Nestanak struje zaustavio Waymove robotaksije i ra

poruka: 13
|
čitano: 4.699
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Nestanak struje zaustavio Waymove robotaksije i ra".
16 godina

Vjerojatno je i istina ovo sta govore i waymo-a da su vozila proucavala situaciju, ali svi znamo kako ljudi vize kad semafori ne rade, pa s obzirom da se drugi nisu pridrzavali pravila vozila nisu znala kako reagirat

It aint what you dont know that gets you into trouble. Its what you know for sure that just aint so

0 0 hvala 0
9 godina

Samo potvrdjuje i utvrdjuje moju odluku da te elektricne proizvode zaobidjem kao disko klub u kojem pustaju narodnjake. 

Imat ce svoju publiku, cijenim i postujem, ali nisam taj igrac. 

3 0 hvala 0
17 godina
Re: Nestanak struje zaustavio Waymove robotaksije
Gebirgs kaže...

Samo potvrdjuje i utvrdjuje moju odluku da te elektricne proizvode zaobidjem kao disko klub u kojem pustaju narodnjake. 

Samostalna vožnja nema veze s električnim vozilima. Izmišljena je i koristi se već jako dugo. 

Jednako tako, električna vozila ne moraju imati samostalnu vožnju i većina ih i nema.

Ako tražiš svoje opravdanje za mržnju EV-a, promašio si jako.

Inače, Wajmo robotaksiji koriste sustav koji nije samostalan i jako ovisi o live podršci i zbog toga je vrlo ranjiv.

Osim toga, da bi radio, mora imati HD karte za navigaciju koje se rade specijalno za tu namjenu. Te karte sadrže prometne trake, vertikalnu i horizontalnu signalizaciju, lokalna prometna pravila itd. Ove karte se izrađuju posebno za svako područje gdje Waymo vozi. Nikad nisu za cijele gradove i sve ulice. Izvan tog područja Waymo ne može ići.

Za razliku od njega, Teslin sustav je potpuno samostalan i radi doslovce svugdje. Osim na javne (Google) karte, oslanja se i na vlastiti "vid" tako da će bez problema pronaći put na prekrcanom parkiralištu trgovačkog centra, na poljskom putu kroz livadu ili na šljunčanoj cesti u nekoj selendri. 

15 godina
DexCro kaže...
Gebirgs kaže...

Samostalna vožnja nema veze s električnim vozilima. Izmišljena je i koristi se već jako dugo. 

Jednako tako, električna vozila ne moraju imati samostalnu vožnju i većina ih i nema.

Inače, Wajmo robotaksiji koriste sustav koji nije samostalan i jako ovisi o live podršci i zbog toga je vrlo ranjiv.

Osim toga, da bi radio, mora imati HD karte za navigaciju koje se rade specijalno za tu namjenu. Te karte sadrže prometne trake, vertikalnu i horizontalnu signalizaciju, lokalna prometna pravila itd. Ove karte se izrađuju posebno za svako područje gdje Waymo vozi. Nikad nisu za cijele gradove i sve ulice. Izvan tog područja Waymo ne može ići.

Za razliku od njega, Teslin sustav je potpuno samostalan i radi doslovce svugdje. Osim na javne (Google) karte, oslanja se i na vlastiti "vid" tako da će bez problema pronaći put na prekrcanom parkiralištu trgovačkog centra, na poljskom putu kroz livadu ili na šljunčanoj cesti u nekoj selendri. 

pa čak se i zabiti u zid koji izgleda kao tunel

9 godina
DexCro kaže...

Sry, cisto iz znatizelje (semanticke i logicke). Kako iz ove tvrdnje:

"Imat ce svoju publiku, cijenim i postujem, ali nisam taj igrac."

Iscitavas mrznju?

Cijenim i postujem = mrznja? 

Samo govorim da nekim tehnoloskim rjesenjima u kojima covjek nije "in the loop", mozda jos nije mjesto na prometnicama jer ocito ovakvi ili gori scenariji predstavljaju realnost. 

Toliko. 

17 godina
Gebirgs kaže...
DexCro kaže...

Sry, cisto iz znatizelje (semanticke i logicke). Kako iz ove tvrdnje:

"Imat ce svoju publiku, cijenim i postujem, ali nisam taj igrac."

Iscitavas mrznju?

Cijenim i postujem = mrznja? 

Samo govorim da nekim tehnoloskim rjesenjima u kojima covjek nije "in the loop", mozda jos nije mjesto na prometnicama jer ocito ovakvi ili gori scenariji predstavljaju realnost. 

Toliko. 

Napisao sam odmah, samostalna vožnja nema nikakve posebne veze s EV. 

Da te EV ne žulja nebi ga niti doveo u temu.
A kad napišeš "..cijeni i poštujem, ali..." taj ali je dodao prilično veliku dozu sarkazma. Ako griješim, ispričavam se.
Evo, reći ću da cijenim i poštujem tvoje mišljenje o EV, ali nemam pojma zašto je u ovoj temi.

A da ipak budemo on topic, današnji samovozeći sustavi su superiorni u odnosu na čovjeka. Nekoliko nezgoda koje su na nivou anegdota ne mogu se uspoređivati sa tisućama lakših i teških nesreća koje se svakodnevno dešavaju 'pravim' vozačima. 

Na žalost, svaka smrt kao posljedica samostalne vožnje će uvijek biti veća vijest od smrti izazvanom ljudskom pogreškom bez obzira što je statistički zanemariva. Uobičajeno je da se ljudi boje novih stvari i da se traži (i izmišlja) i preuveličava svaka greška.

Proći će to kao što je prošlo i kod svih drugih izuma koje su u početku pljuvali, a onda prihvatili kao normalnu stvari. Da podsjetim: perilice rublja, CD-i, internet, digitalni fotoaparati, auti na plin, automatski mjenjači, mobiteli, pametni telefoni, LCD monitori, pametni satovi, električni auti itd. Vjerojatno sam preskočio neke.

17 godina
ministar kaže...

Youtube video o tome je razotkriven valjda 10 minuta nakon prikazivanja. Napravio ga je Marko Rober, poslovni partner Austina Rusella osnivača i vlasnika tvrtke Luminar, proizvođača lidara (koji je, BTW, ovih dana proglasio stečaj). Tvrtka Luminar je bila partner u snimanju videa. Cilj videa je bio pokazati kako je lidar bolji od kamera. Prvo je otkriveno kako većina prikazanih stvari ili namještena ili sakrivena, a onda su drugi youtuberi (npr. Kyle Paul) pokušali izvesti to isto. Nikom to nije pošlo za rukom. Na kraju je i sam autor u intervjuu priznao kako je 'malo obradio' video da bi bio zanimljiviji.

Bila je to i ovdje tema.

17 godina
DexCro kaže...

Proći će to kao što je prošlo i kod svih drugih izuma koje su u početku pljuvali, a onda prihvatili kao normalnu stvari. Da podsjetim: perilice rublja, CD-i, internet, digitalni fotoaparati, auti na plin, automatski mjenjači, mobiteli, pametni telefoni, LCD monitori, pametni satovi, električni auti itd. Vjerojatno sam preskočio neke.

Sve navedene stvari u pravilu nisu imali takvu latentnu opasnost i zakonske obveze.

Uz to, Bečka konvencija koja predstavlja i osnovu međunarodnih odnosa u prometu i pojedinih nacionalnih zakona još vijek definira vozača kao osobu. To treba dodatno razjasniti i ratificirati baš zato da se jednom točno definira odgovornost u slučaju nezgode u kojoj je "krivac" autonomno vozilo.

15 godina
DexCro kaže...
ministar kaže...

Youtube video o tome je razotkriven valjda 10 minuta nakon prikazivanja. Napravio ga je Marko Rober, poslovni partner Austina Rusella osnivača i vlasnika tvrtke Luminar, proizvođača lidara (koji je, BTW, ovih dana proglasio stečaj). Tvrtka Luminar je bila partner u snimanju videa. Cilj videa je bio pokazati kako je lidar bolji od kamera. Prvo je otkriveno kako većina prikazanih stvari ili namještena ili sakrivena, a onda su drugi youtuberi (npr. Kyle Paul) pokušali izvesti to isto. Nikom to nije pošlo za rukom. Na kraju je i sam autor u intervjuu priznao kako je 'malo obradio' video da bi bio zanimljiviji.

Bila je to i ovdje tema.

ok, onda ćemo ovaj primjer gdje gazi djecu: https://www.carscoops.com/2025/06/teslas-fsd-botches-another-test-but-its-not-to-blame/

17 godina
Jesi ti uopće pogledao taj video? 99% vozača bi jednako reagiralo. Za reakciju nije bilo više od 0,5 sekundi. Mene bi sigurno iznenadilo jer bi očekivao djecu da dolaze iz smjera autobusa.
17 godina
DexCro kaže...
Jesi ti uopće pogledao taj video? 99% vozača bi jednako reagiralo. Za reakciju nije bilo više od 0,5 sekundi. Mene bi sigurno iznenadilo jer bi očekivao djecu da dolaze iz smjera autobusa.

Taj test je besmislen - em vozač (ili vozilo) već gadno krši zakon jer je izbačen znak stop (što tamo znači obavezno zaustavljanje vozila iz oba smjera) em koji je smisao kočenja u dva metra?

15 godina
DexCro kaže...
Old Iggy kaže...
DexCro kaže...

Taj test je besmislen - em vozač (ili vozilo) već gadno krši zakon jer je izbačen znak stop (što tamo znači obavezno zaustavljanje vozila iz oba smjera) em koji je smisao kočenja u dva metra?

u tome i je stvar - morao je stati zbog tog znaka stop

17 godina
ministar kaže...
DexCro kaže...
ministar kaže...

Bila je to i ovdje tema.

ok, onda ćemo ovaj primjer gdje gazi djecu: https://www.carscoops.com/2025/06/teslas-fsd-botches-another-test-but-its-not-to-blame/

https://www.youtube.com/shorts/rtmmnoQaMwk pokazuje primjer iz stvarnog života.
"Gaženje djece" za koje prilažeš video (hvala na linku) je jedan od mnoštva video materijala The Dawn Projecta, koji ima životni cilj da negativno piše o Tesli. 
Nisam siguran koji je poriv iza svega, ali simptomatično je da doslovce svi videi govore negativno o Tesli, da su svi napravljeni u "dokumentarnoj" formi u kojoj je svaka druga rečenica ukazuje na ogromnu opasnost i da 90% njih nije iz stvarnih situacija nego iz njihovih "testova". Ne smeta ih samostalna vožnja općenito niti druge firme. Imaju pik baš na Teslu.
Ono što meni bode oči je da su komentari zabranjeni na svakom videu. 

Inače, The Dawn Project vodi Dan O’Dowd koji troši doslovce desetine milijuna dolara na antipromociju Tesle. Izgleda da mu se netko jako zamjerio :-)
Naravno, ima tu i nešto istine. Pogotovo na ranijim verzijama "samostalne" vožnje. 

Svejedno mi se čini da nove verzije voze puno bolje od prosječnog vozača. Ne mislim da su savršene i da ne griješe i ne mislim da će ikad postati savršene, ali definitivno napreduju. Stotine videa je na tu temu na Youtube-u. To što postoje incidenti nije razlog da se stvar ukine, jednako kao što se ne mogu ukinuti ljudski vozači koji stvaraju puno više incidenata.

Na kraju krajeva, tjedno izlaze kompilacije sa stotinama prometnih nesreća. Nikome ne pada na pamet zbog toga ukinuti čovjeka kao vozača.

Jedina razlika je u tome što je ovih dana/mjeseci/godina AI puno veća vijest od pijanog/umornog/neodgovornog čovjeka za volanom.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice