Savjet, izbor memorijske za canon 600D

poruka: 16
|
čitano: 14.668
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus, pirat
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina

Dolazi mi u ponedjeljak canon 600D ali moram uzest memorijsku za njega. Uzeo bi u linksa. Ciljao sam na 32Gb kartice. S obzirom da se ne razumijem u klase i brzine kartica volio bih preporuku neceg dovoljno brzog da se snima 1080p 30fps video i 720p 60fps video na nju.   

Evo ovo je izbor:  http://www.links.hr/?option=katList&page=sviartikli&id_kategorija=3009&sort_cat=cijena_s_pdv&sort_ord=desc

Bilo bi dobro da je ispod 300kn , oko 200 po mogucnosti.

Nikad te necemo zaboraviti. RIP EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Neka me ispravi netko od iskusnijih fotografa ako griješim, ali po onome sto sam ja saznao dok sam se informirao o kupovini memoriske kartice za moj 550D, bolje je kupiti dvije manje od recimo 8GB, nego jednu veliku.. U slucaju katastrofa ovako si izgubio manje podataka, nego da ti ode ta od 32GB, onda ode sve u bip.. Također najbitnija stavka kod snimanja fullHD video zapisa je brzina pisanja na karticu, a tu je trenutno najbolje uzeti karticu koja je class 10, i onda si def siguran da neces imati nikakvih problema kod snimanja videa na istu..

Ovo bi bilo neko moje skromno iskustvo, pa nek me ispravi netko ako grijesim.. {#}

Znanstvenici kazu: ''Ako se bojis pauka, veca je vjerovatnost da ces ga po povratku kuci zateci u sobi..'' E pa ja se bojim plavuša s velikim sisama.. :D
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

S obzirom da cu sve podatke odmah prebacivat na pc i backupat na 2 diska mislim da me nije strah za havariju kartice. Recite mi koliko mi slika ili hd videa stane na 16Gb karticu?

I ako sam dobro shvatio sve class 10 kartice su dovoljno brze za snimanje na njih.

Sutra u linksa je moram uzest pa...

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Re: Savjet, izbor memorijske za canon 600D

Evo slika sluzbeno od Canona za tvoj model, tu ti je sve lijepo objasnjeno.. Posebno obrati paznju na onaj important dio, prvu i zadnju stavku..

Znaci Class 10, i miran si u svakom pogledu barem sto se tice brzinje citanaj i pisanja s kartice.. 

Znanstvenici kazu: ''Ako se bojis pauka, veca je vjerovatnost da ces ga po povratku kuci zateci u sobi..'' E pa ja se bojim plavuša s velikim sisama.. :D
15 godina

Super, onda cu uzest neku 32Gb class 10 karticu, jos samo da netko preporuci koju :)

I recite mi koliki je clip limit na 600D? Za 1080p video.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

To je ja mislim upravo onaj dio "important" sto sam ti rekao da obratis paznju, predzadnja i zadnja stavka..

• An increase of the camera’s internal temperature may cause movie shooting to stop before the maximum recording time shown in the table above.
  • The maximum recording time of one movie clip is 29 min. 59 sec. Depending on the subject and the increase in the camera's internal temperature, the movie shooting might stop sooner than 29 min. 59 sec.
Poruka je uređivana zadnji put ned 21.10.2012 13:39 (majdo).
15 godina

Jasno mi je , iako postoji program koji moze automatski pokrenut snimanje nekon sto prode 30 min za jedan klip. Koliko sam procitao bar.

Poruka je uređivana zadnji put ned 21.10.2012 11:30 (athlon64).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

-fali ti osnovno predznanje da bi znao odgovor.

- Nije važna rezolucija nego veličina, tj veličinu određuje rezolucija (RAW je ogroman, praktički nitko osim digital recording studia nema dovoljno mjesta i brzinu za transfer sirovog signala) samo do kompresora, nakon tog sve ovisi o postavkama kompresora. Na HD/SD rezolucijama se koristi H.264-mpg4/AVC. Standardni bitrate je 1.5-25Mbit/s (za usporedbu DVD-PAL mpg2 je 3.5Mbit/s). Upravo zato je moguće glednaje YT filmića preko mreže (npr 4-5-6 Mb je dovoljno, 5-9Mb se rezervira za IPTV kao MaxTV dok HD, BlueRay je 9-25..)

npr na 4Mb =4.000Kbps je veličina 30MB po minuti =500KBs = 0.5MB/u sekundi. To je ugl. dovoljno za kvalitetan video, ali kad ga konvertiramo iz postojećeg. Kod snimanja-capturea ovisi o snazi video chipa, pa se obično postavlja više tj kompresor tad ne mora raditi s gasom do daske, ima zalihu snege i rezultat je dobra slika. Ako kompresor ne stiže kompresirati u zadanom profilu, tad imaš 'smeće' tj klasićne mpeg koskice... (kao preskakanje-propuđtanje). Taj trik koriste jeftikaneri zapravo lažno navode teh.specifikacije nekih maksimalnih postavki..

Class 4 definira 1.5MB/s, dovoljno, ali je logičnije (za istu cijenu ili čak i nižu) kupiti neku karticu Class-10 jer postavke mogu tad biti više (moguće vidljivo bolja kvaliteta).

Kvaliteta dobivenog (kompresiranog) videa, ovisi o postavci kompresora tj bitrateu, zapravo ovisi o snazi-kvaliteti kompresora koji mora u realtimeu kompresirati kvalitetno video. To jeftikaneri naravno ne mogu, dok skupi uređaji mogu... je imaju 'pravi' kompresor hardware chip.

Ovisno o postavkama profila, defaulti su uglavnom  npr 9-15Mbit u kamerama. To je već na granici Class4 zato se vjerojatno (prolistaj manual od kamere) preporuča Class10 kod captuera (kamere) u HD kvaliteti tj postavkama.

Tako da veličina ne ovisi o rezoluciji, nego o zadanom bitrateu, dok će kvaliteta ovisiti o kompresoru, tj ako je slab tad će rezultat bili loš. RAW (i video i slika) su 'idealni' ali veliki, ograničeni na software koji s njime zna rukovati. Može za kraće stvari... kad je najvažniji kriterij kvaliteta tad se tako postavlja.

Online ima dosta BitRate Calculatora, ali oni se koriste kod konvertiranja npr BR-rip ili DVD-mp4/divx.. u kamerama nema smisla jer je važna kvaliteta koja se više ne može nadoknaditi ako u samoj snimci nije uhvaćena u realtimeu.. konverteri imaju svo vrijeme svijeta više prolaza itd..

Ako postaviš 4.000 ili 9.000Kbps upravo toliko će biti potrebno po sekundi.

Upravo toliko je potrebno (+ malo više za zalihu, ali svaki uređaj ima i neki buffer koji kompenzira lag). -napomena, ne miješati B i b B=byte=8xbit, b=bit,

-ista pravila vrijede za slike, s razlikom da su slike daleko manje ali pojedine slike (kadar) mogu biti na rezolucijama iznad HDTV .. ugl se koristi RAW pa se kasnije snimi npr .jpg ovisno o ciljanoj kvaliteti (npr za web 72dpi ili za tisak +300dpi ..).

Kod pojedinih slika rezolucija utječe na veličinu filea, ali kompresor je i dalje taj koji čini razliku. Slika visoke rezolucije s jakom kompresiojm je manji file od niske rez s niskom kopresijom ili RAWa.

Nema pravila koiko stane (ovisi o postavkama). Mediji se svake godine poduplaju u velićini pa je to zapravo sporedno, stane dovoljno. Stane više videa nego što je nekad stalo na cassetu, BR disk je veličine 25GB kartica SD-HC 32GB, dakle stane više nego što aparat može raditi s baterijom, uz to što neki modeli imaju HDD-SSD ili ove kartice od 32-64GB (pa i veće, stižu diskove).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina

Hvala na lekciji, sad je jasnije ali možeš li mi dat konkretnu preporuku za 32Gb karticu koja ce biti dovoljno brza da videu ne pada kvaliteta pri snimanju? Da li bi bilo koja class 10 30Mb/s trebala bit ok?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
athlon64 kaže...

Hvala na lekciji, sad je jasnije ali možeš li mi dat konkretnu preporuku za 32Gb karticu koja ce biti dovoljno brza da videu ne pada kvaliteta pri snimanju? Da li bi bilo koja class 10 30Mb/s trebala bit ok?

-jednako kao da si pitao ze gorivo-benzisku. To su standardi, izbor marke je tvoja stvar. Proizvođači različitih medija su dovoljno poznati dok izbor više ovisi o trgovini i cijeniku.

btw, već su se pojavile i Calss 16, dok konkretnije savjete za izbor nije pametno davati, jer sve se kvari, sve može bili drugačije nego što je zamišljeno i tad si 'odgovoran' za preporuku.

Poruka je uređivana zadnji put ned 21.10.2012 12:15 (ihush).
15 godina

A nista onda cu uzest ovu sandiskovu:  http://www.links.hr/?naziv=memorijska-kartica-sandisk-sdhc-ultra-32-gb-sdsdu-032g-u46-class-10&option=artikl&id_kategorija=3009&id_artikl=300.900.267

Ima 60mj garancije ako se pokvari. Slike odmah prebacujem na pc di imam i backup tako da...

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

-ovisi, dali kamera prima normalnu ili mini/micro.. npr. za primjer. Provjeri.

-garancija. Nju daje proizvođač. Trgovac nema previše veze osim kao posrednik. Ovlašteni servis ili distributer, pitaj kako se rješava garancija tj dali to rješava trgovac.

15 godina
ihush kaže...

-ovisi, dali kamera prima normalnu ili mini/micro.. npr. za primjer. Provjeri.

-garancija. Nju daje proizvođač. Trgovac nema previše veze osim kao posrednik. Ovlašteni servis ili distributer, pitaj kako se rješava garancija tj dali to rješava trgovac.

Pa zato sam došao ovdje, da provjerim xd. Ali sam 90% siguran da idu ovakve SD kartice. Jucer sam radio sa 600D i vidio karticu. Class 10 Adata

15 godina

I izgleda da mi fotic veceras dolazi, ja ga moram samo isprobat na licu mjesta pa me zanima da li ce proradit s ovom karticom:   http://www.newmemoryshop.com/memory-stick-pro-duo/memory-stick-pro-duo-1gb/1gb-memory-stick-pro-duo

Treba mi samo za opalit 2-3 slike da vidim je li sve u redu.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

-naravno da neće.

-Ovo je (sony) stick. dobar primjer kako se treba učiti razlikovati nazive. Danas sve (pogrešno) nazivaju stick (kao USB-stick), samo je Sony Stick jer je to registrirano ime kao CocaCola, ostalo su MMC/SD/XD/CF.. kartice. SD je proizvođač (i neki drugi) SD kartica. Svaki naziv i logo postoji s razlogom, kao što oznake na benziskoj za razne vrste goriva-ulja postoje s razlogom ili usporedi situaciju s USB priključcima na raznim uređajima... USB standard je jedan (v1.1, 2.0, 3.0), konektora-tipova ima više.

Ako uređaj podržava SD-HC, to je to. Mora biti deklarirano u teh.specifikaciji.

- Može koristiti SD kartice (obične i HC) uz moguće ograničenje kapaciteta na danas dostupne (firmware možda neće prepoznati neku za koju godinu npr 128GB..)

Pošto su ostali standardi (proizvođači) nestali, ali postoje i podstandardi kao HC, mini, micro, Pro,.. imaš situaciju da postoji cca 70 različitih standarda.

-99% sam siguran da ćeš moći koristiti i bez dodatne kartice, jer svaki uređaj ima internu-fixnu-brzu meoriju ili dolazi s nekom minimalnom karticom. Obično se dobije i USB-PC kabel. dobro je nabaviti neki univerzalni čitač ili USB-to-SD adapter za prebacivanje na PC (čak neki ext. HDDjevi imaju mogućnost kopiranja s kartice na disk bez PCa).

15 godina

Ma da, ooovo uopce nije SD kartica,ja gluposti pricam. Ali moze ga se upalit bez kartice i cak opalit sliku tako da u redu je.

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice