

slikari su kao majstori sluzili u pocetku dvorovima radi velicanja istih i uslikavanja (nije bilo fotoaparata)

kako bi im slika visjela na zidu i ostala pokoljenjima

poslije se pojavilo malo vishe majstora slikarije,pa su ih si vec mogli priushtiti i bogati gradjani

ali cijelo to vrijeme oni nisu bili umjetnici,vec majstori od kista

poput mnogih drugih,svako zanimanje je svoje vuklo

za mnoge majstore slikanja nisi cuo jer nisu bili toliko kvalitetni da bi prezivjeli vrijeme

i josh jednom cu ti cinjenicno objasnit

umjetnost se pojavila sa pojavom apsinta i ostalih opijata,a ti sad smatraj to slucaj

ujedno,pojavila se u isto vrijeme kad i kriticari i galerije,preprodavaci slika

prije toga umjetnost nije postojala niti se na nju ikad tako gledala kao danas (dok se na gravitaciju isto gledalo dok je jabuka jednako padala)

ajde,strucnjace za umjetnost,reci koju je to drushtvenu komponentu rebrandt (kad sam vec poceo sa njim,al isto je i sa ostalima) htio prikazat na tzv nocnoj iako se radi o dnevnoj strazi?

josh bolje,pogledaj strucna promishljanja nad slikom dok se je nazivala nocnom strazom,pa cesh vidjeti toliko objashnjenja da je slikar neshto bash "nocnom" strazom htio reci

pa ih pogledaj u kontextu da to u biti nit nije nocna straza

to je bio NARUCEN grupni portret gdje je slikar imao i cjenik

istaknuta osoba - tolko guldena

ostali - tolko guldena

ono shto se zajebo,jer nije bio bash vrstan ekonomist,jest da je i pod ostali mogao dodatno prodavati da li ce im na lice padat svjetlost ili sjena

jebga

a ti meni sad objasni shto je tu umjetnost,koja je tu drushtvena komponenta

tu se samo radi o vjeshtini i majstorstvu doticnog u mazanju platna

i nishta vishe,i nishta manje

i tako su to ljudi godinama gledali

do pojave droxanih slikara,nesposobnih slikara tzv kriticara slikarstva i pohlepnih lopovskih vlasnika galerija odnosno preprodavaca

vidjet cesh isto tako da vrtlare niko danas tako ne cijeni,ne smatraju ih umjetnicima,iako su ih u ondashnja vremena vishe cijenili od slikara

al eto,svako vrijeme svoje nosi

18 godina
lepi kaže...
osim tvoje potvrde da se umjetnost ne moze definirati...

Gdje sam ja to 'potvrdio'? Molim te da mi ne guraš u usta riječi koje nikada nisam rekao (niti napisao).

Pod 'društvenom komponentom' smatram bilo što od društvenog značaja; bilo što, što društvo tjera naprijed i mijenja način na koji ljudi gledaju svijet oko sebe. Inače, niti sam igdje rekao da sam stručnjak za umjetnost, niti to jesam, pa te molim da ovakve kvalifikacije također zadržiš za sebe i prestaneš ih drugima gurati u usta. U tom smislu možeš pisati o sebi ili osobama koje intimno poznaješ, o meni ne.

Što se ostaloga tiče...

Zastrašujuće je s kojom lakoćom pojam umjetnosti vežeš najprije uz slikarstvo, a zatim i uz apsint, te kako lako odbacuješ čitavu jednu granu znanosti. Iskreno, ne razumijem to, ali obzirom na to koliko si siguran u sebe, pretpostavljam da si u najmanju ruku magistar znanosti iz područja povijesti umjetnosti (paradoksalno, ali što ćeš) - u suprotnom s tim stavom možeš biti samo frik željan pažnje (nikako umjetnik ili znanstvenik).

Također mi nije jasno što si se uhvatio Rembrandta i Noćne straže? Pretpostavljam samo zato jer je djelo naručeno, što te vajda fasciniralo toliko da si shvatio da je čitav ovaj svijet jedna velika prevara. Ali kad si već krenuo po njemu, situacija je ista kao i s Diegom Riverom - od čovjeka je naručen zadatak kojeg je on obavio kako je mislio da treba biti obavljen, a naručitelji neka se j..u. Opet postavljam pitanje - i što sad? Čak i ako to, njegovo najslavnije djelo nije neka ne-znam-kakva umjetnost, što to mijenja na stvari? U isto vrijeme potpuno zaboravljaš čitav njegov opus, kao što velika većina ljudi sa sprdnjom gleda na Picassa, jer su takve crteže crtali kao djeca, potpuno zaboravljajući kako je Picasso imao izvrsne, izuzetno realistične crteže u toku svog razvoja i nikada ih ne bi povezali s njim (kada bi ih vidjeli). Rembrandt je svojim djelima pričao o čovjeku, dok je ostatak njegovih suvremenika pričao o Bogu (i time išao niz dlaku premoćnoj Crkvi). Meni je već samo to dovoljno da ga se proglasi umjetnikom (ta 'društvena komponenta' za koju si me tražio da ti ju objasnim)...

Vidim da tupiš ponovo i ponovo o tome kako je Noćna straža naručen portret - primljeno na znanje. A sad te molim da prestaneš spemati temu sa totalnim off-topicom. Ako ti je želja, otvori novu temu u prikladnom podforumu, jer me sa svojim prozivanjem i iznošenjem paušalnih procjena o tome što umjetnost jest, a što nije bezveze forsiraš da i ja idem u off-topic i mučiš sve posjetitelje ove teme.

Gledam te!
18 godina
protjeran
Veliki Brat kaže...
lepi kaže...
osim tvoje potvrde da se umjetnost ne moze definirati...

Gdje sam ja to 'potvrdio'? Molim te da mi ne guraš u usta riječi koje nikada nisam rekao (niti napisao).

Pod 'društvenom komponentom' smatram bilo što od društvenog značaja; bilo što, što društvo tjera naprijed i mijenja način na koji ljudi gledaju svijet oko sebe. Inače, niti sam igdje rekao da sam stručnjak za umjetnost, niti to jesam, pa te molim da ovakve kvalifikacije također zadržiš za sebe i prestaneš ih drugima gurati u usta. U tom smislu možeš pisati o sebi ili osobama koje intimno poznaješ, o meni ne.

Što se ostaloga tiče...

Zastrašujuće je s kojom lakoćom pojam umjetnosti vežeš najprije uz slikarstvo, a zatim i uz apsint, te kako lako odbacuješ čitavu jednu granu znanosti. Iskreno, ne razumijem to, ali obzirom na to koliko si siguran u sebe, pretpostavljam da si u najmanju ruku magistar znanosti iz područja povijesti umjetnosti (paradoksalno, ali što ćeš) - u suprotnom s tim stavom možeš biti samo frik željan pažnje (nikako umjetnik ili znanstvenik).

Također mi nije jasno što si se uhvatio Rembrandta i Noćne straže? Pretpostavljam samo zato jer je djelo naručeno, što te vajda fasciniralo toliko da si shvatio da je čitav ovaj svijet jedna velika prevara. Ali kad si već krenuo po njemu, situacija je ista kao i s Diegom Riverom - od čovjeka je naručen zadatak kojeg je on obavio kako je mislio da treba biti obavljen, a naručitelji neka se j..u. Opet postavljam pitanje - i što sad? Čak i ako to, njegovo najslavnije djelo nije neka ne-znam-kakva umjetnost, što to mijenja na stvari? U isto vrijeme potpuno zaboravljaš čitav njegov opus, kao što velika većina ljudi sa sprdnjom gleda na Picassa, jer su takve crteže crtali kao djeca, potpuno zaboravljajući kako je Picasso imao izvrsne, izuzetno realistične crteže u toku svog razvoja i nikada ih ne bi povezali s njim (kada bi ih vidjeli). Rembrandt je svojim djelima pričao o čovjeku, dok je ostatak njegovih suvremenika pričao o Bogu (i time išao niz dlaku premoćnoj Crkvi). Meni je već samo to dovoljno da ga se proglasi umjetnikom (ta 'društvena komponenta' za koju si me tražio da ti ju objasnim)...

Vidim da tupiš ponovo i ponovo o tome kako je Noćna straža naručen portret - primljeno na znanje. A sad te molim da prestaneš spemati temu sa totalnim off-topicom. Ako ti je želja, otvori novu temu u prikladnom podforumu, jer me sa svojim prozivanjem i iznošenjem paušalnih procjena o tome što umjetnost jest, a što nije bezveze forsiraš da i ja idem u off-topic i mučiš sve posjetitelje ove teme.

"Istina, egzaktna definicija umjetnosti ne postoji..."

nema egzaktne definicije,nema egzaktnog postojanja

"Pod 'društvenom komponentom' smatram bilo što od društvenog značaja; bilo što, što društvo tjera naprijed i mijenja način na koji ljudi gledaju svijet oko sebe..."

drushtveno znacajno moze biti toliko toga tak da je to bespredmetan rastezljiv pojam i sluzi ravno nicemu,odnosno u tvom slucaju svacemu

to tvoje zastrashujuce se jednako odnosi na sve,a ne samo na slikare,ko shto sam spominjao,al eto tu sam ishao kroz primjer (no sam spominjao i ostale majstore,probaj pazljivo citat nekog kad ga vec tako napadash)

nadalje,kako mogu biti magistar umjetnosti kada ja postojanje umjetnosti ne priznajem?

i zashto bi onda uopce trebao biti magistar umjetnosti,u najmanju ruku,kada ona u svojoj biti ne postoji?

postoje majstori,ovoga ili onoga,u ovakvom ili onakvom obliku,koji ce potaci ovoga ili onoga na ovo ili ono,i to je na tvoju zalost sve

to shto propali wannabe majstori postanu kriticari i odredjuju shto je umjetnost u dosluhu sa preprodavacima meni vrijedi apsolutno nishta, za razliku o tebi,koji upijash njihove nebuloze

rebrandt je bio samo primjer

ono shto je cinjenica,da su ti majstori samo radili svoj posao,ono shto rade najbolje,radili su za narudzbe (svi,ne samo rebrandt,i ne samo gotovo sva djela) jer nisu imali tehniku raditi na veliko,i tako su ih svi smatrali,tako su ih svi vidjeli,ne ko neke tamo umjetnike

tek pod utjecajem raznih droga u 19 stoljecu pojavili su se ljudi koji su htjeli mijenjati svijet,ciniti neshto veliko za covjecanstvo,da ce oni upravo napraviti neshto novo,neshto revolucionarno,sa svojim mazarijama,sa svojim djelima (kao da djela to mogu)

i drugi nadroxani dokoni aristokrati koji su htjeli biti mecene,poput mecena iz tek otkrivene antike

a tu su se onda ugurali i burzuji koji su htjeli postat aristokrati,pa su glumili aristokrate i sve shto oni rade (dakle,glumili su mecene)

pa 19 stoljece je bilo stoljece revolucija,obozavali su sve tada tako zvat (ko shto su skoro sve engleske bendove 70-ih zvali punkerima)

a ovo tvoje zadnje,mislim,meni je fantasticno kako ti sebe vidish ko nekog glasnogovornika SVIH

su te birali? :)))))))))))

ili se samo osjecash tako malenim da se skrivash iza mnoshtva,pa makar i onog imaginarnog?

i summa summarum,da se vratim na pocetak

tvoj argument je definicija koja nije egzaktna,dakle ne postoji

tvoj argument je drushtvena komponenta koja je rastezljivija od djecjeg lasteza

i tvoj je argument da govorish u ime svih,samoproglasheno

a ja sam se doista potrudio objasniti svoja gledishta i argumentirati ih

zapitaj se samo neshto

zashto van gogh nije bio umjetnik za zivota?

zashto se cekalo da ga neki kriticar,ili vishe njih,proglase umjetnikom da njegove mazarije postanu umjetnost?

zato shto umjetnost ne postoji,postoje samo ljudi koji su samoprozvani da neshto proglase necim shto ne postoji

eto

a ono shto sam ti josh htio sa nocnom strazom reci,jest upravo objashnjenje drushtvene komponente na slici gdje je noc bila jedno od kljucnih faktora razumijevanja slike i umjetnika

dok se naravno nije pokazalo potpuno pogreshnom i promashenom,kada su jednom restaurirali sliku

fershten?

sumnjam...

aj,laku noc

i doista,vishe ti a necu odgovorit ako ne prestanesh koristiti argumente,a ne rastezljive floskule o drushtvenim komponentama i slicnim glupostima

Poruka je uređivana zadnji put ned 21.3.2010 22:06 (lepi).
18 godina
lepi kaže...
tek pod utjecajem raznih droga u 19 stoljecu pojavili su se ljudi koji su htjeli mijenjati svijet,ciniti neshto veliko za covjecanstvo,da ce oni upravo napraviti neshto novo,neshto revolucionarno,sa svojim mazarijama,sa svojim djelima (kao da djela to mogu)

i drugi nadroxani dokoni aristokrati koji su htjeli biti mecene,poput mecena iz tek otkrivene antike

a tu su se onda ugurali i burzuji koji su htjeli postat aristokrati,pa su glumili aristokrate i sve shto oni rade (dakle,glumili su mecene)

A ti si točno argumentirao što? Da je umjetnost masonska urota? Zajedno s njom možda i kultura i znanost? Daj se uozbilji malo puno, molim te...

U tome i je stvar - postani mr.sc. povijesničar umjetnosti i onda tvrdi da umjetnost ne postoji, ovako samo mlatiš praznu slamu, bez ikakvog zaleđa - spominješ kritičare i galeriste, ali zanimljivo kako u tvojim komentarima nikada nema čitave jedne struke koja proučava jednu od grana humanističkih znanosti, zahvaljujući kojoj (između ostalog) danas o svijetu i znamo koliko znamo. I koja, eto slučajno, priznaje upravo umjetnost kao jednu od važnijih ljudskih djelatnosti i njome se bavi.

Što se mojih argumenata tiče, oni su u ovoj gluposti potpuno suvišni, tvoje tvrdnje su toliko idiotske da ih jednostavno nema smisla pobijati...

Ipak, evo ti jedan link za početak, nadam se da će ti pomoći u životu. A ako ne - jebiga...

Nadam se samo da će se tema uskoro zaključati, jer ovo već odavno nema apsolutno nikakvog smisla.

Gledam te!
Poruka je uređivana zadnji put pon 22.3.2010 0:20 (Veliki Brat).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice