A lego? Kao jednostavni elmenti koji bi trebali biti ispisani bez grešaka. I kad se pogleda cijena lego kockica moglo bi biti i isplativo.
Koliko hobistički 3D ispis ima ikakvog smisla?
- poruka: 16
- |
- čitano: 3.466
- |
- moderatori:
vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
davno san nabavi resin printer za kutijice i sicne gluposti, jedino uspjesno isprintano mi je bilo m42 na sony e mount adapter koji se raspa tj puka na naj debljem dijelu (?!) nakon par mjeseci koristenja pretpostavljam zbog niske temperature jer je tu vecer bilo bas zima, par kutijica za neke usb gadgete i slicno jos imam, ali u pravilu jako beskorisno i skupo.
Uh, da sam barem znao za 3D printanje kad sam bio klinac u srednjoj, a ne tek relativno nedavno sa Prusa Mini.
Sad doma svi cimaju, popravi mi ovo, naštimaj mi ono...
Dosad: Držač za tuš glavu, gumene nogice za sjedalice, nastavci za usisavač, alat za lakše otvaranje staklenki starijima, brzinske brtve po mjeri, odbojnik da vrata ne lupaju u boji da paše zidu, personalizirani božićni ukrasi, poklopac za baterije za daljinski upravljač, stalak za punjač za sat i mobitel, vaze i lonci u stilu koji pašu ostatku interijera, poklopac za OBD priključak auta, poklopci za utičnice za djecu...
I to što kolega kaže za LEGO, malom nećaku LEGO Technic dijelovi koje je teško kupiti "rifužo", no od iste ABS plastike kao original.
@dabar_solta_V2 Koristio si resin za krivu namjenu. On je za dekoracije i figurice. Za tvoje potrebe bi običan i daleko jeftiniji FDM printer bio bolji. Imam printane kutijice, adaptere i poklopce za fotoaparat, lonce za cvijeće.... sve se to koristi već 3-4 godine, aktivno, po suncu i snijegu, te nema tragova habanja ili pucanja.
EDIT: Da odgovorim autoru teksta:
Da, ja eto ugodno ŽIVIM od prihoda od prodaje 3D printanih stvari, te pogotovo od prodaje nacrta za printanje predmeta i figurica.
Imao sam prije 10ak godina neki custom made 3d printer i to je bila gnjavaža, non stop se štopalo, preskakalo, nisi znao hoće li print od 1h završit ili ne.
Prošle godine sam kupio BambuLab X1C+AMS sa 4 spoola i BambuLab A1 Mini i preporodio se. Niti jedan problem u godinu dana, a naprintao sam se čuda. Čak i printevi od 7-8h prolaze bez ikakvog problema i strepnje. Isprintam i neke gluposti za zabavu i poklone, ali često si nacrtam model koji mi treba i riješim probleme po stanu.
nisam pretplatnik, pa nisam procitao cijeli tekst, elem, mozda sam nesto bitno propustio, ali....
ukoliko se autor teksta pita "ima li smisla?", onda je odgovor definitivno NE. za njega. pitanje je, a pretpostavljam i cijeli clanak, validno koliko i svako drugo pitanje gdje odgovor ovisi iskljucivo o preferencama upitanog,a u slucaju hobi alata (a 3d printer je samo to - alat) situacija je jos gora, jer, ponavljam, ako jedan ne zna sto bi s time, netko drugi zna, pa se mjenja i odgovor.
nekome besmisleno, nekome itekako smisleno, meni recimo 3d print(er) itekako ima smisla, aku skare za zivicu su mi apsolutno besmislen i nepotreban alat, kao i masa drugih.... tako da je ovakovo filozofsko promisljanje o nekom alatu samo po sebi besmisleno.
dodatno, ova gramatika ubija, dajte vise.....
Ima li hobisticki 3d ispis ikakvog smisla?
Koliko hobisticki 3d ispis ima smisla?
Ima li ikakvog smisla hobisticki 3d ispis?
ali Koliko hobisticki 3d ispis ima ikakvog smisla je.... necu reci, zakljucite sami
Its just the way of it, son. We all sell our souls sooner or later.
Ne nije. Nažalost nemam slike, no imam negdje isprintane i od Carbon Fiber ABS i Nylon vijke i matice. Isprintani čisto kao test, čvrsto kao metal.
Imam i od PLA matice, i dalje mi služe.
Koliko smisla ima pitanje iz naslova? Ne mogu pročitati tekst jer je premium, ali po naslovu... Ako je hobistički onda je to hobi a hobi je radi zadovoljstva, strasti, razonode i sl. Koliko hobističko igranje video igara ima smisla (avio simulacije Galiću, sjedi u pravi pa leti) ili bilo koji hobi? Ako sadržaj članka odgovara naslovu, tema je u potpunosti promašena.
Inače, ako ne znaš 3D modeliranje (a lako se nauči) onda si ograničen, a ako znaš printaš sve što ti srce hoće i treba.
Najbolja investicija u jako dugo vremena, kako se bavim drvodjelstvom isto super se ljubi s tim. Za nekog tko stalno nešto kemija i šarafi dušu dalo.
uzmite u obzir da za ispis 10 kocica 4x2 cete utrositi bar 1,5h u medium quality pa kolko vam se to isplati onda procijenite si...
"čvrsto kao metal" - HAHAHAHAHAHA
Ne nije. Nažalost nemam slike, no imam negdje isprintane i od Carbon Fiber ABS i Nylon vijke i matice. Isprintani čisto kao test, čvrsto kao metal.
Imam i od PLA matice, i dalje mi služe.
" čvrsto kao metal" - HAHAHAHAHA
uzmite u obzir da za ispis 10 kocica 4x2 cete utrositi bar 1,5h u medium quality pa kolko vam se to isplati onda procijenite si...
Ne znam što je "kocica 4x2", ali ako misliš na Lego, klincu sam isprintao desetak podloga po mjeri za IKEA police, 28x19 mislim, u raznim bojama da tematski posloži figurice.
Prvo, to ne možeš kupiti točno tih dimenzija nego moraš kupiti veće pa izrezati i baciti dobar dio viška.
Drugo, jedna košta cca 10ak eura.
A tolerancije su ispale poprilično dobre tako da super drži legiće.
Tako da se to dobro isplatilo.
Drago reče:
Kao netko tko se hobistički i u kućnim uvjetima bavi 3D ispisom skoro 10 godina ovdje potpisani skupio je dovoljno iskustva da izloži svoje skromno mišljenje o korisnosti za one koji bi "printali po kućama“. Pogledom na bezbrojne kilograme filamenta koji sam potrošio i možda deset (ili manje) upotrebljivih predmeta koje sam od svega toga dobio, rekao bih da je iznos škarta i beskorisnoga u odnosu na upotrebljivo i korisno u ovom hobiju negdje oko 99,99%
Drago si je htio isprintati model aviončića, cockpit ili barem yoke ali je dobio predivnu vlasulju za dječje rođendane i maskenbal partyije.
ma Drago je htio isprintati "veštačke" gorgonije za svoj bazen...
Eh, Geeetech i3 Pro B... 6 sati mi je trebalo da ga sastavim 😬.
No radio je začuđujuće dobro s obzirom da nisam imao pojma što radim kako bi to sve trebalo raditi 😅.
A isplativost... zavisi koji je cilj. Nije se sigurno isplatilo jer nije donijelo novce, uostalom kao i hrpa drugih stvari koje radim(o). No da sam sa tim mogao napraviti stvari koje nisam mogao drugačije, itekako.
Npr. nabavio sam SFF kućište, Metalfish T60, složio komp, sve stalo OK, stavio stari RTX 2060S i sve ok. No dobavio sam igrom slučaja RX6700 XT. Ali ne lezi vraže, radeonka je 2,5 slot debljine, predebela, ako ju upiknem to je to, ne mogu zatvoriti stranicu...
Pa sam se dosjetio izmodelirati cca 1,5cm "okvir" da "nadoštukam" stranicu i stvar šljaka. Bez 3D printera bi bilo prc Milojko, ovako...