U starom Rimu dugo spavanje je bila sramota, jer kao što čovjek od vina postaje privremeno lud, tako i od sna postaje privremeno mrtav - bila je sramota ako se pater familias dizao iz kreveta poslije svojih robova. Ako spavam svaki dan sat vremena manje, time produžavam u 60 godina biološkog života svoj svijesni život za 913 dana, dakle za 2,5 godine. Što znači rano ustajati? Ja ustajem u pet sati i sasvim sam čio - jer sam jutarnji tip.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Bravo Doc!
Odličan članak u vezi 7-9 sati sna. Ja ipak legnem ranije oko 22 h, jer sam čuo da je to bolja praksa.
I onda ako ustanem oko 6 h to je opet 8 sati sna. Znači da sam jutarnji tip.
Moram pohvaliti i ove druge savjete u vezi zdrave prehrane, redovitog vježbanja i lošeg utjecaja cigareta na zdravlje...
U starom Rimu dugo spavanje je bila sramota, jer kao što čovjek od vina postaje privremeno lud, tako i od sna postaje privremeno mrtav - bila je sramota ako se pater familias dizao iz kreveta poslije svojih robova. Ako spavam svaki dan sat vremena manje, time produžavam u 60 godina biološkog života svoj svijesni život za 913 dana, dakle za 2,5 godine. Što znači rano ustajati? Ja ustajem u pet sati i sasvim sam čio - jer sam jutarnji tip.
Odličan članak
. Kolega danen nije problem rano ustajanje, ako noć prije odeš ranije na spavanje. Evo i ja ustajem u 5, ponekad i prije, ali idem na spavanje uglavnom oko 9. Iz osobnog iskustva, sveto trojstvo mi je san, trening i prehrana. To mi je baza zadnjih 15+ godina i osjećam se neusporedivo bolje od kada sam si uredio ta tri područja života. Inače preporučio bi knjigu na ovu temu od dr. Matthew Walker-a sa UC Berkleya "Why We Sleep".
To nisam mogao ni kao dijete. 😔
Treće, studija ne govori ništa o kvaliteti sna. Dvije osobe mogu prijaviti sedam sati sna, od kojih jedna cijelu noć spava gotovo neprekinuto, a druga se budi svakih pola sata. Takva razlika u ovoj analizi ostaje nevidljiva.
Kvaliteta je bitna, ali da li buđenje utječe negativno na kvalitetu u svakom slučaju? Možda je kod nas s lakim snom organizam naučio raditi održavanje u dobroj mjeri i između snova, u stanju smanjene budnosti..
Evolucijski, ima smisla. Kod kitova i dupina, na primjer, pola mozga zna otići na spavanje dok je životinja budna. Ako se budna i uspavana hemisfera redovito izmjenjuju nema toliko potrebe za totalnim gašenjem svijesti. Zapravo, ako se ljude sili da što manje spavaju, moglo bi tako nešto evoluirati i kod ljudi.
...Ako spavam svaki dan sat vremena manje, time produžavam u 60 godina biološkog života svoj svijesni život za 913 dana, dakle za 2,5 godine. Što znači rano ustajati? Ja ustajem u pet sati i sasvim sam čio - jer sam jutarnji tip.
najbolje ustat u tri ujutro, produžiš svjesni život za još pet godina i provedeš 10 godina krmeljav, ali svjestan
Od "svetih trojstava" u ophođenju prema svojoj nakupini mesa i krvi, pa do borbe za svaku sudačku nadoknadu u svjetovnom postojanju?
A kakvi ste kao ljudi?
Kako srce održavate zdravim?
Čime ispirete nakupine šporkice unutar istoga?
Ima li kakav kemijski pripravak protiv grijeha?
Evo ja poklanjam 10 dana života, ovima što im je napeto što duže udahni-izdahni, nabit kilometar sat.
expert za istrazivanje ruda i gubljenje vremena na Bol-u.. WindowsPhone die hard fanboy koji ne napušta brod.
sat vremena spavanja duze su tri prespavane godine prosjecnog zivota
reklo bi se, iz supljeg u prazno... :)
Najbolje je ne slušati svakakve savjete po webu, pa i od liječnika.
Spavajte koliko vam se spava.
Spavaj ovoliko, nemoj jesti ovo, jedi ono, kreći se ovoliko, ne, sad kažu onoliko, nemoj puno seksati, nema alkohola, cigareta, ljubavnica, kocke..kakav je to život. :p
Ovi što se diče kako su ujutro u 5 budni, čili, navečer u 21h su već u nesvjesti, ili kljucaju glavom pred tv-om.
Vodkom, na noćnim partijima, ali to ovi što se dižu u 5 ujutro ne bi znali, mogu me jedino sresti negdje usput dok sam na povratku doma ili na jutarnjem bureku. 
Koliko (ne) spavam, ja bih već trebao biti mrtav.