Evo poslije kupnje novog HP-ovog laptopa sa predinstaliranim "Linuxom", uspio sam instalirati Windows 7, ali se dogodio gubitak prostora na disku od 20GB. Nigdje ga nema za "vidjet". Zanima me da li je ostao dio linuxa, koje windowsi ne prepoznaju i kako to pronaći.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
da,dešava se..probaj locirat gdje je to
Ili ,jednostavnija opcija ,Disk Management.
Jednostavno ,desni klik na Computer ,Manage i tu pogledaj particije i slobodni prostor.
Prostor gdje nema slova i Windows ne prepoznaje file system ima samo jednu opciju - Delete Volume
,je ostatak od Linuxa. Obriši taj prostor i proširi susjednu particiju(možeš samo onu koja je lijevo od tog prostora).
Disk je 320GB, na njemu su dvije particije od 168GB i 129GB, sa dva OS-a, W7-64 i W7-86, nedostaje nekih dvadesetak gigabajta koji jednostavno nisu vidljivi, ne znam koji format koristi Linux i s čime bi ga eventualno mogao očitat, winodwsi jednostavno ne prikazuju te gigabajte, ni u kakvom obliku. HP laptop 4545s koji je kupljen sa predinstaliranim linuxom, jer nisam znao da taj linux stvara probleme kod prelaska na winodwse.
Evo na jednoj starijoj konfiguraciji na kojoj je bio Linux funkcionalan, te sam ga formatirao tako što sam disk stavio u USB ladicu, ali opet nije prihvaćao instalaciju nikakvog Windowsa, no ipak sam nakon poigravanja sa BIOS-om uspio nekako ubacitit XP, koji su se srušili nakon par dana.
Pa to je to! Nema tu ništa skriveno. Samo marketinški trik za gigabajte. Ima otvorena tema pa potraži na forumu. Evo jedan link pa posebnu pažnju obrati na post-ove koje je kolega ihush napisao. http://www.bug.hr/forum/topic/razni-hardverski-problemi/ocitava-46576-gb-harda-umjesto-500-gb/157693.aspx
Ipak na kraju vrlo jednostavno, 320x0,931=297,92gb. Hvala na odgovorima, sad znam puno više!
Ipak na kraju vrlo jednostavno, 320x0,931=297,92gb. Hvala na odgovorima, sad znam puno više!
ne. 320GB = 298GiB .. =0.320TB=0.291TiB, sad znaš više.
mjerne jedinice su važne. Bez njih je jednadžba besmislena, dok s pravilnom oznakom ni nema nesporazuma (razlog teme), kao i oznaka malo-veliko slovo koje u slučaju b-B mijenja rezultat x8