Fotoaparat i savjeti za početnika

poruka: 19
|
čitano: 22.487
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus, pirat
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

Pozdrav ekipa... Već godinu dana privlači me fotografija. Rekao bih umjetnička ;) Kad god hodam pješice (a to je dosta često) oko sebe primjećujem stvari koje bi "dobro izgledale na fotki." Do sada se nisam bavio fotografijom. Doma imam pentax optio v10 i kaj da vam velim... Nisam zadovoljan fotkama, mutno, loše ... bolji mi je neki iz lidla nego taj ... mozda ga ja neznam koristil, ali ...

Ugl... trebam preporuku fotoaparata do cca 1000kn za početnika. Također svaki tutorijal i savijet je koristan. Fotoaparat može biti polovan ;)

Našao sam 

FUJIFILM FINEPIX S500 i 

Canon EOS 300D

OLYMPUS C-5050 ZOOM

Gledam li uopće dobro?

Pozdrav Mario!

Poruka je uređivana zadnji put čet 19.4.2012 18:42 (marijdil).

0 0 hvala 0
17 godina
Re: Fotoaparat i savjeti za početnika
marijdil kaže...

Pozdrav ekipa... Već godinu dana privlači me fotografija. Rekao bih umjetnička ;) Kad god hodam pješice (a to je dosta često) oko sebe primjećujem stvari koje bi "dobro izgledale na fotki." Do sada se nisam bavio fotografijom. Doma imam pentax optio v10 i kaj da vam velim... Nisam zadovoljan fotkama, mutno, loše ... bolji mi je neki iz lidla nego taj ... mozda ga ja neznam koristil, ali ...

Ugl... trebam preporuku fotoaparata do cca 1000kn za početnika. Također svaki tutorijal i savijet je koristan. Fotoaparat može biti polovan ;)

Našao sam 

FUJIFILM FINEPIX S500 i 

Canon EOS 300D

OLYMPUS C-5050 ZOOM

Gledam li uopće dobro?

Pozdrav Mario!

Taj Pentax koji imaš doma je ok fotič za početnika, ne znaš ga koristit kak treba sigurno ako je ispravan fotke ne mogu bit mutne nikako osim ak ti se ruke ne tresu ili ak si podesil krivi Autofocus mod. {#}

Evo ispod kak izgleda jedna fotka uslikana, sa starim debeljuškastim Sony DSC-P43 starkeljom u maksimalnoj rezoluciji i kvaliteti 4MP/Fine/Centar Autofocus/ISO 100. U usporedbi s njime ovaj tvoj Pentax, je puno bolji bolji fotič u praksi bez dileme kaj drugo i to je to.{#}

http://min.us/m9Yhl2hqP

http://www.vhnd.com/a-different-kind-of-truth/
13 godina
neaktivan

Znaci imam praxu u Kodak Centru i upoznat sam ti sa robom Canona i Kodaka optica .. i preporucam ti neki bolji eos ..jer je to ipak za profesionalnu upotrebu ..recimo ako te nesto od toga zanima i ako si iz zagreba navrati u Maksimirsku 112a ..imas jako puno EF objektiva od fish-eye,jakog sirokokutnog,normalnog pa do zoom,tele,sift objektiva..kroz najeftiniju cijenu ... ti je 2000 mislim 2200 ccakn Canon EOS 1000D ima ti _

• CMOS senzor s 10,1 megapiksela,
  • do 3 fps-a
  • ,siroko podrucje automatskog fokusa u 7 tocaka,
  • slikovni senzor koji se sam čisti,
  • LCD zaslon od 2,5 inca s nacinom prikaza uzivo (live view)
  • ,procesor DIGIC III,
  • utor za SD/SDHC mem karticu do 32gb
  • ,obrada putem stilova slike
  • ,kopaktan i lagan,
  • kopaktabilan sa svim objektivima serije EF/EF-S i EX Speedlite bljeskalicama

..za ostale informacije posjedi www.canon.hr,www.anigota.hr LP

I g0t My oWn sKILL I g0t My oWn StYl3
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
marijdil kaže...

Kad god hodam pješice (a to je dosta često) oko sebe primjećujem stvari koje bi "dobro izgledale na fotki."

Meni isto tako... {#}

Nego ako si totalni početnik ja bi ti prije preporučia neki megazoom all in one nego DSLR, lipo imaš za blizu i za daleko i ne moraš montira leće i kupova posebno i ovo i ono...

Za ispod 1000 kn ćeš teško išta pristojno nać ali ako ćeš polovno moga bi možda nać nekog iz Canon Powershot SX serije recimo ili nešto slično... Pogledaj na Njuškalo...

Ili uzmeš nekog jednostavnog a novog za početak, kako ti je draže...

16 godina
neaktivan
rambox kaže...
marijdil kaže...

Našao sam 

FUJIFILM FINEPIX S500 i 

Canon EOS 300D

OLYMPUS C-5050 ZOOM

Gledam li uopće dobro?

Pozdrav Mario!

Taj Pentax koji imaš doma je ok fotič za početnika, ne znaš ga koristit kak treba sigurno ako je ispravan fotke ne mogu bit mutne nikako osim ak ti se ruke ne tresu ili ak si podesil krivi Autofocus mod. {#}

Evo ispod kak izgleda jedna fotka uslikana, sa starim debeljuškastim Sony DSC-P43 starkeljom u maksimalnoj rezoluciji i kvaliteti 4MP/Fine/Centar Autofocus/ISO 100. U usporedbi s njime ovaj tvoj Pentax, je puno bolji bolji fotič u praksi bez dileme kaj drugo i to je to.{#}

http://min.us/m9Yhl2hqP

A i mislio sam si da nisam nesto dobro podesio :D Krepala baterija, puni se pa cekam da probam podesit i potrazit upute za koristenje :D 

16 godina
neaktivan

Uzmi Canon 350d s 18-55 objektivom. Vrte se po njuškalu za cca 1300kn a prodavač bi možda i spustio koju kn.

Stariji je fotić no sasvim dovoljan za veliki "boom" koji ćeš osjetiti s prelaskom na slr.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Mogu se ja ovdje prikrpati da ne otvaram novu temu?

Znaci isto me zanima fotografija a ogranicen sam budzetom (za sad), ko kolega.

Jedini uvjet je sto jeftinije proci, imati slr i spremati fotografije na komp.

Dali je mozda pametno kupiti neki film slr i skener filma ili ustedjeti koji mj pa kupiti jeftiniji dslr i pritom ne gledati broj okidanja fotoaparata a da bude cijena do 250€?

Hvala.

Treca solucija je kupiti neki obicni digitalac za 50€ ali nebih to jer onda nemam umjetnicke slobode, to mogu i mobitelom..

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Dali se isplati dSLR kupovati preko ebaya? neki kazu da s ebaya dolazi pokvarena tehnicka roba i da se ne isplati?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

To za ebay su gluposti, ne možeš tako generalizirati i reći da je sa ebay-a sve pokvareno (tko god da je to rekao...) vrijede ti ista pravila kao i ostatku trgovačkog svijeta, uglavnom moraš pazit od koga kupuješ... Ja sam kupio masu stvari s ebay-a i nijedna mi nije bila pokvarena...

Što se tiče cifre kojom raspolažeš evo ti par prijedloga, za početnika i učenje sasvim dovoljno...

Olympus E-510 s dva objektiva  -  tu si pokriven od širokog do tele područja, malo veća cifra od ove s kojom raspolažesš ali možda bi prodavač i spustio ili se još malo "rastegni"...

Olympus E-PL1  -  nije pravi DSLR po definiciji ali ima isto poprilično velik senzor i odličan aparat za tu cijenu, možda čak i kvalitetom fotki bolji od prvog prijedloga ali ima samo jedan objektiv i nema wiewfinder (možeš naći i isti takak nov novcat iz dućana za par sto kuna više...). Velika prednost mu je što je malecki i samim time ga možeš nosit svugdje a s vremenom si (ako uopće osjetiš potrebu) kupiš neki malo duži objektiv da budeš pokriven i u tele području...

E sad ako baš ne patiš od toga da to baš "pod mus" mora baš biti Canon ili Nikon...

Poruka je uređivana zadnji put čet 26.4.2012 21:18 (deya100).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
nerevar20 kaže...

Dali se isplati dSLR kupovati preko ebaya? neki kazu da s ebaya dolazi pokvarena tehnicka roba i da se ne isplati?

sve ti ovisi na kakvog prodavača na ebayu naletiš. ako prodavač ima 100% feedback sa puno transakcija, onda možeš biti donekle siguran da će ono što kupiš od njega biti ispravno. no ja sa ebaya kupujem uglavnom stare objektive sa analognih fotoaparata jer ih mogu koristiti na mom olympusu E-520 (odnosno od jučer Olympus E-M5), jer su ti objektivi i ovako i onako bez garancije, dok kod novijih digitalnih aparata nije sigurno da ćeš imati garanciju ako ti se pokvari, a i koliko god da se čini jeftinije na ebayu, dok dodaš cijenu poštarine, pa na to carinu (zapravo pdv) dođe ti cijena otprilike na isto (osim ako uspiješ neku aukciju osvojiti za relativno nisku cijenu).

rađe si pronađi na njuškalu ili oglasima na fotozineu neki dslr, nađeš se sa prodavačem i isprobaš aparat prije kupnje

15 godina
neaktivan
Wolverine kaže...

... a i koliko god da se čini jeftinije na ebayu, dok dodaš cijenu poštarine, pa na to carinu (zapravo pdv) dođe ti cijena otprilike na isto (osim ako uspiješ neku aukciju osvojiti za relativno nisku cijenu).

Da, to bas. Gledao sam neki dan i vidio da je prilicno neisplativo (da ne kazem da moras i cekat koji mjesec da ti stigne). Pozz

17 godina
neaktivan

Ma glupost teška, kakvi mjeseci !

USPS Expressom ti dođe za tjedan dana, USPS Priority ili First Class za oko dva tjedna, kineska besplatna pošta za 2-4 tjedna obično.

Poštarina je zanemariva u odnosu na cijenu skupljeg fotoaparata (ako koristiš USPS a ne retardirane FedEx / UPS / DHL) a čak i sa poštarinom i PDV-om u većini slučajeva dođe značajno jeftinije nego odi, vidio sam slučajeva da fotoaparat odi dođe preko duplo više nego što stvarno košta.

PDV nije sigurno da ćeš platiti (ako je mali paket carina možda propusti) a i ako platiš ima načina za smanjiti (pitaš sellera da smanji deklariranu cijenu na nešto što će carinici popušiti, recimo 50%, a ako seller neće onda uzmeš preko package forwarding servicea, Forwardit recimo oće smanjit deklariranu cijenu a naplaćuju 10$ + 4% za uslugu).

Što se tiče pouzdanosti ima koliko oćeš pouzdanih webshopova (preporučujem B&H, ponuda, cijene i usluga su fenomenalne) i eBay sellera (recimo Cameta Camera), na eBay-u samo trebaš gledati da ima puno pozitivnih ratinga.

Njuškalo nema koliko ja znam neki rating sistem, za poznatije sellere moš se raspitati po netu, a za ostale ja ne bi ni slučajno naručiva išta skuplje osim ako se nalazite osobno. Nedavno je bio niz slučajeva da su neki naručivali smartphoneove a dobivali papuče.

Dakle što se tiče fotoopreme ja bi definitivno preporučio naručivanje izvana jer je u mom iskustvu razlika u cijeni i veća nego za druge vrste gadgeta (kompjuterski hardware se recimo uopće ne isplati naručivati izvana jer je razlika u cijeni premala, druge stvari se isplati ali foto opremu ponajviše čini mi se).

Over and out.

P.S.

SD kartice uzimati jedino od najpouzdanijih i najuglednijih webshopova, a i tada temeljito testirati kad dođu (znalo se dogodit da čak i sa besprijekornih siteova kao Adorama dođu lažne Sandisk kartice, usprkos ispravnom izgledu, pakiranju i serijskom broju, ti lažnjaci su nekad JAKO uvjerljivi).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Enkidu kaže...

Ma glupost teška, kakvi mjeseci !

USPS Expressom ti dođe za tjedan dana, USPS Priority ili First Class za oko dva tjedna, kineska besplatna pošta za 2-4 tjedna obično.

Poštarina je zanemariva u odnosu na cijenu skupljeg fotoaparata (ako koristiš USPS a ne retardirane FedEx / UPS / DHL) a čak i sa poštarinom i PDV-om u većini slučajeva dođe značajno jeftinije nego odi, vidio sam slučajeva da fotoaparat odi dođe preko duplo više nego što stvarno košta.

PDV nije sigurno da ćeš platiti (ako je mali paket carina možda propusti) a i ako platiš ima načina za smanjiti (pitaš sellera da smanji deklariranu cijenu na nešto što će carinici popušiti, recimo 50%, a ako seller neće onda uzmeš preko package forwarding servicea, Forwardit recimo oće smanjit deklariranu cijenu a naplaćuju 10$ + 4% za uslugu).

Što se tiče pouzdanosti ima koliko oćeš pouzdanih webshopova (preporučujem B&H, ponuda, cijene i usluga su fenomenalne) i eBay sellera (recimo Cameta Camera), na eBay-u samo trebaš gledati da ima puno pozitivnih ratinga.

Njuškalo nema koliko ja znam neki rating sistem, za poznatije sellere moš se raspitati po netu, a za ostale ja ne bi ni slučajno naručiva išta skuplje osim ako se nalazite osobno. Nedavno je bio niz slučajeva da su neki naručivali smartphoneove a dobivali papuče.

Dakle što se tiče fotoopreme ja bi definitivno preporučio naručivanje izvana jer je u mom iskustvu razlika u cijeni i veća nego za druge vrste gadgeta (kompjuterski hardware se recimo uopće ne isplati naručivati izvana jer je razlika u cijeni premala, druge stvari se isplati ali foto opremu ponajviše čini mi se).

Over and out.

P.S.

SD kartice uzimati jedino od najpouzdanijih i najuglednijih webshopova, a i tada temeljito testirati kad dođu (znalo se dogodit da čak i sa besprijekornih siteova kao Adorama dođu lažne Sandisk kartice, usprkos ispravnom izgledu, pakiranju i serijskom broju, ti lažnjaci su nekad JAKO uvjerljivi).

katkad nemaš izbora na koji način ti prodavač šalje paket nego se drži fedex-a iako zatražiš da šalje USPS,a što se tiče smanjivanja deklarirane cijene teško da ćeš dobiti to od firmi koje se bave prodajom fotografske opreme, od privatnih prodavača možda. što se tiče toga da je jeftinije i nije baš (usporedi na nabava.net cijene kod nas i na ebayu ili b&h foto (usporedih prije ovog posta)) a pitanje je za koje marke fotoaparata bi ti vrijedila garancija kod nas u slučaju da ti se pokvari. a da ne kažem da kod nas možeš uzeti na rate a prek interneta baš i ne pogotovo ako koristiš paypal

što se tiče njuškala ima svakakvih prodavača isto kao i na ebayu, zato je najbolje naći se sa prodavačem i isprobati aparat, nikako uplaćivati lovu na neviđeno

kaj se tiče SD kartica imaš u Harvey Normanu u Kings Crossu Sandisk 8Gb class 10 za 100kn

Poruka je uređivana zadnji put pon 7.5.2012 20:59 (Wolverine).
17 godina
neaktivan
Wolverine kaže...

što se tiče toga da je jeftinije i nije baš (usporedi na nabava.net cijene kod nas i na ebayu ili b&h foto (usporedih prije ovog posta))

Evo usporedih upravo za moj fotoaparat - ovo su trenutačne cijene kod nas :

Links 3800
Technomarket 4000
Portio 3700

Microteam 4000

Optimum 3600

Njuškalo NEMA

Amazon / B&H / Newegg 2050

Treba napomenuti da je ova cijena za Ameriku NEREALNO VISOKA, jer je tečaj dolara trenutačno izuzetno skup kako nije godinama (možda nikad) bio skup.

Po umjerenijem tečaju recimo kakav je bio prije godinu i po dana trenutačna cijena ovoga fotoaparata u Americi bi bila 1750 kn (jasno mogao bi teoretizirati da bi i ovdje bile niže cijene da je dolar jeftiniji, ali to ne funkcionira tako, ovdje su uvijek bile blizu 4000 kn cijene fotoaparata ove serije bez obzira na tečaj dolara).

Pa ako to nije jeftinije ja sam Pajo Patak ! Kva kva ! {#}

Btw nabavih nedavno sa Amazona za ukupno 30 i nešto dolara (ne računajući poštarinu) rezervnu bateriju za fotoaparat, adapter za leće, polarizacijsku leću i lens hood. Sve third party ili generic zamjensko jer originali od Canona dođu ko suvo zlato, i leća od Zeikosa jeftinjara, ali sve sasvim solidne kvalitete po reviewima. Aj nađi to sve odi za tu lovu. Da ne spominjem da ne bi ni zna da li ove jeftine zamjene išta valjaju ili ne da nema Amazon reviewa, oni su super za vidit kvalitetu nečega.

P.S.

Ovaj fotoaparat za koji sam citira cijenu je trenutačno na popustu svagdje jer će za koji misec nova verzija pa valjda oće rasproda zalihe, a prije je bia skuplji za 80$. Međutim i to treba ipak uzet u obzir, ovi odi ne snižavaju cijenu a vani pada cijena sa vremenom...

P.P.S.

Za neke stvari vrijedi worldwide warranty, npr. za moj Eee PC (tj. vrijedio bi da ga ne planiram rastaviti i modificirati). A i u mom iskustvu ionako se stvari pokvare tačno nakon što izađe garancija, to je kriv prokleti Murphy i njegov glupi zakon... {#}

Poruka je uređivana zadnji put pon 7.5.2012 22:22 (Enkidu).
16 godina
neaktivan

Pozdrav ekipa :) U prilici sam kupiti nikon d3000 za 300 eura novi :) Pitanje, jeli to za početnike? http://www.niedermeyer.at/foto/kamera-foto/spiegelreflex/nikon-d3000-vba250k001.html

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
marijdil kaže...

Pozdrav ekipa :) U prilici sam kupiti nikon d3000 za 300 eura novi :) Pitanje, jeli to za početnike? http://www.niedermeyer.at/foto/kamera-foto/spiegelreflex/nikon-d3000-vba250k001.html

Taj model izasao je prije otprilike 3 godine pa sve zavisi kakve su ti namjere u fotografiji.Probaj ipak naci novi model jer su kod fotica razlike velike.Isplati se dati 50-ak € vise za novi model.

13 godina
neaktivan

alo društvo:)

molim preporuku za kupnju fotića..klinci mi se bave sportom,rukomet, nogomet pa ih želim čim bolje poslikat...znači slikanje u dvorani i vani na malo većoj udaljenosti..cijena čim manja..ipak je recesija...i ne mora bit novo..Lp

0 0 hvala 0
15 godina

Imam sony dsc s-700 i iizgubio sam usb kabel za njega a treba mi da mogu slike prebacit a komp. Jel zna netk gdje mogu kupit taj usb kabel jer sam nio vec u dvije tri trgovine i kazu da nema. Da je to neki jos manji od mini usb kabla. Jel ima negdje u zg to kupit. Hitno je

Poruka je uređivana zadnji put pet 19.4.2013 18:02 (maxy0).
12 godina
neaktivan
trebamo pomoč oko kupnje fotoaparata. Imamo klince koji su stalno u pokretu tako da su nam sve slike mutne( volimo ih slikati dok su aktivni) a slikali bi prirodu. Buđet za kupovinu nam je negdje oko 600 eur.Dal ima koji dobar u ovom katalogu:http://katalog.bigbang.si/? ili neki drugi koji se ne nalazi u ovom katalogu.

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice