Deneb krajem godine

poruka: 55
|
čitano: 3.443
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Deneb krajem godine".
17 godina
RE: Deneb krajem godine
DrNasty kaže...
naxeem kaže...
To malo truda većinu ne zanima. Većina će radije imati 25°C umjesto 55°C s isto tako dobrim hladnjakom, a ne nešto brži CPU zbog kojeg moraju kupiti skuplju ploču, memoriju... Ako je taj tvoj overclocking toliko popularan, zašto ja ne znam apsolutno nikoga tko je procesor overclockao za trajno (potrebe testiranja i zabave isključene)? A vjeruj mi, znam jako puno korisnika računala iz svih sfera, od hardverskih entuzijasta do surfera.

Nije to moj overclocking :) i ne znam sto nisi upoznat s oc-om, pa ima samo ovdje na forumu dosta ljudi koji oc-aju, cak i moderator LUXX je jedan od njih (ne kazem da ih znas ali si u kontaktu s njima ovdje preko foruma barem). Evo nek naprave bugovci anketu (ako nije bila), da li OC-ate svoj comp, pa cemo vidjeti postotak informaticke populacije koji OC-a, a statisticki uzorak ce biti ljudi koji posjecuju BOL.
I to za temp. kakva je to 25 stepeni? Idle? Meni je idle temp 30, sto nije daleko. Load? To ne vjerujem, cisto zbog toga jer znam kakve su temerature prije clockanja, to uvijek provjerim.
 Ko voli nek izvoli, meni se ne isplati zbog nekih 10% poboljšanja u performansama (koji iznose većinom par frameova u igrama , koji se niti ne primijete) opterećivati nepotrebno komponente pa čak možda ih i spaliti.

Moj brat to radi stalno, ali zato onda i dosta često mijenja računala (na kraju potroši više love, nego da si je kupio jaču komponentu odma na početku)
AMD Phenom 9500 GA 790x DS4 RAM : 4 GB ATI RADEON 4850
17 godina

Mozda ce neko ovo smatrati offtopicom, ali OC je bio dosad jedna od razlika izmedju amd-a i intela. Takodjer se ocekuje bolji OC od novih amd procesora.

Opteretiti komponente je relativan pojam. Zavisi koliki je OC. Ja imam Pentium 2 sa klamath jezgrom, radjenom u 0.35 mikronskom procesu (nije bio za OC, za razliku od dechutes jezgre radjene u 0.25 mikronskom procesu), preko 10 godina radi OC-an i nista mu nije. Ploca je takodjer shit sa lx chipsetom koji je bio siromasan.

Danas su komponente puno kvalitetnije sto se tice oc-a, s razim senzorima i osiguracima, tako da je danas to cas posla.

@naxeem: Zaboravio sam reci, ploca mi nije nesto skupa, mozda oko 600 kuna, memorija je isto spora 667 MHz ddr2, nekih 120 kn/GB. Tako da sto se tice ostalih skupih komponenti za OC, mozda za extremni OC, ovako ne.

Nudim profesionalne usluge: Pucanje u zrak na vjencanjima, povracanje na koncertima, opijanje na proslavama, parazitsko izlezavanje... Kontaktirajte me za kvalitetnu uslugu.
17 godina
neaktivan
Deneb krajem godine

OC radi razliku tek na Coreovima i to ako uspiješ OC-at za 50+%. U tom slučaju su razlike koliko-toliko vidljive, ali mislim da je pretjerivanje u temperaturi u tom slučaju nezgodnije.

Liniću i Šukeru je nakon n-te svađe odbrosio: "Ko pit bulovi ste!" Na to mu je Šuker, prisno uzvratio: "Najveći pitbul si ti!", na što je Bago ne trepnuvši ispalio: "Ne, pokraj vas sam pudlica!"
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Ja sam povecao clock za 41%, ne zbog temperature, nego zbog memorije koja ne ide vise (4 plocice). Igram se na maloj (za danasnje pojmove) rezoluciji na 19'' lcd-u sa 4850, pa mislim da cpu dolazi do izrazaja tu.

Uglavnom, da zakljucimo, postoje argumenti na obe strane, za i protiv OC, tako da nema smisla spamati i offtopicariti :) vise na ovoj temi.

Pozdrav to all

Nudim profesionalne usluge: Pucanje u zrak na vjencanjima, povracanje na koncertima, opijanje na proslavama, parazitsko izlezavanje... Kontaktirajte me za kvalitetnu uslugu.
17 godina
protjeran
naxeem kaže...

OC radi razliku tek na Coreovima i to ako uspiješ OC-at za 50+%. U tom slučaju su razlike koliko-toliko vidljive, ali mislim da je pretjerivanje u temperaturi u tom slučaju nezgodnije.

Haha, znači razlike su vidljive iznad 50% a nisu recimo vidljive na 25%? Ovakve izjave su po meni u rangu sa "moj auto ide 35 km/h sporije ako ne stavim UltraDuper aditiv u gorivo". Činjenica je da se skoro svaki Penryn može lako overclockirati barem 20%, s minimalnim povećanjem voltaže i temperature. Ja sam svoj E8500 overclockirao s tvorničkih 3166 MHz na 3400 MHz bez da sam uopće povećavao voltažu, a umjerenih 3800 MHz sam postigao na 1.29 volti, što je povećanje od samo 5% u odnosu na defaultnu voltažu. Taj besplatni bonus od Intela je jednostavno šteta ne iskoristiti, a dodatnih 633 MHz se definitivno ne može smatrati zanemarivim. Quad-core Penryni se overclockiraju jednako dobro (barem do ~4 GHz) - koga zanima više neka prouči ovaj članak:

http://www.anandtech.com/cpuchipsets/intel/showdoc.aspx?i=3184&p=11
17 godina
neaktivan
naxeem kaže...

Možeš li to "u što se pretvorio" objasniti i koja su to brojna razočaranja i po čemu to i7 ima bolje šanse od Deneba, a na nepoznatoj je arhitekturi i funkcionalnost se još treba vidjeti?

Joj koja ste vi djeca... i7 je testiran i razguzio je trenutne Intel procesore koji su dosta bolji od Phenoma. Isto tako Deneb je isto bio testiran-minorno bolje  performanse po taktu od Barcelone.

I početni taktovi ne budu 2.8 sigurno... krivo ste skužili/preveli Fudu.

Quotenje na ovom forumu je banana. :D

@Da ponovim, jer očito je nekima promaklo:

- I: ozbiljni ljudi, koji nemaju djetinjaste probleme niti problem s epenisom, ne overclockaju procesore. To se radi samo i isključivo za dizanje ega i testove. U praksi se samo rijetki imaju volje i vremena glupirati s kojekakvim vratolomijama od hlađenja, buke i sl. sranja.

Dakle da ti ponovim... glupi ljudi sa velikim penisima kupe procesor koji je totalno isti kao i onaj jeftinji od njega za 1000 kn samo što mu je tvornicki takt drukciji. Dakle zaboravite sranja o buci i ubijanju procesora OC.

Pametni ljudi sa velikim penisima kupe najjeftiniji proc i MBO koja omogucava pristojan OC, to naprave i imaju 1000 kn više.

Poruka je uređivana zadnji put čet 25.9.2008 15:26 (Zoidberg).
17 godina
neaktivan
dado2202 kaže...

Prvo Prescott, kolko se ja sjećam mogao si umjesto radijatora uključiti samo komp i grijanje bi bilo otprilike isto. Smijeh

A to da je AMD propao, itd. Jedini razlog slabog poslovanja je bila kupnja ATI-a, koja će im se sada višestruko vratiti. Mislim da je AMD prva kompanija koja je sposobna da proizvede prvi pravi hibridni procesor. A onda je sve otvoreno.

Ne znam koliko si mlad/star, ali sjecas li se ti Thunderbirda?  ako ne, samo da napomenem da je prva desktop komercijalno dostupna grijalica/procesor bio doticni Thunderbird.  Tako da obje firme imaju svojih... problema (iako moram napomenut da sam imao Thunderbird C clocknut sa 1.2 na 1.4 :D :D - zvijer )

A koliko ce im se isplatit vidit cemo, a to da su oni prvi sposobni napravit "hibridni procesor", cisto sumnjam, Intel ipak ima vise love u rezervi da ga jednostavno baca u R&D. Što si AMD trenutno ne može priuštit.
17 godina
neaktivan
dado2202 kaže...
 Ko voli nek izvoli, meni se ne isplati zbog nekih 10% poboljšanja u performansama (koji iznose većinom par frameova u igrama , koji se niti ne primijete) opterećivati nepotrebno komponente pa čak možda ih i spaliti.

Joj uzas, znaci li to da ce mi procesor krepat nakon 8.6 godina a ne 30 koliko je predviđen da radi?

Ma bezveze. jedino razlog protiv OC-a je ako nisi sposoban to napravit. Evo meni je pred 9 mjeseci kad sam presao na intela trebalo puna 2 dana da izoverclockiram i testiram komp, i radi svo to vrijeme bez pregrijavanja, rusenja... i to moram priznat puno bolje nego u "defaultnoj" izvedbi (znam, testirao sam). A pod time ne mislim na igre (iako i one rade brze), nego na programe koje koristim za rad.

Lako kad ti firma kupi radnu stanicu od nekih 10ak tisuca $, pa radis bez problema, ali kad kupujes komp za doma OC-njem dobijes najvise performansi za manje novca. A to mi je JEDINO bitno kad kupujem komp... nikakav brand isl.

I cisto sumnjam da ce Deneb radit puuuno bolje, a vec je bilo puno FUD-a na netu... tipa da se clocka na 4.2, ili da radi i do 30% brze clock for clock... sve se pokazalo laznim, a u biti vidjet cemo.  Za sada navijam za Intel, jer su im se platforme jaaako popravile od doba P4 (a.k.a peace of shi*)

17 godina
Lightning kaže...
dado2202 kaže...

Prvo Prescott, kolko se ja sjećam mogao si umjesto radijatora uključiti samo komp i grijanje bi bilo otprilike isto. Smijeh

A to da je AMD propao, itd. Jedini razlog slabog poslovanja je bila kupnja ATI-a, koja će im se sada višestruko vratiti. Mislim da je AMD prva kompanija koja je sposobna da proizvede prvi pravi hibridni procesor. A onda je sve otvoreno.

Ne znam koliko si mlad/star, ali sjecas li se ti Thunderbirda?  ako ne, samo da napomenem da je prva desktop komercijalno dostupna grijalica/procesor bio doticni Thunderbird.  Tako da obje firme imaju svojih... problema (iako moram napomenut da sam imao Thunderbird C clocknut sa 1.2 na 1.4 :D :D - zvijer )

A koliko ce im se isplatit vidit cemo, a to da su oni prvi sposobni napravit "hibridni procesor", cisto sumnjam, Intel ipak ima vise love u rezervi da ga jednostavno baca u R&D. Što si AMD trenutno ne može priuštit.
Sjećam se. Mislim da mi je još negdje doma u garaži Namigiva To mi je bio prvi gigaherzni procesor Smijeh. Lijepe uspomene.

A što se tiće "hibridnog procesora", znam da Intel ima (kolko se još sjećam) najveći postotak grafičkih čipova vani (iako su to većinom IGP-ovi), ali mislim da ATI i AMD mogu nešto iskemijati (više tu mislim na ATI, kojem sam vjeran od ATI RAGE 128 Pro kartice Smijeh)
17 godina
Lightning kaže...
dado2202 kaže...

Joj uzas, znaci li to da ce mi procesor krepat nakon 8.6 godina a ne 30 koliko je predviđen da radi?

Ma bezveze. jedino razlog protiv OC-a je ako nisi sposoban to napravit. Evo meni je pred 9 mjeseci kad sam presao na intela trebalo puna 2 dana da izoverclockiram i testiram komp, i radi svo to vrijeme bez pregrijavanja, rusenja... i to moram priznat puno bolje nego u "defaultnoj" izvedbi (znam, testirao sam). A pod time ne mislim na igre (iako i one rade brze), nego na programe koje koristim za rad.

Lako kad ti firma kupi radnu stanicu od nekih 10ak tisuca $, pa radis bez problema, ali kad kupujes komp za doma OC-njem dobijes najvise performansi za manje novca. A to mi je JEDINO bitno kad kupujem komp... nikakav brand isl.

I cisto sumnjam da ce Deneb radit puuuno bolje, a vec je bilo puno FUD-a na netu... tipa da se clocka na 4.2, ili da radi i do 30% brze clock for clock... sve se pokazalo laznim, a u biti vidjet cemo.  Za sada navijam za Intel, jer su im se platforme jaaako popravile od doba P4 (a.k.a peace of shi*)

OC-om sam se bavio kao klinac (tamo pred nekih 8, 9 godina) i nikad nisam dobio ono što je bio cilj (ponekad i ispržio matičnu Nevinašce), a istina da sam većinom radio OC zbog igra, a ne programa (onda mi se još nije dalo igrati s time, nego se samo igrati Smijeh). A dobro kako sam rekao, tko voli, nek izvoli.
17 godina
neaktivan
Vortac kaže...
naxeem kaže...

Haha, znači razlike su vidljive iznad 50% a nisu recimo vidljive na 25%? Ovakve izjave su po meni u rangu sa "moj auto ide 35 km/h sporije ako ne stavim UltraDuper aditiv u gorivo". Činjenica je da se skoro svaki Penryn može lako overclockirati barem 20%, s minimalnim povećanjem voltaže i temperature. Ja sam svoj E8500 overclockirao s tvorničkih 3166 MHz na 3400 MHz bez da sam uopće povećavao voltažu, a umjerenih 3800 MHz sam postigao na 1.29 volti, što je povećanje od samo 5% u odnosu na defaultnu voltažu. Taj besplatni bonus od Intela je jednostavno šteta ne iskoristiti, a dodatnih 633 MHz se definitivno ne može smatrati zanemarivim. Quad-core Penryni se overclockiraju jednako dobro (barem do ~4 GHz) - koga zanima više neka prouči ovaj članak:

http://www.anandtech.com/cpuchipsets/intel/showdoc.aspx?i=3184&p=11
Ne, nego bitne razlike. Ubrzanje od 10-20% uglavnom se ne osjeti jer takt procesora u svemu tome ima manju ulogu. Rad računala nije brži 20% ako je procesor brži 20%. U slučaju 25% overclocka, dobijemo eventualnih 5% ubrzanja grafičke kartice, 5% ubrzanja memorije itd. a u konačnici nam je računalo brže možda jedva tih 5%.

Testirano: Q6600 2.4GHz overclockiranjem na 3.4GHz (što je 41%) je performanse Crysisa dignuo sa 17 na 18 FPS-a što je u najboljem slučaju 5% ubrzanja za famoznih, toplinski skupih 41% overclocka procesora. A da ne govorim da nikakvu posebnu prednost nisam osjetio ni u poslovnim aplikacijama.
S druge strane, preveliki overclock i opterećenje stvaraju više grešaka pa se često dogodi da usporite sistem umjesto da ga ubrzate.

Zoidberg kaže...
naxeem kaže...

Možeš li to "u što se pretvorio" objasniti i koja su to brojna razočaranja i po čemu to i7 ima bolje šanse od Deneba, a na nepoznatoj je arhitekturi i funkcionalnost se još treba vidjeti?

Joj koja ste vi djeca... i7 je testiran i razguzio je trenutne Intel procesore koji su dosta bolji od Phenoma. Isto tako Deneb je isto bio testiran-minorno bolje  performanse po taktu od Barcelone.

I početni taktovi ne budu 2.8 sigurno... krivo ste skužili/preveli Fudu.

Quotenje na ovom forumu je banana. :D

@Da ponovim, jer očito je nekima promaklo:

- I: ozbiljni ljudi, koji nemaju djetinjaste probleme niti problem s epenisom, ne overclockaju procesore. To se radi samo i isključivo za dizanje ega i testove. U praksi se samo rijetki imaju volje i vremena glupirati s kojekakvim vratolomijama od hlađenja, buke i sl. sranja.

Dakle da ti ponovim... glupi ljudi sa velikim penisima kupe procesor koji je totalno isti kao i onaj jeftinji od njega za 1000 kn samo što mu je tvornicki takt drukciji. Dakle zaboravite sranja o buci i ubijanju procesora OC.

Pametni ljudi sa velikim penisima kupe najjeftiniji proc i MBO koja omogucava pristojan OC, to naprave i imaju 1000 kn više.

OK i7 je razguzio koje procesore koji su bolji od Phenoma? Možda misliš na ovo ?

A to da je buka "sranje" to su gluposti jer je nekima, vjerovao ili ne, računalo sredstvo za rad pa s obzirom da nemaju zvučnike odvrnute na maksimum dodatne ventilatore, vibracije i sl. smatraju nepotrebnom bukom, dok im pišljivih 1000kn znači daleko manje od tišine.

Lightning kaže...
dado2202 kaže...

Neće procesor krepati, a što se tiče sposobnosti za OC, to je malo smiješno jer i čimpanze znaju promijeniti dva broja na ekranu.

OC je popularan u tzv. enthuziast segmentu tržišta, ali realno je to mali postotak. Većina ima neke druge i drugačije prioritete od bodova u 3D Marku. Ja osobno clocknem proc čisto iz znatiželje kao što sam kloknuo i Q6600, ali u praksi se overclock na 3.6 pokazao samo kao ubrzanje nedostojno 20°C grijanja više i osjetno snažnijih vibracija hladnjaka na 1500 umjesto 800 RPM.
Liniću i Šukeru je nakon n-te svađe odbrosio: "Ko pit bulovi ste!" Na to mu je Šuker, prisno uzvratio: "Najveći pitbul si ti!", na što je Bago ne trepnuvši ispalio: "Ne, pokraj vas sam pudlica!"
Poruka je uređivana zadnji put čet 25.9.2008 17:15 (naxeem).
17 godina
protjeran
naxeem kaže...
Ne, nego bitne razlike. Ubrzanje od 10-20% uglavnom se ne osjeti jer takt procesora u svemu tome ima manju ulogu. Rad računala nije brži 20% ako je procesor brži 20%. U slučaju 25% overclocka, dobijemo eventualnih 5% ubrzanja grafičke kartice, 5% ubrzanja memorije itd. a u konačnici nam je računalo brže možda jedva tih 5%.

Testirano: Q6600 2.4GHz overclockiranjem na 3.4GHz (što je 41%) je performanse Crysisa dignuo sa 17 na 18 FPS-a što je u najboljem slučaju 5% ubrzanja za famoznih, toplinski skupih 41% overclocka procesora. A da ne govorim da nikakvu posebnu prednost nisam osjetio ni u poslovnim aplikacijama.

Čuj, malo mi je smiješno uvjeravati bilo koga na ovom forumu da overclock od čak 1 gigaherca donosi realno poboljšanje performansi. Naravno, Word se neće otvarati brže (usko grlo hard disk), niti će Crysis sa 17 FPS odjedanput ići na 34 FPS (usko grlo grafička kartica), ali cijeli niz aplikacija koje se oslanjaju prvenstveno na CPU će raditi kudikamo brže (kodiranje videa, rendering, kompresija podataka, znanstvene aplikacije Folding@home, Einstein@home, SETI@home itd). Benchmarke koji će to potkrijepiti imaš doslovce na stotine na Internetu i smiješno mi je uopće navoditi ih ovdje jer ćeš ih naći na svakom informatičkom sajtu, pa i u samom BUG-u. Nekome takve aplikacije i performanse možda ne znače apsolutno ništa, ali takvom onda niti ne treba quad-core CPU. Bolje bi mu došla kakva konzola (za igranje) ili neki jeftini laptop (za Internet i Word).

17 godina
neaktivan
Deneb krajem godine

Jasna ti je razlika između broja jezgara i brzine jezgre? Da možda većina poslova koje obavljaš na računalu i OS u globalu ima više koristi od četiri jezgre nego 40% ubrzanja? Ubrzanje se osjeti, ali ne u iznosu od 40% jer je milijun stvari još usko grlo za rad sustava.

Uostalom, testirao sam Q6600 s najbržom karticom u tom trenutku GTX 280 i svojom 3870x2. Na moje iskreno razočaranje (jer sam mislio da mi je CPU usko grlo za grafičku i jer sam zaista očekivao nešto više) ubrzanje koje sam ostvario bilo je zanemarivo daleko ispod osjetnih 10% kojima bih bio zadovoljan za nekih 41% overclocka (2.4 na 3.6) i skok temperature s radnih 50°C na skoro 70°C s najnovijim Zalmanom.

OS se nije dizao brže, Visual Studio nije radio brže, kompajliranje nije bilo osjetno brže, igranje nije bilo bitno brže...

To što će mi SuperPI pokazati 3 sekunde kraće od standardnih 20, apsolutno mi je svejedno.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
naxeem kaže...

Jasna ti je razlika između broja jezgara i brzine jezgre? Da možda većina poslova koje obavljaš na računalu i OS u globalu ima više koristi od četiri jezgre nego 40% ubrzanja?

A koji su to većinski poslovi koje ti obavljaš na računalu i koji "u globalu" imaju koristi od četiri jezgre, molim te lijepo?

No, da skratimo gluposti i općenita prenemaganja, evo ti link na Tom's Hardware gdje su upravo Q6600 overclockirali sa 2.4 GHz na 3.3 GHz (dakle slično kao i ti). Ali, gle čuda, oni su zabilježili prosječno povećanje performansi od 25% u igrama i u svim imalo CPU zahtjevnijim aplikacijama (UT3, Quake 4, Prey, Adobe Photoshop, WinRAR, 3D Studio, H.264 kodiranje itd. itd. itd.)

http://www.tomshardware.com/reviews/dual-quad,1720-19.html
Poruka je uređivana zadnji put pet 26.9.2008 0:28 (Vortac).
17 godina
neaktivan
Deneb krajem godine

Pa svi, apsolutno sve što radim može koristiti više jezgara, da ne govorim o tome da mi je upotreba virtualnih mašina kudikamo ugodnija od kad sam na quadu. Pozadinsko raspakiranje datoteka dok gledam divx ili igram igru... jako ugodno. Na kraju, samo kompajliranje projekata paralelno na 4 jezgre brže je poprilično.

Što se ubrzanja od overclocka tiče, ne znam što i kako je Tom's radio, ali ja nisam primijetio tih 25%. Crysis je išao jednako.. sporo...

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
naxeem kaže...
Vortac kaže...
Znači kod AMD-a je memorijski kontroler na čipu odlična stvar koja ubrzava rad s memorijski zahtjevnim aplikacijama, a kod Intela je ista stvar (samo novija) "nepredvidljiva igra"?!
Upravo tako. Iskusan građevinar odlično će napraviti statiku za novi tip nebodera, a novi će sigurno zabrljati. Za intel je integriranje memorijskog kontrolera novo, a AMD je iskusan. Predviđanja za Nehalem i nisu baš tako napredna.
 Slazem se... AMD se trguno malo u zadnje vrijeme...
I'm going woo woo
17 godina
protjeran
naxeem kaže...

Pa svi, apsolutno sve što radim može koristiti više jezgara, da ne govorim o tome da mi je upotreba virtualnih mašina kudikamo ugodnija od kad sam na quadu. Pozadinsko raspakiranje datoteka dok gledam divx ili igram igru... jako ugodno. Na kraju, samo kompajliranje projekata paralelno na 4 jezgre brže je poprilično.

Što se ubrzanja od overclocka tiče, ne znam što i kako je Tom's radio, ali ja nisam primijetio tih 25%. Crysis je išao jednako.. sporo...

Mislim da se vrtimo u krug. Crysis, po peti put... ako radi na 17 FPS očigledno je toliko ograničen grafičkom karticom da mu nikakav overclock procesora ne može pomoći i to je dobro poznata i dokumentirana činjenica koju sam pročitao već barem deset puta. Dekompresija datoteka... Tom's Hardware je u WinRAR-u zabilježio povećanje performansi od čak 33.3% nakon overclocka od 900 MHz. Što se tiče gledanja DivX-a, to je radilo glatko već na Celeronu od 800 MHz tako da je za Q6600 to neprimjereno navoditi kao nekakvo opterećenje, ali kod kodiranja u DivX, Tom's Hardware je zabilježio povećanje performansi od 23.3%. Što se tiče kompajliranja, dokazano je da povećana frekvencija procesora tu također donosi primjetna ubrzanja tako da i u tom slučaju overclock sigurno pruža ekstra-performanse. QX6850 (3.0 GHz) je tako 12% brži od QX6700 (2.66 GHz) u kompajliranju sa Visual Studiom, a benchmark možeš proučiti ovdje:
http://www.digit-life.com/articles2/cpu/intel-c2x-qx9650-page1.html

Da zaključimo: priče kako overclock od 1000 MHz ne donosi nikakva primjetna poboljšanja su očigledno neutemeljene. Mogućnost laganog overclockinga je velika prednost i dobrodošli bonus u kojemu je Intel trenutno znatno ispred AMD-a. Tim više što smo se mi u našoj diskusiji bavili 65 nm Kentsfield jezgrom, dok su novije Intelove 45 nm jezgre još bolji overclockeri.
17 godina
neaktivan
Deneb krajem godine

Možda i jest ubrzanje od 12%, ali tih 12% može biti varijabilno.

U svakom slučaju, meni je sa standardnih 45/55 stupnjeva, temperatura skočila na visokih 65/70, što mi jednostavno uz povećanje okretaja ventilatora sa 900 na čak 1700 rpm, nije prihvatljivo jer pogotovo ljeti trpim osjetno zagrijavanje radne prostorije, a klimu ne podnosim. Buka je jednostavno nesnosna.

U praksi mi je opet bitnije ovih 8GB RAM-a, nego spomenuto ubrzanje jer jako rijetko nešto enkodiram, ali zato 24/7 vrtim nekoliko virtualnih mašina, 2-3 instance Visual Studia, 2-3 Worda, desetak browsera, dodatnih editora i sl.

Zbog sporosti diskova, svo to ubrzanje koje daje CPU u realnom radu se svede na manji postotak, a komplikacije koje imam zbog punih slotova za RAM s modulima od 2GB (iako su performance moduli 4-4-4-12) nisu mi probavljive.

Probao sam overclock i moje osobno mišljenje je da za radnu stanicu jednostavno nije bitno korisno. Da kupujem računalo isključivo za igranje uzeo bih 3.3GHz dual core koji radi na skoro duplo manjim temperaturama, najbrži DDR3 na nekih 2000MHz i clockao CPU na više od 4GHz i RAM i BUS... uz naravno Raptore u RAID-u 0. Takav overclock bio bi vjerojatno osjetan.

Poruka je uređivana zadnji put pet 26.9.2008 11:17 (naxeem).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Znaci overclockao bi? :)))

I te temperature, daleko ti je to od 25 stepeni :) Meni ne prelazi u loadu 55 (ponavljam se, znam).

Bez obzira na OC, razmisli o boljem hladnjaku (vjerovatno imas stock) ako zelis eliminirati buku i te temperature.

Ovi argumenti protiv oc-a, kao i oni u prijasnjim postovima, se odnose na tvoj slucaj, tvoj rad, a nikako na opcenitu situaciju.

17 godina
neaktivan
DrNasty kaže...

I te temperature, daleko ti je to od 25 stepeni :) Meni ne prelazi u loadu 55 (ponavljam se, znam).

Bez obzira na OC, razmisli o boljem hladnjaku (vjerovatno imas stock) ako zelis eliminirati buku i te temperature.

Ovi argumenti protiv oc-a, kao i oni u prijasnjim postovima, se odnose na tvoj slucaj, tvoj rad, a nikako na opcenitu situaciju.

CNPS9700 sigurno nije stock cooler, ali mi onih vražjih 1000 rpm više zbog overclocka itekkao buči. Možda sam samo ja preosjetljiv i imam previše tihu okolinu...
Tebi ne prelazi 55? Koji CPU? Quad overclockan nema teorije da držiš na 55°C u loadu jer znam da overclockan tek na 3.2 i to s vrlo dobrim hladnjakom ide do barem 60°C, a kamoli kad je clockan na 3.4 ili 3.6 i kada mu voltaža ide na 3.2V-3.5V ili više. 
Naravno, svi moji argumenti potječu od mog osobnog iskustva koje nije mjerodavno za svaku situaciju. Neke činjenice stoje svakako.

I da, clockao bih kad bi mi mašina bila tako složena i kada bih imao takav CPU i kada me nebi bilo briga za buku, temperaturu, stabilnost itd. Računalo na kojem se samo igraš nije ti baš previše bitno, dok je računalo koje radi 24/7 pod opterećenjem, malo drugačija spika.
17 godina
neaktivan
naxeem kaže...
DrNasty kaže...

CNPS9700 sigurno nije stock cooler, ali mi onih vražjih 1000 rpm više zbog overclocka itekkao buči. Možda sam samo ja preosjetljiv i imam previše tihu okolinu...
Tebi ne prelazi 55? Koji CPU? Quad overclockan nema teorije da držiš na 55°C u loadu jer znam da overclockan tek na 3.2 i to s vrlo dobrim hladnjakom ide do barem 60°C, a kamoli kad je clockan na 3.4 ili 3.6 i kada mu voltaža ide na 3.2V-3.5V ili više. 
Naravno, svi moji argumenti potječu od mog osobnog iskustva koje nije mjerodavno za svaku situaciju. Neke činjenice stoje svakako.

I da, clockao bih kad bi mi mašina bila tako složena i kada bih imao takav CPU i kada me nebi bilo briga za buku, temperaturu, stabilnost itd. Računalo na kojem se samo igraš nije ti baš previše bitno, dok je računalo koje radi 24/7 pod opterećenjem, malo drugačija spika.
 Nadam se da si se zabunio..voltaza procesora max koju moze podnjeti koju ja znam ja cca 1.7v,a od kud tebi 3.5?
...Scooter Tuning is not A Crime!!...
17 godina
neaktivan
Deneb krajem godine

LOL pardon, tamo mora stajati 1,25V i 3,25V.

Opet sam napisao krivo. Zezaju me brojke danas. Dakle: 1.25V i 1.35V :)

Poruka je uređivana zadnji put pet 26.9.2008 17:33 (naxeem).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
naxeem kaže...

U svakom slučaju, meni je sa standardnih 45/55 stupnjeva, temperatura skočila na visokih 65/70, što mi jednostavno uz povećanje okretaja ventilatora sa 900 na čak 1700 rpm, nije prihvatljivo jer pogotovo ljeti trpim osjetno zagrijavanje radne prostorije, a klimu ne podnosim. Buka je jednostavno nesnosna.

Čuj, prema tvojim napisima povećao si brzinu procesora bez poteškoća za čak 50% (sa 2.4 GHz na 3.6 GHz). To je samo po sebi već super-ogroman pothvat za bilo koji procesor i neosporan dokaz kvalitete Intelovih jezgri. Normalno je da tako drastično povećana frekvencija procesora traži i znatno veću voltažu, što opet podrazumijeva i znatno veće zagrijavanje. Ali ponavljam, ogroman je uspjeh da se procesor uopće MOŽE toliko overclockirati - tebe nitko ne sili da ideš do apsolutnog maksimuma. Ja sam primjerice svoj E8500 ubrzao za 20% (sa 3.16 GHz na 3.8 GHz) uz samo 5% povećanja voltaže u odnosu na tvorničku. To je svega par stupnjeva Celzijevih više, uz već značajne dobitke u performansama. Kompjuter mi je također uključen 24/7, apsolutno stabilan i non-stop pod 100% CPU opterećenjem (BOINC). Što se tiče poslova koje si naveo i koje obavljaš na svom računalu, očigledno je da se uglavnom oslanjaju na hard disk i RAM, ali (kao što je rekao DrNasty) to je samo tvoj iznimni slučaj. Većina korisnika od overclocka može očekivati kudikamo veći porast performansi, što uostalom dokazuju i testiranja koja je proveo Tom's Hardware.
Poruka je uređivana zadnji put pet 26.9.2008 17:45 (Vortac).
17 godina
neaktivan
Deneb krajem godine

Da, uspjeh je i to je dobra stvar, ali kakva nam korist kad intel već s Nehalemima gasi svaku mogućnost većeg overclocka igranjem s voltažama. Vrlo vjerojatno si u pravu za trenutne Penryne, ali mislim da više dobiješ povećanjem cachea, nego same frekvencije. Intel je već sam dokazao da povećanje frekvencije rada nije optimalan put za ubrzanje. A i u igrama će CPU sve manje biti bitan jer se gotovo sve prebacuje na grafičke kartice.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
naxeem kaže...

Da, uspjeh je i to je dobra stvar, ali kakva nam korist kad intel već s Nehalemima gasi svaku mogućnost većeg overclocka igranjem s voltažama. Vrlo vjerojatno si u pravu za trenutne Penryne, ali mislim da više dobiješ povećanjem cachea, nego same frekvencije. Intel je već sam dokazao da povećanje frekvencije rada nije optimalan put za ubrzanje. A i u igrama će CPU sve manje biti bitan jer se gotovo sve prebacuje na grafičke kartice.

Da, moguće je da će Intel umjetno ograničiti overclocking na mainstream Nehalemima. To si prvenstveno mogu dozvoliti zbog činjenice da im je konkurencija (AMD) znatno oslabila i da se njihovi aktualni procesori uostalom također teško overclockiraju (zbog velike potrošnje i zagrijavanja). Ako se Deneb procesori pokažu lako overclockabilnima, Intel možda bude prisiljen dvaput razmisliti o svojoj novoj OC politici. No, high-end Nehalemi (linija Bloomfield) će po svemu sudeći imati otključane množitelje (kao što sad imaju Intel Extreme procesori), te će se shodno tome moći overclockirati po želji. Naravno, za to zadovoljstvo će korisnik morati debelo platiti. To je samo dokaz da sa svojim skupim, high-end Nehalemima Intel niti ne pomišlja direktno ugroziti jeftiniji AMD, već im je jedini cilj izmusti high-end tržište koliko je god to moguće. Overclocking je stoga možda zaista na putu izumiranja, ali to je samo razlog više da dobro iskoristimo ono što nam se pruža danas :-)
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice