Fino fino neka raste sto vise konkurencije to bolje po nas korisnike :D
Nije sve u broju aplikacija, ima nešto i u kvaliteti i u zaradi koja se na njima okrene.
Nije sve u broju aplikacija, ima nešto i u kvaliteti(1.) i u zaradi koja se na njima okrene(2.).
1. Da
2. Ne
Nije sve u broju aplikacija, ima nešto i u kvaliteti i u zaradi koja se na njima okrene.
Ali i u cijeni.....
Ovo će goriti :)
Jučer gledam sliku naroda, baca cvijeće po herojima, a već sutra pobjednike sude, prodaše ih za Judine škude.
Većina kupaca koja se odlučuje za jeftinije telefone s Androidom nema naviku kupovanja aplikacija tako da pisanje aplikacija za Android neće biti isplativije...
S druge strane, dosta ljudi koji su sad na iPhoneu ostat će na toj platformi još neko vrijeme tako da će ljudi koji zarađuju na iOS aplikacijama imati jednak ili veći broj potencijalnih kupaca, a nikako manji.
Kada Android bude imao više korisnika (a možda se to već i dogodilo, nisam siguran) programeri će imati dva izbora:
- Pisati za iOS koji ima manje korisnika koji su vrlo skloni kupovanju aplikacija
- Pisati za Android koji ima puno više korisnika, a većina nema naviku kupovanja aplikacija...
već vidim vatrenu raspravu
,al zanimljivo je kako nam bugovci svaki drugi dan "uvale" jednu ovakvu temu da imamo gdje raspravljati.
w00w00!!! eto vam na ajfonovci!!! vi i vase kvalitetne nemaliciozne provjerene aplikacije koje mozete kupiti cak i u hrvatskoj!!!
cekaj malo... to nije ispalo dobro...
lol. 50% apps na android marketu su sra nje. a 80% nama hrvatima nedostupno.
tako da ova vijest mi znaci koliko i lanjsko uvelo lisce pored a1 kad sam isao prema porecu - ne bas previse.
Prije nego ovo previše krene u flame war evo jedna činjenica koja govori sve o tome da i u sljedećih par godina možemo očekivati visokokvalitetne aplikacije za iOS a ne za Android:
U 2010. Promet napravljen na Android Marketu porastao je čak 861,5 % u odnosu za 2009. za razliku od App Store-a koji je porastao "samo" 131,9%.
I sad će ljubitelji "Zelene tržnice" početi skakati od oduševljenja kako će developeri konačno početi pisati ekskluzivne i kvalitetne aplikacije za Androida zbog ogromnog rasta prihoda...ali ne....
Pazite ovo: Promet Android marketa je porastao sa 11 milijuna dolara u 2009.g. na 102 milijuna dolara u 2010.g. dok je App Store porastao sa 769 milijuna dolara na 1782 milijuna dolara!
Ovo je sve reklo i to je razlog zašto kvalitetnih igara i aplikacija na Androidu nema ni za lijek ( osim portova sa iOS-a). Developeri nisu naivni ko sobarice da ulažu u tržište gdje nitko ništa se kupuje nego samo krade.
Jučer gledam sliku naroda, baca cvijeće po herojima, a već sutra pobjednike sude, prodaše ih za Judine škude.
Isprobao i čujem šta drugi govore koji imaju Androida...ne pričam gluposti. To ti može potvrditi svatko tko je isprobao App Store i Android Market.
Istina, unazad godinu dana broj kvalitetnih aplikacija je u porastu. Ipak iOS još dominira značajno kvalitetom i brojem. Možda se za dvije godine situacija i okrene.
svatko tko se malo potrudi moci ce i u hrvatskoj kupovati aplikacije na androidu, neke skuplje, neke jeftinije (a neke i besplatne) u odnosu na iOS, ali ako vec je tako lako nabaviti aplikaciju upisom imena aplikacije i dodatkom apk u google, cemu onda gubiti garanciju telefona samo da placam stvari koje su mi, ako ne na dlanu, onda na nadlanici.
pa se onda djeco vi mislite gdje su nam google voice i google video i sony ericsson gaming konzola kako li se vec zvala... iphone bar ima full support u ovoj od tehnoloskog boga zaboravljenoj drzavi.
kvalitetnije su aplikacije na ios. pogotovo igre. za android se razvija aplikacija da pase operativnom sustavu, velicini ekrana, vrsti ekrana, snazi procesora, kolicini memorije etc, i to sve utjece na kvalitetu finalnog proizvoda - negdje radi bolje negdje gore a negdje nikako (angry birds na wildfireu...) dok na iphoneu su poznate specifikacije mobitela (ajde da me ne pokopate, postoje aplikacije sad di je naglaseno da su za iphone4) i sukladno tome svi tuku po istim parametrima. opet da se vratim na wildfire - skype je npr na desireu izasao par mjeseci prije nego na malisanu, a kad je izasao i na wildfire, bio je tako lose sklepan da dobro da nije fc-ao cijeli mob.
da android ima kvalitetan market sa bar nekom razinom sigurnosti, filtera ili provjera, onda mozda ne bi najveci dio marketa sacinjavale FREE BOOBIES FREE SEXXX PUSSY LOVERS BOOTY SMACKERS FREEXXX STOJAZNAMSTO. a mozda se i ne bi medju aplikacijama (bez ikakva vidljiva razloga za regiju u kojoj zivimo) vrtile tajlandske kineske aplikacije.
jedna stvar je region free postavka, ali da meni medju top apps ili new apps stoji 10-ak aplikacija namijenjene kinezima, nema smisla.
Većina kupaca koja se odlučuje za jeftinije telefone s Androidom nema naviku kupovanja aplikacija tako da pisanje aplikacija za Android neće biti isplativije...
S druge strane, dosta ljudi koji su sad na iPhoneu ostat će na toj platformi još neko vrijeme tako da će ljudi koji zarađuju na iOS aplikacijama imati jednak ili veći broj potencijalnih kupaca, a nikako manji.
Kada Android bude imao više korisnika (a možda se to već i dogodilo, nisam siguran) programeri će imati dva izbora:
- Pisati za iOS koji ima manje korisnika koji su vrlo skloni kupovanju aplikacija
- Pisati za Android koji ima puno više korisnika, a većina nema naviku kupovanja aplikacija...
Onog trentka kada netko u Google-u se sjeti da i ja imam dolare, eure a i kune, te da mogu nešto kupiti, naravno da ću nešto zasigurno kupiti, a do tada guštam one mukte koje su po meni bolje, ljepše i zanimljivije od IOS-ovih. Kada budeš imao i jedan i drugi mob u ruci, i kada ih budeš rabio barem 6 mjeseci, shvatit ćeš što je pisac želio kazati ovom svojom mišlju.
Slažem se generalno s tobom Jure, ali što kada kod nas bude moguće kupovati Android aplikacije, kada dođu nmovi android mobovi s jačim procesorima, većom rezolucijom, a već sada su više nego više i bolje friendly prema userima then IOS i Iphone uopće, općenito, generalno i brz dvojbe.
Ako se već sa mnom ne slaže, u nekim temama pretprošlog mjeseca na približno ovakvu temu sam već prognozirao kao takav razvoj situacije, naka samo vrijeme bude mi najbolji svjedok koliko sam i sada u pravu, ili krivu!?
BTW;Hoće li se neko kladiti samnom u recimo najnoviji mob HTC-a VS Iphone X!!!! 
BTW;Hoće li se neko kladiti samnom u recimo najnoviji mob HTC-a VS Iphone X!!!! 
Ja oću! i kladim se na HTC XD
živcira me što market nema omogućeno kupovanje u većini država, ali kada se to uvede - više boljih aplikacija i to puuno - programere će privući lova i poćet će masovno pisat aplikacije za market koje da bi bile konkurentne sličnim aplikacijama sa istog marketa moraju biti sve ljepše bolje - netjecanje za naljepču najbolju aplikacuiju za manje ili isto para od slične konkurencije - i BOOM aplikacija
da se to desi ajmo reć sutra u mjesec dana bi market prestigao app store - da se desilo prije već bi market vodio
i naravno da su za ios aplikacije bolje kada se programeri moraju brinut da bude kompatibilan sa par uređaja iste dijagonale ekrana i sa nekim poboljšanjima kroz verzije, sa istim verzijama softwarea
dok je android puno nezahvalnije tržište jer imaš uređaje od HTC tattoa koji je bazični mobitel sa najosnovnijim funkcijama na 600MHz do galaxyja II sa dvojezgrenim procesorom na 1.2GHz
Ja imam prozvani wildfire i nažalost moram te obavjestiti da mi možda 1 ili 2 aplikacije nisu radile kako treba - i nije da me to nešto posebno smeta. za sve što sam trebao sam našao besplatne aplikacije koje rade savršeno ono što trebaju raditi a čak i neke za namjene koje mi nisu ni pale na pamet. Laž je da aplikacije zato što su besplatne lošije, i laž je da android ima lošije aplikacije jer kolko sam uspio primjetiti većina kvalitetnih aplikacija postoji za obje platforme. I na kompu koristim sve besplatne aplikacije (osim antivirusa i officea) i apsolutno im ništa ne fali iako se smatram zahtjevnijim korisnikom. Dakle, stvar je samo u stavu, a o tom stavu dovoljno govori tvoj avatar. Ako misliš da to što plačaš aplikacije čini te aplikacije kvalitetnijima tvoja stvar.
sad jel neki store ima 50 000 ili 500 000 aplikacija je po meni apsolutno nebitno. Dovoljno je i da ima samo 100 kvalitetnih aplikacija za različite namjene.
mislim da je prilično očito da oba storea imaju dovoljnu korisničku bazu da opstanu tako da rasprave jel se isplati raditi ili ne padaju u vodu što govori broj aplikacija za svaku platformu.
Ja imam prozvani wildfire i nažalost moram te obavjestiti da mi možda 1 ili 2 aplikacije nisu radile kako treba - i nije da me to nešto posebno smeta. za sve što sam trebao sam našao besplatne aplikacije koje rade savršeno ono što trebaju raditi a čak i neke za namjene koje mi nisu ni pale na pamet. Laž je da aplikacije zato što su besplatne lošije, i laž je da android ima lošije aplikacije jer kolko sam uspio primjetiti većina kvalitetnih aplikacija postoji za obje platforme. I na kompu koristim sve besplatne aplikacije (osim antivirusa i officea) i apsolutno im ništa ne fali iako se smatram zahtjevnijim korisnikom. Dakle, stvar je samo u stavu, a o tom stavu dovoljno govori tvoj avatar. Ako misliš da to što plačaš aplikacije čini te aplikacije kvalitetnijima tvoja stvar.
sad jel neki store ima 50 000 ili 500 000 aplikacija je po meni apsolutno nebitno. Dovoljno je i da ima samo 100 kvalitetnih aplikacija za različite namjene.
mislim da je prilično očito da oba storea imaju dovoljnu korisničku bazu da opstanu tako da rasprave jel se isplati raditi ili ne padaju u vodu što govori broj aplikacija za svaku platformu.
s jedne strae branis sony sto stite svoje intelektualno vlasnistvo i brane ljudima da drndaju po svojoj konzoli dok ovdje prakticki zagovaras piratstvo. kompletan broj aplikacija koje su ti ponudjene na MARKETU je okrljastren ogromno zbog nedostatka aplikacija koje se placaju. da, market ima ogroman broj broj aplikacija. ne, nisu sve dobre. nisu ni u appstoreu sve dobre, daleko od toga, ali one koje valjaju, valjaju, isto kao i ovdje. ja osobno smatram da sam zakinut jer nema placenog dijela marketa, i spreman sam platiti odredjenu aplikaciju. i zbog toga sam recimo bio prisiljen svjesno prekrsiti garanciju podosta skupog uredjaja da kupim aplikaciju - primjerice.
a ne zaboravi ovo - malo ce stranih ljudi napraviti aplikaciju za hrvatsku. bilo sto - lokator vrganja na papuku, popis bankomata u smrdulji donjoj, hrvatska na dlanu - sve sto nikad niste smjeli znati, 1.hnl - budi i ti mafijas i slicno. vani to nece puno ljudi kupiti. ovdje - nece nitko kupiti jer ne mogu. ako hrvati ne mogu kupiti aplikaciju, onda hrvatima nema smisla raditi aplikaciju koju ne mogu prodati putem marketa, nego da je nude na svoju ruku, placaju oglasne prostore i trose na marketing.
nisu male firme i programeri u hrvatskoj gameloft pa da si to mogu priustiti. radije ce napraviti za ios di ju mogu prodat.
Pa nije ogromno jer na android marketu je više od pola aplikacija besplatno. To je i jedan od razloga zašto google tako malo zarađuje prodajom aplikacija, većina ih je besplatna.
Svaka čast za Android, mada jedini problemi koje ja vidim vezano uz Androida je jedan vezan uz sam Google, a odnosi ne na organizaciju marketa, te drugi tehnički vezan uz široku lepezu uređaja koji podržavaju Android.
Ovo drugo će se kroz godinu dvije uvelike promjenit na bolje pošto sve više i više Android uređaja imaju impresivne HW resurse , tako da će to uvelike olakšat developerima posao, jer kako vam je poznato za sve te mobile OS-ove najveći broj develpera upravo ćine pojedinci i indie timovi koji ne raspolažu s nekim velikim buđetom.
Problem broj jedan sumnjam da će se tako brzo riješiti pošto Google ne daje baš neke naznake u promjeni politike koju vodi uz market, mada i u tome postoji jedna obečavajuća naznaka na bolje, a odnosi se na otvaranje drugih Android marketa, npr. Amazon store.
Ja osobno Android market još uvijek promatram sa strane i čekam da se situacija jedan i dva urede, a onda definitivno će i Android postat područje moje domene.
Upravo to.
Neka ima 10 kvalitetnih aplikacija koje mi trebaju, za ostale mi nije bitno da li ih je 10 000 ili 10 000 000.
Dal može proći bar jedan dan bez neke teme o apple vs android
Sam imajte vi appleovci kvalitetnije aplikacije kad ih već mislite platiti, meni su ove Android za đabe čisto dovoljne. Čak i kad me bombardiraju reklamama.
Fanbojevi su postali analitičari, ekonomisti i quality checkeri.
Vau.
Fanbojevi su postali analitičari, ekonomisti i quality checkeri.
Vau.
Upravo tako, kvalitetnu raspravu možeš voditi jedino ako si načitan i informiran iz više izvora ali me žalosti šta nekima ni to nije dovoljno pa potpuno ignoriraju ono šta im ne paše.
o kakvom ti piratstvu? aplikacija se nudi besplatno i imam ju besplatno. ako mi se neka aplikacija jako svidi uplatim programeru par dolara na račun. na kompu sam platio svoj antivirus, platio tune up utilities. i windowsi su mi orginalni. zato te pitam još jednom, o kakvom piratstvu govoriš?