Izbor digitalnog fotoaparata za početnika

poruka: 30
|
čitano: 17.905
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus, pirat
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

Dakle...tražim već neko vrijeme i po ovom forumu i po drugim stranicama odgovore na moja pitanja ali sve što sam dobio nije konkretno, pa molim vas za pomoć ako nije problem.

Znači u pitanju je izbor digitalnog fotoaparata. Fotografija me u zadnje vrijeme sve više i više privlači i nakon što sam svog idiota iskoristio koliko se to moglo, razmišljam o prelasku u višu klasu.

Prvo mi je na pamet pao SLR...ali su onda krenile i sumnje. Izdvojiti te novce i onda ne moći iskoristiti opremu koju sam kupio. Pitanje je, koliko je teško svladati sve te mogućnosti i postavke SLR-a? Zato što, ako ne mogu koristiti te funkcije, sigurno ću bolje slike dobivati na idiotu kojeg poznajem u dušu. I onda sam u strahu da neću moći pohvatati sve cake i kupovati bzvz objektive i opremu odlučio na SLR-like fotić. Sada, ako vam nije teško da razbijete moje sumnje...dakle želio bih se početi baviti fotografijom malo ozbiljnije, za svoju dušu naravno i problem je u izboru aparata. Ako imate kakvih savjeta...slobodno pišite...hvala unaprijed...pozdraav

Poruka je uređivana zadnji put pet 21.8.2009 16:17 (Shadower).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Izbor digitalnog fotoaparata za početnika

ok, hehe, ja znam da na ovom podforumu ima puno vrlo konkretnih informacija ;)

i baš zato obožavam kad napišete da tražite i pretražujete ali joj - ništa konkretno ne nalazite!

(mislim da previše očekujete. ili od sebe ili od drugih. ili pak nešto krivo očekujete. been there, done that.)

dalje, definiraj (meni, nama, sebi) što podrazumjevaš pod ozbiljnijim bavljenjem fotografijom, za svoju dušu.

evo, mene baš zanima jedan primjerak fotke koju bi ti označio sa "jednog dana želim znati kako ovo dobiti" (ako može, priti pliz, znatiželjna sam :))

zapravo, sve ti polazi od toga gdje ti želiš stići ;)

prelazak sa kompakta na slr-like samo zbog straha da su slrovi prekomplicirani je - po mom mišljenju - totalni promašaj.

strah te? onda se drži poznatog. ili kupi slr-like tek toliko da možeš mirnije spavati.

moja preporuka za ozbiljnije bavljenje fotografijom za svoju dušu (po mojoj definiciji 'ozbiljnijeg') je nešto poput ovog - http://shooterslab.com/catalog/images/pentax_mx.jpg

ili http://www.thecamerasite.net/01_SLR_Cameras/Images/Minolta-SRT-101.jpg  i sl.

prvo savladaj to a onda si kupi dSLR. ako misliš ozbiljno, ofkors ;)

Poruka je uređivana zadnji put pet 21.8.2009 23:53 (draenei).
17 godina
neaktivan
Izbog digitalnog fotoaparata za početnika

premda Pentax MX i Minolta SRT-101 nisu digitalni SLRovi, preporuka je stvarno na mjestu - jedini način kako stvarno naučiti odnose svjetlo-blenda-brzina zatvarača (brzina shuttera, jel) je sve raditi ručno, a ta dva to definitivno traže.

MX je relativno rijetka i relativno skupa zvjerčica u našim krajevima, a ni SRT-101/201 nije ništa puno češća, kao alternativu bi preporučio Zenita EM/ET/TTL/12 ili Prakticu MTL-3/5 - ima ih po oglasnicima za sitnu lovu.

ea mel tation dignissim theophrastus. inani aperiam inciderint an pri. ut ius nulla quodsi corpora. aliquid vocibus.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

panasonic lx3 vele mudri ljudi, ili uzmi za 200-250€ polovan fuji 9600 pa sa njim probaj ali ipak mozes kao ja sto sam uradio. Iako sam imao dobar compact, canon g9, jednostavno sam prihvatio da nema dobrog fotkanja bez SLR-a , zazmirio i dao parsto eura i uzeo pentX K-m i zasad sam prezadovoljan i rezultatima i igranjem sa manualnim objektivima i sistemom ulaganja za buducnost, naime pravilo je da tijela zastarijevaju pa tako i ja kontam da za neko vrijeme zamjenim K-m sa npr K-7 ali evo frisko nabavljeni 10-24 objektiv ostat ce jos akoBogda godinama da sluzi, tako da SLR ako mislis zagaziti u fotografiju je ipak najbolji izbor.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Izbog digitalnog fotoaparata za početnika
elkarrde kaže...

MX je relativno rijetka i relativno skupa zvjerčica u našim krajevima, a ni SRT-101/201 nije ništa puno češća, kao alternativu bi preporučio Zenita EM/ET/TTL/12 ili Prakticu MTL-3/5 - ima ih po oglasnicima za sitnu lovu.

okej, nisam mislila isključivo na konkretne modele već sam ih stavila samo kao primjer jer su mi prvi pali na moju pametnu pamet...

10-24? fino ;)

mislim da je veće pravilo da su bitniji objektivi od tijela nego da tijela zastarjevaju :)

kao početnik - kupovinom 'najslabijeg' modela trebao bi biti miran minimalno(!!) 2 godine.

ako svo to vrijeme konstantno fotkaš i razvijaš znanje, taj model postat će ti premalo, kupi si jači. ali zaboravi na to da će ti za 2 klase bolji model dati i 2 puta bolje slike ;) zapravo, shvatiš da to isto dobivaš i sa svojim 'slabašnim' modelom samo je ovaj noviji nešto brži i praktičniji jer ima više tipki :D

16 godina
neaktivan

heh...sada vidim da moj na brzinu pisan post djeluje dosta zbunjujuće...pa da pokušam razjasniti neke stvari.Smijeh

Prvo da definiramo moje želje...dakle svjestan sam da će bilo kakva zamjena trenutnog fotoaparata utjecati na moje fotografije i napredovanje u tom svijetu. Pod onime "ozbiljnije, ali za moju dušu" sam mislio da želim više naučiti o fotografiji i samim time poboljšati svoje fotke, moći i ih pokazivati sa zadovoljstvom, ali ne i živjeti od toga.(mislim da nisam baš toliki potencijal)

Nadalje, dvojba između slr-a i slr-likea i "strah" je tu samo zato što nisam imao prilike koristiti se njima i razlučiti što je meni potrebno.

U vezi analognih...puno sam razmišljao i o njima i vjerujem da bi na njima najbrže naučio osnove, ali problem je što ne mogu na licu mjesta pogledati fotku, ispraviti što ne valja...prebaciti na komp,obraditi,pohraniti...a i sama činjenica da bi ga ubrzo zamijenio digitalnim me odvraća od kupnje takvog aparata. Slobodno me razuvjerite, ako nije tako..

Onda dolazimo na pitanje bodya i objektiva. Zanima me za početak, koliko su dobri kit objektivi i u koliko ću početničkih situacija zapravo trebati raznovrsne objektive(naravno ovdje spada i fotografiranje u svakodnevnim prilikama).

ali zaboravi na to da će ti za 2 klase bolji model dati i 2 puta bolje slike ;) zapravo, shvatiš da to isto dobivaš i sa svojim 'slabašnim' modelom samo je ovaj noviji nešto brži i praktičniji jer ima više tipki :D

heh...naravno da to stoji, ali na boljem modelu ću (nadam se) brže učiti...što će kasnije rezultirati boljim fotkama.

Nadam se da sam vam sada pojednostavnio rješavanje problema sa mnom...pozdravv

@draenei za "fotku jednoga dana želim znati kako ovo postići", budući da živim u Dubrovniku i vjerujte motiva i kadrova ne nedostaje..

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Shadower kaže...

U vezi analognih...puno sam razmišljao i o njima i vjerujem da bi na njima najbrže naučio osnove, ali problem je što ne mogu na licu mjesta pogledati fotku, ispraviti što ne valja...prebaciti na komp,obraditi,pohraniti...

e vidiš, problem je u tome što to NIJE problem ;) npr. nisi ni kupio fotić a već razmišljaš o obradi :p

* ne trebaš na licu mjesta ispravljati, ispravit ćeš drugi put. jer drugi put bi se trebao sjetiti u čemu si pogriješio prošli put, jel... pamtiti-pamtiti!!

* na licu mjesta pogledati fotku? pa gledaš ju dok kadriraš i pritišćeš okidač. razmišljaj tada o kadru, a ne nakon što uslikaš.

* kod analogije imaš 24 ili 36 fotki na raspolaganju. na digitalcu 1000 ako želiš! poanta je u tome da ćeš ti na tih 36 jaaaako paziti šta i kako slikaš! samim time si skraćuješ vrijeme učenja o kadru i sličnom jer ćeš biti jako pažljiv i razmišljati, zar ne? mislim, ipak ćeš morati platiti razvijanje filma i izradu slike, a kad već daješ novce, valjda želiš da to nešto dobro izgleda ;) a onih spomenutih 1000 ćeš ispucati bzvz, doma ih pregledavati, gomilati na disku, nećeš niti primjetiti po čemu je fotka23 (ne)zanimljivija od fotke154 - a trebao bi primjetiti!

* ok, pohranjivanje na komp zahtjeva (dobar) skener, za skeniranje treba vremena, izrada fotki košta (mada, ako imaš skener onda skeniraš negative pa preskačeš izradu fotki, a razvijanje filma je 10ak kn)

zašto savjetujem prvo analogiju? jer nemaš toliko mogućnosti kao sa digitalcem. ograničen si na ovisnost film-blenda-ekspozicija-raspoloživo svjetlo. a u cijeloj priči je navedeno najbitnije.

inače, jeftin analogni fotić je relativno lako nabaviti, lakše nego jeftini digitalni jer digitalci nisu jeftini :D bar ne kod nas.....

Shadower kaže...

ali zaboravi na to da će ti za 2 klase bolji model dati i 2 puta bolje slike ;) zapravo, shvatiš da to isto dobivaš i sa svojim 'slabašnim' modelom samo je ovaj noviji nešto brži i praktičniji jer ima više tipki :D

heh...naravno da to stoji, ali na boljem modelu ću (nadam se) brže učiti...što će kasnije rezultirati boljim fotkama.

wrong! ;)

uzet ću primjer pentaxa jer njih najbolje poznajem: k100d kao slabiji model, k20 kao jači.

vjeruj mi da k20 ne daje pretjerano bolje od k100, dapače, razlika je u većini slučajeva zanemariva! razliku u kvaliteti fotke (pogotovo uslikane u normalnim svjetlosnim uvjetima) ti nećeš ni primjetiti, niti će ti pretjerano koristiti one 2 dodatne opcije na kotačiću.

no, ne želim o specifikacijama pojedinih modela, tu priču prepuštam nekom drugom.

ja svoj glas dajem (d)slru, kit objektiv ti je za početak sasvim dovoljan.

i da, ne djeluje tvoj post zbunjujuće već je samo puno lakše savjetovati nekog kada znaš šta želi. da si mi stavio npr. studijsku fotku polugole tete - moj odgovor bi bio opako drugačiji :D

želiš naučiti? kvalitetno naučiti? onda nauči osnove (na analognom, digitalnom, svejedno) a kasnije razmišljaj o obradi ;) i izbaci te strahove od slrova iz glave jer im zaista tamo nije mjesto.

ne želim da ispadne da promoviram analogiju, pljujem po digitaliji, ili šta već... samo iznosim neka svoja zapažanja za koja mislim da bi ti mogla pomoći. naglašavam pomoći jer ipak moraš sam odlučiti, nemoj se 100% oslanjati na to što drugi kažu - jer mi drugi govorimo gledajući svoje iskustvo i želje a to se razlikuje ;)

Poruka je uređivana zadnji put sub 22.8.2009 12:45 (draenei).
17 godina

Najprije sam kupio Oly SP510. Taj aparat je slučajno imao jedan kotačić koji je na sabi imao slovo M. Ja sam inače znatiželjan, pa sam okrenuo taj kotačić na slovo M i onda isprobavao što se sve može s tim. Shvatio sam što znače shutter, aparture i ISO. Nakon toga sam si poželio SLR. Godinu dana sam istraživao i premišljao se Canon-Nikon-Pentax i na kraju sam kupio D300. U tih godinu dana sam naučio sve što me zanimalo i znam se služiti njime. Nadam se da sam pomogao.

http://kv43994.mybrute.com

1 0 hvala 0
17 godina
moderator

Pa naučiti koristiti fotoaparat je najlakše :) Ovo ne mislim doslovno, naravno da treba prakse i truda, ali opremom naučiš baratati da bi prilikom slikanja mogao pažnju posvetiti kadriranju, kompoziciji i sl, a ne da gubiš vrijeme na postavke, to radiš podsvjesno.

Kao kad učiš voziti auto, imaš komande (volan, mjenjač, papučice...), naučiš se njima služiti i poslije voziš ne gledajući u mjenjač da vidiš u kojoj si brzini, u kojem položaju treba biti volan, gdje je gas, a gdje kočnica... To radiš podsvjesno, ono čemu posvećuješ pažnju je promet, rastojanje, brzina i sl, odnosno poštuješ pravila, da bi bio dobar vozač. :)

Možda analogija s vožnjom auta nije napreciznija, ali najbolje opisuje postupak korištenja aparata, barem po mojem shvatanju :)

Zbog toga strah od dslra ne treba biti prepreka, kao da si vozio automatik, pa se bojiš kupiti auto s ručnim mjenjačem, jer ima kvačilo :) Naučićeš :)

Nije se usr*o onaj kojem je daleko zahod, nego onaj ko je kasno krenuo.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
DrNasty kaže...

Zbog toga strah od dslra ne treba biti prepreka, kao da si vozio automatik, pa se bojiš kupiti auto s ručnim mjenjačem, jer ima kvačilo :) Naučićeš :)

LOL :D

odlična usporedba!!!

Poruka je uređivana zadnji put sub 22.8.2009 13:53 (draenei).
16 godina
neaktivan

aaa hehe =) ...hvala na ovim ohrabrenjima, sad sam i ja shvatio da je taj strah bio neopravdan, pročitati manual i vjerujem da neće biti problema.

A ostale dileme bih vjerujem riješio kada bi u ruke dobio fotić na par sati i vidio što mogu ja, a što može on. Mislim da bi to bilo najbolje, problem je jedino što nitko od poznanika nema slr.

Na tom području ću se morati snaći(ideas anyone? iznajmiti, nisam siguran baš da blizu mene ima nekih sajmova)....a moram i priznati da me draenei vratila u razmišljanje o analogiji. =) jedino sada kako naći u oglasnicima dobar fotić i onda naći specifikacije njihove. A opet i pomisao da ću ga brzo zamijeniti digitalcem i da mogu naučiti na njemu isto što i na analognom...hmmm...muke,muke... upravo se suzdržavam da ne napravim glupost na aukcijama, da ne postavim ponudu za sonya A200K i da ga dobijem za solidne pare...uf =) what do you think?

Poruka je uređivana zadnji put sub 22.8.2009 14:20 (Shadower).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

njah... fotić u rukama na 2 sata ti neće baš previše biti od koristi. osim da vidiš kako stoji u ruci.

zato pusti to i na papir sve moguće opcije i kombinacije pa ispod njih za&protiv. kratak i jasan - sistem eliminacije uvijek pobjeđuje!

evo, ja sam znala da želim digitalca (jer je praktičan) ali i neki stari analogni (jer me fiilm oduševljava i htjela sam naučiti sama razvijati film i izrađivati slike) te naravno da bude isti sustav kako bih mogla koristiti iste objektive na svim fotićima. to mi je (uz pristupačne cijene) bilo najbitnije pa sam to i tražila. na kraju, imala sam sreće pa sam točno to i našla :)

tako možeš i ti - definiraj okvirno kaj želiš/trebaš pa traži :)

pazi, ne biraš samo fotić (tijelo) - ti biraš sustav! pogotovo pazi šta izabireš ako te zanima analogna fotografija. (ovo vrijedi pod uvijetom da smatraš da te ta želja za fotkanjem neće tako skoro pustiti. ako nemaš novaca na bacanje - treba razmišljati unaprijed.....)

i suzdrži se od instant-gluposti ;)

Poruka je uređivana zadnji put sub 22.8.2009 15:32 (draenei).
17 godina
neaktivan

sony a200 je dobar fotić, nećeš fulati.

svejedno, ozbiljno razmisli o analogiji, odnos dobrih fotki i smeća će ti biti puno bolji s analogijom. a ako kupiš analognu SLR minoltu, objektive možeš iskoristiti i na digitalnom sonyju (uz adapter za starije modele, bez adaptere za autofokus modele).

ea mel tation dignissim theophrastus. inani aperiam inciderint an pri. ut ius nulla quodsi corpora. aliquid vocibus.
16 godina
neaktivan

ah....nebi želio zvučiti kao da se izvlačim, ali kod analognih mi je i problem to što je rizik kupovati rabljene preko neta a da ih ne vidim. A evo pretražujući oglasnike, shvatio sam da  blizu mene nema baš nekog izbora...možda još neki prijedlozi zamodele analognih?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

hehe, ja nebi htjela zvučati kao da nagovaram  :D

no, fotić može izgledati savršeno a da unutra nešto ne štima, npr. propušta svjetlo. neke kvarove ne možeš vidjeti. osim ako znaš šta tražiš. znači rizik ti je skoro jednak gledao ti njega u ruci ili na slici - u svakom slučaju moraš vjerovati onome što ti kažu. nažalost, nisam samo jednom vidjela (kod nas!) da se prodaje nešto pod etiketom  'u savršenom stanju' a ono ne valja!

na ebayu se jednostavo ograde rečenicom - ne znam u kakvom je stanju, kupi pa probaj. to ti recimo može biti sumnjivo. ali ako napiše da radi, onda mora raditi! inače dobiva negativan feedback, jel... a o tvom feedbacku ovisi njihova daljnja prodaja. ti nezadovoljan = negativan feedback = sumnjičavi ostali korisnici = loše za prodavača :D

i ispada da se fakat više isplati kupovati prek neta (npr. ebay) a čak su i cijene povoljnije!

Poruka je uređivana zadnji put sub 22.8.2009 16:26 (draenei).
17 godina
neaktivan

bez nekog reklamiranja ali ja sam sa K-m pentaxom jako zadovoljan, prvih dana sam koristio njegove predefinisane postavke, portret landscape i slicno a sad ne sklanjam sa aperture prioriteta i sve cesce na manual, ovaj aparat je stvarno dobar kao most izmedju point and shot i ozbiljnog fotkanja.

Kao sto drenei rece ti biras sistem tako sam i ja izabrao pentax jer sam imao nekih objektiva sa analognih aparata plus sam nabavio nekoliko jos i sad je to citav arsenal manualaca(a svi su kompaktnih dimenzija da se iznenadis) ali isto tako imam kolegu kojem je komsija fotograf dao na raspolaganje deset canon objektiva i ja sam ga odmah savjektovao da uzme canon.

Tebi mozda neko u blizini moze ustupiti minoltine ili nikonove opreme pa to prvo uzmi i izanaliziraj dobro.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

oke...izgleda da će najprije pasti neki analogni a onda u dogledno vrijeme digitalni. E sada, trebao bi vašu pomoć u vezi izbora istih... pronašao sam zenitov 11 i  Minoltu 7000 AF. Zanima me koja su vaša mišljenja, koliko je teško kupiti objektive, koje su vaše još druge preporuke?

edit... i je li 10 tisuća snimaka puno za fotoaparat rabljen godinu dana? ipak je to oko 25 fotki dnevno...

Poruka je uređivana zadnji put ned 23.8.2009 11:45 (Shadower).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

minolta maxxum/dynax 7000 je auto-everything fotić, s tim nećeš naučiti baš ništa jer nećeš moći odoljeti zovu automatike (nitko ne može). istina, objektivi pašu na digitalne sonyje bez adaptera, ali zato je i cijena osjetno viša.

kupi zenita 11, M42 objektivi su jeftini i ima ih puno, s adapterom pašu na sve (osim na nikone), a i trebao bi ga dobiti za max. 200-250 kn. napatit ćeš se s tim fotićem, nema sumnje, ali će te natjerati naučiti kako zapravo ide proces fotografiranja. i još ćeš s fotićem dobiti objektiv koji posramljuje 90% modernih objektiva.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

oke...još samo jedno pitanje...kakva vrsta filma ide u njega? postoji li više različitih vrsta filma ili?

17 godina
neaktivan

zenit je zvijer! ;)

bilo koji 35mm film. običan, klasični, kak bi rekli. (pa do pred 5 godina smo još uvijek svi slikali 'idiotima' i kupovali filmove i razvijali fotke, ah, kako se stvari brzo zaboravljaju :))

preporučam neki jeftini u boji, za početak (dm ima dobre a jeftine). razvijanje je 10ak kn, i još uvijek ih svi razvijaju.

cb film treba razvijati ručno (20ak kn) i to ne radi svaki fotostudio tako da se prije kupovine fotića raspitaj malo po gradu. pogledaj ponudu filmova, vidi di ih i koje možeš razvijati. dakako, postoji i vrsta cb filma napravljena da se razvija poput kolor filma, što je vrlo praktično, no opet nema ih svugdje za kupiti.

(stvarno ne znam kako stojite sa svim tim u dubrovniku...ja sam u zagrebu i oko ovakvih stvari se nikad nisam brinula)

da bi se bavio analogijom - moraš ju voljeti! u protivnom je zamorno i glupo - jer digitalija je daleko jednostavnija.

16 godina
neaktivan

Evo da vam javim napredak i da me opet savjetujete =)...dakle uspio sam naći "mentora" koji će malo raditi sa mnom, učit ću se na Nikonovoj analogiji i saad samo odlučio kupiti još i jedan fotić digi koji će mi svakodnevno služiti. Izbor je pao na: Nikon coolpix p90 , Pentag x70 i Olympus sp-590UZ, ali mislim da pentax polako zaostaje budući da ima dosta slabiju najdužu i najkraću ekspoziciju. Što vi mislite?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Shadower kaže...

ima dosta slabiju najdužu i najkraću ekspoziciju. Što vi mislite?

nebitno. Smijeh

moji fotići uglavnom imaju raspon ekspozicija od 1s do 1/1000 (zajednički nazivnik bi bio čak svega 1/30 - 1/500!), svega nekoliko puta sam poželio brže od 1/1000 - u ekstremnim uvjetima širom otvorene blende 1.7 i sunčanog dana.

no, kolka je uopće razlika?

17 godina
neaktivan

ak nije bed - dodaj još soma pa uzmi k-m :D

edit: k-m je samo primjer, da nebi bilo da nagovaram ;)

na kraju, svak svojeg magarca hvali :D

Poruka je uređivana zadnji put čet 27.8.2009 20:31 (draenei).
16 godina
neaktivan

Pentax X70                  Olympus SP-590 UZ                   Nikon Coolpix p90
min. 1/1000 s                         1/2000 s                                     1/2000
max. 4 s                                  15 s                                               8s
ISO 50 - 6400                     ISO 64 - 3200                          ISO 64 to 6400.

evo, ovo su najveće dileme...ostalo je praktički zanemarivo jednako(ili nebitno) =) ispravite me ako griješim.

@elkarrde: znači koji god izabrao, zadovoljit će me?
@draenei: nepopravljiva si :) , i meni je to na pameti...ali nekako sam se pomirio sa sobom da je to možda trenutno overkill (SLR), svjestan sam da je dugoročno gledano SLR prihvatljiviji, ali moram uzeti u obzir da tek ulatim u sve ovo, on može doći prije ili kasnije...lako ga zamijeniti....

Poruka je uređivana zadnji put čet 27.8.2009 21:46 (Shadower).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
hvala na ponudi...ali prvo bih riješio gore navedene dvojbe =)

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

ah, sva divna-krasna-slatka, znam znam :D

a moraš pazit tko te savjetuje :) ja nisam imala taj strah od kompliciranosti slr-a i nije bilo mjesta za kompromise. htjela sam slr i točka. na kraju, tješila sam se, u slučaju nužde uvijek postoji slovo P ;)

Poruka je uređivana zadnji put pet 28.8.2009 0:12 (draenei).
17 godina
neaktivan
Shadower kaže...

Pentax X70                  Olympus SP-590 UZ                   Nikon Coolpix p90
min. 1/1000 s                         1/2000 s                                     1/2000
max. 4 s                                  15 s                                               8s
ISO 50 - 6400                     ISO 64 - 3200                          ISO 64 to 6400.

@elkarrde: znači koji god izabrao, zadovoljit će me?

na kompaktima slobodno zanemari postojanje osjetljivosti preko ISO 400 - šum i noise-reduction unište fotku. za to ipak treba veći senzor.

jako dugačke i jako ekspozicije koristiš za posebne uvijete - dugačke za npr. fotkanje tragova zvijezda, fotić na stativu; kratke za širom otvorenu blendu s puno svijetla. ako misliš fotkati bilokaj od tog, bolje kupi SLR, jer se s kompaktom nećeš baš previše usrećiti takiovak.

iskreno, radije pričekaj i fotkaj s analognim, pa kupi pentaxa K-m - ima iskoristiv ISO 1600, shutter ide od 30s do 1/4000s, imaš i Bulb (fotka dok god držiš okidač), a u slučaju da te frka i nisi siguran, imaš help tipku koja sve detaljno objasni.

16 godina
neaktivan

ok...a sad me zanima, koliko ću biti ograničen kit objektivom, recimo 18-50mm objektivom? Vjerujem da će za makro fotke biti ok, ali u koliko situacija ću poželiti da imam drugi objektiv? ili SLR-like koji ima raspon 26 - 676 mm? jer mislim da neću uskoro kupovati neki drugi objektiv... 

edit: i koja je razlika recimo između pentax k-a i sony alpha a200? imaju potpuno iste spec. a pentax je 1000 kn skuplji...

Poruka je uređivana zadnji put pet 28.8.2009 19:41 (Shadower).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Nijedan kit objektiv nije ok za makro.

Vuk dlaku mjenja ali nikada!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

pentax ima bolje kit objektive

kit objektivi su tu cisto da se moze slikati, kao probni toner od trecine ili manje kapaciteta na laserskom printeru

taj zoom od 600mm je obicna glupost, sa SLRom i mnogo kracim zarisnim daljinama moze izvuci puno vise detalja pogotovo na visim ISO

da zavrsimo ovaj tread, ako hoces napredovati i praviti dobre slike, interesuje te forografija i imas namjeru tome posvetiti makar sat vremena dnevno i dati na uvid drugima  uzmi SLR

Ako hoes da slikas onako usput ponekad, familija i prijatelji, zanimljive stvari kraj puta ali samo da bi tebi bile podsjetnik, i da imas pri ruci pa kako god bude uzmi kompakt

1 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice